Utbildningsskalan

Man har ju alltid fått höra om denna utbildningsskala, och allt låter logiskt osv. Men hur många följer den egentligen? Jag har då aldrig gjort det förut iallafall. Och nu är den mer logisk än någonsin, för nu vet jag vad jag håller på med och vilka effekter det får. Så vad innebär den egentligen?
 

 
Rytm: Om hästen inte är i en bra rytm, kommer den aldrig att kunna jobba över ryggen. Om du tappar rytmen, gå alltid tillbaka för att återställa denna.
 
Kommentar: Jag har aldrig behövt ha en bra rytm i min häst, alltså, jag kan ha blivit ombedd att rida skänkelvikningar, öppnor, slutor osv på en häst som är helt stel och spänd i sin överlinje och som går emot handen rejält. Detta ska alltså hjälpa till att lösgöra och få hästen rytmisk? Well, det fungerar inte så. Det är felvänd ordning. Först när hästen har rytm och balans, då kan man be om något annat. Så prio 1: rytm.
 

 
Avslappning: Låt hästen stretcha sin överlinje. Låt den lossa alla sina muskler utan motstånd, detta kommer att få hästen helt avslappnad. Om du inte kan få till detta, gå inte vidare. Backa bandet.
 
Kommentar: Jag har ju alltid varit så att jag ridit mot lång och låg form, just för att försöka få B mer avspänd osv. Men det har ju inte varit optimalt iallafall, hon har inte arbetat över sin rygg, hon har inte bjudit på "the wave", och hon har inte klivit på optimalt med sina bakben. Eller jag formulerar om mig, jag har inte ridit henne på det sättet. Många anser att de rider sina hästar mjuka genom en låg form där hästen tydligt går bakom lod och knäpper av vid tredje nackkotan, vilket gör att den inte har en möjlighet att arbeta korrekt.
 

 
Kontakt/Connection: När hästen är i rytm, avslappning och lösgjord så kommer den söka kontakten. När den gör detta kommer ryggen att höjas och bakbenen kommer in ytterligare. Nu är hästen connectad från bakben till front.
 
Kommentar: Denna känsla är helt magisk! Det är min stora aha-upplevelse efter att jag började träna enligt art2ride. Känslan när man rider som på en våg. Det bara rör sig en massa under en, det flyter. Det är svårt att förklara. Men wow alltså! Så häftigt.
 

 
Schvung: Här kommer hästen att börja ta mer vikt på bakdelen. Den kommer att kliva in under sig ännu mer, och kännas mer engagerad.
 
Kommentar: Vi har ännu inte kommit längre än till den långa och låga formen, men ändå så känner jag bitvis hur hon börjar svinga sin kropp lite ytterligare.
 

 
Rakriktning: Ju starkare hästen blir desto bättre möjlighet har den att bära lika med båda sina bakben. När detta sker kommer hästen att kännas helt rak. Detta har ingenting att göra med hästens huvud eller hals, utan det är hästens motor som ger rakriktning.
 
Kommentar: Jag har ju märkt att min häst känns mycket rakare nu, och jag tänker mycket rakare när jag tränar henne nu. Jag har fått en annan känsla för hur rakheten verkligen kommer ifrån båda bakbenen, och inget annat.
 

 
Samling: Graden av samling beror på hur väl hästen kan vinkla tre av sina leder, höft, knä och hovled. Det har ingenting att göra med hur hög nacke hästen har. Ju mer den kan böja dessa tre leder, desto mer kan hästen sänka sin bakdel och höja sin framdel, och desto högre samlingsgrad är möjlig utan att den tappar ryggen.
 
Kommentar: Det syns på många hästar att dom tappar ryggen och trampar på snyggt med sina ben, utan connection. Nosen är ofta bakom lod och hästen söker inte kontakten.
 

 
 


 
 
Jag passar på att slänga in en ny jämförelsebild jag gjorde för ett par veckor sedan.
 
Nr 1 är ju ett typexempel på en häst idag som rids så kallat lång och låg, för att bli mjuk och fin i sina muskler. Well, det här är FEL. Inga aktiva bakben, ingen höjd rygg, ingen sökning framåt. Ingen connection helt enkelt. Men denna bild var länge min favorit och upplevs av många som tjusig!
 
Nr 2 är en häst som arbetar från bakben till front i en båge där ryggen är höjd och bakbenen kliver väl in under med vinklade haser. Detta är en glad häst i harmoni som söker kontakten framåt. Jag kan föralltid kolla på sånahär bilder. 😍

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0