De olika grenarna

Fick ett önskemål om att göra ett inlägg om de olika grenarna, åsikter om dom samt om jag kan tänka mig att prova resp. gren. Så let's do it! ;) (Vet dock inte om de var några specifika grenar, det stod inte, så jag väljer väl fritt då)

DRESSYR

Dressyr är grunden till ALL ridning, jätteviktigt. Jag rider alltid dressyr. Och då menar jag att jag i princip alltid tränar min häst i en för henne ändamålsenlig form, och jag har oftast ett syfte med varje ridpass, oavsett om det är ute i skogen eller på banan. Rider för det mesta ute i skogen, men jag rider henne alltid i form och kräver att hon ska vara avslappnad, lyhörd och med på hjälperna.

Sen finns det ju de som totalt
missuppfattat grenen dressyr. Och då syftar jag på de som fokuserar på att om nacken är krökt så går hästen i form, till varje pris. Och för att få detta att ske använder man sig av diverse så kallade hjälpmedel för att man själv inte är kapabel att rida hästen korrekt. Då tror man att hästen går korrekt när man använder sig att detta hjälpmedel, och hävdar att hästen behöver hjälp med det, och att man måste "visa vägen". Man behöver inte ens använda sig av hjälpmedel för att ingå i kategorin att bara fokusera på var nacken är på hästen.

Sen gillar jag inte alla "ridstilar" inom dressyr. Så många ryttare det finns, ungefär så många olika ridstilar finns det oxå. Jag är väldigt kräsen med vem jag tränar för, för jag vill att det verkligen ska kännas rätt. Och många ggr gör det inte det. Jag tycker inte om denhär ridningen som går ut på att rida med mycket hand (broms), och sedan banka på framåt. Alltså trycka ihop hästen. Sån ridning är väldigt trist att se, och jag tycker inte den är värd att ens kallas dressyr. Samma dethär med att rida dressyr på skarpt bett och sporrar. Det är inte dressyr för mig. Och observera att jag INTE menar dressyr på hög nivå, där man måste ha kandar och sporrar. Inte för att jag är för det heller, men det är en annan historia.

Jag tycker att dressyr ska gå ut
på att ge så fina hjälper som möjligt, man ska dansa fram med hästen och inte behöva skarpa bett eller sporrar för att få så kallat finlir. Hästen är så känslig så den känner ALLT, den behöver inte ett par sporrar i magen för att göra en hjälp lite mer osynligt.

Så slutsatsen är, jag ÄLSKAR dressyr som utförs på ett bra sätt.

HOPPNING
Hoppning är en superkul gren som jag gillar väldigt mycket! Jag tycker det ska utföras med måtta. Jag hoppar max 1 gång i veckan normalt, och är väldigt noga med variationen i övrigt. Alltså att rida varierat gällande både underlag och vilken träning man utsätter hästen för. Annars tror jag inte hästen kommer hålla särskilt länge för hoppningen. Sen beror det såklart på vilken nivå man rider.

Jag bara älskar att se ett samspelt ekipage komma in på banan, ryttaren rider mjukt och harmoniskt, mjuk hand och skänkel och allt bara flyter på. Oavsett om det är en häst lugn som en filbunke eller en mer svårriden. En hård och sågande hand är aldrig OK.

Även här finns det rötägg
. Det är INTE trevligt när ett ekipage kommer inridandes och har HELA hästen och ridningen i handen. Det är fruktansvärt att se hur man bokstavligt talat hänger i hästens mun och styr runt med hjälp av HÅRDA tygeltag hela banan. Fy gröne.

Så samma här, jag gillar hoppning när det utförs rätt.

WESTERN
Western har jag väl ingen särskild uppfattning om. Jag är inte alls insatt i det. Det verkar oxå vara en rätt trevlig och rolig gren om man utför det rätt. Men jag tror inte det skulle vara något för mig. Iofs jag har ju aldrig testat, men eftersom jag älskar dressyr och hoppning - varför ändra något som funkar?

DISTANS
Distans kan jag nog direkt säga att det inte är nånting för mig. Det känns verkligen tråkigt, haha. Är inte alls insatt i denna gren så kanske går jag miste om något. Men nja, känner mig inte ens liten sugen på att prova.

AKADEMISK RIDKONST
Denna gren tycker jag bara är konstig. Konstig konstig och konstig. Jag kan nog inte förklara varför heller, men av det jag råkat sett/hört/läst om det så tycker jag bara det verkar KONSTIGT. Och jobbigt. Nemen hua, tacka vet jag klassisk dressyr. :-)

Edit: lägger till islandsridning på önskemål

ISLANDSRIDNING

4-5 gångarter.. jobbigt! Haha. Föredrar 3 gångarter att hålla reda på. Ne, men jag vet inte. Har väl inte så stor uppfattning eller koll där heller. Är inte så insatt liksom. Men det verkar inte som en sport för mig, det vet jag iaf. ;) Gillar inte att stora, långa och tunga män sitter på c-ponnysar heller. Sen ser dom ut att springa med huvudet i vädret jämt, men kanske det som är meningen? Haha.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Akademisk ridkonst och engelsk dressyr är i grunden likadant. Man strävar efter samma saker, bara att man gör det på olika sätt. Så förstår inte riktigt vad du menar med konstigt?



I akademiskt rider man betydligt mer med säte och använder knappt händerna över huvudtaget. Positivt enligt mig

2011-08-25 @ 17:39:06
Postat av: Caroline

Hehe ja alla tycker vi olika, men jag tycker detta inlägget handlade mer om dina åsikter än själva grenarna :P



Varför tycker du att akademisk ridkonst är konstigt om du nu pratar så mycket om att rida utan sporrar, skarpa bett och mjuk hand? Förstår även inte hur du kan klanka ner på sporrar när du själv rider med spö, skulle det vara bättre eller?

2011-08-25 @ 17:44:06
URL: http://myvilbur.blogg.se/
Postat av: othilia

Sv: Haha jaså ;) Ja de tror jag oxå hon kommer bli!

2011-08-25 @ 18:31:07
URL: http://peasantelisas.blogg.se/
Postat av: Tilde

Svarade bara på frågan om vad jag åt oc utgick från mig själv. :)



Menar du att bloggen inte syns på kommentarsfältet? Man kan välja vad man vill kommentera som och det går att skriva i sin blogg adress, då skriver man också sitt namn. När man sen klickar på namnet kommer man till bloggen. Tyvärr så finns det inget eget kommentarsfält på tumblr men tycker ändå det är ganska bra att man kan lägga till det själv. :)

2011-08-25 @ 19:42:29
URL: http://empirebroline.tumblr.com
Postat av: Caroline

Tycker det är så mycket dubbelmoral i dina inlägg :P därför jag måste fråga.

2011-08-25 @ 20:43:21
URL: http://myvilbur.blogg.se/
Postat av: Caroline

Haha, denna diskussion igen. Bara för att man har ett skarpt bett så betyder inte det att man är hård i handen, hur mycket kan du om hästar egentligen?



Har inte du typ ridit i bara 4 år? Tycker du ska ta reda på fakta innan du yttrar dig! :) tack för mig, hej.

2011-08-25 @ 20:45:14
URL: http://myvilbur.blogg.se/
Postat av: Klara

Akademisk ridkonst ÄR klassisk dressyr, den dressyr du kallar "klassisk" är den moderna dressyren ;)

2011-08-25 @ 20:59:07
URL: http://klaraskrabater.blogg.se/
Postat av: MaryJane

fin blogg!

är allt bra? :)

2011-08-25 @ 21:05:21
URL: http://bashment.blogg.se/
Postat av: vendela

håller med de ovan, dubbelmoral... med tanke på hur du tkr dressyr ska utföras borde du inte tycka att akademisk ridkonst är konstigt konstigt konstigt

2011-08-25 @ 21:06:10
URL: http://vendelawending.blogg.se/
Postat av: Anonym

kolla in bloggen:D

2011-08-25 @ 21:38:36
URL: http://vafanheterjag.blogg.se/
Postat av: Linda

Ok då får du ett till önskemål. Islandsridning..

2011-08-25 @ 21:50:46
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Ryttartrion

Intressant och fin blogg!



Kram - Moa, Ryttartrion

2011-08-25 @ 22:13:32
URL: http://ryttartrion.blogg.se/
Postat av: Moa

Förstod inte heller AR när jag fick känna på det första gången. Tyckte att det var skitkonstigt att skutta runt på halvlånga tyglar. Men nu när jag lärt mig mer tycker jag att det är en UNDERBAR inriktning! AR kallas ibland för samling på hängande tygel, det är samspel, enligt mig :)

2011-08-25 @ 22:34:57
URL: http://moaochgadd.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jag håller med dig fullständigt! :)



Och till er där uppe: Klassisk dressyr och akademisk ridkonst är INTE samma sak. AR är en art av klassisk dressyr som enligt mig har gått och blivit alldeles för extrem. Känns som om det går i undertempo hela tiden, hästarna går förböjda i evighet ryttarna sitter framåtlutade i någon konstig sits? :P

2011-08-25 @ 22:45:16
Postat av: papis

så söt header

2011-08-25 @ 23:48:17
URL: http://www.papis.se
Postat av: Lisa - dressyrfokus

Väldigt bra skrivet! Håller i princip med om allting :)

2011-08-25 @ 23:54:57
URL: http://dressyrfokus.blogg.se/
Postat av: Maj lina :)

Hej!Kan du inte skriva om vad du tycker om trav oxå?

2011-08-26 @ 14:31:52
Postat av: Angelica

Islänningar rider man precis som vilken häst som. Dom ska inte springa med huvudet i vädret. Får man rida en välutbildad islänning så e de super kul :-) det e ju väldigt annorlunda på ett vis pga att dom har 2 gångarter till. :-) hoppas förresten att de blir super bra i nya stallet, all lycka till er :-D

2011-08-26 @ 15:06:47
Postat av: Anonym

Både klassisk dressyr och AR härstammar från barocken. Dagens moderna engelska dressyr är bara en snabbare väg fram till dressyren. Man fuskar ist för att gå långsamt framåt. Att bbygga upp ordentligt enligt AR tar år

2011-08-26 @ 15:46:20
Postat av: Josefine

Måste ta och fråga hur pass många och välridna islandshästar du sett efter att ha läst "Sen ser dom ut att springa med huvudet i vädret jämt, men kanske det som är meningen? Haha." :)



Eller har du endast sett turridningshästar? Verkar som det. VARFÖR skulle man rida en islandshäst annorlunda än en annan häst? Förklara gärna.

2011-08-26 @ 18:59:51
URL: http://Isbitarna.se
Postat av: Josefine

SV: " Så, jag antar att det hon skrev är anledningen till att man skulle rida en isis annorlunda." vad menar du, eller hittar jag inte kommentaren bara? :)

Dom ska inte ridas annorlunda jämfört med en vanligt häst. Det är ju inte precis ett annat sorts djur, de äter samma mat och är byggda på samma sätt, fast rubustare, så skulle tycka det var märkligt om folk ens tror dom ska ridas annorlunda! ;) Ställer mig mest frågar varför dom skulle det :P



Och de exempel du sett, räknas Herkules dit då eller? ;) Tycker inte han ser ut att springa med huvudet i vädret precis! ;D

2011-08-27 @ 00:35:18
URL: http://Isbitarna.se
Postat av: josefine

Sv: tyckte mest det var konstigt skrivet av dig. hoppas bara du fått en bättre uppfattning och lärt dig något nytt nu :-) jag menade inte alls att vara otrevlig så hoppas du inte uppfattade mig så var mest nyfilen på vad du menade ;-)

2011-08-27 @ 20:12:33
URL: http://isbitarna.se
Postat av: elinor

håller med Josefine, man ska inte dra alla islandsryttare över en kam, de flesta islandsryttare tar väl hand om sina hästar och rider lika mycket dressyr som dressyr och hoppryttare. Att de skulle springa med huvudet i vädret är inget vi ser så mycket av idag sporten har utvecklats enormt. Åk och titta på en islandstävling så ska du få se att det flesta ekipagen är väldigt harmoniska ut och på islandstävlingar har de väldigt stränga regler för hur man behandlar sin häst, de har stränga kontroller efter ritten där de kollar så att utrustningen sitter rätt och hästen inte är skadad, skulle ryttaren rida för hårt eller hästen ha sår i munnen tex så ropas det ut i högtalarna över hela tävlingsplatsen och man får en varning eller bli diskad. Jag har sett väldigt dålig ridning på ponny hopp tävlingar där ungarna sitter med skarpa bett och rycker dem i munnen, sparkar med sporrar och använder spöet som bestraffning när ponnyn vägrar och domaren öppnar inte ens munnen och säger till. Jag vill inte klandra någon sport, det finns rötägg inom alla grenar, men jag tycker att hoppningen och dressyren borde ta efter islandssportens stränga regler och kontroller. Sen att det skulle alltid vara stora ryttare på islandshäst är också fördomar, jag tycker inte heller man ska väga 120 kg och rida islandshäst, eller är man stor och överviktig ska man inte rida någon häst alls enligt mig, men är man stor kan man faktiskt banta vilket är bra för både hästen och ryttaren. Längden har ingen betydelse så länge man har en bra balans spelar det ingen roll om fötterna sticker ut lite under magen, det är mer en smak sak och vissa kanske tycker det ser fult ut, men islandshästar är bra byggda och sväljer mycket längd. ville inte vara otrevlig eller något utan bara förklara det hela ur min synvinkel.

2011-08-31 @ 11:21:40
URL: http://engelstoft.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0