Önskeinlägg

Frida önskade ett inlägg om hur naturligt jag tycker hästen ska ha det. :-) Givetvis fixar jag det! Mer ingående frågades det vad jag tyckte om att hästar rids med bett, sadel, nosgrimmor samt min syn på att ha hästen på lösdrift osv.

Jag rider ju själv med både
bett och sadel, och även nosgrimmor. För mig är en passande utrustning för hästen A och O. Så länge hästen är nöjd och tillfreds samt att man vet att det är "shysst" utrustning man utsätter hästen för ser jag inget problem.

Jag rider på milda bett
, vilket alltid är mitt mål. Jag sätter i princip aldrig in ett skarpt bett på en häst som är stark, het osv. för att jag vet att det går att lösa om jag som ryttare lär mig hitta rätt knappar och att kommunicera med hästen. Så jag är inte för alla bett. Bett jag aldrig skulle sätta i min hästs mun är hissbett, samt bett med portar (tungfrihet) och inte heller bett med fler än 2 brytpunkter.

Eftersom att vi börjat rida på
hästarna så är det vår skyldighet att hitta den mest behagliga och välanpassade utrustning vi kan hitta till varje häst. Och i mina ögon är skarpa bett till för ryttaren och inte hästen 99% av fallen. Som sagt tidigare så gäller det att hitta rätt knappar och att få kommunikationen att fungera. Gällande sadel så är den i mina ögon väldigt viktig eftersom att det är sadeln som fördelar vikten från ryttaren utöver en större yta på hästens rygg. Sadeln är absolut prio 1, hästen måste trivas i sin sadel som den ska arbeta i.

Kortfattat, ska vi nu rida på
hästarna med bett och sadel så anser jag att man gör det som är mest trivsamt och shysst emot hästen. Och ju mindre utrustning (remmar och onödigt krimskrams) ju bättre.

Nosgrimmor använder jag rätt ofta,
men jag spänner dom extremt löst. Jag vill att min häst ska ha möjlighet att gapa och komma undan min hand om den blir för hård. Det är i mina ögon väldigt fel att stänga igen en gapande mun med nosgrimma, för hästen gapar troligtvis av en anledning. Så, en nosgrimma tycker jag man kan se som en accessoar. Den ska bara finnas där. Stänga igen munnen gör hästen när den är tillfredsställd i munnen, den är inte något man ska snöra ihop.

Sen gillar jag att ha det rätt naturligt
, för det är ändå hästar vi talar om. Flockdjur som lever ute. Alltså är det viktigt med hyffsade hagar och hagkompisar. Jag ser gärna att hästarna går på lösdrift, men då ska den vara väl fungerande, dvs själva lösdriften ska vara helt torr och en plats för hästarna att lägga sig ner på när de vill. Lösdrift är vad jag hade velat ha till min häst om jag haft tillgång till en bra sådan. Nu har jag inte det, men istället går hästarna hos oss ute minst 12 timmar om dagen.

Så, kort sagt kan man väl säga
att jag föredrar att tillfredsställa alla hästens behov med hag- och utevistelse, flock och vid ridning korrekt tillpassad utrustning som är shysst emot hästen och inte skapar onödigt obehag (som skarpa bett, hjälptyglar, illa anpassad sadel m.m). Jag ser hästen som min vän och inte som ett redskap som man gör vad man vill med. Jag lyssnar på min hästs behov och signaler och jag utsätter inte henne för diverse bett/hjälptyglar, utan jag vill lära mig att rida bra och hur jag ska använda mina hjälper för att få henne att jobba bra och bli nöjd och tillfreds i ridningen. Ingen utrustning i världen kan lära mig det.

Hoppas du är nöjd med svaret! Det är bara att fråga om det är något du undrar över. :-)




Kommentarer
Postat av: Anonym

jag tycker det är dags att uppdatera din header nu ;D

2012-04-03 @ 19:51:01
URL: http://sofiaiaa.blogg.se/
Postat av: Sofie

Gud vad fin bild!!! :)

2012-04-03 @ 19:57:14
URL: http://loewen.blogg.se/
Postat av: Melina

sv: Haha, ett vanligt 3 delat? Om du menar hacket, så behöver det inte vara skarp heller, eftersom jag knappt tar i honom, då sticker han. Och nej, det är väll klart han inte är den enda hästen med det här problemet, och det är klart det finns bättre tränare, men JAG har inte hittat någon bra ännu, förutom Sofia och hon kommer på fredag. Jag har även provat honom med vanligt hack, ingen som helst skillnad, bara att det går att få en ännu skarpare effekt med det jag har.

2012-04-03 @ 19:58:46
URL: http://goldenhorses.blogg.se/
Postat av: Melina

sv: Precis! Jag tänker iallafall prova ett sånt bett tilda har provat på K nu, kan ju vara så att han inte heller trivs på det 3 delade. Tack! :))

2012-04-03 @ 20:36:36
URL: http://goldenhorses.blogg.se/
Postat av: Tilda

Åh, tack du, blir verkligen glad! :D Jag och K siktar att blir som din och B. Ni är våran förebild!! :)

2012-04-03 @ 20:41:46
URL: http://goldenhorses.blogg.se/
Postat av: Tilda

Sv: Allt är så lugnt och fint, harmoniskt! Inget ryck och slit, eller tvång, utan liksom naturligt rakt igenom både i ridningen och i hanteringen. Många slår och bankar på sina hästar, vilket är helt fel sätt enligt mig. Plus det jobb du gjorde med henne. Helt sjukt. Hon är så grymt snygg nu! :D Ni är så duktiga!

2012-04-03 @ 21:00:00
URL: http://goldenhorses.blogg.se/
Postat av: Allroundhästarna

Var gärna med i veckans ekipage! http://allroundhastarna.blogg.se/2012/april/veckans-ekipage.html#comment

Hoppas att du vill vara med! ;)

2012-04-03 @ 22:13:59
URL: http://allroundhastarna.blogg.se/
Postat av: Esmeralda<3

Veckans utmaning på min blogg! nu har du chansen att säga något du vill att jag ska göra så kanske jag gör det och du får ett filmbevis på det!

http://esmeraldaaa.blogg.se/2012/april/ny-kategori-veckans-utmaning.html#comment

2012-04-03 @ 22:27:27
URL: http://esmeraldaaa.blogg.se/
Postat av: Sandra

Sv: Ja, himla skönt! Jag jobbar till kl 18 varje vardag, så det kan vara skönt att hinna med nått annat ibland, eller bara ligga hemma i soffan ;)



Nja.. Alltså.. Det beror på i vilken situation det är. Skrittar man bara på ridbanan så kan i stort sett vem som helst sitta på honom, men är det mer krävande situationer så är han inte alltid så lätt. Som Bellie så kan han vara väldigt lättstressad och spänd/pigg, så han behöver en ryttare som är lugn själv och kan se förbi det liksom. Känner han att ryttaren är osäker/arg/stressad så blir det bara värre. Så han är väldigt känslig, så jag är mycket noga med vem jag sätter upp i mer än skritt.



Jag känner lite så med medryttare att funkar det så funkar det,och gör det inte det så får man helt enkelt fortsätta leta. Jag har stor tillit till alla i stallet, så skulle de se att medryttaren på nått vis gör något dumt eller så, så vet jag att de säger till mig på en gång. Sen så är jag noga med att ha bra komunikation med medryttaren också, så man håller koll på hur det går.



Dock är jag inte orolig nu, för tjejen som börjat rida honom nu verkar vara väldigt seriös och ansvarsfull, så det är himla skönt! :)

2012-04-04 @ 13:44:16
URL: http://slizer.blogg.se/
Postat av: Linda Gissberg

Håller med dig till 100% , men för de tycker jag att man kan testa olika saker. Som med hjältygeln, vi fick ett tips och testade den några gånger, men aldrig mer igen!

2012-04-04 @ 15:20:52
Postat av: Stallbruttan

Intressant inlägg! Håller med dig i mycket, men de gånger som det kan vara skönt att ha en tightare nosgrimma, är när man sitter på hetsporrar, utan några ridhusväggar - för det har jag gjort så många gånger redan, och handbromsen tar inget vidare då :/

Vad tycker du om http://barfotahovar.wordpress.com/ sätt att ta naturligheten ett steg längre? Fann dem själv ganska nyligen...

2012-04-04 @ 22:10:02
URL: http://stallbruttans.blogg.se/
Postat av: julia

Svar: Jag tycker mer om min classic, men den är jätte skön och luftig och framförallt snygg också :D Så ja jag är nöjd!

2012-04-05 @ 09:10:39
URL: http://juliaamelinder.blogg.se/
Postat av: linnea

Har du någon gång funderat på att skaffa någon fler ? :)

2012-04-05 @ 13:53:58
URL: http://linneafalk.blogg.se/
Postat av: Danne

Håller med!

Lär nog säga också att jag tillhör dom 1% som har starkare bett på hästen, för just hästens skull. Han lyssnar inte alls på svagt bett, starkare bett lyssnar han på och då behöver jag inte hålla tyglarna hårt alls som jag annars måste och på köpet gapar han inte heller eftersom jag inte blir hård i munnen ju.

Ingen av dom som hittills testat rida Vulkan har kunnat rida på svagt bett problemfritt!

Så för VISSA hästar är det faktiskt bättre med skarpare bett!



//

2012-04-06 @ 18:00:00
URL: http://hastkillen.devote.se
Postat av: Malin & Keyson

Hur ser du på dressyr ryttare på typ Grand Prix nivå då? Tycker du att dom inte kan rida sina hästar rätt = kandar, eller hur tänker du då? :)

2012-04-06 @ 19:21:06
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0