Katastrof

Kvällens dressyrpass var en katastrof. Både jag och hästen var spända och irriterad på varandra. Det är svårt att som ryttare vara pedagogisk när man är irriterad..
 
Började i skritt, och redan där var hon väldigt spänd. "Läskiga" saker i och utanför dressyrstaketet, andra hästar osv osv. Hon la tungan över nå otroligt under värmningen... Jag brukar kunna rida bort det genom att hä fram handen och tänka ännu mer bakben in, men inte idag. Hon bara knäppte av, la tungan över och trippade på. Och detta gör hon när hon blir sådär väldigt spänd och inte kan koncentrera sig. Spelar ingen roll vad jag ber om, en så enkel sak som att ställa sig i innersidan får henne att lägga tungan över. Men jag red på iallafall, och tänkte att jag nog snart rider ur henne det.
 
Travade igång, och red volter, serpentiner, hörnpasseringar, olika vägar osv. Men hon var verkligen inte kul. Hon backade av helt eftersom hon la tungan över = då försvinner ju bjudningen och motorn bakifrån. Så jag hade en riktigt kass känsla. Tillslut hoppade jag av och höjde bettet två hål, för, faktum är att det nästan hängde i sidostyckena, men det har funkat de ggr jag ridit med tränset sen jag köpte det, men idag då hon blev spänd så fick hon läge att lägga tungan över då bettet var så långt ner.
 
Galopperade lite, och det kändes väl inte så bra. Men jag fick det att funka okej ibland, men liksom, hela min ridning kändes bara jättekass? Sen kom jag på mig själv med att sitta och bromsa lite för mkt, så då började jag tänka fram med handen och mer bakdel. Men det gick inte bättre för det.
 
Provade sidvärts, och sen provade jag lite programdelar. Men nä, ingenting fungerade. Och jag blev bara mer och mer frustrerad. Började nästan gråta. Kändes så jäkla illa. Jag var verkligen sugen på att stryka mig från helgens tävling.

När jag skulle trava av så fick jag ny energi och då började jag rida vägar kors och tvärs, men till en fast punkt, väldigt beslutsamt. Där avslöjades hur otroligt vinglig och "inte med mig" hon var, hon gissade hela tiden åt vilket håll vi skulle, men jag bara höjde handen och drev på för att hon skulle gå rakt fram tills jag bad om något annat. Och faktiskt så blev detta arbete BRA. Det gav resultat. Mycket bra resultat. Efter lite noggrannt ridna vägar så började hon äntligen att bära sig, och att vänta på mig, jag kunde då rida ut till punkten ända ut, och sedan be henne om vilken väg vi skulle ta. Och hon var inte före mig. Och hon gjorde finfina hörnpasseringar.
 
Så, det tar sig ju, när jag kommer åt henne. Men när jag blir så frustrerad som innan den övningen så kan jag inte lösa problemen på ett bra sätt.
 
Efter dehär när jag hoppade av kollade jag som vanligt munnen, sen hon fick dedär såret. Det har sett helt bra ut, men NU, nu var det rött där igen. Och den ENDA skillnaden på alla andra ridpass efter såret läkt ut, och detta idag, är att hon gick med tungan över bettet en längre tid. Och sist hon fick dedär såret så hade hon gått med tungan över bettet (hon hade en väldigt spänd period och då är det hennes försvar när jag ber om något), i tre dagar. Så... det måste ju bara vara så att nånting händer då hon lägger tungan över, och går och fipplar med bettet under tungan? Det måste ju vara så att hon blir nypt i det läget. För hon har varit kalasfin i munnen oavsett om vi haft bra elr dåliga ridpass, men hon har inte lagt tungan över. Men idag gjorde hon ju som sagt det, och då slutar det med ett "sår". Så... Det är min slutsats.

Sen ska jag förtydliga att det inte hunnit bli ett SÅR denna gång, utan det är huden som är lite röd. Så hon ska få gå bettlöst imorgon, sen med rakt bett dagen där på (Melina ska nog rida), och därefter borde det se bra ut. Med tanke på att det inte var trasigt på huden. Men jag kommer såklart hålla koll. :-)

Sen så tänkte jag ju avanmäla helgens tävlingar, tvådagar. Men efter en del peppande från goa människor så slutade det med ännu en anmälan, till en till dag. Därför att problemet är tävling, vi behöver få mer rutin, och rida mer på tävlingsbanor. Så tre dagar i rad ska vi tävla, och så får jag se om det blir bra resultat för spänd-hjärnan hon har min häst. ;-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0