Varför köpte jag en travare?

En tjej skickade mig ett mail och undrade om jag inte kunde skriva om vrf jag köpte mig en travare och inte en ridhäst, och fördelar- och nackdelar med det valet. Självklart kan jag det!

Anledningen till att jag riktade mig in på travare som foderhästar (hade 3 st innan B), var för att jag i mitt läge ville ha en häst som jag hade möjlighet att köpa loss om jag ville. Eftersom jag betalar själv så hade jag givetvis inte möjlighet att betala flera 10tusentals kronor på en häst, och det vore ju lite jobbigt om jag blev fäst vid en häst jag inte kunde köpa lös.

Eftersom jag inte har några riktiga tävlingsambitioner och satsningar så gjorde det ju inget att hästarna inte hade bästa förutsättningarna. Jag var, och är fortf. på hobbynivå. Jag tycker det är roligt att utvecklas MED hästen.

Fördelar ja.. alltså, alla hästar är ju individer
. Men överlag är travarna, iallafall de stort antal travare jag stött på, mycket positiva inställda till arbete. Vad man än visar dom tycker dom är kul, ungefär. Men det gör även att ryttaren kan utnyttja det lite väl och vips har hästen slagit knut på sig själv för att den inte förstår och inte vill göra fel. Och då kan det uppstå en del problem. Dom är ofta otroligt välhanterade och okomplicerade.

Nackdelar.. ja, ALLT! Haha nej då. Men jag menar att det krävs otroligt mycket jobb, mer jobb än man kan tänka sig. Det är ett måste att ha en tränare om man inte är en mycket skicklig ryttare själv (fast även dom behöver ju tränare). För att det blir rätt från början är väldigt viktigt tycker jag. Sen ska man ju tänka på att om man är tävlingsintresserad och vill satsa så ska man inte köpa sig en travare. Visst finns det dom med bättre förutsättningar och mer passande exteriör för ridning, men majoriteten har inte gångarter att hurra för. Vilket gör det hela betydligt svårare.

Så jag skulle råda dig till att köpa dig en ridhäst
, som har förutsättningarna för det du vill göra. Ligger du på hobbynivå, javisst kan en travare bli perfekt för dig, och då finns de ju de som kommit en bit i utbildningen, och de kan vara riktigt trevliga! Det kommer upp någon annons då och då med någon riktigt trevlig travare, dock kostra ju dom 18-30.000 när de är så utbildade i vilket fall.

Kommentarer
Postat av: Julia

Du har gjort ett väldigt bra jobb med din tjej!

2011-06-23 @ 00:11:45
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag skaffade min ridtravare då jag har varit hobbyryttare de senaste 10 åren pga problem med min kropp. Dock visade han sig vara "bättre än" jag trodde han skulle bli och vi har nu börjat hoppträna med fokus på någon klubbtävling per år för nöjes skull;) Dressyrträning för instruktör är också på G under hösten:D



Har tidigare tävlat 4 st olika halvblod upp till Msv B hoppning och ingen av de har varit hälften så arbetsvillig som min ridtravare:D



Håller helt och fullt med om att ridtravare är otroligt arbetsvilliga men det KRÄVS en hel del av ryttaren också...



Jag är jättenöjd med min häst och tycker jag har fått "otroligt" mycket häst för de pengar jag köpte honom för:D Så jag ångrar mig absolut inte av valet av häst!!!



Mvh Anna & Tabasco:)



2011-06-23 @ 00:16:18
URL: http://anaby.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0