Ännu en intressant fundering...

... ang. dagens fråga denna gång. Väldigt många skriver att de lindar för att ge STÖD, något som jag funderat på länge. Lindor ger väl ändå inte stöd? Åt vadå? En häst på 500kg... ska ett litet fleecestycke stadga upp det? Nja.. Vart har ni fått detta ifrån undrar jag? Fakta på det?

Det är annorlunda
på ett människoben, för där är det muskler vi stadgar upp med lindor. Muskler existerar inte på ett hästben där vi lindar dem.

Så att de skulle
ge stöd tror jag inte ett dugg på. Har aldrig använt lindor och min häst är inte trasig i benen. Har svårt att tro att man hjälper benen att vara hela och friska genom att linda vid ridning.

Har sugit på
denna karamell länge.. ska jag skriva om detta eller inte? Men så trillade en kommentar nyss in om precis vad jag tycker ang. detta, så det blev pricken över iet.

Kommentarer
Postat av: Hanna

Bra skrivet :)

Hoppas du får några intressanta svar :)

2011-01-17 @ 22:25:16
URL: http://hannaforsberg.blogspot.com/
Postat av: Anna

fleece ger inget stöd. tror inte jag iallafall. det har man mer för syns skull. men lindar man med padd och elastiska lindor är det en annan femma. (:

2011-01-17 @ 22:31:21
Postat av: Malin

Först, tack :) Ska ut och provköra den imorgon och se om alla problem är borta :)



Sen, jag brukar bli full i skratt när jag läser din blogg Josse. Dels för att du har mycket funderingar och åsikter - vilket är bra. I alla de år jag red och tävlade så lindade jag hästarnas ben och detta är en bra artikel som beskriver min synpunkt: http://www.agria.se/hast/artikel/skydda-hastens-ben.



2011-01-17 @ 23:42:44
URL: http://rajala.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jag har en f.d hopp-ponny med lite slitna framben och så. Jag brukar linda benen på honom när jag rider för att jag inbillar mig att det gör senorna/lederna lite varma och gosiga. xD Gamla människor brukar ju vilja ha typ "handledsmuffar" för att hålla lederna varma. :)

2011-01-18 @ 00:26:38
URL: http://hannnss.blogg.se/
Postat av: Sisterhood

Jag använder lindor i syfta för strykningar, egentligen i det syfte som benskydd även gör.Sedan ger det ett stöd, håller med inga muskler på hästens så kallade underben, men finn senor och muskler som kan behöva "stöd".



Mvh Sisterhood

2011-01-18 @ 00:58:24
URL: http://www.siisterhood.blogspot.com
Postat av: Anonym

tänk bara hur j*vla hårt man skulle vara tvungen att linda för att stödja upp ett hästben.

2011-01-18 @ 03:04:24
Postat av: Emma

Jag har alltid använt mig av benlindor lite då och då, dels för att ge just stöd åt senor och leder vid arbete, men också för att ge kyla eller värme åt ben efter hårdare arbete då man vill påskynda läkningen. ;) Enligt många veterinärer är det tack vare att jag varit så noga med att ta hand om Ninos ben, som de är så fina än idag vid 25 års ålder.



Har dock sett hur farligt det är med folk som lindar sin hästs ben och inte vet vad de håller på med, i vissa fall har de lindat på hästen kroniska problem, och i vissa fall har de t.o.m ställt till det så att hästen blivit utdömd. :( Så vet man inte vad man håller på med tycker jag absolut att man ska låta bli lindor, för då gör de mer skada än nytta.

2011-01-18 @ 09:55:25
URL: http://stallpaarni.blogg.se/
Postat av: Jossan

Du är inne på helt rätt spår!

För att lindor (oavsett material) måste man dra STENHÅRT, detta har det faktiskt gjort studier på av skara, tror det var någon elevuppsats jag läste. Lindor kan ge skydd, men stöd ger det inte. :)

2011-01-18 @ 11:39:28
URL: http://dressyrnissen.blogg.se/
Postat av: SOFIE

Jag använder det på min hästs bakben för att det ska anydda kotorna då hon blir väldigt låg där när man rider :)

2011-01-18 @ 17:06:15
URL: http://sofieslilla.blogg.se/
Postat av: Anonym

Dumaste jag har hört!

2011-01-18 @ 21:36:47
Postat av: EmbLeM

Vi lindade med stretchlinda för att ge stöd åt senan, och då får man linda rätt hårt (missbedöm mig inte och tro jättehårt) men också då ta av lindan såfort ansträngningsmomentet är över. Fleecelindor värmer endast.

2011-01-19 @ 13:13:24
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: Fanny

Under ett ridpass är det ju vanligast att man lindar med en elastiska lindor med padd under, eller de nya lindorna med fleece och elastisk i samma och de ska lindas hårt så att de kan ge stöd åt de senor och leder som hela hästens fot består av.

Däremot får de ju inte gå med dessa lindor i hagen eller stå med dem i boxen (om inte annat råd ges av veterinär) för då kan de ge skador.



Men läs hästböcker annars, där står det ofta att man lindar hästen ben för stöd och skydd.

2011-01-19 @ 19:42:00
URL: http://lindelou.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett John Whitaker-schabrak!

Jag tror en korrekt lindad linda med padd (SKA vara det under oavsett typ av linda tycker jag) under ger stöd och skydd. benen är sköra!

2011-01-20 @ 20:50:02
URL: http://sallberglina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0