Herregud

Känner att jag måste skriva av mig om detta. Har läst nu på tre bloggar, som jag följer ständigt, att man inte ska ha häst om man har medryttare (inte tid). Jag kan inte låta bli att ta åt mig.

Med andra ord vore det bästa för Bellie att jag sålde henne? Skulle hon må dåligt av att Emma rider henne när jag inte har tid, eller vad är problemet här? Hon skulle alltså må bättre, enligt er, om jag sålde henne till en människa som har tid att rida alla dgr? Istället för att hon har två ryttare, och är i min ägo?

Jag förstår faktist inte
. Verkligen inte nånstans. Någon som är av detta resonemang får gärna berätta för mig var logiken finns! :-)

Kommentarer
Postat av: Emeli

haha håller verkligen verkligen med.

Och ofta så har man ju tid, men det är ju inte alla som vill lägga precis all tid och framför allt; all ork på hästarna. Finns ju så mycket annat att göra.



Idioti verkligen.

2011-04-24 @ 14:45:25
URL: http://solitarymoment.blogg.se/
Postat av: Anonym

Förstår inte heller varför det skulle vara dåligt!

Det är ju sämre för hästen att skrota runt i en hage utan att ingen rider, än om man är två som rider!

Plus en sak till, ibland handlar det ju inte om man har tid eller inte, utan för att hästen ska kunna utvecklas när man själv har "låst" sig fast eller vad man nu ska säga! (:

Sen kanske man inte behöver vara 4 olika som rider! (:

2011-04-24 @ 15:04:15
URL: http://beeatric.blogg.se/
Postat av: Linda

Jag har medryttare på Bitter, fast jag ogillar det, vill helst inte att någon annan rider mina hästar om inte tränare vid kurs. Men då får medryttaren INTE träna honom, det är jag punkt sträng vid, bara lulla i skogen.



Men jag har tappat motivationen och suget helt, jag är en islandsmänniska i grund och botten. Jag FICK Bitter när ägaren inte ville ha honom tillbaka, annars skulle han skjutas. Klart jag tog honom som sällskap åt min dåvarande ridhäst, sedan hade jag förälskat mig i honom.



Jag har tid för två men inte orken eller riktigt intresset just nu, jag har funderat många gånger på att lämna ut på foder eller sälja men det går inte, jag älskar hästen alldeles för mycket, han är mitt hjärta jag klarar inte av att släppa honom. Ingen här i familjen vill att han ska säljas heller.



Jag har sålt två hästar i mitt liv då kemin inte stämde riktigt eller då det inte passade för intresset- Men Bitter han är inte bara en häst, han är min bästa vän, min bebis därför får han vara kvar.



Han är speciell och det har inte varit lätt med honom alla gånger, han litar inte på vem som helst och är väldigt hemmakär.



Vet inte om jag var en av bloggarna du menade men jag har iaf en "medryttare" åt min kille.

2011-04-24 @ 15:40:58
URL: http://elmo.cybersite.nu/
Postat av: Sisterhood

Jag hade medryttare förut, på mitt fullblod. Och jag anser inget fel med det. Det är ju upp till var och en. Om man käner för att ha en medryttare, man kanske pluggar, jobbar mycket, tiden ibland kanske blir lite tajt. Man menar ju inge illa mot hästen, nästan tvärt om man gör ju hästen en tjänst tycker jag om ens egen tid kanske ibland inte räckler till. För hästar kräver ju extremt mcyket tid och så mycket tid har nog ingen ibland. Då kan det nog vara bra med lite hjälp och hästen får ändå den omvårdnad och tid den behöver! :) Sedan kan det vara bra ibland att någon annan rider sin häst, anser jag.. Jag har ingen medryttare nu, men har faktiskt funderat lite på det.



SV: Ja jag håller heltmed dig ang tempen på hästar, det är ju precis som vi människor allt är ju väldigt induviduellt.

2011-04-24 @ 15:42:57
URL: http://www.siisterhood.blogspot.com
Postat av: Linda

Oj jag läste ditt inlägg lite fel. Trodde du var emot medryttare men det var ju tvärtom. Ursäkta!



Jag tycker som så att har man för tillfället inte tid eller lust med hästen men älskar den över allt annat på jorden så tycker jag en medryttare/skötare är helt ok faktiskt.



Dessutom är ju det en möjlighet för dom som inte har egen häst. Det är faktiskt inte alla som har råd med det. När jag var 14 fick jag min första SKÖThäst, det var det bästa jag varit med om under hela mitt liv. Jag var så lycklig och tog hand om henne som min egna varje dag.



Idag har jag två egna pluttar och när jag skaffade min första egna häst visste jag vad det innebar, jag hade erfarenheten.

2011-04-24 @ 15:45:04
URL: http://elmo.cybersite.nu/
Postat av: Hanna

Låter jättekonstigt! Om det är en duktig medryttare så är det väl bara bra att hästen blir riden av olika personer. Då sitter ju inte en och samma person och gör samma fel på hästen hela tiden. :P

2011-04-24 @ 16:21:22
URL: http://hannnss.blogg.se/
Postat av: Jossan

Då säger väl jag herregud åt dig med. Fritt land fria åsikter. Och att du ens tar åt dig av mitt inlägg, du kan ju knappast läst det nogrant det är inte riktat till dig någionstans!



"

Jag tycker att har man inte tid med sin häst utan 3 olika medryttare borde man inte ha häst, eller om medryttaren rider hästen 4 eller fler dagar i veckan, det är mer än hälften av dagarna."



Du har väl ändå inte 3 olika medisar, och Emma rider inte 4 dagar i veckan varje vecka? J



ag tycker inte att det gör något om man har en kunnig medryttare som hjälper en några dagar i veckan - men då inte majoriteten av dagarna varje vecka! Då kan man lika gärna själv vara medryttare - i min värld.



Jag har inte sagt något om att man inte får ha medryttare - men jag har ju svårt att tro att man verkligen behöver 3 olika (troligtvis för att tjäna pengar på dem).



Självklart ska man ta hjälp om man behöver hjälp, det är inte riktat/menat så utan att behöver man alltid hjälp 4-7 dagar i veckan kanske man borde prioritera om tiden eller sälja/lämna på foder.



2011-04-24 @ 16:29:36
URL: http://dressyrnissen.blogg.se/
Postat av: Matilda

Ne men det är väll inga problem att ha medryttare? Det får man ju bestämma själv vad man tycker är bäst för sig själv och hästen!!

2011-04-24 @ 16:34:49
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Postat av: vendela

usch det där är ju helt pantat! jag är sj medryttare åt ett varmblod 3-4 dagar i veckan och får träna för ägaren och tävla. jag är liksom jätteglad för det eftersom jag inte har mööjlighet att ha en egen häst nu. jag och ägaren kommer jätte bra överens och allt. men det är endå massa folk som börjar hacka på att ägaren inte borde ha häst om hon behöver mig? men liksom, bara för att man får barn och massa sånt så man inte har tid ska man sälja sin häst som hon haft i 9 år då eller? usch vilka idioter som säger så...

2011-04-24 @ 17:00:05
URL: http://wendings.blogg.se/
Postat av: Jossan

Skrev först ett långt svar, men eftersom de som tycker olika än mig iaf inte kommer att bry sig, annat än negativt så raderade jag det.. ;)



Håller iaf med dig. Och jag vet vad MIN häst mår bra av, så jag går efter det. Punkt.

2011-04-24 @ 17:12:00
URL: http://himmelskadrommar.bloggplatsen.se
Postat av: Caroline

Jag tycker inte alls det är nåt fel med att ha medryttare så länge hästen mår bra, förstår inte heller vad det skulle göra. :P

2011-04-24 @ 17:19:29
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/
Postat av: Camilla

dom är till salu, för 650 kr (nypris 800 och använda typ 3-4 gånger bara) dock stl 38 :)

2011-04-24 @ 17:33:02
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Josefine

Jag står på din sida, förstår inte riktigt hur folk tänker då dom inte tycker att man ska ha häst om man har medryttare. Fine om man själv är i stallet 2 dagar och medryttaren resterande.



Jag själv skulle aldrig klara mig utan min underbara mammas hjälp, vara i stallet 7 dagar i veckan varje vecka fungerar inte för mig även om jag vill.

2011-04-24 @ 17:41:54
URL: http://isbitarna.se
Postat av: Klara

Fattar inte heller det! Skulle gärna haft medryttare för att avlasta mig lite, men Grållan är inte redo för en ryttare till och Nico accepterar i stort sett ingen annan ryttare än mig, jag har en kompis som han lät sitta kvar, men annars är han kinkig, så jag kan tyvärr inte skaffa någon, men annars skulle jag!

2011-04-24 @ 18:00:58
URL: http://klaraskrabater.blogg.se/
Postat av: Céline

Haha nu skrattar jag. För det första, man kan ha medryttare av andra anledningar än att man inte har tid faktiskt. Det är väl bra för hästen att få gå med olika ryttare med.



Sen är det väl bättre att ta hjälp än att bli en sån som är i stallet en kvart, mockar lite slarvigt och kastar in hästen i boxen och åker hem. Hästen mår ju bättre av att någon tar sig tid att ta hand om den :)



Plus att alla har kanske inte så mycket tid som krävs, och då är det väl en toppenbra lösning att kunna få lite avlastning av en medryttare. Medryttaren får ju också glädje av det!



Jag vet själv hur roligt jag hade som medryttare och hur mycket jag lärde mig på det! För mig är det en bra lösning, men självklart är det viktigt att det är rätt person som får det ansvaret, men det är ju en helt annan historia.

2011-04-24 @ 19:53:36
URL: http://celinsaan.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jag är av den åsikten att det är ok med medryttare men jag tycker inte att man ska köpa en häst och redan från början ha inplanerat att man måste ha medryttare för man har inte tid/pengar, men allas liv kan ju ändras. Men som i din situation så tränar ju du för din medryttare, så det är ju ingen random människa. Den enda jag skulle kunna tänka mig att ha som medis är min tränare , ingen annan :-)

2011-04-24 @ 20:09:28
URL: http://Hannaforsberg.blogspot.com
Postat av: emma fors / forzi.blogg.se

som jag skrev i de första meningarna va inte detta svar menat rakt emot dig för att jag ville starta ett åsiktsinlägg, därför jag bara tog med din kommentar men inte din blogg :p

2011-04-24 @ 20:34:07
URL: http://forzi.blogg.se/
Postat av: Emelie

Jag tycker det är bra med medryttare, alla kan behöva lite hjälp, avlastning eller sällskap =) Jag rider ju t ex alltid tillsammans med min medryttare (som rider 1 dag i veckan) och eftersom jag ALLTID rider själv så tycker jag det är kul att ha någon som sällskapar mig på en uteritt.



Däremot tycker jag inte att man ska ha en medryttare som rider hästen fler dagar än än själv varje vecka. Självklart, är man borta på semester, har mycket i skolan/jobb osv så kan jag tycka det är OK. Men om det är så år efter år så varför inte låta medryttaren ta över så blir ägaren medryttare istället?



Fast sedan är jag en sån person prioriterar mina hästar först så jag skulle t ex aldrig låta någon annan rida mina hästar mer än vad jag själv gör :p

2011-04-24 @ 20:42:43
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Natalie

det där var det dummaste jag har hört! jag är ju själv medryttare på min B , och jag har världens bästa kontakt med ägaren, det är jätteroligt. och hästen mår ju inte alls dåligt av att man är två som rider. det är snarare tvärtom. man kompenserar ju varandra? eller vad tror du om det där med kompensation? jag tror iallafall att hästen behöver det, =)

2011-04-24 @ 21:53:53
URL: http://billiejeanojag.bloggplatsen.se
Postat av: Mikaela

Jag tycker verkligen inte att det är något fel med att ha medryttare. Visst.. det finns vissa krav. Men det är ju ändå bra att hästen rids utav olika ryttare och inte bara utav en och samma. Men då betyder det ju också att man har samma förutsättningar och mål.



Visst, som hästägare kanske det inte känns rätt att ha en medryttare till sin häst, då man kanske tycker att man inte har tiden. Men jag tycker att det faktiskt är bra om någon annan rider hästen ibland också!



Kramar ♥



2011-04-24 @ 23:57:55
URL: http://mikaelaljungberg.blogg.se/
Postat av: hanna

2011-04-25 @ 10:04:23
URL: http://hannaandersson.blogg.se/
Postat av: malin

SV: TACK :)



Jag tycker man får göra som man vill. Känner man att det finns ett behov av medryttare är det bättre att skaffa det.

2011-04-25 @ 10:05:58
URL: http://kyro.blogg.se/
Postat av: hanna

Jag tycker verkligen att det är upp till var och en. Ägaren är den som känner sin häst bäst och vet vad som är bäst för den. Om man hittar en bra medryttare som man litar på är väl detta super. Dels är det bra för hästen att bli riden av olika ryttare och sen tycker jag att det kan vara bra för ägaren att få lite "egen tid" utan att man måste åka ut till stallet dagen då medryttaren har hästen, många gör det ändå och det visar ju att det inte är tidsbristen som fått en att skaffa medryttare. Sen kan det ju faktiskt vara så att man måste få hjälp med hästen, man kanske pluggar, jobbar eller har blivit skadad. Om vi säger så här, skaffar man medryttare av rätt anledning är det superbra annars är jag lite mer tveksam till det.

2011-04-25 @ 10:08:10
URL: http://hannaandersson.blogg.se/
Postat av: Emma

Förstår inte heller logiken i att man inte ska ha häst om man har medryttare.



Jag har inte medryttare för att jag inte har tid, jag har medryttare för att jag vill ge andra människor chansen att rida mina välutbildade och välhanterade hästar.



Minst 80% av alla som varit medryttare hos mig har utvecklats massor under sin tid med mina hästar och sedan förverkligat drömmen om en egen häst. Sen har jag även stött på en del som inte ska ha häst öht och en del som insett hur mycket jobb och pengar det krävs för att hålla en häst i trim och sedan ansett att det inte varit något för dem.



Visst skulle jag kunna vara egoistisk och hålla mina hästar bara för mig själv, men som tränare älskar jag att se mina elever utvecklas och växa som person/ryttare och därför tycker jag att det är självklart att jag ska ge andra chansen att njuta av allt det som mina hästar kan lära andra och då menar jag inte bara inom ridningen utan även genom den sociala biten.

2011-04-25 @ 10:31:51
URL: http://http//sundsvallsryttarna.blogg.se
Postat av: Amanda

Jag har reagerat kraftig på en tjej som skaffade en häst till trosts att hon hade det kärrvigt nog med den hon hade först. Och då ville hon ha medryttre som kunde komma å rida ett par gånger i veckan OCH dessutom skulle den personen betala för hyran för en av hästarna också!

DET tycker jag känns förjävligt! Då skulle jag känna mig jätte taskig, för jag skulle inte vilja att nån skulle bli medryttare på min häst för att jag inte har tid/råd att sköta allt själv. Då kan lika gärna jag bli medryttare själv.

Jag skulle hellre betala nån för att komma å rida min häst om jag nu inte hinner med henne själv.

Och jag tycker att det är en helt annan sak som Emma hjälper dig med. Visst att hon rider när du inte har tid, MEN hon rider inte bestämda dagar och hon blir INTE utnyttjad heller!

Jag har en kompis i stallet hemma som jag kan be rida min häst nån gång om jag behöver ha hjälp med motionering av min häst. Och det blir tjänster och gentjänster. Vi hjälps åt. För om hon rider min häst en kväll så kanske jag hjälper till att ta in hennes häst och fodra åt henne en annan kväll om hon ska bort eller så.



Nått fel med att ha medryttare tycker jag inte att det är. Men ofta är det väldigt dåliga förutsättningar och ofta kräver man betalning för att få hjälp.

Det låter ungefär som att man måste betala när man åker på ett extra jobb eller nått!

2011-04-25 @ 11:24:19
URL: http://passionpellini.blogg.se/
Postat av: Anette Nord

Jag är helt för medryttare/skötare & det spelar väl ingen roll hur många dagar i veckan man har de!



Man vet ju själv vad som är bäst för sig och sin häst & som någon annan skrev här över, så är de väl bättre att hästen blir ordentligt ompysslad än att man kommer ut stressad och gör hela stallet på 15-20minuter, hästen känner av den stressen.



Dom medryttare jag har haft har både ridit i skogen & på banan, tränat för min tränare & tävlat, det har inte vart några som helst problem & hästarna har mått hur bra som helst.

2011-04-25 @ 13:24:38
URL: http://anette-nord.blogspot.com
Postat av: Stephi E V I G. B L O G G. S E

Det kan ju vara så att man måste kunna klara av att medryttaren blev sjuk eller om något annat händer så man inte kan få hjälp.

2011-04-25 @ 20:21:01
URL: http://evig.blogg.se/
Postat av: Jenny Norrgård

Jag håller med dej! Tycker absolut inte att medryttare är fel! Dock är jag JÄTTE kräsen vem medryttaren är för dom ska sköta hästen på mina villkår..;)

2011-04-25 @ 20:46:11
URL: http://kallblodochvarmblod.bloggplatsen.se
Postat av: Isabelle

tycker det är okej med duktiga medryttare, men rider medryttaren majoriteten av dagarna är det ju lite värre, har inget emot att man har häst ändå :)

2011-04-25 @ 21:28:52
URL: http://sundsryttare.blogg.se/
Postat av: Moa

Jag tycker inte att man ska ha köpa häst om man gör det med tanken att skaffa medryttarepå en gång, typ 3-4 dagar i veckan.

Men det är inte många som orkar med att ta hand om en häst 7 dagar i veckan och ibland flera ggr om dagen så det är ju upp till var och en ;)

2011-04-25 @ 23:31:30
URL: http://moaochgadd.blogg.se/
Postat av: Frida

Förstår inte heller. Läste en gång jag också att man misskötte sin häst om man lät den vila 2-3 dagar p.g.a t.e.x skola, kunde inte låta bli då heller att känna mig träffad då det var precis vad jag hade låtit tricko göra.. x) Men jag förstår inte det där, och håller helt med dig! Har funderat ibland på att ha nån som rider Tricko då jag inte hinner för skolan, men jag behöver inte skaffa nån medryttare då jag har turen att ha iallafall 2 vänner som gärna rider han/tar hand om han om jag inte har tiden! :)

2011-04-27 @ 17:17:51
URL: http://litenryttare.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0