Bettproblem

Jag har bettproblem! Need some help. Lite fler åsikter och syn på saken.

Bellie går just nu på sitt älskade raka eggbett i både hoppning och dressyren, och hon har länge haft det på våra uteritter oxå. Upplevde att hon fick skav av novabettet så användningen av det ligger på is än så länge. Jag tycker ju inte alls om bett utan fasta ringar och detta gjorde inte saken bättre.

Iallafall, jag vill ju ha NÅNTING att variera med. Så jag gav det 3delade eggbettet med gummi en chans till, och hon gick riktigt trevligt på det. Men det är ingenting jag vill ha i varken hoppning eller dressyr just nu när hon är som skjuten ur en kanon. För blir jag hård i handen har jag hellre ett rakt bett än ett 3delat och gummi.

Men - jag ORKAR verkligen inte byta bettet från hopptränset till dressyrtränset stup i ett. Och jag vill inte köpa ett exakt likadant bett, de känns som ett slöseri.

Har haft tvådelat på henne och det har hon funkat jättebra på, men det jag har är något för långt. Första året hade jag BARA tredelade bett av olika slag för det är det hon funkat bra på.

Så jag har funderat på att köpa ett två- eller tredelat bett i mindre strl. Men tredelade bett brukar hon bli stum på, men nu verkar det inte så längre iom att hon gillade nuvarande tredelade så bra. Tvådelat ja... jag har fått en spärr i huvudet och tror att om jag blir hård i handen så kan det åka upp i gommen på henne, trots att det inte ska det om det passar munnen och är i rätt strl.

Samtidigt resonerar jag som så att jag vill verkligen ha rakt inom hoppningen för där kan det bli lite mer tygeltag osv och då vill jag inte riskera nå klämskador utav delade bett. Och ska jag då ha rakt i hoppningen och ändra dressyrbett så känns det ändå fel, eftersom hon går så jäkla bra på sitt raka bett.

Har funderat på ett rakt eggbett med applemouth-material.. Fast det kanske inte gör någon skillnad? Lika bra att köpa ett likadant i metall som hon har nu? Och så får jag väl ha två exakt likadana bett då. Och så har jag detdär 3delade i gummi de tillfällen de passar (såsom joggingtur, skrittur, klättring m.m).

HJÄLP MIG i denna otroligt svåra situation. (ironi)

Kommentarer
Postat av: STOCKHOLMSJENNA - Livet som ryttare i storstan

SV: Japp... Tyvärr såg det ut så. Flera läsare som kommenterade min blogg under själva globen helgen och skrev att det inte direkt var "ögongodis" att se Isabell rida.

Och ja, det är därför jag inte ville visa bilder på henne när Globen var igång. Utan visar dem nu i efterhand.

2011-12-23 @ 15:12:50
URL: http://stockholmsjenna.se
Postat av: therese :)

SV; Tack :D

2011-12-23 @ 15:31:13
URL: http://wwhispering.blogg.se/
Postat av: therese :)

ställ gärna en fråga på min frågestund om du vill :) hade blivit jätteglad! http://wwhispering.blogg.se/2011/december/fragestund.html

2011-12-23 @ 15:52:44
URL: http://wwhispering.blogg.se/
Postat av: Sussi

Kan varmt rekomendera det 2-delades Bombersbettet, har jag på tant och hon har faktiskt aldrig kännts så bra och tillfreds med ett bett som med det, är också sådär "allergisk" emot 2-delade bett men det här är utformat så att det helt enkelt inte går att vika det uppåt/bakåt :)

2011-12-23 @ 17:09:13
URL: http://tantgigant.bloggplatsen.se
Postat av: Camilla

Använder bara tvådelade bett då de är skonsammast mot hästmunnen. Men trivs hästen bäst på ett rakt eggbett så är det ju det hon ska ha.. Onödigt att byta när hon själv verkar säga att det är det hon vill ha i munnen.



Om jag inte ville köpa ett till likadant så hade jag köpt snabbspännen att ha vid bettrimgarna på tränset och tyglarna, eller använt samma träns till dressyr och hoppning.



Varför ska man ens ha ett annat träns bara för att man ska hoppa hinder..?

2011-12-23 @ 17:36:03
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Johanna

Jag skulle föreslå att du provat ett rakt, läderklätt bett. Jag varierar mellan ett rakt, ett tredelat och ett läderklätt på min ena som kräver variering Travbett såklart, eftersom jag håller på med trav, så det finns på en travshop isf. Lägg det i blöt lite innan du använder det.

2011-12-23 @ 17:52:53
Postat av: Rebecca

Jag är inte jättebra på bett men Viking funkar allra best på mitt applemouth raka bett i alla situationer dock tycker han inte om just ögonblicket att få in det i munnen men ridningen funkar bra och han verkar nöjd med det. Har ett tvådelat applemouth också funkar också bra men inte som det raka. Love raka bett!

Testa dig fram tills ni hittar en bra lösning, det skadar inte :)

2011-12-23 @ 18:03:14
URL: http://www.zkold.devote.se/
Postat av: Camilla

SV: Ett tredelat hakar lätt i lanen när du tar i ena tygeln då mellanrummet mellan delarna glider över där. Ger skador, kräver inte ett stort tygeltag alls för att det ska bli så.

Var till Martin Oundrasek i våras för att kolla tänderna på Dacke, han berättade och visade på inverkan av olika bett, hur de ligger i hästmunnen vilket han visade både i Dackes mun och på en skeletthäst. Han visade också vilka olika sakdor olika bett ger och hur mycket inverkan från tygeln som krävdes.

Han sa att de flesta bettskador som kom till honom var orsakade av tredelade bett och han rekommenderade tvådelat.



Väldigt intressant, rekommenderar att åka till honom med hästen och få hjälp med bett och sånt.



Varför jag bryr mig om att folk har olika träns till olika saker?

Du tog upp det i ditt inlägg och skrev att det var så jobbigt att flytta över bettet, då måste ju det enklaste vara att bara använda ett träns.



Jag har mitt svarta körhuvudlag till en brun hoppsadel, men jag använder iofs heller ingen nosgrimma. Inte så utseendefixerad heller. ;)

2011-12-23 @ 18:07:25
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Linda

Bomber bett kanske??

2011-12-23 @ 18:19:47
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Camilla

SV: När jag var där lät det som att han rekommenderade, men han kan ju ha använt andra ordval då än han gjort när du har pratat med honom. :)



Grejen är väl också att hästar visar inte alltid att de har ont, de kan gå med bett som ligger illa och ger skador utan att ryttaren ens märker av det eftersom hästen inte protesterar. De är ju designade för att kunna vänja sig vid smärta och obehag i och med att de är flyktdjur.

Så jag anser att man inte bara kan gå efter att hästen inte verkar bry sig, om de bryr sig ska man självklart lyssna. Men även om de är lugna i munnen så måste man ha koll på vilka bett som faktiskt ligger bra och är skonsamma.



Men självklart är det hästen som har vetorätt ang. bett!



Ta inte det där som att jag syftade på att din häst fick ont av bettet, det gör jag inte, utan gav exempel. :)



Hästar har ju rätt tjocka kinder, iaf min häst, så även om bettet inte är för långt så har det ändå en glidmån över lanerna i och med att kinden kan tryckas in en bit. Det gör att bettet är rörligt i munnen sidleds även om bettet ligger intill mungiporna. Kan ju ogärna ha ett så kort bett att minnen är intryckt hela tiden liksom.

2011-12-23 @ 18:24:48
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Helena

att variera ett rakt bett med ett rakt bett, fyller ingen funktion som du redan är inne på, även om det ena är gummi klätt och det andra inte. Syftet med att variera bett är att tryckpunkterna varieras, och då behöver du variera mellan bett som har olika tryckpunkter. Jag hade velat hoppa på ngt annat än rakt då hon blir så het och laddad, du behöver kunna ställa igenom och få effekt. Om hon trivs på tre eller tvådelat hade jag kört på det i hoppningen helt enkelt, om du nu vill ha kvar det raka i dressyren.

2011-12-23 @ 18:36:08
Postat av: Anna m. Ridtravaren Emmet

Om jag va du skulle jag nog köra med rakt i dressyren och ett delat i hoppningen :) Men jag e inget proffs eller så. men skulle nog kört med det:)

2011-12-23 @ 20:21:06
URL: http://supertravarna.blogg.se/
Postat av: Lina

Pessoa Magic har ett bridongbett 2 delat med fasta ringar. Det går inte att vika ihop utan är mer som ett rakt bett :) Jag har väldigt många bett från den kollektionen och hästarna gillar dom =)

2011-12-23 @ 20:32:28
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: Emblem

Det är inte lätt med bett inte :P

Min egen erfarenhet och efter vad jag har upplevt så tycker jag att raka bett är väldigt svårsvängda. Det är mycket svårare att få hästen att ställa sig i huvudet och nacken med de eftersom trycket blir mer över hela tungan.



Jag varierar mellan tvådelat och tredelat eggbett på Shakiro. Jag upplever att han blir lugnare och mer stilla med huvudet på det tredelade men brukar byta lite då och då för att avbelasta de olika tryckpunkterna i munnen.

Jag har testat ett rakt bett på honom under en period men han tordes inte gå framåt mot det. Tyckte det var läskigt med trycket på tungan och backade då av. Jag har länge funderat på att testa ett novabett för att se vad han säger om det, eftersom det böjer sig mer efter tungan. Har du det kvar?

2011-12-24 @ 22:35:54
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: helen

hejsan!



jag har 5 olika träns som jag varierar mellan till min häst och det är förträffligt bra har fått mkt beröm för att jag varierar så mycket, har ett träns till tömkörning, ridning, dressyrarbete, hoppning, uteritt, skrittturer, å så har jag åxå världens känsligaste häst:) han accepterar allt.....



men ett tipps är köp några billigare träns och variera friskt för dem lär sig hur man hanterar betten....



god jul

2011-12-25 @ 10:34:39
Postat av: Linda - Tävlingsryttare

Rekommenderar myler betten starkt. Finns olika sorter, allt från milt till bett med hävstång. Sök gärna på dom, för det kanske kan vara något att testa i hoppningen. Har ett rakt myler bett med hög tungfrihet till min travarkorsning och han funkar kanon på det i hoppningen. :)

2012-01-05 @ 12:04:04
URL: http://nattstad.se/lindawigren

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0