Produktutvärdering: HMC Pullarträns


HMC Pullarträns

Tänkte utvärdera
mitt senaste träns. Nämligen från HMC, billigt märke. Jag är väl helt ok nöjd, det är bra i storlek och har helt ok läder. Beror på vad man jämför med. Jag skulle kunna jämföra det med Hööks billiga träns, dom för under 200:-. Och dom tycker jag är helt ok.

Detta gick på 204:-, normalpris runt 400:-. Tycker det är prisvärt för 200:-, men skulle aldrig köpa det för mer.

Ett helt okej träns om man inte har så höga krav. Rätt svårt att få tag på är det oxå.

Dagens fråga

Svarar ni på anonyma kommentarer? I inlägg alltså? Behåller ni dom ens?Vet några som gör det, och några som bara iggar. Intressant att höra ändå, hur ni resonerar.

Själv svarar jag
till 99% inte på anonyma kommentarer. Är kommentaren elak eller destruktiv så trycker jag bara på ta bort, på mailen. Men den finns kvar i bloggen. Då känner jag bara att det är synd om personen som postade kommentaren, antingen för att den är så avundsjuk, eller för att den inte trivs så bra med sig själv. Är det en fråga eller en fundering så förstår jag bara inte hur personen kan vänta sig ett svar utan vare sig mail- eller bloggadress? Får ofta olika frågor från anonyma, om saker de undrar över, haha. Kan tycka det är lite komiskt faktist.

Om jag har en
fundering och undrar över något på en blogg, nå fasen skriver jag ut något så att personen kan kontakta mig och svara på min fråga. Hur ska jag annars få svar? Vänta mig att jag ska få ett helt inlägg innehållande min fråga + svar? Så går det inte till i min blogg iaf.

Däremot kan jag i enstaka fall skriva svar på tal, om nu personen är en av dessa 0.000001% som inte har en mailadress i detta land. Eller om den verkligen behöver få sig en avhyvling, haha.

Anmäld till nästa tävling

Nu har jag anmält mig till en Pay and Jump den 9 mars. Sitter just nu och skakar som ett löv, HAHA. Men jag känner mig inte nervös, jag tror jag skakar av förväntan denna gång. Jag längtar! De ska bli roligt. :-)

Höjderna har jag inte bestämt ännu. Men minst 60 och max 80cm blir det. Två klasser.

Kass ridtur

Huvva vilken ridtur jag o B hade idag. Usch och blä. Den bestod bara av en massa dragkamper och hon kändes allmänt jävlig att rida bara. Ingenting fungerade idag. Hon betedde sig verkligen som att hon var helt outbildad.. Hon tog inte en halvhalt eller halt, hon kunde inte ställa sig. Stel som en planka, tittade på ALLT. Sänkt rygg. Spänd häst.

Bättre lycka imorgon helt enkelt. ;) Hoppträning då. :-) Känns som att det är de enda som fungerar just nu, träningarna. Uteritterna går verkligen sämst just nu, därav min brist på motivation.

Fler bilder

Kommer lite fler bilder här som M fotat, tack så jättemycket! Äntligen lite fina hoppbilder oxå. :-)


Bilder
Film

Här kommer filmen från träningstävlingen, idag på Färsta. :-) 60 och 70cm.


Att tro på sig själv

Dethär inlägget liknar nog mitt ganska nyligen skrivna om hur man bättre går från negativ till positiv. Men detta inlägg ska specifikt handla om nervositet inför just tävling, riktig som clearround.

Jag har utvecklats
så otroligt mycket på bara något år. Med mig själv alltså, mitt psyke. Jag är som sagt tidigare en människa som har (haft) väldigt lätt för att tänka negativt, backa av när nånting blir jobbigt och bara lägga ner. Förut om jag anmält mig till en tävling en vecka i förväg så fick jag ofta stryka mig några dagar innan eftersom jag bokstavligt talat satt hemma och skakade som ett jäkla löv så fort jag råkade tänka på tävlingen.

Det stal så otroligt mkt energi av mig att verkligen skaka av nervositet och ja, det blev för jobbigt.

Jag var även mycket
så att jag måste berätta om min rädsla och nervositet. Jag gör verklighet av den. Säger till mina vänner och de jag har med mig på tävlingen att "Men gud hur ska detta gå?" "Åh nej ett plank, hon kommer stanna!" eller "Jag är sjukt nervös, tänk om hon stannar?" Ja, ni förstår. Allt sånt, jag gjorde min oro ännu mer verklig. Nu visste ju alla om att jag var nervös. Och jag hade även intalat mig själv att det kanske inte skulle gå så bra för oss.

Sen jag började
träna för marianne fick jag lära mig att inte säga något om jag var rädd eller nervös. Jag kunde ju säga "Ne marianne dehär går inte", men redan efter första kommentaren jag la av så bad hon mig att inte säga något nästa gång, för nu hade jag ju redan ställt in mig på att det inte skulle gå.

Så jag bestämt
mig för att inte ens säga något till Emma, som alltid får höra allt. Haha. Jag sa alltså ingenting om jag var rädd och nervös. Jag bara red. Och det gick ju bra?!

Sen dess att jag anmält mig till en träningstävling nu så förbjuder jag mig att tänka negativt, vad det än är. Jag tvingar mig själv att tänka orden "Det kommer gå bra", "Dehär klarar vi". Hela tiden säger jag så om jag börjar tänka på tävlingen och bli nervös. Och tänker även mycket på andningen. Andas med magen. Och blir det ändå "för mkt", att jag blir lite nervös. Så slänger jag bort tanken på träningstävlingen och tänker på annat.

Sen så håller jag
ju mig till att inte säga nånting negativt till andra oxå, som att "oj vad högt!" Eller "Shit, hur ska detta gå?". Och jag kan bara säga att det har grym inverkan på en, iallafall på mig.

Jag var inte
ens nervös idag. Elr ja, lite pirrig var man väl. Men jag andades hela banorna runt och kände mig inte orolig alls. Det var så skönt! Det har nästan känts som ett tvång att vara nervös på tävling, för att det ska vara så. Men nu vet jag att det är ok att vara lugn oxå.

Så det jag vill säga är
, NI BESTÄMMER ÖVER ER SJÄLVA. Ni bestämmer om ni är nervös så att ni vill spy, och ni bestämmer om ni vill vara lugna och fokuserade. Ni har kontrollen. Jag säger det igen, om jag, extremfallet själv, klarar detta. Så gör ni lätt det!

Träningstävlat! ;)

Idag har jag och B träningstävlat. Jag har hållit det hemligt pga min egen nervositet. Har vetat det sen i tisdags då hoppningen blev inställd, sorry söta läsare! Men jag expirenterar med mitt psyke, hur jag kan bli bättre och lugnare inför tävling. Nåja, till tävlingen nu då.

Det var på Färsta
. Gud vad jag saknat det stället! Gick i skola där (vanlig skola alltså) i 2 år, innan jag började gymnasie. Vi fick då rida 2 ggr/veckan och massa annat kul. Ibland tog jag med B dit oxå, och då var hon nyligen köpt av mig, så kan säga att det är enorm skillnad på henne nu 2 år senare.

Hoppade 60 och 70cm
, och jag är så förbannat stolt över tösa och mig själv så jag vet inte vad jag ska skriva. Det finns liksom inga ord. Jag var inte ens nervös!!? Galet. Men jag har jobbat med mitt "psyke" jättemkt och tänkte skriva ett kort inlägg om det senare, som tips till andra som e cp-nervösa.

Första rundan var
klockren! Jag tror bara det vart nåra få travsteg, annars höll hon galoppen nästan genom hela banan. Kändes så iaf, får väl se på filmen. Jag red aktivt och ja, allt stämde. Kom väl fel på något/några hinder men vad gör det? Hon är bäst tösen.

Andra rundan blev
lite flack, så där blev de en del trav inlagt av damen. Men det gör ingenting alls för gud så duktig hon är, hoppar allt! Love her.

Kommer film sen när jag kommer hem. :-) Kanske någon bild. Blev väldigt suddiga på min cp-kamera. Dock fotade M oss med sin, men dom bilderna kmr nog inte idag.

;)

Har precis slängt i mig en liten yoggi blåbär till frukost, asgod! Precis vad jag var sugen på. Vet inte riktigt om jag får i mig nå mer, känns inte riktigt så.

Ska strax gå ut till stallet och fixa iordning Bellan. Vi ska åka iväg en sväng nämligen. ;) Vart och varför får ni veta när vi kommit hem! ;) Om du inte tillhör dom jag berättat för vill säga.

Vad gör ni med era hästar idag?

Underbar myskväll

Har haft en otroligt mysig kväll med min älskade B. Det gjorde susen med massagegenomgången. Jag kunde andas, slappna av, släppa stress, oro och ångest. Bara fokusera på min lilla Bellie.

Hon älskade verkligen massagen ikväll. Jag gick igenom henne från topp till tå, noggrannt och kände igenom det mesta. Hon var kalasfin för det mesta, och där det väl var lite lossnade snabbt ändå. Herregud vad hon tuggade och hade sig, så hon tyckte det var väldigt skönt. Avslappnad liten tös.

Sedan kände jag för en barbackatur i mörkret, så tog mig en skrittur på ca 45 min. Hon var jättemysig, jag bara satt och njöt. Försökte tänka på andningen och avslappningen.

På hemvägen vart hon såklart mkt piggare, så då tog jag och red lite lösgörande i skritt. Först var hon inte alls på jobbhumör, hon skulle bara hem. Så hon knäppte av i nacken och släppte bettet och gapade ifrån min hand. Men efter lite halvhalter, halter och försök till sidvärtes så släppte hon jäkligt bra. Roligt att känna sån skillnad. Hon gjorde även jättefina skänkelvikningar åt båda hållen, för först satt hon fast lite i ena. Så när vi började närma oss hem så hoppade jag av och promenerade sista biten.

Myspuppan min. <3

Morning morning

Klev upp kl 5 imorse. Nu är hon snart 6. Ska jobba nämligen, till halv 5. Igår skulle jag ju ut till min donna och massera, men det blev inte så, som vanligt. Har varit såhär i 2-3 veckor nu, och det får vara så till det känns bra igen. Jag har lite personliga problem som gör att det blir svårt och stressat i stallet just nu, och då är det bättre att avstå. Igår eftermiddag mådde jag dessutom riktigt dåligt, men jag tror det hade sina skäl. Låg i världens huvudvärk, illamående och allmänt orkeslös och utslagen. Orkade inte ens ta bussen till Erik, han fick hämta mig.

Nu längtar jag till
Bellabus, så ikväll SKA jag dit. Eftersom jag ska sova hos Emma ikväll, så det finns ingen återvändo. Haha. Nädå, men eftersom jag ska sova där så har jag inget att stressa till heller, så vi ska ut på en skön kvällstur jag och B. Och om jag orkar/hinner blire en massagegenomgång.

Dagens fråga

Hur ofta använder ni er av tömkörning? Vad tycker ni om det arbetssättet?

Jag själv tömkör inte
, för att jag inte har kunskapen för det. Men det är tänkt att jag ska lära mig att tömköra, med hjälp utav Emma. Dock ska jag få börja på hennes hästar, då Bellan är speciell och det blir lätt missförstånd mellan oss. Så det är bra om jag lär mig på en mer erfaren häst. :-)

Emma tömkör dock Bellan lite då och då, oftast 1-2ggr/veckan har det blivit nu. Och jag märkte resultat redan efter 3 ggr. Vänstergaloppen blev betydligt starkare och lättare för mig att fatta sen. Och Emma är så sjukt duktig!

Hissar

Hissar verkligen Hööks nya skydd. Supersnygga! Mycket möjligt att jag investerar i ett par gråa i framtiden. ;) Priset tycker jag var lite saftigt dock.Dagens fråga

Hur många sadlar har du? En till varje gren? Om nej, varför inte?

Jag har en till varje gren. Eller jag har ju 3 nu egentligen eftersom jag har kvar min gamla som inte används, men den ska säljas. Jag tycker det är ett måste! Jag skulle inte kunna rida ordentlig och bra dressyr i en  hoppsadel, och tvärtom. Så för mig är det ett måste. :-)

Produktutvärdering: HV Polo schabrak


HV Polo

Jag har aldrig haft något från HV Polo förut, därför tänkte jag göra en utvärdering av denna produkt.

Jag tycker att schabraket har mycket bra passform, det ligger stilla under sadeln. Glider inte ner på manken och trycker. Bra kvalité!

Rekomenderas. Dock är det ganska så dyrt, tror dom finns för runt 600:-. Men har man pengarna och vill ha ett så är det absolut prisvärt.

Igår och idag

Igår så red Emma Bellan på en tur i alla gångarter i 2 timmar. Bellan hade skött sig super som vanligt! Alltid lika roligt. :-)

Idag så har dom skrittat ut en kortis. Imorgon tänkte jag att B skulle få vila, men funderar på att åka ut iallafall och pyssla lite. Vore mysigt, inte känna någon stress.

Igår och idag

Igår så red Emma Bellan på en tur i alla gångarter i 2 timmar. Bellan hade skött sig super som vanligt! Alltid lika roligt. :-)

Idag så har dom skrittat ut en kortis. Imorgon tänkte jag att B skulle få vila, men funderar på att åka ut iallafall och pyssla lite. Vore mysigt, inte känna någon stress.

Bildbomb nr 2

Nu kommer bilderna från i förrgår, fast de som blev fotade med Malins kamera. Enjoy! Själv älskar jag dom massor. Sjukt fina. TACK MALIN!Jag är med och tävlar...


klickbar bild


Fått av Sandra


För hand


På datorn

Hur sjukt duktig är hon inte?
Fick dessa bara sådär, TACK så mycket Sandra!

Look-a-like

Bellan har en riktig look-a-like. ;)


Huvudet är identiskt nästan. Varje gång jag tittar på den högra bilden tycker jag att det är Bellas huvud, haha.


Han till höger är oxå
en varmblodstravare, ägaren heter "Dinoboy" på bdb om någon vill kika in. Hade jag tagit bort hans bukfläck och ändrat ena strumpan fram hade ni lätt trott  att det var B jag la upp en bild på, right? ;)

Dagens fråga

Vad tycker DU om att införa en kategori E-ponny?

Det har ju ryktats länge om det, dock har jag inte stött på någon som har en pålitlig källa. Så jag väljer ju att inte tro på det innan jag får en pålitlig källa på det.

Men om det skulle bli så är jag starkt för det. Vore superbra!

Produktutvärdering: Kingsland Futura Jacket


Kingsland Futura Jacket

Tycker väldigt bra om denna jacka. Den är väldigt stor i strl då det är en unisex, så tänk på det om ni ska köpa en. Jag har xxs i min, och den sitter bra. Det hade inte gjort något om det var en xs heller. Men vanligtvis köper jag xs/s på jackor, så ungefär 1-2 storlekar mindre bör man ta på unisex.

Den håller värmen
väldigt bra, vet inte om jag frusit i den nån gång. Den är väldigt lätt, känns inte mycket att man har något på sig, och den är väldigt smidig. Bra kvalité på den, och riktigt snygg.

Rekomenderas! Kostar runt tusenlappen då det är en äldre modell. Tidigare gick den på över 2000:-

Liten bildbomb


Jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker att hon börjat lägga på sig i hullet nu åt rätt håll igen. Vad tycker ni som följt oss? Jämfört med de senaste ggna.

Dressyr

Idag red jag lite dressyr i paddocken, trots att jag är sjuk. Så jag var allmänt omotiverad.. Var dock supermysigt att träffa B igen! Kändes som evigheter sedan. Provade alla grejerna jag köpte igår oxå och de satt prima! ;-)

Till ridningen nu
då. Vi har väl haft bättre dagar om man säger så. Jag tror det mesta vart missförstånd idag.. Jag var på halvkasst humör, och det enda B tänkte på var galopp. Så redan i skritten började hon tro att jag skulle fatta galopp, och då började hon genast sura och tänka bakåt. Så det var jättesvårt att rida henne bra idag.

Kändes bara
som jag harvade runt och gjorde ingenting, och jag kände inget direkt arbete genom hennes kropp heller. Kändes som att hon var i två delar ungefär. Det enda som kändes bra var galoppen, när vi väl kom dit. Och idag blev det hela 6 st vänsterfattningar, klockrent utan byten och utan att hon försökte ta höger. Tog alla fattningar efter varandra direkt och hon var med på noterna. Suuuperkul!

När vi sedan
kom till höger galopp hade hon visst glömt bort hur man gjorde. Så fick köra lite galoppfattningar där oxå så hon fattar att jag kan galoppera med henne i två galopper, haha, och inte en. Tog en bra tid innan jag fick en höger ibland, hon som annars tar den direkt. :-) Men hon är ju som hon är surmärren min.

Uppgraderat

Har nyss ringt och uppgraderat Bellans försäkring från 30.000 till 60.000 oxå. Vart sån lättnad för jag trodde man behövde böjprov för det, och jag gjorde ju ett sånt på B i december vilket blir för sent att skicka in nu. Men det behövdes inte som tur var. Så jag bytte till 60.000 + att jag bad om nya försäkringspapper då jag tänkt ställa mig som försäkringstagare. Just nu gör mamma det, det har bara blivit så av vanan. Men nu så tänker jag betala och greja den själv oxå.

Funderar på att
ta 120.000 istället, men jag vet inte. Hade vare bra med 90.000, men det har inte Agria. Så.. Jag får fundera.


Shopping

Stallet blev inställt idag med. Har ingen bra svacka just nu, har liksom ångest/skuldkänslor för allt just nu. Och stress. Då kan jag inte åka till stallet, det blir bara fel. Så Emma var gullig och tog henne idag med.

Hoppningen är tyvärr
inställd imorgon, vet inte varför. Synd! Menmen. Kanske blir en dressyrträning imorgon, vi får se.

Blev istället shoppning
för min del, lite grejer som jag varit sugen på länge. Sedan köpte jag med mig sockerkaka och glass och gick upp till M. Supertrevligt! Sen tog vi en tripp på stan oxå.


Capone martingal, strl P. Rätt färg till sadeln, enda som fattades! ;)


Catago silverboots strl M. Hoppas de passar! Såg lite stora ut. Någon som har dom som vet hur dom är?


Helvita skydd fram + bak. Älskar framskydden, letat såna länge nu. Bakskydden kan bli för små, som de flesta ponny/cob bakskydd.


Så nöjd! Ska bara inhandla ett par marinblåa senskydd oxå. :-)

Dagens fråga

Använder ni pall/något att stå på vid uppsittning?

Själv sätter jag aldrig foten i stigbygeln när jag ska upp, om det verkligen inte är nödvändigt. Slänger direkt över benet och kravlar mig upp från pallen. Men som sagt, finns det verkligen inget att stå på blir jag så illa tvungen att trampa i stigbygeln. Det sparar både på stigläder och sadel om man inte trampar i ena stigbygeln. Iofs kan man ju variera sida man stiger upp på, men ändå.


Har ingen sadel här men gör likadant med sadel. Fast faller inte fram sådär, haha.

Hemma

Är hemma från skolan idag. Lider av världens mensvärk + huvudvärk idag. Har proppat i mig lite tabletter nu och förhoppningsvis blir det bättre sen. Ska ju till stallet iaf, och rida en sväng. Som sagt troligtvis blire lösgörande inför imorn. Känner mig dock så stressad.. kände mig stressad redan imorse, även fast jag har hela dagen på mig egentligen. Menmen.. Ska försöka hinna med lite skolarbete oxå.

Vad ska ni hitta på med era hästar idag?

Ny länkbildhttps://cdn2.cdnme.se/cdn/6-1/2109995/images/2011/reklambild_133775248.jpg

Ni som har mig länkad får gärna byta till denna bild istället. Bara att ta länken ovan och klistra in den där ni har den gamla bilden. :-)

Utvilad

Jag och E gick och la oss kl 10 igårkväll, fy fan vad skönt det var! Vi var grymt trötta. Vi såg en film, switch, den var helt ok. Sedan somnade vi. Kände mig så otroligt utvilad när jag vaknade 7-8 imorse, så halv 9 klev vi upp och såg på nästa film. Trassel, skitbra film. Hihi!

Ska jobba ikväll, ska strax åka. Så ingen ridning idag icke. Emma ska rida ut en sväng på B. Igår så tömkörde hon henne i alla gångarter. Såg att jag bara ridit Bellan 2 ggr denna vecka, haha lite väl lite. Men så äre när man har fullt upp. Det är så himla skönt att Emma är så snäll och ställer upp och tar henne när jag inte kan.

Imorgon blir det dock ett lösgörande pass ute i skogen skulle jag tro, inför hoppningen på tisdag. Tror inte jag kommer tacka ja till några fler jobb denna vecka iaf. Har ju jobb lör och sön nu, och fick förfrågan om jobb på fredag oxå. Men njae, blev lite väl. Så jag tackade nej. Vi får se om det blir nåt mer, om jag pallar denna vecka. Måste få vila och vara mig själv lite oxå.

2veckor kvar till lov nu, härligt!
Blir dock trist att sluta på praktiken, men men. Har ju fått in en fot där oxå, jag frågade om jag kunde skriva in mig som vikarie där och det gick så bra så. Sen blev jag även tillfrågad jobb som personlig assistent, vilket kändes superkul, smickrande. Självklart sa jag ja! Så hon skulle bara klargöra med sin chef så ska jag ev. börja jobba extra åt en kille. :-)

Dagens fråga

Vad är viktigast för er i ett stall? Vad kräver ni för att ni ska flytta hästen dit?

Det viktigaste för mig
är stora hagar och hagkompisar åt hästen. Det är prio 1. Hästen ska få vara häst. Det går absolut före mina egna prioriteringar. Sen är det viktigt med mycket utevistelse, och tillgång till någon typ av ridbana. Bra ridvägar är ett måste oxå. Sen självklart normalt folk i stallet.

Svar på tal

Hej Josefine!

Tänkte kolla om du har något bra tips ang att fatta galopp.Min lilla pärla är en liten travare på 145cm.
Vi båda brinner för hoppning och tävlar på LD-LC nivå.Men att fatta vänstergalopp har blivit en riktigt ond cirkel för oss.Såfort jag lägger vänstergalopp stannar hon upp,ställer sig på bakbenen och sen bockar och sparkar backut.

Högergalopp fattar hon lätt från halt,inga svårigheter alls.
Hoppas du har ett bra tips till mig!:).

Mvh Julia
(Har tyvärr ingen fungerande epost,hoppas du kan svara i ett inlägg)


Svar: Hej Julia! Det viktigaste av allt är att du vet att hästen har fysiska möjligheterna att göra det du ber om. Har du haft ute equiterapeut till hästen? Låsningar i SI-lederna är mycket vanligt och ett problem som gör bl.a att hästen får svårt för ena galoppen, och andra svårigheter. Att veta att sin häst är helt frisk och genomgången är prio 1 för att man ska kunna kräva saker, speciellt av en häst som protesterar. Även ett veterinärbesök kan vara på sin plats, beroende på.

Om du vet att hästen är helt frisk så hoppas jag att ni har en tränare, för det är enormt viktigt. Någon skicklig människa som ser er från marken och kan rätta till när det behövs, och ta er framåt i utvecklingen. Någon som passar både dig och hästen som ni trivs med.

Annars, prova allt. Prova fatta från skritt, från trav, från sluta, på volt, på rakt spår. Utåtställd, inåtställd. För ytterskänkel, för innerskänkel, med små hjälper, med stora hjälper. Från samling, från ett högre tempo, från "form", från öppen form. Över hinder, efter hinder, vid longering, tömkörning.

För oss hjälpte det att vår tränare longerade vänsterfattningar när jag satt på ryggen. Och tillslut kunde jag lägga dit mina hjälper oxå. :-)


Jag är med och tävlar..


(Klickbar bild)

Wintec/Bates - vilka ryggar passar dom?

Fick en fråga utav en tjej som undrade över wintec-sadlarna, och jag tänkte att jag lika gärna kan skriva ett inlägg om det då säkert fler är intresserade av att höra.

Wintec/Bates har alla möjliga bomformer, dvs de kan passa alltifrån en svängd rygg till en väldigt rak rygg beroende på modell. De är alltså inte lik varandra bom-mässigt.

Rakaste utav dem är Wintec Wide, Isabell werth och Bates momentum. Min egna erfarenhet är att Momentumen och Wintec Wide är allra rakast. Även Sport, som är den äldsta modellen från Wintec, som inte går att byta bomvidd på. Bates Elevation ska vara samma sadel bommässigt som Momentum, bomform-mässigt.

Sedan kommer
hoppsadlarna Wintec 500, samt Bates caprilli. De är något svängda.

Sedan kommer dressyrsadeln Wintec 500 och slutligen allroundsadeln Wintec 500. Som är svängdast.

Pro-serien (med mocka) är snäppet rakare än 500-serien dock.

Har ingen större koll på Bates Caprilli dressyrsadlar dock, då det verkar vara så olika. Har provat en med icke utbytbar bom som var spikrak, samtidigt som de nyare modellerna med utbytbar bom ser ut att vara betydligt svängdare.

De nya sadlarna i
500-serien samt Innova-sadlarna har jag tyvärr inte så stor koll på, men Innova och de nya dressyrsadlarna i 500-serien är enligt min uppfattning väldigt raka i bommen. Hopp, och allrounden skulle kunna vara något svängda. Men som sagt, ingen erfarenhet av dessa.

Hoppas du som frågade fick lite hjälp på traven!Har du en häst med riktigt rak rygg?

Tänkte jag kunde tipsa om lite sadlar till er som letar sadel till häst med rak rygg. Har ju en hel del erfarenheter i bagaget vad gäller sadlar.

Då jag själv har en häst med mycket rak rygg så tipsar jag självklart först och främst om mina egna, Tekna dressyr, T6 showjumper och Bates momentum.

Fler sadlar som är ganska rak i bommen är: Wintec Sport, Wintec Wide, Wintec Isabell Werth, Hubertus flatback hopp, Griffin Haflinger Cob, Globus Esperanza. Detta är ju givetvis inte alla, men en del tips iallafall.


T6 showjumper & Isabell Werth

insällt

Ställde in stallet idag. Kände mig så himla stressad då jag som sagt jobbade till 12, sen fyller kära mamma år idag och jag hade inte handlat nånting. Så hade kommit hem väldigt sent om jag åkte till stallet och sen behövde åka och köpa present till mor min oxå, och ne.. kändes bara så stressigt. Ska träffa Ekko ikväll oxå och jag vill inte stressa dit för att hinna umgås ens innan de är läggdags.

Medans jag letade present åt mamma fyndade jag även ett par snygga jeans och en jättehärlig kofta på gina tricot för 49:-/st. Det kallar jag fynd! Är ju riktigt haj på dedär med fynd ja, haha.

Nu är snart Malin
påväg hoppas jag, vi ska på Birsta en snurra. Och se om vi hittar lite mer fynd! ;) Skulle tro att vi slutar på Donken oxå. Sen ikväll blire en tripp till Ekko som sagt, vi ska se på film och bara goa oss. Jag är så himla trött efter denna vecka med skola, praktik, jobb och stall varje dag, så jag förtjänar en lugn kväll och sovmorgon imorgon. Jobb imornkväll igen.

Uppe innan tuppen! ;)

Det ni! På en lördagmorgon. Känns inte alltför hemskt ändå, haha. Ska iväg och jobba. Men jag slutar 12 idag så det kan bli skönt. Sedan blire en tripp till stallet, innan jag far hem och grattar min mamma som fyller år idag.

Det ska tydligen
bli riktigt kallt idag med, dock jäkligt fint med strålande sol. Hoppas verkligen på de! Ska bli förhoppningsvis bli fotad idag när jag rider dressyr, så jag är illa bunden till mina tretorn och tunna ridbralls. Haha. ;)

Massage del 3

Här kommer sista klippet av massage-videoinläggen. För er som inte varit med och förstår vad jag pratar om nu så kan ni läsa första inlägget HÄR, består av bilder och förklaringar på olika muskler jag masserar B på. Del 1 videoblogg finns HÄR, och del 2 HÄR.


En film på oss..

Carro har gjort en film på oss, mig och B. Hon är så himla duktig Carro, verkligen en talang på sånt med filmer och bilder tycker jag.

Denhär filmen gav
mig en jättehärlig känsla, blev nästan lite tårögd. Min fina häst!


Visst blev den fin?
:')

Ridning i månskenet

Red ut nu ikväll på tösa. Efter att jag masserat korshalvorna lite, vilket jag inte gjort på väldigt länge nu. Men hon kändes helt ok, hon är lite känslig överlag nu så jag förstår att hon var något grinig på mig. Filmade även så kommer nog lägga upp sista delen av massage-videoinläggen nu ikväll.

Gick ju helt ok
att rida i början, hade inte alls höga krav. Hon fick söka sig ner i form om hon ville, huvudsaken hon gick med takt och balans vilket hon gjorde. Hon sökte sig även neråt ändå. Tog några superhärliga galopper och det är galet vad bra jag sitter i galoppen i denna sadel, hoppsadeln alltså. Superskönt! När hon väl jobbade på var hon superfin. Avsaktningarna var inte heller fy skam idag.

Sedan blev hon
knäpp. Samlade upp sig supermkt, blev superkänslig. Tog jag galopp studsa hon på stället och var allmänt frustrerad ungefär. Så hon var inte så väldans rolig på hemväg.. Sen verkade hon irriterad över ngt, troligtvis pullartränset som jag inte kunde spänna normalt. Måste mixa och trixa lite till så får vi se om damen blir nöjdare.

Köpte ju även magplattan förut, och jag är nöjd hittils. Testade den ikv och den var bra i både längd och färg. :-)

Och nog för att jag brukar rida i mina tretorn och ridbyxor när det är ner till -10, men att rida i det i -20 är INTE att rekomendera. Hade ingen aning om att det var så kallt! Haha så där satt jag och höll på frysa ihjäl med tretornstövlar och tunna ridbrallor. Bra där! ;) Kan säga att jag saknade min overall där. Men de är så himla smidigt att rida med stövlarna och ridbyxor.


Tycker ni att hon är fin i sin nya färg på utrustning? Jag är lite nojig och inbillar mig att det inte är så snyggt, och att det blir mycket svårt att hitta schabrak som kommer matcha. Men nu när jag ser det på bild ser det ju riktigt nice ut!

Produktutvärdering: Tekna dressyr


Tekna dressyr

En helt fantastisk sadel som är mycket värd sitt pris. Den har verkligen hjälpt mig inom ridningen, med min sits. Jag har gått från ganska kass sits till väldigt bra sits i dressyren numera. Den har jättebra stöd, skönt säte och jag får en jättebra ridkänsla. Min häst går superbra i den.

Jag har lagt denna sadel på 7 hästar och den passar allihopa, + att alla går 10ggr bättre i denna än i andra sadlar. Och jag är verkligen inte den som säger att en sadel passar många hästar. Men denna gör det verkligen!

Rekomenderar verkligen denna sadel till er som är ute efter en skön och prisvärd dressyrsadel. Den går på strax under 6000:- som ny. Den är även omvärmningsbar vilket är perfekt!

Todels

Ska strax gå och borsta gaddarna bara E kommer ut från toan snart. Sen bär det av till bussen och praktiken. Kan säga att jag är ganska så mör i kroppen efter 12 timmars arbete igår. :o De brukar jag inte vara, hehe.

Efter praktiken
idag blire en tripp till Equeen, där jag ska köpa fina sadelgjorden. Det blir ett köp ändå. Hellre lägga dubbla priset på en sprillans gjord, som är exakt efter mina förväntningar, och som jag kan sköta precis som jag vill. Än att köpa en för halva priset som är sliten, ful och ovårdad.

Sen blire att testa
nya tränset, det kan bli spännande. Färgen är ju rätt, men vettetusan om jag hittar ett bra läge till pullargrimman. Time will tell.

Ska ut på en
såndär superhärlig uteritt idag tror jag, som vi gjorde förra fredagen. En sån underbar uteritt när vi hade sjukt kul bara!! :D

Produktutvärdering: Tretorn Advance


Tretorn Advance

Jag har den nya modellen av Advance, och jag kan bara säga att det är jättestor skillnad på komforten i dessa jämfört med de gamla. De nya är hur sköna som helst och gjuter sig exakt efter mitt ben och fot. De ger jättebra stöd och bra grepp i sadeln.

Jag älskar dem! Prisvärda stövlar som är sjukt snygga. Så jag rekomenderar dem starkt, den nyare modellen alltså. Det kan man se genom att det är en tretorn-flagga längst upp på flärpen på utsidan av stöveln, som ni ser på min bild.  Har sett att vissa försöker sälja sina begagnade och påstår att de är den nya modellen, fast det är den gamla som går sönder hur lätt som helst. Så passa er för det om ni tänker köpa begagnade.

Dock rekomenderar jag att köpa nya så har ni garanti 1-2 år ifall dragkedjan eller någon knapp pajar.

Gomorron! ;D

Gomorron gomorron. Ska strax kila iväg till bussen jag, och vidare till praktiken. :-) Härligt! Ska sedan jobba kvällen direkt efteråt så kommer inte hem förrän 21.30 ikväll. Det känns väl lite långsamt, haha. Men tar jag en sak i taget går det fort!

Det blir alltså inget
stall idag. Hon ska vila idag, så tar jag nog en skrittur imorgon. Eller något annat. Time will tell! ;) Ska iaf testa nya tränset. Hon har ju speciellt huvud så det är inte säkert det fungerar med nosgrimman tyvärr. ;( Har mätt med mitt gamla pullarträns och det är lite olikheter.. så vi får se.

Besöksrekord igår oxå, så roligt! :-D Ni är sååå välkomna!

Positivt tänkande

Måste bara få dela med mig av denhär erfarenheten. Dom som känner mig vet att jag är (var) en ganska så negativ människa. Har lätt att ge upp, se ner på mig själv, tänka att jag inte klarar de eller de, tänka att det inte går. Att det är lika bra att skita i det. Fly från det jobbiga.

Så fort det blivit
jobbigt har jag flytt. För att ta hoppningen nu då, där jag verkligen märkt av skillnad. Jag har ju varit grymt hopprädd, som de flesta vet. Jag brukar hålla mig på en nivå av 50-70cm, där jag tycker att 70cm känns väldigt läskigt.

Nu i höstas så
debuterade jag 70cm bana på en träningstävling, och den höjden började kännas helt ok. Ingen rädsla. Men rädslan för annorlunda hinder fanns fortfarande kvar, t.ex titthinder, mattor osv.

Jag har alltid
tjuvhållit Bellan i hoppningen, inte riktigt låtit henne galoppera. Vela ha 100% kontroll, dvs samla henne in i det sista för att ha kontroll på allt, t.ex var hon ska hoppa av.

Sen jag började
träna för Marianne har utvecklingen gått otroligt snabbt framåt. Men rädslan över hoppningen har varit stor många lektioner även för Marianne. Jag minns en lektion för 4 veckor sedan, där jag verkligen var millimeternära på att börja grina utav alla känslor jag fick när Bellie stannade på en kryssoxer, som vi aldrig hoppat tidigare. Hindret låg på 60cm ungefär. Jag var så rädd, uppjagad, spänd och ja.. Jag höll på att bryta ihop.

När jag såg en
av våra hoppfilmer för 3 veckor sedan så slog det mig att shit vilket undertempo jag red i. Vi red galoppbommar och hästen nådde knappt fram, såg jag på filmen. Så jag blev ganska sur på mig själv då.. Och där kommer det positiva tänkandet in.

Till nästa hoppträning
då, dvs förra veckan, så förbjöd jag mig själv att tänka nånting negativt över huvudtaget. Och istället endast tänka framåt. Så jag satt hela dagen och intalade mig själv att jag skulle rida FRAM, och jag skulle ta Bellie över hindren. Jag skulle driva om det blev tveksam ridning, och jag skulle inte vara rädd. Hela dagen satt jag så.

Vad hände? Jo precis det jag hade tänkt. Jag vågade rida framåt, släppa handbromsen, parera henne när det blev osäkert och jag vågade HOPPA! Utan att känna någon större rädsla.

Den lektionen gav mig 10ggr bättre självförtroende än innan, och tills igår hade jag laddat upp ännu mer med positivt tänkande. Och vad hände? Jag hoppade en bana på 80cm. Jag kan knappt tro det själv? Jag vågade rida an ett titthinder, och trots att hästen gick åt sidan första ggn vågade jag rida an, parera och driva tills vi kom över - utan större rädsla. Kände mig faktist nästan inge rädd eller nervös alls för själva höjden.

Vet ni hur skönt
det känns att jag äntligen börjar komma över rädslan, och kunna ha kul istället för att börja grina av alla möjliga känslor som samlas i mig när jag blir rädd, spänd och nervös? Det är underbart!!

Och med detta
vill jag säga, har ni något problem, någon rädsla eller någonting ni tycker känns jobbigt. TÄNKT POSITIVT! För om jag, världens surkart som tänker (tänkte) negativt hela tiden så fort nånting kändes jobbigt eller läskigt, om jag kan tänka positivt och det faktist fungerar, då kan NI det!

Hur skulle ni ha gjort?

Jag har ju som ni vet köpt ny sadel, som är en helt annan färg än min andra läderutrustning. Så jag har inhandlat ett träns som matchar. Nu fattas bara martingal och sadelgjord.

Har letat som
ett cp på nätet på begagnade sadelgjordar, men hittar ingen i tillräckligt fint skick. Gick in på Equeens häromdagen och just då råkar dom ha röda sadelgjordar, precis som jag behöver. Dom är inköpta för att åka ner till Göteborgsmässan, men jag fick lägga undan en. Jag blev kär i den! Mjuk, följsam och exakt rätt färg och längd.

Grejen är att
gjordar är ju rätt dyra nya, denna går på 8-900:-. Och jag har ju pengarna, men jag får dålig lön denna månad och då har jag inte så mycket över där. Så frågan är... ska man satsa på en sån nu när jag har chansen? Rätt färg, längd och bara helt perfekt. Eller ska jag vänta tills tillfälle dyker upp att jag hittar en begagnad i bra skick?

Får ungefär betala
det dubbla för en ny, som motför en begagnad. Samtidigt är det ju roligt att ha en ny så man kan sköta den rätt redan från början..

Help me?
Vad hade ni gjort om ni var mig?


Grymt snygg Catagogjord!

Jag är med och tävlar...
Klickbar bild


Bloppis!


Beiga ridbyxor 158/164 (som en 36a), inte mycket använda. Otvättade på bilden. 100:-
Vita ridbyxor Jacson Emma, helskodda, strl 36. Använda 1 gång. Nypris 995:- Nu 300:- SÅLD


Lamicell schabrak (Full) + skydd (Cob). Schabraket använt 2ggr, skydden inte ens provade. Lappar kvar. 500:-


Superfint ulltäcke som jag verkligen älskar. Tyvärr ett 135cm som är som ett 125-130cm. Har sytt i täcket, bild finns. Syns knappt. Inga veck eller liknande. 100:-


Svarta senskydd med påsydd vit spets, Cob. 80:-
Bruna läderskydd med mässingdetaljer i fint skick, strl Cob. 200:-


Softshelljacka från Equiline. Använd 2ggr. Italiensk storlek M, som en xs/s (34/36). Nypris 799:- Nu 400:- SÅLD


Märkeslös hjälm strl 57. Inte mycket använd. Använd som extrahjälm. 100:-


Beige schabrak strl Full. 100:-


Superfin brun magplatta i mycket bra skick. 130cm (128cm exakt). 400:-


Showmaster ulltäcke strl 135cm. Använt 3ggr. Superfint! Nyskick. Nypris 450:-, Nu 250:- SÅLT


Beige schabrak i väldigt bra skick, knappt använt. 2-3ggr. Strl Full. 100:-

Smutsiga saker tvättas innan leverans, ex. schabrak och ridbyxor. Frakt betalas av köparen. Priserna är diskuterbara.

Bara att höra av er för fler bilder eller frågor! :-)

Praktiken

Sitter på praktiken nu. Är lite väl lungt här nu, finns inte så mycket att göra så sitter här en stund. :-) Idag är jag hästledig. Så jag tänkte att jag skulle ta och slänga ihop en bloppis sen, med lite nyare grejer än i de gamla jag haft ute. :-)

Och vilka underbara läsare jag har! Ni är så goa och snälla. :D Tack för alla fina kommentarer!

Produktutvärdering: Bates Momentum


Bates Momentum

Min nya hoppsadel som jag inte haft mer än en vecka nu. Jag är otroligt positivt överraskad på alla sätt och vis. Jag fullkomligt älskar sadeln. Den ger ett otroligt bra stöd, jag känner att den ger mig en bättre sits. I hoppningen ger den otroligt bra grepp, jag kunde rida på ett helt annat sätt än i min gamla sadel. Denna är väldigt mjuk på vulster och i sätet, jätteskön verkligen.

Den har även mycket bra bogfrihet på min häst som gör att hon rör sig mycket bättre i denna sadel oxå.

Jag är hur nöjd som helst. Rekomenderas starkt! Den är lätt att få tag på om man köper en ny, kostar runt 11-14.000:-. Begagnade finns det inte många alls, så håll utkik när det väl finns, om ni ska ha en! ;-)

Bilder

Klippte ur lite bilder ur filmen. Och vad förvånad jag blir, vilken fin teknik hon har på vissa bilder! :o Trodde vi var dömd till den klassiska travar-tekniken, haha. (Som hon ofta har) Men verkar bli bättre när det blir lite höjd och vi kommer rätt in, samt mest på oxrar. :-D


Film

Här kommer då filmen från ikväll. Första svängen ligger på 70cm, resten på 80cm om jag minns rätt.Vad tycker ni? Ni som följt vår utveckling.

Kvällens hoppträning

GICK SUVERÄNT! Gud vilken skillnad det blivit på mig själv, på dessa två senaste ggr. Positivt tänkande gör susen! Idag har jag, hopprädda josefine, hoppat en bana på 80cm utan rädsla. Det är helt fantastiskt. Jag har aldrig hoppat bana på 80cm förut.. Det är väldigt få ggr jag ens hoppat enstaka på 80cm. Jag brukar hålla mig på 50-70cm.

Och till sadeln nu, vilken jädra sadel. Jag är kär! Jag fick otroligt bra grepp, kunde rida skitbra kändes det som. Fick en helt annan känsla. Bellan hade mycket finare galopp än vanligt, det sa till och med Emma från backen. Hon rör sig alltså friare i denna sadel än den förra.

Bellan kändes kalas
idag. Men hon utnyttjar lite situationen att jag slutat rida med handbromsen i, haha hon tycker det är så roligt med fart och fläkt.

Och vet ni? Hon tog en vänsterfattning utan bakåttänkande eller nånting, hon tänkte nog ingenting utan bara tog den. Underbart!! Vi är verkligen på G nu.

Det var btw banhoppning idag oxå. Och det var ett titthinder som jag tyckte var lite läskigt, så första ggn gick hon åt sidan där. Men ändå vågade jag rida an det och hoppa flera ggr.

Det jag glömmer att göra är att ANDAS. Jag flåsar som en 150kgs omotionerad kvinna efter att jag hoppat en runda.. När jag väl blev påmind om att andas så kände jag att det gick så grymt mycket bättre.

Förhoppningsvis kmr en film ikv!

Dagens fråga/-or

Har ni medryttare på era hästar? Om ja, tar ni betalt? Varför/varför inte? Är det någon ni känner sedan tidigare eller bara någon "random"?Jag har medryttare på B
. Det är Emma, som ni nog vet vid dethär laget. Som förövrigt är en av mina bästa vänner, och även min och Bellans tränare sedan 2,5 år tillbaka. Det var där det började mao.

Jag tog betalt förut
när jag hade kass ekonomi och behövde få in lite extra. Nu tar jag inte längre betalt då det verkligen inte behövs. Dock hade jag tagit betalt om det varit någon annan än Emma, eftersom jag inte är för gratisridning. Det är dyrt att ha häst, så varför skulle någon få rida och nyttja min häst och all utrustning gratis? Det slits. Finns ingen anledning. Förutom om man heter Emma Päärni då! ;) Anledningen till det är för att hon ställer upp så otroligt mycket för mig och B, på alla sätt och vis. Det är värt så mycket mer än pengar.


Emma och Bellabus

I love you

Jag älskar min lilla gurlie!


Godmorgon!

Godmorgon alla glada! Både i förrgår och igår hade jag läsarrekord, superkul! Trodde det var en engångs-grej i förrgår, men igår hade jag liknande statistik. Himla roligt. Ni är mer än välkomna! :-)

Har just ätit upp
frukosten, ska gå och borsta gaddsen och sitta här en stund innan jag beger mig till skolan. Direkt efter skolan bär det av till stallet, ska skotta fram transporten och sen bär det iväg till Näset för hoppträning. Skoj skoj. Ska ju provhoppa nya sadeln, wiho!

Måste även länka..

.. Jossan med Rea. Även hon skrev ett superbra inlägg om sadlar på sin blogg ikväll, som jag tycker är väldigt läsvärt för den som inte är så kunnig i sadelvärlden.

Hon har en stor, vacker fuxdam! :-) Hittade tyvärr ingen bild, har hjärnsläpp så minns inte vad hon heter på bdb. Men ni bör kolla in bloggen, ni lär inte ångra er.Läsvärt!

Jennie skrev ett mycket läsvärt och klokt inlägg om att prova ut sadlar själv. Rekomenderar att ni tar en titt på hennes blogg. Om inte för detta inlägg så för hennes otroligt fina, välridna travare Jippan. Jag har följt dem ett bra tag nu, 1-2 år? Och dom är suveräna. Oxå en utav de finaste, välridna travarna jag vet om.


Skola/jobb

Idag har jag haft fullt upp från morgon till kväll. Har varit i skolan tills runt 3-tiden. Sedan åkte jag direkt till jobbet, började 4. Och har precis kommit hem nu, halv 10 är klockan. :-)

Har gått bra att jobba
. Mycket lungt och trevligt schema. Egentligen låg jag lite efter hela tiden, men konstigt nog kände jag mig inte stressad alls. Utan kunde slappna av och ta det lungt ändå. Skönt! Brukar kunna stressa som en tok om jag är sen.

Idag har Emma ridit B. Skritt och trav. Lite öppnor. Det hade gått väldigt bra och B hade jobbat på suveränt! :-)

Produktutvärdering: Capriole Vintertäcke


Capriole vintertäcke 300g

Detta täcke är MyOnes egna märke. Så därför finns det bara att köpa hos MyOne själv, så jag beställde det från deras internetbutik. Jag var egentligen ute efter ett Rhino från Horsewear, men eftersom jag i sista sekund lyckades hitta detta med liknande egenskaper slog jag till.

Jag är verkligen hur nöjd som helst med täcket. Det ligger stilla och ger inte skav. Det sluter om i halsen precis som jag vill. Givetvis beror detta på hästens modell såklart. Men en grej som är väldigt bra med detta, till skillnad från Bucas och Horsewear om man är ute efter täcken utan bogveck, är att detta är hur ställbart som helst i bogen. Från båda sidor. På Bucas och Horsewear är man ju lite begränsad då det är oställbart framtill.

Otroligt prisvärt täcke
med tanke på det låga priset, strax under 600:-. Men eftersom detta endast är 600D så rekomenderas det inte till hästar som kommer in med trasiga täcken var och varannan dag.


Igår..

.. smörjde jag upp min sadel med läderfett och vips blev råhuden mycket snyggare! Gillas. Dock blir den fortf. inte lika snygg på bild, med blixt, som irl.
Skavanker från ridningen

Har ni tänkt på hur mycket man riskerar när man rider och sysslar med hästar? Jag har massa små skavanker som jag känner av i vardagen, men som är så pass små att jag inte direkt lider utav dom. Jag menar man kan ha det så mycket värre.

Jag har ett brutet
sittben vilket medfört snett bäcken och helt felmusklad högersida på mig. Efter naprapat i 1,5 års tid börjar jag äntligen bli återställd.

Jag har en bruten
handled, höger. I perioder kan jag inte ens öppna dörrhandtag, borsta min häst riktigt eller ja såna enkla grejer, utan att det gör väldigt ont. Minsta lilla belastning gör jätteont. Nu i vinter har det inte gjort riktigt ont, men jag har aldrig kunnat ta i som vanligt t.ex vid massage, för jag känner att då kommer det göra ont. Förut kunde jag ta i som vanligt, men hade jätteont i perioder istället.

Jag har två
skavanker från hoppträningarna jag nyss börjat med, haha. Det är en tå.. jag landade rakt ner med stortån i ridhusbotten och den böjdes väl på något vis. Så den är inte lika böjbar, och gör ont i böjningen. Jag har även ryggont som dyker upp med jämna mellanrum sedan jag ramlade in i hindret.

Även min högertumme påverkas nu, dock är den skadan inte ridrelaterad. Vaknade upp för 1 mån sen och hade så ont i tum-knogen, och den är fortf. inte bättre. Böjer jag den framåt eller bakåt så får jag ont. T.ex när jag ska pressa citron, haha.

Så det är smågrejer
som inte gör sån stor skillnad men som ändå är där och gör ont.

Vad har ni för små men efter ridningen? :-)


Film på vänsterfattningar

Vänstergaloppen! Hahaha jag garvar åt mina ljud denna gång. (Försökte hitta min jättelånga text om problemet om fattningarna, för att ni som inte vet historian skulle kunna få mer förståelse, men jag hittade den inte. Om intresse finns söker jag lite till.)


BildtävlingVinn ett porträtt!

Välj mellan blyerts- promarkers- färgpenns- eller akvarellporträtt

HÄR
kan ni tävla. :-)

BILDBOMB

Vet att rumpan ser lite kantig ut. Ska öka på groov 125 så får vi se om hon tar sig. Tycker ni hon ser väldigt tunn ut?


Dressyrpass

Woho! Nu ska ni få höra. Har ridit dressyr på Bellan idag i paddocken. Hon var så himla fin i början, mjuk, stadig, avslappnad och allmänt trevlig bara. Med på noterna liksom. Vi hade en snöskottande snöslungs-traktor med oss strax utanför och sedan i paddocken, så hon blev något tjaffsig i munnen där ett tag och lite spänd. Inte så samarbetsvillig som hon var innan.

Men så skulle jag testa vänster galopp. Icke, de blev bara trav och bakåtstrukna öron. Sur häst. Dock inget försök till höger galopp vilket jag är mer än nöjd med.

Så kom Emma och började fota och greja, och så efter en stunds ridande testar jag vänster igen. Jag låter henne gå i helt fri form, i trav och försöker få henne att ta den i svängarna. Och vips så satt den! Vänstergaloppen! Med gest och allting!! Idag hade jag även bestämt mig för att OM jag får den, så ska jag prova ta den igen, istället för att ge mig efter en gång. Så jag testade två ggr till, och hon tog den BÅDA gångerna! Inget försök till höger galopp, inget försök till byte eller avsaktning. Underbar tjej eller?!

Dock var hon sur idag, bakåtstrukna öron under hela försöken till galopp. Det som gör mig så glad och chockad blir att trots hennes bakåttänkande så tog hon faktist vänstern. Det är just bakåttänkandet som varit stora boven i detta.. Jag tror det börjar släppa för oss. Min älskade fina tjej.

Sen var det dags för högern. Och då hade hon surat till rejält, så fick driva som ett jävla cp för att hon skulle gå FRAMÅT och inte UPPÅT som hon gick då. Så tillslut fattade hon vinkeln och då gick det undan. Men sen släppte det, och då gick det att arbeta med fin framåtbjudning.

Älskade häst!

Bildbomb på G. Kanske film

Dissar

Människor som anser att 'deras föräldrar ska betala'. Här om dagen hörde jag talas om en person som var sur över att dennes pappa inte ville betala en hjälm för flera tusen. Jag vart som lite chockad då.. Varför i hela fridens namn skulle ens föräldrar behöva göra det?

Jag kan bara gå tillbaka till mig själv. Får jag syn på en hjälm eller ett par tretorn-stövlar för flera tusen, inte fasen går jag till min mamma och ber henne betala. Och framförallt jag blir inte sur/ledsen över att hon inte gör det, herregud. Det är väl ändå upp till mig om jag vill köpa massa dyra märkessaker. Då får ju även jag lägga ut pengarna. Skulle må dåligt om mina föräldrar gick med på att betala såna grejer. Tar inte emot sånt helt enkelt.

Samma med häst
. Varför ska föräldrarna betala ens häst? Om jag vill ha häst är det även jag som ska stå för det. När jag skaffade foderhäst så var allt mitt ansvar, från början till slut. Fick dock hjälp med hälften av allt nödvändigt (vilket jag var oerhört tacksam över), men utrustning och träning betalade jag helt själv. Nu sen ett år tillbaka betalar jag exakt allt själv. Det känns underbart. Tycker inte alls om att mina föräldrar ska behöva betala minsta lilla för mitt intresse, finns ingen anledning.

Nu är det ju skillnad om det är lilla Maja, 10 år som vill börja på ridskola. Men ja, ni hajar nog.

Produktutvärdering: T6 Showjumper


T6 Showjumper Robert Whitaker

En hoppsadel som är bra på många vis. Det är utbytbara koppjärn, finns alltifrån väldigt smalt till väldigt brett. Den är betydligt bredare i järnen än t.ex Wintec. Man kan även småjustera på många olika sätt. Fishinlägg, smala och tjocka som gör bomvidden smalare. Man kan lägga in shims mellan bossor och sadel för att höja den. Man kan sätta dit/ta bort stropparna på 4 olika ställen. Den har även fler funktioner som jag inte är så insatt i.

Denna sadel fick jag lära mig att gilla. Jag hatade den i början för den kändes bara hård och jäklig. Men med tiden började jag tycka om den, och ville faktist inte ens byta ut den. Jag vet folk som älskat den stenhårt från första ridtur oxå, så det är väldigt individuellt.

Men jämför jag t.ex med min nya sadel nu så kan jag inte förstå varför jag inte bytt sadel tidigare.

Den är mycket prisvärd
måste jag säga. Så har man rätt rumpa och smak för denna sadel så är det absolut dags att slå till om man är ute efter en bra, prisvärd hoppsadel. :-) Går på ca 5500:- ny och 3-5000:- begagnad.

Underbar uteritt

Tog mig en uteritt i det underbara vädret på fina B idag. Innan det så fixade jag stropparna på sadeln lite, gjorde nya hål. Två st/per stropp. När jag sen skulle prova sadelgjorden inser jag att jag gjort på fel stropp, haha! Använder ju de två främre, men jag hade hålat de två på sidorna. Så det var bara att göra om. ;)

Jag och Bellan gjorde verkligen allt möjligt idag, och riktigt lyckat var det! Hon var så himla underbar, lyhörd, mjuk och fin. Hon rör sig jättebra i denna sadel oxå. Och jag älskar den! Vi red skänkelvikningar, tempoväxlingar, övergångar, race, plumsa snö. Allt. Superkul hade vi idag. Hade den inställningen att hon får bestämma. Är hon på dåligt humör släpper jag de mesta av kraven. Då hon senaste uteritterna inte varit alltför rolig.

Men jodå, väldigt
arbetsvillig tjej från början till slut. Skrittade och travade fram i väldigt låg form, och hon kändes hur fin som helst. Mycket taktmässig, rörlig och väldigt lyhörd. Tog sedan en überhärlig galopp, och jag kunde inte fatta hur jäkla fint hon jobbade! Sen släppte jag henne och hon fick springa superfort, det var så jäkla härligt. Hon var inte ens stressad när vi vände och skulle mot hemvägen. Red lite halvhalter, halter, tramp i skritt och skänkelvikningar.

Travade lungt där det fanns möjlighet. Sen tog vi en galopp och lite trav i djupsnön som kommit, och sedan skrittade vi resten av vägen ner till bilvägen där vi körde lite trav och galopp. Och jesus vilken fin häst jag hade!! Ingen slängtrav efter galoppen heller, utan fin trav. Wiho!

Sen skrittade jag
en bit, och avslutade genom att hoppa av och leda henne sista 10 min hem.


Sadelns färg gör sig mer rättvis på dessa bilder än de förra ni fick se. Dock är ser den inte ut sådär irl ens, den är mycket snyggare. Har dessutom smörjt upp den nu oxå så får se hur den blir efter det, har nämligen smörjt råhuden oxå i hopp om att den ska bli mörkare.Dagens fråga

När ni rider ut, jobbar ni hästen som ni gör på dressyrbanan då? Eller låter ni den gå mer fritt och kravlöst, utan egentligt arbete?

Själv rider jag alltid dressyr, i princip. Vill alltid ha hästen i ändamålsenlig form, och på hjälperna. Vissa dagar om vi t.ex har en jobbig period och inte samarbetar bra alls så släpper jag på kraven. Jag gör då det som går utan att vi börjar tjaffsa.

Jag rider mycket halter, halvhalter, förflyttningar från ena sidan till den andra. Övergångar, avsaktningar, tempoväxlingar etc. Ställa/böja i kurvorna/svängarna.

Produktutvärdering: Hubertus Classic tränsHubertus Classic rundsytt träns

Ett mycket snyggt träns som jag tycker passar perfekt för dressyren. Det är verkligen stilrent, men samtidigt inte tråkigt på något vis. Bra kvalité, fint läder om man sköter det vill säga. Jag är lite dålig på det, hehe.

Det är ganska bra tillgänglighet, lätt att få tag på. Bara att googla så kommer det upp ett par sidor där tränsen finns att köpa. Dom kostar (inkl. tyglar) från 1500:-

Jag är alltså väldigt nöjd med mitt och kommer inte göra mig av med det i första taget. Så är ni sugna på ett sådant finns det ingen anledning att inte slå till! ;)

Egopix


Hiss


Gillar verkligen detta träns från Otto Schumacher!

Hiss eller diss?

Produktutvärdering: CO Wellington Classic


Charles Owen Wellington Classic

Jag gillar hjälmen skarpt
. I början av ett ridpass när jag nyss satt den på mig sitter den åt, men allteftersom jag har den på mig formar den sig exakt efter mitt huvud. Sen återgår den till hur den var ifrån början, tills nästa gång jag ska rida. Den är superskön! Kan dock bli väldigt varm. I övrigt skiljer den sig inte alls från "vanliga", billiga ventilationshjälmar förutom just utseendet, enligt min uppfattning. Köpte den ju mest för syns skull.

Den är lätt att få tag på
då den finns nästan överallt på nätet, och även i många ridsportbutiker. Själv beställde jag ifrån England där man får ner dom halva priset motför vad de kostar i Sverige.

Jag har ingenting negativt
att säga om hjälmen, så funderar ni på att köpa den så varför inte? Slå till!


Ny kategori

Tänkte skapa en ny kategori, nämligen produktutvärdering. Snor idén utav Lina, hoppas det är ok! ;)

Praktik

Är på praktiken nu, nyss haft lunch. Dagarna går undan här! :-) Det är så roligt att vara här. Första praktikplatsen jag längtar till att åka till nästa dag igen.

Blev att jag beställde HMC-tränset tillslut, igår. Tack för era röster! :-) Kände att det med vita sömmar ändå inte kommer vara vita sömmar spec. länge efter några smörjningar, så nja.. Och det sista tränset var märkeslöst. Så blev ett HMC då som sagt. Blir säkert toppen de! Bara det passar i storlek. Brukar få klippa av åtminstone 3 remmar, göra nya hål. Käkremmen brukar kunna hänga och dingla på vissa full-träns.

Blir inge stall idag. Bells ska vila. Men jag skulle ha åkt och ridit Lordi idag, Emmas unghäst. Men det är meterhög snö där så man kommer varken ut eller in dit. Så det får bli en uteritt på B imorgon, och troligtvis en liten tur på Lordi imorgon. På söndag blir det förhoppningsvis en dressyrlektion, längtar! 

Vilket träns?


1. TEW


2. HMC


3. Märkeslöst

Någon utav dessa blir det troligen. Hade varit bäst med ett Knights eller Hubertus men jag känner inte för att lägga ner nästan 1000:- på ett träns just nu faktist.

Så vilket tycker ni är snyggast?
Gillar hmc-tränset skarpt faktist, lär vara hyffsad läderkvalité och det är snyggt, stilrent. Men även tew-tränset är intressant, de vita kontrastsömmarna kan bli snyggt på min fux med vit bläs. Och det är ett plus att nosgrimsremmen är utanpå. Samtidigt är det sista även väldigt fint och stilrent.. men tveksam på kvalitén där? Dessa träns ligger mellan 199-399:- så inga är väl utav toppkvalité.

Tipsar!

Tipsar om en blogg jag följer, nämligen Bus! och hans matte. En sjukt läcker varmblodstravare som utan tvekan är en av de finaste, välridna och snyggaste jag vet om. :-)


Är han inte galet snygg?!

Praktik

Sitter just nu på praktiken. Går så bra så! Gillar detta ställe skarpt. Det är så roligt. :-) Lite omväxling.

Idag är jag hästfri. Emma ska skritta B eller tömköra lite lugnare, det visar sig. Ska vara med min älskling ikväll tänkte jag, ta det lite lungt. Gillas!

Tack!

Läste denna underbara text på teamovesons blogg nyss. Jag blir så obeskrivligt glad av sånthär! Tack så hemskt mkt!

"Det är så himla roligt och intressant att läsa om ryttare som verkligen lyckats och som omskolat sin travhäst och fått en riktig ridhäst. Ett av de bästa exemplen är ju utan tvekan Josefine och Bellie (http://minfux.blogg.se/) Kan sitta och titta på hennes filmer hur många gånger som helst och bli lika imponerad varje gång!

Jag förstår verkligen inte att denna häst faktiskt egentligen är en travhäst, det syns inte över huvudtaget. Galoppen är minst lika ren som Ravellis, och det allra bästa är att hon ser så himla lugn och stabil ut. Många ridtravare ger ett väldigt stressat intryck, slängtarvar in i galoppen osv.

Jag blev helt paff när jag första gången tittade på en av hennes filmer från ett dressyrpass, och fick se galoppfattning från halt osv :) Ngt som också är lite ovanligt vad gäller ridtravare är att hon även håller en jämn och fin galopp när de hoppar banor. 

Många travare som jag sett har gärna velat bryta av när det blir lite snävare svängar och liknande, och det är det som jag sett som största problemet när det kommer till hoppning. Nej, vill ni se en riktigt fin häst och få massor av inspiration så borde ni kolla in den bloggen! :)"

Tog mig friheten att styckeindela texten. ;)

Sadeln

Ser nu på bilderna att den ser förjävlig ut. Fick verkligen inte det intrycket irl, så troligen äre min digitalkamera + blixten som inte är på topp. Ska fota nya med systemisen. :-)efter ridning

Måste bara säga..

.. att jag är otroligt, otroligt glad över alla de fina orden ni gav på hoppfilmen på mig och B. Seriöst jag hade väntat mig kritik både här och därifrån, men inte en enda kritisk kommentar! :o Visst är det fritt fram att ge konstruktiv kritik, men inte ens det gavs.

Så tack så otroligt mycket
! Ni ska veta att det uppskattas sjukt mycket. :-) Ni är guld värda som peppar oss ännu mer!

Sadelprovning

Hämtade ut nya sadeln idag. Det första jag fick göra var att jävlas med att byta koppjärn.. har sagt det förr och säger det igen, HATAR wintec/bates system. Det suger! Thorowgoods e mycket enklare.

Iallafall, satte i det vita, xvid. Det satt normal i så fick kämpa som en dåre då det är två bomvidder mellan dessa. Till min stora förvåning var sadel inte för svängd! =o Den var nästan rakare än T6an jag har. Den följde ryggen väldigt fint... märkligt, haha.

Den var iaf FRUKTANSVÄRT skön! Herregud. Var som att sitta i en soffa. Så grymt mjukt säte och vulster, det är nog omöjligt att få ont i rumpan av denna. Kan säga att det var stor skillnad motför att sitta i min betongklump till hoppsadel.

Hon verkade röra sig jäkligt fint i den, kändes luftig i steget och rörlig i bogen framtill. Jag satt även väldigt stadigt i den. Självklart glider den fram något, som varenda sadel gör på henne. Men det är inte så långt att det stör, och denna sitter inte alls åt därframme som T6an gör.  Den gav inget rugg heller.

Ska ge denna underbara sadel en chans, provhoppa den och lite sånt. Se hur den ter sig helt enkelt.

Bellan skötte sig
iaf ok, hon tyckte det var lite jobbigt med mörkret idag. Lite tittig var hon. Men verkligen megasuperduperfin i traven. Lång och låg var dagens tanke, på hårt underlag. Var väl ute än 30 min. Hon vart cp på hemvägen som vanligt, men absolut inte lika illa. Dock lyssnade hon som en gud på skrittminskningarna, gud vad känslig hon var. Love!

Bilder kommer när jag kommer hem!

I'm free!

Haha. Jag är fri från huvudvärken tror jag, eller jag har ju inte ens i närheten så ont som jag brukade. Tror värktabletterna gjorde susen, har tagit dom 3 ggr nu och det verkar fungera. Konstigt nog, har aldrig gillat värktabletter för att det ändå inte händer något. Men nu! ;)

Ska väl ta och
dra mig mot praktiken snart, första dagen idag. Känner mig lite oförberedd då jag inte riktigt kan vägen dit, haha. Eller jo det kan jag väl, åkte runt där en gång med Ekke för att se, men ja.. vet inte var bussen stannar och såna grejer, sen måste jag gå 10 min. Men det går säkert bra! ;) Tar några bussar tidigare än vad som är behövligt, ifall jag skulle faila.

Efter praktiken så
hämtas troligtvis sadeln ut,  och sen blire en tripp till min madam. :-)

Film

Film från dagens träning. Är så grymt nöjd med tösen! Och mig själv. Jag förstår inte vad lite positivt tänkande kan ändra hela ens ridning och inställning? Underbart i vilket fall.

När hon märkte att jag inte tänkte sitta och tjuvhålla utan att hon faktist fick bli lite springig vart hon skitlycklig, vilket medförde att hon drog på lite väl ibland.. Haha. Och gud vad less jag blir på mina händer, hur många ggr marianne än säger åt mig så har jag höga händer. Dislike! :p Måste tränas bort..


Hoppträning

BÄSTA HOPPTRÄNINGEN EVER!!!! Jag skojar INTE!! :D:D

Hela dagen har jag peppat mig själv och sagt att nu jävlar äre jag som gasar och inte sitter med handbromsen i, låter hästen GALOPPERA! Samt slutar tveka så jävla mycket på mig själv, tänkte att idag, idag äre MIN uppgift att ta Bellie över varenda hinder.

Jag kan ju bara säga som så att positivt tänkande fungerar verkligen. Gud så bra det gick! Jag kände mig nästan orädd, jag höll inte i handbromsen utan jag red liksom ordentligt med mitt säte istället, lät henne galoppera på. Och vet ni vad? Hon höll vänstergaloppen helt självmant utan min hjälp, när hon bara fick springa på lite. Så fort jag började tjuvhålla lite (andra vändan blev jag smårädd) så bröt hon av direkt. Men det gick så sjukt bra när jag gjorde rätt!

Och vet ni en till sak?! Jag och B har hoppat TRIPPELBARR för första ggn. Tror ni mig om jag säger att jag höll på DÖ när jag såg att vi skulle hoppa en trippelbarr? Jag tänkte att näe, dehär kommer inte att gå. Men det gick, de gick så jävla bra oxå. :-D

Det var alltså banhoppning på schemat, snett igenom, volt snett igenom, kombination, trippelbar, oxer, vattenmatta. :-D Vilken jäkla hopphäst jag har! LYCKLIG TJEJ.

På hemvägen gick hon raka vägen med mig in i transporten oxå. I love my girl!!! :D

Vila i frid lille vän

Jag och Malin var påväg hem från stallet ikväll, då jag ser en klump på vägen. Trodde det var en såndär svart snö-slask-klump, men det visar sig sitta en katt där. Han rör inte en fena när vi åker förbi, eller något steg tar han men inte mer än så. Normalt? Nej, vi ställde bilen på bussplatsen och gick och tittade till den lille stackaren. Han kunde gå på alla fyra men gick hemskt konstigt, segt och han verkade allmänt borta.

Vi ringer på hos en i närheten och undrar om de sett katten förut, det hade de inte. När vi precis ska gå därifrån till nästa hus ser jag att det droppat en massa blod av katten. Jag ringer distriktaren direkt, Malin och familjen fixar handduk + kattbur så att vi kunde ta med oss katten. Distriktaren hänvisar till polisen, och dit bar det av.

Tog en jävla tid innan någon kom och hjälpte oss vid polisen iallafall, blev så jävla sur. Hon ringer även ut till oss efter kanske 5 min efter att hon sagt att hon ska skicka ner någon, och frågar hur katten ser ut, om det är en borttappad svart/vit.... Smart tjej.. Ligger en katt och nästan förblöder och dom sitter och tittar om det kan vara en borttappad? Hon säger att hon skickar ner någon igen, och efter ytterligare 5 min kommer två tjejer.

Under hela bilresan
och hela tiden efteråt har katten bara legat, med huvudet rakt ner i handduken och han andas väldigt knappt. Så de skulle ta med sig den upp och avsluta hans liv.

Så jag säger bara vila i frid lille vän.

Tröööögt

Sadeln hade inte alls kommit idag. Blivit något knas... Så den kommer imorgon troligtvis, får se om jag hinner hämta den då. Suck. DHL, schenker elr bussgods ska de va! ;)

Har varit och träffat
en läkare idag, men blev inte mkt klokare på det. Värktabletter. That's it.

Är inte alls sugen
på hoppträning ikväll med tanke på hur jag mår... att ligga i en go, mysig säng och bara krya på mig låter sååå lockande! Men jag lär bli pepp när jag väl börjar dra mig mot stallet.

Yes yes yes!

Tar tbx mina elaka ord om posten igår, haha. Sadeln skickades igår och är faktiskt på posten här i Sundsvall redan!!! Happy girl! :D:D

Hade förresten tänkt
gå på skolan idag, kändes helt ok när jag vaknade. Men sen sprängde det till igen och nu sitter jag med fruktansvärd huvudvärk igen. Jag får hoppas att det går över, i vilket fall mår jag ju bättre av frisk luft, stall och praktiska saker så stallet blir det ändå. Imorgon börjar min praktik oxå, jag måste verkligen gå dit hur dåligt jag än mår. Så är det bara... Ska köpa blutsaft och se om det hjälper.

Vad ska era hästkrakar göra idag?


Någon som kan tipsa?

Någon som kan tipsa om ett pullarträns i denna färg, som sadeln har på lädret på bilden nedan? Har bara hittils hittat två, varav ena kostar 199:- så frågan är om det är bra kvalite.. Har även kikat lite på Hubertus, som jag har på dressyrtränset.


Bates Momentum

Den ser onekligen rak ut. *hoppas den passar*

Hängig

Är hemma från skolan idag igen. Inte varit där på jättelänge... Jag har sån otrolig huvudvärk, och idag är den inte alls rolig. Har haft huvudvärk i 3 veckor nu, är troligtvis en förkylning som ligger och gror. För jag mår sämre och sämre varje morgon, men sen blire något bättre under dagarna. Men idag äre riktigt jobbigt. :-/

Sitter och längtar som en galning till vår/sommar, ska bli så himla kul. Tror att jag och B kommer utvecklas massvis, speciellt i hoppningen. Även dressyren såklart som bara blir roligare och roligare ju mer vi tränar! Men främst hoppningen eftersom vi inte haft någon fokus på den speciellt, förrän nu. :-) Lääängtar till alla små mysiga träningstävlingar!

Min nya sadel blev skickad idag oxå, ska bli väldigt intressant. Och passar den inte är jag bara en erfarenhet rikare i sadelvärlden! ;)


Film

Det syns ganska så klart vad som händer här. Först så är det trevligt och avslappnat, sen kommer vänster räser-galopp in. Sedan blir det trippig nedsittning i trav, mest träning för min egen skull. Sedan blir det höger galopp, först rätt ok. Sen undertempo. ;pVad tycker ni?

Svar till frågestunden

e: kan du inte skriva ut några övningar för att stärka galoppen? :D

Hur var B första gången du galoppera på henne?

Hur har du fått henne att kunna galoppera så samlat? :D


Svar: Det är det gamla vanliga, hehe. Stärkande övningar, rid i ändamålsenlig form. Varierad form, underlag och träning. Stärkande övningar som t.ex galoppfattningar, övergångar, tempoväxlingar, skritt, klättring etc. är super!

Första ggn jag galopperade på henne var i paddocken, hon var lång och orkade inte balansera sig. HÄR kan du se hur hon var andra ggn jag gjorde ett galoppförsök.

Som sagt ridit ändamålsenligt helt enkelt. :-) Varierat, jobbat henne genom kroppen, stärkande övningar.

LINA: Vad är dina mål med B i år? :) Tävla dressyr och hoppning? Klasser?

Svar: Först och främst jobbar vi vidare med vänsterfattningarna, att få bort bakåttänkandet. Sedan får vi se, det hade ju varit trevligt att starta en 80cm lokal åtminstone. :-) Men annars är det bara att utvecklas, öka mitt självförtroende i hoppningen så att vi kommer vidare där.

Emelie: hur kommer det sig att du stubbade Bellie? Jag tyckte hon var så himla sin med kort man (alltså liggande)!

Svar: Brukar göra det varje höst/vinter. Praktiskt när värsta lervällingen är här och det blir stora lerkakor i manen. Och sen äre snyggt oxå! ;)

Lisa: OM du skulle betäcka Bellie, blir det en varmblods eller halvblodshingst? :)

Svar:
Jag vet faktist inte, men på rak arm så ingen av dom. Men måste jag välja så en halvblodshingst. Skulle hellre köpa mig en till travare än att ta föl på henne. För skulle jag ta föl på henne med en annan travare är det stor risk att hästen inte är lämpad för ridning på det vis Bellie är.

Felicia & ridtravaren Stardom: Hur stor är Bellie? =)

Svar:
Hon är 152cm hög.

Mikaela: Hur länge har du haft Bellie?

Vilken häst ras är din favorit? =)


Svar: Sedan augusti 08, alltså 2,5 år.

Varmblodstravare. :-)

Natalja: Vilka olika bett rider du med och varför? :)Skulle vara intressant att veta tycker jag :D


Rider med ett 3delat fullcheek, rakt och tvådelat med fasta bettringar. :-) Rider med olika bett för att det är bra med variation, det blir olika tryck i munnen på hästen. Rider främst på det raka och det tvådelade då det är dessa hon föredrar. :-)

anna
: Vad hade Bellie gjort inna hon kom till dej ? Hur kommer det sej att du valde henne ? (:

Svar: Hon blev tränad för trav och monté. Jag har lånat en häst av dessa personer förr, och kände dom genom det. Och då blev jag erbjuden att ta B på foder eller iallafall komma och prova henne om jag inte hittade någon annan. Och jag gav det en chans, och impulsiv som jag är sa jag att jag tog henne direkt utan att jag ens hälsat på hästen.

lina holmbom
: vad tror du du hade gjort nu ifall du inte hade blivit hästintresserad? :)

Svar: Oj, en svår och intressant fråga. Jag har faktist inga andra riktiga intressen just, så förmodligen hade jag varit en av dom som är ute och festar varje helg och bränner pengarna på sprit. Är ganska glad över att ha ett intresse jag brinner för. :-)

linnea
: hur många sadlar haru ? :p

Svar: Två st, en tredje påväg. :-) Men den ena ska säljas.

Emma Nlilsson: Hur får man hästen att inte "ta bettet" Min häst har stått ett tag och nu har vi börjat kommit igång och han har fått upp kondisen och orken.. Dock är han pigg jämt och har börjat tagit bettet och dragit ner huvudet.. Har du nå tips?:)

Svar: Det finns två sätt att tolka frågan. Antingen tar din häst bettet och sticker för dig, eller så tar den bettet och drar ner huvudet som du skriver, men att den bara blir tung och tar bettet liksom. Jag vet inte vilket du menar.. Men om hästen tar bettet och sticker så träna mer lydnad, och är det i trav den sticker så trava endast ett par steg och sakta av innan hästen börjat öka. Eller trava inte alls förrän det funkar i skritt. Samma om det är i galopp hästen sticker i.

Drar den bara ner huvudet och liksom rycker för att bli tung och ta tyglarna ur din hand så ge inte efter iallafall. Jag vet inte riktigt vad man kan göra åt såna problem. Men jag skulle aktivera hästen mer, med olika övningar så att den blir kvick och alert och börjar tänka till istället.

becca
: vad har du tävlat "B" i :) ?

Svar: Vi har träningstävlat i markbom, 30, 40, 50, 60 och 70cm. Samt träningstävlat en LC:1.

beatrice
: vad är det för ny sadel du köpte? (:

Hur många läsare har du, och hur har du gjort för att få så många läsare? (:

Vilka märken på ridprodukter tycker du bäst/minst om? (:

Svar:
Jag köpte en Bates Momentum. :-)

Har + - 250 läsare om dagen. Inte så många.. Men en tredjedel följde nog med från bdb, andra från facebook, bukefalos. Sen så har nog vissa upptäckt mig via länkar på andras bloggar, mina kommentarer osv. Jag ger och tar, dvs är ute och kikar efter nya trevliga bloggar ofta, och på så sätt ser ju dom även min blogg.

Jadu jag köper det mesta liksom. Har inget spec. favorit/sämst märke. Kan inte komma på något som varit dåligt heller.. ;o Tror minsann allt jag köpt varit bra! ;D

Fundering..

Jo jag funderade på detta med westernridning. Är ju inte alls insatt... Men tycker det är lite komiskt att westernryttare har som ursäkt att de rider med vikthjälper, till att använda extremt skarpa bett. För att "de rider ju ändå inte med någon tygel och tar inte i bettet". Men borde de då inte kunna använda ett vanligt milt bett? Om de nu aldrig behöver använda bettet? Om de inte kan det, då säger det ju sig självt att det skarpa bettet verkar ändå, trots att man inte tar i det. Eller? Skulle gärna vilja förstå.

Sen.. rider inte dressyrryttare oxå med vikthjälper? Visst är det från person till person hur man rider, men jag rider iallafall med vikthjälper och höfterna, i den mån som fungerar för oss där vi är idag. Så jag förstår inte riktigt det påståendet heller.

Någon som kan svara på detta?

Bjuder på..

..några bilder från dagens ridpass! M som fotat.Dressyrlektion

Red dressyr för Emma idag. Fy fan vilken fin häst jag hade! Trodde inte det skulle gå så bra idag, var lite smånervös. Men hon var så fruktansvärt fin. Började med lite skrittjobb i serpentinbågar och volter, så far så good. Sedan kom vi till traven och den var MAGISK! Det var längesen, om ens nånsin? jag känt sån underbar känsla. Hon var så lösgjord och fin, jättestadig och verkligen bara helt underbar. Finns helt enkelt inga tillräckliga ord.

Sen kom vi till galoppen
.. Och vet ni? Hon tog VÄNSTER!!!! :') Inge bakåttänkande, ingen höger, inget byte. Min älskade fina Bellie. Trodde verkligen inte att det skulle gå idag.

Efter det tog vi
höger, dock skulle vi rida förvänd så jag blev grinig där då jag inte riktigt har självförtroende nog att fixa det. Så efter det vart B oxå lite retad eftersom jag var det.. Men sen avslutade vi iallafall bra genom att trava av lång, låg och avslappnat. <3

Har även sett bland den värsta ridning jag skådat nånsin... snodd, långt spö, och sen bad tränaren att hon skulle sätta på sporrar oxå. Superspänd häst som inte visste vad den skulle ta sig till.. huga.. man blir så ledsen av att se sånt.


Godmorgon!

Gomorron allihopa! Underbar dag, SOLEN är hos oss idag!! Efter att ha haft 2 dygns snöande. Det förtjänar vi här i norrland. :-D Hihi.

Ska strax åka till stallet. M kommer och hämtar upp mig, superkul att hon följer med. Idag blire en tripp till ridhuset, så det kommer bild & film ikväll hoppas jag.

Nu har ni tills ikväll på er att fråga det ni vill i frågestunden, alla svaren kommer ut när jag kommer hem.


Bett jag aldrig skulle sätta i en hästmun

Här är några bett jag aldrig skulle sätta i en hästs mun, inte ens om jag fick betalt.


Waterfordbett - pga det är omöjligt att inte klämma hästens laner med detta bett. Råkar det dessutom vara något långt, att det tillåts glida något i sidled blir det ännu värre.Pessoabett - pga de många signaler detta bett ger hästen, på en och samma gång. Samt att det inte går att ge eftergift såvida man inte länger ut hela tygeln, dvs hästen känner de många olika signalerna konstant. Oftast knäpper hästen av i nacken och ger upp.


Westernbett m. rulle - Jag ryser av att bara tänka tanken. Hästens gom är inte ens i närheten av att vara så hög som dendär porten är på bettet. Minsta lilla man tar i tygeln här, i den extrema hävstången, så far porten rakt upp i gommen på hästen. Fy fan vad ont...! Även här har jag sett tydligt exemplar på häst som ger upp och knäpper av i nacken totalt.

Kan tillägga att jag inte skulle sätta in något gag-bett eller ett bett med port i Bellas mun. Tillägger även att jag alltid förutsätter att man rider med mjuk hand, på alla bett. Så att handen avgör bettets skarphet är inte en godtagbar ursäkt att rida på dessa bett, eftersom man alltid ska rida med mjuk hand i den mån det går.Varmblod

(Blev inspirerad av Anna med Crazzen att skriva lite om detta)

Varför envisas folk med att säga att de har ett varmblod? Speciellt de med travare. Varmblod är så många olika raser. Jag blir bara förvirrad om någon säger att den äger ett varmblod. Då blir man liksom, jaha? Du har en travare som du kallar varmblod? Eller någon annan ras? Varför inte säga rasen direkt...?

Vet vissa som vägrar kalla sin häst travare för att den inte går på travet. Men rasen är ju travare, så varför försöka slingra sig ifrån det? Visst, jag kallar inte Bellie för travhäst, för DET tolkar jag som en häst som springer på  travet. Men travare det är hon allt, och kommer alltid att vara. Oavsett vilken gren hon används till. Sen hör hennes ras till varmblod, självklart. Men som sagt, varmblod innehåller massvis av raser så det blir väldigt förvirrande att säga att man har ett varmblod.

Samma med kallblod egentligen. Många säger att de har ett kallblod när de har en nordsvensk, men kallblod innefattar hur många raser som helst, så det kan likagärna vara en shirehäst de har, eller en fjording.

Vet inte om det är så, men verkar som att väldigt många missat att halvblodens korrekta benämning är "svenskt varmblod". Vet även folk som benämner sina travare som SVENSKT VARMBLOD. What??

<- svensk varmblodig travhäst
svensk varmblodig ridhäst, svenskt varmblod ->
Båda varmblod

Såhär hemsk..

..såg Bellan ut första  vintern vi hade tillsammans. Ingen vacker syn..

Våren 2009:De finns de som skyller på att det är deras hästar som har "lätt att falla ur" och använder det som försvar mot hur hästen ser ut på vårkanten, tänk om. Det finns alltid en lösning.. Fodret är största boven i en häst som faller ur. Den kan ju ha mask oxå men för att den ska se ut såhär tack vare mask ska den nog ha en jäkla massa mask. Så det finns hjälp att få, skaffa rätt foder så kommer er häst att hålla sig fin, sommar som vinter.

Våren 2010:

Bra mycket rundare och goare häst med mer rätt foder för henne

Har dock ökat på proteingivan ännu mer detta år. :-) Så får hoppas hon håller sig fin nu..

Min fina


Älskar att glo igenom gamla bilder. Love it! Minnen

Frågestund

Hade nyss frågestund, I know. Men har fått en hel del frågor av anonyma människor, som jag inte kan svara i brist på mail- eller bloggadress. Så därför kan ni ju passa på nu istället. Dessutom gjorde jag en liten frågestunds-bild som jag bara måste lägga ut, haha.Så shoot! Avslutas på söndag

Vila

Idag har Bellabus vilodag. Igår skrittade Emma ut på henne en sväng, och imorgon ska Emma rida igen. Det är för att jag ska jobba både ikväll och imorgonkväll, och bussarna går så dåligt till stallet så därför känner jag att det blir för stressigt.


Köpt ny sadel

Köpt en ny sadel på chansning igen. Var längesen jag gjorde så, haha. Gjorde så stup i kvarten förut, därav mina stort antal provade sadlar... Men vi får la se! Passar den inte säljs den såklart vidare.Vaaaad kan det vara för någon? ;)

Min första egna header

Nu har jag äntligen tagit tag i PS och lärt mig lite själv iallafall. Fick ju utbrott första försöken för jag kunde ingenting. Men carro har guidat mig lite så nu kan jag iallafall klippa och klistra lite! ;) Haha.

Idén är tagen från både Carro och Camillas headers som dom gjort åt mig tidigare. Men med min lilla egna personliga touch! ;) Så jag e supernöjd. Ser dock lite konstigt ut, bloggen ser konstig ut. Menmen...

Vi får se hur länge den varar. :> Vad tycker ni om den btw?

En kul grej

Och även nyttig faktist. Hitta denna länk på Jossans blogg. Ett kunskapstest om hästar. :-)

På "Om hästen" fick jag 13/15 rätt

På "Om hagen" fick jag 7/10 rätt (tyckte dock en fråga var konstig, fick fel för att jag inte kryssade i att bakskorna skulle av innan bete, och det gör vi ALDRIG)

På "Om stallet" fick jag 9/10 rätt

På "Om foder" fick jag 9/10 rätt

På "Om skötsel" fick jag 9/10 rätt

På "Om utrustning" fick jag 10/10 rätt

På "Om hästens sjukdomar" fick jag 8/10 rätt (Dock förstår jag inte vrf man ska ha vojlock och graman i stallapoteket, haha, måste ju vara något fel på svaret?)

Klinikbesök

Idag hade B tid på kliniken, för tandkoll och vaccination. Lastningen gick bra, tog mindre än 1min idag oxå. Men när vi skulle hem så testade hon litegrann den lusen. Men hon klev in nästintill utan tvekan efter ett par ggr.

Som vanligt
är hon en stjärna att hantera vad gäller allt. Hon var som hon skulle i munnen, inga sylvassa kanter som hon hade sist. Så vi kom i rättan tid för en raspning. Det gick så bra så, hon behöver inge lugnande eller något.

Vaccineringen
gick fort och smärtfritt den med, bara att B spände till sig innan hon ens kört in nålen. Haha.


kärleksparet


<3


Och lilla Nino fastnade på bild oxå. Inte kan man tro att han är 25? Så rund och fin!

Nakenfis

Just nu står Bellan nakenfis ute och solar i det fina vädret. Tänkte jag skulle gå ner och ta ett par bilder på henne nu, hihi. Har precis ätit lite lunch. Vi ska om 45 min börja lasta B och fara mot kliniken.

Emma har ridit B idag, vet inte hur det gick. Ska gå ner och prata med na nu! ;)


Film

Här kommer filmen. Vet att jag red i ett enormt undertempo, inte med vilje. Måste släppa på kontrollen lite så hon når fram och vi får bättre flyt då. :-) Är iallafall väldigt nöjd med mitt överliv som börjar komma tillrätta nu!Vad tycker ni?

Söt tjej


Hoppträning

Skriver om gårdagens hoppträning idag istället. Jag kom hem typ halv 11 igårkväll och då vare bara att käka och gå lägga sig, med underbara E! Vad gulliga ni var igår btw, ang. huvudvärken och inför den kommande hoppträningen. Tack för alla lyckönskningar! :D

Det var mycket markarbete igår. B kändes bitvis fin, men mest hemsk faktist, haha. I munnen alltså. Ända sen vi körde intervallerna när hon låg på i handen har hon varit såhär nu 3dgr. Så hon kändes liksom tung och ja, jag vet inte. Men hon skötte sig fint hindermässigt, bjöd trevligt, ingen tvekan. Hon hoppade allt, elr ja de små hinder som stod uppe. ;)

Framsteg gjorde vi
iallafall vid lastningen, det tog mindre än 1 min för mig att lasta henne själv. Helt underbart! Så jag tog ut henne igen och lastade om 2ggr tills hon gick på utan att stanna. :-) Dutti tjej! Samma på hemvägen. Så himla roligt. Och jag har fått ta henne i hagen flera veckor nu. Hon kommer till och med. Mysgumman.

Så jag e jättenöjd med dagen ändå, även om inte själva markridningen gick så bra.

Sen såg jag på filmerna att vilket jäkla undertempo jag red henne i igår. Handbromsen i nästan hela tiden, ser att hon inte når fram riktigt då. Vilket jag även fick påpekat av tränare, (och Emma), men det kändes inte så haha.. Men nästa gång får jag allt ta och släppa lite på kontrollen och låta henne sköta lite mer. Men jag tycker det är så svårt detdär med hoppning och avstånd och såna grejer. Men det är väl därför jag tränar! :-)

Jo just det
, en sak som fungerar när jag blir rädd/spänd om t.ex något hinder höjts eller om det är en lite läskig övning så är det att jag håller truten! Annars blir jag lätt så himla negativ och säger att "Nej det är nog för högt" eller "Nja, jag vill nog inte" eller "Men det kommer inte gå!".. Men säger jag ingenting så funkar det, och då går det! Så himla roligt.

Ska klippa ihop en film nu.

Molande huvudvärk

Usch fy och blä! Har sån grym huvudvärk.. haft det hela dagen, elr ja, egentligen 2 veckor. Men det är värre än nånsin nu. Gör så sjukt ont! :( Egentligen borde jag inte åka och träna ikväll, men jag vill verkligen inte missa de + att jag ändå kmr måsta betala.. Så lika bra. Jag glömmer nog huvudvärken för en stund iallafall, medans jag rider. :-)

Har nyss ätit massor med mat och mackor, hihi. Ska strax börja packa inför färden till ridhuset.

RSS 2.0