När man provrider en sadel

Jag fick önskemål av Beatrice om att skriva ett inlägg om vad man bör tänka på vid provridning av en sadel, som ryttare.

Har egentligen
inget väldigt bra svar på det, det är så olika från person till person. Jag har ju fått lära mig den "hårda vägen" och ridit med sadlar som inte alls passar mig som ryttare. Jag har nöjt mig med sadlar som passat Bellie då det varit så svårt att hitta rätt sadlar till henne, och då har jag fått finna mig i att sitta dåligt.

Nu har jag två sadlar jag gillar, den ena fullkomligt avgudar jag, det har ni nog inte missat.

Det man bör tänka på är ju först och främst, vad gillar jag? Gillar jag stora stöd? Små? Djupt säte? Flat? Mjukt/hårt säte?

Man ska ju gilla sadeln man rider i, man ska tycka att den är bekväm och det ska framför allt kännas RÄTT. Det är ju många ggr man bara finner sig i det man har, som passar hästen. Då kanske man inte kan få allt, man kanske inte kan få detdär mjuka sätet eller domdär stora stöden. Det kan ju fungera ändå.

Dressyrmässigt
skulle jag tipsa om att hitta en sadel som placerar dig i korrekt sits. Många ggr tror man (även jag gjorde) att sadeln inte gör så himla mycket, utan att man som ryttare måste jobba sig till en bra sits. Och visst är det så, till viss del. Men jag kan säga som så att jag red i en fruktansvärd framåtvikt förut, jag lutade mig framåt hela tiden. Hade jättebreda armar, armbågar och en svankande stjärt och utbuktande tuttar. När jag köpte min Tekna förändrades ALLT! Jag kunde helt plötsligt sitta upprätt, jag fick mina stora stöd och mitt djupa säte. Jag kom helt plötsligt åt hästen med små hjälper.

En annan sak man bör tänka på är hur hästen går i sadeln. Går den bättre/sämre än med andra sadlar? Osv. Sen kan man inte avgöra något sånt efter endast en ridtur, eftersom även hästar har olika dagar och humör.

Hoppas du blir nöjd med detta svar. :-)


Såhär snygg var min sits i fel sadel. Jag kunde inte sitta ner i traven över huvudtaget

Kommentarer
Postat av: beatrice

Jadå jag är nöjd, tänkte att jag skulle fråga dig eftersom jag snart ska börja leta en dressyrsadel till Zola. Dem som kom ut och provade den som vi har nu sa att travare oftast passar bättre i dressyrsadlar än allround och hopp! (:



kom på en till fråga, när du tog hem sadlar, tog du hem alla möjliga olika storlekar?

För jag vet absolut inte vart jag ska börja, kommer inte ihåg vilken bomvidd som vi har på den nuvarande, tänkte fall man skulle ta hem vid, normal osv.



förlåt om jag är så frågvis haha (:

2010-12-25 @ 18:47:35
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: beatrice

alltså dom menade att det är svårare att hitta en hoppsadel som passar eftsrom travare har bredare skuldror än "vanliga hästar" så förklarade dom det, men jag vet inte är inte så insatt i sadelvärlden må jag säga. Enligt dom fick vi nästan köpa en westernsadel :S (vilket jag verkligen inte vill ha)



Zola är med väldigt rak i ryggen, men vart kan man låna hem sadlar? eller åkte du till ett ställe och provade dom där?

2010-12-25 @ 20:51:41
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Johanna

Jäg har samma problem med min dressyr sadel. Vet du vad felet på sadeln var? Min är jättedjup och har ga



nska högt bakvalv. så fort jäg börjar trava tappar jag balansen och faller fram.



Mvh johanna

2012-04-11 @ 20:47:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0