Dressyr

Idag blev det ett dressyrpass i det härliga vädret på en mycket fin tjej. Fast det var min förtjänst. ;-) Jag var aktiv hela tiden idag, precis som jag tänkt att jag ska bli bättre på. Och idag fick jag en riktig aha-upplevelse tack vare det. Jag har nu förstått hur grymt viktigt det är att jag rider B i varje steg. Annars blir jag passiv och låter henne falla ur ramen. Jag tänker balans. Jag måste rida henne till en balans, för när jag gör det, så kommer all energi bakifrån och hon och jag har som sytrådar mellan hand och mun.
 
När hon blir springig, så är hon ur balans. Då måste jag rida henne till balans, med mina ben, för då försvinner springet och mjukheten kommer åter. Upprepa upprepa upprepa. Tillslut kommer hon att kunna balansera sig själv, men just nu måste jag påminna henne åter och åter. Eller, påminna MIG. Jag har ju mesridit. Hon gör ju bara som hon blir tillsagd. Vare sig det är uppvärmning eller arbete måste jag hela tiden vara aktiv.
 
Jag började i skritt med att rida som i en fyrkant, och vända henne med ledande tygeltag, och på väg till nästa hörn gjorde vi en tempominskning, innan jag ställde inåt och förberedde nästa vändning. Noggranna hörnpasseringar, inget fusk. Fick jag inte igenom hörnet ordentligt la jag en volt och gjorde om. Sedan började jag kräva formning och balans i skritten, och det gick bra utan att hon kickade elr ngt. Lite irriterad i höger varv som vanligt, men inte nämnvärt.
 
Började sedan trava, mycket volter och varvbyten, några övergångar, och jag var väldigt noga med att RIDA in henne i nya varvet.
 
Efter skrittpaus körde vi lite mer travjobb, under nedsittning. Jag red igenom första travdelen i LB:2an. Det gick hur bra som helst! När jag inte fick igenom henne la jag en volt, men oftast fick jag igenom henne och hon var med mig. Det kommer bli hur bra som helst med lite träning. Sedan körde vi lite tempoväxlingar på stor volt i traven, där hon skulle minska och samla sig lite, och sedan gå på lite mer framåt. Det var kämpigt, men hon var så duktig! I höger varv är det svårast, hon har svårt att ta med sig inner bak. Så jag får kämpa rejält. Men det går bra.
 
Sedan galoppade vi, och hade samma tänk kvar. Balans. Är hon i balans är hon med mig, är hon i balans gör vi fina hörnpasseringar osv. Jättehärlig känsla verkligen. Jag saktade av till trav, och tänkte balans, aktivera, hon måste plocka in bakbenen för att kunna sluta springa, och det gick fort att få henne till en bra trav igen. Bytte varv och fattade ny galopp. Samma där, bröt av till trav och hon kom in i jobb hyffsat fort efteråt.
 
Travade sedan av lång och låg, och NOGGRANNT. Hon ska vara balanserad hela tiden.
 
Detta är såklart ovant för henne att jag är så himla noggrann, så vi avslutade här då hon skötte sig superbra.
 
Jag har länge tänkt att, t.ex när jag rider för G så går ju allt så himla bra. Oftast är vi runt fyrkantsspåret, eller på en volt och gör grundarbete så att jag ska hitta en bra ridning. Men jag har känt frustration när jag rider hemma och t.ex tränar på program, för då har allt varit bortblåst. Men jag har samtidigt inte velat säga till heller att jag vill rida programdelar, för jag får ju ut SÅ mycket av allt tragglande vi håller på med. Men, idag gick det ju verkligen upp för mig hur jag måste rida. Hon måste vara i balans hela tiden. Då spelar det ingen roll om vi ligger på en volt och jobbar, eller om vi rider ett program i alla gångarter.

Så detta ska bli väldigt kul att jobba vidare på. :-)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0