Dagens fråga

Vad använder ni för nosgrimma och varför? Varför använder ni nosgrimma över huvudtaget?

Själv använder jag lite allt möjligt. Pullar, remont, acheen och vanlig engelsk. Dock har jag lagt undan remonten för ett tag då jag tror att hon inte gillar den. Varför jag använder nosgrimma är delvis för att det är snyggt, men delvis sen jag och B hade dendär dåliga perioden i somras då hon började gapa i förebyggande syfte efter det.. Då behövde jag nosgrimma för att få henne att acceptera hand och bett. Numera går det bra, men känner hon för att smita undan börjar hon lätt gapa. T.ex på hemvägen när hon blir pigg och inte vill lyssna så bra. Så jag använder det i förebyggande syfte kan man säga.

Jag stämmer dock av med jämna mellanrum att betten jag använder går att ridas på utan nosgrimma, utan att hon gapar och verkar otillfreds. Och hittils funkar det utmärkt. Så jag tycker att så länge man kan rida sin häst utan nosgrimma så kan man använda nosgrimma om man nu vill det. Men gapar hästen så fort man tar av den och rider utan så äre något som är galet och då ska INTE munnen stängas igen.

Pullar tror jag hon är mest förtjust i, och sedan vanlig engelsk.

Kommentarer
Postat av: Emme

Sv: Tack så mycket:)



Din är oxå jättefin, vi följer den:)

2011-01-29 @ 14:50:16
URL: http://elitdressage.blogg.se/
Postat av: Lovis

Jag använder nosgrimma bara för att det är snyggt. Spänner bara åt den så att det sitter fast, så det ger ingen verkan. :)

2011-01-29 @ 15:59:53
URL: http://knappskallar.blogg.se/
Postat av: Tova

Använder det mesta, även utan nosgrimma :)



Dock så använder jag inte remont, Vera ser så lång ut i ansiktet då :P

2011-01-29 @ 16:12:53
URL: http://kazince.blogg.se/
Postat av: anna

vi brukar variera nosgrimma på elma, och ibland rider vi utan. hon har ett pullar och två aachen (ett smalare och ett tjockare) men vi brukar rida utan aachenremmen :) använder det nog mest för att det är snyggt men också för att hon fungerar bäst när man varierar. går hon utan nosgrimma hela tiden så blir hon stark, går hon i pullar hela tiden så blir hon stark, och så vidare :)

2011-01-29 @ 16:18:00
Postat av: Lina S

Remont använder jag, eller den special som jag har nu då. Engelsk och aachen gillar jag inte pga tryck på tänder och vävnader. Pullar funkar bra, men jag tycker inte det är så snyggt. Använder det för att det är snyggt.

2011-01-29 @ 16:24:07
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Ulliz

Vill börja med att säga att din blogg är jättebra, gillar din syn på saker & ting kring hästarna & du skriver väldigt bra!



Jag använder nosgrimma mest för att det är snyggt & spänner den löst, varierar mellan flera olika, utan eller med hackamore! :)

2011-01-29 @ 16:31:15
URL: http://unicorn.blogg.se/
Postat av: Elin

Jag använder ingen nosgrimma alls och det på grund ut av att jag inte set någon anledning till att ha någon. Moa funkar bra utan och jag tycker bara nosgrimmor skapar spänningar sen vill jag kunna se ifall hon skulle börja gapa och isf om något då är fel, är jag hård i handen? är det ngt med tänderna eller bettet osv, sen även andra anledningar :)



Men jag förstår din sitation om varför du använder nosgrimma på B :) Jag är mest emot nosgrimmor när det gäller folk som bara stänger igen käften på hästarna för att de gapar utan att kolla vad felet egentligen är.

2011-01-29 @ 17:01:04
URL: http://elin.pamlin.se
Postat av: andrea

använder inte nosgrimma, helt enkelt för att jag inte behöver :)

2011-01-29 @ 17:06:14
Postat av: sandra larsson

Jag brukar använda olika, typ eneglskt, pullar, remont, achen och även utan :)

Postat av: Julia

Just nu så har jag ridit Lelle utan nosgrimma i några veckor, det har funkat super! Känner ingen större skillnad på att vara utan då jag ändå inte brukar ha så spännt i nosgrimman. Men Lelle borde ju tycka att det är skönt att vara utan har jag fått för mig ;) Får se hur länge jag har så här, varierar också med jämna mellanrum från pullar, engelsk, remont och hackamore. Dock gillar jag nog också pullar bäst! :)

2011-01-29 @ 18:03:13
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag använder det för det för det är snyggt. Hon kan gå på utan med, och det går bra!



Men sen har hon en ovnana att slänga ut tungan (gör så med alla bett/nosgrimmor) i och med det så lyssnar hon inte på handen (hon lägger inte tungan över bettet utan bara slänger ut den) Och jag tycker att det blir bättre när man har en nosgrimma på. Inte för att stänga munnen utan för att det verkar som hon bli påmind att inte slänga ut den (:

2011-01-29 @ 18:11:18
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Malin

Red på remont förut men den fick han skav av, så nu växlar jag mellan engelsk, pullar och sidepull =)

Vad använder du för bett?

2011-01-29 @ 18:39:59
URL: http://marineprinsen.devote.se
Postat av: Anonym

oj , jag kan inget om hästar, ingenide att jag svarar!xd

men du Jag kör dagens blogg på bloggen nu, var med vettja! ;)

2011-01-29 @ 19:01:40
URL: http://ninass.blogg.se/
Postat av: emelie

Har just nu bara en 4åring som håller på att ridas in, ser ingen anledning till att ens ha nosgrimma på honom så jag kör utan :)

2011-01-29 @ 19:40:06
URL: http://komkoma.blogg.se/
Postat av: Anonym

Har just nu bara en 4åring som håller på att ridas in, ser ingen anledning till att ens ha nosgrimma på honom så jag kör utan :)

2011-01-29 @ 19:40:26
Postat av: kajsa

vad tycker du om nemo Hedén ? snygg / ful ? Jag vill veta :)

2011-01-29 @ 19:42:41
URL: http://skrh.blogg.se/
Postat av: Camilla

Jag använder inte nosgrimma alls.

Jag behöver det inte för Rocky gapar aldrig, dessutom rider jag western och då använder man oftast inte nosgrimma.

2011-01-29 @ 20:32:56
URL: http://clofman.blogg.se/
Postat av: Camilla

Använder ingen nosgrimma, rider bara med repgrimma än så länge, men kör med bett.

Känns lite som att det är en säkerhet med nosgrimma när man kör, ifall att nåt skulle hända, hästen blir rädd och sticker. Men jag använder cubstrap så inte bettet kan glida genom munnen iaf.

Dock måste man ha nosgrimma när man tävlar i körning, så tänkte köpa ett huvudlag med nosgrimma. Är en rem som sitter fast i sidostyckena, då känns det som att nosgrimman har ett syfte, stabilisera tränset.



Men just nu äger jag inte ens en nosgrimma.

2011-01-29 @ 21:17:58
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Céline

Jag kör utan i 9 fall av 10. I början gapade han emot så fort jag hade nosgrimma, även om den satt löst, typ i ren protest. (Bestämd herre som vill ha det på "sitt" sätt...)



Nu gör han inte så längre, men eftersom han verkar trivas att vara fri och slippa den så får han göra det eftersom det funkar, oavsett om andra anser att det är fult :) Men ibland är det ju kul att variera sig lite, och då blir det oftast engelsk eller pullar, men spänner den löst eftersom det inte behövs mer.

2011-01-29 @ 22:13:25
URL: http://celinsaan.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Enda anledningen till att jag använder nosgrimma är för att jag tycker det är snyggt.Inte för att hästarna är i behov av det.Kan utan problem rida utan också.

Rider på achen med snokrem eller vanlig engelsk eller pullar.

mvh/Q

2011-01-29 @ 23:07:17
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: Hanna

Jag använder pullarnosgrimma och remontnosgrimma men även utan nosgrimma. Jag använder det mest för att det är snyggt, Picasso fungerar lika bra utan. Han tycker dock inte om acheen eller engelsk lika mycket som pullar och remont och därför använder jag inte det, men det går att ha på honom det. :)

2011-01-30 @ 00:12:47
URL: http://hannamellberg.blogg.se/
Postat av: Jossan

Jag använder nosgrimma av flera skäl.

1. Heddan är så överrörlig i sin mun. Både vid ridning och på stall. Hon grejar konstant med sin mun. (Tänderna och munnen kollas regelbundet, och hon har aldrig haft ngr problem under sina år hos mig, så det ligger nog långt tillbaka i tiden.)

2. Jag tycker att det är snyggt.



Heddan går utmärkt att rida utan med, hon känns likadan att rida, det är mera att jag då ser hur hon grejar med munnen samt framför allt med sin tunga. Hon är inte en av dessa hästar som hänger ut tungan, men hon rör den nästan hela tiden. Jag har inte varit med om att hon lägger tungan över bettet, men hon gjorde det för min medryttare vid ett tillfälle i höstas, fast tog snabbt tillbaka den.



Just nu så är jag på jakt efter en snygg remontgrimma. I höstas fick hon en liten knöl (hårsäcksinfl?) precis där den engelska grimman knäpps, och jag kunde uppleva att hon kände obehag när jag skulle knäppa den. (Oavsett om jag spände löst eller normalt.) Så jaghar satt fårskinn på det ena tränset, och på det andra har jag bytit till pullargrimma. Men en remont är ngt som jag vill testa. Bra att ha till Bebben med sedan. :)



Får shoppa på scandinavium ;D



(Oj, kolla, en roman!!!!)

2011-01-30 @ 10:44:43
URL: http://himmelskadrommar.bloggplatsen.se
Postat av: Michelle

Jag använder acheen, remont, utan, pullar, engelsk. Sen när jag rider med hackamore så är det ju en "egen" nosgrimma! Jag har nosgrimma bara för att det är snyggt, spänner inte alls hårt utan bara så att det inte hänger och dinglar. Rider utan då och då bara för att variera :)

2011-01-30 @ 10:46:52
URL: http://dressyrgalningen.blogg.se/
Postat av: Jossan

Jag rider på alla ^^ endast för att det ser så tomt ut när hon går utan och för att hon inte gillar när bettet inte får ett stöd nerifrån. Engelsk rider jag därför på mycket sällan.



Hennes favorit är helt klart remonten, efter det kommer pullargrimman, aachengrimma och sist engelsk. Utan nosgrimma börjar hon på att lyfta upp bettet och skramla runt med det.



Dock är de alltid spända så jag får in 2-3 ståendes fingrar xD

2011-01-30 @ 11:19:47
URL: http://dressyrnissen.blogg.se/
Postat av: janni

Jag kör nog lite olika från dag till dag :P hacket rider jag mycket på under vintern pga kylan, annars rider jag oftast utan, eller med engelsk/aachen. :)



det är nog mest "for-show" så att säga, det är snyggast med. Men Morris går bra både med och utan. Tycker att det känns bäst att rida utan, jag är inte alls sån som snörper ihop munnen på hästarna iallafall. och GLAD är jag för det :)

2011-01-30 @ 16:55:11
URL: http://janniahlholm.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0