Ryck och slit

Jag har aldrig, och kommer nog aldrig förstå mig på den typen av hästhantering. Där man, så fort hästen inte gör som man behagar, rycker i grimman eller tränset. Står hästen inte still på gången, då rycker man, är hästen nervös/tittig, då rycker man. Går hästen inte att lasta, då rycker man. Man tar alltså tag i grimskaft eller tyglar och ger ett ordentligt ryck i det... av vilken anledning? På vilket sätt är detta konstruktivt för hästen? Förstår ens hästen varför den får ett ryck?! Vad tror man ska bli bättre utav det?
 
Istället för att börja rycka i hästen och lägga över det på den, så tycker jag att man bör gå tillbaka till sig själv och fundera på varför hästen gör si eller så. Och istället börja behandla hästen med respekt, om man vill ha respekt tillbaka från den. Och vara lugn men konsekvent. Inte tvinga hästen, utan skapa förutsättningar som gör att den vill. Vad skapar man för stämning och relation till hästen genom våld? Jo, en relation grundad på rädsla och osäkerhet. Jättetrist verkligen.
 
Nu pratar jag inte om att korrigera, som man kan behöva göra i vissa (farliga) situationer. Utan om vardaglig hästhantering där våld och hårda ord är en del av naturen.
 
 

Kommentarer
Postat av: Emma

Håller med dig!

2013-04-16 @ 13:12:23
URL: http://kitas.blogg.se
Postat av: Anno

Samma sak vad gäller nosgrimmor. Folk spänner igen munnen på sina hästar med extra snokrem hit och dit, pga av att "hästen gapar annars". Inte en tanke på att ist ta reda på VARFÖR hästen gapar. Nej, enklare med en snabb lösning....

2013-04-16 @ 15:55:39
URL: http://Teamoveson.blogg.se
Postat av: Malin

Jag tror det handlar om hur olika lärda vi är om hästhantering. Finns det något som är rätt eller fel? Jag tog åt mig av detta inlägg då jag kan rycka i grimman på F när hon inte lyssnar på mina tillsägelser och som du vet har jag provat SJUKT många sätt för att få henne att lyssna, acceptera och respektera mig men hon vägrar acceptera mig som ledare.
Jag som blivit upplärd på ridskola i närmare 10 år såg hanteringen på ett annat vis än du som började med ridning både på ett annat sätt än mig samt att du var äldre och ifrågasatte mer än vad jag har gjort.
Jag vidhåller dock att det ska vara ömsesidig respekt från båda hållen och att man alltid ska rannsaka sig själv och sina metoder och inte vara främmande för andras kunskaper.

Svar: Ja det finns rätt och fel i mina ögon då det inte är ok med våldet som jag skriver om i inlägget. Jag tycker inte det är ok att rycka en häst i grimman för att den inte lyssnar, men jag tycker inte illa om dig som person för det, bara handlingen.
Oh ja i de sista håller jag med helt och hållet!
Josefine Fred

2013-04-16 @ 20:41:11
URL: http://rajala.blogg.se
Postat av: Malin

Fortsättning..

Tror att det är viktigt att vara öppen för andras kunskap men heller inte vara rädd för att säga ifrån på skarpen om du får ett bett av hästen eller ett hot om en spark. Jag vet många ggr då jag avstått från att säga till F på skarpen i stallet eller säga mina åsikter då du varit i stallet då det känts som jag blivit dömd och då är en dålig hästmänniska, vilket såklart är jättetråkigt. Det finns inget rätt eller fel i hästvärlden, däremot så bestämmer man själv hur man gör med sin egna häst. Oavsett om det handlar om uppfostran, täcken, foder eller ridning.

Svar: Ja absolut, precis som jag skriver i inlägget pratar jag inte om korrigering vid "farliga" situationer, vilket jag kan tycka det är om hästen hotar eller biter dig. Försökte vara tydlig med just det.
Men det där har ju du tagit upp med mig, i det sammanhanget när jag ifrågasatte varför du INTE smällde till henne?

Jag tycker helt ärligt du ska läsa om inlägget igen, för nu sög du åt dig som en svamp utav det jag skrev, trots att jag tydligt skrev att jag inte menade i situationer som ovan. Varför du tror att jag ska tycka du är en dålig människa vet jag inte vart det kommer ifrån?

Jag tycker det finns en himla massa rätt och fel. Det är till och med lag på att man inte får bruka våld emot djur.
Josefine Fred

2013-04-16 @ 20:53:53
URL: http://rajala.blogg.se
Postat av: Camilla

Värst är när de rycker i munnen på hästen, de skulle ju aldrig rycka så hårt i munnen när de rider (hoppas jag), så underligt att de kan tänka sig att göra det från marken.

Är som Malin ovan upplärd på ridskola (på samma ridskola och typ samtidigt en period som henne till och med tror jag), men har helt ändrat mitt hästtänk och min hästhantering sedan dess. Jag är en ifrågasättande person som alltid ifrågasätter det jag gör och reflekterar över varför, vilket nog gjort att jag inte alls tänker i samma banor som jag gjorde på ridskolan.

Svar: Låter super! Samma här, extremt självkritisk och ifrågasättande.
Josefine Fred

2013-04-16 @ 21:44:49
URL: http://parellikusken.blogg.se
Postat av: Carro

Håller lite med Malin, det är ju upp till var och en som hästägare att avgöra vad man gör med sin häst. Och som i mitt fall måste jag vara bestämd mot Donna då hon tar över annars. Jag tycker inte det är något fel att säga åt hästen vad den får göra och inte, men alla är ju olika. Det är ju skillnad mot att säga till på skarpen för att visa vem som är ledare, än att bli arg på hästen och rycka vid en dålig ritt tex, det däremot är fel enligt mig.

Svar: Ja, det är ju väldigt olika vad man tycker, men jag tycker inte att våld ingår i uppfostran tyvärr. Man MÅSTE säga till hästen vad den får göra eller inte, men det måste inte innebära våld.

Du tycker alltså att det är att visa vem som är ledare genom att rycka till hästen i grimman? Ja, som sagt smaken är som baken.
Josefine Fred

2013-04-16 @ 22:03:02
URL: http://skimmelsto.blogg.se
Postat av: Camilla

Alltså.. Det där ledarpratet håller inte jag på med. Jag har inget behov av att vara en ledare för min häst och min häst har inget behov av att se mig som ledare, han är inte den typen av häst.
Jag eftersträvar efter ömsesidig respekt och att vi kan samarbeta på en nivå som både han och jag är okej med.

Jag behöver inte visa vem som bestämmer, men däremot visar jag vilka beteenden jag tycker är okej och inte.

Tror inte ett dugg på att man blir en bra ledare i hästens ögon genom att rycka den i grimskaftet, det ökar heller inte samarbetsviljan. Däremot så gör det nog så att hästen gör som man säger, annars gör det ont. Inget jag eftersträvar i alla fall.

Svar: Håller helt och hållet med! :-) Har skrivit precis om detdär i ett inlägg för inte alltför längesen. Ömsesidig respekt och en VÄN, vill jag ha min häst som. Jobbar inte för att hon ska se mig som en häst..
Precis det jag menar!! :) Hur tusan får man ömsesidig respekt genom våld.. Och återigen, vad vill man ha för relation. En som är byggd på våld och hårdheter, än en ömsesidig respekt där hästen vill utföra det du ber om.
Josefine Fred

2013-04-16 @ 22:44:43
URL: http://parellikusken.blogg.se
Postat av: Elin

Hmm.. Men om inte jag minns fel
Här så var de ju så att du Josefin fick raseri utbrott på din häst när hon inte gjorde som du ville. Du blev frustrerad o du brukade ditt spö på fel sätt osv osv. De har du ju till å med erkänt själv i tidigare inlägg. Anledningen till att jag vet de är för att jag kollar in på
Denhär bloggen lite då å då ibland å har gjort de bra länge. Men du kke lärde dig nåt av den dåliga hanteringen du brukade förut mot hästen? :) isf är ju de jättebra!

Svar: Jag har aldrig nånsin tyckt det varit ok att göra något av det. Haft enorm ångest varenda gång, skrivit om det, lämnat bort henne i perioder osv. Försökte vara tydlig med detta inlägg men allt är ju lätt att misstolkas på nätet. Jag pratar om det vardagliga våldet man använder för att uppfostra sin häst.

Det jag skrivit om med mina egna problem är något som hänt några ggr om år när jag brutit ihop, det har absolut inte varit en del av min hantering emot hästar. Trist att du fått den uppfattningen.
Josefine Fred

2013-04-16 @ 23:11:41
Postat av: Lina Holmbom

Att rycka i hästens grimma eller träns har sällan en bra funktion. Bara hästar som blir huvudskygga. Ska man tillrätta visa en häst så har man en hel hästkropp att göra det på. Huvudet ska man vara försiktig med.

2013-04-17 @ 09:25:36
URL: http://skrotpiloten.blogg.se
Postat av: Emma & Kita

Det finns en liten tunn gräns, mellan våld och att säga till fysiskt, många skulle nog säga att NH och 7even games brukar våld, men icke.
Våra hästar är tuffa, kolla in en flock, hur det beteer sig där, och det ska du som ledare också kunna göra, inte sparka på hästen såklart, men med tydliga ljud och fysik kunna visa att du bestämmer, sällan ska man behöva ta i hästen.
Om tex mitt sto kommer för nära mig (sprungit på mig en gång) så gungar jag grimskaftet i sidled, ingen respons, gungar lite till osv osv. Såfort hästen går bakåt från dig, så måste det upphöra.
Att slå en häst, hjälper ingenting, varken dig eller hästen.

2013-04-17 @ 09:57:05
URL: http://kitas.blogg.se
Postat av: Emmy

Jag tycker att rent våld mot djur är totalt fel!! däremot så tycker jag tillsägelser är fullt ok. Det är stora djur vi håller på med och vinner man inte deras respekt genom att sätta tydliga gränser så blir det farligt för oss! Gränserna sätts såklart olika med olika metoder av alla! Alla har sin filosofi ang hästhantering, jag personligen är UPPLÄRD på så sätt att jag ska vara ledare för hästen på så sätt vinner man ett förtroende. Det skapas naturligtvis inte utav våld, men tydliga tillsägelser av vad som är rätt och fel. Ibland får man markera tydligt ibland ta det lite lugnare. självklart definierar alla människor olika när det kommer till våld och tillsägelser därav att det uppstår konflikter och diskussioner av vad som är rätt och fel. :) Jag hade en medryttar häst för några år sen som var en nordsvensk hingst 600 kg av rena muskler, skulle inte jag varit tydlig med honom om vad han fick göra och inte så hade jag nog inte suttit här idag. Det är inte slag och fula ord utan tydliga signaler och ett tydligt ledarskap. Sen är alla hästar olika vissa måste man vara jätte känslig med för dem är det osv... det gäller att känna efter hur mkt hästen klarar av och inte.

2013-04-18 @ 18:02:00
URL: http://www.medarion.blogg.se
Postat av: Fanny

Om man tänker efter på hur hästar är mot varandra och hur det gör för att vara ledare. Tex. så kommer en häst och sparkar ledaren i hagen så sparkar den tillbaks, de biter varandra, viftar svansen i huvudet på varandra osv. De blir inte ledsna om de får ett ryck som en tillrättavisning om de försöker springa över en människan? ( Nu ska man ju asbolut inte tro att det är okej att dra den i munnen för tävlingen gått dåligt osv. ) På samma sätt blir de inte heller ledsna om de får ett spark i hagen för att de kom för nära?

Alla har vi olika sätt att hålla hästar, men hästen gillar oss inte mindre för att vi är konsekventa mot dem. Snarare tvärt om, en häst som gång på gång får springa iväg utan att få ett ryck i tygeln/grimman blir rent av FARLIG, då är det så mycket bättre att den skolas och får det där rycket några gånger och sedan håller den sig på plats och gör vad vi vill att den ska göra - gå brevid på ett säkert sätt där både hästen och människan kommer att trivas galant och kan "umgås" :)

Svar: Fast läser du det sista jag skriver så förstår du nog hur jag menar. Det vill säga, jag pratar INTE om korrigering, som du beskriver ovan, som behövs i farliga situationer.

Du beskriver ett scenario där hästen blir farlig. Jag skriver i min text att detta INTE gäller dessa situationer.

Jag skriver i min text att man bör vara lugn men konsekvent med hästar. Du skriver "hästen gillar oss inte mindre för att vi är konsekvent".

Jag skriver att detta INTE handlar om korrigering utan där våld och hårda hård är en del av vardagen. Åter igen, du beskriver siutationer där hästen tar över och kan bli farlig.

Jag har läst min text om och om igen och jag ser inte hur den kan misstolkas så hårt. :-P Haha. Men, antar att det är lätt att göra det över nätet. Men vrida och vända på det sådär? När det du beskriver är precis det jag beskrivit fast i andra ord. Lite komiskt ändå. :-P Jaja...
Josefine Fred

2013-04-20 @ 18:43:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0