Gott nytt år!

Gott nytt år allihopa! Har just ätit en grym middag med familjen. Nu ska jag sminka mig, fixa skallen och packa lite så far jag till Otto. :-D Wiho!

Min andra älskling


Manuellt

Provade fota lite i hagen, manuellt, nu när det var så fint ute. Jag har typ aldrig fotat manuellt, så det är nog dags att jag lär mig lite nu! ;)



Skrittur

Jag och Bellsan tog oss en skrittur i det otroligt fina vädret idag. Var väl ute ca 1 timme. Strosade runt på lång tygel så långt det gick, fick ta tyglarna när vi vände hemåt. För då vart hon väldigt på G. Så började jobba mycket halter, skänkelvikningar och att länga/korta formen, gick jättebra. Hon var väldigt spänd emellanåt bara, tittig och sådär fjantig som hon kan vara ibland.

Det gick betydligt
bättre idag när vi gick förbi domdär spånbalarna på ängen som hon blev så fruktansvärt rädd för sist, hon spände sig enormt, men gick snällt förbi. Frustade sådär "drak-aktigt" efteråt, haha! Dock slängde hon sig för en barack som stod vid ett villaområde, där dom håller på att bygga ett nytt hus. Haha! Fjollan min.

Sedan efter ridturen så gick vi en promenad, och så gick vi till paddocken och tränade lite från backen. Det är så roligt! Varje gång jag gör detta undrar jag vrf jag inte tränar henne oftare, det gör ju så gott för vårat förtroende. Men det är mitt självförtroende som förstör, det är så dåligt så jag försöker inte ens för att 'jag vet att jag inte kan'. Men det gick iaf super idag! Körde följa john varvat med att flytta hennes bakdel vs framdel om vartannat, och när jag gjort förflyttningarna följde hon mig som en svans!! Hur snävt och snabbt jag än svängde och ålade omkring där i trav så följde hon minsta lilla vink.

Och efteråt stod
hon och tuggade och visade sig undergiven. Så tror nog det är bra för oss att träna lite mera från marken. :-)

Glömde ändra ISO så tyvärr e bilderna jättebrusiga :( Sucks!




Allmänt

Har just fikat färdigt och ska dra mig mot bussen till stallet snart. Hihi! Ska skritta ut på pluttan idag, och om vi hinner ska vi kanske lastträna lite beroende på mitt humör. :-)

Har drömt massa mardrömmar inatt, huvva, glad jag blev att det inte var verklighet då jag vaknade.... ;)

Det var inte så himla poppis med film här märkte jag? Betydligt mer uppskattning när jag lägger ut bilder, så får nog bli så i fortsättningen, mestadels bilder! :-D


Någon som förstår?? :o

Någon som förstår vad det är som faller ner från taket med en rejäl smäll? ;o Ett likadant ljud fast något kraftigare hördes sekunderna efter... ;o Bör ju tillägga att ingen i ridhuset reagerade på varken ljud eller att något föll, utan detta syntes på filmen efteråt.

Taget från Carros blogg:


Film (dressyr)

Här kommer filmen från idag. Har klippt ihop lite utav flera filmer! :-)

I början så vet jag att jag tar i henne lite för hårt där ett par ggr, hon blev så jädra tung, och sen mitt tålamod på det... vart irriterad och tog hårdare än vad jag borde. Men sedan så blev hon kalasfin igen bara jag slutade med negativiteterna.



När jag ser filmer såhär efter ett ridpass blir jag så arg på mig själv, skulle vilja ge mig en stor jävla käftsmäll ibland. Vad tusan gnäller jag så jävla mycket för? Buhuuu jag kan inte rida, buhuuu jag får inte till det, buhuu mina ben är olika långa, buhuuu mina ben far omkring... Och för det blir jag arg, frustrerad vilket går ut över de i min närhet? Nä nu äre nog! :p

Lite fler bilder


Stort tack!

Stort tack till Emma och Carro som höll ut med mitt tålamod idag! Haha. Det vart verkligen jobbigt för mig när jag hade glömt tränset hemma, och jag är inne i en väldigt känslig period just nu så.. Var väl inte alltför gullig i tonen kan jag gissa.

Så TACK för att ni står ut med mig! :-)

Dag 8 - Min hästs vardags outfit

Ehm.. enkel fråga? Nej! Haha.. Har ju massor av vardagsoutfits. :P Men ja.. Sadel, träns, ibland benskydd, ibland reflexer (ben). :-)




Svar på tal

Jag gillar din blogg, men förstår inte meningen med att du listar upp saker du ska skriva om, och sedan skriver en mening om det. x)
Menar inget illa, du får ju självklart skriva precis vad du vill på bloggen, och hur du vill, men jag skulle önska att se lite längre inlägg (:

Svar:
Jag kör en dag-för-dag-lista som jag la ut för någon vecka sedan, och den följer jag. Vore knepigt om jag skulle hoppa över en punkt på den bara för att jag inte hade så mycket att skriva om det. ;P Har helt enkelt inte mycket mer än ett enkelt svar att skriva på vissa. :-)

Dressyrlektion

Carro och jag åkte till stallet 10, men kom inte hem förrän 16-17.. Anledningen? Jo tack vare mig, smartskaftet själv. Skulle ju åka till ridhuset och rida för Emma idag, och när vi väl kommer dit så går vi in. Sadlar, sätter på skydd m.m, allt sånt.. Tills tränset ska på.. då upptäcker jag att det hänger så fint hemma i stallet på ena tränshängaren. DÄR skönk hela mitt humör och ridlust över huvudtaget.

Efter mycket
om och men så körde vi helt enkelt hem och hämtade det, och for tbx till ridhuset.

Väl där så skötte sig B mer än bra. Hon kändes verkligen kalasfin i skritten och traven. Vi började med att skänkelvika in och ut ifrån spåret i skritt, vilket gick suveränt tycker jag. Sedan körde vi igång i trav och jesus vad hon jobbade fint! Hon kändes verkligen stadig och fin. Jättetrevlig helt enkelt. Men jag vart så irriterad på min kropp eftersom jag har så svårt att sitta jämnt och bra, och inverka rätt. Jag måste hålla reda på 100 delar.

Jag fick iallafall
en aha-upplevelse idag, vilket känns super. Det visar bara att vi är ännu mer på G! Idag flöt ingen bog ut i volterna och serpentinerna, utan idag så lärde jag mig att hålla om med ytterskänkeln och hålla den på plats. Det gjorde även att jag kunde inverka mycket bättre och att jag hade större chans att sitta rakt i sadeln och ha lika långa ben. Känns skitbra! Det gjorde ju verkligen underverk, haha. Annars har bogarna flutit ut både här och där, och jag har aldrig riktigt fått till det hur mycket jag än försökt. Men på detta vis gick det prima. Lägga ett mjukt stöd med ytterbenet bara, jag tappar lätt det och fokuserar på innersidan istället.

Sedan var det dags för galopp, vänster. Fröken tjurskalle skulle absolut inte ta den idag, så vi fick ta fram longerlina och en galoppbom och på så vis få in den. Det gick några ggr, vi gav oss efter 4-5 fattningar. Gud så tjurig hon var idag! För grejen var att vi fick bort bakåttänkandet, så hon blev bara tjurig istället, haha. Och när hon väl fattat den skulle hon inte hålla den. Så som sagt, vi gav oss efter 4-5 fattningar. Alltid något! Har absolut inte höga krav med tanke på hur stora framsteg vi gjort ändå på dessa senaste månader.

Sen tog vi en höger oxå och den var suverän. Synd Carros kamera fick slut på batteri redan på travdelen, så blev ingen film på galoppen. Den var iaf kalasfin som sagt. Sedan travade jag av lång och låg, och slutligen skritt. :-)

Emma lastade Bellie
dit och hem utan problem, men med mig går det inte.. Suck. Men det är inte så konstigt egentligen.. Får helt enkelt ta mig tid och försöka samla tålamod nog att lastträna henne själv oxå.. Menmen, får se när det lär hända. :-) Det är bara lite jobbigt ibland med denhär damen, hon är så himla speciell... jag menar i somras  fick jag skicka in henne helt själv i transporten utan någon som helst tvekan. Och flera veckor i rad kunde jag leda in henne så fint så utan problem. Men hon har ju sina perioder...

Blev typ inga bilder med min kamera så slänger in en galoppbild, och 3 bilder från avtravning/skrittning (kommer ev. fler bilder och ev. film ikväll)

Imorgon

Imorgon blir det en dressyrlektion för Emma. Var jättelängesen vi red ett pass för henne nu. Lär väl ha lagt till med både den ena och den andra gamla ovanan nu, haha. Men vi får se. :-) Kommer iallafall bilder helt säkert, och eventuellt film beroende på hur lilla B sköter sig.

Ska bli spännande!




Här var senaste träningen för henne. GUD vad längesen! =o Jag som normalt rider lektion 1 gång i veckan..

Dag 7 - Min favorit grej i stallet

Öh? Hm.. favoritgrej. Värmefläkten då kanske! ;)

HISSAR

Fick idag reda på att år 2014, ja om 3 år, så ska det räknas som djurplågeri att verka sina hästar själva. Ni vet dom människor som gått en helgkurs och sedan tycker att dom är fullt kapabla till att verka en häst korrekt? Ja dom, dom kommer att hamna bakom lås och bom ifall dom blir påkomna, bra va?! :D Det ska alltså bli emot lagen! Ingen häst utan hovar, så lämna det jobbet till någon som kan!

Anledningen till att det dröjer hela 3 år är för att 'nutidens' hovslagare ska hinna utbilda sig ännu mera, för dom ska inte heller få utföra sådant, eller ta bort hovbölder m.m efter 2014, utan denna utbildning. Från och med nästa år är hovslagarutbildningen på 3 år, och förut på 2 terminer. Alltså har de som redan är färdiga en del att läsa ikapp nu! (5 kurser)

STOR HISS!

Intervaller

Red intervaller med Bellan idag på travbanan. Skritt och galopp blev det, travade nästan ingenting förutom på slutet för att få henne att sträcka ut överlinjen.

Hon skötte sig iaf bra i början, i skritten. Sen blev det galopp och då vart det fart på bruden. Ju mer jag galopperade ju bättre blev hon, kvickare i hjälperna och lugnare. Mer 'med' på vad vi skulle göra liksom. Gick jättebra!

Sen på hemvägen så blev hon taggad som vanligt, haha. Men hon fick suverän arbetsgalopp! Sen var det ett jättestort fordon av nåt slag mitt på travbanan, såna som lyfter stora stockar. Och den var hon ju livrädd för! Haha. Men tillslut kom vi förbi den, hade väl 1m att gå på. Men det gick så fint så.

Haha efter det la jag en galoppskänkel, och jävlar i min lilla låda vad hon tog galoppskänkeln! Haha, jag tappade stigbygeln och sedan började hon småbocka så fick sakta av. Supertaggad blev hon! :P La en ny galoppskänkel och då var hon betydligt lugnare. Försökte sedan få henne att länga överlinjen i trav, men det var lättare sagt än gjort. Hon ångade på och fy tusan vad hon låg på bettet på hemvägen, hon blir så taggad. Går inte bra att kommunicera då elr. ;) Menmen, är så nöjd ändå så!

Nu så har jag nyss fått lite mat i magen och sitter och tuggar lite godis i väntan på hovslagaren. :-)




Dagens fråga

Hur förbereder ni era hästar inför en tävlingshelg/dag? Hur brukar ni lägga upp dagarna innan?

Jag är lite osäker, men brukar gå efter känsla. Såhär tänkte jag att nästa vecka ska se ut:

tis - hoppning
ons - övergångar
tors - intervaller
fre - jogga lång och låg
lör - träningstävling hopp
sön - träningstävling dressyr

Normalt hoppar jag inte 2ggr/veckan, men just denna vecka blir det så eftersom hon bara hoppat 1gång på 2 mån, så vill klämma in en till hoppning innan tävlingen. Kommer skippa hoppningen nästkommande vecka ist.

Låter detdär schemat bra? Bör jag ändra på något? Hon kommer inte gå spec. hårt under tävlingsdagarna heller. Blir som ett vanligt dressyrpass om inte slappare, och hoppningen är bara en klass på 60cm.

Allmänt

Igår så var jag med älskling E hela dagen, supermysigt! Älskar såna dagar. Vi var på Birsta 2ggr och strosade runt, skulle leta grejer åt honom. Kläder alltså. :-) Hittade även en jättefin längre tröja åt mig själv, love it! Sen åt vi på Donken.

Somnade rätt tidigt igår, mitt i pirates of carebbean. :) Vaknade nu typ kvart över 10.. Har drömt så sjukt mycket mardrömmar, massa olika. Inte kul! :p Älskar när man vaknar och inser att man inte alls behöver oroa sig.

Igår så red Emma B, i grimma och grimskaft. B hade arbetat lång och låg hela tiden, så de hade haft en trevlig tur. Sedan hade Emma lasttränat B, vilket gått jättebra. Tack så hemskt mkt Emma att du lägger ner så mycket tid på oss! <3 Du är underbar.

Ska åka till stallet om ca en timme, myyyyys! :D

Allmänt

Igår så var jag med älskling E hela dagen, supermysigt! Älskar såna dagar. Vi var på Birsta 2ggr och strosade runt, skulle leta grejer åt honom. Kläder alltså. :-) Hittade även en jättefin längre tröja åt mig själv, love it! Sen åt vi på Donken.

Somnade rätt tidigt igår, mitt i pirates of carebbean. :) Vaknade nu typ kvart över 10.. Har drömt så sjukt mycket mardrömmar, massa olika. Inte kul! :p Älskar när man vaknar och inser att man inte alls behöver oroa sig.

Igår så red Emma B, i grimma och grimskaft. B hade arbetat lång och låg hela tiden, så de hade haft en trevlig tur. Sedan hade Emma lasttränat B, vilket gått jättebra. Tack så hemskt mkt Emma att du lägger ner så mycket tid på oss! <3 Du är underbar.

Ska åka till stallet om ca en timme, myyyyys! :D

Dag 6 - Det här äter min häst varje dag

Bells står självklart på fri tillgång på hö. Väldigt viktigt att hästen får äta (framförallt tugga) så mycket som den vill och behöver. Tuggbehovet är stort hos hästar.

Sedan får hon 2kg Groov 125, samt 4dl soja.

Dagens fråga

Hur ofta och hur länge rider ni i snö? Alltså lite djupare snö än upptrampade stigar och plogade vägar. Skulle vara väldigt intressant att veta hur ni lägger upp det.

Själv rider jag ett pass i snön (oplogad hage/paddock) ca en gång i veckan, ibland ingen alls. Rider max 30min, beroende på hur djup snö det är. Annars rider vi runt i skogarna, där det för det mesta är plogat.


I denna icke-djupa snö rider jag ungefär en 20-30min. Det mesta är redan upptrampat, men styr ut på det otrampade då och då

Hoppning (bildbomb)

Hoppade världens bästa B idag. Hon var fruktansvärt duktig! Övningen jag hade tänkt ut i huvudet, exakt den stod framme i ridhuset! Haha hur stora är oddsen?! Skitbra i vilket fall.

B var lugn, mjuk och trevlig i skritten. Värre i traven då hon blev på G! Haha. Men hon var fin oxå. Hoppningen idag gick ut på att hon skulle först och främst landa i rätt galopp, och sedan hålla galoppen till nästa hinder. Eftersom B inte tillåter mig att fatta vänster galopp så tränar vi alltid i höger galopp ute i skogen/när vi rider dressyr, vilket gör att hennes högra galopp verkligen är betydligt starkae än vänster. Så vi red mycket vänstergalopp idag, och jag verkligen kände hur hon ville byta till trav, men jag pressade mig själv och henne och verkligen RED. Så vi fick jättefina vänstergalopper efter och mellan hindren.

Fick även en vänsterfattning utan någon antydan till bakåttänkande. GLAD TJEJ! :-D

Är supernöjd över pinglan min. :-) Hon e bara bäst. That's it!




hade lite svårt att sträcka ut överlinjen efteråt idag, hon ville gärna ånga på så jag kunde inte riktigt släppa fram nosen


Dag 5 - Det här finns i min rykt låda

Intressant! Inte. :-) Jag har två hovkratsar, en vanlig borste, en ryktborste+skrapa, en hårdare borste, en pannborste, en svettskrapa och en liten handduk. :>


Min morgondag

Min morgondag fick just en mening! Haha. Det blir nämligen hoppträning i ridhuset imorgon, fy fan vad kul det ska bli rent ut sagt!! Har inte hoppat B på 2 månader nu, hon kmr nog vara helgalen! :D:D Undra om hon glömt bort bromsen, eller om hon är med mig! ;) Återstår att se. Får verkligen hoppas att det blir av, så vi inte får några förhinder.

Så håll tummarna alla kära bloggläsare, så kommer det filmer imorgon! ;) Nemen just de :o Ska sälja min kamera imorgon, så tyvärr inga filmer. Haha. :-D Ingen som har en digitalkamera att låna ut? ;)

Dagens fråga

Vad använder ni för täcke på hästarna i transporten nu, vintertid?

Jag är lite kluven vad jag ska ha för täcke på B nu. Jag vill inte ha fetaste vintertäcket henne, det blir nog för varmt. Och fleece blir väl för tunt? Hon har ett extra tjockt fleece oxå, men det drar väl ändå igenom det? Kylan alltså.

Hur är det med ulltäcken? Håller de lufttätt bra? Kan de klara sig på ett ulltäcke i transport vintertid? -10 -20?

Hade ett stalltäcke på henne sist hon åkte till vet. och det fungerade bra, äger dock inget själv (än). Har ett regntäcke på 100gr, det kanske skulle vara något?


Tjurig tjej

Någon som kan tipsa

Någon här som kan tipsa om en bra digitalkamera som ger filmer i hyffsat bra kvalité? Alltså rätt skarpa, och inte så mörka filmer.

Det står bara hur bilderna blir i alla recensioner man läser om olika kameror.


Shopping


en supermysig kofta och en huvtröja

benskydd-set, strl S, knep de sista! =D

Sjukt fint ulltäcke, knep de sista i 135

Snyggt schabrak strl F

Ridtröja i polomodell

Schabrak strl F (bara måste testa med rött på fuxan, haha) Knep båda sista schabraken i full :D gilla!

Blev inget stall

Skulle ha åkt till stallet idag med 11.15 bussen, och blivit fotad och filmad utav Carro. Skulle på Hööks innan så såg till att vara där kl 10, när jag plötsligt kommer på att jag läste ju för någon dag sedan att dom öppnade 11 då! Haha. Så det var bara att gå runt på city tills Hööks öppnade. Hann då såklart inte med bussen så jag skippade stallet idag, jag verkligen MÅSTE in på Hööks, så det fick bli prio ett. ;) Emma skulle rida lilla B. Tack Emma!

Besök även Carros nya blogg, skönt att kunna följa endast henne! :-D Lite jobbigt ibland när folk delar blogg, och så är man bara intresserad av den enes inlägg, men blir uppdaterad om bådas. Menmen..

Shoppade iaf litegranna på Hööks, kommer upp bilder strax. Dock med digitalkameran då systemisen blev kvar i stallet igår..

Dag 4 - Hur började mitt häst intresse

När jag var liten så gillade jag alltid hästar. Jag var runt på ridskolor och pysslade om hästarna, men jag fick aldrig börja rida för vi hade inte råd. Red på någon turridning eller julmarknad ibland. Jag var väl kanske 9-12 nånting? La det på sidan efter det och var inget i stallet efter det. Men när en kompis (Victoria) frågade om jag ville bli medryttare på några basjkirhästar på en gård i Njurunda så var jag inte sen med att tacka ja. Jag hade då hunnit bli 15 år. ;)


Belka och jag. (Jofahjälm, gummistövlar. Hett!)

Att bjuda på sig själv

Jag fick en brilliant idé! Haha. Jag slänger in lite 'smått' misslyckade bilder på mig och B. Så får ni se att vi inte alltid är så snygga!















Jag har inte en dans på rosor! ;)


Nytt minneskort

Klickade hem ett nytt minneskort till systemkameran nyss. Tradera is really the shit! Var in på elgiganten elr om det var media markt idag och kollade på Compactflash-kort, gick på mellan 250-350:-, 2 vs 4GB.

Klickade hem detta  för 138:- inkl. frakten. Sprillans nytt, 4GB! Kan inte bli bättre ;)


Lust att åka till stallet

En sak jag har tänkt på sedan jag flyttade till Emma är vilken otrolig lust jag har att åka till stallet nu på vintern. Förut så gruvade jag mig för kylan, om det var snöstorm osv. Kändes bara jobbigt att åka ut då, och inte roligt på något vis.

Nu känns det bara sjukt kul att vara ute i stallet, sticka ut på en ridtur i -20 eller i världens snöstorm. Känns helt underbart! Har en mycket lugnare känsla i magen. Det ligger mitt ute på landet, lugnet själv. Det är så otroligt fridfullt där. Sen så är Emma en väldigt lugn människa oxå vilket gör saken ännu bättre! Än en massa människor springandes hit och dit i stallet.

Det är verkligen KUL att ha häst nu!

Svar på tal

Skriv gärna blogg eller mailadress när ni frågar en fråga. Det kan likväl vara 10åriga Stina som 50åriga Åke, och det är svårt att ta folk på allvar när ni bara skriver ett enda namn.

Hur tycker du man ska gör om man har en häst som är så tjock att sadeln glider fram? Ingen svanskappa då heller?

Svar:
Självklart rider man barbacka/tömkör/löshoppar tills det att man fått ner hästen till hälsosam vikt. En opassande sadel är aldrig ok.

När man provrider en sadel

Jag fick önskemål av Beatrice om att skriva ett inlägg om vad man bör tänka på vid provridning av en sadel, som ryttare.

Har egentligen
inget väldigt bra svar på det, det är så olika från person till person. Jag har ju fått lära mig den "hårda vägen" och ridit med sadlar som inte alls passar mig som ryttare. Jag har nöjt mig med sadlar som passat Bellie då det varit så svårt att hitta rätt sadlar till henne, och då har jag fått finna mig i att sitta dåligt.

Nu har jag två sadlar jag gillar, den ena fullkomligt avgudar jag, det har ni nog inte missat.

Det man bör tänka på är ju först och främst, vad gillar jag? Gillar jag stora stöd? Små? Djupt säte? Flat? Mjukt/hårt säte?

Man ska ju gilla sadeln man rider i, man ska tycka att den är bekväm och det ska framför allt kännas RÄTT. Det är ju många ggr man bara finner sig i det man har, som passar hästen. Då kanske man inte kan få allt, man kanske inte kan få detdär mjuka sätet eller domdär stora stöden. Det kan ju fungera ändå.

Dressyrmässigt
skulle jag tipsa om att hitta en sadel som placerar dig i korrekt sits. Många ggr tror man (även jag gjorde) att sadeln inte gör så himla mycket, utan att man som ryttare måste jobba sig till en bra sits. Och visst är det så, till viss del. Men jag kan säga som så att jag red i en fruktansvärd framåtvikt förut, jag lutade mig framåt hela tiden. Hade jättebreda armar, armbågar och en svankande stjärt och utbuktande tuttar. När jag köpte min Tekna förändrades ALLT! Jag kunde helt plötsligt sitta upprätt, jag fick mina stora stöd och mitt djupa säte. Jag kom helt plötsligt åt hästen med små hjälper.

En annan sak man bör tänka på är hur hästen går i sadeln. Går den bättre/sämre än med andra sadlar? Osv. Sen kan man inte avgöra något sånt efter endast en ridtur, eftersom även hästar har olika dagar och humör.

Hoppas du blir nöjd med detta svar. :-)


Såhär snygg var min sits i fel sadel. Jag kunde inte sitta ner i traven över huvudtaget

Livrädd häst?!

Red ut på älskade Bellabus förut. Efter att jag gett henne massa gott! Köpte bananer, mandariner och morötter åt henne. Hennes favoriter är banan och mandarin. Så hon fick välja och vraka en massa, hon blev så glad så.

Sedan red vi som sagt ut, barbacka och på raka bettet blev det. B kändes trevlig och fin, tills vi kom till de över 100 (?) spånbalarna som stod mitt ute på en åker nära vägen. Hon blev helt galen! Alltså livrädd. Har aldrig någonsin sett en häst så rädd. Hon darrade jättemycket och hjärtat slog hårt på henne, sen slängde hon sig i panik hemåt (men jag snurrade runt henne bara så hon kom ingen vart). Fick verkligen lirka med henne för att hon skulle våga gå, och när hon väl gick så var det inte i skritt... sen höll hon på att backa ner i diket och ja, hon var så sjukt rädd.

Brukar ofta
skriva att hon fjollar sig och slänger sig hemåt för nåt fjantigt som hon sett 100ggr, sånt som jag bara skrattar åt och sedan ber henne gå så går hon utan problem förbi. Men detta som hände idag var något helt annat.

Efter detta skräckmoment för lilla B vart hon så jäääävla fin! Travade massa, gjorde skänkelvikningar i traven och körde lite övergångar. I skritten passade jag på att samla mycket, tills jag kände att det var mina höfter som satte ner hennes ben precis i den takt jag ville, och sedan släppte jag fram henne i trav. Hon var så jävulskt fin alltså! Jättestadig och fin i formen, trevlig i munnen, ja hon var verkligen med på noterna idag om man säger så.

På hemvägen var hon lika fin, lite tjaffsig i munnen då kanske, det var ju hemväg. Men inte nämnvärt jobbig. Iallafall, så kom vi till dessa spånbals-pallar igen, och hon blir MINST lika rädd. Darrar, hjärtat slår, och hon slänger sig bortåt!! Hon ska alltså inte ens hem... inte normalt. Hon backar ner i diken och allt, hon ska bara inte hemåt. Får lirka förbi henne, och hon är spänd som en fiolsträng och går i stillastående trav så nära diket som hon bara kan. När hon lugnat ner sig hoppar jag av, och leder henne mot dessa skräckbalar, och vi kommer en bit in mot dom. Sen sliter hon sig och kutar hem, ensamen... Den lilla proppen.

Så när jag kommit till stallet jag oxå så tar jag ut henne och hoppar upp en sväng igen och avslutar det på ett bra sätt.

Är så jättenöjd med dagen ändå! Hon var fantastiskt trevlig. Efteråt fick hon stretcha massa med godis, och göra sitt trick "puss", samt backa på ett sätt som hjälper SI-leden. Så hon fick massvis med gotta då oxå! :-D


gammal bild

Sadlar som glider

Sadlar som glider framåt/bakåt eller åt annat håll ligger helt enkelt inte bra. Så är det bara. Oavsett hur mycket man hävdar att man minsann har en utprovad sadel. En utprovad sadel behöver inte betyda att den ligger bra.

En sadel som glider framåt ligger oftast i bakvikt och är för smal, varav den pressas fram eftersom ryttaren sätts på bakre delen av sadeln. En sadel som glider bakåt är oftast för bred, då ryttaren hamnar mest på framvalvet och pressar sadeln bakåt.

Blev påmind nu
idag om att många bara slänger dit en gelpadd för att sadeln ska stanna kvar. Men har ni tänkt på hur det borde kännas i ryggen för hästen, när den har en padd som kämpar emot trycket av en sadel som vill glida iväg för att den ligger illa? Hua. Kan absolut inte vara skönt. Tycker det är helt galet att man tar till gelpadd (och även svanskappa för den delen) för att hålla sadeln på plats. Är folk så himla lata och ointresserade av att bry sig om att hitta rätt sadel?

Jag har varit med om båda delarna, eftersom jag har en häst som kan vara speciell att hitta sadel till. Speciellt dressyrsadlar gled framåt på min häst. Har även haft en för vid som gled bakåt hur mycket som helst. Skulle jag då slängt under en gelpad? En brösta? En svanskappa? Nej! Verkligen inte. Istället letar jag tills jag hittar en som ligger i balans, och därmed inte glider någonstans.

Den enda gång
en pad över huvudtaget kan vara OK i mina ögon är om hästen för tillfället är omusklad och har en sadel som då blir något för vid. Alt. vid hoppning om man har en mattes-pad, som höjer sadeln istför att pressa ihop allt. Men även där ska rätt stoppning fördela trycket helt utmärkt. "Behöver" man padd så har man på tok för hård stoppning som sagt tidigare.

Jag dissar..

.. gelpaddar! Jag förstår verkligen inte hur man kan vilja ha en gelpad över huvudtaget. Det finns bevis (undersökningar där dom mätt trycket olika paddar ger) på att en gelpad ökar trycket på hästens rygg, istället för att fördela/avlasta som den 'sägs göra'. Usch och fy! Tycker även att det känns väldigt logiskt att den ökar trycket om man tänker efter lite.

Det är något jag aldrig skulle slänga på hästryggen iallafall. Sen förstår jag inte varför man ens skulle vilja ha en sånhär padd? En sadel med bra stoppning ska fördela trycket alldeles utmärkt. Annars har man på tok för hård stoppning.


Dag 3 - Min största rädsla

Eftersom det är en hästlista så antar jag att även denna rubrik är hästrelaterad.

Min största rädsla i hästvärlden är hoppning. I början av min lilla ridkarriär, kanske de 2 första åren så var jag nästan totalt orädd. Hästen kunde stanna hur mkt som helst men jag fortsatte hoppa ändå. Jag hoppade höjder upp till 90cm och var aldrig rädd, jag bara höjde och styrde.

När jag haft
Moongate ett tag så började vi verkligen inte komma överrens, han började tokresa sig HÖGT, så jag blev mer och mer osäker. I kombination med att han inte alls var hoppsäker blev allt bara skit, speciellt hoppningen. Han kunde bjuda glatt mot hinder, men strax innan hindret bara kasta sig åt sidan så jag flög som en vante.

Det satte verkligen sina spår i mig. Samtidigt gick jag på iv-häst två år, red två dgr i veckan där. Tillslut vågade jag inte ens hoppa de två hästar jag älskat att hoppa tidigare, jag vågade knappt hoppa 40-50cm utan att skita ner mig. Med Moongate var jag livrädd över att bara trava över bommar på backen.

Det var över 2 år sedan jag lämnade ifrån mig Moongate nu, och ända sen dess har jag kämpat otroligt mycket med att försöka övervinna min rädsla. I somras började mitt självförtroende och självkänsla växa fortare än någonsin. Bellie blev hoppad utav en hoppsäker människa en dag i somras, och efter den lektionen förändrades hon i hoppningen totalt. Det var en helt annan häst. Hon lyssnade extremt bra på sätet, hon hoppade utan att tveka minsta lilla, även om jag tvekade. Hon tog mig verkligen över spärren, min älskade lilla B. I två år gick väl jag och talade om för henne att man skulle vara nervös inför hinder och att det ibland var så läskigt att man inte kunde hoppa dom. Så när Lina här hoppat henne en gång så vände hon som sagt totalt, och fick en helt annan syn. Hon bjuder nu på ALLT, och har fått mig att inte alls tveka på samma sätt som förut, hon har fått mig att våga mer, att våga tro på mig och att våga tro på henne.

Men innerst inne
är jag rädd. Men jag måste försöka övervinna detta, och det kommer jag!


Julafton

Har haft en supertrevlig och bra julafton med familj och släkt. :-) Superhärligt! Jag bad min familj att LOVA att inte köpa något mer än tävlingssetet jag beställde för ett tag sen, för jag känns för gammal för massa julklappar, samt att jag brukar säga att jag har julafton året runt med tanke på allt dom ställer upp med. Jag bryr mig liksom inte om sånt  med julklappar längre, men tror ni min familj lyssnar på sånt? Haha nej!

Fick jättefina kläder
, supergoa tjocka strumpor, pengar och en skitsöt bulldog i jeanstyg! Haha. :-D Fick även presentkort. Och av min älskade pojkvän fick jag en ny mus, musmatta och en paradisask. LOVE IT! Hade önskat mig en paradisask endast, haha. Men min datamus är HELT cp, det går typ inte att styra den. Så den julklappen var nog mest nödvändig! ;) Hihi.

:)

Egopix ;)



Någon av dessa...

.. ska troligtvis bli min "sommarhjälm". Eftersom man tydligen dör av Charles-owenhjälmarna på sommarn. Så vill ha en med ventilation oxå. Frågan är bara vilken?


1.


2.


3.

Vilken är finast?

God Jul!

God jul på er alla läsare. Hoppas ni får en bra jul! :-) Hinner inte åka till min älskade lilla B idag, menmen.. Får åka imorgon och pussa på henne extra mkt!

Bam Margera

Ni vet Bam Margera från bl.a jackass? M.fl. Han skickade ett brev till min lillebror med autografer, haha skitcoolt! Min bror skrev till honom på skojs skull bara och då kom ett brev tillbaka med hans och hans familjs/vänners autografer. :-D HIHIHI


Han klippte ut min lillebrors avsändaradress och satte den som adress! ;)





SO COOL :D

2 - min första häst

Jag tar min första foderhäst, typ samma sak. Annars måste jag ta Bellie och henne vet ni allt om redan! ;)

Nekter hette min första foderhäst. Han är ett gotlandsruss och var då 6 år gammal. Jag kunde ingenting när jag red honom så jag red bara liksom, haha. Hoppade lite och träningstävlade lite i hoppning 50/60cm.

Kan inte riktigt uttala mig om hur han var att rida eftersom alla brister vi hade måste ha berott på mig, haha jag visste ju inte ens vad stöd på yttertygeln/skänkeln var liksom. Inte konstigt att han rann iväg mot utgången hela tiden, när det var jag som inte kunde rama in hästen. Efter 2mån lämnade jag tillbaka honom då jag kände att vi inte hade någon framtid tillsammans, och han användes fortf. i trav vilket gjorde att han inte var min alla dagar i veckan heller.




Men söt var han!


Morning

Nu är kl 05.30. Ska härda ut denna jobbdag oxå, sen så är jag ledig tills på måndag! Är så himla trött. Igårnatt sov jag bara 5 timmar, sen började jag 7 och slutade halv 5, efter det for jag och Malin direkt till stan/birsta och shoppade lite. Kom inte hem förrän halv 9.. Helt döslut. Så somnade "tidigt" igår, runt 11.

Sitter nu och är halvdö i kroppen. Men det ska nog gå bra att jobba ändå! Är ju tacksam över att få jobba iaf, så jag ska inte gnälla egentligen.

Har lite ångest över julklapparna oxå, vissa fick mer än andra... Då känner jag mig som en skit. Så jag vet inte alls hur jag ska göra. Har ångest och stress i kroppen.....

Köpt ny hjälm!

Wiho! Äntligen är den snart min. Mhihihihi. Lycka! Var in och provade ut strl idag, det blev 56. Fyfan vad snygg den är! Jordens snyggaste hjälm. :D Mums!


Dag 1 - Presentera dig och din häst

Jag heter Josefine, född -91. Bor i Sundsvall med min familj och katten Musse. ;-) Har min underbara pojkvän Erik sedan 5år tillbaka oxå. Pluggar andra året till undersköterska nu, så har gått halvvägs. Min lediga tid går i princip bara åt till stallet, men jag jobbar även extra inom vården.

Jag började rida som 15åring, alltså för 4 år sedan. Började då min ridkarriär väldigt fritt, jag blev medryttare på ett antal basjkirhästar som vi i princip fick göra vad vi ville med. Sedan skaffade jag lite andra medryttarhästar, en travare, en shire m.m. Gick även 2 månader på ridskola, slutade dock då jag inte lärde mig något då lektionerna blev för korta (20-30min).  

Efter två år skaffade jag min första foderhäst, russet Nekter. Därefter travaren Macke som jag hade 1 månad, och sedan travaren Moongate som jag hade 8 månader. Slutligen var jag less på foderhästar och köpte mig därför en egen, Bellabus!



Hästen heter Guns Ballerina, född -00. Hon är en varmblodig travhäst som sedan två år är omskolad till ridhäst. Sen 2 års ålder har hon blivit travtränad, tills hon var 8 då jag köpte henne. Hon är en riktig fuxmärr med ett hejdundrande humör ibland. Hon är som rena berg-och-dalbanan, och man vet aldrig vad man har att vänta när man hoppar upp på henne. Ena sekunden är hon som en helt oriden travhäst som nyss kommit från banan, och andra sekunden är hon som finaste dressyrhästen.

Med henne rider jag dressyr och hoppning. Vi har främst satsat på dressyren för att bygga upp en bra grund redan från början, mycket viktigt anser jag. Det tar tid att bygga om muskler på en travhäst och den tiden måste man ge dom. Har haft underbara Emma med oss från dag 1, och hon har tränat oss i dressyr nu i två år. Vi har -även börjat hoppa en del nu senaste året, och vi har även börjat hoppa i grupp för en hopptränare, vilket går skitbra!

Jag köpte Bellie för att ha som en hobbyhäst. Jag hade/har inga speciella mål eller krav, inga långsiktiga. Vi kommer dit vi kommer, det är vårat motto. Just nu vill jag starta lokal LC dressyr och LD hopp, som närmsta mål 2011.


Dag för dag

Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst
Dag 3 - Min största rädsla
Dag 4 - Hur började mitt häst intresse
Dag 5 - Det här finns i min rykt låda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favorit grej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardags outfit
Dag 9 - Mitt bästa häst minne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra
Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!

Tänkte köra denna 15 dagar framöver nu! :-)


+/- med bloggar

Snodde Sandras idé om att skriva bra/dåliga sidor av bloggar.

Det jag gillar/inte gillar med bloggar är:

+ Mycket ridbilder

+ Filmer

+ Åsikter om diverse i hästvärlden

+ Hiss/diss (med tillhörande motivering)


- Texter som är skrivna av människor som absolut inte vet hur man delar in texten i stycken. Jag vägrar läsa inlägg som ser ut som en stor klump av bokstäver

- Menlösa inlägg som känns påtvingade, typ som att rekomendera meningslösa prylar med typ endast en bild. Inge recension eller något om vad man tyckte/tror om produkten

- Blogginlägg som är skrivna 'för att man måste blogga', typ "Förlåt läsare, jag har ingen blogglust nu men jag bloggar ändå". Meningsfullt inlägg. Jag läser iallafall bloggar för att läsa det som skrivs ur hjärtat, inte det som skrivs 'för att man måste'

- Bloggare som har absolut noll respekt för sina läsare. Som gärna går till lågstadienivå och kastar den ena elaka meningen efter den andra efter de som te.x ställt en fråga el. liknande, som inte passar. Istället för att bara svara på frågan. Tycker man ska vara rädd om sina läsare

Digitalkamera säljes

SAMSUNG L73 7.2 mega pixels
I absolut nyskick. Använd sedan i somras, dock inte mycket (nästan enbart till filmning ett par ggr i månaden). Sladd till laddning och USB-port till överföring via datorn medföljer. Enkel att ladda, bara att slänga i sladden i kameran och i väggen så laddar den. Den lyser rött tills den är klar, då lyser den grön. När man vill föra över bild och film drar man bara ur sladden ur 'vägg-kontakten' så kommer en USB-port ut.

Enda 'felet' är att jag inte får fram ljudet vid filmning.

Nypris strax över 2000:-, mitt pris 500:-




Övergångar

Red upp till travbanan idag och tränade övergångar med B. Skrittade först fram en längre bit, började jobba henne och tillslut började vi trava fram. Hon var superduperfin! Sedan började vi med skritt/trav övergångar, vilket gick super. Vi har inte jobbat så himla mycket med sånt, eftersom B brukar ha en himla fördröjning mellan avsaktningen från skritt till trav. Fast det är egentligen då jag borde ha jobbat mest med det, hehe.

Ja iallafall så
försökte jag vara mer medveten om vad jag själv gör, och det gick så himla bra då! Jag tänkte på att sitta till lite tyngre och luta mig något bakåt i avsaktningen, och det tog inte lång tid innan snuttan hade snappat upp det! :D Att en sån liten grej kan göra sån skillnad, bara man tänker till lite. Så det var himla kul! Nu kommer vi nog börja få iordning på dedär ännu bättre.

Sedan började vi
med galopp/skritt övergångar, och hon är ju en mycket känslig tjej som lätt börjar tänka bakåt. Så just i fattningarna började hon, men det tog inte många sekunder innan hon märkte att jag ville ha fram henne, så när hon börjat tänka framåt en bit och fortsatte att ha det tänket så saktade jag av till skritt. Dock blir det trav emellan, B tycker jag är jättejobbig som ska be om såna grejer! Haha.  Så vi får öva massa mer. Kände dock mycket bra resultat även här, efter en stund så reagerade hon mycket fortare. Och fattningarna blev kvickare och med mer framåttänk.

Försökte mig på
vänster galopp oxå men det var tvärkört. Hon började tänka bakåt direkt, och stressa upp sig, låsa sig. Det är inte lönt att fortsätta på en låst häst. Så vi får fortsätta på longering-övningen som tycks vara det som fungerar för oss. :-)

Travade av henne
lång och låg, men sen när vi skulle skritta försökte hon smygtrava iväg hela tiden, haha. Så jag red lite fler övergångar och hon var så glad så! Saktade av jättefint när jag bad om det. Dock var hon inte lika lugn i skritten sen... Hon blir tamejtusan aldrig trött. x)



JO btw! Skulle filma när jag visade slide-stop-övningen idag, men eftersom jag ridit var hon så uppvärmd att det inte hände något när jag sökte en reaktion, haha! Så jag filmade när jag masserade halsmuskeln och mankammen, DOCK SÅ TROR JAG DET ÄR FEL PÅ KAMERAN eftersom ljudet inte fungerade. Så kommer tyvärr inte lägga ut den om det inte är nå ljud! ;/


Videoblogga?

Fick ett önskemål om att visa massageövningarna på film istället. Vad tror ni om det? Har funderat på det förut och faktist filmat (en lagomt misslyckad film, haha) en gång, men den är inte värd att visas ens. Haha.

Funderar isf på att ta och filma en övning i taget, en gång i veckan. Måste samla mod emellanåt, HAHA! :p Jag har världens scenskräck.

Men det beror på, jag ska fundera på saken.

Svar på tal

Fick en fråga från en tjej utan blogg eller mailadress, och då svarar jag här som vanligt.

Hur kommer dä sig att B var till salu när du köpte henne? Hr hon varit skadad eller fungerade inte som travare?

Svar: Hon var inte till salu ens. Det var en vän till mig, vars ponny jag haft på foder som första-ponny tidigare. Hon erbjöd mig då för att vara snäll, att få ta Bellie på foder, för senare köp, om jag inte hittade någon annan häst och ville ge "Gunsan" en chans. (Hennes mamma som ägde B då) Och på den vägen är det. Dom hade nog inte sån stor nytta utav henne egentligen eftersom hon aldrig startade något lopp, utan endast tränades i trav/monté och reds i skogen.

Kul!

Kul att ni gillade mitt inlägg om massagen. Har uppdaterat lite om korset/rumpan och skrivit exakt vad jag gör, missade det. Och även hur ofta man bör massera. :-)

Tempoväxlingar

Idag tog vi oss en ridtur igen, jag och B. Visste först inte om jag skulle rida ens för jag kände mig väldigt omotiverad, hade liksom inget att göra? Men så kom jag på att tempoväxlingar skulle sitta fint. Så vi körde lite såna.

B var jättefin!! Jobbade på hur fint som helst, tog jättefina halvhalter och avsaktningar och även halter. Inte hela tiden givetvis, men mestadels. Samlade några steg, så att hon fick trava jättesakta (utan att tappa takt), och sedan snabbt framåt igen i ett högre tempo. Red lite tempon däremellan oxå, men mestadels blev det väldigt samlat vs väldigt fort. Det är effektivast tycker jag! Hon vart jättetrevlig. Frustade nöjt flertalet ggr!

Men så fort
vi vände hemåt kom dampet fram igen, haha. Hoppas verkligen att hon landar snart nu när vi börjat komma igång! Hon blir så arg på mig när hon inte får göra som hon vill, och fast jag knappt tar henne i munnen så slår hon med huvve i protest. Och när jag säger ifrån och inte låter henne göra så så blir hon ännu mer arg och ska ner i diken, studsa omkring och ha sig. Tillsluuut kunde hon gå med på att slappna av och faktist skritta hemåt, det efter att jag började ställa henne höger/ halvhalt, vänster/ halvhalt, höger/ halvhalt, vänster osv. så att det hände något hela tiden.

Jag älskar sånahär dagar när hon verkligen visar att hon känner mina signaler, hur små dom än är, och faktist lyssnar. För då vet jag att de dagar som hon låtsas om att hon inte vet vad en halt är osv, är för att hon helt enkelt inte är med mig, utan i sin egna lilla värld. :-) Men så äre med denhär tjejen! Upp och ner och hit och dit.

Massage

Eftersom jag ofta nämner att jag masserat B här och där tänkte jag att jag skulle visa var jag masserar och varför.

(Jag är dock osäker på namn på alla muskler och har på vissa glömt bort förklaringen till just vad som händer när jag masserar på vissa utav dessa ställen + att jag kan vara dålig på att formulera mig)



Svart
: Långa halsmuskeln. Jag tar ett grepp om muskeln längst ner där svarta strecket börjar, jag kniper runt muskeln tills B sänker halsen långt ner och slappnar av. Jag gungar då lös hela muskeln från början till slut. (Hästen lär sig detta fort, jag behöver bara närma mig så sänker B sin hals)

Gul: Där trycker jag och masserar upp och ner ända tills jag kan föra in handen bakom "benet" som går där. Det går ett ben där på hästen, och där ska man kunna föra in handen bakom. Är det stumt så är hästen alldeles för spänd.

Röd: Mankammen. Först så vaggar jag hela mankammen fram och tillbaka. Då utsöndras endorfiner och hästen förbereds för massagen. Sedan så trycker jag mankammen först mot mig, och sedan från mig. Med början i ena änden och slutet i andra änden. 3 gånger mot mig, 3 gånger från mig.

Rosa: Manken. B hade en liten reaktion strax bakom manken förut, pga träningsvärk. Lätt att se då hästen vibrerar där då. Därför brukar jag stämma av ibland att allt är OK där. Jag tar handflatan och liksom stryker/trycker uppåt, med början e ena änden tills jag kommer till slutet. Det viktiga är att huden under det markerade rosa området rör sig i takt med mina strykningar uppåt.

Grön:
Ryggfiléerna. Där stryker jag med handflatan innan ridning, 20ggr ungefär. Musklerna ska vara mjuka, och när man stryker med handen så ska muskeln bullas upp framför handen.

Ljusblå: Korset/rumpan. Detta ställe är det jag fokuserar mest på. Eftersom hon har SI-ledslåsningar lite då och då, och har varit lite spänd djupare in i dessa muskler (det är 5 lager muskler som går längre och längre in. Ju längre det går utan att en spänd häst får massage, ju djupare ner går problemen) så är jag på detta så ofta jag kan för att mjuka upp och göra henne mjuk i musklerna där.

När jag masserar korset så börjar jag med att "slå" på stället jag ska massera, alltså hela området. När jag slår (med knyten näve) så ger det impulser till muskeln att dra ihop sig, vilket gör att blodet pumpas ut fortare och muskeln blir alltså mjuk fortare. Sedan är det bara att klämma, trycka, dra, you name it! Det är bara att massera på, det är aldrig skadligt. Man kan prova sig fram. Längst ner på markeringen ljusblått så ligger det som en filé eller vad jag ska kalla det, och där trycker jag från sida till sida, eftersom att hela muskeln ovanför förflyttar sig när jag trycker. Vilket är uppmjukande. Sedan kör jag bara på!
Håller jag iordning på de yttre lagren utav dessa muskler så slipper jag att det gräver sig ner och blir ett problem.

Grå: Biceps-muskeln, om jag inte minns fel. Där kan dom få spänningar av åtsittande täcken eller av andra orsaker. Där masserar jag lite då och då, det var mest förut då hon var lite spänd där. Men jag brukar massera i förebyggande syfte ibland.

Vinröd: Där de två vinröda strecken är sätter jag mina fingrar och stryker/masserar neråt. Även på framsidan av benet gör jag likadant, syns ej på bild. Detta för att blodcirkulationen ner i benen blir bättre och minskar risken för senskador.

Lila: En del av magmusklerna. Där masserade jag mycket förut, men även nu ibland. Detta för att hon är grinig då jag spänner sadelgjorden/borstar där, vilket kan tyda på att det är lite spänt där. Har sett bra resultat av detta förr, när jag masserade där 2,5-5min på båda sidor innan sadling så var hon betydligt mindre grinig.

Hur ofta ska man massera? Ja, man kan massera precis hur mycket man vill egentligen. Allt beror på vilka muskler och hur pass spända dom är. För min del har det kommit och gått väldigt mycket vilka muskler som är i behov av massage och hur ofta jag ska massera. Det har Bellies ET och massör lärt mig genom deras besök här, eftersom de även ger hemläxor. Det man ska tänka på är att när man "slår" på korset så kan dom få träningsvärk om man gör det flera minuter, för oss brukar det räcka med 1 min så är hon uppvärmd. Men gör man närmare 4-5 min så bör man inte göra samma sak dagen efter.

Ett litet tips: Man kan slå på vilken muskel som helst för att öka blodcirkulationen (som jag skrev om övningen på korset/rumpan). Så är din häst väldigt spänd/hård i någon muskel och det känns lönlöst att massera, så prova slå ett par minuter och känn efter om muskeln blivit mjukare.

Sådär ja! Nu har jag nog fått med allt massagemässigt. Jag gör ju en hel del annat oxå så som "knäcka" ärtbenet, trycka ut sätesmusklerna när hon gjort slidestops och är spänd, backar henne på speciellt vis för att hjälpa SI-lederna, gunga benen på olika vis och även mycket stretchövningar, om det skulle vara intressant att läsa om så ska jag försöka ordna bilder och info om detta oxå.

ENJOY! :D
(Det är bara att fråga om ni undrar över någon övning ni är sugen på att prova, som jag kanske förklarat luddigt el. liknande)




Tabbe!

Haha vilken tabbe jag gjorde. Igår fick jag knappt några bloggkommentarer, inte en enda på e.m, och fattade inte vad problemet var? Haha flydde alla min blogg efter mitt inlägg igår eller vad? Så kollar jag statistiken, högre än vanligt, och så går jag in på kommentarer. MASSA kommentarer fanns, utan att jag fått mail? Så jag går in och kikar, skräpposten hade 20 mail från blogg.se, haha. Inte konstigt att jag inte märkt av några mail...

Vet inte vrf
dom hamnat i skräpposten, men nu har jag ordnat det iaf. Haha! ;P Jag som trodde ni svikit mig. Hahaha...

Dressyr

Red lite dressyr i paddocken idag, i djupsnön. Den var helt oriden och snön var nog över knäna på fröken. Hehe. ;)

Skrittade först
ut med Rikkan och Mona, som uppvärmning. B skötte sig katastrofalt på hemvägen, haha. Eftersom Rikkan sprang iväg och jag inte lät B följa med så vart hon så förbannad. Då kom hornen fram minsann. Hon pep, hoppade, studsade, STEGRADE och höll på att backa ner i diket titt som tätt. Tillslut efter en hel del övertalning fick jag henne att slappna av lite och faktist skritta hem.

Vi red ju då
till paddocken efter uppvärmningen, Bellan klev glatt på i djupsnön som hon nästan drunknade i. Körde lite intensivt i 10min max. Travade och galoppera och jösses vad hon arbetade på fint! Trodde absolut inte hon skulle vilja arbeta, men jo, hon klev på så jäkla bra och jobbade. Fick faktist en vänsterfattning en gång oxå! Hihi. Supernöjd. Sen skulle jag testa igen, men då kom Bellans världsberömda bakåttänkande in i bilden och då går det självklart inte att ta vänster. Travade lite till, skrittade en stund på lång tygel och sedan tog vi höger galopp en sväng. Från början tänkte hon bakåt så hon stod mest som en ostkrok på plats, men tillslut fick jag fram henne ordentligt. Haha!

Sedan travade
jag av lång och låg och det gillades av fröken B. Hon frustade massor! Och tillslut red vi ut på plana vägen igen och travade/skrittade av lång och låg.


Dagens fråga

Har en liten fundering här som jag hoppas att ni kommer besvara, hihi.

Rider ni lätt eller sitter ni ner i traven större delen av ett dressyrpass? Har lite fått intrycket av att man antingen gör si eller så. Nu menar jag på 'färdiga' hästar som man kan sitta ner på, alltså inga unghästar eller hästar som är så omusklade att ryggraden sticker upp.

Jag har alltid ridit lätt, i princip hela ridpassen igenom. Men nu på senare tid när jag skaffat mig en sadel som inte motarbetar mig, och jag faktist lärt mig sitta ner i den, så försöker jag sitta ner rätt mycket ändå. Men ibland känns det "fel", eftersom jag ibland stör Bellan då. Beroende på vilket humör hon är på...

Men för att vänja mig så mycket som möjligt och för att jag ska få bättre känsla i min ridning så försöker jag tvinga mig att sitta ner fast det är svårt ibland. Så jag är väldigt nyfiken på hur ni gör. Är det lika självklart som rinnande vatten att sitta ner i traven under ett dressyrpass?



Kan allt, vet allt

Jag vet inte hur många ggr jag fått höra vilken besserwisser jag är, att jag är 'miss kan allt vet allt', att jag 'tror att jag vet och kan allt'. (Jag tror att ni som kör med dessa argument mot mig tyvärr har en stor avsaknad av den egenskapen att våga tycka och stå för det ni tror på)

Jag brukar då fråga, är det så jävla fel att veta mycket då? Är det så jävla fel att kunna mycket? Är det bättre att jag slutar läsa på om allt jag vill lära mig och istället är en av er misslyckade människor som förlitar sig på andra? Er som verkligen är trångsynta och bara är inriktade på er sak, som verkligen inte är villig att varken lära sig eller ändra sig? Jag litar inte blindt på någon i hästvärlden. Inte veterinär, inte hovslagare, inte eliten, ingen! Jag tar reda på fakta innan jag ställer mig till olika påståenden, uttalanden, påstådda skador, viss utrustnings funktioner etc.

Tycker synd
om er som fortfarande kör på "min mamma är minsann tränare inom väldigt höga klasser och hon skulle aldrig låta mig rida på dethär bettet om det var skadligt" eller "amen min stallägare är hur duktig som helst och hon säger si eller så" lalalalalala. TA REDA PÅ FAKTA ISTÄLLET.

Jag är den
jag är. Jag är en tjej med jävligt starka åsikter, och har ett stort civilkurage vilket är en stor bristvara hos människor. Synd för er, för det är en jävligt bra egenskap. Jag är även ärlig, rakt på sak och står ALLTID för det jag sagt och gjort.

Jag tror att
många vänder det emot mig när jag råkar säga något som inte passar. Det sticker nog lite för mycket i ögonen på dessa människor, att jag faktist har en hel del kunskap i mitt bagage trots mina få år inom hästvärlden. För erfarenhet behöver inte ha ett skit med tid att göra. Det handlar om viljan att lära och att utvecklas.

Jag har sagt
det förr och säger det igen.. Skulle jag anses som mer kunnig och erfaren om jag ridit 1-3 dagar på ridskola 12 år och förlitat mig på folk där? Förmodligen. Det är tydligen mer värt hur länge man ridit än vilka kunskaper man faktist besitter både praktiskt och teoretiskt.

Plumsa snö

Bells fick plumsa snö idag. Red upp i skogen en sväng, endast skritt idag oxå eftersom jag är superrädd att överanstränga henne i snön. Har ju inte hunnit rida nånting nästan i snön då hon vilade nästan 1 månad, så vänjer in lite försiktigt nu. Kan inte direkt säga att hon var trevlig, haha.. Hon är stenhård och helt osamarbetsvillig. Elr ja, vissa små korta bitar kan hon gå med på att slappna av och lyssna på mina hjälper, men inte är det många minuter! Haha. Jaja, är säkert överskottsenergi, vi har ju inte kört igång helt än efter vilan.

Hade verkligen behövt åka till ridhuset, men det går inte förrän nästa vecka. Så vi får se hur det blir imorgon, vad vi hittar på. :>

Dagens fråga

Vilken är den bästa hopp- och dressyrsadel du suttit i? Som verkligen hjälpt dig med sits och som uppfyller de krav du har?

För min del är det Tekna och Wintec Isabell Werth dressyrmässigt. Hopp vet jag faktist inte, men det måste vara någon utav ponnyernas sadlar när jag gick IV-häst. Mjuka, rätt stora knästöd, mjukt säte. Det var blandade märken typ henri de rivel, cliff barnsby m.m. Är så himla sugen på en Bates momentum eller elevation, men jag måste verkligen testa innan jag köper.


I torsdags..

..tömkörde Emma lilla B! Som sagt, och nu har hon uppdaterat om hur det gick på sin blogg. Gick tydligen sjukt bra! Emma är så himla duktig, finns ingen bättre än henne. Jag är så lyckligt lottad som haft med mig henne genom hela min resa med B, och utan henne vet jag inte var vi hade varit idag? Det hade nog inte slutat så bra iallafall. Jag är oerhört tacksam som har dig, Emma i mitt och Bellas liv. <3

http://stallpaarni.blogg.se/2010/december/tomkorde-bellan.html#comment

Nu blir jag ännu mer sugen på att lära mig tömköra ordentligt, skulle vara superkul om jag fick till det. Anledningen till att jag inte ens försöker är för att jag känner mig så otroligt värdelös på det, när jag väl försökt.. Det har bara gått åt skogen. Men så får man inte tänka! ;) Så ska försöka ta några lektioner för Emma och se om det är värt ett försök. :-)

Jag är med och tävlar...


Bilden är klickbar!

Skrittur i stormen

Skrittade ut på lilla B idag. Egentligen hade jag inte alls orken att göra det, kände mig yr och energilös eftersom jag knappt ätit något idag/igår. Mest flytande. Men kände att hon skulle få komma ut ändå. :-) Skrittade ut en timme med henne. Hon var mer vild än tam. Haha gud så fjantig hon var idag! Tittig, sprättig, flög i luften för massor, sprang iväg m.m. Inte likt henne.. men det var snöstorm och mörkt så det satte väl spöken i skallen på henne.

Gick iaf bra ändå. Tillslut började hon slappna av något, så att vi kunde börja samarbeta pyttelite iallafall. Bättre än inget! :-)

Imorgon hoppas jag att jag är mer utvilad och orkar med ett tuffare ridpass på prinsessan.


Dagens fråga

Hur ofta rider du ut?

Jag rider på
bana/paddock/äng max två dagar i veckan. Resten av dagarna rider jag ut, oavsett väder. Tycker många är alldeles för fjolliga och bortskämda med ridhus. Om jag hade haft ridhus 10m från stallet hade jag ändå inte ridit där mer än 2 dgr i veckan. Varierat underlag, träning och absolut inte för mycket böjda spår kör jag med. Skulle aldrig tillåta stackars hästen att behöva harva runt i ett ridhus massa dagar i veckan för att jag är för lat för att rida ut, eller skyller på att det är för kallt, att det regnar, att det snöar.



en regnig dag 2009

Frisk

Efter 24 förjävliga timmar är jag äntligen frisk! Tack och lov att det ändå gick så fort ändå. Jag kan nog inte ens räkna hur många ggr jag fick springa på toa igår, fick inte behålla nånting. Har heller aldrig varit med om att kräkas utan att jag själv bestämmer när jag ska det, med fingrarna. Men nu ba flög de ut så det var knappt så jag hann till toan.

Kl 18 igår nångång lyckades jag äntligen somna nån halvtimme, och efter det fick jag behålla det jag drack. Ett glas vatten, en smoothie, ett glas citronvatten och en alvedon.

Inatt har jag vaknat minst varje timme, ibland 2 ggr i timmen. Varit vaken en del oxå.. så det var lite jobbigt, hade dessutom så grymt ont i mina leder och hela kroppen bara. Men imorse runt 7, då jag vaknade kom mamma med vatten, cola och två alvedon.

Och nu sitter
jag här, har inte ont nånstans! :-D Dom alvedonen gjorde susen. Första ggn jag känt att en värktablett fungerat.

Ja det var min historia det, enjoy! ;)
Och tack för alla "krya på dig"- kommentarer. :D BTW har det löst sig för er som hade problem med blogg.se igår? Fick frågor om hur man hittade logga-in knappen, mitt blogg.se såg inget annorlunda ut iaf.

Ska skriva sen om Bellans och Emmas dagar.

Sjuk

Idag är jag sjuk.. Blev absolut inge skola eftersom jag springer på toa om vartannat, kräks och andra otrevligheter. Suck. Det knepiga är att jag inte mår dåligt i övrigt, jag har ingen feber och känner mig inte knäckt som man gör vid magsjuka. Så det måste vara något jag ätit? Julskinkan jag smällde i mig igår kanske... Har iallafall helt sjukt ont i magen, och då och då så känns det som om jag har världens största kräkbomb på gång, men inget kommer.

Inget stall idag för mig, det kan ni kanske räkna ut. :-) Suck på det oxå.. hade sett fram emot de! ;-/

Världens finaste




Älskar min Bella så mycket! Hon är bäst.

Wiho!

Schabraket har kommit, äntligen! Tog lite mer tid än sist. Hehe. SKITSNYGGT ÄRE! Hade ingen aning om vad som var på andra sidan, men det visade sig vara en stor trea. Hur snyggt som helst!



Något jag aldrig gör om..

.. detta! Hahaha. Kan säga att mina tår blev BLÅA. Fick panik för jag kunde inte röra dom, haha. I januari detta år var det.


Titta på min högra fot här, elr vänster på bilden då. BLUE! :o

Crap

Skulle till stallet idag men ångrade mig fort när jag failade stort på provet i omvårdnad. Haha, jag hade i och för sig inte väntat mig annat heller eftersom jag var totalt oförberedd. Ska nu sitta hemma och plugga ikväll, läsa på lite så jag iallafall kan nå ett G.

Har bara blivit så sjukt lat nu i 2an, anstränger mig inte ett piss. Gör proven och hoppas på det bästa, och hittils har jag nog fått VG ändå på de flesta prov. Så det är ju bra. :-D

Så Emma rider alltså lilla Bellabus idag, får se vad dom hittar på!

Hahaha...

Fick mig verkligen ett gott skratt av min väns Sandras inlägg i bloggen idag, hahaha. Så himla klockrent! Om trångsynta mongon med ridtravare som slänger på första bästa skitsadel och hänger på en snodd så blir allt skitbra! :-D Haha dog lite när jag läste detdär. xD

Falska människor

Det finns så sjukt mycket falska människor som lurar bakom hörnet. När som helst så bryter helvetet ut och då kommer den rätta sidan fram. Man ska fan inte lita på någon annan än sig själv... fast jag har ändå flera st jag litar på, och dom VET jag att jag kan lita på oxå. Men så finns det domdär som bara ligger på hälften hela tiden.. som man inte riktigt vet hur man ska hantera eller vad man ska tro om dom.

Det värsta jag
vet är människor som inte kan vara uppriktiga och raka. Som inte kan stå för vad dom tycker och vad dom säger. Om någon har ett problem med mig så ta för fan upp det på en gång, samla inte ihop en massa irritation och sen kommer bomben. Och sen kan man inte ens förklara sig? Ne, såna människor är så långt ifrån min nivå som det bara går, och jag fungerar inte ihop med såna människor.

Det är så jävla
störande med folk som inte kan diskutera som en normal människa, dom måste dra till med en bitchig attityd och bara argumentera emot "för att", med otroligt löjliga och ohållbara argument. Pinsamt.

Men å andra
sidan är det ju jäkligt bra att falska människor visar upp sina rätta sidor, för har man en falsk människa i sin närhet är det ju bra mkt bättre att veta om det än att inte veta.

Hästarna


Kickan


Berra


Carino


Rikkan


Lordi


Donna


Bellie

Pigg tjej!

Red ut på Bellabus förut, i ca -20 grader. Jag frös inte en enda gång! Tvärtom jag kände mig riktigt varm, nästan för varm. Helt underbart! :-D Är kär i mina nya vantar, och min älskade overall som jag inte skulle överleva en vinter utan.

Gick iaf bra att rida, var nog för att jag höll humöret uppe själv och tänkte efter innan jag gjorde något, istället för att vara efterklok och ångra sig en massa. Så det gick bra!

Bellie var jättepigg och var inte alls sugen på att arbeta bitvis, för bitvis var hon kalasfin. Min lilla scitzofrena häst. Tränade på övergångar idag, mycket från skritt till halt och från trav till halt (som vi har problem med) och det gick faktist över förväntan, när hon var på det humöret. För när vi började närma oss halvvägs så blev hon ännu mer pigg och blev arg för att jag inte lät henne bestämma allt själv, haha. Så hon började slå och kasta med huvve en massa för att hon inte fick springa.

Tränade då på ännu mera lydnad och övergångar, men hon blev ju nästan bara värre. Haha! Galopperna som vi tog idag var nog mer uppåt än framåt, iallafall hälften. Den sista galoppen var magisk! Hon tänkte inte bakåt en enda gång utan hade jättefint framåttänk samtidigt som hon sökte sig i en jättetrevlig låg form, avslutade sedan där och skrittade hemåt. :-)






Ledig

Idag är jag ledig från skolan, skönt! Ska dock få hem lite grejer att träna på inför ett prov imorgon. Hade varit grymt skönt att sova ut dock, men ne här sitter man kl 07.23 och ska strax gå till bussen.. Ska till stallet! ;) Hihi. Ska bli så mysigt. :-)

Hörs senare!

Fick superbra tips ang. hjälmar

Fick verkligen ett superbra tips ang. hur man vet om en hjälm sitter bra, var en två - tre pers som nämnde just detta, och tänkte jag skulle tipsa er om det! Man ska kunna bocka sig fram/ha huvet upp och ner och hjälmen ska ändå sitta kvar - utan att du spänt för hakbandet!

Nu är jag ännu mer säker på vad jag ska ha för strl på hjälm. Verkligen ett skitbra tips!

Dagens fråga




Shopping

For iväg med mor min på Birsta idag, skulle handla julklappar. Kom hem med två st bara, och resten till mig själv. Blev två helt galet snygga leggings, en döskalle-ring, ett par tävlingsridbyxor och ett par stigläder till dressyrsadeln. :-D Bjöd även mamma på Donken. Gott!

B hade vilodag idag. Imorgon ska vi ut!! Tjiho :D

Lista på alla sadlar

Lista på alla sadlar jag någonsin testat på B (dom jag kommer ihåg):

Bates Caprilli dressyr

Claridge House allround
Claridge House dressyr

Cliff barnsby harlequin dressyr

Griffin Selecta
Griffin cob/haflinger dressyr
Griffin T4 dressyr

Globus Crincle

Hubertus flatback hopp
Hubertus dressyr

Jacson Legano

King's dressyrsadel

Knights Lady Hawk

Lemetex futura hopp

Märkeslös dressyr
Märkeslös allround

Prestige Green star hopp

SBS flexion bomlös

T6 showjumper

Tekna


Wintec Wide
Wintec dressyr 500
Wintec hopp 500
Wintec Isabell Werth
Wintec sport dressyr

Zaldi star

26 st kommer jag iallafall ihåg på rak arm
. Har ju blivit en del, vill man lära sig och är envis som mig så! ;-) Härnäst vill jag testa en Bates Momentum eller Elevation, båda dessa ska vara rakare än Caprillin och Wintecs 500-serie. Men det lär väl dröja innan jag får tag på en sådan! ;P

Hur ska en hjälm sitta?

Hur ska en hjälm sitta och kännas på huvudet egentligen? Tror jag alltid ridit med för stora hjälmar, och ännu klarare blev det för mig nu när jag mätte mitt huvud och det är endast 55cm runt. Och så många cm stort huvud man har, den hjälmstrl har man. Har alltid haft 56/57 på mina hjälmar, men båda som jag har nu i 56 rör sig framåt om jag skakar huvudet. Inte mycket, but still? Då är dom för stora va?

Samtidigt vill man ju inte ha en hjälm man får huvudvärk utav? Får man inte det om den smiter åt? Eller tänker man inte på det när man rider kanske? Är som sagt tidigare starkt inne på att köpa en Charles Owen hjälm, och som det verkar nu så ska jag ju absolut inte ha en större än 56? Om mitt huvud till och med säger 55.

HELP! Sitter era hjälmar åt? Rör dom sig det minsta om ni skakar huvet??


Resterande bilder

Tog bort förra inlägget, fick nya bilder i större format så slänger ut dom istället. Och jag bjuder er på mina underbart fina miner!! HAHAHA.

Ha överseende med att det gick förjävligt detta pass och att vi inte var samspelta mer än kanske 1% av passet, mycket få stunder. Det kändes som en evig dragkamp, men det syns inte på bilderna. Tur hon är snygg! ;)










STORT TACK TILL MALIN RAJALA SOM FOTAT! <3

Sandra och Poppe

Var och fotade Sandra och Poppe idag när dom red lektion för Emma. :-) Vilka framsteg sen jag var där sist! Poppe vilar massa mer på steget i skritten nu, motför förut då han i princip bara passade och blandade gångarter hej vilt.






Matvanor

Haha ja... som hästtjej har jag, som säkert många fler av er, sjukt dåliga matvanor. På helger som denna äter jag frukost, åker till stallet, blir där ett bra tag. Brukar ibland ta med mig mat, eller fika där, men inte idag.

Idag kom jag hem kl 17, hade bara ätit frosties m. mjölk och massa godis. Sen vräker jag i mig massor.. Kalops, potatis, grönsaker.. Sen blev det pepparkakor m. glasyr, smarties och massa mer godis, sen smoothie och nu har jag smällt i mig fläskfile, pommes och beasås. Funderar starkt på att gå och göra mig en till smoothe! Yummm ... :D Sen väntar godispåsen som ännu inte är slut, hihi!



Dagens fråga

Är ni nervös inför tävling?

Frågade Janni häromdagen, och fick svaret att hon aldrig var nervös. Hur kan man aldrig vara nervös??! Vilken lyx! Jag skulle döda för att få ha det så.

Till att börja med så är jag betydligt bättre nu, och mindre nervös, än förut. Förut fick jag avboka tävlingar en vecka innan starten för att jag var så nervös att jag skakade hela tiden och kunde inte tänka på något annat. Det tog för mycket energi utav mig, så jag valde som sagt att stryka mig.

Numera går det bättre, det är lite upp och ner. Nu anmälde jag mig ju till både en hopp och dressyr för en vecka sedan, som är den 8-9 januari, och jag satt redan då och skakade som ett as, en månad innan. Så fort jag börjar tänka på det skakar jag och blir så nervös..

Grejen är att jag hela tiden målar upp en bild och tänker mig hela hopp-banan/dressyrprogrammet i huvudet, sekund för sekund, om hur det kommer att bli, flera ggr om dagen. Det gör mig ju supernervös! Försöker hela tiden intala mig själv att allt kommer att gå bra, att jag borde ta det då istället för nu, och att jag bara borde rida och sluta tänka så jäkla mycket. Men det är ju lättare sagt än gjort.

I somras hade jag verkligen lätt för mig, då tänkte jag inte på tävlingen förrän själva tävlingsdagen. Jag förbjöd mig själv att hitta på och fantisera om hur det skulle gå, hur det skulle se ut m.m. Och så fort jag började tänka på det så började jag tänka på något annat, allt för att inte bli nervös. Det funkade iaf sjukt bra, för jag blev bara nervös på själva tävlingsdagen då. Men inte så jättemycket.

Så hur gör ni när ni blir nervösa? Och blir ni det? Är det skillnad på hopp/dressyrtävling?




Jag älskar...

..mina nya vantar! Fy satan vad sköna och varma dom är. Några som ville att jag skulle berätta vad jag tyckte om dom när jag använt dom, och nu har jag ridit med dom 3dgr och jag är så sjukt nöjd. Idag var det -15 ungefär, kanske mer, och jag frös ingenting! Snarare tvärtom, jag var varm och go om händerna. :-D

Så jag rekomenderar er verkligen att försöka få tag på ett par utav dessa, för dom går åt som smör. Finns på Hööks för 129:-


Mysig joggingtur

Varit ute hos B i stallet nyss. Ryktade och masserade igenom henne lite. Sedan red vi iväg på en otroligt mysig joggingtur. Tänkte jag skulle rida helt utefter hennes villkor idag, och det gjorde jag. Men hon var så fin så! :-) Min lilla gumma. Jobbade på finfint gjorde hon. På hemvägen blev hon superpigg och fjollade omkring lite men det löste vi utan problem. Hihi!

<3

Tar nya tag imorgon..

Vanligtvis efter en sånhär "fight" som jag och Bellan hade idag så gräver jag ner mig totalt och överlämnar henne till Emma några dagar/någon vecka, för att jag själv inte kan kontrollera mig själv och hantera situationen bra. Men jag har ju fått lära mig en hel del på denna tjej, varav även lära mig att hantera sånahär situationer och hantera mina känslor bättre.

Det har gått otroligt mycket framåt, men jag är långt ifrån mål. När jag rider och det blir såhär.. Jag är på dåligt humör, Bellie är inte samarbetsvillig, så blir det bara värre och värre ju mer jag rider. Eftersom båda är lika envisa och tjuriga så är det ingen av oss som ger oss och mjuknar, förrän den andre gör det. Vilket gör att jag blir mer och mer frustrerad, får mer och mer ångest, känner mig mer och mer värdelös och allt vad man kan tänka sig, och då blir det lätt att jag blir för hårdhänt, och får ånger efteråt. Tur att jag har Emma som står där och hjälper mig tänka i rätt banor igen, även om det är svårt.

Det är som att jag blir en annan person i dessa situationer. Klumpen i magen bara växer och växer och den måste komma ut nånstans, i ilska oftast. Har dock lärt mig att hantera den betydligt bättre nu som sagt, att istället för att fortsätta traggla prova göra något annat eller helt enkelt hoppa av. Idag provade jag att bryta av bråken i traven med lite galopparbete, som gick ännu sämre, så kämpade på i traven ett tag och när jag slutade kämpa emot henne i handen och bara sket i allt så vart hon faktist avslappnad av sig själv tillslut. Så mycket sitter ju i mig, stress, press och ångest.

Har iallafall nu tänkt igenom allt, och bearbetat det som blev idag. Och nu kommit fram till att jag tar henne för vad hon är, som jag många ggr fått göra i dessa situationer. Hon är ingen lätt tjej denhär fröken.. och det är inte jag heller, vilket gör det ännu svårare. Så imorgon tar vi nya tag, och då tar jag henne precis som hon är. Samarbetsvillig eller inte, jag kommer att rida henne precis efter hur hon är. Det är så vi löst dessa perioder de senaste ggna. Och jag är så glad och stolt över mig själv som lyckats hitta ett sätt som fungerar för mig, att jag lärt mig hantera mina känslor på ett betydligt bättre sätt än förut.


Svar på tal

Fick en följdfråga ang. om jag skulle skaffa en till häst, elr om det var B som gällde. Jag svarade att det var B som gällde. Nu fick jag en följdfråga på det om vad jag skulle välja för häst om jag nu köpte en häst till i framtiden, en outbildad eller en läromästare.

Jag har tyvärr ingen aning, inte just nu iallafall. Jag tycker ju att det är superkul att jag och B kommit dit vi är, och att allt slit lönat sig. Och vi utvecklas fortfarande samt har en mycket lång väg kvar att gå.


Fotografering

Jag kan sammanfatta ridpasset idag med ett ord: förjävligt! Såhär dåligt har det nog inte gått på flera månader. Att samarbeta fanns liksom inte på kartan idag, B var stenhård och hur spänd som helst och jag var inte på nå spec. bra humör heller. Vänstergaloppen fungerade inte heller, vilket den gjort de två senaste ggna innan vilan. Så detta känns bara som ett stort bakslag. Menmen.. Går kanske bättre nästa gång helt enkelt.

Slänger in en del bilder nu
, kommer fler senare som är fotade utav Malin.



Svar till frågestunden

Beatrice: Tänker du skaffa en till häst i framtiden eller är det bara Bellie som gäller? (:

Svar: Jag planerar inte att skaffa en till häst. Det är hon som gäller, och så länge hon lever ska hon bo hos mig. Jag tycker det är tidskrävande med en häst, så två skulle jag nog inte hinna med. Inte som mitt liv ser ut just nu iallafall.

Lina: Jag är verkligen imponerad över dig och bellie, det verkar gå så himla bra för er jämt, ni verkar få massor av beröm (till och med från veterinären!) över hur fin hon är. Och hon ser verkligen annorlunda ut om man jämför med äldre bilder :) Tror många ridtravarryttare önskar sig desamma. Vad tror du är nyckeln till er framgång?

Svar:
Till att börja med så vill jag bara säga tack så jättemycket för dina fina ord! Det värmer verkligen vill jag lova. Nyckeln till våran framgång är tid, tålamod och att låta saker få ha sin tid. En häst som har satt muskler som en travhäst behöver verkligen få en bra grund att stå på. Det tar tid att bygga om muskler. Jag red B i en lång och låg grundform i ett helt år för att bygga upp hennes överlinje och för att få en bra grund att stå på helt enkelt. Först därefter började vi avancera och kräva mer styrkemässigt, och även då började vi att hoppa lite mer och lite "högre".

Ida: Vad har du för sadel/sadlar? Och vart har du köpt den/de? Har du fått hjälp att prova ut?

Svar:
Jag har en Tekna dressyr och en T6 showjumper. Jag har bytt mig till T6an för 1,5 år sedan, och Teknan har jag köpt i Härnösand hos en sadelutprovare.

Tvärtom, det är jag som hjälper folk att prova ut sadlar!  :-)
Jag tar inte hjälp när jag ska prova ut sadlar eftersom jag kan det själv. Har lärt mig under över 2 års tid genom att köpa och sälja massvis av sadlar, provat mig fram etc. för att hitta rätt. När jag var helt grön har jag självklart tagit hjälp om hur det har sett ut, och varför det varit bra/dåligt etc. och på så vis lärt mig.

Sandra: vilket är ditt favorit märke bland typ sadlar,ridkläder, träns osv? :)

Svar: Jadu.. bra fråga! Nä men sadelmässigt så är Tekna och Isabell Werth de skönaste sadlar jag suttit i! Och jag gillar syntetssadlar överlag väldigt mycket eftersom de är så bra kvalitet på dom, lätta att underhålla etc. Bra märken på dessa tycker jag är Wintec, Griffin och Tekna m.fl.

Har inget speciellt favoritmärke på saker egentligen, jag köper det som är snyggt och som har bra kvalité. Mitt ena träns är ifrån Hubertus och det gillar jag väldigt mycket! Har även en Kingslandjacka som jag gillar, håller värmen bra och är behaglig och lätt att ha på sig.

Janni: vad fick dig att köpa just Bellie? och hur började du rida? (tänker på att du bara hållt på med hästar ett par år)

Svar:
Jag var en impulsiv tjej som tog första bästa häst som erbjöds. Gjorde så med alla 4.. Hur jag fick nys om Bellie var att tjejen som jag lånade min första foderhäst utav, hennes mamma hade en häst (Bellie) som jag ev. skulle få låna om jag inte hittade någon annan. Jag mindes henne som stor, lång, smal, spinkig och HÖG sen jag hämtade min första foderhäst där ett år innan.

Bestämde mig ändå för att ge det en chans, och så fort jag sett storleken på henne och såg henne i hagen så sa jag att jag skulle ha henne, behövde inte ens provrida, jag skulle ta hem henne ändå. Jag provred ändå och ja, som jag sa så tog jag hem henne hur det än gick att rida.

Fick hem henne på foder, besiktade och köpte henne efter 2 mån på foder.

Jag började rida aug 2006 genom att en kompis frågade om jag ville börja rida basjkirhästar med henne. Det fanns en gård här förut som hade verksamhet med basjkirer, och de sökte då medryttare. På den vägen är det.

Tova: Hur kom det sig att du köpte en ridtravare istället för en färdigutbildad häst?

Svar:
Jag var nog bara ung och dum! ;-) Haha ne.. men jag var väldigt impulsiv och tog mest första bästa häst, men sen ville jag även ha möjligheten att köpa loss den senare efter foder på ett par månader, och det hade jag inte haft möjlighet till om det varit en dyrare häst. Visst jag hade kunnat spara, men vem har tid med det när man är ung och desperat? Haha..

Jaja, det visade sig vara bästa köpet ever. Ångrar mig inte en sekund, för hon är allt jag vill ha!

Linda: Hur hög är Bellie? och hur lägger man så att det blir bilder på andra länkar (bloggar) du lägger ut på din blogg ? :)

Svar:
Hon är 152cm hög. Man använder sig av en speciell kod, kan maila om du vill ha den. Sen laddar man upp bilden man vill ha, tar bildlänken, klistrar in i koden och skriver in den adress man vill att man ska komma till när man klickar på bilden.




Charles Owen Classic

Har lite funderingar på att köpa en sån hjälm ändå.. Alltid velat ha, och i somras var jag påväg att köpa en, då jag upptäckte hur förjävla stort huvud jag fick i dom, eftersom jag blev tvungen att ta 58 istället för 56 som är min normala storlek. Så jag fick se sanningen i vitögat att jag aldrig kommer kunna ha en sådan.

Nu har jag varit och testat en igen, och 56 satt ju faktist inte alls fy skam som jag fått för mig, och huvet blev ju inte alls farligt stort. Men jag skulle nog behöva en 57a isf, bara inte huvudet blir gigantiskt i den.

Ni som har såna hjälmar, vilken storlek har ni normalt, och vilken storlek har ni i CO?



OBS- jag vill endast veta om classic-hjälmen, ingen annan. För där vet jag att det skiljer mellan strl..


Påminner..

.. ännu en gång om frågestunden som avslutas ikväll! Så har ni en fråga ni vill ha svar på, passa på att ställa den nu. :-) Svarar på allt!

Bilder från dagens ridtur





Hade ingen bra ridkänsla alls idag, men bättre lycka nästa gång!

Uteritt

Hade tänkt rida ut på B idag med dressyrsadeln, och testa de nya stiglädrena. Men ne, dom var ojämna... stigläder för 700spänn? Ojämna? Normalt. Ska direkt tillbaka med dom idag, och kolla efter ett par jämnlånga. Annars vet jag inte vad jag gör, har inga stigläder just nu. Haha.

Red iaf barbacka
, Emma åkte skidor bredvid. :-D Hon fotade oss lite. ;) Tack Emma! Bellan kändes helt OK på bortavägen, men så fort vi vände så gapa gapa gapa heeeela tiden, för inte skulle hon ta det lungt eller. Och när vi fotades vände vi så att vi red mot bortavägen, och då minsann höll hon truten stängd. Men så fort vi vände mot hem igen så började hon, blä. Blir nosgrimma hädanefter.

På allra sista vägen som går förbi grannens hästar blev hon helt galen! Fick dra runt och runt henne för att hon inte skulle stegra/bocka dampa av mig på nåt annat sätt... Tillslut gick hon med på att gå någorlunda framåt, några meter, tills jag fick dra runt henne igen. Den busen.. Piggelin eller! Imorgon blir ett lite mer ordentligt dressyrpass så hon får ur sig lite mer energi iaf.

Kommer bilder i nästkommande inlägg.


Uuuueh!

Upptäckte just att nedanför min tumme har jag världens jävla samling av äckliga små prickar som kliar utav bara fan! :o Brukar få en prick här och där, typ en på armen och en på benet. Alltså verkligen pyttesmå, som kliar som attan. Men NU har jag typ 20 prickar nedanför tummen.. jag vill bara spy. Blir så jävulskt äcklad av sånthär... Kan bara inte förstå vad det är. ^o) Usch..

Nä ska börja dra mig mot stallet strax så kan jag dra på mig vantar och slipper se äckelskapet jag fått.

See ya later!! :-D

Glöm ej...

.. att ställa en fråga (om ni har någon) till frågestunden! Som avslutas imorgonkväll. :-) Godnatt på er allihopa! Nu ska jag försöka koppla bort från all irritation och ilska och försöka umgås med min pojkvän som ligger och väntar på mig. :)

Tack alla ni!

Som skriver så otroligt fina inlägg och ger så fint beröm. Jag är verkligen tacksam över det! Även om jag inte svarar.

Fick nyss detta av en
Ebba: måste kommentera här med eftersom du har så bra inlägg. allt stämmer så bra och önskar alla kunde ta ut massör och ET! trodde inte alls det var något fel på min pojk men ville kolla igenom honom av en ET. hon hittade lite småfel och mycket spänningar. Efter det har han blivit en helt annan häst, eller vi båda har blivit annorlunda och innan trodde jag allt var bra. men så fel jag hade! tack för en bra blogg, din blogg är den första jag läser av alla! keep up the good work :)

Det värmer alltid massor!!
Så tack allihopa, era underbara läsare, för all cred ni ger! Uppskattar det verkligen, det är en sak som är säker!


Vill hissa

Julia med Lelle, en tjej med en varmblodstravare. Jag tycker hon tar så bra hand om honom och hon har verkligen sunt förnuft och verkar veta vad hon gör, till skillnad från många andra unga tjejer med ridtravare. En gullig tjej som gör det bästa för hennes häst!

Kika gärna in på hennes blogg!

Hästens välmående

Fick lite funderingar idag när jag pysslade om Bellan. Ryktade ordentligt och masserade sedan, hon kändes kalasfin! Inte alls grinig och spänd där hon brukar kunna vara nu, utan hon stod där och njöt. Och hon tuggar så fint efteråt = kvitto på att jag släppt på något.

Sedan släppte jag på ärtbenet, om man kan uttrycka sig så. För att få bort trycket som bildas där. Hon har ju även som jag sagt tidigare gjort en hel del slide-stops och blivit extremt spänd i slide-stop-muskeln som jag kallar den, och även den var superbra idag. Eller ja, så bra som den kan vara just nu med tanke på hur illa den var. Sedan stretchade jag ut sätesmuskeln på henne så att den skulle släppa ytterligare.

Jag kom att
tänka på hur glad jag är över att veta hur min häst mår, hon är frisk och fräsch på alla sätt och vis i sin kropp. Jag vill inte ens tänka på hur hon skulle vara i kroppen, i mitt ovetande, om jag aldrig tagit ut equiterapeut och massör. Dom är guld värda!

Och då ska ni veta att min häst visar inga speciella problem eller symtom på att hon ens behöver massage, akupunktur eller att hon har en låsning. Utan jag tar ut ET och massör för att underhålla henne och hålla henne fri från spänningar och andra otrevligheter som försämrar hästens förmåga att utföra saker man ber om. Så sitter man där och blir arg på hästen för att den inte gör si eller så, fast den egentligen inte har möjligheten att utföra det.

Jag känner mig
så glad över att jag kan min häst utan och innan kroppsligt, jag har lärt mig otroligt mycket under dessa 2 år av ET och massör-besök. Helt otroligt egentligen. Jag kan ju göra i princip allt själv nu, som dessa personer gjort på B under 2 år. Förutom att låsa upp SI-leden och såna grejer.

Ni som aldrig har
tagit ut ET och massör, tänk vad mycket era hästar kan ha problem med som ni inte vet om, för som sagt det behöver inte visa sig över huvudtaget. Tänk vad mycket bättre vissa eventuella moment i ridning och hantering skulle gå om ni fick era hästar ordentligt genomkollade. Alla som jag rekomenderat och fått att ta ut ET har hittat en hel del på sina hästar, utan att de haft några symtom.


Syntet vs. läder

Såg nyss ett blogginlägg om att det var så himla fult med syntetsadlar. Men då skulle jag vilja säga att det är grymt mycket fulare med en lädersadel som är hur gammal och rutten som helst med noll stoppning, som dessutom inte ligger bra på hästen. Hur ofta ser man inte varmblod som har skitskruttiga, billiga sadlar? Som inte ligger bra för fem öre.

Tycker att bara för att man köper en billig häst så ska man inte ha billig skit-utrustning. Ser det överallt.. De är väl lika mycket hästar de, och ska ha passande sadel som är skonsam för ryggen!

Vet några som prompt vägrar syntetsadel och minsann ska ha läder, och då dessa människor har begränsad plånbok väljer dessa att köpa en lädersadel för 2 papp.. Gissa vad man får för en sadel då? En lädersadel som kostar ett par tusen kr ny är SKIT! Det kan ni nog lista ut själva, hur mycket tid, arbete och omtanke som läggs ner på en sadel som tillverkaren slutligen bara får 2000:- för.

Bla. Kingston
, värre sadlar går nog inte att få tag på. Det är bevisat att dom är stoppade med bl.a strumpor, knappar, löv och ihopknövlade bollar av diverse. Härligt för hästryggen! Men det ska ju vara lädersadel, haha, det är ju det viktigaste.

Då är det 100ggr bättre att köpa en syntet utav erkänt bra och hållbart märke. För det är faktist så att det mesta är materialet som drar ner syntetsadelns pris. Min Tekna finns i liknande fast lädermodell, Ordo Orquester, och den går på 10.000:- om jag minns rätt. Just för att det är läder. Självklart finns det skitsadlar i syntet oxå, massor. Claridge house, Globus, Hi lite m.fl.








Ja jag vet ju inte vad ni tycker, men jag kan ju tycka att mina syntetsadlar är 100ggr snyggare än lädersadeln! ;)
(Självklart är många lädersadlar snygga, liksom många syntetsadlar. Men det är just detta att vägra syntet och istället köpa en billig lädersadel istället som jag syftar på)


Uteritt i alla gångarter

Yes! Tog en trevlig uteritt med min älskade Bellabus idag. Hon var så himla fin! Hon var lite tittig här och där, men det är inte svårt att övertala henne till arbete då. Jag är så glad att hon blivit så trevlig och välriden, hon är inte alls svår att få till arbete nu, inte ens i skogen. För 1 år sedan var det nästan omöjligt för oss att få en riktigt trevlig skogstur.

Tog kanske 3-4 trav
, och vilken känsla sen! Ojoj.. Satt som gjutet, och jag hade henne verkligen mellan hjälperna, kändes som att vi dansade fram där några ggr. Sjukt härligt! Sen efter ett tag så la jag en högerskänkel, och B var inte sen att haka på! Hahaha. Första ggn på 3,5 vecka jag galopperar på henne. GUD vad glad hon blev! Helt galet, jag tror hon var mer i luften än på marken. Hon gick alltså mer uppåt än framåt, haha. Och jag som inte ens planerat var vi skulle sakta av, så när jag väl kom på att ja men här blir bra, så kommer en liten backe + massor av grenar med snö på som jag fick ducka för, och såklart så passar B på att gasa då, hahaha. När jag rätat upp mig igen kom hon tillbaka och då saktade vi av. Gofisen.

Tror det är tredje
ggn på hela våra 2 år som jag galopperar barbacka på henne, hihi. Och jag blir så otroligt glad när jag tänker på vad vi egentligen åstadkommit. Jag minns när jag absolut inte kunde fatta galopp utan att det gick fortare och fortare och mitt säte hade ingen som helst  verkan på henne. Nu kan jag liksom galoppera barbacka i skogen på Bellabus som vilat 3 veckor? Samla och öka går hur lätt som helst, hon är så lyhörd.

På hemvägen
blev hon piggare, så körde mkt halter där. Jag känner även här vilken otrolig förändring det är. Hon är så pass lyhörd ändå, även fast hon helst av allt bara vill iväg och köra sitt race. Hon jobbar på ordentligt ändå, när jag ber om det. Och på slutet la jag ner henne ordentligt i formen vilket hon gjorde så bra!

Jag är verkligen peppad till dressyrtävlingen och efter idag är jag fanimej säker på att det kommer gå kalas!



Frågestund

Tänkte ha en frågestund tills imornkväll då jag hade rekord på besökare igår! Fråga om vad som helst, alltifrån Bellie, träning, tävling, utbildning, mitt liv utanför hästarna, ja you name it! ;) Anonym eller inte.


Tävlingshelg inbokad

Dressyr LC:1 Det är en träningstävling med domare. Blir perfekt för oss!
Hoppning 60 eller 70cm. CR

Borde verkligen
passa på då det är väldigt få träningstävlingar i dressyr här i trakterna. Får helt enkelt se hur hon känns efter hon blivit igångsatt nu. Men hon borde knappast kännas värre än i juli då vi debuterade LC:1, och jag är ju kalasnöjd även fast vi blev uteslutna tack vare att hon tyckte att vi skulle hoppa över dressyrstaketet.

Tar hopptävlingen dagen innan för att "rida in" ridhuset, så att hon är lugnare på söndagen då dressyren är. Kan dock bli intressant att hoppa en pigg snärta som älskar hoppning när jag inte hoppat på 2 mån då! ;)


Dagens fråga

Hur ofta rider ni för tränare? Vinter resp. sommar? Vilken gren? Ni som inte gör det regelbundet/över huvudtaget, varför inte?

Själv rider jag för tränare året runt. Dressyrtränar för Emma oftast 1 gång i veckan normalt, ibland blir det mer sällan. Och nu har jag ju börjat hoppträna för Marianne Bäckström oxå, 1 gång i veckan.

Det känns som att denna vinter blir en kalasbra vinter! Tycker att det är enormt viktigt för utvecklingen att rida för tränare, annars kommer man inte långt om man inte är väldigt skicklig. Men även de skickligaste har ju brister som de inte märker av eller tänker på själva.


Bedtime

Ojojoj. Har suttit nu och varit orolig/nervös ett tag eftersom en tjej hotat med att anmäla mig för bedrägeri. Sadeln, Kieffern jag sålde var åt en av Emmas vänner. En välanvänd Kieffer som ändå är i bra skick. Hon fick den dessutom för ynka 2000:-, köparen alltså. Den köptes in för betydligt fler tusenlappar.

Hon har ända sen hon fick den försökt få tillbaka hälften av pengarna, och slutligen ville hon häva köpet helt. Pga en liten skavank som varken jag eller ägaren till sadeln lagt märke till. (Tyvärr är sadeln bara fotad från ena sidan, och underifrån, framifrån och bakifrån). Då vi inte gick med på detta, och hon vägrade ringa ägaren till sadeln som sagt till mig att hänvisa hennes nr om hon ville lösa det (men näe, det vägrade hon minsann eftersom jag var ansvarig för köpet), så såg hon inte någon annan utväg än att anmäla mig för bedrägeri.

Jag har nu, tack vare Emma lugnat ner mig eftersom jag fick numret till en juridisk rådgivning som har öppet dygnet runt. Jag fick rätt! Hon kunde inte anmäla mig för bedrägeri, och hon kunde heller inte häva köpet eftersom hon var väl medveten om att hon köpte en äldre, välanvänd sadel för ett lågt pris.

Behövde bara skriva av mig, för jag har suttit och skakat som attan nu och äntligen börjar det släppa. Ska ställa mig i en varm dusch och sedan krypa ner under täcket och tänka på annat!

Godnatt på er
.

Världens sötaste lilla B!

Eftersom jag började dagen i skolan kl 9 och avslutade den på jobbet kl 21 så har jag inte varit i stallet idag.

Läste just Emmas blogg om vad hon och lilla Bellabus hittat på idag. Hon red tandem med Bellie och Kickan, hon red på B och tömkörde Kickan. Det hade gått så bra så! Skritt och lite trav.

Tidigare i hagen hade Emma varit ute för att fylla vatten åt hästarna, och som vanligt är badkaret längst upp vid grinden, och höet långt ner i hagen. Men lilla Nino var bortskämd idag för Emma hade gått ner med en hink just till honom, vid höet. Och när Emma ska gå och fylla på vatten hos småhästarna i hagen bredvid så kommer Bellan bärandes på Ninos vattenhink, HAHA. Och tydligen så ställde hon den bredvid vattenkaret och visade att nere vid höet skulle den minsann inte vara!

Så Emma provade lägga ut ett täcke i hagen för att se om B bar bort det oxå, och ja, mycket riktigt så hade hon och Lordi försökt tillsammans. Men sen motade B bort Lordi, och en stund senare kom hon och bar på täcken i munnen och la det vid grinden. HAHAHA. Sen provade Emma lägga ner det igen, i hagen, men då gav Bellie av en stor suck och gick ner och käkade istället..

GALET SÖT
!

Hiss eller diss?

Hiss eller diss på Eskadrons ursnygga täcken? (Ja, ni förstår nog då att jag själv ger dom en stor HISS)










Så grymt snygga! Gillar speciellt navy/fuschia, det gröna, det röd/svarta med stor text på samt det vita med stor text på. Tyvärr skulle jag aldrig lägga dessa pengar på ett svettäcke. Gör ni det?


Dagens fråga

När går er gräns för vad som är 'för kallt' för att rida? Varför? För eran skull? För hästens skull? Motivera!

Själv rider jag i princip hur kallt det än är, även vid -25 minus har jag begett mig ut. Jag är inte orolig att hästens lungor ska bli nedkylda, som många säger. De tar så lång tid innan luften kommer ner i lungorna, och då är den redan uppvärmd när den kommer ner. Men man kör ju inte svettigaste dressyrpasset då, absolut inte. Men rider det gör jag! :-)

Nya vantar

Blev tvungen att köpa dessa goa vantar efter allt snack om hur jäkla bra dom är emot kylan. Så nu blir det upp till bevis! Dom verkar hur sköna som helst. Trodde verkligen dom skulle vara slut oxå, det fanns några S kvar och jag kunde ha dom. Hihi! Love it!


Premiärtravat

Var nyss ute och red på  min fina Bells. Red barbacka som vanligt nu, hur mysigt som helst! Hon är så rund och go att sitta på. Blev dock lite overkill med min overall idag, haha höll på svettas ihjäl. Men hellre det än frysa! ;)

Bellan skötte sig helt OK. På vissa ställen blev hon sådär som ett ånglok igen och tog inte en förhållning, men vad kan jag kräva när hon stått i nästan 3v. Haha, hon har ju överskottsenergi som heter duga. Den börjar dock gå ner ju mer jag skrittar nu.

Travade två små sträckor, sammanlagt kanske 30sekunder. Första ggn vi travar på 3 veckor prick. Fy gröne vad fin hon var!! Jättetrevlig, och jag satt där jag satt. Jag som brukar ha taskig balans i traven på den bruden. Nedsittningen i dressyrsadeln kanske gjort sitt! ;)



Varit på kliniken med Bells

Ja, för 3 veckor sedan skrev jag ju att jag hade bokat tid hos vet för en undersökning, ifall något skulle vara fel. Värmen i benet osv. Och det var alltså idag, har inte påmint er nånting så ni lär ju ha glömt! ;)

Klev upp 5
, lastade halv 7. Var så jävla nervös för självklart ska hon krångla vid lastningen idag oxå, men efter en liten stund fick vi in henne. Och sen blev vi inte heller, snarare en halvtimme tidig.

Hon gick utan anmärkning på alla 8 leder!! Så jävla lycklig tjej jag är. :-D Har varit så himla nervös, och inte förrän den 8onde leden var böjd så kunde jag slappna av.

Och jag måste verkligen rekomendera er PH-vet. Gud så bra han var Per! Verkligen en veterinär som ser till andra saker än just själva benen när man kommer in på hältutredning. Han kände igenom hennes muskulatur, och kikade hur hon rörde sig i kroppen och benen. Och allt sånt! Och jag fick så grymt mycket beröm både utav honom och av Martin (tandraspare). Det värmer alltid lite extra för allt arbete jag lagt ner på denna tjej.

De tyckte hon
var jättefin. Per vart förvånad när jag började springa med henne, för hon rörde sig så fint, svävande och bärigt. Och han tyckte hon var väldigt fint musklad.

Han sa att jag kommer att ha häst i många år till, Bellan alltså. :-D JIPPI!


Svar på tal

Mikaela: Hej! Din polle ser verkligen välmusklad ut! Jag är själv fodervärd åt en travare nu och vill bygga upp muskler. Hon har verkligen inga halsmuskler som din polle. Vad är hemligheten?

Svar: Hemligheten bakom halsen eller att hon ser välmusklad ut? I vilket fall, samma svar på båda. "Hemligheten" är att bygga upp hästen sakta, låta det ta tid och ha mycket tålamod. Absolut inte ha för bråttom med att kräva saker hästen egentligen inte orkar, och inte ta till genvägar (senvägar) som hjälptyglar och skarpa bett. Jag har iallafall ridit min häst för tränare ända sen jag köpte henne, och Emma då, har hjälpt oss till dit vi är idag.

Till att börja med
så red jag henne i en lång och låg form i ett helt år för att bygga upp en bra grund för henne, innan vi ens började tänka på att plocka upp och samla henne mer. Vi har klättrat mycket, ridit ut offroad i skogen, hoppat studs osv. för att bygga upp musklerna i bakkärran. Och framförallt har vi hållit på med dressyrarbete i mängder. Jag har alltid haft dressyren som prio ett för att jag som ryttare ska bli bättre och kunna rida med mindre hjälper, och för att min häst ska bli stark, smidig och trevlig att rida. Och jag rider aldrig på bana mer än 2ggr i veckan, max. Jag rider alltså allt dressyrarbete i skogen övriga dagar.

I och med att
man rider hästen i en ändamålsenligt form så kommer även halsmusklerna, det är ingenting man tränar upp för sig. Utan rid hästen i en för den bra form, då kommer hästen att muskla sig jämnt över hela kroppen.

Det är först nu
på senare året som jag har börjat hoppa mera, för nu har hon sin bäriga galopp och sina fina ryggmuskler, och hon är väldigt välriden på marken vilket gör att jag har väldigt mycket gratis i hoppningen oxå.

Myspys med B

Var ut till Bells en sväng nu ikväll, sitter nu inne hos Emma och ska strax gå och lägga mig.

Borstade, ryktade och masserade Bellan. Massagen från igår hade verkligen gjort sitt hon var betydligt finare i muskulaturen idag, och även mycket mindre spänd i slide-stop-muskeln (som jag kallar den, haha).

Gick bra att rida
, jag och Emma red ut på två otroligt pigga tjejer. Kickan och Bellan. Hihi! Så goa. Dom skrittade på riktigt fort framåt. Jobbade B lite på hemvägen och hon är så fin så! Liiite stum var hon och låg på i handen, och när hon vart för pigg så ångade hon bara på utan att jobba, haha. Men så äre när man bara får skritta fast man helst av allt vill dra busgalopper i snön, tycker B!

Efter ridturen strechade jag ut slide-stop-muskeln, sen gjorde jag två andra ET-övningar för att underlätta för SI-lederna. Blir kanon de! :-D Hon hade inget tryck i ärtbenen idag heller, har inte haft det på nån vecka nu.



Godnatt allihopa!

Köpabstinens

Eftersom jag kommit på att min fuxa är så himla fin i lila har jag letat runt som en galning efter ett snyggt, lila schabrak. Har inte hittat något passande förrän IGÅR! Satt och fundera och fundera, men jag la det på sidan ett tag. Tills nu, sitter på jobbet och har rast. Och nu kände jag bara att jag måste ta chansen och köpa detta otroligt snygga schabrak från HV Polo! GILLA. Så jag har klickat hem det nu, betalar imorgon måndag. Hihi!



Någon som har schabrak från det märket? Är det bra kvalité? Passform?

Har börjat föredra bra kvalité framför billigare schabrak från t.ex Hööks och Börjes som ändå inte håller sig snygga länge.
Dock kan det ju bli svårt att hålla sig från Hööks ändå om dom kommer med något riktigt snyggt, som dom gör ibland. Och vissa av deras schabrak e trevliga i kvalité ändå.

Uppdaterat..

.. bloppisen! Fick precis såld mattes-padden, gillas!

Jag är med och tävlar...


Jag är med och tävlar...



OCH...


OCH..


Jag är med och tävlar...


www.melanozz.blogg.se & www.nynasgard.se





Ris a la malta

Var gottis-sugen men hade inget godis så slängde ihop lite ris a la malta med mandarinbitar i. Fy fan vad gott det är! Helt sjukt. *Druel* Så nu har jag en sysselsättning framför datorn/tvn. Hihi!


Tyvärr ser det inte gott ut, men det är sjukt gott iaf!

Bells

Varit och myst hos älsklingsBellan idag! Hihi, min goa lilla fis. Kände mig så otroligt stressad så jag tänkte varken massera eller rida, kände mig bara grymt irriterad pga stressen. Men så på något vis fick jag mig själv att tagga ner, och bara leva i nuet. Ta mig tid att borsta och bara fokusera på det, massor av ryktning, och sen vart det massage oxå. Tänkte inte på tiden nånting alls, och gud så skönt det var!

Hon har dragit en riktig jädra slidestop eller 7 nu igen, fyfaaan vad öm hon var baki rumpan nu igen. Fick inte ens göra övningen för att motverka dedär, på ena sidan. Men efter ridturen var hon betydligt bättre.

Red ut ungefär
35min oxå, hur mysigt som helst. 2delat bett utan nosgrimma, (på tal om videon igår). Hon jobbade på så jäkla fint och jesus i min låda vad trevlig hon var alltså. Vart så himla glad och massor av beröm fick hon!

Så fort vi vände hemåt vart det andra bullar, såklart, haha. Hon tog ingen halvhalt alls, hon bara ångade på som en tok, skulle trava, skritta fort, och gapa gjorde hon massor av eftersom hon inte tyckte det var OK att jag sa åt henne att lugna ner sig. :-) Efter en stund så ändrade hon sig och vart avslappnad, trevlig och tog hyffsade halvhalter igen. Provade länga ut överlinjen och det gjorde hon sååå fint!! Då fick hon lång tygel och skritta hem, fort gick de, haha.

Min goa lilla fis!!!! <3










Likheten är slående! ;)

Nya hästen

Norska nordsvensken Rickan. :-) Nytillskottet i flocken! Hon och Berra kompar riktigt bra, så det är nog hans nya bästis. :-D






Effekterna utav ett 2delat bett

Hittade denna video, som i 3D visar effekterna utav ett 2delat bett.

Vad tycker ni om denna information?



Själv tror jag att i vissa fall så händer detta, och vissa hästar får ont utav 2delade pga sättet de kan verka på. MEN- jag tror att många ggr det blir såhär att bettet körs upp i gommen, beror på att bettet är för långt, eller att hästen har en lägre gom än vanligt.

Varför skulle annars många hästar gå bättre på 2delat än 3delat/rakt? Och tvärtom? Jo för att alla hästar ser olika ut i munnen och trivs med olika utformningar utav betten.

En till sak att fundera
på, om man kan rida hästen utan nosgrimma på 2delat, och hästen inte gapar, då kan man enligt mig ta det som ett tydligt tecken på att hästen faktist inte får ont utav bettet. Eftersom att den 1. har ett välanpassat bett, och 2. inte har för låg gom för att kunna ha ett 2delat bett. Att rida utan nosgrimma är ett mycket bra sätt att ta reda på hur hästen egentligen tar betten.

Bells kan jag rida på samtliga 3 olika mundelar, rakt, tvådelat och tredelat. Utan nosgrimma. Hon gillar alla betten.

Dock så hade vi en period i våras när vi inte alls kom överrens och jag blev tvungen att ta i henne rätt mycket i munnen, vi hade dragkamp på dragkamp. Detta medförde att eftersom jag red utan nosgrimma så gapade hon ju självklart mot trycket jag gav i hennes mun (vilket jag vill att hon ska ha möjlighet att göra, dock inte göra det till en vana som hon gjorde), och även när våran bråk-period var över så fortsatte hon. Det hade blivit en vana för henne, ett inlärt beteende. Plus att hon säkert gjorde det i förebyggande syfte oxå. Så jag har ridit på olika nosgrimmor nu ett halvår för att få henne att börja söka stödet och acceptera min hand igen, och senast nu i veckan testade jag igen utan nosgrimma, och hon gapar inte! :-)

Då var det över

Idag var sista dagen på praktiken. Har tyckt att det ska bli skönt att komma tbx till skolan igen, men nu när jag väl är borta från praktiken så vill jag tillbaka! Haha att man alltid vill ha det man inte kan få. Jaja, jag ska ju iallafall få jobba extra där på helgerna så det blir ju kalas! Så behöver jag inte släppa dom helt, vårdtagarna och personalen. Det är ett härlig gäng dedär! ;)

Hade varit mysigt att åka till stallet idag, men jag ska vara barnvakt åt mina goa brorsbarn idag/kväll/natt. Men som sagt igår så ska jag till Bells imorgon och rida en sväng. Jag fick även förfrågningar om att jobba både lör och sön, och jag tog mig styrkan att tacka nej till lördag. Får sån jävla ångest av att tacka nej, så jag gör det aldrig vanligtvis, men jag hade verkligen sett fram emot en dag med Bells så, hon fick gå före. Tackade ja till söndagen eftersom jag ändå ska sova hos Emma, för då spelar det ingen roll hur sen jag blir.

Synd att jag inte kan vara med i stallet idag, det är en ny häst som ska flytta dit och hon kommer idag. Men förhoppningsvis fotar Emma ihopsläppet. :-)

Älskar min fina, underbara tjej!

Hihi

Snodde Carros tips om smilisar till bloggen! :D Testing testing :D

Todels!

Idag skulle jag ha åkt till Bellsan efter praktiken, men då skulle jag inte haft möjlighet att åka förrän halv 6, så tänkte strunta i det. När jag sedan tänkte åka ändå så fick jag en påminnelse 16.30 om att jag hade tid hos naprapaten då, LYCKAT! Har aldrig missat en tid där då jag alltid brukar få påminnelser dagen innan via mail, men nu så fick jag ingen. Som tur är så fick jag en senare tid idag istället, så jag ska vara där om 45 min.

Blir alltså inget stall för mig idag, tyvärr. Men på lördag blir det iaf en liten skrittur, ska även passa på att massera henne då eftersom jag inte hunnit på några dagar nu.


Mitt tävlings-set har anlänt!

Wiho. Dåligt snabb leverans från belgien! Gilla! :-D (Det är något mörkare IRL)


Ridning på pärlan

Ja ni läste rätt! Red på pärlan idag. 1 timmes skrittur  tog vi i den kolsvarta skogen. Det enda lyse vi hade var snön och stjärnorna, suuupermysigt! Barbacka oxå. Hur gosigt som helst.

B skötte sig suveränt faktist, på bortavägen iaf, haha. Hon var lugn och nyfiken, inte alls så tittig och fjollig som hon kan vara om hon är sådär pigg och har överskottsenergi. Sen mitt i skogen så hörde jag något med motor, och jag tänkte att "äh dom är nog ute och åker skoter, så jag får väl se upp", medans jag red åt motsatt håll än vad jag hörde fordonet.

Fortsätter en bit och där vi ska rida är det oplogat, och eftersom hon inte är riktigt igång så tänker jag  inte plumsa massa snö det första jag gör. Så vi vänder, och som TUR är så är det en stor vändplats där, mitt i skogen, för just som vi börjat rida hemåt så hör jag detdär mullret igen, och ser ett STORT ljus lysa på granarna i skogen, och i full kareta kommer en STOR JÄVLA LÅNGTRADARE. Mitt i skogen!! Fattar ni. Haha det såg jävligt udda ut. Jag red ut på vändplatsen och han hann se oss. Jag undrar vad som hade hänt om vi börjat rida på vägen han kom på? För det gick inte sakta om man säger så. :o Jaja han åkte förbi oss, och vi red förbi, sen hörde jag att han stannat. Haha självklart skulle han ju vända på vändplatsen, smartass, så fick vända B och rida förbi igen medans den for förbi oss.

Hon skulle trava och greja på hemvägen tyckte hon, och hon var mjuk och trevlig i mun när hon väl skrittade, men inte tusan var det något arbete med kroppen elr. Hon gick så fort så fort, haha vet inte om jag nånsin skrittat så fort på henne. Inte en halvhalt tog hon, och halterna tog 100 år. Så jag fokuserade lite på det ett tag, och att inte börja ta i tygeln så fort jag ville något, utan fokusera på att använda sätet. Och efter ett tag blev hon betydligt mer lyhörd och lyssnade helt OK på sätet mitt och jag fick henne mer mellan hand och säte.

Supermysig tur var det iaf! Hihi. :-)

Mitt livrädda lilla ufo efter ridturen






Är era hästar oxå alldeles tittig, spänd och visar ögonvitorna på höst/vinter?
Haha min tok är så. Hon blir alldeles fjantig och måste veta ALLT som händer och sker utanför stalldörrarna innan man kommit ut. :-D

Svar på tal

L: Har du lagt ner buke? :(

Svar: Ja, det har jag. Iallafall för nu. :-) Vem är L?

Morgonpigg!

Eller inte! Klev upp halv 6. Usch.. Men måste verkligen kämpa nu de sista dagarna på praktiken. Ja det är alltså sista veckan nu utav min praktik, WIHO! Totally wonderful. Ska bli skönt att återgå till skolan på heltid.

Inatt har jag haft alldeles sjuka drömmar, går verkligen inte att förklara. Helt insane, haha! När jag vaknade var jag alldeles kokhet och så GRYMT törstig, och till min lycka hade vi en citron hemma så jag kunde göra citronvatten och bälja i mig. GOTT! :-D

Efter praktiken idag ska jag iväg på apoteket, och troligtvis hinner jag till Bellan en sväng oxå ikväll. Time will tell. ;)

RSS 2.0