Frustrerad

Haha åh... jag blir så frustrerad! :o Måste sluta klicka runt på bloggar och kommentarsfält för o snoka vad folk skrivit om t.ex snodd och grejer. Jag blir så frustrerad :o Haha.. "Men snodd e jättebra, hon behöver ju stödet för att komma ner i form" "Det får hästen att stärka ryggmusklerna".

Haha que? Ursäkta men har jag missat något? För jag får inte ihop gummisnodd med att hästen skulle jobba med ryggmusklerna? Det gör den väl av korrekt ridning, väl? Inte med en ryttare som inte är duktig nog (och inte inser det heller) att inte kunna rida hästen korrekt utan snodd..? Sjukt störigt. :o

Och sen allt beröm på det..  folk tycker hästen går skitsnyggt i formen när den har ett gummiband på sig. Haha jävla nötter alltså, allvarligt. Och kan folk bara sluta säga att det är HÄSTEN som behöver stöd och hjälp? Hah de är ju förfan ryttaren som behöver lära sig rida :P Gosh.. sen när äre hästarnas fel att dom rids fel? De är som att säga att en superduktig ryttare inte skulle kunna rida dessa hästar korrekt.

Det är som att ni menar på att ni är duktiga och kapabla till att rida olika sorters hästar i korrekt och ändamålsenlig form, men just er egen häst är något utav de ovanliga och den kan helt enkelt inte arbeta i form utan måste få en snodd på sig. Näe, de funkar inte så. Om ni var så duktiga och kompetenta skulle ni klara av att rida eran häst korrekt. Tycker mest synd om era hästar som inte bygger några muskler alls (iallafall inte rätt muskler) utav att ni tvingar dom till något.

Jag skulle fundera allvarligt över min ridning och verkligen ta hjälp om min häst och jag stampade på samma ställe år ut och år in. Vad handlar det om egentligen? Är ni för stolta för att inse att det är i ridningen hos er det brister, så att ni måste få skylla på att det är hästen som inte kan, behöver hjälp och stöd?

Blääää blir så upprörd
för jag tycker faktist riktigt synd om dessa hästar som behöver gå med snodd.

Kommentarer
Postat av: Felicia & ridtravaren Stardom

Jag brukar också snoka runt och kolla kommentarer! ^^



Kan inte annat än att hålla med! Stör mig så på sånna människor! Är det nåt jag verkligen är emot så är det snodd! FY!

2011-03-13 @ 18:35:26
URL: http://lifeofstardom.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett flätat pannband från Hannas Häst & Foto!

Vad är de för skitbloggar du läser? :P



SV:; Tack! Jag tycker hon är riktigt trevlig. :)

2011-03-13 @ 18:37:08
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag tycker så här, att om man har rätt utrustning (sadel, träns, bett osv) att det passar hästen bra lika så ryttaren, så är det ett stort kliv fram, allt blir så mycket lättare att rida. (Nu är det så att jag inte menar att en person som aldrig har ridit blir bra för den har en bra sadel)



Men ex, om ryttaren känner sig obekväm så blir hästen obekväm. Tror att många inte förstår det och bara tänker att det ska passa hästen eller vise versa.

Och om man känner sig obekväm tror jag att det är väldigt lätt att ta till snoddar, inspäningstyglar osv. (: kanske lite konstig kommentar men men haha (:

2011-03-13 @ 19:17:54
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Camilla

Jag tror att det till stor del handlar om att allt ska gå så snabbt. Hästen ska gå bra på en gång, man låter aldrig hästen ta tid på sig för att kunna bära sig bra.

Man ser hur alla andra får sina hästar att gå i form (eller böjer på nacken..), och då tycker man att ens egen häst också ska gå så bra. Om det handlar om prestationsångest, se bra ut inför andra eller om ren okunskap är väl nåt man kan fundera över.



Men grejen är att folk låter aldruig hästarna få den tid de behöver, för det tar tid innan hästen blir mentalt och fysiskt redo för att gå i en bra och bärig form.

Och eftersom så många hoppar över biten med att hästen ska vara redo så sätter de på hjälptyglar istället för att låta det ta tid.



Folk har för bråttom, och det blir fel.

Dessutom handlar det såklart en massa om okunskap och ovilja att ta till sig vad andra säger när de inte har samma synsätt som ridningen som en själv. För då kanske man inser att man gjort fel, och det vore ju en katastrof.



Folk kan inte tänka, taskigt att det ska gå ut över hästarna.

2011-03-13 @ 19:28:50
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Lovis & Tova

Tror inte du vet hur en snodd fungerar eftersom du tycker/tänker det där.. :S

2011-03-13 @ 19:28:58
URL: http://knappskallar.blogg.se/
Postat av: Lovis & Tova

SV; Okej, fast du antar vi att du också vet att när hästen jobbar rätt under en snodd så har den ingen verkan.

2011-03-13 @ 19:39:56
URL: http://knappskallar.blogg.se/
Postat av: Lovis & Tova

Vissa hästar behöver mer stöd än andra, det är inga robotar vi pratar om. Kan man rida så är det inget fel med att använda snodd. Tråkigt att du endast har sett de som tydligen inte kan rida med snodd, eftersom de hästarna inte arbetade korrekt.



Du är ju knappast kapabel till att bedöma sånna saker själv eftersom du inte ser ut att kunna jobba Bellie korrekt.

2011-03-13 @ 20:02:46
URL: http://knappskallar.blogg.se/
Postat av: Helene

Lovis & Tova: tyvärr har du super fel. snodden inverkar även när den hänger slakare.den är elastisk,därmed slackar den ALDRIG helt och hållet. Det gör inte graman heller, även om ryttaren argumentarar att den inte ens tar i den. det finns studier på detta, och du borde läsa dem, för det framvisar att tillochmed en hjälptygel på hästens framdel så som en vanlig martingal eller en förbygel, hämmar hästens rörelsemönster. så snodd toppar ligan för den ligger ständigt an och inverkar - vare sig du råkat missa detta eller ej.



Man rider hästen bakifrån och fram. Halsen är en balans pelare, och att börja med halsen, är ekvivalent med att strypa hela hästens möjlighet till korrekt rörelse. så enkelt råkar det vara. sen ser jag att du vill tro och övertygat dig om ngt helt annat. det är sorgligt och beklagligt. Läs på, och bli klokare.

2011-03-13 @ 20:12:58
Postat av: Alexandra Björsell

Du har alltid så rätt, han inte annat än hålla med!

2011-03-13 @ 20:15:00
URL: http://barefootangel.blogg.se/
Postat av: EmbLeM

Jag är emot snodd vid ridning, men vid t.ex longering då hästen får bestämma själv utan att någon jobbig ryttare dessutom ska sitta och slita i tyglarna så tycker jag att det kan vara ok. Om den är lös då dvs. Man ska absolut inte spänna ner hästen i formen

2011-03-13 @ 20:19:39
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: EmbLeM

Jag är emot snodd vid ridning, men vid t.ex longering då hästen får bestämma själv utan att någon jobbig ryttare dessutom ska sitta och slita i tyglarna så tycker jag att det kan vara ok. Om den är lös då dvs. Man ska absolut inte spänna ner hästen i formen

2011-03-13 @ 20:19:49
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: Emelie

jag är lite inne på Camillas spår (snokar också bland kommentarer haha!!).



Jag tror människor vill se resultat på DIREKTEN, de har liksom inte tid att vänta och bygga fram ett bra och rätt resultat utan kastar på lite saker för att det ska se fint ut direkt.

2011-03-13 @ 20:28:46
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Angelica

Haha, vet vilken blogg du menar nu! Har läst den jag med.. Å kan inte annat än att hålla med dig! Stackars pålle :( Usch säger jag bara!

Sen är Bellie super duper fin, å du jobbar henne hur bra som helst! :)

2011-03-13 @ 20:33:30
Postat av: Ida

Jag hatar verkligen att använda snodd vid ridningen, men för 3 veckor sen när jag red en av ridskolehästarna så bad jag min ridlärare att få snodd för att få en liten hjälp vid min ridningen då hästen är för mig väldigt svår och rida. Jag avskydde att jag behövde ha den, men jag kom åt hästen på ett helt annat sätt.

2011-03-13 @ 20:34:30
URL: http://idaerikssonsfoto.blogg.se/
Postat av: Lovis & Tova

Helene: 1. Kul att du skriver i DU-form eftersom vi uppenbarligen är 2 som skriver. För det andra så hänger snodden inte SLAKARE när hästen jobbar, den hänger helt löst (om man spänt den rätt, beror ju på om man spänner den för hårt eller inte). Så tekniskt sätt kan man ju fråga sig.. Rider du utan tyglar, eftersom du påstår att ALLA hjälptyglar stör hästen. Då borde ju en vanlig tygel förstöra minst lika mycket för hästen. Bara en fundering. :)

2011-03-13 @ 20:47:52
URL: http://knappskallar.blogg.se/
Postat av: Linda

Snodd förstod jag mig inte ens på som fjortonåring. Men är det små tjejer vi snackar om eller vuxna individer?



Ja menar alla har vi ju faktiskt någon gång börjat på ruta ett, alltså med väldigt lite erfarenhet.

Jag kan inte påstå att jag som barn gjorde allt rätt, idag kan jag tänka tillbaka och tycka - men herregud tänk om jag vetat om det!



Så är det yngre eller äldre vi pratar om?

2011-03-13 @ 21:05:06
URL: http://elmo.cybersite.nu/
Postat av: Tova & Lovis

svar till Jossan: Ser inte ut att gå helt korrekt då hon inte trampar under sig så speciellt bra, ser även ut som att hon bara har knäppt av i nacken.

2011-03-13 @ 22:07:04
URL: http://knappskallar.blogg.se/
Postat av: Vendela

sålänge hästen mår bra, inte bygger fel muskler, tycker det är obehagligt och jobbigt så tycker jag man får göra vad man vill, eller alltså, man ska anpassa sin utrustning och nu hjälptyglar om man har det OM DET PASSAR EN SJÄLV OCH SIN HÄST. vet inte riktigt hur jag ska säga men hoppas ni fattar hur jag mena. Så länge man inte skadar hästen så får man väl ha vilken utrustning man vill. det är iaf så jag tkr :)

2011-03-13 @ 22:22:20
URL: http://meraridning.blogg.se/
Postat av: Helene

spelar det ngn roll om jag skriver i du form eller ni form, du förstår ju att det är till dig/er eller hur?

du har fel som sagt. det är inte svårt att hitta fakta om alla de hjälptyglar jag nämnt, inte heller att hitta studien som gjorts ang. inverkan. det är rätt stor skillnad på en vanlig tygel och en hjälptygel och det förstår du nog själv om du börjar titta på hur de är konstruerade och dess fysiska effekt : )

Läs på och ta till dig att du är ute och cyklar.

2011-03-14 @ 09:14:26
Postat av: Lovisa och Connemaran Tuss

Jag står på mej och tycker snodden är ett perfekt hjälpmedel för att hästen ska slappna av också vidare... Självklart är det ju olika på hur hårt den sitter men när hästen går i 'rätt' form så känner inte hästen av den! Skulle aldrig tvinga min häst till något den inte vill och säger bara det att när hästen går i'rätt' form med hjälp av snodden eller utan så mår den bra ;) Iaf bättre än de hästar som går med näsan rakt upp i luften!



Men det här är ju bara min åsikt...



/Lovisa

2011-03-14 @ 09:49:11
Postat av: Lovisa och Connemaran Tuss

Svara på bloggen...

2011-03-14 @ 13:12:19
URL: http://lowiisha.blogg.se/
Postat av: Lovisa och Connemaran Tuss

SV: Josefine, jag tycker fortfarande att snodden är ett bra hjälpmedel och min tränar som är utbildad C-tränare tycker också att det hjälper en att rida hästen bra...

2011-03-14 @ 13:34:45
URL: http://lowiisha.blogg.se/
Postat av: Lovisa och Connemaran Tuss

SV: Josefine, Okey, alla tycker olika men jag kommer definitivt inte sluta rida med snodd bara för att några som skriver att detta inte är bra på internet...

2011-03-14 @ 14:15:09
URL: http://lowiisha.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag förstår inte riktigt diskussionen här, snodd kan va ett bra hjälpmedel när man ska utbilda hästen men den passar inte alla. Vet man vad man gör och kan använda hjälptyglar på rätt sätt ser jag inget fel i att använda dom. Formen kommer ju som bekant bakifrån och snoddar kan hjälpa en del hästar att slappna av så dom kan börja arbeta rätt. Tror man att hästen går i form bara för att den knäcker av i nacken är man lurad och kommer aldrig komma vidare i sin ridning. Sen tycker jag inte att man alltid ska använda hjälptyglar, då är det nog läge att börja fundera. Med sunt förnuft kommer man långt!

2011-03-14 @ 15:02:41
URL: http://mellansvartback.blogspot.se
Postat av: sara

Tycker inte du ska gnälla vad andra använder.Så länge man är rutinerad och vet hur hjälptyglarna används korrekt så är det ingen fara.Du ska veta att det används mkt av eliten.Inte för att det ska gå snabbt.ag kan säga redan från början att jag är varken för eller emot. Det finns fördelar med graman likaväl som jag anser att det absolut finns nackdelar med graman. Många tycker säkert att man ska lära sig att rida sina hästar rätt istället för att slänga på en graman osv, men där håller jag inte med alls. Graman är en hjälptygel som ska användas för att hjälpa våra hästar att arbeta rätt och lära sig att arbeta rätt - inte tvinga. Unga hästar tycker jag absolut inte man ska rida på graman heller, dom behöver få kunna slå sig fria ibland osv för att hitta en naturlig egen balans.

Personligen tycker jag att gramaner kan vara jättebra så länge dom används rätt och att man rider med huvudet när man använder dom. När hästen går rätt och arbetar rätt ska gramanen vara eftergiven, den ska alltså bara göra inverkan när hästen arbetar fel. (nu känns det helt plötsligt som att jag föreläser om gramaner, dom flesta vet säkert men om några inte vet)

Dock kan man ibland även se riktiga skräckexempel på människor som använder graman, som drar ner huvudena på sina hästar för att dom tror att dom jobbar rätt då osv, och då är det naturligtvis helt fel att använda graman. Gramaner borde enbart användas av rutinerade ryttare/med tränares närvaro.Du tränar ju för Bäckström,fråga vad de anser om graman.Sen så kanske du inte ska klanka ner på andra.De är värre när man ser ryttare som sitter o drar i hästens mun.Du tycker att eliten inte kan rida utan ska lära sig i stället.Vissa hästar mår inte dåligt av ett graman arbete i mellanåt.Så länge ryttaren är kunnig i användadet av den

2011-03-14 @ 17:24:31
Postat av: Helene

ni som är övertygade att vissa hjälptyglar är helt okej, bara ryttaren "kan" rida, kan börja med att läsa dessa



http://www.agria.se/hast/artikel/hjalptyglars-inverkan-pa-hastens-rorelser



http://www.agria.se/hast/artikel/hjalptyglar-och-ryggproblem-hos-hastar



http://www.stromsholm.com/website1/sd_page/65/Referat_hipp_FDA_2008.pdf



Lite enkel grundläsning och vill man finns det massor mer som fördjupar sig. det mest intressanta är väl den sista artikeln, där frekvensen på användning av hjälptyglar på ridskolor är förknippat med vart i sverige man befinner sig, samt ridlärarna som praktiserar dem inte kan anses ha adekvat utbildning för att hantera användandet.

2011-03-14 @ 19:05:52
Postat av: Nina

Nej, snodden gör inte så att ryggmusklerna blir starkare själv. Men för vissa ryttare och hästar så är gummisnodd en jättebra hjälp som stöd för att hästen ska bli lite stadigare och för att ryttaren ska få lite hjälp på traven mot ett rätt arbete.

2011-03-15 @ 13:50:43
URL: http://www.ninalodin.bloggplatsen.se
Postat av: Nina

och det är inte synd om hästar som går med gummisnodd ;) gummi du vet töjer sig så hästen har fortfarande rörelsefrihet. Det blir inte stumt och därför inte heller obekvämt.

2011-03-15 @ 13:52:37
URL: http://www.ninalodin.bloggplatsen.se
Postat av: Linn Forsström - livet på stuteri Ängsbacken

"Så länge ryttaren är rutinerad så är det ingen fara". Om ryttaren är rutinerad så ska inte denne behöva använda hjälptyglar.

Hjälptyglar säger åt hästen att kröka på nacken, de säger inte åt hästen att trampa under sig mer. I korrekt ording ska bakbenen komma under och sen nacken. Inte tvärt om. Rider man med hjälptyglar fokuserar man på att hästen ska gå med krökt nacke men man glömmer bort grunden till allt - bakbenen.



Om ni istället tänker på att få under bakbenen så kan jag nästan lova er att hästen kommer i form tillslut.

2011-03-16 @ 10:10:00
URL: http://linnforsstrom.blogg.se/
Postat av: Sara

Otroligt vad många elit ryttare är orutinerade.Fast man kan ju inte säga att om man tävlar grand prix hoppning att man ska lära sig rida.Det är nog bara eliten själv som inte klagar på hjälptyglar utan dom ser det som en hjälp på vägen.Jag har sett både dressyr och hopp ryttare rida med graman på träning.Dom kröker inte bara på nacken.Oftast är det ryttare på medel eller under medel nivå som tycker mycket..... Tycker man ska klaga på dom som rycker och sliter i hästens mun.Det är absolut det värsta som finns.Mycket värre än en snodd eller gramantygel hos en som vet hur man använder den.För jag vet många som säkerligen är mkt mer duktiga än de flesta här,som nyttjar hjälptyglar

2011-03-16 @ 13:44:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0