Hoppa mer än 1 gång/vecka?

Hur ser ni på det? Jag är så himla fjollig och nojig när det gäller sånt. Men inser att jag kanske kommer "behöva" lägga in en extra hoppdag i månaden eller så, om det är nån tävling jag ska på. Behöver hoppträningarna väldigt mycket, men vill samtidigt ut och tävla lite.

Det skulle bli MAX
en gång i månaden isf, att jag hoppar 2dgr istför 1.

Anledningen till att jag
är nojig är att hon ska bli halt, alltså att det ska bli för mycket påfrestning att hoppa mer än 1 gång i veckan.

Hjälp mig ni människor
som hoppar mer än 1 gång, inför tävling och liknande. Håller hästarna? Det beror säkert på hur man rider i övrigt, och jag rider ju väldigt varierat både underlagsmässigt och träningsmässigt. Och är väldigt noga med att hon ska gå i balans och bära sig.

Kommentarer
Postat av: Mimi

Sålänge hästen är i form, musklad osv och går bra markarbetespass tror jag inte det ska vara några problem :) Speciellt inte för dig o B, hon verkar ju vara i riktigt bra form ! :D

2011-05-08 @ 09:24:40
URL: http://wimst.blogg.se/
Postat av: Bonnie

Det är så pass små hinder så jag tror knappast hon tar skada av det mer än något annat. Sen beror ju mkt på hur många språng man hoppar, man får helt enkelt tänka vettigt;)

2011-05-08 @ 09:49:07
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/
Postat av: Lina - Team Hippoteket

Jag hoppar min unghäst två dagar i rad varje vecka. Huvudsaken är tycker jag att man inte hoppar högt (och högt är så högt som jag inte hoppar) varje gång samt att man i övrigt rider varierat, dvs hårt och mjukt underlag samt i skog och på bana.

2011-05-08 @ 09:59:34
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Carro M

Nej jag vet inte vem som dömmer än :D

2011-05-08 @ 10:14:17
URL: http://carolinemikkels.blogg.se/
Postat av: Emilie

Enligt min erfarenhet, bland annat från att ha jobbat i hoppstall både i sverige och utomlands är att hästarna inte tar någon skada av att hoppas fler än en dag/vecka. Om det som i ditt fall gäller att du hoppar två gånger i veckan de gångerna du tävlar tror jag absolut inte att du behöver oroa dig.

Kram

2011-05-08 @ 10:15:05
URL: http://mumlans.bloggplatsen.se
Postat av: Anonym

alltså nu hoppar jag inte så mycket, men förut så gjorde jag det och min syster, och vi hoppade mer en, en gång i veckan, och Zola blev inte halt.

Det handlar ju om att rida i förebyggande syfte (det du skrev att du rider varierat och på olika underlag och så vidare)

Och jag tror Bellie kommer klara sig fint, jag menar du har ju gjort ett jätte bra jobb med henne med musklerna osv så det ska nog inte vara några problem, och om du märker att det inte funkar så är det ju bara att lägga av! (innan det händer något alltså) (:

2011-05-08 @ 10:30:23
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Mimi

Sv; Jag tror det kommer gå jättebra :) Ni ser ut att komma riktigt bra överens , ni passar ihop och B hon är RIIIIKTIGT snygg! :D

2011-05-08 @ 10:44:06
URL: http://wimst.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag tycker helt klart att hästarna håller. Jag tränar hoppning varannan veckan men försöker hoppa hemma någon gång i veckan med för att träna & variera med dressyrarbetet. Min tränare som tävlar fälttävlan på 1* nivå hoppar sina hästar några gånger i veckan. Dom håller & är fräscha. Men det beror väldigt mycket på vad de är för häst. Vissa hästar behöver typ 1 veckas vila/skritt innan tävling för att prestera som bäst medans andra måste gå "vanligt",alltså dressyr & hopp dagarna innan. Känn av själv vad din häst klarar av & hur mycket hon orkar. Kör tex en lite hårdare vecka med snäppet tuffare ridning och se hur hon blir veckan därpå!:)

2011-05-08 @ 10:52:32
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Camilla

Fast man behöver ju inte hoppa högt bara för att mn hoppar, låga hinder blir ju inte så mycket mer påfrestning än galopp.

2011-05-08 @ 11:29:51
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Emelie

Inför tävling hoppar jag ungefär 2 dagar i veckan i en månadstid, och det är inga problem alls! :) Jag hoppar dock inte tävlingshöjden varje gång, utan varierar. Ett pass med lite mindre hinder, ett pass med lite högre osv. Utöver det kan jag göra bomövningar också.



Tänk dig de största ryttarna, de hoppar ju mer eller mindre var och varannan dag och deras hästar är ju fräscha :-)

2011-05-08 @ 11:39:35
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Sarah

Jag tycker absolut att du kan hoppa en gång till i månaden! :) Att det finns dem som hoppar 3 gånger i veckan varje vecka fattar jag inte, det sliter så otroligt på hästarna.

Hade det inte varit för att jag vill rida ett dressyrpass i veckan och rida ut så mycket söm möjligt hade jag kunnat tänka mig att hoppa två gånger i veckan. Då ett pass med bara små 50-60 hinder för lydnad och en gång lite mer på riktigt. Man behöver ju faktiskt inte hoppa 20 språng per pass, vill man bara ha in känslan kan man hoppa 5 gånger.

Om man normalt hoppar en gång i veckan, antigen hemma eller på träning, så är ju hästen van vid det och en gång i månaden på en tävling klarar den finfint. Allt beror ju så mycket på om hästen är tränad eller inte, och att man hoppar med måtta :)

2011-05-08 @ 11:48:31
URL: http://tophorses.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag brukar hoppa 2 dagar i veckan. Min häst håller peppar peppar fast sen hoppar jag ju intå högt utan bara gymnastikhoppning :)

2011-05-08 @ 11:53:09
URL: http://kyro.blogg.se/
Postat av: Anonym

kristinawarg.se, läsvärd blogg om hoppning

2011-05-08 @ 12:17:10
Postat av: Emma

jag tycket det är helt okej, och till och med nyttigt, att hoppa låga hinder några gånger i veckan. det är både lösgörande och roligt för hästarna att få skutta lite, och dessutom finns det massa roliga övningar att jobba med. så lågt kan man självklart hoppa ofta, för det sliter inte på hästen heller. höga höjder ska man inte hoppa för ofta dock, utan kanske en gång i veckan eller så, max. det är min åsikt iaf. :)



SVAR: ja, visst är hon fin. :) "ser ut som", hur grundar du det?

hon är blandras mellan varmblod och svenskt halvblod har jag för mig. har aldrig blivit inkörd eller något sånt dock.

2011-05-08 @ 12:19:44
URL: http://emmasol.blogg.se/
Postat av: Klara

När Nico var mer igång och jag tävlade honom lite så hoppade jag ofta två dagar i veckan, det var inga problem! Hoppade såklart inte högt båda gångerna, utan kanske 90-110cm ena gången och 60-70 andra dagen. Nico är en sån häst som gärna tappar bort allt i hoppningen när man inte hoppar ofta, då blir han jätteslarvig. Grållan "hoppar" jag varje dag för att hon ska sluta vara rädd för hinder, har ett kryss på typ 30 cm som står i hagen där jag rider hela tiden. Tror inte att det är så farligt om man är noga med uppvärmning/avskrittning/stretchning och sådär. Sen såklart inte hoppa högt varje gång, utan för träningens skull räcker det gott med typ 40-50 cm för att bara träna på teknik liksom!

2011-05-08 @ 12:24:05
URL: http://klaraskrabater.blogg.se/
Postat av: Sandra

Jag tror inte det är någon fara att hoppa mer en 1 gång i veckan :) Så länge man känner att hästen klarar det, tycker inte jag det är några problem iaf! :)

2011-05-08 @ 12:41:53
URL: http://sandriey.blogg.se/
Postat av: ANNA NORDBECK

jag försöker rida på mycket olika underlag, och jag hoppar 1-2 dagar i veckan men sen lägger jag in mycket markarbete med bommar och små hinder. lydnadsövningar helt enkelt, men försöker rida ut så mycket som möjligt. men även rida mycket dressyr. har man en stark häst/ponny så håller den! man får anpassa sig lite efter hästen/ponnyn :)

2011-05-08 @ 13:58:31
URL: http://eliani.blogg.se/
Postat av: Sandra

av: Nej, jackan har ej kommit en :) Kommer nog idag tror jag ^^

2011-05-09 @ 08:10:43
URL: http://sandriey.blogg.se/
Postat av: Sussie

Jag skulle föreslå att du, när du hoppar, bara hoppar små hinder...ca 40-80 cm. Då skulle du kunna hoppa 3 ggr i veckan utan att oroa dig, eftersom de höjderna inte sliter på hästens ben. Det är ju faktiskt ridningen mellan hinder och lydnad före och efter hinder som är viktigt, då behövs inga höga hinder. Och om du även rider hästen i balans övrig tid har du inget att oroa dig för.

Hoppa högt kan du göra när du rider för din tränare tex.

Lycka till

2011-05-09 @ 09:54:39
Postat av: Lollo

SV. ja hon är bra söt min lilla skit=)



Det är klart man kan hoppa mer än 1 gång per vecka. Under tävlingsperioden så blir det ju att man måste hoppa fler än en gång. Samma gäller när man är på meeting och hoppar både torsdag fredag lördag och söndag, ioförsig så brukar man inte då träna under veckan, men man får ju tänka på att dom får ta det lite lung när dom gått 4 dagar, sen finns det ju 2 och 3 dagars meeting också.

Att dom håller är ju upp till oss som människor att se till att vi anpassar oss till hästarna, har man en häst som är svag i koterna och lätt får kotledsinflamation så får man ju tänka på det.



Men att hoppa två gånger per vecka 1 gång per månad skadar inte.

2011-05-09 @ 09:56:53
URL: http://blog.st.nu/ungaryttare
Postat av: Catrin Egerfors - Mitt liv som tävlingsryttare!

Vad menar du med hoppning? Jag har en hoppdag per vecka för tränare. Sen har jag bommar / småhinder 1-2 gånger extra i veckan. :)

2011-05-09 @ 10:36:01
URL: http://cathie.se
Postat av: Helene

det är ju småhinder vi pratar om, de innebär inget sånt slitage du pratar om - fråga elitryttarna som hoppar smått flera gånger i veckan just pga denna anledning : )

2011-05-09 @ 10:42:21
Postat av: Johanna

Medryttarhästen hoppas om möjligt mer än en gång i veckan, men då är det ingen avancerad hoppning. En gång i veckan är det hoppträning, den är ju lite mer påfrestande. Utöver träningen försöker vi hoppa lite småhinder då och då, men det är ju bara för att hon blir så sjukligt glad vid hoppning då vi nyss börjat igen för året.. Nu hoppar vi iof inte för tävlings skull i nuläget, utan bara för att det är kul och bra för hästen :P

2011-05-09 @ 12:35:04
Postat av: Catrin Egerfors - Mitt liv som tävlingsryttare!

Ja asså dom gånger jag tävlar så tränar jag ju samma vecka, så det blir ju två gånger i veckan.

Och jag tävlar ju ändå typ varannan helg! :)

2011-05-09 @ 14:47:31
URL: http://cathie.se
Postat av: Emeli

När jag frågade en som jobbar på Flyinge fick jag höra att man ska hoppa var tredje dag, så att hästen behåller sin spänst. Men det tycker jag känns som lite mycket? >:

2011-05-09 @ 16:57:13
URL: http://solitarymoment.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Man säger ju att ett hinder på 70-80cm för en välbalanserad häst ger lika mycket påfrestning som ett galoppsprång. Men att köra ett riktikt hopp-pass och ett mer lydnat och studds och så per vecka är inte en för hård belastning.



Nästan alla som tävlar hoppar upp mot 2ggr/vecka. Ibland far man på meetings som är fre-sön och hästen blir inte halt av de, bara man ger den tid att återhämta sig och rider den väl annars(varierande arbete på varierande underlag) så håller dom. Det sliter mer om man "flängrider" än gymnastikhoppar :)

2011-05-12 @ 07:23:30
URL: http://jmlryttaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0