Syntet vs. läder

Såg nyss ett blogginlägg om att det var så himla fult med syntetsadlar. Men då skulle jag vilja säga att det är grymt mycket fulare med en lädersadel som är hur gammal och rutten som helst med noll stoppning, som dessutom inte ligger bra på hästen. Hur ofta ser man inte varmblod som har skitskruttiga, billiga sadlar? Som inte ligger bra för fem öre.

Tycker att bara för att man köper en billig häst så ska man inte ha billig skit-utrustning. Ser det överallt.. De är väl lika mycket hästar de, och ska ha passande sadel som är skonsam för ryggen!

Vet några som prompt vägrar syntetsadel och minsann ska ha läder, och då dessa människor har begränsad plånbok väljer dessa att köpa en lädersadel för 2 papp.. Gissa vad man får för en sadel då? En lädersadel som kostar ett par tusen kr ny är SKIT! Det kan ni nog lista ut själva, hur mycket tid, arbete och omtanke som läggs ner på en sadel som tillverkaren slutligen bara får 2000:- för.

Bla. Kingston
, värre sadlar går nog inte att få tag på. Det är bevisat att dom är stoppade med bl.a strumpor, knappar, löv och ihopknövlade bollar av diverse. Härligt för hästryggen! Men det ska ju vara lädersadel, haha, det är ju det viktigaste.

Då är det 100ggr bättre att köpa en syntet utav erkänt bra och hållbart märke. För det är faktist så att det mesta är materialet som drar ner syntetsadelns pris. Min Tekna finns i liknande fast lädermodell, Ordo Orquester, och den går på 10.000:- om jag minns rätt. Just för att det är läder. Självklart finns det skitsadlar i syntet oxå, massor. Claridge house, Globus, Hi lite m.fl.








Ja jag vet ju inte vad ni tycker, men jag kan ju tycka att mina syntetsadlar är 100ggr snyggare än lädersadeln! ;)
(Självklart är många lädersadlar snygga, liksom många syntetsadlar. Men det är just detta att vägra syntet och istället köpa en billig lädersadel istället som jag syftar på)


Kommentarer
Postat av: Lina

Du är klok du!

2010-12-09 @ 17:21:03
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Sätilaryttaren Emma- Stolt varmblodsägare! Ta chansen att vinna en reflexgrimma

sv; det är väl från person till person eller? Jag tycker inte att syntet är det minsta snyggt eller skönt att rida i så tycker jag det.

2010-12-09 @ 17:21:15
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/
Postat av: Lina

ang. en viss muppig dressyrblogg så har jag tröttnat kan jag säga, som jag väl vill minnas att du också gjort? folk har sån jäkla attityd och dålig inställning till mycket! okunskap och dålig attityd är så trist

2010-12-09 @ 17:23:38
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Lina

SV: Ja precis. Stod ut ett tag men sedan pallade jag inte mer. Ang. den du skriver om nu, ja, jag skriver inte mer helt enkelt..

2010-12-09 @ 17:27:03
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Lina Holmbom

Jag har själv ägt en kingston flatback och det var den ABSOLUT värsta sadeln jag suttit i ;) Red bara några gånger i den.Haha

Ja du syntes sadlarna har ju faktiskt utvecklats. Jag har ju dock kvar min TYG Wintec Sport.Nu är det nästan som läder i syntet sadlarna =)

2010-12-09 @ 17:29:34
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: Sätilaryttaren Emma- Stolt varmblodsägare! Ta chansen att vinna en reflexgrimma

sv; men man lägger inet på en sadel som inte passar på en häst? då blir ryggen som håjts (hans förra ägare köpte en sadel för 1200 -.-)

2010-12-09 @ 17:31:22
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Jag och en kompis hade som hobby ett tag att sprätta gammla sadlar och se hur dom såg ut inuti.Köpte billiga skit sadlar på blocket xD.

Vi hittade bla fimpar och snören..gräs och skumgummi i en kingston =/

Skummgummi hittade vi iof i en gammal syntetsadel också.

Vidrigt!!!

2010-12-09 @ 19:16:54
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: Ebba

haha jag har haft en kingston och den var inte skön+ att den förstörd min häst rygg utan min vetenskap har jag fått reda på nu i efterhand...märkte att den inte låg nå bra och köpte mig en bomlös för att han skulle muskla till sig igen och ett år senare köpte jag mig världens bästa syntetsadel som ligger som gjutet på honom! om jag får välja så är läder snyggare, men sadeln är skön och den ligger toppen på honom. det är det viktigaste :) jag säger hiss på både syntet och läder utseendemässigt!

2010-12-09 @ 19:59:04
Postat av: Emeli

Jag är vegetarian och använder av den anledningen, och miljöskäl helst lädersadlar.

Syntetsadlar är billigare, bättre för djur, man kan oftast byta bomvidd, osv. Och nu för tiden så finns det syntetsadlar som ser ut precis som lädersadlar. Så onödigt att köpa en sadel i läder egentligen.

2010-12-09 @ 20:32:41
URL: http://solitarymoment.blogg.se/
Postat av: sylvia

japp absolut. enligt mig så är det bättre o köpa en billigare kvalitetsadel än en ny sadel till lågpris :)

Kingston vore inte få säljas, det är ju bara skräp!

2010-12-09 @ 20:48:25
URL: http://timur.blogg.se/
Postat av: Tova

Tycker inte att det är nån större skillnad på sdalarna. Hittar man ingen bra lädersadel som passar hästen och sen hittar man en som sitter som gjuten på hästen fats den är i syntet. Självklart köper man synteten då? O_o



Nu hittade vi ju en bra lädersadel som passar både Vera och mig. Men hoppsadeln hoppas jag att jag hittar en i syntet =)

2010-12-10 @ 07:52:50
URL: http://kazince.blogg.se/
Postat av: Jenny

vi fick med en kingston dressyrsadel till min ena häst det vart det värsta jag varit med om så i början när vi red båda hästarna när vi bara hade en sadel så red jag barback för den var så vidirg!!! sen så köpte vi en syntet sadel till den ena hästen hur bra som helst kan byta järn i den och massor annat bra eftersom hästen är fem och kommer ändras så är det en skit bra ide. och sadeln tål massor. jag köpte även en ny lädersadel till den adra hästen en brun och när det regnar eller snöar så blir det helt fläckig så då väljer jag att rida i min suntet sadel istället! och ska jag vara helt ärlig så är nästan syntet sadeln skönare än lädersadeln ;) men jag är iallafall super nöjd med min syntsadel.

2010-12-10 @ 09:39:47
URL: http://jeeennnyyy.blogg.se/
Postat av: J I L L I Z

Gud så fin blogg du har! :D

2010-12-10 @ 10:13:21
URL: http://jilliz.blogg.se/
Postat av: sara

jag tycker att det är viktigare att sadeln ligger bra på hästen...och då spelöar det ingen roll om man har läder eller syntet...

jag har en wintec men vill ha en annan men den ligger bra på honom det är bara jag som tycker att jag glider när jag hoppar...

men min plånbok har inte råd och köpa en dyr sadel så ja

2010-12-10 @ 14:02:26
URL: http://emelont.blogg.se/
Postat av: isabelle

Vet inte om jag är ute och cyklar nu men är det inte globus som tillverkar tekna?:P Tänkte på att du skrev att claridge house, globus medflera märken är skit sadlar:P om jag inte missuppfatta då;)

2010-12-10 @ 18:16:59
URL: http://towardslife.blogg.se/
Postat av: Johanna

Det beror ju mycket på hur man behandlar sadeln efter köp! Själv har jag suttit i syntetssadlar och tycker dem är obekväma medan en lädersadel är mjukare att sitta i, men jag kanske har suttit i fel syntetssadlar?

Om man köper en billig lädersadel på nätet så behöver den oftast stoppas om, då tar man ut en sadelmakare som sedan tar bort den dåliga stoppningen med ny och fin stoppning. Man ska jäkligt mycket tur om man hittar en lädersadel för 2000 som inte behövs stoppas om.



Sen kan en syntetssadel vara bra till unghästar t ex eftersom de ändras så mycket hela tiden men jag personligen skulle aldrig köpa en syntet och har både en hopp och en dressyrsadel i läder som passar perfekt till min häst:) Ena fick jag gratis och den andra kostade 10 000 som ny för ca 6-7 år sedan, båda stoppades om i torsdags!

2010-12-11 @ 08:29:30
Postat av: Pernilla

Har en Isabelle Werth (Bates, Wintec) Cair Dressyr som då är syntet. Den är hur härlig som helst, och den enda sadeln som faktiskt passar min häst. Älskar verkligen den sadeln!

Har också en Pessoa Hopp som jag är kär i, mums!

2010-12-11 @ 14:15:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0