Dressyr (fotografering)

Idag har jag och Melina fotat varandra då vi red dressyr. :-D Vi red på planen hemma, och där är B nästan alltid SUR av någon anledning. Vet inte om hon tkr det är trångt? Eller vad det kan vara. För så vet jag att hon varit förut när vi ridit på för liten plan. Det är som att hon känner sig instängd på något vis. Men men, fick göra det bästa av situationen.
 
Började i skritt, och hon kändes rätt mjuk och fin från start. La in några halter, och när de funkade bra fick hon göra en bakdelsvändning åt varje håll tills det blev bra. Joggade sedan igång, och hon är så knepig. För första stegen är hon så fin, sen så fort jag ändrar något t.ex varv, lägger en volt, formar mer i hörnet, osv. så blir hon "tjaffsig", och börjar fippla med tungan och streta och ha sig. Så man får verkligen rida, och förändra för att hon ska vänja sig, och vara noga med att rida takten.

När jag la in skänkevikningar började hon slappna av bättre, så kanske att det blir för tråkigt när jag bara rider runt runt? Vi kanske kommit till ett läge där hon behöver jobbas tidigare? Jag vet faktiskt inte. Som S säger, man kan ju analysera till dödagar. ;-)
 
Galopperade sedan fram, och där var hon JÄTTEFIN. Jag lyckades hålla mig ifrån tyglarna, och bara rida med sätet och höfterna, följa med i rörelserna och liksom känna ryggen höjas och att jag "rullar" ovanpå den. Ibland fick jag leda med tygeln för att visa vägen ytterligare. Vi tänker stretching, hon ska sträcka ut överlinjen och bibehålla en lugn takt. Jobbigt värre!

Skrittpaus innan vi började jobba lite smått. Hon kändes rätt nöjd efter värmningen, så jag tänkte inte köra så mycket mer. Men vi red lite skänkelvikningar och öppnor, för att känna på läget. Det var helt okej. La sedan in lite galopp från trav, och sedan ner till skritt/halt. Det är lite klurigt, för hon blir lite frustrerad när hon måste ta i. Hon vill liksom gärna maska och lägga sig i min hand, elr försöka iallafall, så jag får verkligen rida tills jag har henne på bakdelen innan jag kan sakta av till skritt eller halt. Och ändå blir det inte helt bra. Skulle behövt Marita nu! Hon gav oss väldigt bra guidning till avsaktning från galopp till halt.

Sedan i traven blev hon otroligt sur och frustrerad, och gick liksom inte fram. Och när jag försiktigt med höfterna bad henne gå på mer framåt så fattade hon istället galopp. Flera ggr. Så jag la henne i en öppna på volt istället, då lugnade hon ner sig. Och så fattade jag galoppen ur öppnan, och då blev det väldigt bra fattningar. :-) Gick sedan över till förvänd galopp för att känna på den, och den var bäst för dagen! Jag red ordentligt som G lärde mig förra lektionen, att verkligen inverka. Och hon var grymt fin!!

Jag blir ändå lite frustrerad jag med, när hon dels vill att jag bär henne, och dels så var hon så sur idag, och dessutom snubblade hon ett par ggr med frambenen idag. Jag blir ju direkt nojig och tänker att det kanske är något fel på henne. Men, jag håller ögonen öppna helt enkelt och är uppmärksam. Så märker jag ju tidigt om det är något. Surheten beror högst troligt på ridplanen eftersom hon brukar vara så där. Och det med att hon vill ha hjälp av mig tror jag är för att hon blir trött av att behöva bära sig själv på ett annat sätt nu, sen ca 2-3 v tillbaka. Som jag skrivit om tidigare så har jag ju lagt om hennes träning och nu använder hon sin kropp nästan 100% av ridpassen, motför ca 40-50% förut. Så det är ju inte konstigt egentligen om hon är lite matt.
 
Vi rider på och känner efter helt enkelt. :-)
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Malin

Vilken otroligt fin häst du har!

Svar: Tack 😊😊
Josefine Fred

2015-09-04 @ 17:23:05
URL: http://tildaomalin.blogg.se
Postat av: Petra

Jättefina bilder, å va läcker hon är i lila :)

Svar: Tack!! :) Jaa, jag har fått dille på lila. Vill ha massa olika nyanser :D Haha.
Josefine Fred

2015-09-05 @ 16:11:46
Postat av: Lina

Ni är så fina tillsammans!
Och hon passar verkligen i lila =D

Svar: Tack så mkt! :D
Josefine Fred

2015-09-07 @ 22:14:23
URL: http://linanilsson.horseworld.se
Postat av: Bella

Jag har nyss börjat rida en travare. Håller på att utbildar han för fullt just nu. Jag har två frågor. Har då någpt tips om att fixa galoppen bra? Min travare galopperar bra i ena varvet men i andra är en svagare och trav galopperar i vänster varv.
Om du har någon bra övning till det?
Sedan undrar jag om du har någon bra övning till att min travare ska börja gå på tygel. Jag vet att det tar lång tid men har du någon bra övning till att travaren ska börja jobba mer? :)

Svar: Hej! Tänk att det är som vilken annan unghäst som helst, egentligen. Jag föreslår att du tar hjälp av tränare för att lära dig att rida hästen bakifrån och fram. Det är nödvändigt att få instruktioner live för att lära sig timing, känsla och att få koll på sina egna hjälper. Först då så kan hästen börja jobba.
Det du kan göra själv är t.ex rida ut och klättra i skog och mark, uppför backar osv. så att han på ett naturligt sätt får använda rygg och bakdel.

Vad gäller galoppen så är det bra att jobba med själva fattningarna, och låta bli att nöta varv på varv. Det är fattningarna som avgör kvalitén på galoppen. Så därför bör fokus vara att få till bra fattningar från en bra skritt/trav. Det är stärkande för hästen. Och bryt av innan den faller isär och blir svag.

Om hästen har en okej galopp och tar fattningarna bra så är tempoväxlingar en bra grej att rida, ofta och mycket. Stora skillnader där du tänjer på gränserna både uppåt och neråt. Men han ska vara balanserad hela tiden.

Tänk verkligen på att ha en mjuk hand och att rida med ditt säte, bakifrån och fram. Reglera hästens skrittsteg med ditt säte, tills den skrittar genom kroppen. Rid mjuka volter och serpentiner. :-) Mycket övergångar mellan skritt/trav.

Lycka till!
Josefine Fred

2015-09-11 @ 11:01:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0