Sadel-utvärderingar

Jag har ju tidigare skrivit om alla sadlar jag testat på B, vilket numera är runt 40 mer eller mindre. Men nu tänkte jag utvärdera dom sadlar jag behållit en kortare eller längre stund.

Griffin T4 (utan utbytbar bomvidd el. fish)

Denna sadel behöll jag inte länge. Dels låg den inte optimalt på B och sedan så var den extremt bred i sätet, gav inga som helst stöd för benen och placerade mig i världens stolsits (pga att den djupaste punkten var för långt bak). Upplever Griffins dressyrsadlar som allmänt breda och klumpiga i sätet, tyvärr. Så dessa går inte hem hos mig som kräver smalt säte och enorma stöd.

Wintec sport dressyr

Denna sadel hade jag bara ett kort tag om jag minns rätt. Den var dock helt ok, placerade mig i en hyffsat bra sits. Smal i sätet och rätt så mjukt säte, dock knappt några benstöd. Den låg hyffsat i balans på B och är en av dom rakaste sadlarna jag någonsin sett. Denna sadel är extremt gammal, så är man ute efter en sådan har man det inte så lätt då det inte finns så många ex kvar. Minns att den var i jättefint skick, och den var permanentstoppad men hur fin och slät som helst i stoppning.


Wintec 500 cc hopp

Denhär hade jag då jag provred Bellan och en tid framåt. Den var helt ok. Den har stora stöd, rätt så mjuka vulster. Själva sätet är dock väldigt hårt så det är ingen optimal sadel för mig. Jag älskar soffmjuka sadlar. :-) Positivt med utbytbar bomvidd och luftstoppning, samt att materialet blir i princip aldrig slitet.

Wintec cair dressyr

Denna sadel stannade inte länge alls, den låg inte bra på B. Lika som med hoppsadeln är denna ganska hård i sätet. Utbytbara knästöd efter önskemål, jag hade dock små som knappt gav mig nå stöd.

Bates Caprilli (äldre modellen)

Denna fick vi låna utav Emma ett tag, innan vi hade hittat någon egen. Den är oxå bland de rakaste sadlarna jag hittat. Riktigt skön, trevligt säte och lagomt stora stöd. En fin sadel helt enkelt. :-)

Claridge House Allround

Detta är en riktigt trevlig sadel om man hittar ett bra ex av den. Jag har "varit i kontakt" med 5-6 st och endast ETT exemplar var korrekt. Resten var sneda, vinda och bossorna ojämnt stoppade. Så detta är inte en sadel jag använder i första taget, jag vill vara säker på att den inte är sned elr vind. För det är inte alltid man ser sånt med blotta ögat. Förövrigt är det som sagt en riktigt trevlig sadel, jag tycker den är jätteskön och mjuk.

T6 showjumper (med fish och utbytbar bomvidd)

Denna sadel hade jag länge, 1,5-2 år nånting. Jag fick verkligen lära mig att gilla denhär sadeln, för det var den som passat bäst hittils på B (på bilden har jag dock för brett järn i). Den kändes hemsk i början. Hård, stel.. Men jag började gilla den mer och mer och tillslut så trivdes jag rätt så bra i den. I övrigt är den väldigt prisvärd, den har grym kvalité och så som sagt utbytbar bomvidd och fishinlägg vilket är stora fördelar.


Wintec Isabell Werth

Denhär har jag ägt 2 ggr. Första ggn en 17,5" som jag tyckte var det bästa jag suttit i. Mjuk och skön och alldeles underbara stöd. Såldes dock pga den inte passade B. Andra ggn köpte jag mig en 16.5", och den låg mkt bättre. Sålde den efter en enda provridning för det var det värsta jag suttit i. Stenhård och extremt bred i sätet. Gick inte att inverka nånting i den. Synd för det är en trevlig sadel i övrigt!

Wintec Wide

Hade denna ett tag faktist. Den rätt ok, inte så spec. mjuk i varken säte eller stöd men den passade min kropp väldigt bra iallafall. Jag placerades bra i den osv. Detta är oxå en av dom rakaste sadlarna jag testat på Bellis väldigt raka rygg. En trevlig sadel som rekomenderas!

Knights Lady Hawk

En sadel som jag inte behöll så värst länge då den inte gick att anpassa  till Bellie. Den hade utbytbara järn men det funkade inte ändå. Dock en riktigt skön och trevlig sadel tyckte jag då. Så hade den bara passat hade jag behållt den. :-)

Griffin Cob Haflinger xxvid

Denna hade jag ett bra tag, dock så slutade det med att jag hellre red dressyr i min hoppsadel vilket fick mig att sälja denna. Den enda dressyrsadel jag hade hittat som låg bra på Bellie, så jag anpassade mig ett tag efter den. Men den är liksom T4an bred och hård i sätet, och knappt några stöd. Alltså allt jag inte vill ha på en sadel. :-P


Tekna dressyr

Denna hade jag över 1 år. Det blev min absoluta favoritsadel då den hjälpte mig hur mycket som helst. Tidigare hade jag inte kunnat sitta ner i traven alls, men denna hjälpte mig att hitta rätt. Jag fick en jättebra sits, sätet var lagom djupt och stöden var STORA. Så småningom köpte jag mig en ny hoppsadel vilket fick mig att ogilla Tekna då den inte alls var i närheten så bekväm som hoppsadeln. Så jag sålde min Tekna och påbörjade letandet av en ny dressyrsadel. Jag hade även börjat glida omkring i Tekna och hittade inte alls stödet jag fått i den tidigare.


Bates Momentum

Min nuvarande hoppsadel. Har aldrig suttit i någon underbarare hoppsadel. Den är verkligen helt fantastisk. Och en av få som passar Bellie i bomformen. :-) Den är extremt mjuk i säte och vulster, verkligen som en soffa, precis som jag vill ha det. Och STORA stöd har jag till den, dom går dock att byta ut efter önskemål. Denhär sadeln kommer inte bytas ut frivilligt! ;)

Prestige Lucky Dressage

Senaste tillskottet i familjen. ;) Min absoluta drömsadel för tillfället (och förhoppningsvis en bra tid framöver). Den är precis vad jag önskar mig i dressyrväg. Det är dressyrsadeln som motsvarar min hoppsadel i bekvämlighet, äntligen. Den passar mig som handen i handsken. Jag sitter skönt och bra i den, stöden är to die for och vulstren mjuka och sköna. :-D Loooove it!

Sådär, det var nog dom jag haft och använt genom åren. Kan ha glömt ngn oxå men det gör nog inte så mycket. Observera att vi alla ser olika ut i kroppen och vi trivs i olika sadlar, så bara för att jag tycker si eller så om en sadel betyder inte att det är så för alla. :-) Men själv gillar jag sadlar med smalt säte, stora stöd, mjuka vulster och mjukt säte.

Kommentarer
Postat av: Carro

jag älskar min butet sadel!:D första gången jag satte mej i en sån sadel ville jag aldrig hoppa av! Sån feeling ska man få för sin sadel som man köper :D

2011-12-27 @ 14:55:41
URL: http://silverbern.bloggagratis.se
Postat av: Anonym

Intressant! :D

Förstå vart du fått din erfarenhet nu! ;)

2011-12-27 @ 16:42:26
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: mikaela

jag har en Knights Lady Hawk till min ena häst köpte den mest som extra sadel för att inte förstöra hoppsadeln när det regnar ute;) men måste säga att den var skönare än förväntat nu rider jag nästan bara i den:) måste leta efter en sadel till min nya häst men det är så svårt är lite sugen på en tekna sadel:)

2011-12-27 @ 17:03:39
URL: http://ridtravarkillen.blogg.se/
Postat av: Emma

Det här inlägget var jättebra! :D Nu vet jag ungefär vad jag ska leta efter.. :)

2011-12-27 @ 17:10:23
URL: http://klemmas.blogg.se/
Postat av: Josefin

Intressant att läsa om olika sadlar! Jag har ganska svårt att hitta en sadel som passar en av mina hästar. Hon är grov, lång och lite karpryggad och har inte mycket till manke. Hela hästen lutar framåt, och sadlarna likaså :P Det blir mycket barbacka på henne:)

2011-12-27 @ 17:27:15
URL: http://noriffraff.blogg.se/
Postat av: Erika

Intressant inlägg. :)



är sugen själv på o ta hem en tekna dressyr till våren.

men osäker om min ponny kan ha en sån, men kanske går.



Har själv en wintec wide nu för de är den som ligger bäst just nu.

inte världens skönaste, då jag med gillar stora stöd.

men duger tills vidare. :)

2011-12-27 @ 20:06:02
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/
Postat av: Emeli

haha funderat på att bli sadelutprovare? ;)



Jag har en Prestige Meredith, ÄLSKAR den. Jag har aldrig suttit i en så pass skön sadel och den ligger alltid där den ska. Jag är värdelös på det där med att spänna sadelgjorden hårt, en gång i sommras fick min tränare in en knytnäve mellan sadelgjord och häst, men trots en hel timma stenhård träning så hade sadeln inte rört sig alls!

Jag ska leta dressyrsadel nu till våren, ska absolut slänga på henne en Tekna. De är så fantastiskt sköna och snygga!

2011-12-28 @ 01:13:54
URL: http://tillhast.wordpress.com
Postat av: Julia

Intressant läsning!

2011-12-29 @ 00:07:12
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Sofie Brorsson

Vad ligger en Tekna på i nypris? Är på jakt efter en ny sadel då min T6 dressyr har förändrats något fruktansvärt och inte klarar någon belastning alls längre :(

2011-12-29 @ 10:11:33
URL: http://countmeamongyoursaints.blogg.se/
Postat av: isa

Wow, många Tekna dressyren så fett snygg ut!

2011-12-29 @ 20:24:44
URL: http://isabellellinor.blogg.se/
Postat av: Jessica

Lite nyfiken på varför du haft så många syntetsadlar? Vad är positivt/negativt i jämförelse med en sadel i läder/skinn? :)

2012-01-02 @ 11:14:36
URL: http://www.nattstad.se/frökenbrunett
Postat av: Johanna

Jag förstår att du gillar dressyrsadeln, den såg superskön ut. Har själv en Santa Cruz hoppsadel, som är underbar att rida i, och en Amerigo CC dressyr.. som självklart är lika bra. Men skull gärna ha lite djupare säte i den, men är van vid flatback - så det går bra ändå

2012-03-09 @ 16:09:15
URL: http://jgrundberg.blogg.se/
Postat av: Lisa - från travare till ridhäst

Hej! Googlade lite på sadlar och snubblade in här.. Såg att du haft en Tekna Dressyrsadel, tänkte bara höra med dig, finns det plats för en del manke där? Hittar ingenstans om det är cutback på den eller inte..

Svar: Hej! Det är ingen cutback på den, upplever den som "normal" i mankfrihet. :) Jag skulle säga att det får plats en del manke där, men kanske inte om hästen är väldigt insjunken vid manken oxå. För då kommer den nog lägga sig för lågt ner. Men är hästen normalmusklad och har en lite högre manke så borde de funka.
Vilka sadlar har du testat som inte funkar pga dålig mankfrihet?
Josefine Fred

2012-09-08 @ 17:28:53
URL: http://gentleseat.blogg.se
Postat av: Lisa - från travare till ridhäst

Sv: Okej! Jag har knappt testat några sadlar, bor ute i skogen i ödemarken känns det som, kommer hit sadelutprovare 1 gång per år ungefär, men jag har fått tag i en likadan som jag har fast med vid bomvidd ist för normal, så jag kör nog på den ett tag så får jag införskaffa mig en "riktig" sadel nästa år :) Men tack för hjälpen!

2012-09-10 @ 15:01:09
URL: http://gentleseat.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0