Dagens fråga/-or

Har ni medryttare på era hästar? Om ja, tar ni betalt? Varför/varför inte? Är det någon ni känner sedan tidigare eller bara någon "random"?



Jag har medryttare på B
. Det är Emma, som ni nog vet vid dethär laget. Som förövrigt är en av mina bästa vänner, och även min och Bellans tränare sedan 2,5 år tillbaka. Det var där det började mao.

Jag tog betalt förut
när jag hade kass ekonomi och behövde få in lite extra. Nu tar jag inte längre betalt då det verkligen inte behövs. Dock hade jag tagit betalt om det varit någon annan än Emma, eftersom jag inte är för gratisridning. Det är dyrt att ha häst, så varför skulle någon få rida och nyttja min häst och all utrustning gratis? Det slits. Finns ingen anledning. Förutom om man heter Emma Päärni då! ;) Anledningen till det är för att hon ställer upp så otroligt mycket för mig och B, på alla sätt och vis. Det är värt så mycket mer än pengar.


Emma och Bellabus

Kommentarer
Postat av: Anonym

anledningen till att man har medryttare brukar va att man inte har tid med sin häst.

så kanske det inte är hos er men oftast brukar man göra stallsysslorna också. så någon gratisridning brukar det inte va när man har medryttare. oftast brukar dom som har medryttare vara glada för att någon rider deras häst när dom själva inte har tid.

men du kanske anser att man ska betala för att mocka din box o göra din hästs mat.

2011-02-15 @ 08:24:19
Postat av: anna

Har inte medryttare och om jag skulle ha det skulle jag inte ta betalt. Ser det inte som gratisridning, ser det som att man får hjälp med sin häst i stallet med mockning osv. Och i utbyte får personen i fråga rida. Känns dumt att någon skulle behöva betala för att få hjälpa mej.



Skulle jag däremot inte ha råd och därför ta in någon som hjälper till skulle jag kalla denne halvfodervärd vilket jag ser som att personen i fråga har lite mer att säga till om (:

2011-02-15 @ 08:31:29
URL: http://withcrazyhorse.blogg.se/
Postat av: Julia

Jag har medryttare till min häst eftersom att jag behöver det både p.g.a att jag kanske inte hinner rida varje dag varje vecka och även för att det blir lite billigare då man har en som betalar. Det är ju inte precis gratis att ha häst. I mitt stall ingår allt (helpensionsstall) så det enda medryttaren gör är rider och betalar. Vilket jag tycker är en bra deal.

2011-02-15 @ 09:09:28
URL: http://julialeander.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag är medryttare och jag rider min gamla stallägares häst. och jag betalar inte för att rida, dessutom hjälps vi åt med betalning av träningar osv.



När min häst levde hade jag en medryttare och tog betalt pga av jag inte hade någon inkomst. men så kunde inte hon fortsätat pga sin dåliga ekonomi ;D men då fick hon fortsätta ändå för hon var så bra tyckte jag :)

2011-02-15 @ 09:38:52
URL: http://sofiaiaa.blogg.se/
Postat av: lina holmbom

Jag har medryttare, kände inte henne innan. Och jag tar inte betalt! Skillnad om man hyr ut hästen på halvfoder då tycker jag man kan ta betalt. Det jag begär i utbyte mot att rida är hjälp vid tävlingar/träningar som hästskötare :)

2011-02-15 @ 10:03:44
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: Camilla

Jag har en medryttare, hon är kompis med en av hästagarna i stallet så visste redan vem det var. Hon tar hand om hennes häst nån dag i veckan, hon verkade så snäll och trevlig mot hästarna och väldigt ansvarsfull, så jag frågade om hon ville ta hand om Dacke en dag i veckan också. Det ville hon. :)



Hon är bara 13 år, men litar helt och hållet på att hon tar hand om Dacke bra. Hon får dock inte rida ut utan sällskap, vet att Dacke kan bli stark på hemvägen och en tjej på max. 45 kilo har inget att sätta emot ifall han vill sticka.

Annars rider hon ut varannan gång typ och varannan i paddocken, mest skritt och lite trav.



Hon behöver inte betala något, hade väl gärna haft någon som betalade, men vill inte låta min medryttare betala. Han är lite jobbig med henne och sånt, egensinnig, så är mest glad att hon står ut med honom. :)



Är nog inte så lätt att hitta en medryttare för mig, har inget intresse av att ha nån som ska försöka rida honom på engelskt sätt eftersom han inte utbildas så. Vill inte ha någon som ställer höga krav på honom i och med att jag vet hur mycket han protesterar om han tycker att man ställer orimliga krav. Utan han är en envis häst, och är man inte envisare så blir han en pain in the ass.

2011-02-15 @ 10:21:12
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: EmbLeM

Sv: Hehe men jag förstår inte varför man är så anti mot alla hjärtans dag? Tycker man inte om den så är det väl bara att låta bli utan att alla ska klaga så mycket? :P



Då vi har medryttare så tar vi betalt, detta för att dels veta att medryttaren är seriös på att vilja komma och rida. Känner dom ingen press av att deras pengar försvinner så kan dom ofta känna Äh jag orkar inte rida idag, men kostar det dem istället pengar så blir det som en morot för att komma iväg och rida. Dels därför och dels tar vi en liten slant för det för att sålla ut de duktiga och seriösa ryttarna, inte dem som bara rider för skojs skull.

2011-02-15 @ 11:02:12
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Nej det har jag inte.Knas är det ingen idé att ens försöka slänga upp nån annan på om jag själv inte är med.Och Det är bara en ryttare förutom jag som klarat av att ens trava på den hästen igenom åren utan att han fått hattifnatt.Enmanshäst så att säga så jag har gett upp hela idén med att ha någon annan som rider honom.Så det får helt enkelt vara.

Mellis å andra sidan är det annorlunda med.

Men eftersom jag inte kan ha någon åt knas så kvittar det för Mellis med och sen bör väl tilläggas att jag har så pass höga krav att jag hellre betalar en slant för att någon riktigt duktig ska rida i så fall nån gång i bland.Det skulle ge mig mer än att ha en medryttare faktiskt.Och då pratar jag någon som rider minst LA och uppåt.Sitta och åka häst kan jag göra själv 5-6 dagar i veckan.

mvh/Q

2011-02-15 @ 12:28:41
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: Sätilaryttaren Emma- Stolt varmblodsägare =)

sv; jaha (I)

2011-02-15 @ 12:35:40
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/
Postat av: anni

Vi har försökt att hitta en bra medryttare ett par gånger eftersom att vi har så många hästar, men det har aldrig fungerat tyvärr. Alla verkar så himla trevliga och vettiga de första två veckorna, sen vänder det och de beter sig som om de ägde både stallet och hästarna :/



Jag tycker att det är helt rätt att ta betalt om man hittar rätt person, håller med dig på den punkten. Att ha häst är inte gratis, och jag tycker gott att personen i fråga kan betala en slant. Dock hade jag själv antagligen inte velat ta betalt eftersom att jag vill känna att det är JAG som bestämmer i alla lägen, och blandar man in pengar blir det ju faktiskt så att man tvingas ge medryttaren fler "rättigheter" eller hur man ska uttrycka sig. Jag är så petig och kräsen och vill kunna ha sista ordet i allt.



Du kan verkligen vara glad som hittat en sån bra medryttare till Bella! :) Det är tyvärr ont om dem, så var rädd om henne :)

2011-02-15 @ 12:54:28
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Andrea

Själv har jag inte medryttare, men min kompis (stallägaren) har haft hur mycket problem som helst med att hitta och kunna lita på medryttare, så hon tar betalt för att "veta" att dom tar ansvar och för att få inkomst.



Som medryttare tycker jag att det nästan är självklart att betala, såvida man inte gör massa stallarbete förutom åt sin medryttarhäst. Däremot kan man ju diskutera vilket pris som är rimligt, vet en tjej som fick betala 800 kr/mån för att rida 3 ggr i veckan, det känns lite orimligt tycker jag.

2011-02-15 @ 13:00:33
Postat av: Carro

Har haft medryttare på Storen, både dårar som inte är väklomna längre, och så ett par som är guld värda.

Jag tar betalt, anser att det brukar vara mer seriösa människor då precis som nån annan här skrev. Sen har det ju åxå varit en anledning till att jag velat ha en medryttare, både tiden och ekonomin har vart lite ansträngd emellanåt.

Hade halvfodervärd under min graviditet och 3 år framåt (camilla, parellikusken)och då tog jag mer betalt då det var halvfodervärd.

Efter det hade jag medryttare igen, men nu när jag flyttat hästen tar jag hand om honom själv.

Får se hur det blir med medryttandet, inte lätt att hitta nån vettig. Av alla jag provat så är det endast de 2 sista jag haft på min häst som varit bra :)

Hoppas kunna hinna med honom själv nu när vi ska bo på gården!

2011-02-15 @ 13:02:34
URL: http://sartorius.blogg.se/
Postat av: Amanda

Jag har själv varit medryttare förut. Och då red jag hästen 2 dagar i veckan och hjälpte till med allt då. (Han var som min egen dom 2 dagarna). Och det var för att avlasta ägaren dom dagarna som jag hjälpte till.



Men på min egen har jag ingen medryttare. Jag har inte känt nått behov att ha ridhjälp. Och skulle jag nu behöva hjälp att rida henne, så tänker jag inte ta betalt! För om jag behöver ha hjälp att rida min häst för att jag kanske inte hinner, så är de ju mitt problem. Och då vill jag inte att nån som ska hjälpa till att träna min häst för att vi ska kunna hålla igång och kanske träna/tävla ska betala för att komma å göra de.

Och har jag inte råd att ha min häst, utan måste ha nån som hjälper till att betala henne, så kanske jag måste fundera på om jag verkligen ska ha häst över huvudtaget. Eller om jag kanske borde bli nåns medryttare istället.

Och jag håller med som ovan: Jag betalar hellre nån som jag litar på för att den ska träna min häst. Då skulle jag inte ha dåligt samvete heller!

2011-02-15 @ 13:52:32
URL: http://passionpellini.blogg.se/
Postat av: Danielle

Jag har medryttare på min häst Coby, jag tar betalt och medryttaren får göra vad hon vill men också mocka osv.



Jag tar betalt eftersom jag först och främst behöver pengarna för att en stallplats i stockholm är inte speciellt billigt. Och jag vet väldigt många som får väldigt mycket med seriösa medryttare om det behövs betalas för.



Min medryttare Johanna svarade på en annons jag la ut på medryttare.nu och det funkar jätte bra mellan henne och Coby och vi har lärt känna varandra bra nu också :D

2011-02-15 @ 14:06:09
URL: http://frysmarkt.blogg.se/
Postat av: natalie

tycker verkligen inte man ska betalt. Det är en hjälp man får och det är nog värt mycket mer än pengar.

2011-02-15 @ 14:17:28
Postat av: Anna

Jag har ingen medryttare till min nuvarande häst...han är alldelens för knepig;) Får hellre vila de dagar jag inte orkar med att rida.



Med tidigare hästar har jag haft medryttare som har betalat. Dock har det gällt olika hopphästar som tävlat Msv B hopp och varit utbildade i LA dressyr. Jag ställde även upp med jämna mellanrum och hade lektioner för medryttaren som "morot". Vilket var uppskattat på en välutbildad häst:D Det blev positivt både för henne och mig eftersom hon kunde rida hästen på ett helt annat sätt...och framför allt bättre:)



Har inte haft någon medryttare nu på nästan 20 år och känner inget behov av det heller.



Mvh Anna & Tabasco:)

2011-02-15 @ 15:07:17
URL: http://www.anaby.bloggplatsen.se
Postat av: Emelie

Jag har en medryttare som rider 1 dag i veckan, jag kände henne inte innan utan hittade henne på annons på hästnet. Däremot är hon aldrig i stallet själv, vi rider alltid tillsammans när det är hennes dag.



Största delen till att jag skaffade medryttare var för att jag ALLTID red ensam i förra stallet, då ville jag ha sällskap av någon (annan än min mamma) 1 dag i veckan. Och nu när vi flyttade så fick medryttaren följa med ändå trots att jag har sällskap bara för att jag trivs så bra med henne och det gör Chanel också.



Chanel är annars en häst som väljer sina ryttare, hon tycker nämligen inte om alla. Lite enmanshäst.



Jag tar betalt för dessa 4 ggr/månad, men om jag är bortrest och min medryttare rider extra (då tillsammans med min mamma) så tar jag inte mer betalt. Då räknar jag fortfarande att hon endast ridit 4 gånger, för då är jag bara glad att Chanel får röra på sig när jag är borta. Vilket händer väldigt sällan hehe.

2011-02-15 @ 15:11:31
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Yasmine

Svar: Kan inte annat än att hålla med! :')

2011-02-15 @ 15:20:29
URL: http://yassei.blogg.se/
Postat av: LINA

Nejnej, verkligen inte! Vill rida mina själv och finns inte tid så bör man kanske inte ha häst. Om någon skulle vara medryttare skulle jag se det som en tjänst denna gjorde åt mig, dvs absolut inte ta betalt!

2011-02-15 @ 15:33:53
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Felicia & ridtravaren Stardom

Har ingen medryttare eftersom jag hinner med själv just nu, men jag skulle kunna tänka mig att ha de om de behövs. Skulle då inte ta överdrivet mycket betalt som många gör, men kanske dela på skoningen eller nåt! Och jag skulle absolut inte släppa upp vem som helst på min häst! Måste va nån jag litar på till 100% och som alltid ställer upp!

2011-02-15 @ 15:38:38
URL: http://lifeofstardom.blogg.se/
Postat av: Tova

Vera har ingen medryttare då jag vill rida henne själv. Kom ju 1 och provred, men Vera ville inte riktigt och stegrade bara och bråkade.



Hon är lite av en enmanshäst. Vissa av mina kompisar har fått testa på "rodeo" när dom ridit henne. Medans vissa (tex Lovis och Lisa, de enda människorna som Vera låter sig ha på ryggen) kan rida henne och jag vågar släppa iväg dem :)



2011-02-15 @ 16:35:25
URL: http://kazince.blogg.se/
Postat av: Caroline

Det där kan man se på lite olika sätt, jag skulle inte säga att det är en självklarhet att betala som medryttare. Som många andra säger är ju medryttare till för att hjälpa ägaren att rida och sköta hästen för att ägaren inte har tiden till det själv, det tycker inte jag man ska behöva betala för. Dock skulle jag självklart kunna ge en slant om man kom överrens om en rimlig summa.



Men som sagt, vissa ser det bara som att man hjälper till och inte vill ha betalt, vilket jag tycker är helt normalt. Medan vissa vill ha pengar för det, vilket också kan vara okej till en viss del. Är man däremot halvfodervärd är det en helt annan sak, då man har mer att säga till om. Då är det mer självklart att betala. :)



Skulle jag ha en egen häst och behövt en medryttare, hade jag tagit betalt om jag behövt lite extra pengar och om jag inte kände personen riktigt väl. Annars skulle jag bara sett det som hjälp. :)

2011-02-15 @ 17:18:44
URL: http://ridinghorse.blogg.se/
Postat av: Erika

Har haft medryttare, tog då betalat.

Då fick medryttaren sköta allt, mockning, fixa foder, rida osv.



Dock inte så mycket pengar.

Men ändå en liten peng.



i sommar skulle jag vilja hitta en medryttare åt Grim.

Så jag kan få sällskap när jag rider Raski + att denna sommar blir dyr för mig.

eftersom jag betalar båda hästarna,s sommarhyra, hö till båda, skoning runt om till båda.

Som kommer o skos var 6e vecka.

Eventuella tappskor där i mellan också.



Sedan lektioner osv.



Tar jag en utifrån kommer jag nog ta betalt ja, runt 200-400kr månaden.

Beror på hur många dagar i veckan.

Målet är väl 2-3 dagar i veckan då eventuellt.

Beror på hur ofta jag rider Raski o så.

Och om jag kan rida lite själv på henne.



Tar jag en kompis, så nae då kan jag inte ta betalat.

har inte hjärta till de.

2011-02-15 @ 17:43:33
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/
Postat av: amanda

jag har medryttare, som rider 2 gånger i veckan. jag tar inte betalt, ser det mer som en tjänst att någon kan pyssla om & rida min prins. :)

2011-02-15 @ 19:48:22
URL: http://stallkompisaar.blogg.se/
Postat av: Josefine L

Hej! Betala eller inte betala som medryttare, den eviga frågan som skapar hetsk diskussion.



Det beror på omständigheterna. Jag har aldrig tagit betalt av medryttare eftersom jag tar in en sådan eftersom jag behöver hjälp när tiden inte räckt till. Jag skulle dock kunna söka en betalande medryttare om jag var i det behovet, men då skulle jag snarare se det som en delfodervärd. Inte medryttare.

2011-02-15 @ 20:53:56
URL: http://strindlund.blogg.se/
Postat av: Camilla- Ridskola- Himmel eller Helvete?

Ingen medryttare på mina. Tycker att man ska hinna med sina hästar själv så gott det går, ibladn går det ju absolut inte och då har man kanske inget val.

Här i skogen hos oss är det ingen som tar betalt och jag har uppfattat det som en "storstadsgrej". Medryttaren tar ju hand om hästen de dagarna de rider så då blir det ju som en tjänst och inte gratis ridande. Tycker det känns fel att ta betalt för en tjänst. Visst använder de min häst och utrustning men det är ju mitt val.

2011-02-15 @ 20:59:12
URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: Helene

tycker det är ett märkligt resonemang att medryttaren ska vara tacksam för att den får rida din häst, att den sliter på utrustning osv. vilket bullshit. det är ju du som vill ha hjälp och avlastning! på vilket sätt skulle slitaget vara större än om du red hästen själv? dessutom får du ju som sagt avlastning som du själv valt att du behöver.

jag tar inte betalt av medryttare. jag anser att de betalar i och med att de avlastar mig, vilket är det jag varit ute efter!

2011-02-15 @ 21:15:20
Postat av: Emma

Jag har provat att ha medryttare men alla medryttare jag har haft har ärligt talat varit lite rädd för Missy. Sen har det aldrig fungerat som det ska, ofta har det ändå slutat med att jag fått åka ut själv på deras dagar pga medryttaren in känt för det. När hon kommer tillbaka från sin skada så tänker jag inte ha någon medryttare till henne.

2011-02-15 @ 21:23:00
URL: http://emma.stjernstedt.net/blogg
Postat av: Emilie

Jag är väldigt kräsen med vem som rider Bus och skullle inte kunna tänka mig att ha medryttare i dagsläget. Emelie (som jag delar stallet med) hjälper mig när jag inte har möjlighet att rida och jag försöker göra detsamma för henne.

OM jag skulle ha en medryttare skulle jag aldrig drömma om att ta betalt, skulle uppskatta avlastningen och hjälpen och jag håller nog med Helene om att det är betalning nog.

2011-02-15 @ 21:51:26
URL: http://barabus.bloggplatsen.se
Postat av: Camilla- Ridskola- Himmel eller Helvete?

Sv. Aha.

På vissa typer av hästar passar det jättebra men andra inte. På Bell va det faktiskt snyggt, brukar inte gilla stubbman. Tar det lång tid innan det växer ut på henne?

2011-02-15 @ 22:31:59
URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: Sofia L

Jag har aldrig varit med om att någon tar betalt för att få hjälp med sin häst! Det ser jag som en tjänst när man själv inte hinner. :)

2011-02-15 @ 22:50:26
Postat av: Amanda

Jag har en medryttare som rider en gång i veckan. Hon betalar ingenting men gör stallsysslorna den dagen, ibland hjälper hon till med lunchfodring eller liknande.

Jag hade gärna tagit betalt för att få in lite extra (haha) men samtidigt har jag henne mest för att min häst behöver röra på sig mer än vad jag hinner med nu. Dessutom är hon duktig och allt fungerar toppen så jag är bara tacksam för hjälpen!

2011-02-15 @ 23:31:56
URL: http://yodadog.blogg.se/
Postat av: Stina

Jag har en medryttare på Löken, hon rider 1 dag/veckan och betalat 200 kr / månaden.

Emelie, hennes storasyster började som medryttare på en häst i samma stall som Lök, Carambo. Och när jag kte till Grekland 1 månad i somras tog red hon Lök 3 dagar / veckan och nu r hon medryttare och har varit det sedan september :D

2011-02-15 @ 23:52:06
URL: http://stinasundstrom.blogg.se/
Postat av: Charlotte (foto och hästsport)

Jag har haft två stycken. Ingen av dem kände jag. Jag tog inte betalt därför jag nöjde mig med om hon hjälpte till bara, kunde ta hästen och göra lite stallsysslor. Den första bad jag sluta för att hon klagade på Nisses utrustning och mig, även andra saker. Hon gjorde sig även osams med alla. Hon hade också svårt att rida Nisse, han var lite för känslig för henne.

Den andra/senaste gick det jättebra för att rida Nisse. Bara det att hon bodde typ 1 mil härifrån och hade inget körkort eller så. Så hon orkade inte pendla längre.

:)

2011-02-16 @ 12:01:37
URL: http://charlottelundstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0