Massage

Eftersom jag ofta nämner att jag masserat B här och där tänkte jag att jag skulle visa var jag masserar och varför.

(Jag är dock osäker på namn på alla muskler och har på vissa glömt bort förklaringen till just vad som händer när jag masserar på vissa utav dessa ställen + att jag kan vara dålig på att formulera mig)



Svart
: Långa halsmuskeln. Jag tar ett grepp om muskeln längst ner där svarta strecket börjar, jag kniper runt muskeln tills B sänker halsen långt ner och slappnar av. Jag gungar då lös hela muskeln från början till slut. (Hästen lär sig detta fort, jag behöver bara närma mig så sänker B sin hals)

Gul: Där trycker jag och masserar upp och ner ända tills jag kan föra in handen bakom "benet" som går där. Det går ett ben där på hästen, och där ska man kunna föra in handen bakom. Är det stumt så är hästen alldeles för spänd.

Röd: Mankammen. Först så vaggar jag hela mankammen fram och tillbaka. Då utsöndras endorfiner och hästen förbereds för massagen. Sedan så trycker jag mankammen först mot mig, och sedan från mig. Med början i ena änden och slutet i andra änden. 3 gånger mot mig, 3 gånger från mig.

Rosa: Manken. B hade en liten reaktion strax bakom manken förut, pga träningsvärk. Lätt att se då hästen vibrerar där då. Därför brukar jag stämma av ibland att allt är OK där. Jag tar handflatan och liksom stryker/trycker uppåt, med början e ena änden tills jag kommer till slutet. Det viktiga är att huden under det markerade rosa området rör sig i takt med mina strykningar uppåt.

Grön:
Ryggfiléerna. Där stryker jag med handflatan innan ridning, 20ggr ungefär. Musklerna ska vara mjuka, och när man stryker med handen så ska muskeln bullas upp framför handen.

Ljusblå: Korset/rumpan. Detta ställe är det jag fokuserar mest på. Eftersom hon har SI-ledslåsningar lite då och då, och har varit lite spänd djupare in i dessa muskler (det är 5 lager muskler som går längre och längre in. Ju längre det går utan att en spänd häst får massage, ju djupare ner går problemen) så är jag på detta så ofta jag kan för att mjuka upp och göra henne mjuk i musklerna där.

När jag masserar korset så börjar jag med att "slå" på stället jag ska massera, alltså hela området. När jag slår (med knyten näve) så ger det impulser till muskeln att dra ihop sig, vilket gör att blodet pumpas ut fortare och muskeln blir alltså mjuk fortare. Sedan är det bara att klämma, trycka, dra, you name it! Det är bara att massera på, det är aldrig skadligt. Man kan prova sig fram. Längst ner på markeringen ljusblått så ligger det som en filé eller vad jag ska kalla det, och där trycker jag från sida till sida, eftersom att hela muskeln ovanför förflyttar sig när jag trycker. Vilket är uppmjukande. Sedan kör jag bara på!
Håller jag iordning på de yttre lagren utav dessa muskler så slipper jag att det gräver sig ner och blir ett problem.

Grå: Biceps-muskeln, om jag inte minns fel. Där kan dom få spänningar av åtsittande täcken eller av andra orsaker. Där masserar jag lite då och då, det var mest förut då hon var lite spänd där. Men jag brukar massera i förebyggande syfte ibland.

Vinröd: Där de två vinröda strecken är sätter jag mina fingrar och stryker/masserar neråt. Även på framsidan av benet gör jag likadant, syns ej på bild. Detta för att blodcirkulationen ner i benen blir bättre och minskar risken för senskador.

Lila: En del av magmusklerna. Där masserade jag mycket förut, men även nu ibland. Detta för att hon är grinig då jag spänner sadelgjorden/borstar där, vilket kan tyda på att det är lite spänt där. Har sett bra resultat av detta förr, när jag masserade där 2,5-5min på båda sidor innan sadling så var hon betydligt mindre grinig.

Hur ofta ska man massera? Ja, man kan massera precis hur mycket man vill egentligen. Allt beror på vilka muskler och hur pass spända dom är. För min del har det kommit och gått väldigt mycket vilka muskler som är i behov av massage och hur ofta jag ska massera. Det har Bellies ET och massör lärt mig genom deras besök här, eftersom de även ger hemläxor. Det man ska tänka på är att när man "slår" på korset så kan dom få träningsvärk om man gör det flera minuter, för oss brukar det räcka med 1 min så är hon uppvärmd. Men gör man närmare 4-5 min så bör man inte göra samma sak dagen efter.

Ett litet tips: Man kan slå på vilken muskel som helst för att öka blodcirkulationen (som jag skrev om övningen på korset/rumpan). Så är din häst väldigt spänd/hård i någon muskel och det känns lönlöst att massera, så prova slå ett par minuter och känn efter om muskeln blivit mjukare.

Sådär ja! Nu har jag nog fått med allt massagemässigt. Jag gör ju en hel del annat oxå så som "knäcka" ärtbenet, trycka ut sätesmusklerna när hon gjort slidestops och är spänd, backar henne på speciellt vis för att hjälpa SI-lederna, gunga benen på olika vis och även mycket stretchövningar, om det skulle vara intressant att läsa om så ska jag försöka ordna bilder och info om detta oxå.

ENJOY! :D
(Det är bara att fråga om ni undrar över någon övning ni är sugen på att prova, som jag kanske förklarat luddigt el. liknande)




Kommentarer
Postat av: beatrice

ska testa det där idag, kör du innan ridninge eller efter, eller rider du inte alls? (:

2010-12-20 @ 12:01:39
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Julia

jätte bra inlägg :D hur ofta ska man massera (ungefär) ? :)



du borde skriva fler sånna här inlägg :) jätte intressant och nyttigt att lära sig!



har dock en fråga angående korset/rumpan, du skrev aldrig HUR du masserade där? hur gör du där? :)

2010-12-20 @ 14:34:04
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: Mli

Sv: Kan du skicka bilden en gång till ? Det måste ha blivit något fel för det går inte att se bilden :)



Här är min bild: http://mlishastblogg.blogg.se/images/2010/blogglnk_122205772.jpg



Tack :)

2010-12-20 @ 14:39:08
URL: http://mlishastblogg.blogg.se/
Postat av: Caroline

Mycket bra inlägg! :D Jag har lärt mig lite nu och skulle gärna uppskatta om du visar bilder och förklarar mer på andra övningar. :D

2010-12-20 @ 15:01:41
URL: http://[email protected]
Postat av: Sandra Awsome Olausson

MYCKET bra inlägg! Jag skojar inte när jag säger att du är nog min favorit bloggare bland alla i hästkategorin!

2010-12-20 @ 21:20:16
URL: http://sandraawsomeolausson.blogg.se/
Postat av: Frida

Kan inte du lägga upp videos på hur du gör? Har svårt att "se" övningarna i huvudet... ;)

2010-12-21 @ 04:20:53
URL: http://fella.webblogg.se/
Postat av: Johanna

Hej. :) Måste bara få fråga om det är Kepan du lärt dig massagen av? Om det är det vet du vad jag pratar om.. ^^

2010-12-21 @ 19:09:30
URL: http://soetmongo.blogg.se/
Postat av: Sussi

En liten parantes bara, njurpartier mellan den gröna och ljusblåa markeringen ska man inte använda sig av något annat än värmande cirklande rörelser, så man inte använder sig av "slag" däröver :)

2010-12-21 @ 20:25:46
URL: http://tantgigant.bloggplatsen.se/
Postat av: EmbLeM

Tyvärr måste jag erkänna att jag inte läser din blogg dagligen då jag inte hinner med alla dessa inlägg. Men detta om massagen och även knäckning, stretching, trycka ut sätesmusklerna som de beskrev osv allt sådant tycker jag är jätteintressant att lära mig om. Så gör gärna ett mega inlägg om allt sånt. Men säg till mig så fort du gjort ett inlägg som har med massage, stretching och sådant att göra! :D

2011-01-02 @ 19:49:55
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: emma

super!

2011-01-29 @ 18:45:27
URL: http://thesaddleclub.blogg.se/
Postat av: Malin

tusen tack för tipsen!! :D Ska pröva de här senare ;)

2011-02-19 @ 17:28:18
URL: http://myowngeneral.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0