Dissar

Dissar bett med lösa bettringar. Jag förstår inte varför de fortfarande används? Om dom är i rätt strl, (dvs att bettet INTE åker ut nånting på sidan om du tar tag i ena bettringen och drar, eller när du rider och gör ett ledande tygeltag), så kommer det vara väldigt stor risk att hästen nyps i mungipan. Varför ens ta risken?

Föredrar verkligen bett med fasta ringar. Då kan man ha i rätt strl utan att det nyper hästen någonstans. Vet många som köper för långa bett för att "bettet inte ska nypa hästen i mungiporna". Men hur skönt är det när det sedan glider omkring i munnen? Tar ni ett vanligt ledande tygeltag ska inte bettet sticka ut från sidorna, då är det så mycket för långt, som det sticker ut. Och den biten det sticker ut, så mycket rör sig bettet i munnen. Tänk känsliga lanerna, när två- och tredelade betten glider runt på dom med skarvarna farandes omkring.


Kommentarer
Postat av: frida

jag rider med ett tredelat som har lösa bettringar och jag personligen tycker det fungerar jättebra, det är ju alldeles upp till person till person.. jag tror knappats någon skulle sätta in ett bett i hästens mun bara för att vara jävlig, utan det beror ju på hästen också vilket den går bäst på.

ibland tycker jag du har bra konstiga åsikter och lägger ner energi på sånt som är onödigt ;p

2011-03-09 @ 07:55:19
Postat av: Matilda

Jag håller med dig, har också fasta ringar och det är så bra! Tänker inte byta tillbaka till lösaringar!

2011-03-09 @ 08:14:22
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Postat av: hanna

Håller med dig, jag använder tredelade eggbett på två av mina men den tredje, jag fattar det verkligen inte, det bett som han går bäst på, som han trivs bäst med, är ett rejält tjockt(?!) tvådelad bett som är aningens för långt och med lösa bettringar.

Känns ruskigt fel men jag har provat massor av bett i rätt strl och det gillar han inte alls :S

Hur skumt är inte det?

2011-03-09 @ 08:21:04
URL: http://hannaforsberg.blogspot.com
Postat av: Lina - Vinn ett flätat pannband från Hannas Häst & Foto!

Håller med, men Bellona trivs bättre med rörliga varför hon har det. Övriga har jag alltid fasta på

2011-03-09 @ 08:29:48
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Linda

Jo jag skall också skaffa tredelat bett med fasta ringar. Köpte ett sådant till min förra islänning då jag tycker det verkar så skonsamt. Skall även skaffa rakt bett.



Dock tycker jag många missar curb strap! Ovasett vilket bett man har, lösa eller fasta ringar så finns det risk vid vissa övningar att bettet far ur munnen, därför är curb strap super, bland de bästa jag har till mina hästar :)

2011-03-09 @ 08:58:27
URL: http://elmo.cybersite.nu/
Postat av: Anonym

Jag tycker också fasta bettringar är bäst, letar efter ett nu till medryttarhästen.

2011-03-09 @ 09:30:48
URL: http://sofiaiaa.blogg.se/
Postat av: Carro

Håller med åxå. Hatar lösa ringar!

Iofs rider jag oftast utan bett, men de jag har är med fasta ringar. Ett tredelat och ett rakt tränsbett.

Har ett 2delat på westerntränset, men det har åxå fast ringar, ett sk off-set-dee bett.

Är alltid livrädd att betten ska nypas om det har lösa ringar.

2011-03-09 @ 09:36:13
URL: http://sartorius.blogg.se/
Postat av: Emma

Det bett som Missy trivs bäst på är Nova-bettet det är också det enda bett som hon funkat att rida på i perioder (ja hon är självklart kollad i munnen..) och det har lösa ringar. Jag tänker inte byta bort det mot ett tredelat med fasta ringar när hon trivs så mycket bättre på Nova-bettet så jag får väl vara en elak hästägare då ;P

2011-03-09 @ 09:55:18
URL: http://emma.stjernstedt.net/blogg
Postat av: Hanna

Jag har försökt tusen gånger att byta till ett bett med fasta ringar just för att jag tycker det är lite läskigt med dom rörliga. Men min pålleplutt trivs inte alls med fasta. ;)

2011-03-09 @ 10:02:13
URL: http://hannnss.blogg.se/
Postat av: Lina

Det här med bett är väldigt individuellt. Man kan ju inte byta till fasta ringar "bara för att" om nu hästen går mycket bättre med lösa. Däremot är det viktigt med storleken som du nämner. Många borde ha flera storlekar mindre bett än vad dom har!

2011-03-09 @ 10:13:12
Postat av: Anette Nord

Jag red min gamla häst på 3-delat med "rörliga" ringar & det funkade jättebra på honom, dock min nuvarande häst gillar absolut inte "rörliga" ringar, så till honom har jag ett 3-delat med fasta ringar & det fungerar superbra, jag älskar det bettet :)

2011-03-09 @ 10:26:02
URL: http://anette-nord.blogspot.com
Postat av: Camilla

Har ett tredelat med lösa och ett med fasta, upplever att hästen går bättre med lösa. Kan vara så att han tycker att mundelen skiljer sig och det är det som gör det.

Har annars alltid gillat fasta ringar just pga. att de lösa kan nypa. Hade bettplattor förut med de lösa för att göra chansen mindre att de nyper, men efter att ha fått en skenrur med vagnen för att hästen fick in bettplattan i munnen och fick panik så kör jag utan.

Har fasta på det raka bettet dock.

2011-03-09 @ 10:26:26
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: ina

Vissa hästar går inte bra på fasta ringar, men finns ju andra lösningar t ex gummiplattor eller bett med "halvlösa" ringar o.s.v. :)

2011-03-09 @ 10:39:02
URL: http://cavaliere.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Nja!

Vissa väldigt känsliga hästar kan uppleva en viss hävstångseffekt (om än väldigt lite) på fasta ringar när ringarna inte är löpande.Lädret kan fixera sig i bettringen och ge möjlighet till att mundelen vrider sig i hästmunnen vilket inte kan ske på ett bett med rörliga ringar.Så att säga att de med de rörliga ringarna ska vara av ondo helt och hållet kan jag inte riktigt hålla med dig om.Det beror helt och hållet vilken typ av häst det talas om och framförallt vilken inverkan ryttarens hand kan tänka ha.Jag har aldrig under alla år jag ridit sett sånna skador som du talar om här på ett väl anpassat bett med rörliga ringar.Men jag kanske har haft tur :)

mvh/Q

2011-03-09 @ 11:31:50
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: Lisa

Nä nu kände jag att det var dags att få min åsikt hörd. Allt detta klagandes och dissandes på andra ryttare om vilken utrustning dom köper och hur dom sköter om sina hästar. Jag är så less på att du HELA tiden ska dissa saker och ting. Var lite positiv istället!! Jag tänker inte läsa här mer iallafall, nu har du förlorat en läsare...



Dessutom så går min häst mycket bättre med lösa än med fasta, och det är snyggare!!!!!!!!!!

2011-03-09 @ 12:01:57
Postat av: Bonnie

Har aldrig haft problem med lösa ringar på bettet. Det enda delade bett Majsan överhuvudtaget gillar är ett tyngre tredelat med lösa ringar, fullkomligt hatar det med fasta ringar. Musse har även han ett bridongbett med lösa ringar när han rids med bett och trivs prima!

2011-03-09 @ 13:12:32
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/
Postat av: annie

min häst nyps inte, inte så vitt jag vet han har aldrig haft något sår eller liknande. Men jag tycker inte man ska haka upp sig på vilket bett folk rider på, utan varför folk inte varierar betten (självklart ska man ju bara rida med de bett man klarar av, men det finns ett stort urval av simpla bett). min häst går på pelham, kandar, tredelat med rörliga ringar, tredelat med fasta ringar, tredelat gummibett med rörliga ringar, rakt gummibett med rörliga ringar, hackamore osv osv :) jag byter bett minst tre gånger i veckan, de tycker jag är viktigare än vilket bett man rider på

2011-03-09 @ 13:29:08
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Kanske bör tillägga också..



En lös ring på bettet ger "snabbast" eftergift och direktverkan på bettet och därmed en omedelbar lättnad inne i munnen på hästen vid eftergift. Hästen kan också enklare lyfta mundelen med tungan för att avlasta tryck inne i munnen vid behov



En fast ring ger ett bra stöd och en jämn fördelning av tryck vid mungipan.Men är marginellt långsammare och något styvare än en lös ring när eftergiften gives. En fast ring gör att bettet ligger mer still i munnen och mundelen kan inte lyftas upp och manipuleras av hästen lika lätt.



De har båda sina för och nackdelar som synes ;-)



mvh/Q

2011-03-09 @ 14:15:08
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: Julia

Jag gillar också fasta ringar bäst, köpte det i höstas och Lelle verkligen stortrivs med det!! Innan hade vi alla möjliga nosgrimmor men nu behöver jag ingen alls och har inte haft det på ett halvår snart. :-) jag har ett tvådelat med fasta ringar, tycker att det känns mycket skonsammare att kunna rida utan nosgrimma som trycker igen Lelles mun och att han ändå jobbar på super och lyssnar på minsta lilla. :-D men det klart att alla hästar inte funkar med fasta ringar, men till er som provat på bettet, ge det minst tre veckor innan ni kan avgöra om hästen funkar med det eller ej! Det tar faktiskt olika lång tid för hästar att vänja sig vid nya bett! :-) Mvh Julia

2011-03-09 @ 14:34:17
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: Julia

Kan tillägga att jag såklart varierar bett ofta med, men det bettet jag nämde ovan trivs både jag o lelle oftast bäst med! :-)

2011-03-09 @ 14:39:50
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: lovisa

Hej är allt bra?:)

Just nu har jag en tävling där du kan vinna en sjukt snygg plånbok från brandsinfashion.com, för att kika hur den ser ut och kanske t.o.m delta, klicka här:

http://lavitadilovisa.blogg.se/2011/march/vinn-snygg-planbok.html#comment

2011-03-09 @ 14:49:34
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: SaraWhitmore

Hej gud så fin blogg du har!! :)

2011-03-09 @ 14:52:33
URL: http://sarapiper.blogg.se/
Postat av: Felicia & ridtravaren Stardom

Lisa: Vad jag fatta så va de inget påhopp utan bara en åsikt?



Tycker också bättre om fasta ringar! Men jag har bett med lösa också.

2011-03-09 @ 15:09:35
URL: http://lifeofstardom.blogg.se/
Postat av: Othilia

Jag rider elisa mest på hennes vanliga tvådelade bett och de är lösa ringar, och jag tycker de funkar super! Funkar hästen på ett bett med lösaringar och trivs med det så ser jag inge fel med de =)

2011-03-09 @ 15:21:53
Postat av: Mikaela

om man drar i tryglarna, minsta lilla, och har ett bett med fasta ringar så trycker man ner tungan i halsen på hästen. Och det känns ju väldigt snällt! not.... Om man inte sliter i munnen på sin häst så nyper inte lösa ringar.

2011-03-09 @ 15:42:13
Postat av: Josefine

Ett tränsbett med lösa ringar rör sig mer i munnen än ett med fasta ringar, känsliga hästar kan därför fungera bäst på ett med fasta ringar samtidigt som en häst som inte är lika känslig i munnen kan fungera bättre på ett med lösa ringar där det "händer mer" i munnen. Ett tränsbett är ett bra bett som i många situationer och på många hästar funkar bra oavsett fasta eller lösa ringar.

Min valack är så just nu..han har förut haft svårt att ta stöd på bettet och tävlades en säsong på novabett, när han sen vågade ta ordentligt stöd på det och nästan blev lite okänslig på det så bytte jag till ett tredelat med fasta ringar och just nu går han på ett med lösa ringar för det är det som funkar bäst just nu, om ett halvår kanske vi är tillbaka på novabettet?

Man använder det som funkar bäst just nu och det behöver inte fungera för all framtid utan man kanske måste pröva sig fram till ngt nytt efter ett par månader och det gäller inte bara bett, det gäller allt med hästar.

2011-03-09 @ 19:55:52
URL: http://josefinebreding.blogg.se/
Postat av: Emelie

sv: OJ! Det ser verkligen INTE ut som Bellie på dina gamla bilder, vilken enorm skillnad!! Otroligt roligt att se :D Du ska vara riktigt stolt över er fina utveckling!

2011-03-09 @ 19:58:41
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Sandra

Min häst nyps inte av lösa ringar? Hon går prima med det.

Jag skulle ju aldrig använda det om det skadar min häst xD

Tycker det var en onödig Diss, eftersom du inte känner alla dina läsares hästar.

2011-03-16 @ 23:18:26
URL: http://sandriey.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0