Jobb jobb jobb

Hej alla glada! ;)
Jobbar idag, började kl 7 så klev upp halv 6. Inte kul, för jag var riktigt trött.. Håller nästan på att somna nu + att jag har huvudvärk. Men man ska vara tacksam för att få jobba och tjäna pengar, vilket jag är. Love it!

Längtar extra mkt till Bellie idag. Vi får se vad vi hittar på. :) Men vi ska ut en sväng i skogen iaf, och funderar starkt på att ta med mig gramanen ifall hon är sådär hemsk som hon var dagarna innan ridpasset igår. Egentligen är jag motståndare av hjälptyglar som dom flesta vet. Men har man en vettig tanke bakom (och den INTE är att få hästen att böja på nacken för att "gå i form", för det gör den inte bara för att man knycklar in huvudet på den) så kan jag tycka att det är ok. Fast det är i väldigt få fall, eftersom väldigt många missbrukar hjälptyglar. Typ "Ja, vi drar på en hjälptygel så går hästen i form. Det är ju faktist en hjälptygel." Not. Jag har nog blivit lite avskräckt av alla dåliga exempel jag stött på helt enkelt. 

Jag har ett litet ordspråk jag brukar använda ang. hjälptyglar. "Kan du inte rida hästen i form utan hjälptygel, så kan du inte det med heller".

Min tanke med att ev. ta med gramanen är att få henne avslappnad. För då blir hon även kontaktbar. När hon har dessa perioder/dagar, när hon är hemsk att rida, spelar oinriden travare m.m, så fungerar ingenting. Då går hon som en fiolsträng och skiter totalt i mig och mina hjälper. Och nästa vecka är hon som en dressyrhäst som aldrig gjort något annat än gått dressyr. Ungefär så fungerar hon, mer eller mindre. Och för att jag lättare ska få kontakt med henne och få någonting vettigt utav ridturen så känner jag att det vore en idé att prova gramanen, just för avslappningens skull, så att hon börjar koncentrera sig på mig. Annars blir jag bara frustrerad och irriterad när hon inte lyssnar, och då blir det dragkamper, slit och drag i stackars hästmunnen. Då tror jag att det är hälsosammare om hon slappnar av och sänker sig, slutar spänna sig och ska glo på allt annat. Ska höra med Emma, min tränare, om hon tkr det kan vara en idé. 

Här är en bild då jag rider på graman. Denna gång (första ggn) användes den som ett hjälpmedel för mig att få in vänstergaloppen på henne. Jag behövde hjälp med att rama in henne, och på så vis kunna fatta galoppen enklare.

 

Vad tycker ni om hjälptyglar? 


Kommentarer
Postat av: Mj

Så länge man rider med en hjälptygel som man vet hur den fungerar och att man verkligen vet hur och varför den används så tycker jag att det är ok. Som i ditt fall för att slippa dragkamper och för att få hästen att slappna av.

Om hästen inte går avslappnat, i en bra form, efter att hjälptyglen tas bort har man inte använt den på rätt sätt och mer använt den för att få hästen att böja på huvudet. Det finns fortfarande många som rider med gramanen hårt hårt åtspänd och så kort som möjligt bara för att få in huvudet på hästen, vilket är fel.. Det är mer till att visa hästen vägen och hjälpa den att våga ta stöd till bettet och arbeta.



nu vart det långt :)

2010-08-17 @ 10:24:42
URL: http://mildahilda.blogg.se/
Postat av: Camilla

Så länge man har ett vettigt tänk och använder den med måtta så tkr jag att det är lugnt.

Jag har faktiskt funderat på samma sak som du, Rocky blir likadan ibland när vi rider ut och hela han spänner sig och bara trippar och taktar fram, men så fort jag får ner honom så blir han avslapnad, därför har jag tänkt prova gramantygel ute också, med samma anledning som dig, för att slippa dragkamper :)

Dock rider jag aldrig med det på planen utan ska prova ut just av den anledningen.'

Det var en bra ide Josse !

2010-08-17 @ 11:26:18
URL: http://httpclofman.blogg.se/
Postat av: Josefine Freéd

Jag håller med er båda. :)



Kul att du har blogg Matilda, did not know that! ;)

2010-08-17 @ 12:19:10
Postat av: Anonym

Jag tycker hjälptyglar kan vara ett bra hjälvmedel då de används på rätt sätt och av rätt ryttare! :)

2010-08-17 @ 12:52:59
URL: http://ginkasvitlok.blogg.se/
Postat av: Lollo

Jag brukar använda graman ibland på min då hon brukar vara så stressas och lyssnar noll. Med hjälp av gramanen så får jag kontakt med henne och hon slappnar av. Detta händer inte så ofta. Köpte gramanen för 2 år sedan och den är använda 10 gånger kanske.

2010-08-17 @ 12:53:42
Postat av: sara

Jag använder inspännigstyglar när jag longerar. men jag tycker att man kan använda graman om man ahr en erfaren häst som KAN gå i from annars så har man ingen användig för den tycker jag!



Men som matingall (som jag komemr få lov och använda i hoppnigen eventuellt till högre höjder) har man juh mer som en säkerhets åt gärd för att man inte ska ha hästen huvut uppe i sitt ansikte...



jag är inte i mot hjälptyglar men jag undviker och använda dom när jag inte behöver dom

2010-08-17 @ 14:48:56
URL: http://emelont.blogg.se/
Postat av: Lollo

Håller med dig Sara. Under inridningen av henne hade jag aldrig någon hjälptygel förutom martingal i hoppningen. Men nu när hon är stadig så brukar den vara med när hon inte lyssnar. Men offtast räcker det om jag har den på i 10 min och sedan tar av den så går det hur bra som helst. offtast räcker det med att jag bara sätter på den och låter den hänga så vet hon att den är med.

2010-08-18 @ 23:06:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0