Svårt att ta kritik?

Kritik verkar vara ett väldigt känsligt ämne för många. Jag har själv haft väldigt svårt för att ta kritik, så egentligen vet jag ju precis hur det är. Skrev någon något så vände jag taggarna utåt direkt för så var det minsann inte alls för det har inte mina tränare sagt etc. Och aldrig tog jag och analyserade det som sas. Elr, jag gick och tänkte och tänkte och tänkte, och blev "ledsen". Jag var ju så glad över att vi kommit dit vi kommit, och så kom någon och sa något som ingen tidigare sagt? Det stämde ju inte. Personen ville mig bara illa, av en eller annan anledning. Trodde jag.
 
Numera tar jag kritik gladeligen. Jag blir så glad om någon kommer med tips och råd på något som skulle behöva förbättras. Även om jag är väldigt självkritisk och insiktsfull, och faktiskt har koll på en hel del, så är det alltid positivt att få konstruktiv kritik. Ibland är det något man inte tänkt på själv, vilket blir en liten aha-upplevelse. Eller något som man tänkt på, och jobbar med, men det kanske blir extra tydligt när någon annan skriver det - vilket blir som en liten spark i ändan att kämpa ännu hårdare.
 
Sedan ska man givetvis sålla bort det som inte känns bra, eller som man håller med om. Sunt förnuft ska man alltid ha, och vara öppen för kritik, men all kritik är inte bra eller rätt. Ibland finns det andra delar i ridningen man måste fokusera på, än vad någon random kommer och skriver om ett filmklipp. Så jag tar det inte längre personligt och går till attack så fort någon skriver något, utan jag analyserar och går igenom det denne skrivet. Är det värt att ta till sig? Kan det vara som denna person skriver? Är det inte det så glömmer jag bara kommentaren och går vidare, tänker inte mer på den.
 
Detta inlägg kommer utifrån en diskussion som startades i en grupp jag är grundare för på FB. Det är en hel del konstruktiv kritik som ges där, precis sådan kritik som jag gillar att få - för den kan jag bli bättre av. Och jag tänker så in i bomben på hur jag uttrycker mig där, eftersom jag själv varit i svag för kritik, och försöker verkligen poängtera de bra delarna oxå samt framföra den på ett positivt sätt. Men, det som är så otroligt synd här är, att både "barn" och vuxna där tar kritiken så otroligt personligt och negativt.
 
Varför gör man det? Jag borde veta som varit där själv, men finns det andra anledningar än osäkerhet och oförmåga att svälja stoltheten och inse att man gör fel? Det är så otroligt synd!
 
Bettdiskussioner är mycket populärt bland just ridtravare, och här är det inget undantag. Men där frågas det om åsikter, och vilka bett man rider på och varför. När folk sedan svarar så vrider dessa personer det till något helt annat, och tar åt sig personligt. Jag vet inte varför man inte bara kan stå upp för vilka bett just var och en står upp för, utan man tar åt sig själv för att någon tycker något annat om de bett man rider med?
 
Och bland ridtravarna är den otroliga viljan att lära, och den positiva andan stor. Ge en travare en uppgift och den gör det. Rid en travare mot ett hinder på 150 och den FÖRSÖKER hoppa. Många går så extremt fort fram med fina hästar, vilket är så himla trist för det kommer att förstöra dom antingen fysiskt elr psykiskt, elr bägge. Man ger hästen uppgifter den absolut inte är redo för eller klarar av på ett bra sätt. När då konstruktiv kritik ges, alltså när kritik då ges på ett bra och shysst sätt rakt på sak endast för deras egna skull, så tas det på helt fel sätt. Det är ingen som är ute efter att trycka ner, kränka eller på något vis vara elak med någon annan. Tyvärr tas det på det sättet ändå.
 
Det var någon som skrev något om att lyfta andra, att det ska man ha cred för, men att trycka ner - de gör man bara för att må bra själv. Men det är liksom inte frågan om att trycka ner. Och går jag till mig själv så totalt älskar jag att lyfta andra. Jag älskar att berömma ekipage som jag tycker gör ett bra jobb, för jag VET hur glad man blir av det. Men jag tänker inte sitta och fjäska och skriva till alla att de gör ett bra jobb och att det de gör är korrekt, när de helt uppenbart är påväg åt pipsvängen pga okunskap. Hellre att då göra ett försök att göra ekipaget uppmärksamt på det, ge tips eller råd - på ett shysst sätt.
 
Så jag vill uppmana er, tänk efter på hur en person skrivit något eller uttryckt sig när det kommer till kritik. Det är enorm skilland på destruktiv och konstruktiv kritik. Det är inte farligt och det gör inte ont att analysera och fundera på vad som skrivits. Och du har själv ett aktivt val att göra vilken väg du sedan vill gå. Men illa, det är det ingen som vill dig.

Kommentarer
Postat av: Lina holmbom

Du har mognat mycket under dom senaste åren! Kommer ihåg från början när man knappt kunde skriva något utan att du högg emot ;) Men det var ju orutin från din sida. Och ju mer man lär sig inom hästsporten inser man vad som är värt att lyssna och diskutera om och vad som är strunt ;)

2012-07-14 @ 10:47:25
URL: http://skrotpilot.blogg.se
Postat av: Sandra

Otroligt bra skrivet, så himla sant! :) Jag var också så som du var förr, kunde inte ta kritik alls utan högg på minsta lilla. Det är så otroligt skönt att ha kommit förbi det nu :)

2012-07-14 @ 11:01:19
URL: http://www.sandrastrom.blogg.se
Postat av: Bonnie

Amen till det. Kommer ihåg den tiden när du hade väldigt lätt för att fälla ut taggarna och du har mognat betydligt! Hästfolk, även vuxna har ofta svårt att ta kritik och skilja sig själv från hästen, det räcker om någon skulle påpeka att någons häst är lite väl rund så kan ägaren ta det som ett personligt påhopp och då är det den personen eller veterinären för den delen dum i huvudet... Och då är det inte ens någon kommentar om personens ridning som är ännu känsligare;)

Jag tror att ju mer man kan och ju mer erfarenhet man har desto lättare kan man ta och analysera kritiken man får. Utan konstruktiv kritik utvecklas man ju inte, det gáller bara att komma fram till det också...

2012-07-14 @ 11:42:31
URL: http://teamkarlsson.blogg.se
Postat av: Erika

Jag har haft svårt o ta kritik oxå.
Eller få tips osv, men har med tiden lärt mig att utan tipsen och den hjälp jag behöver utvecklas jag inte. :)

Så nu lyssnar jag, prövar o se om de funkar o hur de känns.
känns de bra fortsätter jag, känns de inte bra ne då känns de inte bra.

Rider nu för tränare oxå för o få hjälp.
Åh henne tänker jag lita på till max. :)

2012-07-14 @ 13:13:57
URL: http://eriikapettersson.blogg.se
Postat av: Erica

Så sant som det är sagt. Riktigt bra skrivet :)

2012-07-14 @ 13:29:54
URL: http://kickarn.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0