Nu föll de allt på plats!

Satt här och funderade på vad som kan ha gjort att min häst börjat lägga tungan över bettet de senaste 2-3 veckorna. Sitter och läser, och ser att många skriver att många ggr kan det ha att göra med att bettet sitter för långt ner. Då slår det mig... för någon månad sedan (vet att jag nämnde det här oxå) så sänkte jag betten på hennes träns hela TVÅ HÅL. Det är väldigt mycket! Varför jag gjorde så var för att hon alltid gäspat, varenda gång jag tränsat henne. Gäspat och gäspat, så man får stå och vänta tills hon är klar för att kunna spänna tränset.
 
Därför tänkte jag att det kanske satt för högt upp, och sänkte då först 1 hål. Märkte att hon fortsatte gäspa som attan, och provade sänka ett till. Hästen blev nöjd. Inge gäspande vid tränsning utan helt lugn i munnen. Funkade bra vid ridning etc. Sen har hon ju ALLTID varit munnig mer eller mindre, då främst när krav ställs. Så hela våren/sommaren har hon ju hållit på så, som vanligt. MEN en sak till, jag har senaste 1-2 månaderna lagt märke till att NÄR jag tränsar, så lägger hon tungan över bettet VARJE gång, och sen lägger hon tillbaka den. Men just vid tränsningen så över med tungan när bettet kommit in i munnen, och sen rättar hon det själv innan jag kan spänna nosgrimman.
 
Men nu slog det liksom mig att det måste ju nästan vara så att i dehär gapandet så har hon nu kommit på att det funkar att lägga tungan över, när betten är så lågt ner. Så jag ska höja dom till rätt hål igen (gjorde visserligen det igår och hon lyckades fippla över tungan ett par ggr iallafall, men jag får se över betthöjden och se om jag kan få bort den olaten).
 
Låter inte det rimligt?? Att det är så det gått till... Sen kommer tandis nästa vecka, så tänkte rida extra mkt bettlöst bara ifall att.

Kommentarer
Postat av: Emma Eriksson

Vad knepigt. Gör hon likadant med andra typer av bett?

Svar: Vad är knepigt? ;o Jag ska exprimentera och kolla vilket hon gör det mest på, men ja hon gör det på alla bett. Nu ställer jag mest krav i dressyren, än när vi rider ut, så det är på de tredelade betten hon gjort så mest.
Josefine Fred

2014-09-10 @ 17:36:08
URL: http://www.saqubek.forme.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0