Uppfostring av häst

Så som jag vill att hästen ska bete sig mot mig, så ska även jag bete mig mot min häst. Det vill säga, vill jag har en häst som respekterar mig och lyssnar på mig för att den vill, ska även jag behandla hästen med respekt och ömhet. Ingenting löses med våld, varken i hantering eller i ridning.

Vad tjänar man egentligen
på att vara arg emot hästen? Tänk såhär: Vill jag ha en häst som lyssnar på mig och respekterar mig för att den vill, eller vill jag ha en häst som lyssnar och "respekterar" mig för att den är rädd, för annars får den stryk, för då blir "matte" arg?

Jag har aldrig förstått denhär grejen att medvetet hantera hästar med våld, avsiktligt, som något sorts sätt att ta kontrollen över dom. Jag ser hästen som min vän, jag försöker att lyssna på henne när något är fel och jag försöker hantera och respektera henne på bästa sätt. Är hästen orolig, nonchalant etc. så gäller det att vara lugn och konsekvent, att göra hästen trygg med situationen och trygg med mig som människa. Då blir även hästen lugn.

Jag har haft enormt kort
stubin förut och fått utbrott på hästar jag haft, men till vilken nytta? Med världens ångest redan när utbrottet börjar. Men av detta har jag lärt mig. Mina hästar har lärt mig. Idag har jag rätt långt tålamod och jag försöker hela tiden vara medveten om hur jag gör saker och ting, och hur jag ska ta kontroll över mig själv ifall jag blir irriterad. Medvetenhet är viktigt. Så länge man är medveten kan man göra något åt det. Och att bli arg hjälper ALDRIG, inget blir bättre.

Samma sak vid ridning
. Om hästen inte lyssnar så finns det alltid lösningar, men inte med våld inkluderat. Varför ens ta till våld? Det är samma sak här, vill jag ha en häst som lyssnar på mina hjälper för att den får smällar av spöet elr sporrarna inbankade i magen, eller vill jag ha en häst som lyssnar för att jag motiverat den tillräckligt och för att den vill lyssna?

Så behandla era hästar med RESPEKT och tänk på allt dom gör för er, utan att kräva något tillbaka.


Kommentarer
Postat av: Elina Mellberg

sv: Vad kul! :)

2011-10-29 @ 07:24:34
URL: http://[email protected]
Postat av: sandra

Väldigt bra inlägg och håller med till 1000!! Att man blir arg och upprörd hjälper aldrig!

Blir jag upprörd över något med Isola spec, ridningen, då är hela ridturen förstörd. För då funkar inget, det är bättre att andas, och lugnt börja om det man ska göra. Då går det oftast :) Hästarna jag haft har även lärt mig, att man tjänar verkligen ingenting på att bli arg.

2011-10-29 @ 09:43:41
URL: http://isolagrande.myshowroom.se
Postat av: sara

jag hade också väldigt kort stubin förut, men blir ja arg på min häst blir han jätte spänd och vill bara iväg.... Så det är bara att andas djupt och göra om.. gör om gör rätt! :)

*super fin blogg*

2011-10-29 @ 10:29:26
Postat av: Natalja

Mycket bra inlägg :)

Har själv väldigt kort stubin, men låter det aldrig gå ut över hästarna längre. usch va mycket ångest man har haft, tur att dom är så förlåtande ändå. misstolka rätt :)

2011-10-29 @ 11:08:55
URL: http://ltotheove.blogg.se/
Postat av: Anonym

Håller med!! Bra inlägg. Blir så trött på folk som ex tror att hästen är lat, envis osv och börjar skrika på hästen, men i grund i botten är det människan som gjort fel och hästen inte förstår vad man menar!

Och som sagt allt handlar om respekt, och självfallet ska du visa djur respekt också, är allt för många hästägare som tror att hästen har respekt fast som sagt är rädd för ägaren!! Åhh blir så upprörd när jag tänker på det... Usch men som sagt bra inlägg! :)

2011-10-29 @ 11:28:15
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Lina - Tävla om swarovskiarmband från Butik Quse

Håller med! Är jag för stressad eller sur brukar jag inte ens ge mig på ridning. Dock har jag ett undantag till häst där ömsesidig respekt inte fungerar, och det är herr Bäbis som man får vara ganska tuff mot då han är så satans envis. Han är likadan mot andra hästar och behöver någon som kan sätta honom på plats flera gånger om dagen.

2011-10-29 @ 12:45:38
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Gabriella

Håller helt och hållet med dig! På min skola har vi en lärare som hela tiden går och pratar om att han är professionell och bla bla. Men hans hästhantering är helt fel. Enligt mig. Det finns ett 6 årigt sto han pratar om att ska skjutas (han påstår sig vara hästälskare...) bara för att hon blir stressad på honom för att han behandlar henne fel. När hon blir nervös varenda gång han kommer i närheten tar han i henne hårt strax vid grimman i grimskaftet och ryter till. såklart hon blir stressad då... Till och med när jag hanterar henne (med längre grimskaft) lägger han sig i, bara för att hon aldrig bråkar med mig. Hon är egentligen inte alls elak, bara väldigt känslig. Jag har skällt på honom en gång t.o.m när jag blev trött på hans prat om att skjuta hästen... Får se om han lärt sig nåt. Samma med en shettis där som "sparkar varenda person som kommer in till honom". Såklart han gör det när de skriker åt honom och slår honom när han endast vänt baken till. Mig har han inte sparkat för att jag bara lugnt knuffat till honom och pratat lugnt med honom, han blev hur snäll som helst. Personer som slår hästen och blir arg på den bara den stryker öronen bak borde inte hålla på med hästar. Jag skulle ALDRIG låta såna personer komma nära min häst. Vet att jag tyvärr kan ha mina dåliga dagar ibland och bli förbannad på min egna häst (när hon jävlas), men tack och lov känner hon mig så bra att hon bara ignorerar min ilska tills jag lugnat mig, och hon är en mästare på att få en på bra humör ibland :) Men för det mesta behandlar jag henne lugnt och inte skäller på henne. Detta inlägg borde en av mina lärare verkligen läsa, så han lär sig nåt! Håller med till 1000.

2011-10-29 @ 15:54:21
URL: http://cadita-gabri.blogspot.com
Postat av: Ingela

Vad läskigt att läsa din text! Det kunde lika gärna varit jag! Har också haft kort stubin innan, men nu lugnar jag ner mig och tänker istället på hur jag andas och rör mig. Vilken skillnad! Däremot känner jag ju till folk som bara pratar om hur mycket däng hästen ska få om den inte gör si och så... Så himla tradigt...

2011-10-31 @ 10:06:41
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/
Postat av: Mimmi

Mycket kloka ord. Idag blev jag upprörd på min häst för att han blev rädd. Jag brukar hantera situationen lugnt och bra, men då jag själv är i obalans just nu så kunde jag inte kontrollera mig. Blev jätteuppstressad och skäms väldigt mycket nu. Är så rädd för att han inte ska förlåta mig. Jag hoppas han förstår att det inte var som att jag ville vara dum mot honom.

2011-12-27 @ 16:51:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0