Önskeinlägg

Fick en kommentar häromdagen av en supergullig tjej som önskade att jag skulle skriva om lite tips och ideér åt henne då hon omskolar en travare till ridhäst sen ett halvår tillbaka, men som nu står lite still i utvecklingen.
 
Det enkla svaret är; grunder. Grunderna är alltid återkommande vadför häst man än rider på, grunderna måste alltid sitta, och är grunden till allt. På B som är 5 år in i sin omskolning, och numera en trevlig ridhäst, rider jag samma övningar som jag rider på en mer grön häst. Alla har nytta av dom.
 
Först och främst, start och broms ska alltid fungera. Hästen ska ta en avsaktning eller övergång för så små hjälper som möjligt. Vilka övningar som är bäst att göra för dagen beror lite på dagsform och vad det är för typ utav häst. Övergångar är något jag rider myyycket på de flesta hästar. På de som är lite övertaggade, som B, så är det bra att upprepa intensiva övergångar, för då kommer hon tillslut tillbaka snabbare och snabbare till mig, och lättar av tidigare i munnen. Tillslut är hon med mig på hjälperna och vi kan samarbeta. Man kan lägga in tempoväxlingar, vilket är väldigt nyttigt. B som är pigg som en ärta tar gärna chansen att tjuvgå ifrån mig när jag ökar/länger, för då blir hon svår att ta tillbaka. Då övar jag massor på kvicka tempoväxlingar där hon ska lyssna för sätet, tills hon släpper efter och lyssnar utan tjaffs.
 
På mer sega hästar som kanske inte riktigt jobbar med helt egen motor funkar övergångar ypperligt. Och att alltid vara ett steg före. Låt inte hästen sega på, men samtidigt ska man inte sitta och nöta heller. Hitta en balans. Jag rider väldigt kvicka och intensiva övergångar på sånahär hästar för att de ska komma igång med bakkärran, och därmed kommer deras framåtbjudning som ett brev på posten. Tillslut blir de nästan åt andra hållet (pigga). Var noga med att alltid få kvicka reaktioner av en sånhär häst, så att de inte går och halvsover.
 
Det är lite svårt att veta vad jag ska skriva om för tips, för L här skriver att de står stilla i utvecklingen, men jag vet inte riktigt var de befinner sig, vad som funkar, vad som inte funkar osv. Men jag har, under 5 år tillsammans med B, aldrig stått stilla i utvecklingen. För mig är det superviktigt att ha tränare som jag känner ger nånting varenda ridpass. Varenda ridpass ska jag få ut något av. Jag ska inte sitta och traggla runt och göra saker jag lika gärna kunde ha fixat lika bra själv, som inte ger oss något nytt. Jag ska alltid hitta en ny knapp som tar oss framåt, som jag jobbar vidare med själv, emellan träningarna. Det kan gå månader. Jag hittar ändå nya knappar som jag jobbar vidare med. Både hos mig själv och häst. En viktig del i att utvecklas, är att man måste ha ett driv hos sig själv att vilja lära. Man måste vilja suga åt sig av ny info, lärdomar, tips och råd, och vilja bli bättre. Försöka göra något bättre hela, hela tiden.
 
Lycka till!



Kommentarer
Postat av: Linnea

Å vad glad jag blir när jag klickar in här och ser att du tagit dig tiden att skriva ihop det här! Tack så mycket :D Det är, precis som du skriver, övergångar som vi allra främst jobbar på. Det har ju blivit mycket bättre om jag jämför med i höstas, men tror vårkänslor och brunst har gjort att vi haft lite olika åsikter om saker och ting här ett tag... ;) Nu har vi hittat en ny tränare, känns jättebra så nu jäklar ska vi komma igång :) Tack för ytterligare inspiration!!

2013-05-06 @ 10:16:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0