Tandkoll!

Klev upp strax innan 7 imorse, och gick ner till tvättstugan, slängde in två tvättmaskiner och gick sedan upp. E förväntades komma hem ca 7.30, så jag trodde såklart jag var själv. När jag kommit in genom dörrn höll jag fan på dö, haha, han skrämde livet ur mig! Han var inne på toan och påstår att han sagt Hej!, när jag inte svarade muppade han sig och gjorde ett ljud likt "MEMEMEMEMEMEMEME" med smurfröst. Jag skrek rakt ut! Hahahaha. Höll fan på dö. Men jag vaknade ju till iallafall!
 
For sedan upp till Bellotrix och tog in henne för att veterinären skulle komma. Det är första gången jag tar ut en veterinär för detta, men med en bra utbildning. Men annars är det ju som om det finns två sidor, vissa använder "tandraspare", och vissa "tandläkare". Jag har alltid använt raspare förr, men nu pga vissa skäl kände jag att jag ville prova något annat. Och då vi har en tandläkare här som är en av 22 st i Sverige som gått denhär utbildningen så kände jag att jag ville prova ta ut honom. :-)

Citerat från Svenska Hästtandvården:
"Därför tycker jag att du ska anlita någon av de veterinärer som gått igenom den treåriga påbyggnadsutbildningen i Sveriges Lantbruksuniversitets regi, under Ove Wattle och Torbjörn Lundströms ledning. Då vet du vad du får; professionalism, kompetens, helhetstänk, rådgivning, trygghet och självklart ansvarsförsäkring. I alla led."
 
Ja, hur som helst. B var jättefin i munnen! Hon hade två hakar längst bak, pga en tand i nedre käken som liksom buktar uppåt (för att käken svänger uppåt). Men slemhinnorna var jättefina, ljusrosa och inte ett enda sår. Det känns ju väldigt bra må jag säga. ;-) Länge leve Micklemträns! (Dock så har hon alltid varit fin i munnen, men ändå)
 
Skillnaden? Ja, jag har ju lovat fröken S en rejäl förklaring här, så here we go! Precis som jag hade förstått det så fokuserade han på det som verkligen behövdes fixas. Jag är van att bara för att hästen är vass, för det blir den efter 1 år, längs hela tandraden på kanten mot kindköttet, så raspas det ner och blir slätt och lent. Men det gjorde inte G. Han tog bara det nödvändiga, dvs de två hakar som blivit av de två uppåtstående tänderna i nedre tandraden, vilka han även slipade ner.

Sedan kollade han på framtänderna, och tog bort lite lite ojämnheter på de yttre tänderna. Inge stort. Jag frågade även om dehär med att raspa hela tandraden när det är vasst, och han sa att så länge hästen inte har några sår så är det bara bra om den får behålla den kanten för att kunna tugga maten mer ordentligt.
 
Så jag kommer definitivt fortsätta med honom till min häst när det är tandkoll. Istället för att få allt vasst bortraspat, så tas bara det som det blir problem av, dvs hakar el. dyligt. Inte bara för att.
 

Här är övre och nedre tandraden i kinden, och längst bak där ser man tanden som svänger upp i käken och orsakar att den övre tanden slipas ner och skapar haken som syns längst bak i övre raden.

Nu står hon inne och vilar tills det lugnande gått ut. Ska åka upp och ta ut henne strax! Sedan blir det ett dressyrpass igen. Fortsätter med gårdagens arbete med skänkelvikningar och förvända galoppen, men kommer rida som det är i LA:3an.

Kommentarer
Postat av: Fia

Använde du dig av Gunnar? Helt klart bästa vi har här uppe, har använt mig av honom till det mesta under flera år och är otroligt nöjd med honom.

Svar: Ja precis! Himla bra :-)
Josefine Fred

2014-09-20 @ 13:13:30
URL: http://fiajungdalen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0