Svar på tal

Duffe: "Visst pessoabett är inte ett bra alternativ på skarpare bett. Men samtidigt tycker jag att gramantygel inte heller är särskilt ok för hästens del. Detta verkligen inte i en relativ nybörjares hand. Du har ridit med gramantygel på din häst och vad jag förstått har du inte ridit särskilt länge. Detta är i mina ögon lika fel som att stoppa ett pessoabett i en hästs mun. Graman är den svåraste hjälptygeln och det krävs lång rutin att använda den."

Svar på tal:

Till att börja med. Hur länge man ridit och hur duktig man är behöver absolut inte hänga ihop. Hade det gjort skillnad för dig om jag hade ridit i 10 år på ridskola 1gång i veckan samt haft medryttarhäst 2 gånger i veckan, just för att man kan säga att jag ridit länge då? Förmodligen för dig. Men jag hade mest troligt varit betydligt sämre på att rida än vad jag är nu.

Jag har ridit nästan dagligen i 4års tid, sugit åt mig varje chans att lära jag fått, ställt miljoner frågor bara för att få lära mig och att bli bättre. Alltid haft instruktör inblandad för att kunna utvecklas.

Fyra av fem gånger jag ridit med graman har det varit under uppsikt och läran utav min fantastiska dressyrtränare. De tre första gångerna vi bestämde oss för att prova graman av den enkla anledningen att försöka rama in min häst och ge henne en enda utväg = vänster galopp, då jag har svårt att fatta den på henne.

Den fjärde ggn red jag ut med den eftersom jag hade haft en väldigt dålig period med min häst, och jag tänkte ge gramanen en chans att få henne avslappnad så att jag skulle ha möjlighet att sätta henne i arbete. För utan avslappning blir inget arbete utfört. Jag har aldrig använt graman för att få hästen "i form" som det så vackert heter. Emma var med under hela ridturen och instruerade mig.

Den femte och sista
gången var när jag red ut själv, och jag hade hela tiden i tanke hur Emma lärt mig att jag ska göra och hur det ska kännas när det är rätt. Dock fungerade den inte till det jag ville vid det tillfället, så jag har inte använt den sen dess. Men det är ingen omöjlighet att den åker på igen nångång i framtiden av en speciell anledning och vid övervakning.

Så tycker du fortfarande att ett pessoabett är värre i en hästmun än en gramantygel i min hand så får det stå för dig. Ha en trevlig kväll! :-)




Kommentarer
Postat av: Emma (Hästblogg)

Hejsan, vilken fin blogg du hade! :D Kolla gärna in min också.. :)

2010-10-23 @ 22:14:14
URL: http://allroundryttarna.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn Kingslandmössa ifrån Hippoteket!

Håller med dig! Det där var ett onödigt påhopp

2010-10-23 @ 22:55:30
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Mj

Hello :) Jag har Glen som hovslagare nu. Fungerar jättebra, har iof bara haft honom engång. Tomas skodde Babsan första gången, men han har så ont om tid. Du då?

2010-10-23 @ 22:58:08
URL: http://mildahilda.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn Kingslandmössa ifrån Hippoteket!

SV: Ja precis! Folk kan ju allt själva tydligen, eller är rädda för att visa att de inte kan allt och be om hjälp. Jag vill ju också lära mig och snappar upp saker överallt och vill ha hjälp, för jag tycker inte jag kan något själv ibland.

2010-10-23 @ 23:01:50
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Malin

söt häst där!:)

2010-10-24 @ 17:35:20
URL: http://malinfoto.webblogg.se/
Postat av: Hanna

Håller faktiskt med "Duffe" lite om det där med graman (men jag tycker även att pessoabettet är dåligt!). Jag har sett massor av hästar som springer runt med all vikt på frambenen för att dom blivit felaktigt ridna med graman. Jag förstår det där med att du ville rama in hästen men om man använder gramanen till något annat t.ex. "att hjälpa hästen till en bra form" så förstår jag bara inte hu man tänker!? :P

2010-10-26 @ 18:25:19
URL: http://hannnss.blogg.se/
Postat av: Jejja

Ja men på bilden där så ser de verkligen ut som att du "sliter" i hästens mun me gramanen, ja menar den e ju helt slapp. ler Haha. Jag brukar dock rida med graman men det är bara för att min häst e så j*vla stark å jag brukar få problem med mina handleder. Inte det bästa. Men har hittat ett som passar både mina handleder och munnen på min häst och det är jätte skönt =) Jag föredrar graman före pessoa den saken är då klar!! =)

2010-12-07 @ 23:26:04
URL: http://www.jejjapersson.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0