Dressyr i ridhuset

Idag skulle jag ju ha ridit lektion för G, men då hon igår bokade om så kör vi imorgon tisdag. Men jag for till ridhuset i alla fall och red henne en stund. Fokus för dagen var skritt/galopp övergångar, vilket passade utmärkt med tanke på att underlaget var rätt djupt.
 
Red fram i skritt först, red ledande tygeltag, red henne inåt/utåtställd tills hon accepterade läget. Fortsatte sedan i trav, en kanonfin trav! Började i höger varv. Red längs spåret idag, som en fyrkant. På ena långsidan fick hon gå inåtställd, på nästkommande kortsida tog jag igenom henne ännu mer i sidan, och långsida nr 2 fick hon gå rakriktad på. Kortsida nr 2 fick hon gå utåtställd på. Sådär red jag och jobbade henne tills hon var helt loss och fin. I höger varvet då var hon hur fin som helst i! Sög verkligen framåt lika mkt i båda sidorna så hade en supertrevlig kontakt med hennes mun.
 
Red sedan i vänster varv, där hon var lite vingligare och hade inte lika bra sug fram till handen. Hon hade även svår att komma lös på kortsidan då hon skulle gå utåtställd. Jobbigt att korta sin högra sida mao. Fick lägga in någon volt här tills hon slappnade av och gillade läget. Sen red vi på igen som vanligt. I rakriktningen i detta varv vek hon huvudet och var inte alls liksidig, så det jobbade vi på tills jag var nöjd och hon var rak. :-)
 
Därefter körde vi lite kort galoppvärmning. Innan jag fattat galopp var hon astaggad och liksom slutade lyssna helt, så då fick hon göra halt på Ia's vis, och inte gå fram förrän hon står med eftergift och avslappning i underhalsen. När hon gjorde det, så skrittade vi några steg och sen fick hon gå in i vänster galopp, och den var fantastiskt fin!! Hon var rund, bärande, på hjälperna.. Ja.. hon var jättefin. Jag rullade på, men ställde utåt på kortsidorna.
 
Tog sedan höger galopp, som inte var lika fin idag. Hon körde ut röva och jag hade problem med att få in den igen, samtidigt som jag hade problem med att fastna i innertygeln. Jaja, gjorde det bästa vi kunde innan hon fick pustpaus.
 
Gick sedan in på en stor 8-volt, där dagens övning skulle ske. Skrittade tills hon var där jag vill ha henne, och sen körde vi igång med galoppfattningar. Varannan höger, varannan vänster varv. I början var hon väldigt tjaffsig, och vi liksom fastnade i varandra då hon inte ville slappna av i skritten. Men jag provade mig fram och tillslut hittade jag mina ben igen, och då gick det betydligt lättare. Istället för att fastna i hand-ridningen när jag ska ställa, så la jag till skänkeln istället och då gick det såklart betydligt lättare. Då kunde jag mjukna i handen och hon mjuknade i munnen. Det gäller ju att jag lyckas rida in hennes kropp istället för att meka för mkt med händerna.
 
Men när jag fått pejl på det gick det SKITBRA. Jag la även in mycket ledande tygeltag och eftergifter så att hon fick möjlighet att länga halsen (reparera -tänk). Hon var jätteduktig!! Kom till ro hyffsat fort, och kunde snabbt fatta ny galopp igen. Sådär bra har det nog aldrig gått. Det tar sig verkligen! :-) Hon kunde till och med länga ordentligt på steget, slappna av i hela överlinjen och söka sig långt framåt/nedåt, och ändå behålla en lugn och bra skrittakt. Det är ju helt otroligt när jag tänker efter, hur hon kan gå så avslappnat när vi jobbar galoppfattningar. Så, jag är jättenöjd. Mot slutet var hon väldigt lyhörd och jag kunde byta varv, ställa hit och dit osv. utan att hon stressade upp sig för att något nytt hände.
 
Avslutade därefter med trav i lång och låg i ett friskt tempo. Hon var positiv och fin!! <3

Så imorgon kör vi in till klubben igen för lektion för bästa Gittan. :-) Ska bli mycket kul! Får se vad vi hittar på för någe.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0