Skav på haserna

Bellie har alltid fått skav på haserna av att stå på spån. Hur mycket jag än lägger in, för hon har inte lite att ligga på vill jag lova. Men kanske behövs ÄNNU mer ändå? Har ni detta problem? Det börjar bli lite väl med skav på B, ena hasen är det till och med sår nu. Så funderar på has-skydd, eller att slänga in några balar torv. Har haft torv förut och då tror jag skavet blev bättre. Så om jag hade torv i botten borde det kanske funka.

Har läst om att sätta in gummimatta
, det verkar som att skaven försvinner på en del då. Så det kan ju vara värt att kolla upp.

Bädd är inte aktuellt.

Kommentarer
Postat av: Frida O

Ja skaffa en gummimatta och ha sedan vanligt spån på de ;)

2011-09-29 @ 10:26:56
URL: http://thegoldentree.blogg.se/
Postat av: lina holmbom

Hasskydd har bara gett mer skav av min erfarenhet.Gummimattor har vi haft i nästan alla boxar och det har fungerat bra,dock är det lite extra arbete med rengöring under mattorna.Ekonomiskt då man inte behöver lika mycket spån :)

2011-09-29 @ 10:27:08
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: Emma

Gummimatta, och smörj.

2011-09-29 @ 10:33:40
Postat av: Matilda

Gummimatta de har jag funderat att lägga in, för då behöver man bara lägga i spån så att kisset suger upp. För det ger dem mjukt underlag och så slipper de allt spån eller torv.



Så tycker du ska prova jag tror jag ska ta och göra det =)

2011-09-29 @ 11:13:23
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Postat av: emelie

Är du säker på att hon får skav av själva underlaget? Min ponny hade problem med skav på haserna,och jag bytte strö och styrde o ställde men det blev aldrig bra, men sen såg jag henne stå i boxen och "gnugga" haserna mot boxväggen, Så det var Hasskydd som gällde köpte då ett par från hööks, dom var värdelösa och bara gled ner hela tiden, men sen köpte jag ett par från Back on Track och dom va SUPER bra!! Hoppas du hittar "felet" så lilla Bella slipper ha skav.. Btw, Super bra blogg, jag kan inte sluta läsa den, du har gett mig ett beroende ;)!

2011-09-29 @ 11:40:14
URL: http://emmeliebackhult.blogg.se/
Postat av: Sandra

Lägg spån under och halmöver, testat det?

2011-09-29 @ 11:40:15
URL: http://isolagrande.myshowroom.se/
Postat av: Amanda

Ja gummimatta kan ju vara ett alternativ. Men man kan ju hä på dom hasskydd också.

2011-09-29 @ 11:41:41
URL: http://passionpellini.blogg.se/
Postat av: Helena

Ska ge dig ett skitbra tips som jag lärde mig nu i sommar som även är bra vid mugg bla. Köp en burk honung! Honungen har en läkande effekt & torkar ut om det kommer i kontakt med tex.sårvätska eller liknande & är heller inte speciellt dyrt om man jämför med vissa krämer el dyl. Min nya häst fick liggsår direkt när han kom, senare lite mugg (ev det blöta gräset då dom stod ute dygnet runt) Smörjde på honung & det tog inte många dagar så va det mkt mkt bättre. Kan helt klart vara värt att prova iaf =)

2011-09-29 @ 11:56:07
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Knas är likdan. Hans läker ut om jag har 30cm spån i boxen.Och nu står han på permanent bädd med spån i botten och halm ovanpå och det funkar också.



Gummimatta är annars super.Kostar ju dock en del men det kan det ju vara värt.

mvh/Q

2011-09-29 @ 13:58:03
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: malin

Skulle behöva ditt råd!

Penny är ju tillsalu och ligger ute för 15, visserligen kan hon inte högergalopp än, men går fint i dressyren, går 1m banor i hoppning & är klar för debutant i fälttävlan. Tycker du att de är för dyrt med 15? Skulle du köpt en häst som inte kan den ena galoppen (men de är väldigt nära nu!!)?

2011-09-29 @ 14:18:13
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Linda

Sv: Tack :) Hon var jättetrevlig :D!! Trots att jag inte ens jobba henne, ska bli himla intressant när jag kommer börja kräva mera!

2011-09-29 @ 14:32:15
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Linda

Var en del hästar där jag jobbade förut som hade det här problemet, dom stod på spån då och vi bytte till rikligt med halm, sen var problemet löst.. Men vet inte om vi kanske gjorde så bara för att det var lättare att göra en tjock bädd med halm när det fanns på loftet ovanför, än att gå över hela gården och hämta mera spån, eller om det fanns någon annan anledning...

2011-09-29 @ 14:48:41
URL: http://flygandehestarna.blogg.se/
Postat av: Jossan

Rea har alltid fått sånna sk "liggsår" på haserna förr, men efter att testat allt strö jag kunde hitta och få tag på men det blev aldrig bättre - visade sig att det var väggarna hon skavde mot - blev bättre när jag gjorde "vall" längs väggarna och strödde med halm. Fick inte ha halm där jag stod innan dock, då var det halmpellets som var det som fungerade bäst. Hasskydd har jag ingen erfarenhet av alls dock.

2011-09-29 @ 15:24:01
URL: http://www.dressyrnissen.se
Postat av: Pernilla

Ja har haft kutterspån och då har alltid mina fått skav på hasarna hur mycket spån ja än lagt in.. Men så fick ja över till spånpellets.. Allstå sånt man eldar med .. När man blöttes det blir det som sågspån och ja har ett tjockt lager och ser aldrig betongen och dom har inte fått skav ! Kan varmt rekomendera det.. Kan maila mera info om du vill!'

2011-09-29 @ 16:40:24
URL: http://woodymille.blogg.se/
Postat av: Lollo

Jag har aldrig haft problem med ligg sår, kan hända för att jag alltid har hur mycket spån som helst.

Men sen några år tillbaka har jag bädd åt dom, vilket jag tycker är jätte bra så länge man sköter om bädden.

Har sett i flera stall där bädden används "fel" och då blir det jätte äkligt.

Men jag har torv i botten som sätter sig riktigt innan jag länger i spån. ser hur mysigt ut som helst=)



En fråga bara, varför vill du inte ha bädd?

2011-09-29 @ 20:23:53
URL: http://blogg.st.nu/ungaryttare
Postat av: Beatrice

säger som många andra.

Burbon fick jätte skav på bakhasorna hur mycket spån jag än hävde in fick han sår.

vi la in en gummimatta och efter det har han aldrig mer haft nå skav alls..

kan verkligen rekommendera det :)

2011-09-29 @ 20:56:06
URL: http://beatricenordin.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ajdå. :o har du testat torvmix? tänkte att på det när du nämde torv. Det finns ju liksom spån och torv i ett som ska vara bra för hästar med astma osv. Dock vet jag inte om det hjälper mot skav men kanske värt att testa? (:

2011-09-30 @ 15:40:50
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Annica

Jag hade problem med min förra häst när han stog på spån. Fick då tipset att ha vallar i boxen, efter att jag började med det läkte såret ut och kom aldrig tillbaka.

2011-09-30 @ 16:02:03
URL: http://massahastsaker.blogg.se/
Postat av: Agneta

Du behöver inte ha bädd utan du kan ha, vad jag kallar det för, fuskbädd. Det betyder att du mockar ut kiss och bajs, men fluffar inte upp spånet ända ner till betongen. Då bildas så småningom en kaka på ett par cm närmast betongen, och då brukar skaven försvinna. Ett annat alternativ är förstås att byta strö. Då tycker jag att halmpellets ligger still bäst. Man gör lika dant med den som med spånet, dvs fluffar inte upp ända ner till betongen. Gummimatta är ju bra också förstås, men dyrt. Möjligen kan du kanske få köpa begagnade komadrasser (båspallmattor) av någon kobonde i närheten.

2011-09-30 @ 20:03:14
URL: http://agnetautanh.blogspot.com
Postat av: Jennifer

Står hon på bädd eller ej? För annars fungerar ju bädden som en "madrass"

2011-10-02 @ 19:11:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0