Strålröta

Jo just det, hovis kom en dag tidigare. Så han var här idag och verkade B. Tredje omgången med samma skor nu, haha de ni! Billigt och bra. Broddarna är inte ens liiite slitna.

Iallafall så hade
hon strålröta på alla fyra. Vänster bak var dock lite bättre. Men som jag misstänkt.. hon har ju ryckt lite i hoven när jag ska kratsa på sidan av strålen, så jag har trott att det varit något med strålen. Så idag fick jag de bekräftat.

Någon som har bra tips och trix? Vad gör ni med strålröta? Hur behandlar ni det? Rider ni som vanligt? (Givetvis fick jag lite tips från hovis, och självklart existerar google, men vill fråga er ändå)

Kommentarer
Postat av: Sisterhood

SV: Hihi tack taCK :D Men jag som tkr jag uppdaterar med mkt bilder XD Jag tycker du också har en finis travare. :)



Ojj stålröt på 4 hovar av 4 möjliga.. Hur har hon kunnat få det?

2011-03-06 @ 20:17:04
URL: http://www.siisterhood.blogspot.com
Postat av: mia

att du kan använda skorna tre gånger, tyder ju mest på att du inte ridit och att hon inte rört på sig tillräckligt för att nöta skorna :)

2011-03-06 @ 20:47:45
URL: http://pappasflickkor.blogg.se/
Postat av: Johanna

Att skorna inte är slitna på vintern betyder inte alls att hon inte rört sig eller blivit mycket riden, mina travare som går snabbjobb och startar kan ha samma skor hela vintern, det är ju brodden som slits. Dock så tar det jättelång tid att nöta ner brodden när man mest kör på is och snö. Två snabbjobb inne på travet däremot, då är det dags att byta.

2011-03-06 @ 20:59:07
URL: http://har ingen
Postat av: Isabelle

Nej tycker inte heller om när folk tar bilder utan lov. Och som sagt ja folk blir ju faktiskt lurade vilket är väldigt tråkigt:P

2011-03-06 @ 21:03:03
URL: http://saygoodthingstwice.blogg.se/
Postat av: Matilda

SV: JA så är det! De är inte bra för något!!

2011-03-06 @ 21:20:21
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett flätat pannband från Hannas Häst & Foto!

Torrt underlag är a och o! Jag använder också något som heter Absorbine Hooflex Trush Remedy.

2011-03-06 @ 21:25:40
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Anonym

hmm, en kompis till mig fick något att skölja hovarna med som hon skulle sprida ut i vatten, vet ej vad det var, men hon fick det av sin hovslagare. Vet ej fall din hovslagare gett dig något sånt? (eftersom du sa att du hade fått tips och råd) (:



Sen skulle jag vilja påstå som Lina ovan att tort underlag är ju att föredra så hovarna får "torka" enstund så att säga! (:

2011-03-06 @ 21:42:16
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Malin

Vad jag har hör så ska det stå på torrt underlag inne. Ute kan man ju inte göra så mycket åt. Smörj med tjära. Har även hört att aloeveragel ska vara bra :) Hoppas det går bort fort.

2011-03-06 @ 22:16:21
URL: http://kyro.blogg.se/
Postat av: Vendela

nu var det ett tag sen men tror vi hade jodopax på och sen lacka på med tjära :)

2011-03-06 @ 22:25:42
URL: http://meraridning.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Mina hästar har strålröta fram, vi har några huskurer..

Äppelcidervinäger, foderkalk, Tea tree ojla, Thrush buster (rengöring av strålen), Kolloidalt silver.

2011-03-06 @ 22:51:09
Postat av: Emelie

"att du kan använda skorna tre gånger, tyder ju mest på att du inte ridit och att hon inte rört på sig tillräckligt för att nöta skorna :)"



Hahahhahah alltså va? Jag (eller ja, min hovslagare) la också om skorna på mina hästar för 3:e gången nu sist och de rids 6 dagar i veckan och är i full tävlingskondition.

2011-03-07 @ 01:36:01
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Hanna

Mina har samma skor den här vintern som förra, samma sulor åxå. Mina går med hel sula fram och hovis har nåt spec medel och typ tjärdrev hon lägger innanför sulan vilket gör att strålen är finare än någonsin! Har aldrig haft röta på nån häst.

2011-03-07 @ 06:27:14
URL: http://Hannaforsberg.blogspot.com
Postat av: Lina Holmbom

Jag har fått gips av min hovis till bruno, klipper en bit och blöter det med sprit, tar en sö, och pillar in det i strålen :)jag gör så varje kväll nu.Sen är det jätteviktigt att dom står på torrt rent underlag.

2011-03-07 @ 06:30:01
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: Malin

SV: Tack så mkt :) Lyx att ha bra underlag hela vintern. Vi har det bara då här är snö men när den förvinner är här hår och knöligt. Sakna även en skog att rida i, det har vi inte här. Och vill man rida i en tar det runt 1,5 timme att rida dit...vi har hästarna för nära stan helt enkelt.

2011-03-07 @ 10:19:21
URL: http://kyro.blogg.se/
Postat av: Hanna

Min pålle har samma problem. Torr underlag är väldigt viktigt, att strålen får komma ner i underlaget och arbeta som stötdämpande dyna är också viktigt så att den får igång cirkulationen i hoven. Hovtjära dödar ju...allt. Inte särskilt miljövänligt tyvärr. Jag sprayar strålarna med ren äppelcidervinäger så gott som varje dag och börjar se resultat. Man kan även bada hästens hovar med en liter vatten+ 1 msk vinäger ståendes i hink en halvtimma. Lite trixigare kanske... Surfa in på Svenska hovskolan som skriver mycket bra om olika hovproblem och åtgärder.

2011-03-07 @ 12:50:29
URL: http://www.irmelin.bloggagratis.se
Postat av: Susanne

Att använda samma vinterskor hela vintern är väl ändå fullt normalt för oss norrlänningar som kör med brodd som vi kan byta? =P Värre för dom som har fast brodd (normalt på aktiva travhästar).



Jobbigt med strålröta, aldrig nånting vi har fått bekanta oss med trots att våra alltid har gått utomhus höst/vår, dock har dom alltid torrt underlag att komma undan till när det är som värst ute.

2011-03-07 @ 17:12:00
URL: http://tantgigant.bloggplatsen.se
Postat av: Helene

till den som kommenterade att skorna inte slitits för att hästen inte ridits: goddag yxskaft.

vintertid med snö och broddad häst, slits inte skorna ö.h.t, för brodden är emellan underlag och sko : )

Josefin: ang. strålröta: du borde märka själv att det är röta på g, det smular sig och luktar illa.

tjärdrev är väldigt effektivt, du kan även använda blåspray. torrt underlag är a och o, men hovs borde ha talat om för dig hur du nu går vidare? kruxet är väl varför hon får det, borde inte vara läge i och med att hon går på lösdrift och ni har mycket snö och kallgrader, inte blask.

2011-03-07 @ 18:01:51
Postat av: Linnéa

Jag fick tips av min hovslagare att använda tjära. (Finns att köpa på granngården t.ex) Då tog jag en liten bomullstuss, doppade den i tjära och tröck in det. (Min häst hade ganska så djupt in i strålen) så efter några veckor när hovslagaren kom igen så sa han att hästen aldrig haft så fina hovar tidigare och att strålrötan nästintill var borta! Litet tips bara ! :)

2011-03-08 @ 15:46:26
URL: http://lolamarie.blogg.se/
Postat av: Helena

Har hört att Äppelcidervinäger blandat hälften/ hälften med vatten ska vara bättre vid röta än vad tjära är då den täpper igen mer. Har aldrig provat själv men kan vara värt ett försök. =)

2011-03-08 @ 19:49:38
Postat av: EmbLeM

Jodopax har jag för mig att man tvättar med, dränka bomullstussar i det och typ pressa mot

2011-03-09 @ 21:44:45
URL: http://emblems.blogg.se/hast

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0