Neeeeej!

Sadeln ligger dåligt. :( Den nya... Jag har idag ridit andra dressyrpasset i sadeln, och bestämde mig för att sitta ner och verkligen jobba henne idag (har bara ridit lätt annars).. Efter bara 3-4 travsteg så sa det bara poff så låg sadeln framme på bogarna. Fick sadla om 3-4 ggr efter de, och inte blev de nå bättre. Så fort jag satte mig ner och jobbade med magmusklerna så for den fram illa kvickt. Mkt värre än tidigare sadlar till å med. :-/
 
Hur som helst, B var asfin! Hon kom snabbare till jobb idag, i alla gångarter. Jobbade först fram- och bakdelsvändningar i skritten. Behövde ej hålla på så länge så jag satte igång i trav ganska snart. Där var hon jättefin. Lyssnade fint vid halvhalterna och när jag bad henne komma tillbaka när hon blev lite snabb. Visst hon är lite öppen i formen då och då, men de gör liksom ingenting så länge hon lyssnar såhär bra.
 
Sen värmde vi upp i galopp i lättsits, hon skötte sig bra. Efter det travjobbade jag henne då som sagt i nedsittning och red övergångar, vilket gick helt ok. Lite motsträvig men lyssnade bra. Jag märker att det är mest jag som tappar ridning när det går sämre. ;-) När jag skärper mig går de mkt bättre.
 
Arbetade sen övergångar i galopp, från och till skritt. Hon tar så sjukt fina fattningar med framåtbjudning, på direkten när jag ber om de, och utan att ila iväg. Jättefin är hon! Avsaktningarna kräver mer jobb, men jag försöker ta ner på tempot och göra henne lite uppmärksam på att nu ska vi sakta av, så att hon inte kommer i världens fart för då hamnar hon i en slängtrav efter. Hon travade några steg sen fick jag ner henne i skritt relativt fort, och sen direkt ska hon in i arbete! Så att jag inte slutar rida i övergången. Detta funkar så sjukt bra, med massa massa ben och säte. Hon kommer fort till ett lugn mentalt, i skritten, och så kan man fatta ny galopp igen utan massa stress eller att hon blir upprörd. Som förr. :-)

Superhärligt! Men nu.... vad fan ska jag ha för dressyrsadel på hästen!? Seriöst. När jag äntligen hittat nåt som är tillräckligt rakt, och som ligger stilla under LÄTTRIDNING, ja då jävlar glider den fram mer än nånsin i nedsittning!? Jag dööööör. Är vi dömda att rida i hoppsadel?? :(

Kommentarer
Postat av: Anni

Jag har haft precis samma problem med min dam! Alla sadlar vill fram eller tippa framåt. Det bästa rådet jag kan ge dig är att absolut inte ha långa kilbossor, utan så korta och rundade som möjligt. Blir mkt lättare för hästen att putta fram sadeln då. Nu är min tjej dåligt musklad för tillfället så blir ännu svårare nu att hitta en passande sadel, så vi löser det helt enkelt med en globus clic och att bygga upp lite fram vid manken. Jag är inte direkt för att hålla på att addera saker för att få sadeln att ligga på plats. Men hästen protesterar inte och sadeln ligger absolut stilla samt i bra balans, så vi får helt enkelt köra på det. (Efter ca lika många provade sadlar som ni) Vi har ju enorma krav på vad för sadel som vi söker, om det ska ligga stilla. Och tyvärr finns det inte många av dom. samt att tyngdlagen går emot lite. (sadelläget mkt långt bak i samband med överbyggd pålla, så där finns inte möjlighet till manke som "fångar upp" sadeln i samband med att hästen skjuter på bak) Hästen i fråga har stora rörelser och mkt rörlig. jag vet ju att du inte är ett stort fan av att bygga till så sadeln passar, och jag var likadant, men till sist så funerade jag på att de är bättre att bygga och få sadeln att ligga stilla och passa, än att sadeln glider fram och hindrar hästen i rörelserna. :) Oavsett, lycka till! /Anni

Svar: Tack, mailar dig :)
Josefine Fred

2013-12-03 @ 20:11:08
Postat av: Annso

Har också en ridtravare med nästintill omöjligt sadelläge (lång manke, kort sadelläge långt bak) Har provat många sadlar, men det enda som funkat i dressyrväg är en sensationride G4 (bomlös i engelsk modell) Har haft den i tre år och det är den enda som legat absolut still faktiskt, allt annat åker fram eller ligger i bakvikt. Hon rör sig även kanon i den. Har tävlat en hel del i den, funkar kanon. Finns ju även andra bomlösa som ser mer ut som bomsadlar om man inte gillar utseendet. Kanske värt att ta en titt på?

Svar: Tack för tips! Får jag tag i nån att prova så ska jag absolut göra de.. :-)
Josefine Fred

2013-12-03 @ 21:18:48
Postat av: Beatrice

Usch, så tråkigt. Hoppas till gudarna att min hoppsadel ligger bra på Morik så jag slipper sadeldjungeln.. :(
Hade ute en sadelprovare till Zola för massa herrans år sen. Och dem sa att man i princip aldrig kunde hitta en hoppsadel till en travare.. Utan att man va dömd till western/dressyr... Nu i efterhand kan man ju skratta åt det "rådet" eller vad man kan säga!! :O ;)

2013-12-03 @ 23:38:33
URL: http://morik.blogg.se
Postat av: Lina

Åh vad trist! Att det ska vara så jäkla svårt haha. Håller tummarna för att ni hittar en lösning som fungerar! Dressyr i hoppsadel är ju ingen hit :(

2013-12-03 @ 23:45:58
URL: http://sirblacksmith.blogg.se/
Postat av: Sandra

Fram och på med svanskappan på ponnyplutten!;)

Svar: Men duuuh ;) lugn nu...
Josefine Fred

2013-12-04 @ 08:23:46
URL: http://sandrasn.blogg.se
Postat av: Karoline

Min travartjej har hög manke och kort sadelläge, alla sadlar gled fram på henne.
Det slutade med att jag köpte Prestige D1 D zero och den ligger klockrent, rör sig inte alls. Det negativa är att den är svindyr men ibland kan man hitta dem begagnade.

2013-12-04 @ 10:22:24
URL: http://dreamofabetterlife.wordpress.com
Postat av: Erika

Nej vad tråkigt. :/

2013-12-04 @ 14:23:18
URL: http://eriikapettersson.blogg.se
Postat av: Amanda

kolla om farmland har någon bra modell som kan passa, jag har en och jag är supernöjd :)www.farmlandsadlar.se

2013-12-04 @ 16:23:01
URL: http://www.amandawahlberg.wordpress.com
Postat av: cissi

Var på en föreläsning för Peter Winslow, och han sa att en bra sadel alltid glider fram, för då trycker den inte på bogarna. Nu vet jag ju inte på vilket sätt din sadel glider men han tycker iallafall att folk ska börja använda svanskappa och använda en väl anpassad sadel (som då glider fram en aning)

Svar: Whaaat? Hur kan en sadel som glider fram på bogarna inte trycka på bogarna? Bogarna ska ju gå fria.. Ja smaken är som baken! :-)
Josefine Fred

2013-12-04 @ 18:49:07
Postat av: Maria

Fy, vad tråkigt! Vi håller på att bli tokiga vi oxå... Hittar ingen som passar på Dixie, alla glider fram. Så just nu har vi ingen sadel alls, vi har fått låna en denna vecka som verkar sitta bra, en Pessoa amo.

Svar: Ja verkligen! Men jag kanske hittat en lösning nu :-)
Varför glider de på eran häst?
Josefine Fred

2013-12-04 @ 21:17:42
URL: http://maria-hastliv.blogspot.com
Postat av: Maria

Jag vet faktiskt inte varför dom glider. Hon väldigt omusklad och bukig (fet), så kanske att det kan vara en bidragande anledning. Vi är inte så duktiga på vad som är fel... Vi känner mest hur det känns när vi rider...
Hoppas att du hittat en lösning, kanske det är nåt som skulle funka för oss oxå.

2013-12-04 @ 21:25:21
URL: http://maria-hastliv.blogspot.com
Postat av: Maria

Svar: Sadeln som du såg på Dixie har vi lämnat tillbaka, vi tyckte oxå den var för smal. Tack för kommentaren!

2013-12-04 @ 21:31:51
URL: http://maria-hastliv.blogspot.com
Postat av: cissi

"Whaaat? Hur kan en sadel som glider fram på bogarna inte trycka på bogarna? Bogarna ska ju gå fria.. Ja smaken är som baken! :-)"

Ja du, de kan man undra ;) han tyckte att man ska ha en sadel som ska kunna glida fram, men man ska också använda svanskappa som håller bak den så den inte glider fram på bogarna, ååå de är så svårt att förklara haha

Svar: Ja du :D De går emot vad alla sadelutprovare/sadelmakare/elr förresten alla över huvudtaget tycker att en sadel ska ligga... Men men :D Så kan de va!
Josefine Fred

2013-12-07 @ 00:21:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0