Sätta igång efter vila?

Hur gör ni när hästen vilat? En frisk och skadefri häst. Beroende på hur länge såklart. Men säg 3 veckor, som B vilat. Hur skulle ni lägga upp igångsättningen då? Haha det känns som jag aldrig gjort det tidigare men hon har ju vilat 1-2 ggr per år, men varje gång glömmer jag bort hur jag brukar göra.

Jag är ju supernojig.
Man brukar ju säga att så länge hästen vilat, så länge ska det ta att sätta igång den. Så det är väl ungefär det jag kommer rikta in mig på. :-) Men svårt ändå!

Kommentarer
Postat av: Caroline

Om min häst vilat en vecka, så skrittar jag minst en vecka och lägger sedan in lite trav i ridpassen, dock väldigt korta sträckor i taget. Trav och skritt jobbar henne i ungefär 2 veckor innan jag sakta men säkert börjar galopperar :)



Finner ingen anledning att stressa igång efter vila. Håller med dig om att man bör skritta hästen minst lila länge som den har vilat.

2011-08-16 @ 23:10:42
URL: http://myvilbur.blogg.se/
Postat av: Caroline

Om min häst vilat en vecka, så skrittar jag minst en vecka och lägger sedan in lite trav i ridpassen, dock väldigt korta sträckor i taget. Trav och skritt jobbar henne i ungefär 2 veckor innan jag sakta men säkert börjar galopperar :)



Finner ingen anledning att stressa igång efter vila. Håller med dig om att man bör skritta hästen minst lila länge som den har vilat.

2011-08-16 @ 23:10:50
URL: http://myvilbur.blogg.se/
Postat av: Lisa - Dressyrfokus.blogg.se

SV: Jaa han är faktiskt snygg i grått!

Okej, ja det är ju individuellt hur man gör, och det beror ju helt på hur man använder sig av spöet å sporrarna :)

2011-08-16 @ 23:13:28
URL: http://dressyrfokus.blogg.se/
Postat av: Lisa - Dressyrfokus.blogg.se

SV: Jajamen har provat alla möjliga gjordar... Men så fort man sätter på ett ludd så försvinner det direkt. Så då får han gå med ludd helt enkelt :)

2011-08-16 @ 23:15:32
URL: http://dressyrfokus.blogg.se/
Postat av: Natalja och Hillbilly ;)

sv; en KenTaur :), dock vet jag inte vilken modell det är då det är min kompis sadel, som jag lånar för att den inte riktigt passar på hennes nya häst:)



Underbart skön är den iaf och HB verkar gilla den oxå, rör sig på ett helt annat sätt :D



Hoppas btw att din nya sadel passar bra på Bellie och att ni båda trivs med den:D

2011-08-16 @ 23:29:42
URL: http://nataljas.blogg.se/
Postat av: Hanna

är det en travare du har? jag har en själv som just nu är riktigt fin :) kolla gärna in på bloggen och se vad du tycker om honom :D

2011-08-16 @ 23:55:18
URL: http://dailyhorses.blogg.se/
Postat av: Malin

om den bara har stått någon vecka så har den ju inte hunnit tappa några muskler men säg att du rider lite lugnt i 1½ och då öka eftersom, sen borde man kunna rida normalt... en annan sak är ju om hästen vart halv eller stått en längre tid! :)

2011-08-17 @ 00:08:09
URL: http://forsgrenmalin.myshowroom.se
Postat av: Emblem

Jag skulle inte tro att det behövs nån direkt igångsättning eftersom hon redan är i toppskick, sånt tappas ju inte så fort. Börja de första passen lite lugnare bara i lägre och mer avslappnad form för att sedan spänna bågen och öka trycket i henne mer och mer för varje pass. Inte mycket asså men nog kan du börja i mer än skritt iaf :)

2011-08-17 @ 00:12:01
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: Emma

Hej. :)

Hur får man till dom här bilderna du har på sidan av din blogg, som är som en länk till nadras bloggar du läser? :D

2011-08-17 @ 08:21:58
URL: http://klemmas.blogg.se/
Postat av: Jenny

Jag brukar precis som du skriver ha som riktlinje att igångsättningen ska vara lika lång som vilan, men å andra sidan så vilar du ju inte Bellie av anledningen att hon är dålig så jag tror nog inte att det kommer att ta så lång tid tills du har henne tillbaka i form igen.

De hinner knappt tappa något på två veckor om de innan vilan är i bra form.

2011-08-17 @ 08:39:41
URL: http://lilatiger.blogg.se/
Postat av: Jummie

För mig beror det helt och hållet på vad det är för häst jag sitter på. Allt räknas.



Är det en unghäst eller en häst med sämre kondition eller sämre skick kanske man får tänka snäppet längre, men har man en högkonditionshäst, alltså en häst i tävlingsform eller en häst som tränat intensivt innan vila så behöver man ingen särskild igångsättning.



Man känner sin egen häst bäst, därav vet man nog vilken sorts igångsättning hästen vill ha.

2011-08-17 @ 09:19:44
URL: http://jumsan.blogspot.com
Postat av: Malin

Om min häst stått en vecka brukar jag sätta igång ganska fort. De tappar ju inget på bara 1 vecka. Vid 3 veckor hade jag nog skrittat ut ett par dagar (4 kanske) sedan lagt in lite trav och galopp utan krav. Det är ju så induviduellt det där. Du märker säkert om din häst tappat kondition. :)

2011-08-17 @ 09:57:29
URL: http://kyro.blogg.se/
Postat av: Lina - Team Hippoteket

Skritta några dagar, rida i skogen en vecka o sen som vanligt.

2011-08-17 @ 10:21:43
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Louise-hästblogg

Det sägs att hästen inte tappar något på 3v så någon egentlig igångsättning brukar inte behövas om den inte skulle varit skadad eller så :) men att skritta några dagar och att börja lite i skogen innan man börjar jobba dom alltför hårt på volter och liknande brukar kunna räcka bra :) Iallafall för mina hästar :)

2011-08-17 @ 10:39:31
URL: http://atlantico.blogg.se/
Postat av: Anna

Hmm rätt svår fråga, beror mycket på omständigheterna. Men är han frisk och bara fått vila ett tag så kommer han rätt fort igång igen. Är det sommar och han går ute på natten under vilan så sätts han igång rätt fort, då har han ju ändå varit "igång". Men står han inne om nätterna eller om det är på vintern, då "stelnar" de ju lite så då får han en extra vecka kanske. Beror ju som på hur han känns.

2011-08-17 @ 10:44:06
URL: http://cobol.blogg.se/
Postat av: Sandra

Isola kommer ju få stå i 1 vecka när jag sticker till Grekland. Jag brukar skritta ut i fri form några dagar, sedan någon dag samlad, sen när hon känns okej börjar jag trava. Och sen tar till galopp när det känns okej. Men handlar det om någon vecka så tappar dom ju inte allt. Jag märker mycket på Isola hur hon känns, tror du känner på din tjej med hur lång tid det behövs. :)

2011-08-17 @ 11:16:11
URL: http://sandriey.blogg.se/
Postat av: Linda

Brukar börja med att kanske lina dom/tömköra dom första dagen sen skritta mycket första dagarna, rida mycket i skopgen osv sen lägga in lite trav & galopp på det mer o mer :)

2011-08-17 @ 12:04:10
URL: http://lindaboquist.blogg.se/
Postat av: Johanna

Jag brukar sätta igång min häst lika länge som den har stått:) Om hon har stått i 3 veckor så brukar jag skritta henne för hand i ca 1 timme de första dagarna. Efter kanske 3 dagar skrittar jag henne uppsuttet, som jag gör kanske i 3-5 dagar. Lägger sedan in lite travsträckor ochökar gradvis i 4-5 dagar. Sen lägger jag in lite galopp, efter kanske 2-3 dagar så jobbar jag henne lätt på banan, mest lång och låg. Sen tar jag henne gärna i lina innan jag jobbar henne uppifrån igen. Så dressyr, tömkörning, dressyr. Efter det, en uteritt sen är hon igång igen.



Om man har en häst med bra kondition och muskler så ska man inte behöva sätta igång dem överdrivet länge. Det räcker liksom med 3 veckor om de har stått i 3 veckor. Fast enligt mig är det väldigt viktigt att man stretchar dem ordentligt när de har stått (det är ju alltid viktigt men extra viktigt då. Då mjukar man upp musklerna lite extra liksom, man kan också lägga in lite massage efter varje ridtur:)

2011-08-17 @ 12:05:31
Postat av: Sandra med ridtravaren Bonnie

Eftersom hon var i toppform och bara vilat ett par veckor borde det inte ta så lång tid. Dom tappar ju inga muskler på så kort tid om dom har fått i sig tillräckligt med energi osv genom maten/betet :)

Min påkör stod i tre veckor, jag tog det lite lugnt den första veckan, sen körde vi på :) Första dagarna skrittade vi bara, tredje dagen la vi in lite trav, femte dagen en kort galopp, sen har vi bara ökat :) Har funkat fint!

Jag brukar också vara nojig, speciellt eftersom hon hade så många skador för två år sen, men jag gör som jag fick lära mig i skolan och vad veterinärer har sagt till mig.

Hade B vart skadad hade jag hållt med om att det ska ta lika lång tid som vilan. :)

2011-08-17 @ 13:32:50
URL: http://sandrutts.blogg.se/
Postat av: Camilla- Tävla om tre plagg ifrån Mountain Horse på bloggen!

Låter ju bra som du tänker och du sen känner du ju själv hur hon känns allt eftersom ni kommer igång. Kanske känns hon stel och då tar du bara några dagar extra osv. :D

2011-08-17 @ 13:34:55
URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: Linda

Efter en sån "kort" vila tror jag inte du behöver göra det så märkvärdigt. Det där känner man på sin egen häst vad den orkar och inte :) De där tre veckorna måste ha gått fort, tyckte inte det var länge sedan du red :)

2011-08-17 @ 14:04:04
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag brukar ha en dag då jag känner igenom Zola. Se hur hon är i både skritt och trav (inget krävande arbete). Sedan utgår jag från det, fall det behövs massage mycket skritt, lösgörade osv! (: Mycket skritt på åkrar, skog och så! (:



beror på helt hur jag upplever Zola, om hon känns fin och så, skrittar jag ett par dagar, och lite trav i skog och mark! (:

2011-08-17 @ 14:20:51
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Emeli

Har hästen stått mindre än en månad hinner den inte börja tappa kondition & muskler, så då brukar jag sätta igång ganska snabbt. Skritta ungefär fyra dagar, travar tre & börjar sedan galoppera. Återgår till normala pass på ungefär två veckor.

Sedan så får man ju känna lite hur hästen är med, är den väldigt stel efter vilan kan det ju vara bra att låta henne få ett par extra skrittdagar. Skritt är ju alltid bra så.

2011-08-17 @ 14:31:58
URL: http://tillhast.wordpress.com
Postat av: Sarah

sv: tack så mycket! :)

2011-08-17 @ 16:45:10
URL: http://tophorses.blogg.se/
Postat av: Malin

fin blogg <3

2011-08-17 @ 16:59:05
URL: http://sjoisponny.blogg.se/
Postat av: Anneli

Anmäl dig till Dagens Blogg!:D

Jag lottar ut 5 nya vinnare imorrn!:)

http://anneliih.blogg.se/2011/august/onsdag-dagens-blogg-1.html#comment

2011-08-17 @ 17:12:32
URL: http://anneliih.blogg.se/
Postat av: Anonym

http://stylegirl.se - trendiga smycken till otroliga priser!



Just nu kan du fynda en earcuff m. vinge för bara 25:-



Varmt välkommen in i shoppen :) / http://stylegirl.se

2011-08-17 @ 17:25:15
Postat av: Amanda

Jag känner att jag kommer vilja prata med vår ET om igångsättningen av min häst nu. Känns lite känsligt när hon har haft en hovbensfraktur. Och tänker även fråga henne om dom lösa benbitarna i frambenet. Hur pass jag vågar pressa henne i ridningen. Hon har aldrig varit halt för mig p.g.a. dom någongång, men vill ju inte rida henne så hon blir halt. Hade gärna hoppat henne mer om jag var helt 100 på att hon inte tar skada av det.

2011-08-17 @ 17:26:25
URL: http://passionpellini.blogg.se/
Postat av: Sara

Sjukt fin blogg! :D



Hur är det med dig? :)

2011-08-17 @ 17:43:03
URL: http://nolongerironic.webblogg.se/
Postat av: Malin

3 veckor anser jag inte vara en jätte lång vila,så jag skulle nog skritta ut och mjuka upp 2-3 dagar först,sen longera i skritt & trav 2-3 dagar & sen gå ut i skogen och trava lugnt och galoppera lugnt. Beror ju helt på hur hög kondis hästen hade innan och hur fräsch den känns efter vilan :)

2011-08-17 @ 18:14:11
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Natalja och Hillbilly :)

2011-08-17 @ 19:28:38
URL: http://nataljas.blogg.se/
Postat av: Natalja och Hillbilly ;)

haha sorry, råka skicka en tom :P



sv; tack så jättemkt, värmer verkligen då jag tycker du har en väldigt bra syn på hästar och ridning! :)



Sadeln är helt underbar :D

Kollade upp och det var en KenTaur Penelopa :)

2011-08-17 @ 19:31:54
URL: http://nataljas.blogg.se/
Postat av: Linda

Sv: Ja visst är det riktigt snyggt ;) Det är nog den snyggaste neutrala färgen, använder även brunt i vardagen och hemmet, me loove :D

Hade inte varit dumt med en brun sadel, för ett snyggt brunt träns har jag men det är inte BARA att köpa en ny sadel hehe..

2011-08-17 @ 19:35:12
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Rebecka

Vilken sadel tycker du ger bäst stöd av Globus clic & Globus Esperanza? :)

2011-08-17 @ 19:42:33
Postat av: Malin

SV: Ja visst är det okej men att riktigt såga något för man tex. tycker det är fult osv tycker jag bara är tråkigt. Finns ju olika sätt att uttrycka sig på :)

2011-08-17 @ 20:02:59
URL: http://kyro.blogg.se/
Postat av: Ellen S

Vad kul att du också ridit på Ponderosa! Själv började jag där för 3,5 år sedan och har fastnat för helt för stället och basjkirerna :) de har bara fem hästar kvar (de flesta såldes när Michaela flyttade och slutade med ridskolan och turridningen). Burenka fick fara till Östersund om jag inte minns fel.



Tack för tipset med bettet! Det svåraste är att jag ännu inte riktigt vet hur hon reagerar på olika bett, då jag under de första månaderna mest ridit i skogen på lösa tyglar, så antar att jag får testa mig fram precis som du säger :P



2011-08-17 @ 21:43:42
URL: http://lnsjogren.blogg.se/
Postat av: Cia

min häst stod i sammanlagt i 3 månader och det är först nu jag har satt in galopp arbete på henne för att ge henne tid till att få tillbaka kondis och muskulatur. Kan ju säga att första galoppen gick i racer fart ;)

2011-08-18 @ 07:50:43
URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se/
Postat av: Rebecka

Oj, jag skrev kommentaren: "Vilken sadel tycker du ger bäst stöd av Globus clic & Globus Esperanza? :)"

Glömde skriva min blogg, men nu kan du svara i den istället, haha... :)

2011-08-18 @ 12:38:16
URL: http://teamkraksjo.blogg.se/
Postat av: Linda

Sv: Tack, vad gullig du är :)

Du det är ju 15% nu på ridstövlar ;) Tänkte på de där bruna ridstövlarna vi båda gillade, jag har ju redan köpt klart för den här månaden men tänkte på dig :D

2011-08-18 @ 17:16:48
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Linda

Sv: Aaah, ne det är ju inte roligt om de nöter på sadlarna.

Ja jag är bra sugen på de där stövlarna, de är ju så snygga.. hmm.. ne plånboken säger nej just nu.



Hur går det med B då :) Njuter hon av semestern? När ska du flytta henne föresten?

2011-08-18 @ 17:37:24
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Malin

SV: Jasså, vad är det du ska kolla upp? :(

2011-08-18 @ 18:20:41
URL: http://kyro.blogg.se/
Postat av: Linda

Sv: Nej =/ Vad tråkigt!! Vad är det för skada då? Jag menar är det ett sår, eller är hon halt, svullen? Har hon väldigt ont?

Håller tummarna för er imorgon!!!

2011-08-18 @ 20:18:56
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Linda

Sv: Hmm konstigt, mene.. det kan inte vara en sträckning? Dom kanske inte blir så rak i benet av sånt men hästar kan ju göra allt möjligt med sina ben.



Ska bli intressant att höra vad det är..

2011-08-18 @ 20:34:16
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Malin

SV:haha,ja..Jag måste nog vara lite galen :)

2011-08-18 @ 20:38:46
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0