Hänger vid grinden?

Ang. "dagens fråga" så nämnde några av er att hästarna om dom inte får gå in tidigt annars hänger vid grinden. Fick mig en tankeställare då, och tänkte även på det när jag var i stallet idag.

Att vi har inte en enda häst som hänger vid grinden på kvällarna. Om så klockan är 20 eller 22 när man tar in dom. Man får nästan gå och hämta alla om man inte ska stå och ropa en evighet.

Jag tror, liksom en annan
person nämnde i en kommentar, att dessa hästar som står och hänger, de har inte dom bästa förutsättningarna att vara ute. En häst är 100 ggr mer ute i mörket än inne i en box större delen av dygnet kan jag lova.

Har era hästar mat,
kompisar och tillräckligt stor hage? Jag förstår mycket väl en häst som står själv och får mat på regelbundna tider, om den vill gå in tidigt och står och hänger. Den hästen vet mycket väl att den får mat inne, så all anledning finns ju att stå och hänga om den inte har något annat att göra. Samma om den har en liten hage, det finns som inget annat att göra än att just stå och hänga. Speciellt dethär med maten, hästar som inte får fri tillgång på mat utan kanske morgon, lunch och middag, de är ju VÄL medvetna om att efter middagen så får dom komma in och äta. Därför står dom självklart vid grinden och väntar på att få mat.

Det är extremt sällan
Bellie står vid grinden, det är om någon annan fått gå in för då brukar hon inte vilja vara kvar själv direkt. Kommer jag och ska ta in så står alla hästar och antingen äter eller vilar längre bort i något hörn. Aldrig vid grinden.

Sen var det någon som skrev att h*n inte såg att det skulle vara bättre för en häst att stå ute och frysa än att komma in i en box mellan väggar och tak. Men hallådär? Vadå frysa?? Det är väl inte på tal om att hästarna står och fryser bara för att dom är ute längre? En häst som är rätt täckad och/-eller har tillräckligt med mat fryser INTE, oavsett om den står ute kl 13 på dagen eller kl 22. Det har snarare att göra med tempraturen och om hästen är rätt täckad samt om den har mat eller inte.

Och ytterligare en sak, eller en FÖRDOM, det var att det bara är skogsmullehästar och sällskapshästar som man vill ha på lösdrift. Skitsnack! En häst på lösdrift med en väl fungernade ligghall är säkerligen betydligt lugnare och tillfreds i många fall och säkert även friskare! Om vi hade en torr och bra ligghall så skulle jag mer än gärna ha B på lösdrift, och vi lullar då bara inte runt i skogen utan tränar seriöst. Vad skulle det skada att ha henne på lösdrift bara för att hon inte bara är sällskap eller lullas runt i skogen med??

Kommentarer
Postat av: Emmy

Sedan är det ju vi som gör hästarna frusna, genom att täcka dem...

2011-12-17 @ 20:05:25
Postat av: Hanna

Önskar också att jag kunde ha min häst på lösdrift med en ligghall för jag tror att han skulle må mycket bättre av det då han är väldigt rastlös av sig. Jag tror också att hästar generellt tycker bättre om att stå ute än inne i en box.

2011-12-17 @ 20:28:25
URL: http://sororas.blogg.se/
Postat av: Elin

Håller med dig!:) Sen kan det ju också vara en liten vane sak, hästarna kan ju vara vana vid att klockan 6 dom får vi komma in och få mat. ( dock gör inte våra hästar det när vi hämtar dom vid 9 heller så kanske inte är så heller ;)

2011-12-17 @ 20:33:06
URL: http://northernshowhorses.blogg.se/
Postat av: Anette Nord

Japp, dom har stora hagar med varierad terräng & skog, kompisar och foder i hagen. Ändå står dom där och hänger vid insläpp.

2011-12-17 @ 20:34:42
URL: http://anette-nord.blogspot.com
Postat av: Frida

Så himla bra skrivet!!.. hästar är inga bebisar, de är djur med päls som är skapta för att va ute, och de är skapta för att gå långa sträckor per dag... En häst som står inne i box större delen av dygnet går lättare sönder. För att den får röra sig för lite. Det är ju helt klart vanligare att såkallade tävlingshästar kommer in tidigt och täckas med 600g fyllning i täckena.. Jag undrar de som äger de hästarna, har ni inte läst hästkunskap och var hästen kommer ifrån början?

2011-12-17 @ 20:36:22
URL: http://equest.blogg.se/
Postat av: Annelie

Läste förra inlägget med... vi har samma rutiner vid in/utsläpp som Anette Nord. Våra hästar (4st) går tillsammans i en STOR hage med varierad terräng och sysselsättning. Men även om de har en stor hage som fortfarande har en hel del gräs kvar, och får lunch på dagen så vill dom hemskt gärna in på kvällen. Dom är ju som sagt vana vid att få kvälls och natt hö inne. Jag vill gärna ha dom ute så länge som möjligt, men gillar inte att ta in hästar i mörker. Det kan i vissa fall bli tillochmed farligt.

2011-12-17 @ 20:48:16
URL: http://dressyr.blogg.se/
Postat av: natalja och hillbilly (:

bra inlägg och bra skrivet! :)

2011-12-17 @ 21:01:40
URL: http://ltotheove.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Mina står sällan vid grinden och hänger.det krävs rejält dåligt väder för att de ska stå där och vilja in.

Överlag så håller jag med dig Dock kan jag inflika att knas funkar INTE oavsett hur mycket täcke och mat man slänger på vid dåligt väder.Han ställer sig demonstrativt med rumpan mot vinden nederbörden och så kan han stå i timmar och vägrar äta .Eftersom han är svårhullad som han är så går det liksom inte att hålla på och tvinga honom att vara ute.Mellis därimot skulle kunna vara ute 24 tim utan problem oavsett väder han tål det utan problem.jag har ju samma problem sommartid med knas också.han kommer inte till ro att äta om det är lite mer flugor än normalt.Då vandrar han eller springer sig löddrig i timmar.Är det riktigt illa hugger han sönder sig själv över bringan han blir minst sagt hysterisk.

tack gode gud så är ju få hästar som honom .

Det är minst sagt ett jävla pyssel att få den hästen att må och äta så bra som möjligt.

mvh/Q

2011-12-17 @ 21:26:38
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: Anni

Det negativa jag hört om lösdrift är att de flesta hästar som sover ute ligger ner färre timmar om man jämför med hästar som står inne på nätterna. Dom vilar alltså mindre. Har själv inte så mycket erfarenhet av lösdrift, men jag märker en TYDLIG skillnad på mina egna hästar på sommaren när de går ute. De är betydligt tröttare när det gått ett par veckor efter betessläppet, och de presterar helt klart sämre. De äter samma mängd kraftfoder oavsett årstid. De somrar jag haft dem inne på nätterna har jag inte märkt någon skillnad mot övriga året. Har därför dragit slutsatsen att de vilar mindre när de sover ute, och därför skulle jag aldrig låta mina hästar som tränas och tävlas gå på lösdrift :) däremot har jag min ponny ute året runt, och han trivs bra med det. Hans hosta har blivit bättre och han har slutat väva. Dock märker jag en drastisk skillnad på honom också de gånger han rids, mot det sämre. Men jag tror att det är olika från häst till häst, och det finns nog inga rätt eller fel :)

2011-12-17 @ 21:42:14
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Anni

Sv: ja det är mycket möjligt att det är så. Ravelli har ju tidigare varit väldigt otrygg i sig själv, och jag har själv aldrig sett honom ligga ner ute. Men varken friesern eller det andra stoet ligger spec mycket heller. Kanske de hade vant sig, men precis som du säger så känns det bättre att ha dem inne när man vet att de trivs och känner sig trygga då :) men som sagt, ponnyn mår toppen ute! Han har aldrig gått på lösdrift innan och jag var jättetveksam i början, men nu känns det toppen. Han fick gå in en natt när det var roligt dåligt väder men då såg han skitsur ut och vävde som en galning på morgonen :P

2011-12-17 @ 22:23:04
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Emelie

Anledningen till att dom hänger vid grinden är ju för dom vet att dom ska få komma in och få mat. :P Vi har våra ute 7-21 :)

2011-12-17 @ 22:24:58
URL: http://varmblod.devote.se
Postat av: Josefin

Är hästarna lugna och känner sig trygga så ligger dom ner även i hagen. Är hästen ensam däremot så är det inte säkert att den känner sig tillräckligt trygg för att lägga sig ner. Går hästar i flock så brukar en stå och "hålla vakt" När dom andra ligger ner.

Och det där med att hästarna är piggare om dom står installade är väl inte så konstigt, rör dom sig inte på 8-12 timmar så får dom väl massa överskottsenergi att göra av med! Och på sommaren så är allt ganska jobbigt att göra när det är smäll hett på dagarna.. Och vad är det som kan vara farligt med att ta ut och in hästar i mörkret? Man kan sätta upp lampor och ta med sig en ficklampa.

2011-12-18 @ 00:06:33
URL: http://noriffraff.blogg.se/
Postat av: Klara

Mina pållar brukar faktiskt komma fram till grinden vid tio när jag tar som oftast tar in dem, men är jag inte där runt tiosnåret så går de igen, haha. De kommer alltid när man ropar också, men annars så är de borta i skogskanterna och äter upp träden typ ;) Våra vinterhagar är ungefär 1 hektar styck, så det vore ju skam om de inte kunde tänka sig att röra sig liiite i alla fall! ;)

2011-12-18 @ 08:41:49
URL: http://klaraskrabater.blogg.se/
Postat av: Madde

Håller med helt ! Om det hade funnits en bra lösdrift i närheten, men en STOR och luftig ligghall så hade jag nog haft min pålle på lösdrift :) dock finns det en lösdrift på grannstallet men de har ingen bra ridbana (den lutar åt ena hållet för att han som gjorde den ville att vattnet skulle rinna bort -.-) och ingen belysning, man står i en geggpöl och gör i ordning hästen för hästarna får inte gå in i stallen för den är inte godkänd av kommunen osv osv ... Men lite längre hemifrån finns det massa bra lösdrifter i närheten av stora anläggningar med ridhus och så :) Det vore super ! ;D

2011-12-19 @ 21:32:54
URL: http://ricos.blogg.se/
Postat av: Emeli

Enda anledningen till att de hänger vid grinden & vill in i stallet är att de förknippar komma in i stallet med mat, finns det ingen mat i hagen så är det väl klart de vill in då. Har aldrig varit med om att hästar som har fri tillgång till grovfoder har stått och hängt vid grinden.

2011-12-23 @ 20:40:36
URL: http://tillhast.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0