Svar på frågestunden

Här kommer svaren från frågestunden! :-) Hade glömt bort de, men nu kommer de, bättre sent än aldrig.
 
M:
Lite nyfiken bara... Varför säljer du nya och fina schabrak som du inte haft särskilt länge (som det blåa med flaggor från Hööks t.ex.)? Är det för att de inte har så bra passform på Bellie eller har du redan hunnit tröttna på dem?

Jag har ett väldigt överflöd av schabrak, eller iallafall har haft. Det är därför jag sålt ut alla som jag inte använder eller som jag gillar minst. Från och med nu så ska jag bara satsa på schabrak jag verkligen vill ha, och försöka hålla mig till schabrak med bra kvalité.

Frida:
Hur skulle du göra för att få en häst vältränad så snabbt som möjligt? Hur skulle en vecka kunna se ut?:)
 
Tyvärr så tror inte jag på att stressa fram något. Att bygga upp en häst tar tid, så att ge det tid är det bästa råd jag kan ge. Det beror ju även på hur hästen är i nuläget, är den helt utan muskler/kondition så tar det ännu längre tid. Mycket skritt, har hästen stått i månader/år så är det skritt i ett par månader som gäller. Skritt över stock och sten, längre skritturer osv. Och sedan smått trava igång den lite.

En häst som är i bra grundkondition och har en grundmuskulatur skulle jag däremot köra igång med ganska direkt. Klättring, intervaller, dressyr, gymnastikhoppning m.m. Allt som bygger upp och stärker hästen.
 
B bockade väldigt mycket en gång i tiden när du gav galoppskänkel har jag läst, lite nyfiken på varför? och vad du gjorde åt det, alltså hur fortsatte du och hur lång tid tog det att få bort det?
 
Det gjorde hon. Och det var för att hon helt enkelt bestämt sig för att jag inte skulle få fatta vänster galopp. Det gick bra när min dåvarande tränare gjorde det, men så fort jag ens tänkte vänster galopp slog det slint. Det satte sig en spärr i hennes huvud, och så småningom även mitt. Så det gick tillslut inte att få vänster fattning att fungera. Det tog 1,5-2 år innan jag fick börja ge vänster galoppskänkel igen.

Jag tränade mest bara högerfattningar, och vänsterfattningar fick bli när det föll sig in att funka. Vilket var typ aldrig. Hoppningen hjälpte oss mycket, för landa i vänster galopp efter hinder var liksom inga problem. Hon väljer hellre vänstergaloppen i hagen oxå, så det var bara fattningen som var problemet. I hoppningen gick det att lura henne och smyga in en fattning här och där. Vi testade ganska mkt, men det var inget som riktigt fungerade.
 
Tillslut gjorde jag som så att efter varje ridpass, uteritt osv. så gick  jag in i paddocken och fattade galoppen några ggr. Så tillslut blev de ingen stor grej att ta den. Utan de gick bättre o bättre.

Kommentarer
Postat av: Sätilaryttaren

sv; tack!

2012-08-26 @ 15:23:11
URL: http://satilaryttaren.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0