HISSAR

Fick idag reda på att år 2014, ja om 3 år, så ska det räknas som djurplågeri att verka sina hästar själva. Ni vet dom människor som gått en helgkurs och sedan tycker att dom är fullt kapabla till att verka en häst korrekt? Ja dom, dom kommer att hamna bakom lås och bom ifall dom blir påkomna, bra va?! :D Det ska alltså bli emot lagen! Ingen häst utan hovar, så lämna det jobbet till någon som kan!

Anledningen till att det dröjer hela 3 år är för att 'nutidens' hovslagare ska hinna utbilda sig ännu mera, för dom ska inte heller få utföra sådant, eller ta bort hovbölder m.m efter 2014, utan denna utbildning. Från och med nästa år är hovslagarutbildningen på 3 år, och förut på 2 terminer. Alltså har de som redan är färdiga en del att läsa ikapp nu! (5 kurser)

STOR HISS!

Kommentarer
Postat av: Jossan och Frida

Gud va bra!!

2010-12-29 @ 18:32:11
URL: http://jfryttarna.blogg.se/
Postat av: elinor

jag hoppas att det inte blir så, jag verkar mina själv och det går så bra så, mamma har också alltid gjort det. Skulle däremot aldrig sko en häst själv trots att jag gått kurser för det kräver mycket kunskap, men att verka är inte svårt. Man får inte ta för mycket och vinkeln måste följa kotan. Jag tar ut hovis till valtyr som skos och han kollar de andra och han har alltid sagt att det ser bra ut. Däremot tycker jag att det är helgalet med strasser och såna metoder där man ska gröpa ur hoven :S men dåliga saker finns inom allt, ska man förbjuda folk att hålla på med hoppning för att vissa kör med barrering? att förbjuda löser inga problem, folk som gör fel fins överallt, till och med veterinärer gör fel, våran häst blev utdömd av en, en annan sa att han visst skulle bli bra och nu är han helt frisk. Så bara för att vissa gör fel ska man inte dra alla över en kam och förbjuda. Att verka är inte svårt bara man lär sig hur mycket man kan ta och vilken vinkel hoven ska ha. Då är det mer djurplågeri att folk rycker manarna på sina hästar i såna fall. Jag hade en hovslagare med utbildning och allt ute, han råkade skära hästen i ballen med hovkniven så det blev ett djupt jack som blödde, en annan smällde till hästen med hovraspen. Utbildning garanterar ingenting tyvärr det finns bra och dåliga människor vart man än vänder sig.

2010-12-29 @ 18:36:33
URL: http://engelstoft.se
Postat av: Bella-skötare på welsh-montainponnyn Amour

vad bra :D

sv; tack så mkt :p

var gärna med i min tävling;

http://stoet.blogg.se/2010/december/bloggtavling.html

2010-12-29 @ 18:36:55
URL: http://stoet.blogg.se/
Postat av: elinor

Många hovslagare har bråttom och hugger inte upp sömmen ordentligt utan sliter av skorna med tången, det kan inte vara bra för hästarnas ben så jg vet inte om utbildning väger så mycket faktiskt.

2010-12-29 @ 18:38:47
URL: http://engelstoft.se
Postat av: Carro - Hästar i fokus

Skitbra! :)

2010-12-29 @ 18:38:58
URL: http://arabenbeauty.blogg.se/
Postat av: Felicia H

Oj! Fin häst! jag tänkte först : Ridtravare?? njae.. Fast Carinjo är ju arab så varför inte?

När jag skulle titta in på din blogg :P Och så fick jag se din häst! Har du fått den så fin eller var de redan så fin i travet?

2010-12-29 @ 18:39:47
URL: http://dressyrgalna.blogg.se/
Postat av: beatrice

Hiss!

Men om man själv vill lära sig att sko, och går full kurs fast man inte jobbar som hovslagare då är det väl okej att sko?



Men hur vet man att hovslagaren egentligen är utbildad, då måste dom ju typ få ett intyg att dem är fulllärda ?

2010-12-29 @ 18:47:12
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: elinor

Det är ju sjukt om det skulle bli så, så länge inte hästen skadas av det är det inte djurplågeri. De kan inte räkna något som djurplågeri bara för att man skulle kunna råka göra illa hästen, alla kan göra misstag även utbildade och inte förän misstaget är skett är det djurplågeri.



Jag tycker det är mer djurplågeri med skarpa bett och sporrar i fel händer men där krävs ingen utbildning??



Jag har aldrig nånsin råkat skada en häst under verkning och de har superfina hovar.



man behöver inte 3 års utbildning för att kunna verka hovar, min hovslagare har lärt mig och det räcker.



Varför ska jag betala 400 för att verka när jag gör det bättre själv? Jag struntar i om det blir förbjudet, jag kommer ändå verka själv för djurskyddsföreningen gör inget åt saken ändå. Jag vet en häst som dog för att de inte gjorde något trots att vi anmälde.



De skulle komma hit titta på hovarna, säga jaha vad fina fötter din häst har och sen åka igen, det finns värre saker att bry sig om.

2010-12-29 @ 19:08:52
URL: http://engelstoft.se
Postat av: Carro

Det lät bra det! Mer utbildning kan aldrig vara fel. Var fick du reda på det?

Liiite skillnad på 2 terminer och flera år. Toppen! :)



Förresten, konstigt resonemang att man inte kan förbjuda vissa saker för att andra saker inte är förbjudna... Man måste ju börja nånstans?

2010-12-29 @ 20:17:44
URL: http://sartorius.zoomin.se
Postat av: Emelie

Är nog lite beredd att hålla med några av ovanstående talare.

Min"ridtravare" som jag red in sj btw blev otroligt vanvårdad av sin tidigare ägare. Han hade inte en muskel och va alldeles förmager och hovarna ska vi inte prata om!!! Hade jag inte skalat av lite sj på hans hovar så hade de gått fullständigt sönder, de va toooklånga flikade och helt fel vinkel på. En av deras shettisar blev blockhalta pga att hoven gått sönder så du såg strålen när hoven va i marken. Och han vägrade ta dit en hovslagare

(att poängtera så va jag bara 11 år och hade ingen egen inkomst att betala hovslagare och sånt. Men jag köpte tillslut hästen och han fick ett mycket bra liv hos mig och hade jag INTE verkat hans hovar hade de vart helt trasiga! Han hade aldrig hovböld eller liknande, men det tog oss många år att ordna fötterna i rätt vinkel Hade en superhovslagare.



Och jag anlitade efter många år en annan hovslagare än den jag brukade ha för hon hade inte möjlighet just det tillfället och han slog min häst i sidan och i bogen med hammaren??? Då va han dessutom professionell ryttare och tränare inom dressyr?? Och tyvärr så är det så att man råkar ut för sånt inom alla områden men jag tror nog mer på att det är fler djurplågare inom hovslageribranschen än den egna hästägaren som filar lite på fötterna. Trååkigt men sant :(

2010-12-29 @ 21:01:31
URL: http://missyemelie.blogspot.com
Postat av: Lina Holmbom

2010-12-29 @ 21:13:00
Postat av: Lina Holmbom

Synd bara att det ska ta 3 år innan det blir förbjudet.

Usch vad jag hatar Barfota verkare! Skott i pannan ska dom ha och definitivt inga hästar. =/



Sen är det bara positivt för hovslagarna att det är 3 års utbildning, dock så kommer nog skoningarna stiga för oss hästägare ju mer utbildning dom måste ha. Dessutom så finns det inte så många skolor som kommer ha den utbildningen bara några få har jag för mig.

2010-12-29 @ 21:23:49
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: elinor

men man kan inte dömma alla barfotaverkare vissa är jätte duktiga vissa inte precis som med allt annat. Vilket yrke eller vilken gren det än gäller så finns det folk som vanvårdar och misshandlar sina djur. Det ska inte vara förbjudet att verka själv om man kan göra det rätt, det som ska vara förbjudet är att missköta eller göra fel och så länge man inte gör fel så ska det inte vara förbjudet. klart det ska vara förbjudet att gröpa ur hoven tills hästen inte kan gå, men det finns massa duktiga som verkar själv som kan det bra. Tycker det är dåligt att dömma alla för att någon missköter det. Våran granne tar ut hovslagare men hon gör det så sällan så hästarna har för långa hovar som spricker, det tycker jag är fel, en annan granne har lärt sig sko själv och hennes hästars hovar är superfina. Allt handlar inte om utbildning utan om sunt förnuft det finns bra och dåliga inom allt.

2010-12-29 @ 22:08:40
URL: http://engelstoft.se
Postat av: nathalie

helt rätt tycker jag! man får möjligtvis inte koipera texten ? (a)

2010-12-29 @ 22:34:14
Postat av: Lina Holmbom

engelstoft.se

Som sagt så finns det en väldigt bra anledning till varför dom kommer förbjuda barfota verkning. Har själv pratat med en kursledare för barfota verkning.Och enligt denne så var det djurplågeri att sko hästen, samt att det som veterinären säger bara är struntprat.Dessa människor som pysslar med barfotaverkning har gått en kurs på 2 dagar! Och sen är dom kapabel till att Verka sina hästar.Och ofta är det nybörjare inom hästsporten som går på det här. Vilket leder till att hästar lider.

Varför detta kommer bli förbjudet är pga barfotaverkarna dom som gått 2 dagars kurser, SOM HAR MISSKÖTT SIG! Det finns flera hästar som blivit så halta att dom tagits bort pga av dessa metoder.



Jag är emot dom!

Jag slår på mina tappskor,raspar till kanter på hovarna.Jag har till och med som du verkat min ponny med uppsikt av hovis. Men jag skulle ALDRIG kalla mig själv för barfotaverkare!

Men du kanske har gått kursen eftersom du är bättre än hovslagare på att verka hovar ;)

2010-12-29 @ 22:36:47
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: Anonym

Jag raspar till hovarna på nekter efter jag dragit av skorna i väntan på hovslagare. Dvs ingen riktig värkning men jag är lite negativ till en sådan lag. Vem säger att hovslagare med så kallad utbildning inte gör fel eller alltid gör rätt? Läkare spenderar mer än sex år bakom läxböcker och med paktik men endå gör dem fel och i de flesta fall vill dem inte ens erkänna misstagen dem gör. Sedan om det finns dem som värkar helt åt skogen men tror att dem kan ja, extremfall finns det ju överallt vad man än diskuterar. Jag tror endå inte man lyckas åt dem med denna lag tyvärr.

2010-12-31 @ 10:06:01
Postat av: Hanne

STOR DISS!!! Bättre att sätta in ägarna som missköter sina hästar bakom lås och bom, istället för att dra alla över en kamm utan jämförelse. Hoppas dom hinner ändra sig.

2011-01-03 @ 18:54:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0