Travare vs. halvblod

Blev inspirerad av Melina och Stallgrasma att skriva ett litet inlägg om den eviga striden mellan halvblods- och varmblodsfolket. Om man kan kalla det så, i grova slängar. ;-)

Jag har aldrig förstått
mig på människor som ständigt ska försvara travarens bra/dåliga ridbarhet, som ständigt ska försvara "sin" ras och hela tiden försöka överbevisa människor att deras travare minsann ser ut som ett halvblod. Om man nu jämför sin travare med ett halvblod, varför köpte man då en travare, om man nu egentligen ville ha ett halvblod?

Kan man inte vara nöjd över den häst man har, travare eller halvblod, och sluta jämföra med andra raser?

Varför detta försvarande?
Om jag läser eller hör om någon som inte gillar travare som ridhästar.... so what? Det är väl deras åsikt. Alla måste inte gilla travare. Huvudsaken är väl att JAG gillar MIN häst!? Andra behöver inte det. Jag förstår inte varför så många blir så otroligt taggade så fort någon nämner att en travhäst inte har samma förutsättningar som en ridhäst? Varför gå igång på det? Det är ju sanningen! I de flesta fall. Sen finns det undantag inom ALLA raser. Både bra och dåliga.

Sen så finns det ju
även människor med fördomar mot travarna. Men det har jag förståelse för varför dom uppkommit, det ÄR inte konstigt att man fått uppfattningen om travaren som en oduglig ridhäst med slängtrav, som galopperar med halva delen och travar med andra. Som inte kan bära upp sig balanserat, som inte kan samla sig etc. För vi har ju våra kära människor som köper en travare och totalt stupar. Dom ser en billig häst och mamma/pappa ser ett jättebra tillfälle att köpa häst, när varken unge eller föräldrar har kunskap, förståelse och förnuft till att göra något bra utav det hela. Om det nu ens finns något bra i att köpa en travare till en okunnig 12-åring? Tror inte det.

Folk slänger på dom gramaner, snoddar och pessoa och skyller på antingen det ena eller det andra. Inte är det konstigt att dom inte lyckas bra. Genvägar blir senvägar. Folk har inte den blekaste lilla aning om hur dom ska göra för att skola om hästen på ett bra sätt, så dom gör det på sitt sätt. Folk försöker inte ens ta hjälp. Dom ställer upp skyhöga hinder och 3 veckor senare debuterar dom sin första hopptävling. INTE KONSTIGT att folk ser travare som dom gör när fok flänger runt i världens travartrav/slänggalopp runt hoppbanorna utan någon som helst kontroll.

Jag har heller aldrig förstått mig på folk som till 110% går in för att travare har PRECIS LIKA förutsättningar som ett halvblod. För det stämmer INTE! Inte på långa vägar. Och där har vi det igen, varför detta jämförande med halvblod? Att en travare är minst lika bra som ett halvblod? Jamen köp då ett halvblod för guds skull! För vill man satsa köper man en häst som är född med förutsättningarna.

Jag köpte Bellie för att jag ville ha henne. Jag hade/har inga speciella tävlingsambitioner, utan jag ville ha henne för att lära både henne och mig, och att utvecklas tillsammans. Jag hade en plan för att kunna lyckas med att få en trevlig hobbyhäst, och det var att ta hjälp utav våran fantastiska tränare Emma.

Hade jag haft tävlingsambitioner
och velat klättra i klasserna så hade jag inte satsat på en travare, för det är inget säkert kort. Det är FÅ travare som har kapaciteten inom de högre klasserna. Och då pratar vi inte LB/LA hoppning, för det kan en älg som sagt hoppa. 

Ne, var nu nöjda med era goa hästar, travare som halvblod. Och alla andra raser däremellan. Och sluta jämför. Utgå från dig och hästen som ekipage, jobba sakta framåt och ha aldrig för bråttom.


What is your opinion? ;)

Halvblod vs. Travare




Kommentarer
Postat av: Petra

håller med totalt. en travhäst brukar inte ha samma förutsättningar som ett halvblod om man ska ha hopp/dressyrhäst. och man ska verkligen inte köpa ett varmblod som precis har kommit från travet till en okunnig 12-åring. dessutom ska man ha väldigt stadig hand och en väldigt lugn personlighet för att klara av ca 90% av alla travare, då dom har "anlag" (eller hur jag ska säga) till att bli stressad än va många andra hästar har :) så håller helt och hållet med på allt! förstår sig inte folk på travare, så ska dom inte ens se åt en travare! :) Så anser jag..

2010-11-09 @ 20:41:13
URL: http://pjohansson.bloggplatsen.se
Postat av: Sara Wahlund- Unghästar/ Världscup häst.

Superbra inlägg :D

2010-11-09 @ 20:42:45
URL: http://stallgrasma.blogg.se/
Postat av: Lina - Mitt liv med hästarna

alla hästar är individer och alla individer passar olika ändamål. bra inlägg

2010-11-09 @ 20:59:02
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Camilla

Bra inlägg, det ända jag är så jävla less på är att alla småungar får varmblod för att dom är billigare. Precis som du skrev. Det är liksom uttjatat som jag sa på skolan. Det är så mkt roligare att följa seriösa och duktiga ryttare som verkligen kan göra en travhäst till en bra ridhäst. men alla småbarn som flänger runt på outbildade travre, ne, det är fel fel fel fel fel!

2010-11-09 @ 21:09:37
URL: http://clofman.blogg.se/
Postat av: Emilie

Håller med!Tycker även att Lina kommenterar det riktigt bra! Fast jag måste nog säga att det tyvärr finns ganska många okunniga VUXNA ryttare som oxå flänger omkring på stressade, illa fodrade och väldigt outbildade travare!

2010-11-09 @ 21:41:43
URL: http://barabus.bloggplatsen.se
Postat av: Lina Holmbom

Jag tycker det är väldigt synd när dom flesta travarna går till ungdomar som knappt vet vad fram och bak är på hästen. Det är synd att dom ska vara så billiga jämfört med halvbloden. Skulle priserna gå upp på varmbloden så skulle fler (föräldrar troligtvis)tänka till innan dom låter sina barn rusa runt på varmblod.Travare är värda mycket pengar tills den dagen dom inte tjänar pengar längre.Så skänks som bort. Man har mycket historier om att folk "räddat" varmblod från slakteriet. Men jag tycker det är bättre att dom går till slakt en att en okunnig ryttare tar sig an hästen och inte kan sköta den.

Men jag tycker det är lika hemskt när ryttare köper halvblod för 100.000kr och sen inte klarar av att rida dom. Och man ser hästar med kapacitet att gå för fort fram, och att alla "halvblodryttare" tycker det är normalt att 5 åringar ska gå 120*3 under en helg.

Det är inte så konstigt att dom flesta hästar tas bort när dom är under 7 år. ;)



Jag tycker att det borde finnas att "körkort" för att få ha häst eller andra djur för den delen. Finns väldigt många djur som far illa och deras ägare skulle nog ha roligare med en cykel i garaget!

2010-11-09 @ 21:43:10
URL: http://skrotpilot.se
Postat av: sara

håller med om det där!

Travare har sbolut inte lika bra föutsättnigar som ett haövblod..

Man ska inte hålla på och gemföra men skaffar häst efter sina egne förutsättnigar..

Om man nu ska tävla MSV och sånt som jag inte har nån riktigt koll på dom klasserna så ska man inte ha en travare men om man ska tävla i dom lägre klasserna så räcker en travare mycket väl.

2010-11-09 @ 21:46:46
URL: http://emelont.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag har inte kännt dig länge, och det gör mig förvånad ibland de blogginlägg, tankar och synpunkter du har. Men förvånad åt det bra hållet.

Jag kan ärligt säga att jag har ALLTID haft fördommar mot travare. Har inte sett en enda välriden travare utan endast slit och släng ridning. Barn och tonåringar som slänger på pessoa, graman, sågar sig genom munnen, 25 mm sporrar och skarpa spörapp. Sen givetvis så har min omgivning påverkat min syn på travare då stallet där jag var medlem på i flera år fullkomligt exploderade av fördommar, skitsnack och rykten.



Bellie är den enda välridna travaren jag skådat och när jag sedan får höra att du endast ridit i 4 år gör mig helt mållös. Det är så GRYMT bra jobbat! Ett jobb man aldrig kan göra själv utan som du skriver, man måste få hjälp av tränare, något alla behöver, varmblod som halvblod.



2010-11-09 @ 21:56:26
URL: http://rajala.blogg.se/
Postat av: Lisa

Du gav mig något att tänka på precis.

Riktigt bra inlägg!

2010-11-09 @ 23:10:52
Postat av: Matilda&Vicky

Jag kan hålla med dig!! Alla har inte samma åsikt. Sen kan ju folk som tycker annorlunda säga i mot för då blir det ju en sådan här diskunion, utan att en person kanske inte gillar en travare men då behöver de inte klaga till någon som har travare. För då kommer travar ägaren ta det fel..

Jag är van, det är jätte jobbigt, utan alla behöver inte gilla en ras, men de behöver inte klaga!

2010-11-10 @ 08:11:46
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Postat av: Emma

Jättebra skrivet! Håller verkligen med dig!



Det som kan kännas tråkigt/jobbigt när man säger att man har en travare är att många får upp bilden av just dom där travarna som stressar runt en hoppbana i 190 i slängtrav.

Men å andra sidan så kan också känna att dom får tro vad dom vill, jag vet ju att det inte är så.



Jag har dock full förståelse för vart fördomarna om travare kommer ifrån..

2010-11-10 @ 09:16:29
URL: http://emma.stjernstedt.net/blogg
Postat av: Natalja

Jättebra inlägg! Håller vrkligen med! :)

2010-11-10 @ 09:27:57
URL: http://nataljas.blogg.se/
Postat av: carro

Jätte bra inlägg, håller med delvis. Förstår att vissa folk tycker som dom tycker om travare, men allt det där stämmer inte om ALLA travare. Och sen är det inte just rasen heller. Hade ett halvblod gått på travet 5 år skulle den inte ha nå bättre förutsättngar. Det finns travare som går upp til SM i hoppning. Men det är mkt mer jobb att få en travare dit än ett halvblod, självklart. Men på sätt och vis är ju travarna väldigt duktiga som tar sig långt (en del asså) trots sina förutsättnigar. Medans det finns halvblod som inte kommer lika långt. Jag tror inte att det har något med själva rasen att göra. Det har med träningen och hur länge dom är travtränade att göra.



Men jag håller absolut med om att travare inte har lika bra förutsättningar som halvblod, men dom få travare som kommer upp i höga klasser är ju ändå väldigt duktiga, för hade ett vanligt halvblod kommit så långt som VISSA travare kan med samma förutsättningar!?



Men sen fattar jag inte varför "halvblods-folk" ska klanka ner på "travar-folk". Man blir inte en sämre människa för att man äger ett varmbold precis :P

2010-11-10 @ 20:02:41
URL: http://skraddarbacken.blogspot.com
Postat av: SOFIE

Undra vilken sida jag ska ta haha min häst har både halvblod och varmblod i sig ;)

2010-11-10 @ 20:49:18
URL: http://sofieslilla.blogg.se/
Postat av: Beatrice

Håller med till 110%.



Och jag tycker att det är konstigt att de flesta som säljer travare (har kollat runt på hästnet osv.) säger att det är världens lättaste häst och en super bra nybörjar häst, visst vissa kan vara det, men det är många som just inte lämpar sig som första häst. Om jag kollar tillbaka kanske det var dumt av mina föräldrar att säga ja till min travare som jag fick. Men å andra sidan ville jag inte tävla och jag hade alltid bra hästmänniskor som hjälpte mig (då mina föräldrar är helt ointresserade av hästar). Så jag ångrar ingenting med min häst. Hon har lärt mig massor, men som sagt jag kan tycka att många travare inte lämpar sig som nybörjarhästar!



vart ett väldigt flummigt inlägg, sorry! haha

2010-11-11 @ 12:13:01
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Hanna

Instämmer till fullo.

2010-11-11 @ 22:09:33
URL: http://hannaforsberg.blogspot.com/
Postat av: Jennelie

Det som får mig att tagga till ang snacket om ridtravare är alla lögner, och folk tror på dem, folk tror att det inte går att rida på travare, folk tror att travare inte kan bygga muskler, folk tro dittan och dattan. Och blir så himla arg då jag RIDER tävlings travare för variation i träningen, dem rids för att gå bättre framför vagnen och vara friskare i kroppen. Och jag undrar vad dem som får sina fördomar ifrån vart i för skit travstall och dem borde anmäla stallen då dem verkar hålla på med djurplågeri!



+ att travare passar bra i enklare klassar och hur många strävar igentligen efter SM? jag känner ingen nära kompis som gör det och ändå har dem halvblod, araber och liknanade raser, men deras hästar går lika bra som mina kompisars nordsvenskar och fjordinga. Om folk bara kunde inse att travare är en härlig allround häst för lättare klasser så skulle bilden av travare vara mer "rättvis"



Och precis som du säger, många hamnar i skit hem pga att dem är billiga, veterinärer har sett hur illa det kan gå för dessa billiga travare och endel tipsar t.o.m om att avliva gamla travare som inte ska gå trav för hästens skull :(

2010-11-11 @ 22:15:28
Postat av: Sabina

Vad är en bra häst egentligen? En häst som kan skolorna i både trav och galopp? En häst som går i form? Eller är en bra häst när den endast kan kröka på nacken? En bild på en travare som kröker på nacken, innebär inte automatiskt "dressyrhäst". Jag har sett två travare (via youtube) som har riktigt fin, bärande och rund galopp. Men i överlag. Nej. De flesta travare man ser filmer på eller i verkligheten...har en fyrtaktig eller ojämn galopp. Tyvärr uppfattar jag det som att många är rejält hemmablinda också. De älskar sina travare och har gett sig fan på att de kan galoppera rent när det sällan är så. Man kan inte vara så naiv att man på fullt allvar anser att en bra dressy häst ska ha ojämn galopp? Nej. Rasen i sig är det inget fel på. Men dessa blinda människor som envisas med att hävda att deras travare kan galoppera rent och så stämmer det sällan.Otroligt tröttande. Hur kan man vara så naiv att man tror att ens travare har ren galopp och så är det inte så? Blind kanske?? Det förekommer travare som har bättre galopp en vissa halvblod..ja säkert. Men är det ett vanligt fenomen hos rasen eller är det väldigt sällsynt? Dags att gnugga ur ögonen.

2011-03-29 @ 17:25:15
Postat av: Sabina

Vad är en bra häst egentligen? En häst som kan skolorna i både trav och galopp? En häst som går i form? Eller är en bra häst när den endast kan kröka på nacken? En bild på en travare som kröker på nacken, innebär inte automatiskt "dressyrhäst". Jag har sett två travare (via youtube) som har riktigt fin, bärande och rund galopp. Men i överlag. Nej. De flesta travare man ser filmer på eller i verkligheten...har en fyrtaktig eller ojämn galopp. Tyvärr uppfattar jag det som att många är rejält hemmablinda också. De älskar sina travare och har gett sig fan på att de kan galoppera rent när det sällan är så. Man kan inte vara så naiv att man på fullt allvar anser att en bra dressy häst ska ha ojämn galopp? Nej. Rasen i sig är det inget fel på. Men dessa blinda människor som envisas med att hävda att deras travare kan galoppera rent och så stämmer det sällan.Otroligt tröttande. Hur kan man vara så naiv att man tror att ens travare har ren galopp och så är det inte så? Blind kanske?? Det förekommer travare som har bättre galopp en vissa halvblod..ja säkert. Men är det ett vanligt fenomen hos rasen eller är det väldigt sällsynt? Dags att gnugga ur ögonen.

2011-03-29 @ 17:26:28
Postat av: Z

Travare är superbra ridhästar. Med det inte sagt att de har bra förutsättningar att klättra i klassera inom dressyr eller hoppning. Å andra sidan; hur många raser har förutsättningar för det?

Inte heller att de är lätta att skola och rida om ordentligt eller är lämpliga som första häst till nån unge (såvida det inte är en redan omskolad travare och en unge som inte siktar på SM...)

Men självklart är de bra ridhästar när de fått rätt skolning, och självklart kan de både skritta, trava och galoppera klart godkänt och korrekt - med rätt skolning. Med det inte sagt att de har samlad dressyr galopp.. men återigen; hur många hästar har det av de raser som ändå otvistat är ridhästar?

Dessutom kan många travare tölta riktigt trevligt - återigen med rätt skolning, spänd grisepass är knappast tölt - och det finns många ryttare som skulle uppskatta det, speciellt om de inte blev uppmuntrade att ''jobba bort'' tölten för att den är ''dålig'' istället för att skola den. (och nej, det gör inte att travare måste jämföras med islandshästar heller ;) )

Och ja.. travare behöver skolas.. men det gör väl alla hästar? De som tränats för trav har lite nackdelar men so what.

Travare som ridbar ridhäst: absolut. Som halvblod? Nej. Som quarter? Nej. Som ridtravare? Klart. ;)

2011-05-31 @ 00:23:13
URL: http://zabism.tumblr.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0