Sadelprovning

Provade två sadlar idag. En var Malins som jag testat förr, men som då avvisades med basta då den låg mycket i bakvikt, haha. Men av någon anledning brukar andra intrycket av en sadelprovning vara bättre. Så även nu. Och så hämtade jag Tildas dressyrsadel och provade den oxå. Jag tror faktiskt de finns hopp för min häst oxå! De stora problemet är egentligen att sadelgjordsläget är så långt fram motför sadelläget, vilket gör att sadelgjorden drar fram sadlarna. Det har alltid varit så. Tips på en bra sadelgjord för sånt? Kanske en väldigt svängd? Eller en såndär Eric Tixerant bla bla bla?
 
Tar väldigt gärna emot åsikter!

Först ut en Kentaur Elektra:
 
Sedan en Kentaur Medea:


Åsikter på dessa? Själv tycker jag båda sadlarna ligger ganska bra. Det är ett helt under att de båda ligger an hela ryggen. Jag tycker de ligger minimalt i bakvikt, men så fort jag drar tillbaka sadlarna till de läge JAG vill ha sadeln så hamnar de i balans. Men som sagt, dedär sadelgjordsläget förstör allt genom att dra fram sadlarna. Måste hitta någon lösning.
 

Kommentarer
Postat av: Sari

Båda sadlarna ser ut att ligga bra., och ser väldigt sköna ut.
Det enda som hjälper är en svängt sadelgjord.
Jag har en Eric Tixerant gjord, sadeln ligger på plats, men för nära inpå armhålan.
Jag har haft ut sadelmakare, som påstod att min frieser har så stor ryggaktivitet, att han knuffar fram sadeln,.Eric T gjorden gör i alla fall så att sadeln ligger kvar där jag sadlade.

Svar: Tack för din åsikt! Ja, en sån där tixerant-gjord tror jag blir för bred.. Måste ha väldigt smala/utskurna gjordar på henne så inte armbågen tar i gjorden. Suck. Men jag ska prova en tunn anti-glidmatta mellan schabrak å sadel, o se om de gör nån skillnad. :-)
Josefine Fred

2013-03-09 @ 22:37:41
Postat av: Anonym

Dom ser ju ut att ligga bra båda två, men måst eman välja ser nog Medean ut att ligga bäst iaf!
Angående sadelgjordsläge, svängd sadelgjord gör susen! Införskaffade en anatomisk svängd gjord till F och hon trivs kanon med den+sadeln ligger där den ska! :)

Svar: Ska provrida Elektran och se vad vi tycker. Den vet jag att jag tycker om, på en annan häst iaf, får se hur den gör sig på min. Medean kändes inte alls trevlig att rida i för mig. :-/ En mindre storlek kanske skulle göra susen.
Josefine Fred

2013-03-09 @ 22:43:44
Postat av: anni

Var jag som skickade ovanför ;) haha

2013-03-09 @ 22:44:37
URL: http://anniis.blogg.se
Postat av: Sofia

Jag tycker att Medean såg ut att ligga bäst framme vid bogen :)

Lycka till!

2013-03-10 @ 11:11:31
URL: http://sofiastotto.bloggplatsen.se
Postat av: Sofie

Jag är ingen expert på sadlar, men jag kan säga vad olika sadelutprovare utbildade vid olika skolor sagt till mig. :)
Jag har en häst med samma problem, sadelläget är långt bak i förhållande till sadelgjordsläget. Det man då kan göra för att sadeln inte ska dras fram & upp på bogarna samt för att minska trycket är att KORSA stropparna och köpa en längre gjord som kommer upp lite mer på sidorna.
Angående hur sadlarna ligger så är "minimal bakvikt" inte något man nödvändigtvis behöver hänga upp sig på. DBåda sadlarna ser okej ut, men jag själv tycker att båda ser aningen långa ut. Hade även varit bra med bild framifrån så man ser vinkeln & hur det ser ut kring manken plus bild bakifrån.
Så vitt jag har fårstått det är "Saddlefit4life" de senaste rönen och det som bäst är bäst anpassade efter hästen, skulle rekomendera att kolla igenom deras youtubefilmer. De har en 9-stegs utprovningsskola eller hur man ska säga :)
Tänk också på att bara för att en sadel ligger an bra när hästen står still så är det inte säkert att sadeln ligger likadant när hästen rör sig eftersom att den då ska lyfta och runda ryggen (och hästen står ju sällan med höjd och rundad rygg i stallet ;) )

Svar: Ja jag ska testa korsa stropparna, attans att jag glömde det idag. ;) Ne förut var jag extrem, allt skulle vara PERFEKT, så jag har köpt/sålt säkert upp emot 15 sadlar, och dprovat 30-40 st. Avvisat alla även om de legat OK bara för att kunna uppnå perfektion. Men nånstans påvägen fick jag ge mig och "nöja mig" med det som hästen trivdes i och som jag red bra i.
Ingen av sadlarna var långa, det är nästan 1 dm till hennes sista revben när hon har på sig Medean, vilken var längst av de två sadlarna.

Absolut att hästen blir rakare vid ridning och att sadlarna rör sig, men dessa två låg fortf. an vid rörelse. Vilket min nuvarande inte riktigt gör. :-) Hon är ju väldigt rak i ryggen och ligger sadlarna så bra som på bilden baktilll, så är det bättre än vad jag nånsin hittat åt henne förut. För de har lättat redan från början.
Josefine Fred

2013-03-12 @ 13:31:56
URL: http://countmeamongyoursaints.blogg.se
Postat av: Sofie

Herregud vilken uppsats det blev - korta kommentarer är inte min grej -.-

2013-03-12 @ 13:32:23
URL: http://countmeamongyoursaints.blogg.se
Postat av: Sofie

Jag håller nog ändå fast vid att sadlarna är i längsta laget, att enbart gå på hur revbenen sitter blir inte 100% rätt, rekomenderar verligen saddlefit4life-filmerna på youtube, de visar på ett bra sätt hur man kollar längden :)

2013-03-13 @ 11:09:22
URL: http://countmeamongyoursaints.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0