Skrittur!

Tog en prommis till stallet ändå, det var lite motigt men fram kom jag. :-) Myste med Bells en hel del i hagen idag, och hon är så glad och nyfiken. Bestämde mig efter en del funderande på att ta mig en skrittur. Bellis fick välja väg idag, och det blev ner till statoil och upp vid villaområdet. Vad hon skulle dit och göra vet inte jag, för när hon fick syn på en isplan där dom spelade "hockey" så blev hon alldeles förskräckt, och sedan kändes hon sådär läskigt explosiv som hon kan bli. Kändes som hon skulle få nå cp-ryck när som helst, men *peppar peppar* klarade jag mig från det.

Får se om jag hinner lägga in ett par bilder på skönheten sen, hihi. Måste verkligen ta tag i och trimma manen nu alltså... Men först måste jag köpa en sax. :-P

Just det!
Idag hade B fått en spark på höger bak, duktigt va? Såg att hon och B2 bråkade idag, eller ja, B2 bråkade på B och då måste hon ju få försvara sig. Så hon hade som en liten bulle över framsidan av h.bak, som var varm. Just på det området endast. Så.. :-)

Drömmar drömmar drömmar...

Tänk att jag drömmer JÄMT. Varenda natt kommer jag ihåg mina drömmar. Nu vaknade jag upp med stenhårt ihopbitna käkar, hög puls och märken överallt (alltså sånadär röda märken man får när man legat ibland), får såna märken när jag varit orolig. SKITSTÖRIGT.. :o Har drömt en massa sjukt, kommer ihåg minst 4 drömmar. Och det sägs att man bara kommer ihåg den dröm man hade precis innan man vaknat. Inte sant. :-P

Så nu har jag huvudvärk, vilket var (peppar peppar) längesen jag hade. Att bita ihop käkarna som jag gör på nätterna kan motsvara ett tryck på 90kg, så det är inte konstigt om jag har ont i skallen idag. :P Usch, måste verkligen köpa mig en bettskena nu...

Är helt jäkla körd. Om det beror på drömmarna, huvudvärken elr den dåliga sömnen över huvudtaget vet jag inte. Men det känns som jag blivit påkörd 30 ggr om, är helt slut och mörbultad i kroppen. Jag som var så himla pepp på en promenad till stallet igårkväll, alltså nu på morgonen. Men nu känner jag inte alls för de. Men det är väl bara att ta tjuren vid hornen så vaknar jag nog till liv snart.

Ha nu en bra nyårsafton allihopa för det ska jag ha (resten av dagen)!! :D


HAHA. Nyår 2008, alltså nya året blev 2009. Här hade jag och E vart tsm 3 år.. How cute! ;)

Ponnyakuten del 1 sesång 3

Tilda länkade just att ponnyakuten avsnitt 1 kommit ut, KUL!!! Ska titta på det med spänning ikväll :D :D :D Lycklig tjej -91.

http://svtplay.se/v/2657690/poakett

Tilda är med på sin ponny Kimberley! ;)


Red Kimberley ett par ggr när hon stod på bete hos "oss" i somras. :-)

EDIT 21.59: Dom har nu tagit bort avsnitten, jag tror dom "råkade" publicera två avsnitt. Jaja, hann iaf se klart det första då jag hade det uppe i play hela tiden. Men ska jag prova ladda om sidan så går det inte. Det var iaf superintressant!

1 år sedan

Nedan här är en film från 30 december 2010. När jag kollar på den + alla andra dressyrfilmer från 2010/2011 till och med augusti kan jag inte låta bli att bli så glad över hur mycket vi faktist utvecklades under Bellies 2-månaders vila. Nu ser det inte alls ut på dehär sättet som det gör på dessa filmer. Mycket kortare steg än nu, spänd överlinje, jobbar inte riktigt igenom kroppen.. Jag vet inte vad som hände men på något sätt började jag rida bättre, trots att jag knappt red under hennes viloperiod, och absolut inte för någon tränare. Och när jag väl började rida B igen så var hon som en ny häst oxå. Vi börjar verkligen hitta varandra nu, mitt fina hjärta och jag.


Sötfia

Blev att jag jobbade till halv 5 istället för 12 idag. De behövdes folk så vad gör man inte? ;) Åkte sedan till Bellisbus, men orkade inte rida. Hon är så go för just nu kommer hon alltid och möter mig sista metrarna när jag ska till henne i hagen. Go-fisen. :-)

Tog in och pysslade lite med henne, och först hade jag henne uppbunden, och då står hon helt lungt och stilla. Men så tog jag lös henne från "snörerna", haha och direkt då så ställer hon sig och stretchar med huvudet från sida  till sida för hon tror att hon ska få godis då. Jag brukar ju stretcha henne så efter träning elr så, och därför gör hon det självmant när hon tkr det är dags för godis. Så varenda gång jag närmar mig med borsten vid halsen te.x så tror hon att jag ska ge henne godis så då ställer hon sig och extrem-böjer på halsen bort mot magen och virveln o dedära, haha! Lilla sötnöt. :-)

Hon var inge varm alls i benet idag, och inte igår när jag var dit heller. Knepigt dedära.


En sommarbild lite random sådär! ;) Första upplagda bilden på bloggen

Tandraspning?

Hur ofta kollar ni tänderna på era hästar? Har det alltid behövts göra något? Vem gör ni det hos, veterinär eller "hästtandläkare"/tandraspare?

Jag har varje år haft ut en tandraspare
, rätt känd här i mellansverige, M.O är initialerna. Har alltid vart supernöjd för jag får alltid information om hur och varför osv. Och har jag frågor har han alla svaren! ;)

Men har blivit lite tveksam
på senare tid, man läser så mycket om hur hemskt det är med rasp, att man raspar ner tänderna m.m. Men samtidigt, det tas ju bara bort det som är vasst och kan skava/skaver emot kinderna, man raspar ju liksom inte ner tanden på längden.

Så hur gör ni? Intressant sånthär.

Insåg nämligen att det blir klinikbesök i vilket fall nästa vecka. För hon ska vaccineras och tänder ska fixas, insåg att det var i början på februari det gjordes sist. Så lika bra att fixa det nu så slipper jag åka igen i februari, eller riskera att missa tiden för vaccinering. Tiden går så sjukt fort! Tyckte nyss jag vaccinerade henne.


Mys med Bells!

Nyss kommit hem från stallet. :-) Varde ljus! Hihi. Nu har vi äntligen el igen. Var ut och umgicks med Bellisbus i hagen idag, galet social hon var. Haha. Och så otroligt nyfiken! Vi hade supermysigt, älskade Bells och jag. :-)

Imorgon blire en skrittur
efter jobbet. Orkade inte idag för jag ska iväg och jobba kvällen om några timmar, så hon fick stå.

Pratat med vet.

Har pratat med vet. i telefon nu, och han tyckte jag skulle lugna mig. Haha som alltid när jag ringer in och nojar mig. Han trodde inte på överbelastning pga rupturen, och ej heller på senskada för att det krävs ju väldigt mycket för att det ska bli en senskada. Men han sa att ville jag komma in ändå så är jag ju välkommen.

Till att börja med skulle jag avvakta över helgen, och skritta henne. Hålla koll helt enkelt. Så får vi se till veckan. Men jag är lite orolig ändå för imorse var det en skillnad fortfarande i frambenen, även om det tydligen inte var mycket.

Kliniken nästa?

Påväg till stallet så beslöt jag mig för att B fick vila idag iallafall. Jag frös, och jag fick reda på att ingen ström fanns i stallet än. Och jag orkar verkligen inte hålla på och fixa med allt i becksvart mörker.. Så gjorde bara de nödvändiga sakerna.

Sedan gick jag ut till B
i hagen med lite gotta och så myste vi lite. Visiterade henne såklart i vanlig ordning och känner att hon har exakt samma värmeskillnad i frambenen som i söndags... Dags att börja oroa sig? JA. Så jag får hålla koll på detta nu veckan ut så ev. blire att boka tid hos vet. beroende på hur det ter sig. Ska ringa och rådfråga imorgon.

Någon som vet vad det kan vara om värmen kommer och går sådär? Någon som varit med om det? Det som jag tror är lite utmärkande är att värmen går hela vägen ner till hoven. Det är alltså från senan och ner till hoven det är jämnvarmt. Och det är stor skillnad motför andra benet som är helt normalt, likaså även bakbenen. Mina tankar snurrar kring hovböld, då det kan visa sig via värme i ben och hov, men det som får mig att tvivla är att det försvann under 2 dgr? Och tankarna går även i ledinflammation, samt mildare senskada. Men frågan kvarstår, varför försvann det under 2 dgr då hon även reds utan att det blev nånting?

Det som är mer knepigt
(om hon nu ska ha ont) är ju att hon gått sjukt bra både måndags och tisdags. Bättre än någonsin.. Lugn, taktmässig och jobbat igenom kroppen på ett helt otroligt sätt i alla gångarter, vilket jag inte ofta får till.


Bellan hos veterinären den 6 dec förra året. Här åkte vi in för jag nojade över en dags värme i ena benet, efter 3 veckors vila for jag in för säkerhetsskull. Hon var hur fräsch som helst i alla 8 leder.

Jobb jobb jobb

Klirr i kassan i januari då! Det har jag gjort mig förtjänt av som inte fått en enda krona i december. Så nu passar jag på att jobba som en galning. :-D Gillas! Jobbar heldag idag, sen jobbar jag imorgon och på fredag oxå vad jag vet än så länge.

Blir stallet efter jobbet, om ca 2 timmar. Antingen blire lätt jogging för B, eller en två-timmars skrittur. Var tänkt att vi skulle göra det sistnämnda, men det hinner bli så mörkt och då är jag inte sugen på en två-timmars ritt.. Så det lutar åt en joggingtur på 30-40min istället, där det finns ljus. Hoppas vi har ström i stallet nu, annars blir jag tokig.

Träning

Ikväll blev det som sagt träning. Red dressyr, och så fick jag hoppa lite på slutet. Det gick svinbra idag, med allt! Hon var riktigt lugn och tillfreds lilla B, inge spring, inge surheter eller spändheter. Vi red mycket travarbete idag, med lite slutor, öppnor, skänkelvikningar och allmänt ställa och böja. :-) B tyckte det var jobbigt men som sagt hon skötte sig exemplariskt! Kämpade väl. :-) Blev väldigt många skrittpauser idag oxå.

På slutet fick vi hoppa först ett enstaka hinder i trav, och sedan en linje där vi kom in i trav och red i galopp till nästa hinder. Gick jättebra! Hon var lugn och fin, inge stress. Dock så galopperade hon ju på bra fort emellan, men inte så att det blev okontrollerat.

Fina fina B!

Vi har fortf. strömavbrott i stallet oxå, så tack gode gud att jag har min minimala lilla ficklampa. Fick mocka och fixa allt i becksvart mörker... Ja, de enda jag hade var lilla ficklampan som gjorde så gott den kunde. :-P

Naprapat-besök

Var hos naprapaten imorse, och jag var rätt så förväntansfull för jag har nämligen skött min träning och stretching denna gång. Och tro inte på fan att jag var rak! ;) Haha. Det funkar ju.. Så nu har jag blivit ännu mer motiverad och peppad att fortsätta träna/stretcha nästan varje kväll hur motigt och jobbigt det än känns. För det viktiga är ju att jag blir bra, och det blir jag inte om jag inte underhåller själv. Har faktist gått hos naprapat i över 2 år, och det är dels för att jag gick med mitt problem så länge som 3 år (vilket gör att det är så kroppen vill vara, fast det är fel), och dels så sköter jag inte alltid träningen som jag ska och då blir jag heller inte bra.

:-)

Blir stallet sent idag
, för jag ska på träning och den börjar inte förrän efter 19. :-) Jag ska rida dressyr med inslag av bommar, och sedan ska jag få hoppa lite på slutet. Vi gjorde så denna gång istället för att jag ska rida imorgon i hoppgruppen, för det blir att jag hoppar så lite då och står mest och gör ingenting. Kommer dock ingen film eller bilder för har ingen som kan följa ikväll.

Var btw på bio igår,
Twilight. Jag och Erik blev helt jäkla mindfucked.. Den var så himla sjuk och konstig. Nä, en DISS från min sida. Inte kul. Haha.

Sadel-utvärderingar

Jag har ju tidigare skrivit om alla sadlar jag testat på B, vilket numera är runt 40 mer eller mindre. Men nu tänkte jag utvärdera dom sadlar jag behållit en kortare eller längre stund.

Griffin T4 (utan utbytbar bomvidd el. fish)

Denna sadel behöll jag inte länge. Dels låg den inte optimalt på B och sedan så var den extremt bred i sätet, gav inga som helst stöd för benen och placerade mig i världens stolsits (pga att den djupaste punkten var för långt bak). Upplever Griffins dressyrsadlar som allmänt breda och klumpiga i sätet, tyvärr. Så dessa går inte hem hos mig som kräver smalt säte och enorma stöd.

Wintec sport dressyr

Denna sadel hade jag bara ett kort tag om jag minns rätt. Den var dock helt ok, placerade mig i en hyffsat bra sits. Smal i sätet och rätt så mjukt säte, dock knappt några benstöd. Den låg hyffsat i balans på B och är en av dom rakaste sadlarna jag någonsin sett. Denna sadel är extremt gammal, så är man ute efter en sådan har man det inte så lätt då det inte finns så många ex kvar. Minns att den var i jättefint skick, och den var permanentstoppad men hur fin och slät som helst i stoppning.


Wintec 500 cc hopp

Denhär hade jag då jag provred Bellan och en tid framåt. Den var helt ok. Den har stora stöd, rätt så mjuka vulster. Själva sätet är dock väldigt hårt så det är ingen optimal sadel för mig. Jag älskar soffmjuka sadlar. :-) Positivt med utbytbar bomvidd och luftstoppning, samt att materialet blir i princip aldrig slitet.

Wintec cair dressyr

Denna sadel stannade inte länge alls, den låg inte bra på B. Lika som med hoppsadeln är denna ganska hård i sätet. Utbytbara knästöd efter önskemål, jag hade dock små som knappt gav mig nå stöd.

Bates Caprilli (äldre modellen)

Denna fick vi låna utav Emma ett tag, innan vi hade hittat någon egen. Den är oxå bland de rakaste sadlarna jag hittat. Riktigt skön, trevligt säte och lagomt stora stöd. En fin sadel helt enkelt. :-)

Claridge House Allround

Detta är en riktigt trevlig sadel om man hittar ett bra ex av den. Jag har "varit i kontakt" med 5-6 st och endast ETT exemplar var korrekt. Resten var sneda, vinda och bossorna ojämnt stoppade. Så detta är inte en sadel jag använder i första taget, jag vill vara säker på att den inte är sned elr vind. För det är inte alltid man ser sånt med blotta ögat. Förövrigt är det som sagt en riktigt trevlig sadel, jag tycker den är jätteskön och mjuk.

T6 showjumper (med fish och utbytbar bomvidd)

Denna sadel hade jag länge, 1,5-2 år nånting. Jag fick verkligen lära mig att gilla denhär sadeln, för det var den som passat bäst hittils på B (på bilden har jag dock för brett järn i). Den kändes hemsk i början. Hård, stel.. Men jag började gilla den mer och mer och tillslut så trivdes jag rätt så bra i den. I övrigt är den väldigt prisvärd, den har grym kvalité och så som sagt utbytbar bomvidd och fishinlägg vilket är stora fördelar.


Wintec Isabell Werth

Denhär har jag ägt 2 ggr. Första ggn en 17,5" som jag tyckte var det bästa jag suttit i. Mjuk och skön och alldeles underbara stöd. Såldes dock pga den inte passade B. Andra ggn köpte jag mig en 16.5", och den låg mkt bättre. Sålde den efter en enda provridning för det var det värsta jag suttit i. Stenhård och extremt bred i sätet. Gick inte att inverka nånting i den. Synd för det är en trevlig sadel i övrigt!

Wintec Wide

Hade denna ett tag faktist. Den rätt ok, inte så spec. mjuk i varken säte eller stöd men den passade min kropp väldigt bra iallafall. Jag placerades bra i den osv. Detta är oxå en av dom rakaste sadlarna jag testat på Bellis väldigt raka rygg. En trevlig sadel som rekomenderas!

Knights Lady Hawk

En sadel som jag inte behöll så värst länge då den inte gick att anpassa  till Bellie. Den hade utbytbara järn men det funkade inte ändå. Dock en riktigt skön och trevlig sadel tyckte jag då. Så hade den bara passat hade jag behållt den. :-)

Griffin Cob Haflinger xxvid

Denna hade jag ett bra tag, dock så slutade det med att jag hellre red dressyr i min hoppsadel vilket fick mig att sälja denna. Den enda dressyrsadel jag hade hittat som låg bra på Bellie, så jag anpassade mig ett tag efter den. Men den är liksom T4an bred och hård i sätet, och knappt några stöd. Alltså allt jag inte vill ha på en sadel. :-P


Tekna dressyr

Denna hade jag över 1 år. Det blev min absoluta favoritsadel då den hjälpte mig hur mycket som helst. Tidigare hade jag inte kunnat sitta ner i traven alls, men denna hjälpte mig att hitta rätt. Jag fick en jättebra sits, sätet var lagom djupt och stöden var STORA. Så småningom köpte jag mig en ny hoppsadel vilket fick mig att ogilla Tekna då den inte alls var i närheten så bekväm som hoppsadeln. Så jag sålde min Tekna och påbörjade letandet av en ny dressyrsadel. Jag hade även börjat glida omkring i Tekna och hittade inte alls stödet jag fått i den tidigare.


Bates Momentum

Min nuvarande hoppsadel. Har aldrig suttit i någon underbarare hoppsadel. Den är verkligen helt fantastisk. Och en av få som passar Bellie i bomformen. :-) Den är extremt mjuk i säte och vulster, verkligen som en soffa, precis som jag vill ha det. Och STORA stöd har jag till den, dom går dock att byta ut efter önskemål. Denhär sadeln kommer inte bytas ut frivilligt! ;)

Prestige Lucky Dressage

Senaste tillskottet i familjen. ;) Min absoluta drömsadel för tillfället (och förhoppningsvis en bra tid framöver). Den är precis vad jag önskar mig i dressyrväg. Det är dressyrsadeln som motsvarar min hoppsadel i bekvämlighet, äntligen. Den passar mig som handen i handsken. Jag sitter skönt och bra i den, stöden är to die for och vulstren mjuka och sköna. :-D Loooove it!

Sådär, det var nog dom jag haft och använt genom åren. Kan ha glömt ngn oxå men det gör nog inte så mycket. Observera att vi alla ser olika ut i kroppen och vi trivs i olika sadlar, så bara för att jag tycker si eller så om en sadel betyder inte att det är så för alla. :-) Men själv gillar jag sadlar med smalt säte, stora stöd, mjuka vulster och mjukt säte.

Strömavbrott + ridning

Idag när jag kom till stallet var det strömavbrott. Dagmar var ju i farten inatt så vårt stall + de som bor där + gatulysena har varit utan ström sedan tidigt imorse.

Så det var att mocka och fixa
allting utan lyse, sjukt jobbigt. :-P Tog in och fixade Bellsan för en uteritt, men insåg snabbt att det fick bli travbanan eftersom inga gatulysen fungerade och då känns det som en onödig risk att bege sig ut i trafik.

Slängde på dressyrsadeln
för ett joggingpass, men efter 15 min fick jag gå in och byta tyglar för det gick ju tamefasen inte att rida. Tyglarna gled ur min hand HELA tiden och B utnyttjade såklart läget, fick så sjukt ont i tummar och hand så bytte till mina anti-sliptyglar som jag använder i hoppningen. Dom är guld värda! Hon blev en helt annan häst när jag bytt, det blev mkt stadigare och enklare att rida.

Red en massa övergångar
osv. B var rätt så taggad så det tog ett bra tag innan jag fick igenom det jag ville. Tog 4-5 högergalopper på långsidorna och gudar i mig så fin hon var!! Lugn, trevlig och taktmässig. Skulle sedan ta någon vänstergalopp oxå, och fattningen gick super, så gick även långsidan där det var tänkt att vi skulle sakta av. Men Bellie hade andra planer i görningen, hon bokstavligt talat VÄGRADE att sakta av. Det hände ingenting när jag tog i tyglarna elr försökte göra mig tung, hahaha. Hon bara fortsatte, ett helt varv. Den lille gossen.

Sen blev hon lite upprörd
efter dedär, men de löste vi så fint som alltid numera. Red lite skritt- och trav tills hon var lugn och då tog jag en till v.fattning och den var hur fin som helst, och galoppen likaså. Avbröt innan långsidans slut och de gick hur bra som helst. Efter de så skrittade vi av.

Red 70 min, men det var tänkt jag skulle rida 30-40min. :-P Men de blir ju inte alltid som man tänkt sig, särskilt inte om man har en liten Bellabus. :-) Men jag är glad att jag kan börja galoppera henne lite mer för då lär hon snart tagga ner på träningarna oxå.


Min finaste prinsessa i sin nya discogrimma! :-D

En underbar dag!

Idag har jag haft en riktig toppendag och än är den inte slut, fler roliga äventyr väntar! ;) Har varit med min älskade pojkvän på mellandagsrean i Birsta. Jag som har köpstopp på hästprylar... Det röck redigt jäkla mkt i shopping-nerverna när jag fick se Hööks-rean på nätet. Så dit for vi först, för jag tänkte att LITE kan jag väl ändå unna mig såhär i rea- och juletider. :-) Så det blev en supersnygg turkos "discogrimma", ett grimskaft till en grimma jag redan har, samt ett fint schabrak. Som E-M sa, jag kan ju inte lägga på sadeln UTAN något under ju!! ;) Välbehövlig pryl dedär.

Sedan hjälpte jag E med massa klädesshopping, jag är ju den utmärkta rådgivaren. Han köper typ allt jag hittar för det är så snyggt!!! Utan mig skulle karln gå naken. :-)

Sedan bar det av till stallet och fröken B, mer om det i nästa inlägg. Nu ska jag fixa mig och så för det blir BIO ikväll!!! Lycklig tjej. Ska äntligen få se Twilight. :-D Sen blire MYS!


Älskade du!!


Snygg-grimman hon fick lilla B

Schabraket hon fick. :-) Det är mkt snyggare IRL! Kommer live-bilder imöra ;)

Update

Fick äntligen en update från stallet nu, jag har väntat med spänning hela kvällen. Haha. Inte kunnat slappna av en sekund, nästan..

Hur gulligt som helst var det iaf för jag fick en söt mms-bild på Bellies två ben, som visade att hon såg fin ut! Och ingen extra värme hade hon i vänster ben heller. Utan hon var helt jämn.. Snacka om SKÖNT! Då hade hon säkert bara fått en liten smäll.

Så är hon bra imorgon oxå så kör vi på. :-)

Svar på frågorna!

Här kommer svaren på frågorna. Det är alltid lika skoj att svara på era intressanta frågor. :-)

Emelie
: Jag har en fråga :) vill du i framtiden fortsätta köpa varmblod/travare för att rida till eller rida om för försäljning eller vill du bara rida för eget bruk? Ha en god jul!

Jag tror nog jag bara kommer att ha häst för eget bruk. Dels för att jag nog inte kommer ha varken tid eller råd för fler än en häst, och sedan är jag lite så att har jag väl köpt ett djur så kan jag inte sälja det. Är för hönsmammig för det. Hihi. Tack desamma, hoppas du hade en bra jul!

Jennifer
: Vad är dina mål med Bellie? :)

Mina mål med Bellie är att fortsätta utvecklas tillsammans, som ekipage. Kortsiktiga mål just nu är att hon ska bli mer lyhörd igen nu efter vilan, att vi ska kunna hoppa som vi kunnat tidigare. Att jag ska lära mig ta tillvara på denna bjudning som hon visar nu, och lära mig rida henne på rätt sätt.

Långsiktiga mål har vi inte så mycket av, men jag vill gärna få henne mer ridbar, så att jag kan rida ett godkänt dressyrprogram i lätt B t.ex. Så att hon inte stressar upp sig eller blir spänd, hon är ju otroligt känslig. Så mitt mål är väl egentligen att jag ska lära mig att rida henne på bästa sätt utifrån hur hon är.

Sofia
: Hur tränade/tränar du upp galoppen på Bellie?

Jag har inte gjort något speciellt för att träna upp just galoppen, utan jag ser till att stärka hästen i helhet och då främst bakdelen. Rider henne i form, klättrar, gymnastikhoppar m.m. Allt som stärker hästens bakdel egentligen, är bra för galoppen. :-) Men att rida mycket fattningar är bra, för det stärker, samt att det är fattningen som avgör kvalitén på galoppen.

Emma
: Vad äter Bellie för foder, hur ser hennes foderstat ut ?
Hur hög är Bellie ?
Sparar du ihop pengar för att köpa utrustning ( du har så bra utrustning som även kostar endel) Det gör inget om du inte vil svara då det kan vara personligt.

Hon har fri tillgång på analyserat hösilage, och till det så får hon fosfor och selen vilket var de två mineraler som fattades. Och för att hon ska få i sig dessa ger jag henne lite betfor och lusern.

Hon är 152cm hög.

Nej jag sparar inte, men jag jobbar varje månad och får in extra pengar. Större saker så som sadlar t.ex passar jag på att köpa på sommaren då jag haft möjlighet att jobba en massa.

Emma
: Vad tycker du om bettlöst?? Har du någon gång ridit med det,om du har det,vad red du med??
Har du ridit/provat det på bellie??
Ha en god jul:D

Jag tycker inget särskilt om bettlöst. Ang. hackamore så är det väl vad jag tycker om alla skarpa bett, att man hellre bör rida dressyr än betsla upp (eftersom hackamore är ett hävstångs"bett" med rätt långa skänklar").

Trivs hästen bra på bettlöst (typ sidepull) så är det ju inga fel alls att rida på det. Men gör man det av anledningen att hästen ska "slippa ha bett i sin känsliga mun" så tycker jag man kan tänka om, för nosryggen är minst lika känslig som munhålan.

Jag har provat hackamore på B i tidigare dagar, men det funkade inte alls. Hon blev helt nonchalant.

Desamma, hoppas du hade en bra jul!

susanna
: Tack för en underbar blogg! Förlåt om det blir för personligt, men du skrev för ett tag sedan att du var gravid, var det ett skämt eller hände det något? God Jul!

Kul att du gillar min blogg! Tack å bock. :-) Det var ett skämt isåfall. Hoppas du haft en bra jul!

Victoria
: Vad tycker du om rasen American bashkir curly? :)
Vad är dina mål med Bellie? :)

American curly... ja du jag har ingen särskild åsikt om en speciell ras sådär. Dock så faller inte krulliga hästar mig i smaken, hihi. Även om de finns släthåriga curlys..

Se svaret på andra frågan överst för att se mina mål med B. :-)

Anna
: Vad tycker du om ditt stall som du står i nu?
Har hört av kompisar att det är väldigt stökigt, krångliga personer osv. :)

Jag älskar det! Jag kunde absolut inte ha fått det bättre. Det stallet uppfyller alla mina krav på hur en häst ska ha det, och människorna är guld värda där. Stämningen är på topp. :-)

Madde
: Varför tog du bort svar på tal? Eller något liknade som du svarade på andras frågor?

Därför att jag tillslut slutade svara helt på anonyma kommentarer. Vill man ha ett svar på något får man faktist stå för vem man är, och jag måste ju ha möjlighet att svara på frågan någonstans. För det kommer inte att ske i min blogg. (Såvida det inte är frågestund)

Josefin
: Har du alltid haft lätt för att skriva och uttrycka dig eller är det nått du har tränat på? :)
Hade för övrigt varit intressant att se hur er träning är upplagd, vad gör ni en "normal" vecka?! Hopp, dressyr, vila, skogsturer? Hur mycket kostar det för dig att ha häst?

Jag har alltid haft lätt för det. Jag tycker om att skriva, det är bra sätt att få ut mina känslor.

En normal 10 dagars-period kan se ut såhär:

1 - Dressyr
2 - Joggingpass längs vägen
3 - Skritt 2 timmar
4 - Vila
5 - Hoppning
6 - Lätt ridning runt travbanan i alla gångarter
7 - Klättring
8 - Dressyr
9 - Jogging
10 - Skritt

Det är så himla olika. Men jag försöker få in dressyr, hoppning, intervaller, jogging, skritturer, vila, klättring, lättare uteritter m.m. Jag varierar väldigt mycket och tror på allsidig träning och varierat underlag. :-)

Det kostar mig i snitt 2500:- i månaden plus träningar och utrustning.

Vila + ridning

Idag vilade Bellisbus, hade planerat det så så fick det bli. Red Elisa idag dock, superkul! Hon är verkligen trevlig och rolig att rida den hästen. Hon och B är helt olika rid-mässigt men ändå superroliga att rida. :-D Jag red galoppintervaller nere på travbanan, askul!! Och Elisa var jättefin, hon jobbade på kanonbra. Hon blev lite sur i slutet av en intervall för då backade hon av och skulle inte gå fram (fast hon galoppera fortf.) så jag drev på och då sparkade hon bara ännu mer bakut, haha. Så jag la på spöet lätt på rumpan hennes en gång och då blev hon (såklart) ÄNNU surare. Haha. Så jag släppte tyglarna typ och "sssssshh":ade fram henne istället och då gick hon fram. Efter de skötte hon sig super!

Precis innan jag skulle åka var jag in till B med lite godis och så skulle jag bara mysa lite och kolla igenom henne så hon var hel. Men då upptäckte jag värme i ena frambenet, så jag tog in henne och kikade noggrannare.

Hon är varm i benet
och ända ner till hoven. Jag har sett henne busa idag och andra hade sett henne busat tidigare idag så jag tror på 1. Hon har fått någon typ av smäll så att det pulserar lite, eller 2. Det är en hovböld på G. Ingen hälta, ingen svullnad, än så länge. Ska hålla koll på detdär och förhoppningsvis får jag besked om hur benet är ikväll oxå.


Snygga damen

Morning! :-)

Sov till 9 idag, värsta sovmorgonen ju. Dock är min kropp inte ett dugg utvilad.. Har fikat lite och ska snart bege mig mot stallet. Tror jag tar mig en promenad faktist, skönt!

Hade supertrevligt igår
med familjen och släkten. Helt underbart, hade en superbra julafton!! :-)

Sitter nu och lyssnar på the one and only Britney Spears. NJUTER! :D


GOD JUL!

En riktigt god jul till er alla önskar jag och Bellabus!Hey cameltoe

Julaftonsmorgon :-)

Är det inte ett måste med en mysig skrittur på julaftonsmorgonen? Det tycker jag. :-) Det är verkligen hur mysigt som helst!!
Julafton!

Idag äre julafton (Är det??? Tänkte ni nu va? ;)). :-) Men jag har ingen vidare julkänsla.. får hoppas den kommer! Jag brukar alltid få paket i en strumpa eller ja, nånstans i rummet. Men detta år kändes det inte så. Jag gillar att vara barn länge i traditioner, men nu har jag passerat 20-strecket och det känns väl inte riktigt aktuellt med morgonpaket i julstrumpa då. Haha. Jag tror förresten jag var 13-14 år när jag  första ggn kände att jag inte ville ha en skattkarta till påskäggen. :$

Har precis ätit frukost, ska läsa klart lite bloggar nu och sedan bege mig till bussen och ut till stallet.

Ha en GOD JUL allihopa!!


2008. Har tappat bort dendär tomteluvan åt B :(

Nya regler i TR

Några av er kanske missat det, men nu har TR (förutom dom extremt höjda licenspriserna) gått in med en ändring ang. loggor på utrustningen när man tävlar.

Nu får man nämligen inte ha en logga större än 1cm hög, och 3cm bred. Förstår ni hur litet det är? Jag förstår inte ens varför? Här vill dom att folk kommer och tävlar, men hur fasen ska man kunna göra det om man inte får ha någon utrustning? För kom igen, vilket schabrak, sadel eller benskydd har inte en logga större än 1cm hög och 3cm bred?

Vad är tanken egentligen?
Vill dom få alla att sluta tävla eller vad är det frågan om...? Jag har funderat på att ev. inte tävla något eftersom priset höjts så mycket för mig, och jag tävlar inte så mycket att det egentligen är värt pengarna. Och så kommer denna regel in... Då blir man inte direkt mer sugen.

Mina SADLAR är isåfall inte ens godkända. Ska jag slänga dom på soptippen och köpa en märkeslös börje-sadel då eller? För att den inte har någon logga? Haha. Ja herregud, det finns ju folk till allt. Jäkla nötter. Vad spelar det ens för roll vad man har för utrustning? Vill dom ha folk till tävlingarna får dom nog ta och skärpa till sig med dessa galna ändringar hit och dit. Ska inte förändringar vara till det bättre?

WOW!

Har precis kommit hem från stallet, haft insläpp samt mockat och fixat åt B samt ridit henne.

Först var planerna en joggingtur längs vägarna, men sen funderade jag på lite jogging på travbanan samt lite galopp. Men sen tänkte jag att, nää hon får nog vila skallen lite eftersom hon blir så galen i galoppen just nu. Men sen så kom jag på, upprepa upprepa upprepa. De enda som hjälper. Om jag gör en stor grej av att galoppera äre klart det blir en stor grej oxå. Men galopperar jag oftare än jag gör nu så lär hon bli bättre.

Sen tänkte jag inte rida alls för jag kom inte ut förrän runt 20, och det kändes för stressigt. Men jag gjorde världens snabbaste rykt på typ 5 min, slängde på sadel och träns och begav mig ner till travbanan.

FYFAN I SATAN I GATAN VILKEN FIN HÄST!
I alla gångarter. Jag blev helt jäkla chockad när jag provade fatta galopp första ggn, för hon tog den inte, MEN hon blev heller inte upprörd eller förväntansfull. Hjälp!? Vem är det jag sitter på? Provade igen i nästa sväng och där satt den, hur lugn och taktmässig som helst. Trevlig bjudning och jag övade på det jag lärt mig, att ta och ge, lätta i handen, lugna takten, se vägen. Och hon saktade av själv vid ett tillfälle, utan stress, ingenting. Travade en bit och gav ny fattning, den satt även den. Ingen stress, inge race.

Efter den galoppen
blev hon ngt på G och började bli sådär smått upprörd, men jag bara lättade i handen och tänkte framåt. Tillslut gick vi ur dedär tänket och travade på hur fint som helst!! La två högerfattningar oxå och ja.. det finns inget mer att säga än att hon var grymt fin! Har dock mkt svårare att galoppera på henne i höger, det är som jag inte får någon koll på mina hjälper. Händerna blir höga, jag hittar inte takten i mina ben (om man kan säga så haha), och jag liksom glömmer av vart jag har mina kroppsdelar. Men det jobbas på.

Travade av lite och hon längde hur fint som helst på steget och jobbade genom kroppen. Ingen stress från galoppen och inga förväntningar på att jag skulle fatta ny galopp. DUKTIG TJEJ!

Vet att jag lovat film från hoppningen idag, men jag hinner inte/kan inte, för datorerna är upptagna (dom som jag fixar film på). Jag är egentligen en sån som hatar att bryta löften och jag ljuger i princip aldrig, så ursäkta mig så mycket. Ska försöka ordna den i helgen åtminstone.


Bettproblem

Jag har bettproblem! Need some help. Lite fler åsikter och syn på saken.

Bellie går just nu på sitt älskade raka eggbett i både hoppning och dressyren, och hon har länge haft det på våra uteritter oxå. Upplevde att hon fick skav av novabettet så användningen av det ligger på is än så länge. Jag tycker ju inte alls om bett utan fasta ringar och detta gjorde inte saken bättre.

Iallafall, jag vill ju ha NÅNTING att variera med. Så jag gav det 3delade eggbettet med gummi en chans till, och hon gick riktigt trevligt på det. Men det är ingenting jag vill ha i varken hoppning eller dressyr just nu när hon är som skjuten ur en kanon. För blir jag hård i handen har jag hellre ett rakt bett än ett 3delat och gummi.

Men - jag ORKAR verkligen inte byta bettet från hopptränset till dressyrtränset stup i ett. Och jag vill inte köpa ett exakt likadant bett, de känns som ett slöseri.

Har haft tvådelat på henne och det har hon funkat jättebra på, men det jag har är något för långt. Första året hade jag BARA tredelade bett av olika slag för det är det hon funkat bra på.

Så jag har funderat på att köpa ett två- eller tredelat bett i mindre strl. Men tredelade bett brukar hon bli stum på, men nu verkar det inte så längre iom att hon gillade nuvarande tredelade så bra. Tvådelat ja... jag har fått en spärr i huvudet och tror att om jag blir hård i handen så kan det åka upp i gommen på henne, trots att det inte ska det om det passar munnen och är i rätt strl.

Samtidigt resonerar jag som så att jag vill verkligen ha rakt inom hoppningen för där kan det bli lite mer tygeltag osv och då vill jag inte riskera nå klämskador utav delade bett. Och ska jag då ha rakt i hoppningen och ändra dressyrbett så känns det ändå fel, eftersom hon går så jäkla bra på sitt raka bett.

Har funderat på ett rakt eggbett med applemouth-material.. Fast det kanske inte gör någon skillnad? Lika bra att köpa ett likadant i metall som hon har nu? Och så får jag väl ha två exakt likadana bett då. Och så har jag detdär 3delade i gummi de tillfällen de passar (såsom joggingtur, skrittur, klättring m.m).

HJÄLP MIG i denna otroligt svåra situation. (ironi)

Zombie

Idag känner jag mig som en zombie. Jag satt fortfarande till häst halv 9-9 igårkväll och ska man sen upp kl 5 så äre inte så lyckat. Jag var väl hemma kvart över 10 någon gång. Och heldag jobbar jag idag oxå, haha.. Så jag har varit lite virrig idag kan man säga. Men inte överdrivet. ;) Man måste ju vara rätt klar i skallen när man jobbar med människor.

Har en liten paus nu men ska strax bege mig ut igen i det sköna vädret, och ta mitt sista ärende innan lunch. Att äta är höjdpunkten(-na) varje dag.. Haha. Älskar att äta. :-)

Efter jobbet SKA jag hem och slå in julklappar och baka, hur jag nu ska orka det. Samt skynda mig på affärn och köpa hårfärg så jag kan färga håret efter insläppet ikväll 21-22. Innan det ska jag fixa åt B och hinna rida henne en sväng. Oj oj oj oj oj oj. Vill inte ens räkna ut hur detta ska gå ihop.. Och sen den utlovade filmen från igår som jag ska fixa. Haha. Fast den är verkligen ingenting att se, vi var ingenting att se igår. :-P

Ha en förjävla bra julafton imorgon allihopa! :D

Hoppning!

Ikväll blev det hoppträning. Eller ja, så väldigt mycket hoppning blev det inte för min frökens del för hon höll sig då rakt inte i skinnet när vi red kvällens övningar. Haha. Det var massa galoppbommar, studs och galoppsprång/hinder på samma raka, och B blådrog genom hela "serien".. Får inge kontakt eller nånting så hon sticker iväg allt vad hon har. Red den 2ggr innan jag "gav upp".

På uppvärmningen valde jag även att trava, för övningarna var lite för svåra att göra i galopp. Så när de andra pustade fick jag och B galoppera ensamma på en liten fyrkant. Jag är faktist jättestolt över hur hyffsat lugn och trevlig jag fick henne idag i galopparbetet. Hon har aldrig haft sånhär fin galopp, jag är så glad att bakåttänkandet nästan är helt borta. Så jag är nöjd!

Sedan fick vi hoppa
ett hinder på typ 50cm om och om igen tills hon blev lugn och gjorde det som hon skulle. Och det gick ju väldigt bra tillslut!

Jag är nöjd.

Som vanligt plockar jag fram de som gick extra bra idag:


* Hon var mkt lugnare och finare i traven på framridningen idag, än föregående ggr hon brukar alltid springa på superfort och inte vara så reglerbar
* Jag fick henne väldigt trevlig i takten bitvis i galopparbetet hon brukar rusa allt hon har och gärna hoppa och studsa med framdelen
* Hon hoppade inte omkring och for som en dåre, kanske 1-2 ggr max hon brukar som sagt ta till med väldiga "stegringshopp" när hon känner sig frustrerad, men dit kom vi inte idag
* Hon tog sig an det lilla lilla hindret lungt och sansat på slutet hon brukar numera rusa som en tok mot hinder med noll kontroll för mig

Film kommer, men inte ikväll. Blir under morgondagen någon gång när jag har tid. Nu blire sängen så jag orkar jobba en heldag imorgon oxå. Och finaste M var gullig och filmade idag igen. Stort tack!!

Frågestund

Vet att jag precis haft frågestund, hyffsat nyligen, men jag har fått massa nya läsare (superkul, välkommna!!) så ifall att någon har funderingar elr frågor så äre bara att slänga fram dom nu! Anonym som icke anonym. :-) Avslutas söndagkväll.


Jobb

Inleder jullovets två första dagar med jobb. :-) Härligt! Jobbar till halv 5 idag, så det blir ridning lite senare. Ska hem och slå in julklappar oxå innan, så det blir gjort. Gud jag skjuter alltid upp ALLTING till sista sekund. Så måste verkligen ta tag i det som ska göras innan julafton. Jag skulle ju baka oxå? Nog för att jag bakat massor och fryst in, men vi skulle ha mer av vissa sorter. Jaja, jag får göra det seeeent ikväll eller imornkväll. Alt. om jag hinner idag efter jag slagit in julklapparna. Time will tell.

:-)

Jordens snyggaste träns...

...har anlänt i min brevlåda. :-)
Var ju i behov av nytt träns när B bestämde sig för att rata det rundsydda remonttränset. Hittade ett sjukligt snyggt. Schockemöhle Ascot heter det. Köpte det begagnat, men det är i hur fint skick som helst förutom en rem som är av (som jag visste), och därför ska jag lämna in det till sadelmakaren innan jag kan börja använda det. Men gudars så snyggt det är, mkt snyggare än det var på annonsbilden!

Bildbomb

Det kändes betydligt bättre än det såg ut idag, så jag får väl gå på känslan. :-)


Dressyr + galen häst

Red dressyr i paddocken idag, med Othilia och Camilla. Det gick helt ok, hon var inge tung i handen eller så men ibland så knäppte hon av och bjöd inte ärligt. Men underlaget var ju inte det bästa heller. Överlag så kändes hon fin iaf! :-) Så jag e nöjd där.

Sen gick vi till en äng
och skulle ta fina bilder.... jo tjena. Bellie klarar inte av såntdär just nu, hon blir så sjukt övertaggad så det finns inte. Och då hoppar hon med framdelen så det är bara en tidsfråga innan jag faktist åker av när hon gör sådär. :-P Sedan fanns de inte en lugn stund.. Skulle trava av na på vägen men hon tog fattning på fattning och vi var påväg ner i diket en gång oxå. Hetsig som hon är. Blir inte klok på denhär hästen ibland, för jag har så himla svårt att rida henne rätt.

MEN, det som var bra idag var:

* Hon var helt ok trevlig i paddocken, hon hängde sig inte i handen och sprang inte som en galning
* Hon var hyffsat lugn påväg från paddan till ängen
* Tillslut fick jag henne att trava korrekt och genom kroppen, och där avslutade jag

Bloggtips!

Dessa är mina favoritbloggar, ta gärna en titt på dom! Ni lär inte ångra er.

TeamOveson
- Anni Oveson är en grym tjej som är sjukligt lik mig i tankar och åsikter, och hon är en GRYM ryttare! Hennes häst Ravelli är to die for. You goo!!! :D (Hon bloggar även med sin syster Nanna Oveson)

Natalja och HillBilly - Hon har en grymt fin ridtravare som hon utbildat själv. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men jag dras helt klart sjukt mkt till bloggen!! :P Älskar hennes bilder och filmer på henne och HB som han kallas. Hon verkar vara en allmänt härlig människa! :D

Slowwww

Idag var jag på skolan ungefär 1 timme innan jag drog hem. Vaknade upp med fruktansvärd värk i ryggen, pga privata skäl. Så jag pallade verkligen ingenting idag, så det är tur jag har snälla människor omkring mig som kan ta hand om pollan min när jag inte kan. Linnea skrittade ut på B och det hade gått helt ok. :-)

Så det blir massa mys med E ikväll! :-)

Att fokusera på det negativa

Spånar vidare på det jag nämnde i dagens ridpass-inlägget, ang. att vi fokuserar så mycket på det negativa.

Så varför gör vi det? Gör ni det? Många gör det. Jag kan bara gå till mig själv och om ett ridpass inte går helt bra så känner man sig genast som en dålig ryttare som inte kan lösa situationerna som uppstår. Och sen kanske det finns en viss skuldkänsla och ångest i det hela oxå. Man vill ju gärna ge sin häst så bra upplevelser som möjligt, och alltid vara mjuk och fin i handen. Men om man av någon anledning har en häst med en dålig dag, där den blir dragig/seg osv. i munnen så går det inte alltid att vara helt mjuk t.ex när man ska göra halt.

Ibland när B blir för taggad och har pannkaka i skallen så lyssnar hon inte på mig oavsett om jag är lugn och mjuk, och har milslångt tålamod, eller tvärtom. Och då måste jag segdra för att få stopp. Och sånt gör mig så uppgiven, jag vet liksom inte vad jag ska göra. Jag är lugn och försöker vänta ut henne, och tillslut brukar det ju bli bra. Men för att komma dit så har jag måstat vara lite hård tillbaka när hon är det.

Så även om vissa delar
i passet gått bra, till och med bättre än nånsin, så är det fortf. domdär bitarna där vi hade lite dragkamp som fastnar i tankarna. Varför? Det hjälper ju inte att gå omkring och tänka att man är sämst som inte kan rida, eller att fokusera på man gjorde dåligt. Som på dressyrlektionen här om dagen.. när tränaren frågade om vi var nöjda på slutet så säger jag "Njaaaae... hon var ju så springig.:/" Jävla pucko! När jag såg filmen här hemma flög jag av stolen (skoja) för jag blev så glad över hur mkt bättre vi är nu, än förut. Så jag har ingen rätt att klaga eller vara missnöjd ens. Jag ska vara nöjd för det som ÄR bra!

Så jag ska garanterat bli
bättre på att plocka fram det som var bra under passet. För många ggr, iallafall för mig och B, så är det så att vi gör framsteg, men jag ser det inte så lätt just uppe i denhär frustrationen när det går dåligt emellanåt.

Ett tips till er är att alltid analysera ridpassen, särskilt om det gått dåligt. Jag brukar tänka på vad som gick bra, och glädjas över det. För då går det ju iaf åt rätt riktning! Sedan kan jag fråga mig själv om jag hade kunnat göra något bättre, och isåfall vad? Om jag inte kunnat göra något bättre, nä då får jag helt enkelt bara vara nöjd med passet iallafall, och hoppas att det går bättre nästa pass.


Oavsett om det ser ut såhär....

... eller såhär, så finns det ALLTID något som gått bra.

BellaBUS. :-)


(Det är ridhusets tak ni ser bakom)


Sötaste lilla fuxbruttan som existerat! :D

Uteritt

Idag red jag och Bells ut i snön och snöandet på en ordentlig uteritt. :-) Alla gångarter. Jag måste ju ta tag i galoppen nån gång. Vi red till galoppbacken, och sist jag red där och galopperade blev hon ju så stressad så hon inte visste var hon skulle ta vägen stackarn. Men inte idag, fick rida lite förebyggande. :-) Och så använder jag mig av allt jag lärt mig på senaste ridlektionerna vilket funkar asbra.

Hon var iaf supertrevlig
i början, härlig trav osv. Hon blev väldigt spänd emellanåt idag, och efter galopp blev hon såklart otroligt spänd och kort. Vissa ggr blev hon extremt trög och dragig i munnen oxå, så det gick ju inte helt bra idag men det kan jag inte begära heller.

Till en början hade jag en känsla av missnöje i kroppen, men som alltid analyserar jag allt påväg hem från stallet. Och de känns genast bättre! Varför fokuserar vi så mycket på det som går dåligt? Istället för att lyfta fram det bra och leva på det. Det ska iaf jag bli bättre på.

Det positiva idag var:
* Jag fick v.galopp på första försöket Tidigare har det inte gått alls i princip

* Hon saktade inte av i panik eller hoppandes och studsandes
Hon brukar bli så upprörd att hon börjar studsa och stressa

* Hon blev inte ens halvvägs så stressad varken under eller efter galopperna som tidigare
Jag brukar inte få henne ridbar alls efter galopp, tidigare

* Högergaloppens avsaktningar vart helt ok, och utan stress
Hon brukar inte alls sakta av såhär "lungt"

* Vi kunde arbeta på bra efter galopperna i skritt och trav även om det tog tid
Förut har det aldrig gått alls, då har jag haft en tokspänd häst hela resten av turen

Slutsats, hon har ju gjort jättestora framsteg idag!! VI har gjort det. Jag ska ju vara mer än nöjd! :-)

STUBB!

Stubbade hästar är SÅ jäkla snyggt! Speciellt dom som är lite ponnylika och typ normalhullad. Tycker inte om stubb på "fetnackar", haha. :-)

Bellis är sjukt fin i stubb!
Dehär är första vintern jag inte stubbar henne faktist, bara för att jag ska ha något att hålla i vid behov, HAHA.


VINTERLAND


Och jag njuter!! ;)

Joggingtur!

Idag var jag och B ute på en otroligt mysig och trevlig joggingtur längs vägarna, på IS (och snö över). :-D Hihi. Älskar verkligen våra små joggingturer för det är sällan det slår fel, hon är alltid så jäkla med på hjälperna och avslappnad då. Vet inte varför men så äre. ;-)

Red 35 min. På hemvägen så blev hon som alltid lite extra taggad och hon bjöd inte på lika ärligt framåt, men med lite arbete i form av att ställa henne åt olika håll så började hon komma till ro igen och fokusera på arbetet istället för att fokusera på hemmet. Så jag är väldigt nöjd med damen idag.

Myste med henne
i hagen både innan och efter ridturen oxå. Och inne på gången stod hon lös hela tiden utan att gå omkring, och jag vet inte om det finns ett samband men hon rörde inte EN MIN när jag sadlade/spände sadelgjorden!! :o Jag var typ i chock, hahaha. Hon brukar typ vilja äta upp mig när jag sadlar och framförallt när jag spänner gjorden. Men inte nu. Ska testa ha henne lös mer och se om det funkar. ;) Jag älskar min häst!!

GODMORGON FOLKS!

Jag är ASGLAD. Skulle gå på toa nyss, och så tittade jag ut och ser att det SNÖAT. Ett gulligt litet snölager på backen. Hur underbart liksom?!

Trodde förövrigt klockan var 5-6... hm... för så trött känner jag mig. Och så mörkt äre ute. Knepigt. Brukar alltid vakna 8-9 och vara pigg. Åh fyfan vad mysigt det är ute!!! *tittar ut*

Ska ta och dra mig till stallet snart, ska ba fika lite sen ska jag och B ut och TRAVA! :-D

Är jag btw den enda som ÄLSKAR när folk skriver i sina sadelannonser att sadeln "passar halvblod", "passar ponny och arab", "passar travare".

Fattar ni vad ENKELT för alla med ponnysar, travare och halvblod att hitta sadel?? Det är bara att gå in på hastnet så har ni den ULTIMATA sadeln! Slipp allt jobbigt sadelprovande hit och dit, ta bara en som passar för alla sveriges travare eller ponnysar = Dagens tips från minfux!


Blev btw stolt mor till två tvillingar igår!! (Därav min gigantiska grav-mage) Tänkte på er som ständigt frågar om jag är gravid... Ni hade rätt! :'D

Film med eller utan ljud

Vad föredrar ni när man lägger ut ridfilmer, med musik eller med ljudet i bakgrunden?

Själv föredrar jag ljudet i bakgrunden, speciellt när tränare är inblandad. Jag får förståelse för ekipaget i fråga och varför det ser ut som det gör och varför man gör som man gör osv. För då är man med och ser, samt förstår vad som händer på filmen. Med musik i bakgrunden så tycker jag det kan bli rätt så fel, jag dömer lätt (i mitt huvud) och tycker att "men gud vilket undertempo, rid framåt". Fast jag kommenterar inte sådant eftersom jag inte VET bakgrunden till det. Isåfall så frågar jag eller infliker det, om jag ska kommentera. Men när man hör ljudet så får man som sagt en helt annan förståelse till varför det ser ut som det gör.

Visst, ska man göra
en fin film tillägnad sin häst äre såklart man ska ha en fin låt eller så i bakgrunden, men inte när man ska visa ett träningspass osv. Då vill jag höra vad som händer och sker! ;)


FILM (dressyrlektionen)

Här kommer film från kvällens dressyrlektion. Jag blev lite "chockad" när jag såg filmen för det såg betydligt bättre ut än det kändes, jag hade väntat mig något katastrofalt. Jag hade nästan inte ens tänkt göra en film, men det visade sig ju att det såg helt ok ut ändå. :-) Och nu i efterhand så känns det ännu mer som jag borde vara väldigt nöjd, för dethär är MYCKET bättre än vad som varit förr. Med trippande steg, spänd överlinje och väldigt bakåttänk. Här finns ingenting av det även om det istället är lite springig och spänt emellanåt. Jag ser en grym skillnad nu motför hur hon var innan vilan som sagt, och det är det viktiga. Jag har lite för höga förväntningar på både mig och häst ibland och blir då lite "missnöjd" precis när man är klar med passet, men det är tur man ändå kan ändra sig efteråt och se det som var bra. Jag är jättenöjd om jag får lov att ändra mig. :-)


Inbillar jag mig eller tar hon faktist bättre kliv med höger bak nu? Nästintill jämnt och lika som med vänster bak eller? Kanske helt jämnt nu till och med?


Det är förresten bara vänster galopp på denhär filmen, jag har en film med höger oxå men eftersom jag inte kan klippa ihop filmer på min dator utan att dom blir helt kompakta så får jag ladda upp direkt från datorn min och då blire endast denna. Kanske laddar upp den andra filmen imorgon elr något, när jag kan ha en annan dator.

Fin ridtravare säljes AKUT!


Klicka på bilden ovan för att komma till annonsen!

Ridning på is

Rider ni på is? I annat fall än skritt alltså. Jag har länge funderat på dedär, eller haft det i bakhuvudet utan att plocka fram det riktigt.

Det som har varit hindret för mig att trava/galoppera på is har varit för att jag tänkt att det är för hårt. Medans alla jag nämnt is-problem för har tyckt att "Ja, det blir ju så halt". Men jag har aldrig brytt mig om att det är halt, eftersom B ändå alltid har brodd. Så jag har blivit lite såhär "Jaha? Så det är ok att rida ändå, fast det är hårt?".

Läste då ett bra inlägg idag tantgigants blogg om att is är utmärkt träningsunderlag för hästar, bara hästen är i balans. Det står även att is sviktar bra motför typ torra grusvägar/bilvägar på sommaren. Och det har jag hört förr oxå, att is sviktar så att det därför är ok att rida på det. Jag tänkte även på dethär med att det faktist finns något som kallas istrav, inom travet. Dom tävlingstravar på is. Då kan det ju inte vara så illa ändå.

Så, jag tänker börja motionera B lite mer nu och sluta upp med min is-noja. Det blir perfekt så att jag kan dryga ut veckans dagar emellan tränings-passen, för det har ju bara blivit skritt emellan passen nu och det gillar inte jag, vill rida på lite. Så jag kommer att ta mina älskade joggingpass efter träningsdagar när B får gå lungt, korta pass och bara sträcka ut i rätt friskt tempo men alltid i balans. Det är under joggingpassen hon är som trevligast nästan, har alltid varit så. Hon är otroligt trevlig då, lugn och fin, lyhörd och bär sig själv i bra balans. Och det är ju huvudsaken om man ska rida på is. Så det passar perfekt!

Rider ni på is och vad är era åsikter om det?

MYS!

Innan ridningen idag så gick jag ut och myste med B i hagen, kliade henne på favvostället osv. Hon tyckte det var väldigt mysigt! För när jag skulle gå sen så följde hon med mig var jag än gick, hihi. Superkul verkligen. Så då hade jag inte hjärta att lämna henne, så fortsatte mysa lite och klia på henne. Så sen när jag skulle hämta henne var det ju inga problem! Har inte haft nåra problem att hämta henne på några dagar nu. Det var en dag här för några dagar sen som hon inte ville, men det hade jag bara gått och väntat på eftersom jag inte "hunnit" umgåtts nånting alls. Så sen dess har jag varit noga med det vilket hon tycker om.

Sen kom hon helt
självmant till mig 2 ggr idag utan att jag behövde hämta henne och de är inte så ofta. ;)

Väl i stallet tränade
vi lite på att stå löst, vilket gick helt över förväntan. Hon var jätteduktig! Hon blev lite fundersam och testade en del, men bara jag är lugn och konsekvent så förstår hon helt. Band dock upp henne när Basen kom in för säkerhets skull, haha. Svårare att hålla sig i skinnet då ju! ;)

Sånthär tkr jag verkligen stärker relationen. Eller ja, det blir väl lätt att jag blandar in mina mänskliga känslor och behov av typ bekräftelse osv, så när väl B visar att hon kommer till mig självmant osv så får jag ju min bekräftelse fast det kanske inte ens är relevant över huvudtaget att känna så. Men BRA känns det iallafall!

Kvällssvammel...

Dressyrlektion

Ikväll har jag och Matilda ridit dressyrlektion på våra söta små hästar. :-) Dom är ungefär deras raka motsatser, men ibland ganska lika på ett sätt.

Jag är inte helt nöjd med
idag, men samtidigt nöjd. Haha. Bellie var mycket springig och stark idag, hon ville liksom inte komma till ro riktigt. Hon kändes trött, det kanske är från i torsdags då vi hoppade.

Vi började med en superbra travövning med lite jobb att ställa hästarna inåt på långsidan, sedan var det en halvt snett igenom-volt och därifrån skulle vi flytta hästarna ut till spåret igen. B kändes jättefin i högervarvet när vi kom till ro. Vi fick jobba på bra idag och speciellt jag för att kunna rida henne på rätt sätt. Fortsätter arbetet med att mjukna i handen och så vidare.

Idag körde vi galopparbete oxå och herregud vad B sprang. Hon sprang och sprang och sprang. Men jag fick väldigt bra hjälp ändå, och det var att jag skulle hålla i yttertygel, för när hon springer så svänger jag och då blir det inte den väg som var planerad. Jag får jobba jättemycket med detta på alla lektioner för jag gör gärna mina egna vägar när det går dåligt för att parera upp, istället för att vara tydlig, rida rätt vägar och på så vis rama in henne och göra det klart för henne vart vi ska.

När jag väl fick till dendär yttertygeln gick de ju hur bra som helst bitvis, men gud vad Bellie tyckte det var jobbigt. Fick jobba på att "hålla upp" hennes huvud idag oxå, för när hon tkr de blir jobbigt då drar hon ner huvve och springer på. Så jag fick göra uppresande tygeltag idag, en hel del. Och när jag istället kom åt henne då så ville hon gärna ta överhanden så då börjar hon studsa upp och ner med framdelen och det HATAR jag, för jag flyger högt över sadeln och tappar balansen. Hon blir så läskig när hon gör så. Men vi avslutade galopparbetet bra och hon var hyffsat lugn då! :-)

Bäst gick det i höger varv. :-)


Så såhär i efterhand
är jag ändå väldigt nöjd. Och speciellt dehär med att hon ändå valde att bli springig men ändå kunde länga på steget. Förut har hon blivit kort och trippig. Jag har hellre en springig häst som tar ut steget än en trippig häst med kort steg som tänker bakåt. Så DET känns som ett stort framsteg. Samma i galoppen. :-)

Hänger vid grinden?

Ang. "dagens fråga" så nämnde några av er att hästarna om dom inte får gå in tidigt annars hänger vid grinden. Fick mig en tankeställare då, och tänkte även på det när jag var i stallet idag.

Att vi har inte en enda häst som hänger vid grinden på kvällarna. Om så klockan är 20 eller 22 när man tar in dom. Man får nästan gå och hämta alla om man inte ska stå och ropa en evighet.

Jag tror, liksom en annan
person nämnde i en kommentar, att dessa hästar som står och hänger, de har inte dom bästa förutsättningarna att vara ute. En häst är 100 ggr mer ute i mörket än inne i en box större delen av dygnet kan jag lova.

Har era hästar mat,
kompisar och tillräckligt stor hage? Jag förstår mycket väl en häst som står själv och får mat på regelbundna tider, om den vill gå in tidigt och står och hänger. Den hästen vet mycket väl att den får mat inne, så all anledning finns ju att stå och hänga om den inte har något annat att göra. Samma om den har en liten hage, det finns som inget annat att göra än att just stå och hänga. Speciellt dethär med maten, hästar som inte får fri tillgång på mat utan kanske morgon, lunch och middag, de är ju VÄL medvetna om att efter middagen så får dom komma in och äta. Därför står dom självklart vid grinden och väntar på att få mat.

Det är extremt sällan
Bellie står vid grinden, det är om någon annan fått gå in för då brukar hon inte vilja vara kvar själv direkt. Kommer jag och ska ta in så står alla hästar och antingen äter eller vilar längre bort i något hörn. Aldrig vid grinden.

Sen var det någon som skrev att h*n inte såg att det skulle vara bättre för en häst att stå ute och frysa än att komma in i en box mellan väggar och tak. Men hallådär? Vadå frysa?? Det är väl inte på tal om att hästarna står och fryser bara för att dom är ute längre? En häst som är rätt täckad och/-eller har tillräckligt med mat fryser INTE, oavsett om den står ute kl 13 på dagen eller kl 22. Det har snarare att göra med tempraturen och om hästen är rätt täckad samt om den har mat eller inte.

Och ytterligare en sak, eller en FÖRDOM, det var att det bara är skogsmullehästar och sällskapshästar som man vill ha på lösdrift. Skitsnack! En häst på lösdrift med en väl fungernade ligghall är säkerligen betydligt lugnare och tillfreds i många fall och säkert även friskare! Om vi hade en torr och bra ligghall så skulle jag mer än gärna ha B på lösdrift, och vi lullar då bara inte runt i skogen utan tränar seriöst. Vad skulle det skada att ha henne på lösdrift bara för att hon inte bara är sällskap eller lullas runt i skogen med??

Jag är med och tävlar...

... om ett presentkort hos MyOne! Klicka HÄR eller på bilden nedan för att komma till tävlingen.


Dagens fråga

Vi kör en dagens fråga för ovanlighetens skull..

När går era hästar ut och när går dom in på dygnet? Och en följdfråga till er som tar in hästarna tidigare än 19, varför?

Vi har två regler ang. in- och utsläpp, och det är att hästarna ska vara ute senast 08.00, samt inne tidigast 21.00 (vissa undantag då det blir 20.00 tidigast). 12 timmars utevistelse tycker jag är minimum, jag skulle aldrig kunna låta min häst gå in på t.ex eftermiddagen. Hästarna är ju utedjur och de är skapt för att vara ute, så därför vill jag göra det jag kan för att det ska bli så länge som möjligt ute i friska luften.


(Under juni, juli, augusti och delvis september blir dom ute dygnet runt)

Jag är med och tävlar...

... om ett schabrak från HV-polo! Klicka på tävlingsbilden eller HÄR för att komma till tävlingen.


Skritt

Idag red jag och Bellis ut barbacka med M och hennes häst Basen. :-) Supermysigt var de! Vi var ute i 1 timme och 45 min. B skötte sig hyffsat, men hon var stenhård i munnen och låg på som attan så då passade vi på att gå bakom Basen istället, som en liten bromskloss. Det behöver vi ibland. Haha. Man får inte många lugna stunder med dethär energiknippet. :-P

FILM

Här kommer en film från dagens hoppträning. Ni som såg förra filmen ser nog vilken enorm skillnad det var på bruden min! :-)


Hoppträning

Idag har jag och Bellis varit med och hopptränat igen. :-) Även denna gång med ponnysar, så avstånden är lite kortare vilket bara är bra just nu för hon måste lugna ner sig.

Vi hoppade lite gymnastikövningar, som tillslut blev en hel bana. Bellie skötte sig mycket mycket bättre idag än sist, hon hade taggat ner rejält. Även om hon drog iväg då och då. På framhoppningarna så blev hon väldigt taggad och drog iväg, men när vi skulle rida själva banan blev jag mycket imponerad då hon första rundan var väldigt lugn och tog det sansat. Vart asglad! Andra rundan gick oxå bra, och sen tog jag en tredje och då var hon lite trött så hon ångade på och tog hindren som studs osv. Men jag avslutade på en övning som vi tog lungt och sansat. :-)

Så jag är supernöjd med andra ord!! Film kommer.

Ev. till salu

Tänkte checka av eventuellt intresse för detta träns. Ska eventuellt sälja det då B inte gillar remont denna gången heller... Jag får nog ge upp tanken om remont på henne. :-)

Strl Full är det iaf. Inga tyglar ingår. Nyare bilder skickas vid intresse, tränset är använt 3-4 ggr. Skriv en kommentar här med blogg- eller mailadress så hör jag av mig.


Styrketräning

Idag har Bellis och jag styrketränat i klätterbacken, hehe eller bara Bellisen kanske. ;) Vi tog 7 vändor idag, och hon blir knappt trött. Kunde osa lukten av lite Bellie-svett, och hon flåsade liiite sista uppförs-backen.. Men inte mer än så. Men 4 vändor upp och 3 vändor ner är nog rätt bra ändå, så nå mer kräver jag inte på några veckor. :-)

Hon är dock väldigt dryg
att rida just nu, som jag skrivit tidigare. Haha. Så fort man rider ut blir hon spänd som en fiolsträng och man har noll kommunikation. Jättejobbigt, för det är så svårt att lösa. Det går knappt att svänga henne i klätterbacken ens, hon bara ångar på som en tok. Och fort ska hon gå. Dock så tillåter jag ju inte det men det vore ju bra mkt enklare om hon samarbetade. Men det är bara för mig att vänta ut henne helt enkelt! ;D

Måste ta tag och frisera henne någon dag. Kapa manen 2-3 cm.. Den börjar bli lång nu igen. ;p Får fixa det i helgen! Och så funderar jag på vad jag ska göra av luggen.. Den är extremt lång just nu, haha. Hon kan ju få sådär sjuuukt lång lugg och man. Men njae..

Min och Bellas resa :-)

Tänkte sammanfatta min och Bellies resa tillsammans, från 2008 då jag köpte henne tills nu 2011.


2008

Bellie och jag började träna för vår dåvarande tränare Emma, redan inom ett par veckor efter ankomsten till mig. Redan från början tycker jag det är viktigt att lägga en bra grund för hästen. Bellie kom ju som i princip startklar travare och då måste man låta det ta tid för hästen att bygga om hela sin kropp och sätta ridmuskler istället. Även alla hästens förväntningar blir annorlunda då man helt plötsligt kräver helt andra saker och uppifrån ryggen istället för bakom vagnen/på ryggen i monté.

Det var när jag började rida för Emma som jag började utvecklas och gå framåt i mitt ridsätt. Nästan varenda lektion gav mig aha-upplevelse på aha-upplevelse. Äntligen! Redan då sa jag att en lektion för Emma gav mig mer än mina tidigare två år på hästryggen.

Även om jag fick många aha-upplevelser och utvecklades själv så gick det väldigt trögt framåt med B. Vi båda var ju helt gröna och ingen av oss kunde ju i princip nånting alls. Så vi har ju fått lära oss tillsammans vilket försvårar allt otroligt mycket.

2008 och hela 2009 var väldigt kämpigt för mig. Jag minns så himla väl att jag suttit hemma och grinat för att det går så dåligt, grinat av ångest, dåligt samvete och att jag bara velat lägga ner. Sälja henne. Skicka iväg henne. Allt för att inte behöva sätta mig i dessa situationer. I perioder fungerade absolut ingenting för oss. Självklart gick det bra vissa dagar oxå men jag tror nog att dom sämre dagarna var betydligt fler.

Under hela 2009 så kunde jag i princip bara skritta på uteritterna. Det gick verkligen inte att trava, för hon for iväg som en skjuten kanon så jag sket helt enkelt i att trava. Galopp var det ju inte på tal om för det var ju ännu värre, såklart.

April 2009 slutade hon ta vänster galopp för mig. Det gick ibland, men då i form av bakut-sparkar och diverse sura miner. Tillslut slutade hon ta den ALLS för mig. Så fort jag ens tänkte v.fattning slog det slint i huvudet. Finns en hel del teorier om varför det blev såhär men det är rätt mycket så det behöver jag inte gå in på mer. Kort sagt det satte sig i frökens huvud.


Det började dock gå desto bättre på dressyrlektionerna och de ggr jag red själv i paddocken. Efter 8 månader efter inköpet trillade poletten ner och jag började kunna jobba henne i form bitvis, dock endast i paddock för tillfället.


Vår tränare Emma red Bellie 1 gång i veckan, och då red dom ut. Det hjälpte mig otroligt mycket, då jag hittade fler knappar på B. Dagen efter Emma ridit så hade Bellie kvar det tänket som Emma gett henne, och då blev det givetvis enklare för mig att hitta rätt känsla. Det underlättade som sagt väldigt mycket eftersom uteritterna gick som pesten mestadels.


2010 började jag kunna rida henne korrekt även på uteritterna, men långt ifrån alltid.


Våren 2010 flyttade jag Bellie till min tränare Emma, vilket gav oss stora utvecklingsmöjligheter. Emma ställde upp i vått och torrt, och det är jag evigt tacksam över. Här kom träningarna igång bra, då vi åkte till ridhus någon gång i veckan och tränade. Här utvecklades jag och B massor, men såklart har vi haft stora bakslag. Under vissa perioder, dagar eller veckor så fick jag ta en paus från Bellie. Emma red under dessa pauser och det behövde både jag och B. När jag fått min paus så kände jag ett sug igen att försöka på nytt, och då var ju Bellie riden av en mycket duktig ryttare vilket gjorde det enklare för mig att hitta motivation och att komma framåt i utvecklingen.

Detta år kunde jag börja galoppera på henne ute utan att hon drog iväg. Äntligen började allt slit löna sig. Och det gick att jobba henne på dom flesta uteritter!

Det var även här någon gång som vi tog tag i vänstergaloppen, vi testade alla möjliga metoder, men smart som hon är B så överlistade hon mig och Emma varje gång. Men den kom mer och mer, tillslut. Hoppningen hjälpte mycket, för då glömde hon bort att jag bad om vänstern, hon "bara gjorde". I dressyren fick jag dock inte ta den.


Emma körde oss även till tävlingar vilket gav oss ännu större möjligheter att utvecklas. Här på bilden är vår dressyrdebut. Fortfarande utan vänstergalopp.


Oktober 2010 börjar jag och B att träna för tränare i hoppning. Marianne Bäckström var den som fick bort 95% av min hopprädsla och mitt stora kontrollbehov. Det går inte att beskriva hur väl vi behövde henne och hur mycket bra hon gjort för oss. Guld värt!! I somras var min sista hoppträning för henne. Vad skulle vi gjort utan henne och det hon gjorde för oss? Vi skulle fortf. vara på botten.


Maj 2011 är vi ute på vår första lokala hopptävling. Dock är det våran andra på bilden ovan, en 90cm. Mina tävlingsnerver är inget att hurra för så dessvärre stannade vi ut oss men jag är mer än nöjd med Bs insats för hon gör bara det jag säger (mitt kroppsspråk). Men jag VÅGADE!

Under våren någon gång i samband med allt tjat om vänsterfattningar så börjar hon tänka otroligt mycket bakåt, vilket gjorde att dom flesta pass gick åt skogen i paddocken. Paddocken var nämligen extremt liten så hon kände att hon inte fick något utrymme. Hon har lätt att hitta på ideér och tok, och hon har svårt för att släppa saker. Så i samband med surandet vid galoppfattningarna och den extremt lilla paddocken började hon därför tänka bakåt och hela tiden vänta på fattningar, vilket gjorde det svårt att få något vettigt gjort. Hon travade kort och trippigt och som sagt det blev svårt att få ärlig bjudning i henne.

De gånger vi for till ridhus/ridbana och tränade gick det däremot mycket bättre och lättare att få henne i en bra bjudning.


Vänstergaloppen kom mer och mer. Och sommaren 2011 så gav jag mig fasen på att jag SKULLE ha den. Så efter varje uteritt gick jag in i paddocken och fattade v.galopp flertalet ggr tills hon tog den utan större tjaffs. På så vis befäste jag det och hon började mer och mer acceptera att jag bad om v.galopp oxå. Det tog mig alltså över 2 år att få fatta vänster galopp på fröken B. Bakåttänkandet var tyvärr fortf. kvar.


4 augusti. Sista hoppningen innan hon blev skadad den 18 augusti. Nu sitter v.galopp finfint!!

27 augusti flyttade vi till ett stall vi stått i tidigare. 4 mil från Emma, 4 mil närmare mitt eget hem. Jag visste att jag skulle få nya utvecklingsmöjligheter och jag fick det även bekvämare själv då jag numera har gångväg till stallet. Jag har fått en ny syn på saker och ting och jag är inte lika fäst vid ett och samma ridsätt om man säger så. När jag hittat någon bra så vill jag gärna hålla fast i den personen men ibland måste man prova sina vingar som jag sagt tidigare.

Jag är evigt tacksam för den hjälp som Emma
givit mig i form av träningar, medryttarskap, jag har fått ridit hennes hästar och på så vis utveckla mig själv, hon har kört oss fram- och tillbaka på träningar och tävlingar. Utan henne hade det inte varit möjligt för mig att komma så långt som jag gjort idag på den korta tiden jag ridit. Hon är även en nära vän till mig som hjälpt mig när jag haft det jobbigt eller haft problem många ggr.

Jag är även evigt tacksam Marianne Bäckström som hjälpte mig extremt mycket med mina mentala spärrar och fick igång ett helt nytt tankesätt och hjälpte mig att börja tänka positivt. Tack vare det så gick jag från livrädd för 50cm-kryss till att faktist ta mig ut och våga tävla 90cm trots att jag var långt ifrån helt fri min rädsla. Hon lärde mig även rida B på ett mycket bättre sätt i hoppningen då jag haft extremt kontrollbehov. Hon lärde mig att lära mig att lite på B och tro på att hon faktist kunde sköta sig själv och lösa övningar bra utan att jag skulle lägga mig i. Detta gav mig mycket självförtroende.


Något hände under denna 2 månaders vila, för både mig och B. Jag har lärt mig att rida på ett helt annat sätt, trots att jag inte lärt mig något nytt eller ridit för någon över huvudtaget. Bellie känns oxå finare och fräschare än någonsin och även hon har utvecklats enormt under vilan. Så nu är vi redo för nya tag och nya utmaningar i form av ny hjälp och nya möjligheter.


Övertaggade hästen på första riktiga hoppträningen sedan vilan. Denna tränare är en som passar oss mycket bra i nuläget och hon är precis vad vi behöver just nu i både hoppning och dressyr. Vi har stött på nya problem jag och B och hon hjälper mig att lösa dessa problem mycket bra. Är otroligt glad för det, ska bli spännande att se hur långt vi kommit nästa år. Skulle gärna vilja att både Bellie och jag hade taggat ner lite mentalt då. Jag med min rädsla och Bellie med sin snurriga skalle, haha. Ne då, men jag vill att vi lyckas lösa situationer bättre och att vi inte stressar upp oss eller blir upprörd. Jag vill ha mer självförtroende och självkänsla helt enkelt.

Detta kommer bli super!

"Vi med ridtravare"

Gå gärna med i min Facebook-grupp "Vi med ridtravare", om du inte redan är medlem. :-) Vi är nu hela 218 st medlemmar. Hihi.

DAGENS

HAHAHAHAHA.Min hästhistoria

Hästhistoria.. jag vet inte vad jag ska kalla det. Men jag kör en liten genomgång på hur min hästtid sett ut! ;) Från 2006 tills nu 2011.


Augusti 2006, en vän ringde och frågade om jag ville bli medryttare på en gård med basjkirhästar. Självklart ville jag det. Här började min ridning på ett antal olika basjkirer. Ingen instruktör eller något utan rakt ut i skogen och "lära mig rida" fick jag göra. Ramlade av gång på gång, hade ju ingen balans eller något. Minns när min systerdotter följde med och vi skulle lära mig att galoppera, HAHAHA. Är otroligt tacksam för denhär tiden, för det är ett underbart minne för livet! Belka på bild, hon blev en av mina absoluta favoriter. Fina hjärtat!


Någon gång under 2006 eller början på 2007 så slutade jag på ponderosa (basjkirhäst-gården), och hittade då en varmblodstravare vid namn Robot. Red honom ett par månader tror jag. En supersnäll och fin kille. Samma här, ingen instruktör utan rätt ut i skogen. Galopperade hej vilt och hade ju inge större förstånd av vilka underlag man kunde rida på osv. Slutade med att han tappade en sko och i samma veva sålde ägaren honom.

Efter Robot hittade jag en SHIRE (!!!) vid namn Marksman. Han var 176cm hög, och jag kan än idag inte förstå hur ägaren kunde släppa iväg en människa som ridit i mindre än ett år, på en så stor häst. Jag kommer ihåg att jag var livrädd för att hämta honom i hagen för han var så stor. Och när jag skulle rida en gång så (han var barfota) skulle jag försöka fatta galopp, och detta var på vintern, men han ville inte fatta galopp. Så jag vände hemåt och då jävlar fick jag galopp kan jag säga!! Fick inte stopp, så där satt jag och försökte le och tycka det var roligt när han dundrade fram med sina 176cm ända fram till stalldörrarna. Efter den ggn hörde aldrig ägaren av sig till mig mer (konstigt, hehe).


2007 någon gång. En varmblodstravare vid namn Complete Eye. Honom red jag inte länge alls, för jag var livrädd för honom. Åkte mest dit och mockade. Han var säkert jättesnäll att rida men jag kunde ju liksom inte rida så jag blev rädd så fort han gjorde något. Tror han steppade omkring lite och var nervös..

Under samma år, innan sommaren, så började jag en sväng på ponderosa (basjkirerna) igen. Red där några månader.


Våren 2007. Jag började få anpassad skolgång och fick rida med gymnasie-eleverna på SFRK. Moonlight vart min absoluta favorit då.


Juli 2007. Dags att skaffa "egen" häst, endast 1 år efter att jag började rida. Nekter, ett litet gotlandsruss på då 6 år som jag tog på foder. Var dock bara hos mig i 2 månader då han inte riktigt var som min egen (gick fortf. på trav) samt att jag inte hade någon framtid med en så pass liten häst.


Augusti 2007. Jag började själv på IV-häst som det hette och här gick jag i skola i 2 års tid. En helt fantastisk tid av mitt liv. Detta behövde jag för att komma på egna ben igen och för att orka med allt igen. Vi red 2 dagar i veckan och favoriterna blev Liz La Belle (bilden) och Kakan. Jag tog med mig mina "egna" hästar ibland oxå.


Oktober 2007. Dags för en ny häst. Denna gång en varmblodstravare på 15 år som jag tog på foder. Han visade sig vara på tok för stressad för mig och mina bristande kunskaper, vilket gjorde att han lämnades tillbaka efter redan 1 månad.


November 2007. Mitt lilla älskade hjärta. Otroligt många minnen som väcks när jag tittar på bilder på honom.. och då mest jobbiga minnen. Moongate, varmblodtravare på då 13 år. Hade honom i 8 månader, och han råkade ut för både det ena och det andra (skade- och sjukdomsmässigt). Tillslut (i juli) fick han åka tillbaka till sin gamla fodervärd och bli promenadhäst.

Efter Moongate beslöt jag mig för att det skulle bli hästköp nästa gång, och då med ordentlig vet.besiktning och att hästen får en helförsäkring.


6 augusti 2008. Provred denna varmblodskille vid namn Igor. Han var 4 år tror jag? Väldigt ung med andra ord. Men jag kände inte alls att det klickade. Han var alldeles för sävlig och opersonlig för min smak. Han hade inte ren travgång heller utan passade/töltade eller något liknande.

Några dagar senare så blir jag kontaktad utav Nekters (gotlandsrusset) ägare om att jag kan få komma och provrida deras "Gunsan" för livstidsfoder eller senare köp. När jag provred Nekter följde S med på "Gunsan", och mitt minne utav henne var en lång, slank, smal, typisk travare på typ 165cm i mankhöjd som dessutom höll på att backa ner i diken och åla sig under ridturen. Jag tackade först nej och sa att jag skulle leta vidare. Dessutom var jag var ute efter en liten storhäst.

Ett par dagar senare ringde jag upp och sa att jag kommer och tittar iallafall.


13 augusti. Denhär tjejen möttes jag av i hagen. Hon var inte alls stor, lång och travarlik som jag hade föreställt mig. Hon var ju liten! Så fort jag såg henne i hagen sa jag "Jag tar henne!! Jag behöver inte ens provrida". Men provred gjorde jag. Efter att de fått in henne i hagen vill säga, för hon ville nämligen inte komma. Därav att hon springer på bilden ovan, haha. Så det tog en stund.

Den 10 oktober skrev vi på köpekontraktet och Gunsan eller numera Bellie blev min. Och endast min. Mitt fina hjärta. Bästa dagen i mitt liv.
Höst/vinter 2011. Här är vi idag. Min fina lilla häst. Jag är så otroligt glad att det blev hon, och ingen annan. Och att jag aldrig gett upp henne. Men köper jag ett djur så är det mitt föralltid, så jag har aldrig haft "möjlighet" eller verkligen velat att ge upp heller.

Det kommer även ett inlägg
så småningom om min och Bellies resa tillsammans och hur vi har utvecklats så pass som vi gjort och med hjälp av vem och hur.

Lättare skogstur

Bellis och jag tog en liten lättare skritt- och travtur idag. Var tänkt att vi skulle jogga längs vägen men det var bara is under snön, även på travbanan. Så vi red ut en sväng i skogen istället. B var jättefin i början, travade på kanonfint och jag red lite övergångar som hon svarade mycket bra på. Provade det 3delade halv-gummibettet oxå och det funkade super. Så nu har jag ett bett att variera med, skönt.

På hemvägen vart hon
spänd och trippig så jag gjorde allt jag kunde för att få henne till arbete igen. Och det gick helt ok, jag menar hon är inne i en väldigt tittig period som sagt förut. Hon är ständigt på vakt och visar ögonvitorna, haha. Så jag får vänta ut henne helt enkelt. ;)

YR!

Har precis druckit upp vällingen jag dricker till frukost. MUMS! Får inte i mig något annat just nu. Allt bara snurrar.. Gick ner och tog tempen nyss men jag är snarare underkyld än har feber, suck. Fattar inte vrf de snurrar? Gjort det en halvtimme nu. Asjobbigt. Menmen.... Bara att kila iväg till skolan. :-D Snöar lite gör de oxå och de är mer snö på backen nu än igår, WIHO! Lycklig tjej. Så nu hoppas jag att den kommit för att stanna.

Blir antingen en joggingtur
eller ett långt skrittpass i skogen för fröken B. Troligtvis de sistnämnda för imorgon så vilar hon, men vi får se. :-)

FILM (hoppning)

Här kommer filmen, bjuder VERKLIGEN på denna! ;)


Ja, vad ska man säga? Haha...

Hoppträning!

Ni hörde rätt! ;) Idag har jag och B varit med och hopptränat i grupp. För samma tränare som vi red dressyr för senast. :-)

Gick asbra!
Haha eller ja, det beror på hur man ser på ordet asbra i detta sammahang. Kort sagt jag fick hjälp med mina och Bellies problem, ni vet domhär stegringarna hon gör när hon blir frustrerad. Och det är rätt och slätt så enkelt att hon faktist gör så för att jag håller i henne för mycket. Jag upplever att hon blir springig och ångar på = jag håller i munnen = hon kröker in huvudet och trippar på spänt = hon blir mer och mer frustrerad pga hon känner att hon inte får komma framåt varpå hon löser det genom att stegra/hoppa och på så vis "slå sig fri".

Så det jag fick jobba med idag var att vara mjuk i handen. Lätta, lätta, lätta. Och jag fick verkligen superbra tips och råd, för jag kände extremt mycket skillnad. Bellan kom aldrig till att stegra idag ens, för vi stoppade det innan. Hon var påväg ett par ggr men i och med att jag hade tränaren med mig så fick vi hjälp i rätt sekund.

Till hoppningen nu då
, haha. Bellan klippte till och hoppade travbommar, dubbla studs osv. Haha.. Hon var mer vild än tam vill jag lova. Hon drog på i världens fart, har aldrig ridit henne när hon gjort så. Men som sagt fick grym hjälp och vi slutade inte förrän vi hade B där vi ville ha henne. Dvs när hon utförde övningarna hyffsat lungt och avspänt. :-)

Fina tjej
! Kanske kommer film ikväll. Observera kanske, hahaha.

TAKIDA

Har ni tänkt på hur underskattade Takida är? Knepigt för dom är verkligen GRYMMA!
Uteritt

Idag blev det en mer ordentlig uteritt än vi kunnat rida på länge jag och B. Vi red alla gångarter idag för det var hyffsat underlag på vissa ställen i skogen. :-) Dock så har Bellan en riktigt tittig period nu, haha. Så hon har mycket svårt att koncentrera sig. Hon vill mest visa ögonvitorna och typ se ut som att hon sett ett spöke elr ngt.

Iallafall så hade jag hela hästen
i handen, kul. Ne då, men mitt jobb idag blev att försöka tänka på att inte bli kvar i handen, och att hitta på lite övningar så att hon skulle börja bära sig själv. Bitvis gick det bra, men överlag ville hon inte riktigt ge med sig. Vi backade en hel del idag, just för att hon börjar bära sig bättre då och blir inte så tung fram. Och en positiv sak är att hon aldrig backat så fint som hon gjorde idag! Lungt, bestämt och med eftergift. Annars backar hon antingen för sakta eller så springer hon baklänges för att få det överstökat ungefär.

Sen red jag en högergalopp
oxå som var superfin men gudars vad hon låg på i handen kvinnan... Men så äre. :-) Red lite övergångar skritt och trav och de gick väl sådär, går inte att få så värst bra arbete gjort när hästen är allt annat än fokuserad, hihi.

Men vi löste det ändå
bra tycker jag, så det känns helt ok!

Jogging i slaskvädret

Jag och Bellis tog oss ett kravlöst joggingpass på banan. Gick asbra!! Hon är så himla fin. Och det är så roligt att rida nu när jag vet vad jag kan jobba med i mina hjälper. För de hjälper verkligen! Hihi.

Skrittade några varv
på lång tygel för att sedan skrittjobba ett varv, därefter körde jag trav 3 varv i båda varven. Superfin tjej alltså! Hon fick trava på i ett riktigt friskt tempo i en mycket lång och låg form och hon var verkligen stadig idag.

Jag vet seriöst inte vad jag skulle göra utan henne. Vad gör jag när hon inte finns mer? Hua vill inte ens tänka på det. Jag skulle känna mig totalt ensamen. Det är hon och jag som tagit varandra till dit vi är idag, hon och jag. Det är hon som lärt mig allt jag kan och det är jag som lärt henne allt jag kan. Älskade vän!


Jag är med och tävlar...

...om ett regntäcke från Amigo! Klicka HÄR eller på bilden nedan för att komma till tävlingen!


Dressyr

Idag blev det dressyr i ridhuset för min och Bellas del. Vi jobbade vidare på övningarna som vi red för tränaren förra ggn. Det gick jättebra med dom och B kom igenom mkt fortare nu än sist, hon visste vad som förväntades av henne. Och jag tycker det är superkul att ha grejer att jobba med, så jag hade hela tiden tränarens ord i mitt huvud så jag kunde korrigera mig själv.

Sedan galoppjobbade vi en stund i båda varven. Och hon var väldigt ja.. vad ska man säga. Hon röck tyglarna ur händerna på mig och bröt gärna av till trav, hon tyckte det var superjobbigt med andra ord. Hon brukar inte göra så..hm. Hon fick en skrittpaus, och sedan återupptog vi galopparbetet igen. Då var hon finare än nånsin i både fattningar och de första sprången. En lång och låg form. Men sen tyckte hon det vart jobbigt direkt och då började hon springa som en dåre och det blir väldigt obalanserat. Står lite i lättsits när hon gör sådär för hon kommer lättare till ro då. Och så får det vara tills hon är stark nog i galoppen.

Travjobbade lång
och låg sedan innan vi skrittade av. :-)

Superfin tjej! Jag är mycket nöjd med passet överlag och jag tycker det är skitkul att jag hittat fler knappar i ridningen. Är fortfarande så otroligt glad att hon inte stressar under och efter galoppen mer, hon kan slappna av och komma till ro efteråt. Helt otroligt.

Det som går runt i mitt huvud just nu när jag rider är:
* Slappna av i handen
* Ge eftergift så ofta jag kan
* Låg hand (elr ja, normal)
* Trampa ner i inner stigbygel vid svängar och ställning


Detta funkar skitbra på B!
Så fort jag slappnar av i handen så kommer hon till jobb och slutar streta. Jag blir lätt dragandes och då drar hon tillbaka. Så ja, lektionen sist gav verkligen otroligt mycket!!

Det är ingen film eller bild från detta pass då jag red självständigt. Jag tycker det är jätteskönt att kunna fokusera på ridningen och hästen och rida på just det sätt som behövs, istället för att spänna mig och tänka på att det måste se bra ut för att jag blir filmad. Så så kommer det vara ett tag framöver! Men när jag rider lektion har jag inga problem med att bli filmad för då har jag så fullt upp.

Svar på frågorna

Här kommer svaren till frågestunden! Ni kommer alltid med så roliga och kreativa frågor, underbart!

Hur duktig anser du dig vara i tex dressyr? Då refererar jag till dressyrprogram. Tycker du din kunskap motsvarar LB? LA? MSV? Tror du förstår min fråga =)

Jag skulle säga LB-nivå. Det är rätt simpla rörelser där som vi behärskar, bara grundridning egentligen.

Daniela: Har du haft nån häst innan Bellie?:)

Foderhästar. Ett gotlandsruss jag hade 2mån innan jag insåg att jag inte hade någon framtid med en B-ponny, en tokstressad vbltravare jag hade 1mån som jag inte alls behärskade. Och slutligen en vbltravare jag hade i 8 månader men han hade tyvärr otursföljd med skada på skada så han åkte tillbaka dit han kom från och så småningom togs han bort.

Natalja
: Vilka bett använder du på B nu? Vilket bett i dressyr/hopp/uteritter trivs hon bäst med? ja, lite allmänt om vilka bett ni använder och så :D

Jag använder för tillfället endast ett rakt eggbett. Har ju testat novabettet oxå men jag vet inte om hon får obehag av det så jag låter det vara för ett tag. Det raka eggbettet trivs hon överlägset bäst på i både hoppning, dressyr och uteritt. Men jag vill ju verkligen variera, men hon ska ju gilla betten oxå. Ska köpa ett tvådelat i 9,5 och testa då det hon har haft tidigare är för långt = obehag i gommen. 3delade har jag gett många chanser nu men det verkar hon bara bli stum i munnen på.

elin
: Hej, jag har ett litet problem I min ridning. Mina händer har lätt för att "lägga" Sig, alltså att det blir som om jag ska cykla. Jag vill verkligen inte att det ska vara så för handen blir så låst.. Har du nåt bra tips?:-)

Hallådär! Hm, jag är sämst på problemlösning. Haha ne då, ska göra ett försök. Kroppsmedvetenhet, viktigt att du har kordination i kroppen och vet var du har alla kroppens delar och vilka hjälper du ger. Eftersom du är medveten om ditt problem med händerna här så försök fokusera på det ofta när du rider, tillslut kommer dom att hamna där dom ska. Försök tänka att böja på armbågarna ordentligt för då hamnar även händerna där dom ska, och du ska bilda en rak linje från armbåge till bettet. Tänk även att armbågarna ska vara lite "lelösa", alltså väldigt rörliga och avspända, så att du inte spänner dig i armbågarna för då kommer du även få en stark hand.

Lycka till!

Felicia: Vilken är din favorit rid/hoppövning? :)

Jag gillar studsövningar av olika slag, och kombinationer. 5,5an och 6,5an är roliga att rida. Sedan studs blandat med hinder med galoppsprång emellan. :-)

anonym: Skulle du kunna byta bort bellie mot något i hela världen ?

Nej! Det skulle jag inte. Hon är en familjemedlem och dom byter man inte bort. :-) Visst om fantasin får flöda så om hela världens människor (och djur) skulle få må bra och vara frisk, då skulle jag såklart byta bort henne (med förutsättning att hon får det bra såklart). Men nu fungerar det ju inte så. ;-)

?: Har du naturligt bra sits, eller har du nå bra sitsövning att dela med dig av? :)

Oh man tackar! ;) Jadu naturligt bra vet jag inte, eller jag har väl en bra grundsits. Det jag har haft problem med har varit rumpan som putat ut way to much, och även överlivet har lutat fram extremt mkt ibland. Blivit påmind om det både på träningar och så har jag påmint mig själv varje gång jag ridit. Tillslut så satt de! Gäller att veta om var bristerna sitter och på så vis komma på sig själv och ändra på det.


Min sits 2009

Frida: Skulle du kunna köpa en ponny även om du är över 18?:)

Ja absolut om det var rätt ponny för mig så. Har ju nästan en ponny! ;) 4 cm ifrån.. Så det skulle inte vara ett hinder för mig i dagsläget. Jag är inte så pass tävlingsintresserad.

Melina
: Satsar du till någon speciell nivå med B? :)
Eller kör ni bara på och ser vart ni kommer? :D

Nej jag satsar inte på någon speciell nivå, är inte tävlingsintresserad på de viset. :-) Men visst hade det vart roligt att rida godkänt på LB-nivå och 90-1m.

moa lindström
: Hur länge har du haft B ?
Hur hög är hon?
Hur gammal är B ? :D


I augusti hade jag haft henne i 3 år. Hon är 11 år och 152 cm hög. :-)

Julia
: 1. Vad gör dig arg?
2. Hur skulle du beskriva dig själv?
3. Vilken/vilka dressyrsadel rekommenderar du till en häst med mycket rak rygg?
4. Vilken är din favorit-outfit?
5. Vilken är B:s sämsta sida?
6. Vilken är B:s bästa sida?
7. Favoritfilm?
8. 3 grejer du inte kan klara dig utan?
9. Vad har du för framtidsdrömmar?
10. Har du varit utomlands i så fall var?
11. Vad är du mest nöjd med, hos dig själv?
12. Vilken är roligaste stallsysslan?
13. Har du några syskon?

Tog mig friheten att numrera dina frågor. ;-)
1. Människor som dömer utan att veta bakgrund till saker och ting.
2. Omtänksam, flummig, glad, envis, känslig.
3. Bells har mycket rak rygg och på henne har jag en Prestige Lucky Dressage, och har haft Tekna, Griffin Cob haflinger oxå.
4. Den lila dressyroutfiten gillar jag!
5. Jag brukar säga att hon inte har några dåliga sidor, för allt gör ju henne till den hon är. Och utan någon av de sidorna skulle hon inte vara den hon är.
6. Hon är nyfiken, lekfull, har åsikter, hon är liksom bara livsglad och visar att hon bryr sig! Gillar att hon har egna åsikter och inte "bara gör".
7. Twilight
8. Mobiltelefon, dator och hårsnodd
9. Haha jag är rätt tråkig, jag har inga såna. Dom "drömmar" jag har inom närmsta tid är att flytta hemifrån till någon hyffsad lägenhet med min pojkvän, ta körkort och få mig ett jobb när jag går ur skolan.
10. Kanarieöarna, Bulgarien. Oså finland och danmark som jag inte ens räknar som utomlands! ;)
11. Mitt civilkurage kanske, och att jag står för vad jag tycker.
12. Mocka!
13. Ja, 5 st. Men bara 3 som räknas. Så 3.

Emelie
: Vad heter Bellie egentligen? Varför rider du med nosgrimma? Rider för en tränare som inte gillar när man har det, och jag märker ärligt ingen skillnad med eller utan förutom att bettet sitter lite stadigare med, så tänkte bara om du hade den av nån speciell anledning.

Hon heter Guns Ballerina. Första 2 åren hade jag ingen nosgrimma på B, elr det var rätt sällan iaf. Men ibland så hade vi extremt jobbiga perioder då inget funkade och då lärde hon sig att gapa för att vi i dessa perioder hade dragkamper och ingenting fungerade. Så även efter dessa perioder när allt gick bra så fortsatte hon ändå att gapa av ren vana elr typ i förebyggande syfte. Så jag rider med extremt löst spända nosgrimmor.

?: Tjänar du pengar på din blogg?

Nej det gör jag inte.

Frida: Tror du att du och E kommer va tillsammans hela livet?;)

Haha först fattade jag inte ens vem du menade.. jag ba, menar hon inte B?? Men sen kom jag på. Ja, det tror jag att vi kommer. ;-)

?: OM du skulle bli tvungen att sälja B vilket pris tycker du skulle va rimligt då?
Vilken hästaffär gillar du bäst ?
Ska du ta körkort snart? Eller har du börjat?
Vad tycker du om dressyrmupparna?
Vilken hästblogg gillar du bäst`?
Vad har B haft för skador?
Vad önskar du dig i julklapp? hihi


1. 15-20.000:-
2. Jag gillar Grafströms mycket, även Hööks.
3. Mitt mål är att ta körkortet 2012 någon gång, hösten kanske. Men nej jag har inte börjat med det ännu. :-)
4. Skriver inte ut det tyvärr, att direkt skriva ut åsikter om någon exakt person i bloggen är nog ingen hit.
5. Gillar Anni väldigt mycket, i Team Oveson.
6. Hon har tre sydda ärr på baken, och ett hål rakt in i muskeln på ett av dom tre, efter att hon hamnat i bråk med en annan häst. Hon har ett jack på halsen efter något yttre våld kanske efter att någon bitit tag där. Sen har hon haft en lätt kotledsinflammation hos mig för 2,5 år sen, och så denhär muskelrupturen hon fick nu i höstas. Det är väl det jag vet om. :-)
7. Ett svängt pannband i strass åt B! ;-) Önskar mig ingenting egentligen.. Är för stor för julklappar. ;-)

maria
: vart har du fått tag i ditt rundsyda remonträns? :)

Ringde runt till halva Sveriges Hööks-butiker och lyckades hitta ett exemplar. :-)

Emma
: Vart köpte du ditt remontträns ?
Har letat på alla möjliga hästrelaterade sidor men hittar det ingenstans !


Från Hööks. :-)

Linda: Bli inte arg nu, du vet ju hur jag är, inte blyg att fråga precis.
Men ångrar du ibland vissa kommentarer du givit till dina läsare :)? Typ med lite humör i ;)?


Varför skulle jag bli arg över en fråga, i en frågestund? :-P Nej, det kan jag inte säga att jag gör. Ångrar mig alltså. What you give is what you get. Ibland. Har lärt mig att jag tjänar mer på att lungt och sakligt förklara läget för då verkar folk tänka till lite istället för att döma.

Glöm inte...

..bort frågestunden! ;) Tänkte skriva ut svaren imorgonkväll, så passa på om ni har några funderingar. :-)

Mys och massage!

Idag fick B vila. Borstade, ryktade, myste och sedan körde jag igenom henne med en massagegenomgång, och lite små trix och fix för att lätta på låsningar/spänningar. Bellsan var lite spänd i huvudet idag, hon tyckte att hon hörde en massa ute så hon kunde inte riktigt slappna av. Men emellanåt när hon gjorde det gick det att känna på musklerna bättre och hon var hur fin som helst. I höger skinka var det dock lite spänt sa B, för där blev hon sur och visade att det var obehagligt. Så jag jobbade lite extra där tills hon inte reagerade längre. :-)

Sedan gjorde jag som sagt lite småtrix, någon backa-övning, ta bort "vakumet" i ärtbenet, oså lite annat. Och idag fick jag känna om hon var låst i SI-lederna, varken jag eller ET eller massör brukar få göra det. Hon blir skitförbannad och sparkar bakut så det är omöjligt att känna. Men nu blev hon inge sur alls! Förvånad jag blev eller. Jag tror jag kunde ana en låsning där, så som sagt jag gjorde lite övningar för det efteråt. Dock så behöver jag en medhjälpare för att göra den mest effektiva övningen men jag hade tyvärr ingen där som kunde hjälpa mig.

B tuggade och slickade sig om mun väldigt belåtet flertalet ggr så nog släppte jag på något allt! ;)

Klättring

B fick sig ett klättringspass idag, red ut med Ottis och Elisa idag igen. Supermysigt! Klättrade 3 vändor upp och 2 ner. Inte en enda svettdroppe fick jag ur na.. Nästa gång blir det en extra gång upp och en extra gång ner. Vill ju att hon ska ta i lite! ;)


Jag är med och tävlar...

...om ett schabrak från Exklusiv Horse Wear! Klicka HÄR eller på tävlingsbilden för att komma till tävlingen!


Skrittur i snön!

Det snöar lite lätt här hos oss, och har gjort det några timmar. :-) Har inte kommit mycket snö alls men ändå så att det syns på backen. :-D

Tog en skrittur med Bellan
idag, vi red med Othilia och Elisa. Supermysigt var de! 1,5 timme  blev de.  Vi träffade en älg, och kanske en till. Haha B är så rolig för när hon upptäckt ngt tvärstannar hon, haha och då vet man att det är ett djur av nå slag.

FILM (dressyrlektion)

Här kommer lite filmklipp från dagens lektion. En liten långfilm blev de! ;)


TILL SALU

Här kommer bilder på hur dressyrgjorden ser ut i nuläget. Märket Otto Schumacher, mörkbrun, 55cm lång. Hur fin som helst! Mjuk och smidig. Nypris 1800:-På bilderna är den icke rengjord

Dressyrlektion

Idag har jag ridit lektion första ggn på evigheter. Dressyr har jag inte ridit för tränare sedan i våras nån gång tror jag? Testade en ny tränare denna gång oxå, jag måste testa mina vingar! ;)

Har egentligen inte så mycket att skriva, för det gick så himla bra och det var jätteroligt! Det var verkligen en givande lektion för både mig och B. Vi arbetade i trav hela lektionen. Vi gjorde en övning på en fyrkant som gick ut på att ställa hästen utåt på långsidorna och inåt på kortsidorna, och där fick jag hela tiden tänka på min blick, hand och att trampa ner i inner stigbygel. Bellie tyckte det hela var superjobbigt och gick i litet undertempo, hon hade kunnat länga på steget mer men det kommer. Allt sker inte på en gång. När Bellie väl accepterat övningen och jag lärt mig använda hjälperna rätt blev det en skrittpaus.

Efter den så red vi
samma övning, men denna gång fick jag lägga till att flytta bakdelen, fortfarande gå kvar på samma spår framåt, ungefär som en öppna fast felställd (förvänd öppna? haha). Och jag kände verkligen när det blev rätt! Superkul.

När hon även accepterat denna övning och jag fått till hjälperna rätt så skrittade vi av och fick sammanfatta passet efteråt. Ska bli superkul att följa upp detta med fler lektioner.

Kommer en liten film senare. :-)

Respektlösa hovslagare?

Tycker man ofta hör om hovslagare som struntar i bokade tider för skoning, eller att dom blir flera timmar sena utan att ringa, eller ja, helt enkelt inte dyker upp utan att säga något. :O

Jag har aldrig varit med om det själv, jag tycker att vilken yrkesroll man än har så ska man ha respekt för sina kunder. Jag tycker det låter helt vansinne med hovslagare som gör sådär.. Jag skulle ALDRIG acceptera nå liknande, skulle byta hovis direkt. Man behandlar inte folk hur som helst. Hur står ni ut ni som har det så??

Frågestund!

Here we go! Frågestund tills jag fått tillräckligt många frågor, men senast mitten på nästa vecka. :-) Som vanligt går det att vara anonym på mina frågestunder så passa på ni som annars ställer frågor som jag ej kan besvara.


Vila

Bells vilar idag. :-) Kära vänner fixade åt lilla B idag. Tack för de!!

TIPS!

Jag kom att tänka på hur otroligt glad jag är över att vi tog en höanalys på vårat hö. För tack vare det så vet jag att B verkligen får i sig allt just hon behöver, även sådant som inte syns på utsidan om dom har brist på.

Tidigare så har jag tryckt i Bellie 2-3 kg Groov 125 och även soja på det. Förstår ni hur galet mycket det är? Och på detta har hon hållit sig kalasfin. Men detta på helt olika hösilage, utan analys. Så mest troligt (har jag fått veta) är ju att det har varit en obalans helt enkelt, varför hon fallit ur och sett ut som en tarm annars.

Nu ger jag henne INGET kraftfoder alls. Hon käkar grovfoder och mineraler. Fri tillgång på hösilage som hon alltid haft, men skillnaden är att detta är analyserat och utifrån den analysen behöver hon fosfor och selen som tillskott. Det är det enda. Detta blandar jag ner med lusern och betfor, så ja, betfor är ju kraftfoder men det handlar om 2 nävar. Lusern är grovfoder.

Känns så otroligt skönt dels att hon får i sig allt hon behöver, dels att hon inte käkar en massa kraftfoder då det är mest naturligt för hästarna att äta grovfoder. Sen ska ni veta, att lilla B har ett jättehärligt litet fettlager över sina revben i dagens läge som hon inte brukar ha haft förut även när hon varit i fint hull. Jag är SKITGLAD! Jag hoppas hon håller sig på detta även i vinter, annars finns en backup-plan med ökad giva lusern. Så fortfarande bara grovfoder. Men ska jag vara ärlig så med tanke på hur hon ser ut nu så tror jag hon kommer klara sig ypperligt.

Så mitt råd/tips till er är: TA ANALYS PÅ HÖET NI GER! Det är värt varenda krona. Även om det är taget från olika ängar så går det, ta ett prov från 3-10 nyöppnade balar och frys in tills ni har samtliga prover så får ni ett snitt på höets värde.

Tänk att jag gått från att ge 2-3 säckar Groov i månaden, till att endast köpa mineraler, som dessutom räcker 3 månader framåt. Inte illa! Tack vare en liten höanalys..Jag får inte glömma att jag har Q att tacka för denhär lilla "foderstaten" jag fick till B, som fungerar så himla bra!

Britney!

Britney Spears blir 30 år idag. Det är alltså 13 år sedan hon slog igenom, och jag har avgudat henne från första början. :-D Hon är grym! Konserten jag var på i Oktober var min största dröm som gick i uppfyllelse, helt oförglömligt. Ångrar att jag inte filmade henne mer än jag gjorde, har bara ett par tre minuters film.. Men kommer hon till Sverige igen är jag inte sen med att åka dit vill jag lova!


Klättring

Bästa Othilia ställde upp och tog min lilla häst idag. Jag hade planerat lite klättring men jag mår verkligen inge bra så jag kunde verkligen inte pallra mig ut. Iallafall, Ottis red och klättrade två vändor i klätterbacken. Perfekt! Så slipper hon stå för att jag e sjuk. Det hade gått bra iaf, men hon hade skyndat sig i backen, haha som hon alltid gör min lilla fis. Allt som är jobbigt springer vi ifrån. ;)

TACK OTHILIA! :-D
Guld värt!

Extrem huvudvärk

Fyfan. Har sjukligt ont i huvudet idag, och är allmänt hängig. Jag hatar såna här perioder, när jag bara är hängig och har ont, men aldrig bryter något ut. Suck. Min pojkvän låg sjuk igår han å, så nånting äre ju. Blir bara så less, för nu MÅSTE jag pallra mig till skolan typ varje dag för att inte få indraget bidrag. Får jag det så hoppar jag av skolan så äre bara, för då måste jag jobba istället. Annars kan jag inte ha fina lilla B!

Får se beroende på underlag idag vad vi hittar på lilla Bellsan och jag. :-)


Jag är med och tävlar...

...om ett dösnyggt schabrak från HV Polo! Klicka HÄR eller på bilden nedan för att komma till tävlingen!


Besök även www.chevalridsport.se

Jag är med och tävlar...

...om en H2Go-bag! Klicka HÄR eller på bilden nedan för att komma till tävlingen! :-)...om ett schabrak från Scapa!
Klicka HÄR eller på bilden nedan för att komma till tävlingen!


... om ett schabrak, stigbyglar och hovlack! Klicka HÄR eller på bilden nedan för att komma till tävlingen!


Bellsan i nya tränset :-)

Såhär fin blev gumsan min i nya tränset. Tycker hon passar skitbra i det! Ska bara klippa av lite remmar, på käkremmen och nosgrimmans "nackdel". Och så ska jag bort med lite "pluppar" som man annars fäster in remmarna i. Hon har ju lite konstigt utformat huvud, hihi. Sidostyckena är på näst yttersta hålen, nosgrimman är ganska långt ut på hålen. Sen så är käkremmen allra allra längst in. Och nosgrimmorna brukar jag få hissa väääldigt högt upp. Dock är denna på medellängd ungefär.B var dock inte lika förväntansfull! ;)

Täcken till salu!

Ska sälja 3 utetäcken nu hade jag tänkt. Ska fixa bilder på alla vid intresse. Men de som ska säljas är:

Äppelgrönt regntäcke, ofodrat, 135cm. Helt och fint, nytvättat.
Orange/rost-färgat regntäcke med fleecefoder, 135cm. Lagat en del.
Vintertäcke Shires, 135cm. Svartrutigt. Helt och fint, lite solblekt bara.


Pris efter överrenskommelse.


Skrittur

Fick ett väldigt trevligt bemötande av min lilla häst idag i hagen,  blev väldigt förvånad kan jag säga. Jag har ju skrivit om mina problem att fånga henne i hagen här och dom har pågått i 2 veckor nu, och ungefär varannan dag så ser hon ut som hon vill äta upp mig med blicken och det kan ta ett tag att få in henne. Så idag trodde jag ju knappast att hon skulle vilja vara med mig. Men jo, jag fick inte bara ta på henne grimman utan problem, utan hon kom och mötte upp mig till och med. Jätteglad och nyfiken var hon. :-) Dåligt glad jag blev då. :-D

Tog en skrittur på en halvtimme, och B lekte struts idag så jag bara lät henne vara. Finns inte så mkt mer att säga. Får se vad som händer resten av veckan.

Återigen tack för er respons på inläggen jag skriver!

Morning!

Ligger hemma och är sjuk igen, eller ja. Igen och igen. Jag har känt mig jäkligt hängig hela veckan men har man häst så låtsas man ju som om ingenting är fel, haha. Men det lär väl ta desto längre tid innan jag blir frisk om jag inte låter kroppen vila. Men B går i första hand, alltid. :-)

Sitter just nu med ett smile i fejjan, jag har så fina människor omkring mig. Gårdagens stora fail är som bortglömd idag, trots den stora ångesten igår. För jag har så himla fina läsare. När nånting gått otroligt fel och det känns som att man är i botten igen, så kommer alltid en solstråle som Q eller C och räddar en. De ger mig andra sätt att se på saker och ting, och öppnar upp ögonen lite på mig. Sådant som egentligen är självklart, men som jag inte alltid tänker på.

De förstärker även "allvaret"
i det jag gör när mitt tålamod tryter, vilket gör mig ännu mer stark och jag får mer jävlar anamma i mig att nu ÄR det verkligen slut på detta. Det går ju verkligen längre och längre tid mellan gångerna. Sist tålamodet tröt tror jag var minst för ett halvår sen? Ska kika i bloggarkivet. (Edit: exakt 7 månader sedan nästan) Iallafall, era kommentarer är guld värda. Och det är inte bara de jag nämnt här som ska ta åt sig, utan alla som klarar av att ge konstruktiv kritik och se det för vad det är utan att döma. TACK FÖR DET, ni är guld värda!

Nu ska jag strax bege
mig ut till fröken B. Pussa lite extra på henne idag, och jag ska inte glömma hennes dagliga banan som hon alltid får när jag kommer ihåg. Haha.

Kan låta sjukt men jag känner mig fan lite stolt över att det gått hela 7 månader sen senast jag tappade tålamodet, det är en himla lång tid jämfört med hur det varit förut. Och när jag läser inlägget jag skrev om förra utbrottet så låter det verkligen hemskt. Och igår, 7 månader senare så består utbrottet "endast" av 3 spörapp som inte ens var av den värre sorten. Som sagt kan låta sjukt men för mig är det enorma framsteg. Fråga Emma som varit våran tränare, för de är där de mesta skett, och om inte annat är det hon som vet om alla ggr något hänt utanför ridbanan oxå. Detta ger mig HOPP, jag känner verkligen att fan vad jag har jobbat med mig själv alltså, på många plan. Men vilken lycka ändå att jag kommit såhär pass långt. Vi har utvecklats sjukt mycket som ekipage bara genom att jag är lugn, konsekvent och tålmodig. Tänk då hur mycket vi kommer utvecklas när jag tillslut inte alls kommer tappa det..


RSS 2.0