Dagens fråga

När ni rider ut, jobbar ni hästen som ni gör på dressyrbanan då? Eller låter ni den gå mer fritt och kravlöst, utan egentligt arbete?

Själv rider jag alltid dressyr, i princip. Vill alltid ha hästen i ändamålsenlig form, och på hjälperna. Vissa dagar om vi t.ex har en jobbig period och inte samarbetar bra alls så släpper jag på kraven. Jag gör då det som går utan att vi börjar tjaffsa.

Jag rider mycket halter, halvhalter, förflyttningar från ena sidan till den andra. Övergångar, avsaktningar, tempoväxlingar etc. Ställa/böja i kurvorna/svängarna.

Kommentarer
Postat av: MALOU KASTMAN.

sv: aha! :) hur lång tid tog det ungefär att få hem den? och var det dyrt eller det ingick det i priset? :p

2011-02-12 @ 10:38:05
URL: http://maloukastman.blogg.se/
Postat av: MALOU KASTMAN.

sv: Oj! det var ju billigt och bra :p okej, tack så mycket! :)

2011-02-12 @ 10:46:43
URL: http://maloukastman.blogg.se/
Postat av: Sätilaryttaren Emma- Stolt varmblodsägare =)

sv; för att jag betalar hans häst (håjt) allt från hovslagare till mat

2011-02-12 @ 10:47:33
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/
Postat av: Fea

De beror helt på vad han gjort dagarna innan, om han stått eller så så blir det lite mer krav. som gå i fort förflyttningar och sånt, men om han gått bana dagarna innan då äre bara lätta tyglar och full fart ! haha :D



Tack förresten för kommentaren ! haha ja tycker de ser lågt ut nu. de var ju inga maxade hinder direkt ! ja ska försöka debutera 90 med texas så fort ja får chansen att börja hoppträna igen :P Men du och B kommer lätt klara 80 :D

2011-02-12 @ 11:05:25
URL: http://feaftw.blogg.se/
Postat av: Sätilaryttaren Emma- Stolt varmblodsägare =)

sv; och?

2011-02-12 @ 11:12:58
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/
Postat av: Josefine L

Bor i Söråker, utanför Timrå.



Angående din fråga här så brukar jag när jag har haft häst använda skog och mark till att få hästen att gå framåt, flyta lite för skänkeln och lyssna på start och stop (halter/halvhalter/fram för skänkeln). Om hästen vill så får den gå i lite friare form eftersom jag inte har velat att den ska känna att det alltid är arbete som gäller.



Med den ridningen jag red på min förra häst så kom dock formen ganska naturligt. Om allt fungerar brukar jag inte jobba för mycket med det, utan släpper då på kraven om hästen är lyhörd.

2011-02-12 @ 11:42:06
URL: http://strindlund.blogg.se/
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Grymt fin header!! :D

2011-02-12 @ 11:43:14
URL: http://lizzylover.blogg.se/
Postat av: Julia

Oftast rider jag ett pass ute och jobbar ordentligt som vi brukar på ridbanan. Gör mycket övergångar, tempoväxlingar, halter, halvhalter skänkelvikningar osv. :) Men ibland kan jag bara skritta ut på långa tyglar så han får gå och ha det lugnt också :) Och när vi rider ut med någon blir det lite mittimellan ;)

2011-02-12 @ 11:46:57
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: Julia

sv: tack för din kommentar! ja, det blir nog svart, men tycker det är så sjukt snyggt med brun utrustning också.. men Lelle passar nog bäst i svart :)<3

2011-02-12 @ 11:48:15
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: Yasmine

Jag varierar med just det. För det mesta låter jag honom bara lulla runt hela ridturen, men ibland så bestämmer jag mig för att "jobba" honom.

Fast vare sig eller inte så gör jag alltid tempoväxlingar. Han ska vara med mig och inte mot mig. :)

2011-02-12 @ 12:12:33
URL: http://yassei.blogg.se/
Postat av: Felicia & ridtravaren Stardom

Jag brukar göra som du! =)

2011-02-12 @ 13:34:01
URL: http://lifeofstardom.blogg.se/
Postat av: sandra larsson

SV: Om jag skrittar kan jag ibland rida lite kravlöst men oftast så jobbar jag hästen för att den ska gå rätt liksom :)

2011-02-12 @ 13:50:06
URL: http://sandralarsson.beldo.se
Postat av: Anna

Beror på, det är olika. Jobbar honom rätt ofta, men ibland släpper jag efter på kraven så han mest får gå. Men liksom inte flängit förstår.

Rider inte så mycket halter och ryggningar eftersom han har hållt på att fjanta sej genom att vägra gå och då backar han, så jag undviker helst det :)

2011-02-12 @ 14:09:52
URL: http://withcrazyhorse.blogg.se/
Postat av: Jenny

Jag gör som du, anpassar till vad hon gjort innan och vilket humör hon är på just den dagen. :)

2011-02-12 @ 15:00:38
URL: http://lilatiger.blogg.se/
Postat av: Emelie

Jag jobbar också hästen vid uteritt, ungefär samma övningar som du nämnde. Är också noga så att det inte bara blir en och samma galopp hela tiden utan vill ha lite variation.



Men om hästarna haft ett riktigt träningspass dagen innan och jag bara skrittar ut så slipper de arbetet, då brukar jag bara skritta på i ett raskt tempo på långa tyglar =)

2011-02-12 @ 15:05:09
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: varmblodsägare

jag låter häste vara häst och tror och känner att det blir en lyckligare häst med ett mer positivt tänk om han får ånga ut ordentligt vill inte sitta och kräva av honom hela tiden, jag kan lita på honom till 100 på banan han går jämt som en klocka och även ute i skogen, men jag ser ingen anledning till att arbeta en häst hela tiden, dem måste få känna en frihet det tycker jag vi är skyldiga dem, jag har en lydig häst och vet att han lyssnar på allt jag vill.



jag tror grunden till en lyhörd häst är att man förstår dess naturliga behov och sen kommer form och lyhördhet utan att man behöver bråka och ta i dem hela tiden. Harmoni är viktigt med hästen, känna en inre harmoni det strävar jag jämt efter.



mao variation och inte bara krav...vi männisor har inte bara krav på oss hela tiden och för att vi ska prestera bra måste vi ha kravfria dagar så även för en häst tror jag...så ut i skogen och njut över den frihet hästen å hur kul man kan ha det tsm......:)

2011-02-12 @ 15:23:43
Postat av: Mikaela

Det beror på. Rider jag själv brukar jag rida lite mer "dressyraktigt" Med tempoväxlingar osv.



Men rider jag med fler brukar det oftast bli lite slappare för hästen och det blir mer uteritt aktigt. Och man tränar på andra saker som att fatta trav när man själv ger kommando och inte använde den framför som draghjälp :)

2011-02-12 @ 15:27:38
URL: http://wherethesidewalkcracks.blogg.se/
Postat av: Nina

Jag är noga med att han ska lyssna och reagera direkt om jag ber honom att göra något, men jag låter honom mest göra lite som han vill, men ändå få honom att tro att jag ber honom om det så att han inte blir odräglig =) T.ex. känner jag att han vill gå långa turen så svänger jag in honom på den och inverkar, märker jag att han vill galoppera ger jag galoppskänkel.



Det är det som fungerat bäst på honom, ska man hålla på och "göra tvärtom som hästen vill" som många gör för att "visa vem som bestämmer" så knäcker man honom och han blir som en zombie (tro mig, har försökt med det för flera år sen).



Sedan så känns det inte som om vi behöver träna på så mycket, han gör allt perfekt om jag skärper till mig. Men vissa saker skulle jag behöva lära honom t.ex galoppombyte men det vill jag ha en tränare med så att det blir rätt från början. Sedan går jag liksom igenom hela hästen varje ridpass så att allt fungerar men jag sitter inte och gör det 15 gånger eftersom han kan det. =)

2011-02-12 @ 17:07:03
URL: http://brahastfakta.blogg.se/
Postat av: Erika

lägger in lite dressyr övningar i skogen. :)

lite varje gång, vissa gånger lite mer krävande än andra.

beror lite på hur hårt hästen gått innan osv.

eftersom jag tidigare ridit en rätt unghäst, som jag hjälpt till med så har de varit små krävande saker.



ibland lite mer. :)

hon var ju inte så utbildad då nu är hon mer.

de är ett tag sedan jag hjälpte till med henne.



Men kommer alltid lägga in dressyr/hoppning i skogen.

2011-02-12 @ 19:15:29
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/
Postat av: Camilla

När jag kör jobbar jag upp lydnaden på honom ett tag i början, men sedan kör vi på i snbbare tempo eller långa sträckor. Jag gillar att köra fort, och han gillar att springa fort. :)



När jag rider tränar jag alltid, rider jag med andra tränar jag på att han inte ska tävla med de andra hästarna. Halt så fort han smygökar. Gör mycket sidvärts och öppnor då också.



Rider jag själv tränar jag nästan alltid, tråkigt annars. Mycket övergångar, sidvärts, öppnor, framdel och bakdelsvändningar, ryggningar och lite sånt. Kräver ingen samling, utan bara att han är lugn och lyssnar på det jag ber om.

2011-02-12 @ 19:22:27
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Stina

Det är olika från tur till tur. Ibland rider jag på en ''dressyr-uteritt'' och då jobbar jag han, böjer och ställer. Ibland rider jag ut och ''busar''. :)

2011-02-12 @ 19:36:06
URL: http://stinasundstrom.blogg.se/
Postat av: LINA

försöker alltid jobba i en bra ändåmålsenlig form eftersom det är mindre slitsamt, men å andra sidan är det inte lika slitigt att rida ute som på en ridbana heller

2011-02-12 @ 21:19:49
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Sandra Awsome Olausson

Jag brukar göra som du beskriver här, men i bland händer det att det bara blir en lugn kravlös skrittur :)

2011-02-12 @ 22:31:58
URL: http://sandraawsomeolausson.blogg.se/
Postat av: Carro

känner alltid igenom i stort sett, han får inte bara tramsa runt. men det blir ju självklart inte samma som när vi tränar på banan, då är det rent arbete hela passet.

men uteritten är det som kravlöst, men i form och att han är följsam i munnen och kroppen.

Eftersom jag nästan alltid rider ute så jobbar vi ju då åxå.

min häst är ju inte den taggade hetsiga typen, så får han gå på lång tygel strosar han lugnt på utan stress i låg lång form :)

Han jobbar igenom sig själv ganska bra iom att han har så mkt rörelse i sin kropp.

Men jag ser till att vi myser och har trevligt tillsammans, inte kräver jag arbete hela tiden. Det behövs inte helt enkelt.

Huvudsaken är att han vill göra det jag ber om, vill han inte så ber jag igen eller tänker om.

Även fast jag skrittar en sväng på lång tygel så kan jag ju flytta honom med vikt, röst och skänkel.



Gud vad långt svammel det blev ;)

2011-02-13 @ 00:37:49
URL: http://sartorius.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0