Dressyr

Idag hade jag först en plan på att rida en hel del förvänd galopp, och tänja lite på gränserna där. Prova tempoväxlingar och utåt/inåtställning för att töja och stretcha. Samt att jag hade tänkt mig lite travjobb i form av öppnor. Men, tanken på det kändes... tråkig? Alltså, jag kom på mig själv att alla pass går så bra nu delvis för att jag bara gör det som numera är enkelt och som känns bra. Så, jag bestämde mig. Jag ska rida nånting svårt idag helt enkelt. Så jag får jobba för det, och så att Bella får träna på något viktigt. :-)
 
Jag provade sprenger-bettet idag, första dressyrpasset. Tummen ner. Men vi experimenterar lite helt enkelt. Mer om det sedan, elr ni kommer tids nog förstå under passets gång här.
 
Började i skritt som vanligt, började direkt med halter för att få henne uppmärksam. Red volter, volt tillbaka, serpentiner. Mycket varierande vägar. Och så fokuserade jag på min egen kropp att jag skulle ge rätt signaler osv. I höger varv är det så klurigt, för det är bådas svåra sida. Jag måste även till min sjukgymnast och knäcka till mig så att mina ben blir lika långa igen, och höften kommer på rätt plats igen. Sånt påverkar mycket.
 
Iallafall så fipplade hon konstant med tungan. Hon la över den hela tiden. Jag gick på det I sagt till mig, hon spänner sig, så rid. Rid, och värm henne i alla gångarter så hon blir varm och tids nog slutar med fipplet. Det brukar funka bra. Men idag var hon liksom... hon ville koncentrera sig, men hon var rädd för allt. Buskage, fåglar, ljud, människor. Alltså hon flög i luften hur många gånger som helst. Så, när Bellie har koncentrationssvårigheter så börjar hon att lägga tungan över bettet helt enkelt. Just idag satt bettet längre ner än vanligt, vilket gjorde det ännu enklare för henne att göra så. Hur som.. Jag provade lite bakdelsvändningar, vilka gick jättebra!

Efter det så joggade jag igång henne och tänkte på en lugn takt. Hon hade jättetrevlig trav här, i början. Fipplandet med tungan fortsätter. Jag varierar tempo, vägar, rider volter, serpentiner. Rider en massa övergångar. Hon gör det rätt bra, och bitvis är hon väldigt fin. Sedan börjar hon fippla igen med tungan. Det kändes alltså inte bra rakt igenom.
 
Sedan joggade vi igång i galopp, där hon var jättefin! Hon hade en riktigt trevlig högergalopp idag, verkligen. Det var en sådan bra takt i galoppen idag. Provade några övergångar till trav, och ja som vanligt blir hon springig och svår att nå efter galopp. Vilket förövrigt var dagens svåra övning, övergångar mellan trav och galopp.

När vi hade värmt fick hon pusta såklart, och sedan var det dags för jobb. Jag började med travjobb, och hade tänkt mig öppnor på långsidorna och skänkelvikningar på diagonalen ner. I början kändes det bara kackigt.. hela värmningen kändes ju mer elr mindre kackig emellanåt, och det fortsatte. Jag saktade av till skritt och analyserade. Kom fram till att jag måste i dehär läget rida FRAM. För hästen går bara och fipplar med tungan och bjuder inte ärligt framåt, därav kommunikationsproblemen. Så, jag tillät ett högre tempo och så red vi på FRAMÅT. Och så red jag in i övningen öppnor/skänkelvikningar, och det gick kanon! Även idag kändes öppnorna så himla lätta. Alltså?! Gör jag rätt eller gör jag helt fel? Haha. Det brukar inte vara såhär enkelt. Skänkelvikningarna var super. Och jag var noga med att driva på henne så att hon bibehåll suget framåt till bettet, och inte började fippla.

Sedan började jag travjobba på stor volt, där jag övade på mellantrav. Så jag fick kräma på henne ordentligt, och sedan tog jag  tillbaka henne så att hon fick lugna sig igen. Så höll jag på. Detta gav bra resultat, för hon fick bra sug fram till handen och slutade nästan helt att fippla. Jättefin blev hon faktiskt. Ur detta så började jag öva på galoppfattningar, från trav, och ner till trav. Men i galoppen så övade jag mellangalopp/arbetsgalopp, och även där blev hon riktigt fin.

I avsaktningarna var jag noga med att våga rida på framåt. Även om det är vårat problem, hon springer och hon spänner sig. Men jag måste våga rida på framåt iallafall, för att hon inte ska känna sig frustrerad. För det är det jag tror är problemet. Hon blir frustrerad och jag bromsar. Iallafall, jag gick in i tempoväxlingarna på engång efter övergången, och det tog inte lång tid så var hon med mig i traven igen, och redo för ny fattning. Tror vi körde en 4-5 fattningar innan vi bytte varv till höger.

Samma arbete här, men här började hon maska och skulle gå i lägre form, osv. så jag fick vara noga med att sitta kvar på rumpan och uppmana henne till att ta i lite. Hon var fin! Hon blev ju bara finare och finare. Och det tog inte alls lång tid innan hon kom till jobb och avslappning i traven igen efter galopp. Jag avslutade med att prova en avsaktning på rakt spår, och det gjorde hon kanonbra. Hon kom in i en jättetrevlig trav direkt. :-D WIHO!

Det finns hopp för oss oxå. Och nu ska jag börja träna på det svåra helt enkelt. KUL!
 
arkivbild

Kommentarer
Postat av: Petra

Hade samma problem till jag provade ett tredelat med lösa bettringar och tungfrihet :)

2015-07-28 @ 21:33:39
Postat av: Elin

Roligt att hon var så fin på slutet! Kan känna igen mig en hel del i hur hon var i början, min häst brukar också vara sån att hon blir rädd för allt innan man får henne att lägga fokuset på att arbeta istället.

2015-07-29 @ 14:30:59
URL: http://liveloveride.blogg.se
Postat av: Divorce your horse

Roligt att läsa en så utförlig reflektion av passet :)

2015-07-29 @ 18:52:59
URL: http://divorceyourhorse.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0