Genetiska förutsättningar

För ungefär 1 år sedan ställde jag upp i ett forskningsexpriment för travhästar, med hjälp av Bellas tagel som skickades in för analys. Tydligen hade man fått svar redan i somras, men mitt har försvunnit nånstans på vägen, som jag nu äntligen fått!
 
Spännande tycker jag. :-) Det finns 3 olika, CC, CA och AA. Där AA-hästarna är de som snabbast kommer till start, då de har bäst genetiska förutsättningar för trav.
 
Såhär har en travtränare förklarat det om CA, vilket Bella är:
 
"Det är först efter att man tränat en häst ett tag och därmed kommit upp i lite högre tempon som man märker att den saknar en naturlig fallenhet för att trava rent i högt tempo. De CA hästar jag har kört ”ställer”. Många olika termer används för att beskriva dessa hästar (ställer, skuttar, platsproblem), men gemensamt betyder de att hästarna har svårt att koordinera benen i högre tempon. Med mycket träning blir de bättre men det finns tyvärr alltid kvar. När jag tänker tillbaka på hästar jag varit i kontakt med så tror jag att det finns en hel del CA hästar."
 
Jag har ju ringt runt till Bellas travtränare och surrat lite för längesen, och de har sagt att hon inte klarar av att gå i högre tempon. Dom får henne aldrig att prestera i det tempot, utan hon börjar "studsa", som en av dom uttryckte sig.
 
På denna länk nedan kan man läsa mer om forskningsresultat m.m.
http://www.capiletgenetics.com/
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0