Bäckenrotation

Igår kom ET/massören Jossan ut till Bella, som planerat. Vi har ju haft två inbokade besök innan senast 3 veckorna, men J har varit sjuk. Så nu blev det äntligen av.
 
Det började inte så bra. Jag visade upp henne först, och bara av att skritta på rakt spår så såg Jossan att hon är helt skev i bäckenet. Vidare upp till volten där vi longerade, och där syntes en tydlig hälta i höger varv. Ungefär där rasade min värld. Nä då, riktigt så drastiskt var det inte. Jag var, liksom Jossan övertygad om att det inte var ngn ledhälta, utan allt pekade på det skeva bäckenet.
 
Så vi gick in för att behandla. Jag fick göra många av övningarna på B eftersom hon ibland inte låter Jossan göra vissa saker. Hon får för sig att det ska göra ont, och då räcker det med att J lägger en hand på henne så är det kört.

Det visade sig iallafall vara bäckenet som var problemet. Högra sidan är tiltad framåt neråt, och vänstra är bakåt uppåt. Detta har jag fått behandla förut, men då har det inte varit såhär illa. Men det känns ju bra att jag känner till övningarna sen tidigare och känner att jag fixar dom.
 
Jag fick även lära mig något som kallas att jobba funktionellt. Det var jag riktigt nojig över att jag inte skulle fixa, men det var hur lätt som helst. Och det ger en så stor verkan. Det ser ut som att man bara står och håller handflatorna på hästen,  typ som hokus pokus. Men riktigt så är det alltså inte. ;-)
 
Efter behandlingen gick vi upp för att kolla hur hon rörde sig. Stor skillnad. I princip felfri i vänster varv, och höger varv fortf. lite rörelsestörd. Men det kommer ta ett tag sa J.
 
I normala fall skulle hon komma tillbaka nu mellan 5-10 dgr, men vi bokade först om 18 dgr för hon tkr att jag gör ett sådant bra jobb. Det är ju alltid kul att höra. :-D Vi ska träna och fortsätta precis som vanligt för att stärka henne i det nya läget jag hjälper henne att komma till genom att göra dessa övningar varje dag.
 
Varför har bäckenet roterat då?! Jo, av yttre trauma. Att hon gått omkull i hagen eller rullat fast i boxen exempelvis. Och när hände det? Ja, det tyder på att det är nyligt, för alla kotor låg helt rätt i ryggen och hon var fin i muskulaturen.

Först tänkte jag att det borde ha kommit då hon började kicka, eftersom det är just höger bak hon kickat med, och det skulle stämma överrens med det sneda bäckenet. Men det var över 2 månader sen, och hon borde vara betydligt värre i kroppen än hon såg ut igår isåfall.

Sen kom jag på en sak idag, att för ca 1 vecka sen när jag kollade på henne i profil från v. sida, så såg jag att det inte såg ut som det brukar, hon var toppigare liksom. Jag minns att jag tänkte "Vad fasen har hon gjort? Varför ser hon ut sådär?" Det såg knepigt ut, men jag släppte det och tänkte inte mer på det. Och det skulle stämma överrens med vänstra bäckenhalvan som ju är  tiltad uppåt bakåt nu. Så, jag tror faktiskt att det skedde då, för 1 vecka sen. Att hon kickade vid ridning (jag skriver kickade för hon har varit klockren två senaste dressyrpassen) berodde troligen på pälsfällningen som var så jobbig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0