Fundering..

Jo jag funderade på detta med westernridning. Är ju inte alls insatt... Men tycker det är lite komiskt att westernryttare har som ursäkt att de rider med vikthjälper, till att använda extremt skarpa bett. För att "de rider ju ändå inte med någon tygel och tar inte i bettet". Men borde de då inte kunna använda ett vanligt milt bett? Om de nu aldrig behöver använda bettet? Om de inte kan det, då säger det ju sig självt att det skarpa bettet verkar ändå, trots att man inte tar i det. Eller? Skulle gärna vilja förstå.

Sen.. rider inte dressyrryttare oxå med vikthjälper? Visst är det från person till person hur man rider, men jag rider iallafall med vikthjälper och höfterna, i den mån som fungerar för oss där vi är idag. Så jag förstår inte riktigt det påståendet heller.

Någon som kan svara på detta?

Kommentarer
Postat av: Linda

All ridining ska väl ridas med vikthjälperna.



En westernhäst kan du inte bara släppa ut på en gång utan det är väldigt mkt tygeltag till en början. Min ridning liknar lite dressyr ibland då min häst inte klarar av att gå i den låga formen med så slappa tyglar.



Vad menar du med skarpa bett?

Oftast börjar man med ett vanligt dredelat eller tvådelat bett. Sedan brukar de flesta gå över på stång där man måste rida med en hand. Stången exempelvis används just för att använda så smååå hjälper som möjligt att det knappt syns, det behövs så himla lite för att det skall ske något.



Jag tycker de finns fler skarpare och otäckare bett inom dressyren än western faktiskt.

2011-02-06 @ 18:08:14
Postat av: Hannah

& än en gång drar du alla över en kam... Suck... nu slutar jag läsa din blogg, du har blivit så himla otrevlig. Det där är ingenting särskilt för westernridningen, det hittar du inom alla grenar inom hästsporten... Ett hett tips är ju att granska vad som sker inom galopp & trav om du nu vill snacka smärtor...

2011-02-06 @ 18:11:19
Postat av: sara

Jag förstår inte varför du drar alla western ryttare över en kant!

Jag känner många western ryttare som inte rider på skarpa bett!

Och har du glömt att du faktiskt också ridit på skarpa bett?

2011-02-06 @ 18:23:07
URL: http://ireaditinabookonce.blogspot.com/
Postat av: josefine m. ridtravaren Bellie

Haha men jisses. Lugna puckar nu tjejer! Jag drar inte alla över en kam då jag själv har en westernryttare som en av mina bättre kompisar.



Jag försöker endast bli motbevisad min fördom och lär mig gärna mer ang. detta. Tycker att "Linda" (förmodligen elmo-Linda) gav ett MYCKET bra svar, och förklaring som i princip blåste bort alla mina fördomar ang. detta. Det var ett väldigt vettigt och sunt sätt att handla på, tycker jag.



:-)

2011-02-06 @ 18:32:23
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: LINA

Betten ser hemska ut och de jag sett här som rider western så är det ofta också ganska okunnigt folk och ibland även nybörjare. Ingen bra kombination! Förhoppningsvis används utrustningen på rätt sätt, men som i alla andra discipliner så är det ju tyvärr inte alltid så

2011-02-06 @ 18:39:53
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: FRIDA VIKTORSSON - VINN EN RYKTVÄSKA - bloggeventet Eurohorse 2011 goodiebags & hästbloggare

Men det är inte alls samma sak som dressyr, ridningen fungerar på ett helt annat sätt och även styrningen och vikt hjälpern. Vaddå okunniga och nybörjare? Jag kan förstå att man känner så när man inte är insatt i western. Innan när jag red dressyr och hoppning kände jag samma sak, men det är ju för att man inte är insatt och den slags western ridning som många kanske tänker på är säkert alltså typ väldigt oproffsig western. Typ skogsmullar osv.



och som folk ovan säger så är det för att hjälperna ska synas så lite som möjligt när man rider på en hand + långa tyglar.



Sedan varierar man bett mycket mer än engelska ryttare. Men jag rider ju oftast lite kortare om man har ett tränsbett.



men jag förstår dig tänkte samma sak i början. Men om man inte har ridit reining PÅ RIKTIGT tycker inte jag att man har rätt att uttala sig om saken!

2011-02-06 @ 18:55:05
URL: http://fridaviktorssons.blogg.se/
Postat av: FRIDA VIKTORSSON - VINN EN RYKTVÄSKA - bloggeventet Eurohorse 2011 goodiebags & hästbloggare

och förresten så går inte porten upp i gommen eftersom att man har ett curbstap + att det är till för att lämna tunga fritt från tryck och hästarna älskar koppar rullarna :)



men det är inte så ofta man rider på ett correction bit oftast på tävling

2011-02-06 @ 18:56:29
URL: http://fridaviktorssons.blogg.se/
Postat av: Camilla

För det första så är det viktigaste att hästen bär sig rätt och att de klarar av att gå samlat och trampa under sig utan stöd på tygeln innan man sätter in ett stångbett i munnen på hästen, annars blir det bara fel effekt - hästen knäpper av och trampar inte under sig.

Det kräver till en början väldigt mycket tydliga tygeltag, då använder man alltid ett vanligt tränsbett.



Det är inte fören i B-klasser man rider på stångbett och då har man oftast kommit så pass långt att man kan rida hästen med endast vikthjälper och lite stöd i skänkeln, man samlar nämligen hästen med skänkeln, den ska alltså inte påverka hästen framåt utan ska alltid betyda, uppåt(alltså samla och trampa under sig) sidled (sidepass) eller stopp (en samlad halt).



När man kan reglera hästen med vikthjälperna och en del skänkel utan att ta i hästen mun så kan man sätta in ett stångbett, det krävs otroligt mycket styrka av hästen för att klara dom här momenten, det blir ofta gröt i skallen på Rocky när jag lägger på lätt skänkel när jag sedan tar i tyglarna för att stoppa, till en början blir det dubbla signalen men dom lär sig snabbt.



Som jag sa så är de från och med B-klasser man måste ha stångbett på hästarna, då måste man även rida på en hand så svårighetsgraden ökar en hel del.



Det krävs alltså lika mkt dressyr ridning för westernhästarna som för de renodlade dressyrhästarna.

Och jag håller på den tidigare kommentaren, oftast ser westernhästarna mer tillfreds ut med skarpa bett än vad dressyrhästarna gör.

2011-02-06 @ 19:13:21
URL: http://clofman.blogg.se/
Postat av: Helene

Jag tror du förhastar dig i dina antaganden rätt rejält....

är det ngn häst som är på vikthjälperna så är det ju en westernhäst.

Stångbett på westernhästar är ju den grenen där stångbettet faktiskt används som det SKA göras, dvs på enhandsfattning. Du har inte stödet i handen som du har på en dressyrhäst, utan du tar EN förhållning i stången, resten är för vikthjälperna och sätet.

Har bott många år i USA och ridit otroligt fina westernhästar som lätt hade gått ett LA program där våra hobbydressyrhästar hade stått sig slätt - och de hade gått programmet på enhandsfattning : )

sen måste jag dock säga, för att vända på slanten att det finns rätt trist westernridning bland svenska hobbyryttare, coh där är det ibland lätt att skaffa sig fördomar om man inte vet hur det är avsett att funka.

2011-02-06 @ 19:32:42
Postat av: Malin



Förlåt Josse, men jag måste lägga en kommentar :P



För det första: Jag och Josse satt och diskuterade detta idag och då varken hon eller jag är särskilt insatta i western. Men endast funderingar då vi faktiskt inte vet hur just den ridningen fungerar. Jag kan lova er att hon inte drar alla över en kam och inte menar på att reta upp någon. Om ni läser frågan ordentligt så ser ni att hon ställer en fråga till ER och gärna vill ha svar. Är det någon som känner sig påhoppad? Varför i sådana fall?



Samma sak som att jag har en fundering på varför det är tvång i högre dressyrklasser att rida på kandar fastän hästen lika gärna klarar allting galant på vanligt tränsbett, men nej, TR säger att man ska ha starkare bett. Varför?



2011-02-06 @ 19:48:39
URL: http://rajala.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0