Att rida igång efter en skada

Tycker allt som ofta man ser folk rida igång på tok för fort efter att hästen haft en skada. Om vet. säger skritt 1 vecka lägger jag på MINST en vecka till. Det är inte konstigt att hästen gång på gång får tillbaka hältan, när man sätter igång på tok för fort. Tycker folk lyssnar för mycket på de som "ska" kunna, istället för att själva använda sunt förnuft. Folk har alldeles för bråttom med att komma igång igen tror jag. Sen beror det givetvis på vilken skada det är och hur omfattande den är. Men att börja galoppera tredje veckan efter en ledinflammation tycker jag är vansinne.

Vad tycker ni?


Bellan aug 2009, 1 grads kotledsinfl. höger bak. Efter friskförklaring efter 12 dgr lät jag henne vila ytterligare 2 veckor, skritt 2 veckor och därefter sakta men säkert la jag in trav och galopp. Det tog tid med andra ord. Ville inte riskera något.

Kommentarer
Postat av: victoria

Jag tycker man ska ha egen tanke ställare,som du säger. Men,men man kan ju inte styra andras hjärnor direkt ;) dessutom får dom bestämma själv om dom vill att hästen ska bli t.e.x halt en gång till. :)

2011-03-11 @ 07:45:39
URL: http://iwillalwaysloveyou.bloggplatsen.se
Postat av: Ida

Intressant text och en bra tankeställare. Som du sa beror det också på vad just det är för hälta hur fort man bör rida igång. Man bord ha eget sunt förnuft när och hur fort man rider igång.



Var gärna med och skicka in till veckans bild på min blogg:) Mer info om hur det går till är bara klicka på bilden i sidomenyn :)

2011-03-11 @ 08:29:41
URL: http://idaerikssonsfoto.blogg.se/
Postat av: Matilda

Men det är sant, men ska ju inte börja för fort, för då kommer det så lättare tillbaka ju!

2011-03-11 @ 08:37:02
URL: http://vickysutbilning.blogg.se/
Postat av: anna

Sv: jo, men grejen är den att förut behövde man inte gå kursen, då kunde man köpa materialet och plugga själv för att sedan skriva provet på en klubb, nu är även kursen obligatorisk .. (:

2011-03-11 @ 08:39:33
URL: http://withcrazyhorse.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett flätat pannband från Hannas Häst & Foto!

Kan bara hålla med! Diskuterade det med en person tidigare faktiskt :) Inte konstigt folk blir förvånade när de går sönder igen..

2011-03-11 @ 09:01:39
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: beatrice

tycker du resonerar helt rätt här ! :)

2011-03-11 @ 09:22:24
URL: http://beatriceks.blogg.se/
Postat av: Jennie

Bra inlägg! Sen beror det ju såklart helt på vad det är för typ av skada. Men har man fått en diagnos på t.ex kotledsinflammtion så bör de vila och läka ut ordentligt och sen sakta men säkert börja en igångsättning.



Jag har själv lite svårt att lägga upp någon igångsättning på Jippan, då han inte fått en klar diagnos (syftar nu på bakbenen), han var ju inte halt heller utan mer oren. Han har ju heller aldrig blivit rekommenderad vila, utan tanken var ju att han skulle hållas igång, i skritt. Nu har det ju blivit lite sisådär eftersom jag bara kunnat longera lite, samt gå kortare rundor i skritt. Han har ju vilat till och från samtidigt som jag försökt hålla igång honom så gott det går, om man ser till hans sjukdomshistoria. Jag blir, som jag sagt, helt knäpp på allt som är nu. Så jag kommer ge honom tid i skritten innan jag kör igång med trav- och galopparbetet. Tiden får dock utvisa hur länge jag kommer skritta honom och hur han känns! :) Ännu har jag ju ingen klar diagnos.

2011-03-11 @ 09:23:30
URL: http://jeila.blogg.se/
Postat av: Camilla

Oj, jag vart glatt överraskad när Gun förklarade igångsättningen efter kotledsinflamation, det är en relativt lång igångsättning så det känns jättebra. Jag tycker precis som du, folk skyndar sig att sätta igång hästarna och ökar då riskerna för att de ska bli halt igen.



Gun sa:

Skritta på rak spår i 2 veckor efter friskförklaringen.

Sedan trav i 2 veckor på rakt spår

Efter det så kan man lägga in lite böjda spår och lite galopp.

Jag tycker att det låter rimligt :)

Tycker inte du det ?

2011-03-11 @ 09:34:05
URL: http://clofman.blogg.se/
Postat av: Agneta

Håller fullständigt med. Det är bara att titta på elitidrottsmän/kvinnor som får skador. Hur lång rehab har inte de? Varför skulle det vara annorlunda med en häst. På muskel-led-sen-fronten är vi inte så olika. Jag tror också att veterinärer ger lite kortare konvalesenstid än de egentligen tycker är okej, då folk har så förbaskat bråttom med igångsättningen och annars tycker att veterinären är dålig för att han/hon inte ger någon universalspruta som fixar alla krämpor i ett nafs.

2011-03-11 @ 09:40:01
URL: http://agnetautanh.blogspot.com/
Postat av: Emilie

Håller med dig fullständigt. Jag tror man vinner mkt mer på att vara försiktig än på att stressa sig igenom en rehabilitering. Jag kommer vara extremt försiktig vid igångsättningen av Bus här framöver.

2011-03-11 @ 10:02:32
URL: http://barabus.bloggplatsen.se
Postat av: Malin

Håller med. När Kayo varit skadad har jag tagit det vääääldigt lugnt med igångsättning. När hon varit skadad har det bara varit från yttre skador, aldrig inre. Dock de senaste 9 åren har hon varit frisk peppar peppar :)

2011-03-11 @ 10:15:02
URL: http://kyro.blogg.se/
Postat av: Julia Sundelius

FRÅGESTUND PÅ BLOGGEN!

2011-03-11 @ 10:15:45
URL: http://tworiiders.blogg.se/
Postat av: Malin

Har stor erfarenhet Av diverse skador,har alltid minst sagt att hästen ska sättas igång under så lång tid hästen vilat. Det beror ju självklart på skadan! Molly hon stod på box ett år och henne kommer ja sätta igång ordentligt under minst ett år.

2011-03-11 @ 11:08:50
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Ellinor

håller med dig, men tycker också det var tidigt av dig att starta 3 "rundor" bara dagar efter en mystisk galla. men benen känns fortfarande okej?

2011-03-11 @ 12:32:29
Postat av: Lollo

Håller med! Beroende på vad det är för skada men det lönar sig sällan att sätta igång för fort!

2011-03-11 @ 12:38:38
URL: http://www.nattstad.se/louisebrantsberg
Postat av: Michelle

Beror ju på skadan, men min ponny har nyss haft fång, våran "rekommendation" från vet. var att vi skulle skritta 1 vecka, trava 1 vecka och galopp 1 vecka sen skulle han vara helt igång (om de inte kom tillbaka givetvist). Själv tycker jag att det är gud så för lite tid då han vilat två månader! Skritt minst 2-3 veckor för våran del beroende på hur allt går såklart :) Många som har för bråttom tyvärr.

2011-03-11 @ 17:22:37
URL: http://dressyrgalningen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0