Fick lite fler bilder

Fick ännu fler bilder av kära M. Gud så fina bilder hon tar! Love 'em. :-)


Gillade speciellt denna. Även om hon är väldigt lång i vänstergaloppen jämfört med höger, såklart.

Ängel vs Djävul

Det var min häst idag. Båda delarna alltså. Tanken för dagen för att rida lite lösgörande inför imorgon. Hon var så himla fin! Gjorde halter, skänkelvikningar i skritt och trav samt övergångar mellan skritt och trav. Och gud så lyhörd hon var, så otroligt roligt att rida henne när hon är såhär. Jättefina övergångar, till och med avsaktningarna var kalas. Gjorde henne riktigt lyhörd genom att vara riktigt aktiv och snabb med att göra något nytt hela tiden. Tränade även på att behålla formen i halterna och det gick såå bra!

Tills vi kom  en bit in på hemväg....... då kände jag direkt att hon ville galoppera på en sträcka där vi gjorde det sist vi red där. Så redan där började hon bli småhängig i handen, göra nånting annat när jag bad om t.ex halt. När hon blir hetsig sådär så börjar hon göra skänkelvikningar och allt möjligt när jag ber om något, hon gissar liksom.

Hon blev bara värre och värre, hade 500kg häst i handen HELA vägen hem. Förstå vad jobbigt, usch. Hon låg på så in i bomben, och det gick verkligen inte att skritta normalt. Vanligtvis tar hon ut fina kliv i skritten oavsett tempo, men nu var det myrsteg, jättesakta. Krökt nacke och spänd häst, hon gjorde något som liknade piaff flera ggr oxå, samtidigt som hon pep, slängde med huvve och var allmänt sur på mig. Hittade på att hon blev rädd för grejer bakifrån och såna grejer.

Sen råkade hon se
en travare som sprang iväg mot hemmet, och då blev hon ÄNNU värre. Helt galen, skulle försöka stegra, visa ögonvitorna, gå ner i diket, vara allmänt cp bara.

Inte ens på den
väg hon brukar tagga ner och kliva på väldigt fint, oavsett hur hon varit uppe i skogen, inte ens där taggade hon ner. Så jag fick tillslut hoppa av och leda hem henne så att hon skulle vara någorlunda avslappnad. Inte för att det gick så mkt bättre...Ska prova på...

Ska prova på ett litet experiment idag tänkte jag. Nämligen changeable shimz. Eftersom dessa sadlar sjunker så mkt så lägger de sig lite för nära manken på B så vill prova lyfta den lite.Man kan ändra en hel del med dessa sadlar, så härligt! Finns många möjligheter, som ni kan se på bilderna. :-)

Måste bara fråga

Ni som inte har bloglovin, alltså följer bloggarna ni följer via bloglovin... Hur tusan gör ni? :o Inte sitter ni och anstränger er för att komma ihåg alla bloggar ni läser, och sen skriver in dom en efter en? :o Gud vad jobbigt! Skulle aldrig komma ihåg vilka jag läste, haha.

Har alltid undrat
eftersom det inte ens är hälften av mina läsare som följer via bloglovin, men ändå har jag ett fast antal läsare varje dag. :-)

Bloglovin is the shit ju
! ;) Bara att logga in och titta om alla bloggar man följer uppdaterats, sen längst ner på sidan trycker man bara på "nästa", efter varje blogg man läst. Superenkelt!


Ny dag, nya tag

Sitter hos min älskling, dock är han på sin utbildning, så sitter här själv. ;) Tänkte precis åka till skolan då jag upptäckte att mina busskort är hemma, + att jag är sjuk, men hade tänkt försöka ändå. Men nu blire så att jag stannar hemma och kryar på mig lite istället.. Kan behövas. Är alldeles snorig, och har haft huvudvärk i 2 veckor nu. Tänkte plugga några sidor matte oxå, så långt jag kan utan att behöva bli påmind om hur man gör, hihi. Älskar matte!

Om jag mår lite bättre sen ska jag åka till Bellabus, eller, där mår jag alltid bättre vad det än är.

What doesn't kill you makes you stronger -
det är ett ordspråk som sannerligen stämmer.
Love it

Intervallträning

Red upp på rakan och körde intervaller med B. Vart skritt och galopp. Hon skötte sig super på framridningen, i skritt och trav. Mjuk och trevlig. Men när vi hade satt igång med intervallerna blev hon övertaggad och jobbig. Vi hade massa dragkamper... suck. Men överlag så jobbade hon kalas när vi väl galopperade, dock ligger hon på så jävulskt bitvis när vi kör intervaller i galopp. I skritten är hon helt sönderpeppad.. men låter henne inte galoppera förrän hon taggat ner och skrittar normalt.

Försökte en vänsterfattning
oxå men hon vart sjukt upprörd, stegra och greja. Sen mötte vi en travare och då blev hon ännu värre, försökte stegra massor. Men hon lyckades aldrig då jag får vara snabb att dra henne åt sidan när hon blir sådär hetsig.. Sen taggade hon ner, och då avslutade vi med en lugn och trevlig galopp. Sen var monstret framme igen, hon skulle inte skritta... hon skulle smyga iväg i trav och vara allmänt ohyffsad. Vägra sakta av och göra halt och såna grejer, inte likt henne även om hon taggar.

Nu blire till att träna
massa lydnad framöver, det har inte jag gjort nu på ett tag. Övergångar, övergångar och övergångar. Såhär odräglig tänker jag inte acceptera att hon är. ;)


Jippiii..

RIP Bellans fina, lila täcke från Bucas. Det är helt sönder.. hur dom nu lyckats med det i hagen. Hon hade tydligen fått vara utan igår på dagen som jag fattade det, och så fick hon på sig det igen på kvällen. Och hon hade det på morgonen när hon fick komma in och få morgonmat, som jag fattade det. Sen nu när jag kom så stod hon naken, och jag skymtade något lila i lösdriften, haha, jag förstod direkt att älskade täcket var smulor. Det var även en bit innerfoder i lösdriften.

Längst ner vid höbalen ser jag att resterna ligger, och när jag kommer fram är de TOTALTFÖRSTÖRT.. verkligen totalförstört. Det är slamsor av exakt hela täcket, fodret, de yttre, kantbanden var bortslitna osv. Blääää! Så troligtvis ville hon gå naken även idag, troligtvis blev det kanske för varmt med täcket. Eller så äre helt enkelt Goofy som varit på det och lekt, eller kanske Berra. ;-) Who knows..

En gång förut
på betet tror jag det var, så tog hon av sig sitt regntäcke då hon inte ville ha det på. Dock gick sömmarna på gjordarna upp då bara så det var bara att sy igen dom igen. Lite värre denna gång kan jag tycka.

Har nu slängt på henne sitt 100grams istället.. och banne henne om hon tar sönder det oxå.


Här var större delen av täcket. Sen låg de småremsor och små minibitar både här och där.....

Hallå

Hallå alla glada! ;) Hihi. Sitter hos E nu och ska väl snart ta mig lite mackor till lunch, haha. Måste ju få i mig något i magen innan jag far till stallet. Blir nångång runt 14 de. Tänkte rida ut lilla B på en tur, får se vad vi hittar på. Men troligtvis intervaller, skritt/galopp eller trav/galopp, på rakbanan. Sen om jag orkar och om det inte känns alltför sent så ska jag ta ut lilla Donna på en tur.

Vad gör ni med era hästar idag?

Jag bara måste ;)

Vad heter hästen? Guns Ballerina
Tycker du den har ett fint namn eller vill du att den ska heta något annat? Fint
Vad kallar du hästen? Bells, Bella, Bellan, Bellabus, Bellie och massa mer
Vad kallar andra hästen? Bella, Bellan, Bellie m.m
Hur gammal är den? Hon blir 11 år i april
Vilket år/månad/dag föddes den? 18 april 2000
Vilken färg har den? Fux
Har den några tecken? Bläs, två strumpor och en vit kronrand
Hur hög i mankhöjden? 152cm
Är det ett sto/valack/hingst? Sto
Vem red in/utbildade hästen? Jag har med hjälp av tränare utbildat henne från travare till ridhäst

Är hästen bra på dressyr med rätt ryttare?
Bra på dressyr..? Finns ju många olika gränser och uppfattningar om vad en häst kan när den är BRA på dressyr. Men ja, hon är riktigt trevlig att rida.
Hur är den i skritten? Trevlig, taktmässig. Kan bli trippig ute, t.ex på hemväg
Hur är den i traven? Kalasfin! Taktmässig, lätt att jobba med
Hur är den i galoppen? Supertrevlig, tretaktig
Kan den skänkelvikningar? Absolut
Kan den öppna/sluta? Ja det kan hon
Kan den galoppombyten? Yes
Ställer den alla ben brevid varandra och håller formen i halterna? Om man gör rätt som ryttare så, som med allt annat.
Är hästen pigg? Ja det är hon
Är hästen trög? Haha verkligen inte
Är hästen stark? Alla hästar är stark
Är hästen het? Näe inte direkt
Bockar den? Har hänt
Har du bockat med den? Har hänt
Stegrar den? Har hänt, men inga större stegringar
Har du stegrat med den? Har hänt
Sparkar den bakut? Näe men hon har gjort
Har du sparkat bakut med den? Ja
Skenar den ofta med dig/andra? Öh, näe?
Har du skenat på den? Näe
Är den tittig? Sällan
Har du badat tillsammans med den?
Japp
Har ni hoppat tillsammans? Ja
Har ni galopperat på en äng tillsammans? Ja

Hoppar hästen bra?
Nja
Gillar den att hoppa? Hon älskar det!
Har den bra hoppteknik? Njae, inte direkt
Hur högt brukar du hoppa med den?
Typ 50-60-70cm
Hur ofta hoppar du den? 1gång/veckan
Står hästen i box? Nej
Hur mycket och vad äter hästen? Hur mycket grovfoder hon vill. 2kg Groov 125 och 4dl soja
Går den i hagen varje dag? Men gud ja, det är en häst
I en stor eller liten hage? Hyffsat stor
Hur länge går den ute per dag? 24/7 
Gillar den att vara ute i hagen? Ja, haha som sagt, det är en häst inte en hamster
Har den vindskydd i hagen? Ja

Borstar du hästen före och efter ridningen? Men ja, vem gör inte?
Om hästen blir svettig svampar/spolar du av den då? Näe, skrittar av så länge jag kan och slänger på ett fleecetäcke elr liknande. Kan svampa av ibland på sommarn, beror på situation
Hur länge brukar ni rida varje gång? I snitt en timme
Hur tycker du att man ska rida för att klara av hästen? Mjuk i handen, ingen skänkelridning, utan rida med höfterna så mycket som möjligt, använda små hjälper alltså inte vara brysk i sin hjälpgivning
Är hästen ridskolehäst eller privathäst? Privathäst

Vem äger hästen? Jag
Hur länge tror du att du kommer fortsätta med just den hästen? Tills hon dör
Är hästen snäll i stallet?
Ja absolut
Kan hästen stå lös i stallet? Jadå
Måste hästen vara uppbunden? Nej
Håller du på med den i boxen eller i stallgången? Både och

Älskade finaste tjejen

Har fått bilderna av M nu och sitter nästan med tårarna i ögonen. Min älskade finaste lilla tjej, i vänster galopp. Utan något hjälpmedel. Jag blir så lycklig av att se dessa bilder! Hon var så fantastiskt fin, och höll vänstergaloppen självmant 4-5 varv utan att jag behövde anstränga mig, till och med när jag sa att hon fick sakta av så höll hon igång, helt otroligt. Vanligtvis byter hon till höger eller bryter snabbt av till trav så fort hon råkat ta vänster.

För er som är nya läsare så håller jag och B på att lösa en gåta som pågått i nästan 2 år. Nämligen vänsterfattningarna. Finns en long story om det, då alla tänkbara punkter och möjligheter/orsaker är utredda, om någon är intresserad.
Haha glad tjej.

Hissar/Dissar


Hissar detta täcke
som jag nyligen köpte in. Det sitter nästintill lika perfekt som hennes Bucas. Hallelulja! Det sitter helt stilla och ger inge skav alls. Tror det är tack vare att det är utan bogveck faktist. Alla andra täcken glider åt sidorna på henne och skaver på bog och manke. Märket är Capriole och är MyOnes egna.Dissar denna typ
utav sadel från Kingston (dock dissar jag alla Kingstonsadlar, av andra skäl, som ni vet). Haha man blir ju full i skratt när man ser hur den är utformad... Är den ens utformad till en hästrygg? Kanske till en trähäst isånafall. ;) Stackars hästrygg annars..Dagens fråga

Vad använder ni för nosgrimma och varför? Varför använder ni nosgrimma över huvudtaget?

Själv använder jag lite allt möjligt. Pullar, remont, acheen och vanlig engelsk. Dock har jag lagt undan remonten för ett tag då jag tror att hon inte gillar den. Varför jag använder nosgrimma är delvis för att det är snyggt, men delvis sen jag och B hade dendär dåliga perioden i somras då hon började gapa i förebyggande syfte efter det.. Då behövde jag nosgrimma för att få henne att acceptera hand och bett. Numera går det bra, men känner hon för att smita undan börjar hon lätt gapa. T.ex på hemvägen när hon blir pigg och inte vill lyssna så bra. Så jag använder det i förebyggande syfte kan man säga.

Jag stämmer dock av med jämna mellanrum att betten jag använder går att ridas på utan nosgrimma, utan att hon gapar och verkar otillfreds. Och hittils funkar det utmärkt. Så jag tycker att så länge man kan rida sin häst utan nosgrimma så kan man använda nosgrimma om man nu vill det. Men gapar hästen så fort man tar av den och rider utan så äre något som är galet och då ska INTE munnen stängas igen.

Pullar tror jag hon är mest förtjust i, och sedan vanlig engelsk.

Den hemlige miljonären

Har ni sett det? Har nyss legat och kikat på det och gud vad sorgligt det var, grät floder ja...

http://www.kanal5play.se/program/play/denhemligemiljonaren-s01e01
Ska strax iväg på jobbet. Emma tömkör B idag, kommer nog update senare. Imorgon blire dock en mysig tur på lilla Bellabus! Längtar efter henne.

Jag är med och tävlar...


http://jessiejump.blogg.se/2011/january/bloggtavling.html

Klickbara bilder

Bildbomb

Dagens bilder. :-)


M skrittade av lilla B en stund. :-) (Hon är allergisk, har ridit för många år sen)

Dressyr i paddocken

Red lite dressyr idag. Snälla M var gullig och följde med och fotade. Både med min kamera och hennes. :-) Provade rida i hoppsadeln med xvid + smala fish. Vart inge bättre än vid då, tror jag. Så får prova mig fram lite mer.

Gick super att rida
! Fy vad trevlig min älskade B är. Det har verkligen släppt, hon var så med på noterna. Prövade även en vänstergalopp, provade göra som sist, men icke. Så jag tog två högerfattningar, och efter dem så provade jag vänster igen, dock gav jag nästan bara tecken att gå framåt, och vips! så tog hon den!!! Kan säga att jag vart sjukt lycklig då. Och hon höll den 4-5 varv!!! Fatta. Hon är en stjärna, gud vilka kliv hon tar framåt.

Kommer strax lite bilder från min kamera, kommer fler när jag fått dom av M. Besök hennes blogg HÄR.

Blond, röd, brun, svart

Det var ett par som inte visste att jag varit blond ;) Så lägger upp lite gamla bilder.

Blond
Rödhårig
Mörkbrun
Svart


Älskar mitt svarta långa hår, men måste även säga att jag saknar mitt röda nå jävulskt ibland.... :o

Vilodag

Idag har Bellabus vilodag. Och jag med, för jag är ledig! Även imorgon. Hur nice? Så nice!! Så idag har jag varit hos naprapaten, det gick så sjukligt bra. Vi är så nöjda båda två, han sa verkligen det. Jag var rakare än rakast idag. Har aldrig varit rak såhär länge förut, har varit rak i 4 månade nu. I bäckenet, men haft lite kotor som legat snett, men idag låg inte en enda kota sned + bäckenet var helt rakt!!! Förstå. Nu efter 1,5 år börjar mina muskler äntligen tycka att det är okej att ligga i rätt läge. Äntligen.. som jag längtat! Och ändå har jag inte stretchat/tränat nånting, vilket förut var ett måste för att jag inte skulle dra iväg och bli massa sne.

Jaja, B vilar som sagt idag.. De passade in fint med tanke på hur hon gått senaste veckan. Imorgon blire testning av ny bomvidd av hoppsadeln + nya schabraket som jag vann, som kom idag. Spännande! ;)

Väntar just nu på mat, ska bli smarrigt. Sen har jag fetaste godispåsen till efterätt! Älskling kmr oxå och käkar med oss, och sover här. Göttans!


Jag och min babe 2005 (2006?)


Jag och min babe 2010

Jag är med och tävlar...
Bilderna är klickbara!

Hästarna idag


Carino


Donna


Lordi och Rikkan


Bellie


Gertrud och Kerstin


Kickan


Gertrud
Kerstin
Kickan, Bellie, Berra, Lordi, Rikkan, Nino


Bellie

Utbytbar bomvidd

Bytte ju som sagt bomvidden på hoppsadeln förut, och eftersom någon här frågat lite om utbytbar bomvidd och hur det fungerar så fotade jag lite bilder som jag nu lägger ut. :-) Vad sur jag blir på mig själv nu när jag tittar på bilderna.... vid ligger ju för tusan på snudd till bakvikt, inte mycket, men tillräckligt! Jag som är så himla noga med sånt.. antar att det är för att jag inte tagit tag i saken och titta hur den ligger nu när hon musklat sig så mycket över ryggen. Nog för att jag tittar innan varje ridtur, men att ta av schabraket och fota gör det mycket klarare för mig hur en sadel ligger.

Vilket spån jag är. Igår så nämnde Emma att jag kanske borde prova byta bomvidd eftersom hon musklat sig. Så himla självklart egentligen, men eftersom den funkat så bra och legat bra för ögat innan ridning etc. så har jag kört på den. Men nu så ... gick det upp för mig. Dock ser xvid istället ut att ligga i framvikt, så jag skulle behöva ett mellanting. Ska därför försöka med tunna fish-inlägg nästa ridtur och se hur det tar sig.


Här har jag börjat skruva upp de två skruvarna på utsidan, steg 1 alltså


Sedan har jag här tagit lös bossorna för att komma åt de inre 4 skruvarna som sitter i koppjärnet


Här har jag vikit upp flärpen samt skruvat lös de två översta skruvarna, de två nedersta tas sedan bort


Här har jag satt i det bredare koppjärnet och börjat skruva lite i det


Vid


Vid


Xvid


Xvid

Nu när jag ser det på bilderna så blir det ju mer och mer klart för mig att xvid ligger betydligt bättre! Men ska som sagt testa med fish i för att få upp den något.

Måste säga att det är guld värt med utbytbara koppjärn. Och just Griffins är så himla lätta att ha och göra med. Har haft en hel del Wintec oxå, men fy fan... man blir gråhårig på att byta koppjärn på dom. Hua vad arg jag kunde bli! ;p haha..

Skritt på Lordi

Idag skrittade jag ut på Lordi, Emmas oinridna unghäst. Jag och Emma stack ut barbacka, hon red Nino. Gick så bra idag! Han hade verkligen gjort framsteg sen sist jag red på honom. Vi travade två små sträckor oxå och han skötte sig så fint, och vande sig mer och mer för mina hjälper. :-) Han var riktigt mysig!Skrittur på B

Idag fick Bellan komma ut på en skrittur. Tänkte först rida barbacka, men då började jag fippla lite med sadeln. Bytte bomvidd från vid till xvid och tänkte se hur det blev, med tanke på att hon faktist musklat på sig en hel del under ägandet av hoppsadeln. Vet inte riktigt vad jag ska säga om xvid... den blev såklart något mer svängd, sen låg den rätt så nära manken. Dock gör vid oxå det när man sitter på. Jag satt bättre i den, fick jag en känsla av, samt att det såg mer rätt ut i vissa vinklar. Vissa vinklar såg den ut att ligga i framvikt.

Fotade även vid-järnet i, och vissa vinklar såg rätt ut, och vissa i bakvikt. Så vi får se. Tänkte jag skulle testa xvid + smala fishinlägg och se hur det ter sig.

Ridningen gick iaf bra, B var lugn och fin. På hemvägen något laddad men jobbade henne lite och hon var så stadig och trevlig. Puss på henne!


Film

Blev inte så lång film idag. Men räcker väl gott och väl! ;) Min älskade prinsessa.Vad tycker ni?

Hoppträning

Hoppträning på den bästa idag. Jag är så löjligt stolt över henne! Fyfan, jag kan nästan grina. Haha. Hon är så fantastisk mitt fina hjärta.

Hon var verkligen tillfreds idag, lugn och harmonisk. Ingen övertaggad tjej, utan hon hade landat idag. Även om hon såklart taggar till ibland (vilket bara är kul). Idag hade vi en ganska svår, men otroligt rolig övning. En blandning av en liten vattenmatta, studs, oxer, kryssoxer, serie på halv volt och vanligt hinder blev till en hel bana.

Först hoppade vi fram
lite på studsen vilket gick super, kände verkligen att jag hade överlivet där jag skulle, jag kunde kontrollera det och inte falla fram så värst. När vi hoppade fram på lilla vattenmattan kastade jag mig dock över lite värre, men skärpte mig. ;)

När det hela sedan
skulle bli en bana spårade jag ur lite, eller ganska mycket. Jag är ju rädd av mig och är ju i grunden hopprädd, och speciellt när det blir en snäv bana utav allt. När det kommer ett hinder och FORT som attan ska man svänga till nästa.. Jag är så otroligt fokuserad på det läskiga hindret framför mig att jag totalt glömmer vart jag ska sen och då blir det jättehastiga svängar och lite väl slit i Bellans mun.

Hon stannade tror jag två ggr, pga jag tappar helt bort mig, blir rädd, rider inte, ja jag tappar helt fokus. Var verkligen supernära på att börja grina ena ggn framför kryssoxern, vi har inte hoppat sån förut.. Och det visste ju jag, så jag tappade ju allt redan innan vi kommit fram. Men jag började aldrig grina, haha, utan tänkte att ne nu jävlar.

Och som Marianne
säger, om jag bara tar det lungt och SMACKAR strax innan hindret när JAG blir rädd så hoppar Bellan så glatt så! Så när min kropp säger "NEJ NEJ NEJ" så ska jag ändå säga åt henne att hoppa, via rösten. Det funkade jättebra.

Hoppade dendär
banan 3ggr, första vändan ser rent av förjävlig ut. Sitter och funderar på om jag ska klippa med den i filmen som kmr snart, eller om jag ska framhäva det bra från idag. Vi får se helt enkelt.

Jo btw så hade hon inga problem med vänstern idag nästan, himla roligt! Hon tog den självmant och behöll den länge efter hindren, utan byten och kors. Tror det blev kors en eller två ggr, men inga byten. Så himla duktig tjej!


Skänker extra tankar och massa styrkekramar till Jennie med Jippan som det inte är så bra för just nu... v


Ikväll..

..blire hoppträning! Och då hoppas jag att jag får stanna kvar på hästryggen åtminstone. Hehe ;) Mitt självförtroende har fått sig en törn nu så jag vet inte riktigt hur det kommer gå ikväll, men jag hoppas att det går bra.

Sitter just nu hos
Emma, har precis fikat lite, vrålhungrig nästan. Slutade tidigare idag, + att jag fått ta bort engelska B så slipper gå till halv 5. Wiho! Helt underbart. Jaja, nu ska jag läsa lite bloggar och alldeles strax ut och kika vilket humör B är på. Om hon vill komma in elr ej! ;)

Ny header

Har ny header - igen! ;) Haha.. alltid kul med nytt och fräscht! Denna gång är det Caroline som gjort den. Hon är helt galet duktig!! Besök hennes blogg. :-)

Dagens fråga

Vad är en fördom för er? Mitt inlägg om fördomar visade verkligen att vissa verkligen inte alls vet vad en fördom är..

Vissa verkar tro
en fördom är ren fakta, att det är något som stämmer. Att det är en åsikt. Det finns ingenting som säger att en fördom stämmer, det är en förutfattad mening man har om en viss "grupp", som i mitt fall gällde olika typer av ryttare om man kan uttrycka sig så.

En fördom säger
ju absolut inte att det gäller alla, inte ens de flesta! Inte ens hälften..? De enda det säger är att det är vad JAG fått se mycket av. Eller lite av. Något som jag fått en bild av, en dömande bild utan egentlig grund. 

JAG VANN!

Jag vann jag vann jag vann jag vann jag vann :D:D:D:D:D:D:D:D:D:DRekomenderar er verkligen att ta en titt i Linas blogg! Själv har jag följt den över 1 år nu och den innehåller jättebra tips och trix, utrustning m.m. Bilder och filmer på hennes jättefina hästar!

Besök även Ride With Style och kolla in deras superfina produkter, bl.a schabraket jag vann!


Lösgörande

Red ut i skogen idag som sagt. Red lite lösgörande. Masserade henne innan ridturen och shit jag är så glad över hur fint hon lagt på sig över ryggen! :o Det är liksom platt rätt över ryggraden. Skitfin är hon!

Gick iaf bra att
rida. Jag var liiite irriterad så de blev lite småtjaffs bara, men det gick fint. Hon var verkligen sjukt fin mestadels och det flöt på hur fint som helst. Red mycket skänkelvikningar i både skritt och trav, och hon bara flöt fram jättestadigt och fint, speciellt i traven. Hon var dock tittig då det var mörkt och snön ramlade av träden i skogen hela tiden.

Är iaf supernöjd
med lillfisa.

Ena spännet på nya täcket, elr ja, karbinhaken hade gått sönder.. Men kände redan när jag fick det att själva metallen inte var att hurra för. Men det har jag löst nu iallafall så ingen fara! ;) Är iaf toppennöjd med det täcket i passform. Det är nästan lika bra som Bucaset hon har.

Todels!

Hej alla glada! ;) (och sura)

Har varit på skolan idag, dock bara en lektion. Matte. Gick så bra så! Roligt, älskar matte faktist. Så tänkte plugga lite mera matte idag lite senare.. Åkte hem efteråt eftersom vi skulle ha gympa, och jag har sån mensvärk så skulle ändå inte vara med. Och efter det, lunch, hål och en historiatimme på slutet. Eftersom jag inte var på förra historietimmen då dom började se en film ska jag nu se filmen själv, hemma, och skriva uppgiften om den.

Ska dra till stallet om nåra timmar. Antingen kl 13 eller 17. Beror på.. förhoppningsvis blir det kl 13. Ska in på ica först oxå och köpa rapsolja till Bellan som behöver lite mer fett på lillmagen. Blir sedan ett lösgörande pass i skogen på henne, samt ev. ridning på Lordi, Emmas unghäst som är under inridning.

More pictures

Emmas dag

Idag tog Emma Bellan. Jag hade sån himla mensvärk så orkade verkligen inte ta mig nånstans. De hade ridit ut, alla gångarter lite mer kravlöst idag, vilket hade gått bra. :-)

Imorgon tänkte jag
försöka ta mig ut och rida lite lösgörande, om jag inte är alltför trött efter skolan. Vi får se. Hon kanske vilar annars.Bilderna

Här kommer de utlovade bilderna från igår. Åkte direkt till E så hade inte med mig någon sladd. :-)Bellsan efter ridturen


Bells med BoT

Har kämpat nu en kvart med att få upp bilden på nya täcket, men det går verkligen inte så... 


Dagens träning

Idag blev det som sagt tidigare intervallträning för lilla B. Red ut med Emma och Donna, men dom gjorde annat än mig och Bellan.

Bellan skötte sig helt ok, hon var fin att skritta fram/trava fram. :-) Hon skötte sig väldigt fint i galoppen oxå, dock stressad i skritten när vi intervalltränade. Hon blev så himla peppad av att galoppera! ;) Men hon arbetade på kalasfint för det mesta. Hon var dock jäkligt stark idag, hade hon bestämt sig för ett tempo så var det så.. och så brukar hon inte riktigt vara utan hon brukar vara känslig för sätet. Hon hade nog hunnit bli lite trött och Donna var så långt bort att de inte såg varandra, så kan tänka mig att de två faktorerna spelade in. ;)

Sen var hon allmänt jobbig i munnen när hon väl trissat upp sig. Prövade en vänsterfattning oxå men hon blev bara upprörd, så vi la det åt sidan.

Just det!!! Jag har
ju aldrig provat sidvärtes i galoppen på B, tänkt att det var för "avancerat". Men jag bara testade lite idag eftersom det var pinnar här och där och vi kom i galopp, och jag höll på få dom i ansiktet. Och WOW! Jag vart så imponerad av bruden, hon flyttade hur fint som helst, i GALOPP! :o Haha kanske inte är något avancerat egentligen, men en stor grej för mig iallafall. Min fina tjej!

Täcket satt btw jättebra! Som det verkar nu iaf. Får se om det rör sig/skaver ngt. Men det sluter om precis som jag vill i bogen, och det ser stadigt ut på henne.

Kommer lite bilder sen, dock asdåliga med digitalkameran.. haha mörka, suddiga och mycket dåliga vinklar. ;)

Jobb

Godmorgon everyone! ;-) Klev upp strax innan 5. Gick ganska bra, är ganska så pepp. Med tanke på att jag jobbar bara till 12 idag så är jag extra pepp. Det är ju superkul att jobba, men att få gå hem och åka till stallet tidigt är ju underbart!!

Idag hade jag
tänkt köra intervaller på travbanan med Bellan, det var ganska så längesen nu. Så jag tyckte det kunde sitta fint, speciellt eftersom det inte blev så himla krävande igår. Blir nog lite massage innan och ev. stretching efteråt. Ska bli skitmysigt! Längtar.

Vad får era små
pollar hitta på en lördag som denna?


Vad skulle jag göra utan dig?

Sällskapshäst

Någon som söker sällskapshäst?

Elma, varmblodstravare på 15 år och 152cm i mankhöjd, söker ett nytt hem (foder) som sällskapshäst, får ej ridas eller köras. Kan gå barfota, är lättfödd. Hon går ihop med både ston och valacker, något ranghög. Du behöver ej stå för försäkring.

Elma finns i Lidköping men det är inga problem med att flytta en längre bit till rätt hem.

Intresserad?
Maila eller ring Diana på 0708435276 och Elma_vip@hotmail.comNya täcket

Nya täcket har anlänt idag. Såg verkligen supertrevligt ut, välgjort och bra detaljer på det. Dock ser det väldigt stort ut i halsskärningen så risken är att detta oxå ligger bakpå manken... Men vi får se imorgon. Kmr med en liten utvärdering då! ;)STOR bildbomb

Här kommer massvis med bilder från dagen..Vad tycker ni?

Dressyr

Red dressyr på pärlan idag. Var tänkt att vi skulle rida lektion för Emma i ridhuset, men då hennes bil krånglar blev det inget. Så istället gick vi bort till paddan och red runt lite själva, men Emma fotade. Gick så himla bra!

B kändes seg i skritten och inte alls dedär goet hon brukar ha, men det var lite skare på snön och hon fick lyfta bra på benen så det kan ha berott på det. I början i traven så for hon iväg som en jag vet inte vad, och vi samarbetade inte så väl då. Efter några minuter gick hon toppen! Ökade och samlade traven med bara sätet, och hon var himla lyhörd. Superkul!

I vänster varv så märkte man på B att hon trodde jag skulle fatta galopp, för hon gick sådär som hon brukar gå, och liksom "förbereder" sig för att bråka om vänstern. Så Emma sa att jag borde testa. Dock så testade jag att göra nånting helt annat än vad jag brukar, nämligen att ge väldigt små hjälper. Det blir ju lätt att jag vill hjälpa henne för mkt och ger grova hjälper till vänstern, men att ge små funkade ju i hoppningen, så vrf inte prova nu tänkte jag? Det fungerade!!! Efter 2 varv så fick jag en fin vänsterfattning som hon behöll ett helt varv utan att byta galopp, för då saktade vi av. Jag är så himla stolt över henne OCH mig! Vi kan!! Så himla roligt. Kände direkt att när jag råkade trycka lite med skänkeln en gång så korvade hon ihop sig och började tänka bakåt, men så kom jag tillbaka till att ge små hjälper och där satt galoppen.

Efter det tog vi
två högergalopper, travade av och skrittade sedan ut en sväng. :-)

Älskar min tjej! Kommer en bildbomb om en stund.

Mina fördomar

Blev inspirerad av dressyrmupparna och skriva fördomar inom olika grenar. DOCK är detta mina egna fördomar, och inte allmänna. Finns ju massvis mer än de jag har. ;)

Dressyrryttare
* Harvar i ridhuset dag efter dag, rider sällan (eller aldrig) ut... hästen kan faktist bli rädd för ett löv eller skada sig allvarligt på en trädrot.

Hoppryttare

* Sadelpaddar, gramantyglar och sadlar i bakvikt är favoritutrustningen
* Rider sällan elr aldrig dressyr, på sin höjd markarbete

Skogsmullar
* Rider runt i skogarna utan någon som helst tanke på att rida hästen på ett för den fördelaktigt sätt
* Sätt gärna på ett pessoa eller annat otrevligt bett, hästen sticker ju
* Har gärna en opassande skitsadel... vadå, sadel som sadel? Dah!

Ridtravarägare
* De är inte tillräckligt erfarna/tar inte tillräckligt mycket hjälp för att skola om hästen från grunden....Fast..va? Skola om? de räcker väl att hästen böjer på nacken?
* De slarvar otroligt mycket med grundridningen
* Prio ett är att hästen kan ta sig över höga hinder, spelar ingen roll hur den gör det eller vad som händer emellan hindren
* De har opassande, helst märkeslösa skitsadlar
* För långa bett, gärna pessoa
* De tycker de gjort ett superfint jobb med hästen när den äntligen kröker på nacken utav snodden eller pessoat

Vad är era fördomar?

Skrittur

Fick fånga Bellan i hagen idag! ;D Utan att behöva gå efter henne. Fick ta fram grimman och greja framför henne och hon hade inga problem med att få på sig den, snarare att hon hjälpte till att få in huvudet i den. :-) Sen fick hon päron som beröm. Första ggn hon smakar päron ;) Hon åt ju, men var ju inte stormförtjust.

Skrittade en vända på lite över en timme skulle jag tro. Hon hade inte lika bråttom idag som sist, skönt! Så kunde sitta och njuta av vädret och bara mysa. Men en bit in på hemvägen vart det dessvärre, haha. Hon skrittade inte ens, rullade iväg i trav en gång och passtöltskrittade då och då. Fick tillslut ta och jobba henne lite så att hon började bli taktmässig och vila mer på steget. Gick så bra så.

Mysfisen.


Tömkörning

Bellan blev tömkörd av Emma idag. Det hade bara gått bra, B hade flytit på fint. De körde lite öppna och allmänt lösgörande. :-)

Imorgon ska jag ut på en mystur.

Hihihihihi

FRUSTRERAD! Haha. Veckan innan mens. Så himla roligt att vara jag då.. stör mig på allt och ALLA!

* Folk som inte vet vad dom pratar om

* Efterblivna jävlar, snälla sluta vara så efterbliven? Kom så ska josefine lära er lite vett och etikett, även lite fakta (Y)

* De som låtsas en massa

* De som trycker in stackars hästen huvud med SNODDAR och skit och skyller på att HÄSTEN är omöjlig att FÅ NER
FÅ NER!? Lär er rida för hästens jäkla skull

* De som låtsas veta vad dom pratar om men är totalt sönderefterblivna men fattar det inte själv

* Anonyma jävlar.... stackare. Gå en kurs för bättre självkänsla

Uppe innan tuppen

Hihi. Klev upp strax innan 05.. Inte kul! Men  det ska bli rätt kul att jobba ändå. :-) Sen är jag hästledig idag så ska hem och goa mig i sängen och bara ta de lungt. Har inge ondare i kroppen idag btw, det är nästan bättre till och med.

Emma skulle tömköra
snuttan idag så vi får se hur det går. :-)

Ha en bra dag!

Film

Här kommer filmen och även avramlingen är med. :-) Enjoy!


Lastningen

Just det! Även lastningen gjorde vi framsteg med idag. Superkul!!! Tog då inte lång stund innan B följde med mig in. Vi gör ju som så att jag tar ut henne och lastar om, ända tills hon följer med mig in något sånär utan tvekan. Ska inte behöva tjata. Så vi tar om det några ggr tills hon är med mig.

På hemvägen
skulle hon testa rejält ändå, haha. Men även där tog de inte många minuter innan hon haka på mig ändå ett par ggr! :-)

Älskade B.

Ne nu måste jag ta mig en varm jäkla dusch, hela min rygg är stel och värker. Attan! Jag som ska jobba imöra. (Ska se om jag hinner slänga upp filmen innan oxå)

Hopptränat

Ja ni mina vänner, idag har jag och B hopptränat. Första hoppträningen för Marianne sen vi började träna för henne, är väl en 3 mån sen nu. (Pga vila och hopp-uppehåll). Kan säga som så att min häst var inte LITE taggad!! Shit alltså. Aldrig sett henne sådär. Nog för att hon älskar hoppning och taggar till, men såhär?! Haha. Inte likt henne.

Första galoppen som var en galoppövning var helvild, hon kunde verkligen inte galoppera normalt. Det var hopp och studs, hit och dit, byten, trav, galopp, vänster, höger. Helvild bara. Sen lugnade hon ner sig. :-)

Det var studshoppning
på schemat idag, jag tyckte nästan alla höjder och hinder var läskiga. Men jag bet ihop och körde på ändå, vilket gick bra. Tills tankarna blev ord... "Njjjaa.. jag tror nog vi struntar i denhär höjden ja"... Men Marianne tyckte vi skulle testa, så vi gjorde det. Visst, jag tänkte inte "oh no" som jag brukar göra, jag tänkte ingenting. MEN, men kropp blev totalt passiv. Den gjorde ingenting. Trodde B skulle sköta allt.. Men ne, så på 3dje hindret sa hon "nehe? Skulle vi inte hoppa? Men dåså" vroooom... så vänder hon. Så jag damp in i hinderstödet med svanskotan, slog armen så har fetaste bulan. Har lite ont i vänstra rygghalvan oxå.

Tur man går
till naprapat regelbundet, så blire inga missar! ;)

Är iaf kalasnöjd
även fast det gick jävligt fort idag! Haha. Men jag har ändå lärt mig något, som varje lektion för henne. Så himla roligt att ha hittat en hopptränare man e riktigt nöjd med! För jag behöver sannerligen hjälp även i hoppningen.


Framsteg

Hämtade Bellan i hagen för en stund sedan. Fick givetvis komma fram och gosa och så, men så fort jag visar grimman går hon iväg. Så vi fick köra lite catching-game, som det heter. Tog bara 10 min för mig att hämta henne idag, det är ett stort framsteg! :-D Visst kan jag lika gärna slänga runt grimskaftet runt halsen och tvinga henne in, men vill inte ha det så.

Fick ett superbra
tips av Camilla med Dacke, som jag även tror tipsade mig om catching-game för längesen (?). Det var att göra grimman till något bra, så jag smekte henne över kroppen med den och gav henne godis genom grimman, gav godis medans jag hade grimman hängandes över armen framför henne osv. Kan säga att hon var skeptisk först. Gav massor med beröm och pratade med henne mycket, verkar funka bra.

Men tillslut tog
jag bara på henne grimman, och jag vet inte om hon hängde med riktigt vad som hände elr om hon gjorde det av egen vilja. Men fick på henne den iaf! ;) Sen fick hon massa godis och beröm.

Nu står hon inne
redo att åka, och mumsar hö och dricker vatten. Ska gå ut om en kvart och dra på na transportskydden. :-) Hoppas hon går lika lätt att lasta.

Trött/hängig

Är typ sjuk idag igen... Har haft grov huvudvärk sen söndags. Sen har jag sett "stjärnor" då och då och varit yr. Är allmänt tung i huvve. Menmen.. Så orkar inte sitta vid en skolbänk och plugga då, blir nog inte så mkt till plugg.

Ska strax iväg och pyssla lite i stallet. Underligt nog så mår jag alltid bra där... men direkt jag kmr därifrån slår de till igen. Mkt mysko.

Tänkte jag skulle
smörja iordning lite grejer, ta itu hagproblemet och även lastningsproblemen idag. Spännande! Se om hon gjort nå framsteg sen sist. :-)

Har försökt ringa en områdeschef till en praktikplats oxå, hela morgonen... inte ett svar, suck.

Jobb

Idag har jag jobbat, elr ja ikväll. Så Emma red Bellan idag, lång och låg. Lösgörande arbete i skritt och trav. :-)

Imorgon bär det
iväg till ridhuset och första hoppträningen för Marianne sen typ 3 månader!!! Ska bli sjukt kul. :D


Ännu en intressant fundering...

... ang. dagens fråga denna gång. Väldigt många skriver att de lindar för att ge STÖD, något som jag funderat på länge. Lindor ger väl ändå inte stöd? Åt vadå? En häst på 500kg... ska ett litet fleecestycke stadga upp det? Nja.. Vart har ni fått detta ifrån undrar jag? Fakta på det?

Det är annorlunda
på ett människoben, för där är det muskler vi stadgar upp med lindor. Muskler existerar inte på ett hästben där vi lindar dem.

Så att de skulle
ge stöd tror jag inte ett dugg på. Har aldrig använt lindor och min häst är inte trasig i benen. Har svårt att tro att man hjälper benen att vara hela och friska genom att linda vid ridning.

Har sugit på
denna karamell länge.. ska jag skriva om detta eller inte? Men så trillade en kommentar nyss in om precis vad jag tycker ang. detta, så det blev pricken över iet.

Dagens fråga

Satt och funderade lite på dehär med benlindor.. Hur ser ni på den saken? Använder ni det ofta? Varför lindor istför skydd? Ni som inte använder lindor, varför inte?

Själv vet jag faktist inte vad jag tycker. Har alltid undvikit lindor.. vet inte riktigt vrf, men säkert mest för att jag tycker att det är better safe than sorry, ifall jag skulle råka linda fel. Har dock blivit riktigt sugen nu på att börja använda lindor, för matchningens skull. Haha, jag vet, totalt onödigt. Men behöver ju inte alltid ha dom. Men på dressyrträningar och kanske hoppträning.

Förresten har ni lindor när ni hoppar oxå? Eller äre skydd som gäller?

Ni som rider med märkeslösa sadlar..

.. ännu en gång är det bevisat vad tusan de innehåller för skit.

Gör era hästar en tjänst genom att klicka HÄR och inse vad er sadel egentligen är stoppad med och gjort utav.

Fy... har sett flera Kingston som är gjorda av skitgrejer, typ löv, knappar, strumpor m.m. Och denna jag länkade till nu är en helt märkeslös som är öppnad.

Hur kan ni vara så snål att det ska behöva gå ut över hästens rygg på detta vis?

FET DISS

Slängt iväg en beställning..

.. på ett nytt vintertäcke åt B! Äntligen hittat ett som verkar perfekt. Fick ju sälja mitt ena som hon hade pga det skavde bort manen vid manken.

Kollade då på Horsewares många olika modeller, eftersom jag vill ha utan bogveck. Av en ren slump hittade jag denna kopia av HW som heter Capriole. Det fanns dessutom i 300 g (vilket inte HW's billiga modeller gör)! Så jag hoppas detta blir bra. Det får bära eller brista! ;) Priset var inget att bråka om.


Tror det är svart/creme på bilden, men det jag beställt är marinblå/silver.

Ny bild

Har lagt till ny bild på ulltäcket med lila kanter som jag säljer på bloppisen. Var en som undrade hur färgerna egentligen såg ut, och nu har jag en mer rättvis bild! :-) dock är det inte kolsvart som på bilden, utan de är lite ulligt gråsvart inslag elr hur jag ska förklara. Supersnyggt i vilket fall!


Klicka på bilden för att komma till bloppisen!

Inte som alla andraBIG LOVE

Videoblogg del 2

Här kommer del 2 på massagen. I denna video visar jag allt utom korset (och det jag visade på del 1). Fick alltså med en hel del med andra ord.

Här kan ni läsa om massage-inlägget och här kan ni se del 1. Ni som inte läst/sett det och undrar vad jag menar.Tydligt? Svårt att förstå hur jag menar? Bara att fråga om det är ngt! :-)

Mysdag

Har haft en riktig mysdag med min Bella idag. Red ingenting eftersom jag hade/har fruktansvärd huvudvärk.

Började med
att ta itu med hagproblemet idag igen. Hon hade grimma på sig då jag kom, och då äre ingen större svårhet att ta henne (även om hon gick iväg en stund innan jag fick ta na). Så jag tog henne, lekte följa john en minut, sedan släppte jag henne igen och smackade iväg henne.

Efter en stund
så börjar jag gå emot henne, och icke, hon ska inte komma. Så då kör vi igång leken. Gick jättebra idag, B var verkligen fundersam på vad jag gjorde bakom henne. Idag igen! Hon orkade inte springa iväg från mig idag iaf, hon kände nog att det var meningslöst. Hon tog nåra travrundor och jag var inte sen att haka på. Efter det skrittade hon typ hela tiden, skönt för mig! Hon var som sagt mycket fundersam och nyfiken på mig idag. För jag vet inte hur många ggr hon vände sig om och tittade på mig så fort jag började följa efter henne. Så jag vände fort bort från henne och fortsatte så.

Fick komma hur nära som helst, flera ggr. Stod och myste med hennes huvve och klappade, berömde m.m. Men så fort jag tog fram grimman så stack hon iväg. Men hon var så söt, för jag skojar inte om jag säger att hon så FORT jag följde med henne och gick efter så vände hon sig och sneglade konstigt tills hon stod och tittade på mig. Sen vände hon huvet, jag gick efter, och vips stod hon och fundera på vad tusan jag höll på med igen.

Tillslut fick jag
ta fram och på grimman utan problem. Då fick hon apelsin och massa beröm! :-)

Då gick vi in och myste i stallet, ryktade och tog sedan och masserade igenom henne vilket jag inte gjort på någon vecka nu. Men hon var urfin!! Skitroligt. Avslutade med att släppa henne i hagen, och sedan gå fram och mysa en stund och ge henne apelsin. ;)

Kommer videoblogg sen ikväll, massage del 2. ;)

Musse 4 årDenhär myskillen blir 4 år idag! Storkille. :-D

KÖPES!

Om någon har följande så hör av er:

* Klossar med kardborre till hoppsadel
* Horseware Rhino vintertäcke, 130-135cm (6.0/6.3)
* Bucas transportskydd låga strl Full


Hoppningens utveckling

Blev lite sugen på att se hur det ser ut egentligen. Jag har ju varit extremt hopprädd, och det är egentligen inte förrän i somras, i juni/juli nån gång som jag började hitta självförtroende och VÅGA hoppa, våga lita på mig och B. Sedan har det tagit fart faktist. Tack vare mitt fina hjärta B!

Vet att tekniken/sitsen
är det ingen större skillnad på, hehe. Men emellan hindren är det enorm skillnad! (Dressyren)


Oktober 2008


December 2008


Mars 2009


April 2009


Juni 2009


Juli 2009


Juli 2009


Juli 2009


Augusti 2009


Augusti 2009


Februari 2010


April 2010


Maj 2010


Juni 2010


Juli 2010


Juli 2010


Augusti 2010


September 2010


September 2010
Oktober 2010

Jag lutar mig så himla mycket framåt, får ingen riktig balans känner jag. Oxå åker skänkeln bak mycket, ska testa sätta dit stöd så kanske jag får lite hjälp iaf. :-) Sen äre ju kortare tyglar och stigläder. Men allt har känts bäst på marianne-träningarna iaf! Så nu på tisdag kommer vi igång igen och förhoppningsvis utvecklas jag i sitsen bättre så småningom.

Powerwalk

Blev en riktig powerwalk för oss idag. Med tanke på att både jag och B fick motionera 1,5 timme innan det var dags för en ridtur så orkade jag helt enkelt inte göra annat än att skritta, sitta och hänga med. Så hon gick på lång tygel precis hela passet, tror aldrig det hänt under våra 2,5 år! Skitroligt. Visst, det gick i jävligt snabb skritt, men det var ändå skritt. Och så länge det är ren skritt, och inge passinslag eller att hon rullar över i trav så får hon skritta hur fort hon vill dessa dagar.

Skönt att slippa behöva jobba henne jämt. Brukar alltid få ta  tyglarna på hemvägen för att aktivera henne och få henne att tänka på annat. Idag så kom hon på sig själv med att det var skönare att ta det lite lungt bitvis, så det var roligt. Sen frustade och brummade hon otroooligt mycket!

Hästarna är så
himla söta när dom går och brummar såhär "hmmhmmhmhmmhmmhmm" och sen kommer världens frustning, hahahha.. Älskade lilla B.

Video

Se och hör! ;) Bellabus vägrade komma i hagen idag den lille råttan.Det jag gör när hon gör såhär (leker med mig) så leker jag tillbaka. Jag gör leken till min egen, och då ger hon tillslut upp. Detta tips fick jag av en mycket duktig tjej i somras när B började hålla på såhär igen, och det fungerar. Jag trodde inte det, men till och med på min bestämda tjej fungerade det. Tog endast 20min första ggn.

Tänkte jag skulle
berätta hur jag gör, som tips till er andra som kan ha svårt att hämta hästen. Till att börja med är det ledarskapet som inte är befäst när hästen håller på såhär.

Bellie ser det som en lek. För att göra det till min lek så gör jag exakt som henne, som en svans. Om hon skrittar i ett visst tempo, så gör jag det. Om hon tar trav tar jag trav.. etc. Och så håller jag på. När hon ger mig uppmärksamhet, dvs om hon stannar och tittar på mig, så vänder jag mig fort bort ifrån henne och gör något annat. Kanske sätter mig ner på huk och pillar, verkar allmänt intressant för henne. Kanske går bort till en annan häst och ger den godis, gör Bellie avundsjuk helt enkelt.

Så fort hon
tittar bort igen så går jag emot henne och gör det hon gör igen. Och när hon tittar på mig, fort vänd ryggen mot henne och igga. Gör något som hon tycker verkar intressant.

Tillslut, med tiden
, så får jag komma närmre och närmre, och tillslut ger hon upp. Några ggr får jag komma så nära att jag står vid hennes huvud, men så fort jag rör mig så flyr hon iväg igen. Haha. Så det kan ta ett tag och man bör vara på BRA humör och ha TÅLAMOD när man gör detta.

Idag tog det
som sagt 1,5-2 timmar för mig att få in henne. Men jag var glad hela tiden! :-) Blev ju varm, svettades ihjäl i -23 grader. Skönt de!

Kan tillägga att
jag inte lekte med henne helhjärtat idag, utan det är så mycket snö så jag orkar verkligen inte. Fick göra det i mån av ork helt enkelt, och det funkade ju det med. Även om det hade gått betydligt fortare om det inte varit snö ute.

Intressant

Det var väldigt många som tog åt sig av min diss idag. Såg att några skrivit att de absolut inte trodde det var vanligt att travare hamnade i fel händer, och att de allra flesta säljare kollar upp sin hästs blivande ägare.

Då undrar jag
, vilken drömvärld lever ni i? Vad underbart det hade varit om det hade varit så. :-) Då hade ju ingen häst behövt haft det dåligt.

Får upp en liten fundering då, varför tror ni travare fått det rykte de har inom "ridvärlden"? Varför tror ni att folk fortfarande blir helt chockade för att dom ser en travare som rids som INTE har avlånga travarmuskler? För att de hamnar i så bra och välmående hem och blir så väl omskötta och omskolade? Nja..

Jag är dundersäker
på att travarna fått alla sina rykten och fördomar tack vare folk som tar sig vatten över huvudet, dvs tar sig an en travhäst och sen har dom absolut ingen aning om hur de ska gå tillväga för att skola om den till en ridhäst. De tar inte hjälp, de tar till en massa dåliga hjälpmedel. Ämnet har varit uppe förut. De slänger på pessoabett och snoddar hit och dit för att på snabbast sätt få hästen att kröka på nacken.

Hur ofta är
det inte man ser en 12åring som fått sig en travare för att föräldrarna tyckte att "men oj vilken billig häst! den köper vi arne"..?

Hur ofta klickar
man inte in sig på en blogg och ser en stackare som fortf. har kvar alla travarmuskler och rids på diverse taskiga hjälpmedel på ett ofördelaktigt vis, trots att den varit så kallad ridtravare i flera år?? Väldigt ofta!

Jag kan själv
säga att jag varit en utav dessa som tagit mig vatten över huvudet, då jag inte visste bättre. Men hade nog förstånd att lämna tillbaka hästarna till ägaren (foderhästar), och inse att jag inte kunde lösa problemet. Fast jag kanske skulle ha satt på en snodd och slängt på ett pessoa? ;-) 

Dessutom blir
travarna tyvärr ofta vandringspokaler eftersom folk helt enkelt inte kan, har tid, eller lust med allt det krävs för att skola om hästen. Jag tycker avlivning är mycket bättre.


Dissar

Dissen går till folk som skänker alt. tar väldigt lite i pengar för sina hästar. Jag förstår verkligen inte hur man kan sälja en häst under 10.000.. Det skulle aldrig jag göra. Och skänka? Det är som att be om att sin häst ska sättas på närmsta slakttransport.

Skänker/säljer man
en häst mycket billigt, för ett par tusen eller två, så är det mycket stor risk att den hamnar i fel händer. För 'vem som helst' i princip kan ta över den då, eftersom den inte kostar något. Kostar däremot hästen 10.000:- så vet man iallafall att inte vem som helst tar den, för vem som helst pungar inte ut 10.000:- för en travare. Ja, det är till 90% travare jag pratar om här.

Passar även på
att slänga en diss till folk som hets-säljer sina hästar, eller de som desperat frågar runt om man kan ta sig an en häst FORT, för annars går den till slakt. Buhu. Hästen har det mycket bättre som död än att hets-skänkas till fel händer, vilket oftast händer. En människa som seriöst tänkt över sitt framtida hästköp tar inte an sig en häst i panik som annars slaktas dagen efter, varav anledningen till att de är stor risk att de hamnar hos fel människa, som bara tar sig an djuret för att det är synd om det för att det ska slaktas.

Film från idag

Gud så duktig min snutta är! Visst för att det kändes som att hon gick mycket bättre i vänstern idag, men det SYNS ju faktist jättemycket oxå! Jag är så lycklig som har henne. Min fina tjej.

Vad tycker ni?

BildBOMB från dagens ridpass

Här kommer en "liten" bildbomb. Enjoy!Bellsans bakben i stretching ;)

Markarbete

Idag var vi som sagt iväg till ridhuset och tränade markarbete. Jag körde lite travbommar, två små minihinder och så kom jag på galoppbommar i vänster varv när hon hade vänster galopp.

Hon var super idag! Hon var trött efter samlingen i tömkörningen igår, hon var verkligen loj på framridningen. Hon ville gå i en mycket lång och låg form, vilket hon absolut fick göra. Hon var väldigt lugn och fin, inte alls sådär på som hon kan bli när det vankas hoppning.

Idag hittade jag fler nya knappar på B! Det är så himla kul. Jag testade göra ett knep jag fick göra på Donna för att hon skulle hålla galoppen. Det enkla knepet var att ge mindre hjälper. Så jag testade att i princip inte göra nånting för att hon skulle hålla vänstergaloppen och även landa i rätt galopp, och hon blev genast mycket finare och gick mer för egen motor i vänstern utan att bryta av till trav. Visst gjorde hon det ett antal ggr oxå, men överlag kändes hon finare än vanligt! Sen tror jag tömkörningen redan börjat stärka henne, för hon gick mycket mer "samlat" än hon brukar oxå, och som sagt mycket mer självgående.

Är väldigt nöjd
över dagens ridpass!

Sedan tänkte jag berätta att nu är det NÄRA att jag får lasta henne helt utan problem. Emma får slinka in och hjälpa oss ibland, men på slutet idag när vi skulle åka iväg så såg vi till att jag kunde lasta henne själv, backa och gå in igen.

När vi skulle
hemåt så provade jag helt själv, fast på ett annat vis, det som Emma brukar komma in och hjälpa med. Och det fungerade faktist bättre för oss! Så Bellan följde med mig in flera ggr, dock med en tvekan innan, så vi gav oss inte förrän hon hade fokus på mig och följde mig in. Och det gjorde hon! :-D Min älskade fis.

Nu ska jag klippa ihop lite bilder och film.

At school

Sitter på skolan nu. Slutar om drygt 40 min, skönt! Då bär det av till stallet och en tripp till ridhuset. Kommer lite film och bilder ikväll!

Dagens fråga

Fick just en intressant fundering...

Ni som tävlar, tävlar ni i en gren endast, eller 2/fler? Vilka grenar? Ni som bara tävlar en gren, varför?
Tömkörning för B

Emma tömkörde som sagt B förut. Och av vad jag kunde läsa från smset gick det galet bra! :-D

"Fy fan vad fint hon jobbade idag, körde massor av övergångar och fick några riktigt fina samlingar i båda galopperna och även i traven. :) Hon tog varenda v.fattning för liten hjälp, man brukar behöva visa henne lite tydligare där. Världens bästa Bellie <3"

Bellan är tömkörd 3ggr nu och Emma är så sjukt duktig! Helt insane. Ska bli intressant att följa med ut något när hon tömkör henne. :-D

Mitt nästa sadelköp..

.. blir en ny hoppsadel. Har ju gått och spånat nu ett tag, och B är rätt svår att hitta sadel till. Men genom att ha testat drygt 30 sadlar har jag ett bra hum om vad som skulle kunna vara något. Blir dock inte förrän mot sommaren, har inte råd att lägga ut större klumpsummor nu. Och spara är jag inte duktig på alls. ;)

Det blir antingen
en Bates Momentum, Elevation eller Pessoa Legacy, beroende på vilken/om någon passar, och vilken jag gillar bäst.

Det lutar mest åt Bates. Dock blir jag lite förvirrad, har inte riktigt förstått om Momentumen endast finns med mockasits/vulster? För på vissa annonser är det en sadel i helt läder, och ändå står det Momentum. Så antingen vet dom inte vilken modell dom har, eller så finns den i både och. Någon som vet?

Annars är jag
mest sugen på Elevationen. Den är tycker jag ser rakast ut (tittar på flertal bilder) och har sittpunkten långt fram. Man kan även byta knästöd på Bates-sadlarna, vilket man inte kan på Pessoan.

Någon som har
någon av dessa sadlar/ridit i dom och kan säga vad ni tycker om dom?


Bates ElevationBates Momentum


Pessoa Legacy XP3

Hade dock velat ha mörkbrun sadel.. men det finns tyvärr inte i dessa modeller. Legacyn har finast färg till fux om jag måste välja..Btw vad gillar ni Bellan i denna färg på hopputrustning?

Slapp dag

Varit på skolan idag, läste om lite olika. Så har med mig en hel del buntar papper hem som jag ska plugga på.. :-) Har en KUNG praktikplats på G oxå!! Jag hoppas verkligen på denna, får besked nånting framöver. Förhoppningsvis imorgon.

Idag blire inget stall för mig, isf skulle det ha blivit efter 5 och det känns så stressigt. Emma skulle ta ut och tömköra Bellabus idag, TACK! Så update om det senare.Musse låg och vaktade mina nytvättade underkläder idag när jag kom hem! ;) Han förfyller verkligen min dag denhär killen.... big love!

Vilken färg?

Vilken färg tycker ni Bellan passar bäst i?


ljusrosa


svart m. rött


vitt


ljusgrönt


marinblått


rött


lila


grått

limegrönt


ljusblått

Själv gillar jag verkligen mitt marinblåa schabrak, hon är även fin i det röda, lila och i grått! Vet inte riktigt vad jag ska köpa nästa gång.. haha, svårt svårt.. Är lite sugen på blått/rött, från Hööks.. Hm.. Tyck till!Svar till frågestunden

Wow ni gav verkligen järnet denna gång! ;) Massa roliga frågor att besvara. *Gilla* :D

Felicia: Har också en travare som jag håller på att utbilda, skulle behöva lit tips när det gäller bett och galopp. Han är rätt känslig i munnen, men lyssnar inte om bettet är för snällt.. Tips?

Lite bra galoppövningar vore bra också, har inte kommit igång med galoppen på honom alls än! Har börjat i skritt och trav, men snart är det dags för steg 3!

Gör du din bloggdesign/header själv? =)

MVH Felicia och Stardom!


Svar: Lyssnar inte hästen så behöver den mer träning helt enkelt. Dressyr, dressyr och åter dressyr. När hästen inte lyssnar är det brist på kommunikationen, och då är det även den som ska tränas upp.

Galoppövningar.. Menar du övningar för att stärka galoppen då eller menar du att du undrar hur man kan lära in galoppskänkeln? (Tänkte eftersom ni inte kommit igång alls som du skriver)

För att stärka galoppen så är det som med allt annat bakdelen man vill stärka. Klättring, mycket skritt, mycket ridning offroad (rakt ut i skogen bland stockar och sten), galoppfattningar, övergångar. Ja det finns väldigt mycket!

För att lära in galoppskänkel finns tusen olika vis, och olika metoder fungerar på olika hästar. För vissa fungerar det att lära in över/innan små hinder, bommar, för vissa att ge en tydlig skänkel för galopp och ställa hästen lite åt motsatt håll etc.

Det är en kompis som gör min header. :-)

Jessica: Ska du någon gång ta föl på B?

Svar:
Det är inget jag har planer på, men nog har tanken slagit mig. Det är nog möjligt någon gång i framtiden! :-)

Ida: Är B din första häst eller fanns det någon annan innan henne? :)

Svar: Hon är min första egna häst. Innan henne hade jag tre olika foderhästar. Ett russ och två vbltravare.

Matilda: Hade du svårt att lära din häst gå på tygel??
Hur länge har du ridit?
Kommer du jobba med hästar när du blir stor??

Svar:
Jag har lite svårt för det uttrycket, men jag antar att du menar om jag hade svårt att rida henne i en för henne korrekt ändamålsenlig form? Eftersom jag inte kunde rida hästar korrekt när jag köpte B så tog det ett tag innan poletten trillade ner och jag förstod hur det skulle kännas när det var rätt. Att rida en häst i form är något som krävs utav ryttaren, inget som hästen ska lära sig. Allt beror på hur man rider. En bra tränare som man själv och hästen trivs med är A och O.

Jag har ridit i 4 år.

Nej, jag kommer inte jobba med hästar i framtiden. Jag kommer jobba som undersköterska. :-)

Rebecca: Vad är det som gör Teknasadeln så speciell och var är egentligen skillnaden från andra sadlar? Varför tycker du så mycket om den?? :)

Svar:
Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka frågan, men jag antar att du syftar på att jag skrivit att den passar så många och de hästarna den legat på går 100ggr bättre i den, än utan sadel och än med någon annan sadel (som passar)? Jag vet faktist inte vad exakt som gör att den ligger så bra på många hästar, men jag skulle kunna tro att det kan ha lite att göra med att det är rundbossor på den, och inte kilbossor. Har du kilbossor är det nog ganska begränsat på vilken hästrygg sadeln kan ligga bra på då de trycks in om den råkar vara något för rak. Men detta är bara en liten teori jag har. Har inte funderat något på det alls, är bara nöjd med läget. Haha. ;)

Varför jag tycker om den är för att den har allt en dressyrsadel ska ha för min kropp, djup sits, lagom mjuk, sittpunkten långt fram och stora knästöd. Min häst går superbra i denna och känner minsta lilla hjälp jag ger vilket gör att det går bättre att kommunicera än i en annan sadel. Jag skulle tro att delvis gillar hon denna sadel pga den lämnar bakre delen av ryggen fri tack vare rundbossorna.

Beatrice: Vad är det bäst du köpt till Bellie?

Vad jag fattade som har du kille, vad säger han om att du är i stallet och så? (: (har en kille som inte är så förtjust i hästar, och där med tycker han att jag kan vara för mycket i stallet -.-)

Svar:
Tekna-sadeln! Haha oväntat va? (A) Känner mig något tjatig ang. den.

Jajjemen det stämmer. Han tycker det är jättekul att jag har en hobby. Han säger att så länge det inte blir ett problem så gör det inte han något alls. (Och med ett problem tänker han på att jag skulle skita i hemmets sysslor, att bara han fick göra allt sånt själv.) Han själv tycker inte alls om att vara i stallet. :-)

Julia: Hade Bellie gått på travet innan du köpte henne?

Hur mycket kunde hon då/ hur mycket har du behövt lära henne?

Hur länge har du haft Bellie?

Svar:
Hon blev trav- och montétränad från 2 års ålder till 8 års ålder då jag köpte henne. Hon kunde ingenting, inte galoppskänkel, ingenting ridmässigt alls. Så det blev att lära om, lära rätt, helt från början.

Jag har haft henne sedan augusti 08, alltså 2,5 år nu.

Alexandra: Jag har några frågor om din hästhistoria.
Vad har du ridit för hästar? har du provat på islandshästar och vad tyckte du om dem i så fall? :)

Vad är det du pluggar till? :)


Svar:
Jadu, spännande fråga ändå! Jag började min ridning på basjkirhästar, sedan har jag varit medryttare på olika travare, en shirehäst, hm.. sedan har jag ridit många ridskoleponnys av olika slag, även storhästar där. Vänners travare och ponnysar. Lite av varje!

Har även ridit islandshästar ja, en gång på turridning och en gång följde jag med en kompis och red en islänning. Vad jag tycker om dom? Jadu dom är nog som vilken annan häst som helst i mitt tycke, allt är individuellt. Förutom att de har 1-2 extra gångarter. Men dom är goa och mysiga som de flesta ponnysar tycker jag! :)

Jag pluggar till undersköterska.

Emelie: Vad är ditt mål med Bellie i framtiden? =)
Satsar ni på något speciellt, t ex hopp eller dressyr?
Vill/ska du tävla med henne i någon gren?

Vad vill du jobba med när du blir stor?

Svar:
Jag har mest enkla, kortsiktiga mål. Mitt mål nu är att få vänsterfattningarna att sitta, och stärka vänstergaloppen mer. Jag vill ut på en LD hopp och en LC dressyr oxå, så småningom.

Vi satsar på både hoppning och dressyr. Jag älskar båda grenarna! Båda har sin tjusning.  Det är tänkt att vi ska tävla i båda två när den tiden är inne.

Jag vet inte ännu, trivs jättebra på mitt jobb inom hemtjänsten. Men det finns massor av jobb som undersköterska, så vi får se var jag hamnar! :-) Har inga speciella drömmar om det faktist.

Jenny: Jag skulle vilja veta varför du fastnade för just Bellie? Provred du många hästar innan du hittade henne? Vad är era kortsiktiga planer och vad är era långsiktiga planer och mål?

Svar:
Det var inget speciellt. Jag var ung och dum, haha. Impulsiv. Och eftersom det endast var på foder jag skulle ha henne så sa jag att jag tog henne direkt. Jag tog vad som helst då, jag var så exhalterad och förväntansfull så jag tog alltid första bästa häst- som tyvärr fick åka tillbaka efter några månader. Men B var för senare köp, och efter 2 mån var hon min.

Jag provred faktist en travare för köp innan Bellie, men vi klickade inte alls. Så där är jag glad att jag kunde tagga ner lite, och inte bara tog honom! De kändes betydligt allvarligare att köpa.

Våra kortsiktiga planer är att vänsterfattningarna ska sitta, samt att komma ut på lokala tävlingar i hopp- och dressyr. Lägre klasser, LD och LC. De är de planer jag har. Har alltid sagt att "vi kommer dit vi kommer" helt enkelt! :-)

Mikaela: Har du några förslag på övningar som stärker galoppen? Hur har du lärt dig massera, självlärd eller gått någon kurs? :)
tror även många vill höra lite om tekna sadeln, jag förstår inte det här med utbytbara koppjärn, hur fungerar det? kan man göra det själv och är det så på Teknan? :D

Svar:
Det som stärker bakdelen överlag. Klättring, mycket skritt offroad (i skog och mark), galoppfattningar, övergångar. Ja allt som stärker bakdelen! :-) Det är galoppfattningen som avgör kvalitén i galoppen.

I 2,5 års tid nu har jag haft ute equiterapeut och massör åt Bellie, vilket gjort att jag lärt mig en hel del under mina hemläxor jag fått för att få bort spänningar och andra små tips och trix. Man lär sig en hel del och det är superkul!

Tekna har inte utbytbara koppjärn, det är omvärmningsbar bom på den. Det innebär att någon (ofta en sadelförsäljare) sätter in sadeln i en maskin och låter den vara där i 24 tim, på så sätt värmer den om bommen antingen bredare eller smalare.

En sadel med utbytbara koppjärn byter man enkelt bomvidden på själv. Finns skruvar under sadeln vid framvalvet, man skruvar lös dem och sedan kommer ett par skruvar till som sitter i själva koppjärnet. Man tar lös dom oxå och sedan slänger man bara in ett nytt koppjärn, skruvar tillbaka skruvarna och voila! Du har en ny bomvidd på sadeln.

Ella: vad kostade din häst? hur lärde du henne att galoppera och hoppa? kram

Svar:
Hon kostade 7000:- (nerprutad från 15000:-). Jag ställde henne extra utåt, la en kraftig galoppskänkel och smackade en gång. Hoppa gör hon bara man styr på ett hinder. :-)

Elin: Hej! :) Jag har också en travare, så jag har en del frågor..

- Har du/haft problem med att hon lägger tungan över bettet vid ridning? Travare är ju experter på det.


- Har du några tips på övningar för att stärka galoppen/bygga muskler i rygg och bakdel?.


- Hur är B i galoppen? Samlad och kontrollerad eller är hon en racer? :)


Svar:
Nej det har jag aldrig haft problem med. Det hela handlar om att hästen ska acceptera hand och bett, och när man skolar om en travare så är det bland de första de måste lära sig, att acceptera handen och bettet. Har faktist aldrig stött på en travare som lagt tungan över bettet. Tror inte det har något med rasen att göra egentligen. :-)

Se mina svar ang. detta lite längre upp. :-)

Eftersom vi direkt la krut på dressyren när jag köpte henne så är hon nu en välriden, lyhörd häst som lyssnar på sin ryttare och de hjälper jag ger. Så vill jag att hon ska raca så gör hon det, och vill jag att hon ska arbeta samlat så gör hon det. Det har med styrka och kommunikation att göra.

L: Såg eran senaste film där det var mycket galopp! Bellan har verkligen en fin galopp! Nästan ingen "travar-galopp" alls. VÄldigt sällan man ser det tycker jag :) GOOD JOB! Hade hon "travar-galopp" förut? och hur har du isåfall gjort för att träna bort den? (Med travar-galopp menar jag när de galopperar med frambenen och travar med bakbenen, tror du vet vad jag menar)Antar att det är långsiktig och stärkande arbete som gäller? Några bra tips? Kram

Svar: Bellan har alltid haft en ren galopp, hon har aldrig haft tendenser att trava bak och galoppera fram t.ex. Hon har haft en fin grundgalopp att jobba med.

För att stärka galoppen så vill man åt bakdelen, så träna träna träna! :-) Har skrivit massa tips om stärkande övningar i några svar ovan här.

Victoria: har du några bra hoppövningar och galoppövningar ? :)

Hade bellie en travgalopp förut? om hon hade det hur tränade du bort det ?

Svar: Hoppövningar finns det massvis utav, jag vet en hel del. Men det beror liksom på vad man vill uppnå, så fråga gärna om du har en specifik fundering ang. någon hoppövning. :-) Galoppövning, det är samma där. Beror helt på vad du vill uppnå, finns en uppsjö av övningar. Men som sagt, kom gärna med en mer specifik fundering så ska jag se om jag kan hjälpa till. Alla övergångar är bra, galopp/trav/galopp/trav etc, och även galoppintervaller, galoppbommar. Ja allt, som sagt det beror på syftet och vad man vill uppnå. :-)

Nej det hade hon inte. :-) 

Maja: Är det bara jag som fått för mig det eller är det inte så vanligt att ett varmblod är fux?
Hon är jättefin och ser verkligen väldigt trevlig ut.

Har ni varit med på någon tävling/clear round?

Tog det lång tid innan det började hända något med henne, tänkter på muskler och utbildning?
Har hon fattat snabbt eller tar det sin lilla tid?

Jag har haft ett varmblod och han fick snabbt muskler och blev biffig men han kunde lika snabbt tappa dem om man inte höll honom i trim, tänkte om det var samma för Bella. Han var väldigt lättlärd även om han hade vissa svårigheter och det tog ett tag innan han kunde det bra. Som tex med galoppen, han förstod snabbt vad det var jag ville, men tog tid innan vi var där att han fattade den när jag gav fattning till det, har det varit samma för er?

Svar: Nu tog jag mig friheten att dela upp dina frågor i stycken. Hoppas det var OK.

Det är nog bara du, det är ganska vanligt att travare är fux. Kikar man runt på hästnet dyker det upp flera st, och jag stöter på travarfuxar både här och där när jag surfar runt. Tack så mycket för komplimangen!

Ja vi har varit med på en hel del små CR-tävlingar i hoppning, och en i dressyr.

Hm.. ja, det tog nog bra med tid, men det berodde nog på att jag inte var så haj på ridning själv då. Utan det tog ett tag innan poletten trillade ner för mig. Men nog hände det en hel del med hennes muskler även i början, jag klättrade väldigt mycket, skrittade mycket och gjorde allmänt stärkande övningar för att hon skulle bygga om och bygga rätt muskler för ridning. Utbildningen var det ungefär likadant, vi var lika gröna både B och jag. Vi lär oss tillsammans, hela tiden. Vilket gör att saker och ting tar lite extra tid. Vilket iofs kan vara bra.

Nej galoppfattningarna har hon fattat från första början. Skulle tro att det mest beror på att jag aldrig lät henne springa in i galoppen, utan lärde henne just fattningar redan från början. Efter första ggn förstod hon vad jag ville, men jag fick använda lite grövre hjälper.

Emelie
: Finns det några nackdelar med ett rakt tränsbett?
Blir det någon direkt skillnad mellan fasta och lösa bettringar på ett rakt bett?

Svar:
Jag brukar säga att det är hästen som får välja vilken mundel den vill ha. Det finns nackdelar med alla bett, allt beror på vad man är ute efter. Tryck på tungan, tryck på lanerna, tungfrihet, osv. Det ena drabbar det andra tycker jag. Så allt är upp till hästen! :-)

Ett bett med fasta ringar ligger stabilare i munnen på hästen, vilket många gillar.

 

 


Svaga människor

Jag tycker det är trist med folk som måste klanka ner på andra för att få klättra upp några steg själv. Jag tycker synd om dom, det måste ju vara jättejobbigt att gå runt att känna så negativ avundsjuka och/eller så dålig självkänsla/självförtroende att man söker svagheter hos andra, bara för att få känna sig bättre? Det måste vara jättejobbigt att inte kunna glädjas över andras framsteg och framgångar.

Folk som bara
måste döma andra, leta fel, leta brister. Bara för att få döma.. Och det värsta av allt, ni kan inte stå för vad ni tycker! Jag tycker det är så otroligt pinsamt, nästan så att jag skäms åt er. Hur kan ni gilla er själva när ni skrivit en elak kommentar, medvetet, och dessutom inte fyllt i vilka ni är? Så fruktansvärt patetiskt. Var har ni stoltheten? Ni kränker ju er själva för tusan!

Som i ridningen. Jag tror de flesta har en tränare de trivs med och som följt en som ekipage ett tag, som vet vad man behöver för att utvecklas, som vet vad man klarar av för stunden och som vet exakt vad, när och hur man ska korrigera något.

Det har jag. Jag har Emma, som tränat mig och Bella i nu 2,5 år. Som känner oss utan och innan, som vet exakt vad vi behöver för typ träning, som ser exakt vad som behöver korrigeras och när. Hon vet exakt när vi måste ta ett steg bakåt och vänta ut mig för att mitt psykiska inte alltid hänger med, hon vet precis vad vi behöver för att utvecklas som ekipage, och när någon av mig och B måste vänta lite för att kunna hänga med varandra tillsammans. Hon vet precis när det blir för mycket för någon av mig och B, och alltid har hon en lösning på våra problem. Och det viktigaste, hon har alltid en plan, ett sunt tankesätt.

Jag behöver inte era påhopp och destruktiva kritik. Det är NI som behöver ändra er, det är ni som behöver hjälp. Inte jag eller min häst. Vi har läget så under kontroll, det har inte ni.

Innan ni postar
en destruktiv, eller anonym kommentar igen, så fundera på varför ni gör det, vad ni får ut av det och vad det är som gör att ni är så svaga, och varför ni inte kan stå för era åsikter.

Idag..

.. får Bellabus vila. Har nyss kommit hem från skolan jag, haft lite roliga saker för oss idag! Haha. Satt kateter på låtsaspuppor och fått träna på den biten, även blodtryck. Väntar nu på att min Erik ska hämta upp mig, så lär vi fara hem till honom och bara ha det trevligt idag/ikväll. :-)

Svaren till frågestunden
kommer idag/senare mot kvällen, så nu är sista chansen! :-)

At work

Sitter nu på jobbet. Ska strax gå iväg och göra lite ärenden! ;) Trevligt trevligt. Sedan kommer älsklingen och hämtar mig, sen far vi och handlar lite för det finns typ ingenting där hemma nu. Och jag behöver mjölk, frosties, bregott och listerine för att min vardag där ska fungera! Haha. ;-)

Ville bara påminna om frågestunden oxå. Ni har frågat massor av frågor denna gång, vilket är suuuperkul! Den avslutas troligtvis imorgon, men som sagt senast fredag. Har ju fått en hel del som sagt, så varför dra ut på svaren. ;)

Jo Bellan och Emma hittar nog på något idag skulle jag tro, eller om hon vilar? Jag vet inte. Lär få update senare iallafall. Imorgon tror jag hon får vila om hon inte vilat idag, för jag ska hoppträna Donna ifall vi får en plats i gruppen imöra.

Hjälmen har anlänt

Idag kom äntligen JW-hjälmen jag köpt! Vet inte om jag inbillar mig men nu tycker jag helt plötsligt att även 56an ger mig stort huvud. Kanske beror på att jag köpt en Classic och ingen Wellington, som jag provade. Menmen, så äre! Den var iaf bra i storlek än så länge, så får väl hoppas de fortsätter så. Och att jag inte ser alltför muppig i den, då åker den nog ut på annons.

Har ingen kamera hemma för tillfället så kan ej fota egna bilder på den. :>


Tömkörning

Igår hade jag pluggdag, trodde jag hade massor att ta igen på skolan eftersom jag varit lite omotiverad innan lovet. Men jag hade inte mycket alls! Dock ett prov som jag inte tränat på/gjort, som jag ska göra idag. Fick hem att träna på det igår, så det har jag gjort iallafall. Kommer jag ihåg allt lika bra som jag gör nu, när jag ska göra provet, så blire lätt MVG! ;) Hihi.

Ja iallafall, Emma tömkörde Bellan ute på vägarna igår. Alla gångarter. Öppna, galoppfattningar och avsaktning, och Bellan hade skött sig super och varit jätteduktig. Tänkte jag skulle gå med någon gång när hon tömkör, skulle vara himla kul att se B under sånt arbete.

Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra

Hästar är mitt liv. Det finns inget bättre svar än så egentligen. Ridning fårmig att koppla bort "verkligheten" och bara leva i nuet, fokusera på det jag gör för stunden. Känslan av att samarbeta med hästen är oslagbar, minsta lilla framsteg så svävar jag på moln.


Frågestund!

Jag kör igång en liten frågestund tänkte jag. Mina läsare har ökat en del de sista 2veckorna så jag tänkte att det kanske finns en del funderingar..?

Så har ni någon fundering så fråga på! Gällande mitt liv, min häst, hennes liv innan hon kom hit, min bakgrund inom ridningen, mitt liv utöver ridningen, utrustning, träning, tävling, mål.. Ja vad som helst helt enkelt!

Jag får se när den avslutas, senast fredag iallafall. :-)Film från hoppningen

Slänger upp en film oxå! :-)


Jag vill hissa...

...alla underbara och goa läsare som är så fina emot mig och B! Ni vet vilka ni är. Jag uppskattar verkligen erat fina beröm och eran konstruktiva kritik, det ska ni veta. Även om jag inte svarar på varje kommentar så uppskattar jag vartenda litet ord ni skriver. Jag uppskattar alltid ärlighet och rakhet, folk som vågar vara sig själv och vågar stå för vad de tycker.

Cred till er!

Dagens bilder (hoppningen)

Här kommer lite bilder från dagens ridpass. :-)


Hoppning

Hoppade Bellabus idag i ridhuset. Jag var väldigt spänd och stel och hade prestationsångest, så det gick inte alltför bra i början. Sedan släppte jag lite på min spändhet och då blev det mycket bättre. Kan inte säga att det var något kanonpass, men B skötte sig som hon skulle och hoppade allt utan tvivel. När vi väl fick till det kändes de kanon! Fick till några vänstergalopper efter hindren, men det var lite svårt idag. ;)

Tog Jossans övning btw. Hade hindren som ett V. :-) Jaja, nu sitter jag och fikar. Ska strax ut i stallet och rida Kickan i paddocken.

Bilder och film
kommer ikväll nån gång! ;)

Tips på hoppövning?

Imorgon är det ju min Bellas tur att hoppa, och jag tänkte höra om någon här har någon bra hoppövning att tipsa om? Det jag tänkte fokusera på är; att kunna landa i rätt galopp, samt att bibehålla galoppen till nästa hinder.

Det jag funderar på är om jag ska ställa upp några hinder lodrätt på medellinjen och hoppa från antingen A eller C, uppåt, och sedan svänga typ varannan höger, varannan vänster. På så sätt kan vi träna på att landa i rätt galopp på ett enkelt sätt, det svåra blir att behålla vänstern på rakt spår, och rakt emot ett hinder. Men det kan bli en bra utmaning för oss! :-)

Har ni något bra förslag så skriv gärna!

Film

Film från dagens hoppning. :-) Donnatellan är ingen lätt nöt att knäcka, man får ta det på hennes villkor. Men hon är superhärlig! Ska bli superkul att börja hoppträna i grupp med henne så småningom.


Bilder från hoppningen

Här kommer lite bilder från dagens ridning på Donnisen!


Är hon inte fin? Dock lite småfet! ;)

Ridit med Sandra och Anna

Var iväg innan hoppningen till Sandras medryttarhästar, och följde med ut på en sväng. Jag red Lillan i min Tekna, och även den hästen gjorde framsteg! Jag brukar inte få henne att slappna av och söka sig mot ett stöd och en låg form, utan hon bara rycker med huvve ungefär. Men nu så slappnade hon av riktigt bra och sökte sig mot rätt väg iallafall. :-) Superkul!

Hoppning

Jag och Emma var som sagt iväg till ridhuset och hoppade Donna idag. Gick skitbra!! Förutom att när vi kom fram och jag skulle sätta på hjälmen kom jag på att hjälmen VAR HEMMA. Haha smart! Så tyvärr fick Emma åka hem och hämta den åt mig. Dock började jag skritta och trava fram så hon var framriden då Emma kom tbx.

Gick super att hoppa! Hon är så sjukt jävla rolig att hoppa så de finns inte. Hihi! :-D Hoppade ett lågt hinder och tränade på att hålla kvar galoppen efteråt, på volt. Samma som jag och B körde sist fast bara ett hinder idag.

Kommer lite bilder och ev. en kort film ikväll. :-D

Bilder från häromdagen

Emma och jag red ju ut med Kickan och Bellan häromdagen, till långa rakbanan i skogen. Här kommer ett par bilder:


Jag rakade Bellabus innan ridturen. Vart kanon! Inte en droppe svett.

Smider planer

Har så härliga planer inför helgen! Hihi. Är så peppad så. Imorgon ska jag först iväg med Sandra till hennes medryttarhästar, jag ska rida Lillan. Som är störst av dom btw! Haha. Sedan åker jag vidare till "mitt" stall, Bellan ska vila imorgon, men jag och Emma åker till ridhuset med Donna. Jag ska hoppa henne, ska bli sjukt kul! Hoppade ju henne i somras en del, men var så osäker då så de var inte alla ggr de gick vägen. Nu har jag betydligt mer självförtroende så de borde gå suveränt.

Sedan på söndag ska jag iväg och hoppa Bellan, ska bli väldigt roligt. Det lär ju minst sagt Bellabus själv tycka oxå! ;) Hihi.

Vad är era helg-planer? :D

Hissar

Jag hissar Hööks nya kollektion för vår/sommar. Skitfina grejer som absolut kan komma att bli Bellans så småningom! ;)Riktigt snygga grejer! Tränset kommer inhandlas snarast, är ju på jakt efter ett par nya tyglar då hon trampat sönder sina hopptyglar, så varför inte köpa ett helt träns till samma låga pris som ett par tyglar liksom. :-)

Film (dressyr, barbacka)

Här kommer filmen! Är så otroligt nöjd över min fina pärla. Och även över mig själv, ärligt talat trodde jag inte alls att jag kunde sitta på henne och samtidigt rida i djupare snö. Och absolut inte galoppera på volt.. har haft stora problem att rida barbacka på volt. Men se! De gick.. Och det tog 2 års träning för mig att kunna sitta ner i traven över huvudtaget.

Så jag är mer än nöjd!Vad tycker ni?

Bildbomb från barbackadressyren

Slänger in lite bilder här så ni får kika medans jag gör iordning filmen. :-)


Är hon inte vacker min prinsessa? Gud så jag älskar henne!

Tekna har gjort det igen!

Följde med Sandra till hennes tre medryttarhästar förut. Tog med mig mina två sadlar för vi skulle testa hur dom låg, och Teknan låg bra på alla 3 trots olika ryggar. Nu har jag lagt den på 7 hästar och den passar samtliga.

När Sandra red
fick Poppe ett helt annat steg i skritten, luftigare och mer bogfritt. Poppe TRAVADE rent i denna sadel!! Annars är Poppe en häst med väldigt mycket pass-tendenser, och det är otroligt svårt att få trav i honom. Man får ett par två steg i trav, men sen äre passgång. Nu travade han i princip HELA tiden. Helt otroligt!! Sandra fick även en jättefin, lodrät sits och hon gillade sadeln starkt.

Förstår ni?!
Ännu en bekräftelse på att Tekna is the shit! :D:D
JAG ÄR SÅ STOLT ÖVER DOM! :D

Barbackadressyr

Sandra kom ut och fotade mig och B när jag red dressyr barbacka. Gick så underbart bra! Är så lycklig över min fina tjej. Hon var verkligen sjukt trevlig att rida trots att det var lite snö på vissa ställen, alltså lite mer snö. Skritt, trav och galopp på 8 minuter. Skrittade av och skrittade fram typ 15min ute på vägarna där det var plogat. Hon var så otroligt fin i galoppen, jättetrevligt tempo utan att hon försökte öka. I traven var hon oxå skitfin, bara att jag tappade balans och råkade dra henne i munnen nåra ggr. Men hon överlevde, hehe. ;)

Kommer bild och
film ikväll, och denna gång är GALOPP med! (Har fått många förfrågningar om att lägga ut en film som innehåller galopp) Så here it comes. :-)

Tills dess, HAVE FUN! :D

Ny header

Vad gillar ni den nya headern? Camilla som gjort även denna, hon är så otroligt duktig! Dock var det jag som valde bilderna denna gång. Det vart kanske lite rörigt med så många, men jag gillar den iallafall! :-D

Gamla

Bloppis!

Kör en bloppis igen dels för att jag en hel del nya läsare, dels för att jag vill få iväg grejerna snarast.


Grymt fint ulltäcke, gråsvart-aktigt med lila kanter. Använt 2ggr, 135cm. 250:- (värt 449:-)


Bästa dressyrgjorden jag ägt. Säljes pga den blev för lång när jag bytte dressyrsadel. Otroligt mjuk, kan omöjligt skava nånstans. 70cm. 350:- Ord.pris 599:-


Dressyrschabrak Capriati, strl Full. Använt 2ggr. 150:-


Schabrak allround, Full. Fint skick. 50:-


Säkerhetsväst Jacson, vuxen XS. Använd 3ggr.
Passar mig som är 34/36. 900:- Ord. pris 1500:-


Hoppschabrak, strl Full. Använt 2-3ggr. 150:-

Det var nog allt för denhär ggn! :-) Priserna är ev. diskuterbara, skriv vid intresse/fler bilder!

Frakt:
- Schabrak 50-60:-
- Täcke ca 70:-
- Säkerhetsväst 70:-
- Sadelgjord 30-50:-

För mer exakt, skriv! :-)

Namnam!

Slängde nyss ihop en sats knäck och lite kolakakor, sjukt gott! Jag lyckas verkligen med kolakakor, varje gång. Haha typ det enda som går vägen i köket för mig. ;) Godast är dom direkt från ugn, varma och mjuka :D


Slapp kväll

Jag förtjänar en riktigt slapp och härlig kväll. Fy satan vilket väder det är ute.. Och vi tog oss ju till ridhuset förut, med lilla Kickis. Dock hade vi missat att de hade Ted-träning där, haha! Men Maggan lät Emma rida en sväng ändå.

Nu har jag käkat godmat och min toffefee tog tyvärr slut fort som attan.. Så funderar på att baka något eller så. ;) Sitter och lyssnar på min älskade Brittan oxå!! Love her. :-D Alltid gjort!


Underbar häst i snöstorm!

Red ut på min fantastiskt fina lilla tjej idag. Barbacka, 30 min. Det verkligen STORMAR och snöar samtidigt här, så i början var hon lite knepig. Körde ut rumpan så fort jag kortade tyglarna och gissade på att vi skulle flytta hit och dit, haha. Men efter ett tag vart hon väldigt medgörlig, så började trava lite och jesus så fin hon var! Sedan tog jag någon galopp, och den var jättefin. På hemvägen vart hon grymt taggad, och när jag la en galoppskänkel så jävlar flög hon i luften och studsade upp o ner, bytte galopp och hade sig, så fick sakta av tills hon taggade ner.

Efter en liten bit
så tänkte jag att eftersom hon är så grymt känslig och laddad idag så provar jag att inte röra henne med skänklarna i fattningen, så jag vinklade bara höger höft ytterst lite, och WOW vilken jädra fattning!!! Helt fantastisk, och vilken galopp sen. Det var verkligen magiskt! Vi rullade på där i en grym galopp med mycket power, balans och bärighet. Vilken känsla... Bland de bästa jag upplevt på henne tror jag! Efter det hoppade jag av och gick med henne hem, för det blåste riktigt illa efter galoppen, så det kändes inte rätt att kräva något av henne då.

Nu står hon
inne med hö och vatten i en box och vilar upp sig lite, fast ja.. om hon är så sugen på det vet jag inte, hon sket i höet och vattnet och visar mest att hon vill ut igen. Hah! :p

Snart kommer Sandra, och då ska vi åka iväg med Emma och Kickan till ridhuset. :>


Tjah! ;)

Vet inte riktigt vilken tid jag far till stallet idag, har ej fått svar från Emma än. Vi ska åka med hennes häst/hästar till ridhuset idag, och jag ska självklart fota! Superkul. Sen ska jag rida Bellabus en sväng, har ej bestämt vad vi ska göra, men en skogstur av något slag.

Vad ska ni hitta på med era filurer idag?

Skönt!

Har precis gjort mina situps och stretchövningar, även gått ner i spagat ett par ggr på varje ben. Så skönt det är efteråt! Man blir en ny människa, haha. Jag måste börja bli lite duktigare nu, har slarvat otroligt mycket med mina övningar på naprapats beordran. Men trots detta har jag varit rak i bäckenet de senaste 2-3 månaderna vilket är otroligt skönt. Det säger ju en hel del, med tanke på att jag inte tränat nånting alls typ. Och förut behövde jag göra det varannan dag för att vara rak i bäckenet. Skönt!

Ska kika runt på lite mer roliga övningar för att töja ut kroppen min ytterligare. Vill verkligen kunna gå ner i split oxå! Inte bara spagat. :-D Haha. Ne nu äre nog bedtime snart, om jag kommer härifrån nån gång, haha!...

Kul att ni gillade
massage-inlägget och att jag kan inspirera andra att ge deras hästar massage. Hm... undra hur ofta jag ska ha dom då :o Får fundera på saken!

Dagens frågaDet är bara att fylla i ditt svar! :-)

Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst* Lekfull
* Smart
* Känslig
* Har mycket humör
* Ger allt när man får henne på sin sida

Videoblogg del 1

Här kommer första videobloggen om massageinlägget jag gjorde för någon vecka sedan, ni kan läsa om det HÄR. I denna video visar jag långa halsmuskeln, vagga manen och massage vid manken. Alltså färgerna svart, röd och rosa.

Ser ni bra? Förstår ni? Lite svårt att filma sådär utan att kunna jobba med båda händerna. Ställde upp kameran och testade filma en gång till efter denna, och där jobbar jag med båda händerna, dock fick jag inte med lika mycket info och ej heller massagen på manken. Så jag har ju en till utifall att..

Och detta är ett 'stort' steg för mig som har hyffsad scenskräck, så nu får ni banne mig säga om ni gillar denna idé eller inte, och om det är värt att fortsätta! ;)

Powerwalk

Jag och Bellabus tog oss en riktig powerwalk idag, på hennes begäran. Hon var väldigt pigg idag, fort skulle det gå. Tog en längre vända idag, tog dock bara 1timme så den är nog inte så lång ändå. Haha. Eller så vare vi som gick extremt fort! ;) Kunde iaf ha henne på lång tygel mer än halva biten, så det får jag vara nöjd med. Sedan fick jag ta upp henne och sätta henne i lite arbete. Gjorde mycket halter för att hon skulle börja slappna av, och tillslut gick hon så avslappnat och trevlig i en lång och låg form. Frustade gjorde hon hur mycket som helst! :-D

Innan ridturen
masserade jag igenom B, hon stod och skakade faktist... Vet inte om hon frös. :o Men iallafall, gick super att massera rumpan idag, inge surheter eller något, och jag fick ta i rätt ordentligt faktist. Uppe vid manken hade hon lite småspänningar, men dom gick fort över. Hela hon var mest spänd där ett tag, ryggen oxå, stenhård. Men sedan gav hon med sig och slappnade av.

Filmade och visade en liten del av massagen oxå, ska kika på den när jag kommer hem så får vi se om jag slänger upp den här. :-)

Morning!

Nu ska jag strax rusa till bussen och vidare till stallet. Blir en skrittur på Bellabus idag... Attans att det snöstormar idag, blä! Är så himla less på allt som kommer från himlen just nu.

Funderar på att göra ena delen av massage-video-bloggen idag, nu när jag har en kamera med ljud till filmerna jag gör. :-)

Ska btw sälja min dressyrgjord oxå, har ÄNTLIGEN hittat en exakt likadan fast kortare. Någon som är intresserad? Den bästa dressyrgjord man kan hitta enligt mig. Verkligen mjuk och len som en babystjärt!! Kan inte skava nånstans. Älskar den verkligen, men den är något för lång, så ska som sagt beställa en kortare. Lägger ut bilder sedan! Ska sälja ulltäcket jag nyss köpte oxå, det satt inge bra på lilla B tyvärr.

Nuuuu ska jag rusa!

Dissar

Stor fet DISS! Förstår verkligen inte hur man kan sätta på hästen något dyligt. Vad hände med att LÄRA SIG arbeta hästen korrekt? Jaja.. skakar bara på huvudet. Vilka påhitt! :p Man blir bara le..


Ändrat beteende hos häst

Blev inspirerad av Linneas rubrik om ändrat beteende hos häst (dock helt olika innehåll än vad jag tänkt skriva om).

Om en häst
plötsligt ändrar sig, och skapar ett beteende den inte har hållit på med förut, så är det oftast något som är fel. Hästen försöker tala om något på sitt sätt, eftersom den (tyvärr) inte kan prata. Många är för snabba med att säga "äh men han är bara tjurig", "han glädjebockar bara" för att ta några exempel. Sedan så får ju hästen tillsägelser och ibland bestraffningar pga detta, när den bara försöker tala om att något är fel. Själv tycker jag att det är otroligt viktigt att lyssna på sin häst, för den talar till dig, på sitt sätt.

Jag har många ggr gjort misstaget att tänka "äh men detdär är nog ingenting". Och sedan har det gått så långt att det visst visade sig att det var något ändå.. Och då står man där och ångrar sig och undrar varför man inte lyssnade på hästen när den så tydligt försökte berätta att något inte stämde.

De misstagen gör
jag aldrig igen. Säger B att något är galet, så är det oftast det oxå. Sen är hon en rödmärr ut i hovarna, men jag har lärt känna henne så pass väl att jag i princip alltid känner om det är hennes stofasoner eller om det är något som felar. Jag har som sagt tidigare även regelbundna koller hos vet, ET och massör. Samt har en del kunskap själv oxå som gör att jag kan ha extra koll på henne.

Som sist nu när
B reagerade en gång när hovis var här, hon reagerade med att dra tbx hoven hela tiden när han slog i skon. Efter det var hon varm, och någon dag efter protesterade hon mot skänkelvikningar i ena varvet = mer belastning höger bak. Hon fick vila 3v, och sen en koll på kliniken. Totalt fräsch och mer än bra i alla benen var resultatet. Men tänk om jag struntat i hennes signaler? Nu var det ju ingenting, men jag kände ju att hennes protester inte var hennes vanliga som hon kan ta till med.. Och jag vill verkligen inte stå där sedan och ångra mig och fråga mig själv varför jag inte lyssnade. För mig känns det iallafall bäst att utesluta smärta först. Better safe than sorry.

Det jag ville säga
var bara LYSSNA TILL ERA HÄSTAR, de talar faktist till er. Prata inte bort det, utan tänk till och uteslut eventuell smärta innan ni börjar 'bråka med dom'.

Ang. vänsterfattningarna

Tänkte jag skulle ta och förklara läget ang. Bellans vänsterfattningar. Det rullar in jättegulliga tips osv, vilket som sagt är jättegulligt av er, men allt sitter i min fuxmärrs huvud.

Det som är problemet är att hon börjar tänka bakåt så fort jag ens tänker vänster galopp. Och en häst som tänker bakåt går inte att arbeta eller traggla med, därför är hon ingen häst man kan försöka och försöka med tills det går, som man oftast gör med 'normala' hästar. Det fungerar inte när hon tänker bakåt helt enkelt, hon måste bjuda framåt för att jag ska kunna "traggla" med henne.

Hon har alltid
haft svårare för vänstern, och tyckt att jag varit lite jobbigt. Det har blivit lite studs på stället innan vi kommit iväg och framåt. Sedan blev det värre och värre, säkert i kombination med att jag var sned i kroppen/bäckenet = satt jämt i högerfattning, samtidigt som jag kompenserar och ger för stora hjälper för att 'hjälpa henne' i vänsterfattningarna, vilket hon tycker blir jobbigt.

Detta höll på
i över 1 år. Hon blev tokstressad och alldeles galen bara jag antydde till vänster galopp. Men med min tränare går det så bra så, felfritt. Inget bakåttänkande eller något.

Hon har alltid tagit vänster galopp i rätt varv efter hinder, i hagen, vid longering etc. Men just när jag som ryttare gör fattningen, det är då det kör ihop sig i skallen på henne.

Det har blivit
en vana för henne att göra såhär, och hon är ju väldigt speciell oxå vilket gör det ännu svårare. Det har blivit ett mönster, att såhär beter man sig när matte ska fatta vänster galopp, det bara är så.

Så i somras fick jag nog och då började vi testa lite olika övningar, jag och Emma. Men gång på gång överlistade hon oss, och det som funkat ena ggn fungerade inte andra ggn eftersom hon då som sagt överlistat oss.

Nu har vi äntligen
hittat något som fungerar, som vi testade för några månader sedan. Longering, från första ggn och framåt har hon tagit vänsterfattningarna. Hon får sån otrolig framåtbjudning så hon hinner nästan inte tänka bakåt. Först på Emmas komando från backen, och tillslut fick jag lägga mig i. Tillslut tog vi bort linan, men Emma låtsades fortf. longera, och jag fick fatta vänstern. Tillslut slutade Emma lägga sig i över huvudtaget, och vips jag kunde sätta flertalet fattningar utan hennes hjälp, och utan att B började tänka bakåt.

Efter det ställdes
hon av på vila pga vi var oroliga över en eventuell hälta, precis när jag, utan hjälp av longering lyckats fatta flertalet fattningar utan bakåttänkande. Men när hon sattes igång var hon lika tjurig som innan, börjde tänka bakåt direkt vilket gjorde att jag som sagt inte ens kunde fortsätta försöka.

Hon har tagit
den enstaka ggr nu några ridpass, vilket är stora framsteg. Det "enda" som krävs är att hon behåller framåtbjudningen och inte får chansen att tänka på vad hon egentligen gör, vad jag ber om.

Hoppas ni hänger med lite bättre nu! :-) Får ju en del nya läsare, som förstås inte vet våran bakgrund.

Dressyr är lycka!

Dressyr är helt underbart, helt fantastiskt! Minsta lilla framsteg man gör, gör det hela så mycket roligare och intressantare. Man får mer förståelse för vad det egentligen handlar om och hur det egentligen ska kännas. Iallafall är det så för mig. Jag älskar dressyr! Förstår verkligen inte hur folk kan strunta i det, som dessutom är så otroligt viktigt för hållbarheten, och som är grunden till allt.


Film (dressyr)

Här kommer filmen från idag! Rätt så tråkig film kanske, endast två st, ej klippt i dom. :-)Så vad tycker ni om min lilla räka? x)

Strykit mig från tävlingarna

Ja som ni nog läste förut så har jag strykt mig från tävlingarna. Som ni kanske läste i förra inlägget om vad som 'hände' när vi red igenom LC:1, så är det pga den anledningen. Hon kan programmet utan till, hon vet varenda moment som ska göras, hon ligger 20ggr före mig, MEN - det hon fokuserar på är när vänstergaloppen ska komma. Detta gör att hon tänker bakåt hela programmet, hon får för sig att jag försöker fatta vänster galopp hela tiden ungefär, hon stryker bak öronen och går inte fram. Hon är allmänt negativ, just när jag red igenom detdär.

Därför känner jag
att det ger inte oss någonting alls att delta i en träningstävling i dressyr just nu. Det stjälper nog oss mer än det hjälper. På träningarna kan jag iallafall korrigera när hon blir negativ (vilket hon inte brukar bli ens numera), men inne på en bana är jag ganska chanslös. Och fungerar inte programmet hemma så gör det inte det på tävling heller. Det känns helt rätt att jag tagit detta beslut att stryka mig.

Vi behöver träna
och utvecklas ännu mer, och rida fler och olika program för att hon inte ska fästa sig vid ett. Och speciellt behöver vi sätta vänsterfattningarna så att hon inte har någon anledning att börja bli negativ.

Hoppningen strök
jag mig även den på, för att det känns bara meningslöst. Dessutom glömde vi att hoppa idag, skulle ju göra båda delarna. Och hon är bara hoppad 1 gång på över 2 månader, så känner faktist inte för en tävling då.


Dressyrlektion

Red lektion för Emma idag. Gick så himla bra! Det blandat med himla dåligt, haha. Bra kombi! Nä men det är nog mest mig själv och mina hjälper, min medvetenhet som det handlar om.

Skrittjobbade en
hel del först, volter och serpentiner. Oj vad fin hon kändes! Sen flyttade vi baken och lite sånt, gick superbra det med. Blir så stolt över min lilla gumma. Och mig själv faktist! :-)

Körde igång i
trav och till en början kändes hon bara tung, hård och jobbig, men sen släppte det. Och gudars vad fin hon var! Jag hittade även nya knappar i min egen ridning idag. Nedsittningen gick hundra ggr bättre än vanligt, för jag riktade nämligen tårna rätt!! Jag riktar ju annars dom rakt ut, spänner knäna och blir studsig och tappar stigbyglarna. Fick en helt annan känsla när jag riktade tårna framåt, tappade inga stigbyglar och kunde bli betydligt mer reglerbar i mina hjälper. Är så sjukt nöjd! Dressyr är så fantastiskt roligt!

Sedan var det
dags att rida LC1, det gick åt skogen. Min kära lilla B kan programmet utan och innan, och är 30 steg före mig i allt. Hon vet vad som ska komma... hon vet att vänstergaloppen kommer. Vilket gjorde att hon redan långt innan jag ens tänkt galopp, slutade tänka framåt, och skulle inte gå fram. Örona slickade bakåt osv. Så det gick faktist inge vidare.

Efter det longerade
Emma oss i vänster galopp, fick nån enstaka fattning (dock jättefin), men inte mycket mer, hon bröt av direkt. Sen vare jättesvårt att få till en igen, så fick hoppa av och Emma longerade utan ryttare. Efter det fick jag hoppa upp igen, och då fick vi någon enstaka till. Sedan red jag höger galopp innan vi travade och skrittade av för dagen.

Och gud så skönt
att ha henne klippt! Knappt en svettdroppe, förutom under sadeln. :-D

Blev dock inga kamera-bilder, utan bilder jag klippte från filmer. :-) Vill ni se filmen? ;)
Gymboll i hagen + lastning! ;)

Blev inspirerad av en viss dressyrmupp igår, och köpte mig en gymboll till hästarna i hagen idag. Tänkte att ev. Lordi och Berra kunde starta ngt, men icke. Alla var livrädda för den, till och med minishettisarna. Lordi och Bellan var intresserade, men de stod mest och småputta på den och B bet på den en massa. Så.. Ja, vart inte någon action alls! Haha.

Sedan när jag skulle hämta in henne så skulle hon minsann inte in. Fick vara uppi henne flera ggr innan, men när jag hämtat grimman så sa hon icke sa nicke. Blev på grymt dåligt humör och tänkte skippa träning och ridning över huvudtaget, och kanske köra lite från marken. Men blev på lite bättre humör så vi for iväg ändå. Fick prova ett nytt sätt att lasta, själv, och tro inte på fan att det funkade! Efter kanske 15min stod hon inne. Lycklig!


Händelserik dag

Ska strax åka hem så slänger ihop några punkter jag ska skriva om sedan;

* Bellan har börjat jävlats i hagen igen
* Jag kunde lasta henne själv idag (med emmas vägvisning till mig, inte B)
* Jag har hittat nya knappar i ridningen igen
* Har strykit mig från helgens tävlingar

När jag kommer hem så förklarar jag mer! ;D Kommer även nån liten film.

Godmorgon!

Imorse klev jag upp halv 9, tiiiiidigt. Jag som blivit en morgontrött människa nu, haha. Menmen, lika bra att vänja sig. Snart äre skola igen.. :-)

Har iaf druckit en hallonsmoothie till frukost, får inte i mig nå mer idag känner jag. Ska strax kila iväg till bussen och vidare till Birsta. Ska handla ett kamerafodral till min nya stjärna, och sedan en liten överraskning åt hästarna! Hihi. Hoppas dom gillar't! ;)

Dag 12 - Det här saknar jag

Det skulle nog vara mina gamla hästar, om något. Jag har allt jag kan önska mig! I princip. Ok, det hade varit skönt att ha gångväg till stallet igen, det saknar jag lite.. fast ne... det är inte värt något jämfört med hur vi har det där borta i ingenstans. Hihi!


Mack Que


Moongate


Nekter

Yes!

Har hämtat ut min nya digitalkamera nu, den verkar helt sjukt bra! Har köpt en med HD-kvalité nu, så nu jädrar ska det bli lite finare filmer iaf. Provfilmade lite i Es hyffsat mörka rum nu, och det är skitbra kvalité hittils. Får hoppas den håller måttet även vid ridfilmer. Iofs har jag inga höga krav, men ändå. Vore kul!

Så imorgon
kmr ridfilmer med nykameran, om allt går som det ska. :-)

Såri

Gud så bildfattig och tråkig min blogg varit de senaste inläggen! =o Shame... Men hur kul äre med gamla bilder? Inge kul alls. Men imorgon vetni, då kommer det bilder och film igen! ;) Hihihiihihihiihi.

Väntar btw med RIKTIG spänning på min nya CO-hjälm! LÄÄÄNGTAR som en galning. Hade hoppats att den skulle komma idag, men icke. Dock kom mina ridstrumpor i ull, och min nya kamera som jag ska hämta ut strax.Hm... undra när denna kommer till användning! ;) Hihi

Just det!

Hihi jag glömde skriva att jag klippte Bellabus innan ridturen. Skulle ha lämnat in bladen på slipning idag, men dom skulle inte hinna få det gjort innan fredag, så gjorde ett försök ändå. Den funkade lika bra som den alltid gjort! ;D Så det hade varit onödigt att lämna in dom redan. B vart iaf suuperfin, och inte en droppe svett efter ridturen! Skönt. :-)

Underbar tjej!!

Red ut med Emma och Kickan idag, gud så kul det var! Bellan var så otroligt fin. Övade mycket på övergångar idag, mycket från skritt till galopp och från galopp till trav, och hon har ALDRIG gjort så fina övergångar och varit så lyhörd. Speciellt inte från galopp till trav! Gud så underbar hon var. Hon gjorde även 1-2 vänsterfattningar!! :-D

Är så stolt
över lilla stjärnan min! Håller dock på att förfrysa rumpan nu, det gör ONT och den är fortf. iskall! :o

Dag 10 - Mina drömmar

Mina drömmar... antar att även detta är i hästväg! ;) När jag köpte B hade jag inga som helst krav eller mål, bara att rida och utvecklas tillsammans. Jag har alltid sagt att vi kommer dit vi kommer, och det står jag fast vid än idag.

Jag har dock små mål, kortsiktiga. Det är att vänsterfattningarna ska sitta, och därefter vill jag starta LD hopp och LC dressyr lokalt med henne detta år.

Vad framtiden har att erbjuda det får vi se! Har inte ens tänkt så långt..

Sämsta ridturen

Sämsta ridturen på mycket länge! Vet inte riktigt vad det berodde på. En blandning av lite olika... vet att jag var riktigt irriterad idag pga vissa skäl, men försökte ändå släppa det och det gick inte ut över B iallafall. Vi red en bit med Rikkan och hennes ägare, men sedan delade vi på oss. Och då var de kört för min och Bellans del.. Hon gick snigelsakta, ålade sig från sida till sida, sneglade bakåt och undrade om inte Rikkan skulle komma snart etc. Skitjobbig bara..

Sen var hon hur tung som helst i handen, tog bettet, tjaffsade och ja.. helt förjävlig bara rent ut sagt. :o Vad jag än gjorde. Hon var inte avslappnad ett steg, verkligen hur spänd som helst och vråltrippig i bakbenen.

På hemvägen fick jag syn på "galoppvägen", och den var oplogad. Jag kunde bara inte säga nej! Haha. Vände dit Bellan och fattade galopp, jag tror faktist det var vänster, såg verkligen ut som de!! HALLELULJA. Jag drev och hon fick springa hur fort hon ville, det var sjukt kul! Fast det gick inte så fort, hon tyckte det var asjobbigt! Haha. Hon flåsade som en gris, jättelänge efter den galoppsvängen. Hehe. ;) Tänkte att hon kanske skulle bli lite lösare i kroppen och samarbeta efter, men ne. Förjävlig hela vägen hem. Menmen! Såna dagar har vi haft massor av, så jag e van, det är bara att blicka framåt och hoppas att det går bättre imorgon.

Dagens fråga

Planerar ni era ridturer/ridpass? Vet ni redan innan ni börjat rida vad det är ni ska träna på just för den dagen? Lägger ni upp veckoscheman som ni följer? Eller 'blir det som det blir'?

Jag planerar oftast, preliminärt. Man kan ju aldrig veta hur det känns, är jag på dåligt humör eller B spänd som en fiolsträng så gör jag något annat om det inte passar oss just för dagen. Men jag lägger ofta schema en vecka framåt, och försöker få in lite olika träningsdelar där.

Såhär kan ett schema se ut för mig:

Mån - övergångar
Tis - hoppträning
Ons - skritt
Tor - vila
Fre - öka/länga
Lör dressyrträning
Sön - sidvärtes

Men det beror helt på! Ibland byter jag ut något till intervaller och andra saker, eftersom att en vecka är så kort hinner jag inte få med allt jag vill.

Sammanfattning 2010

I brist på annat så gör jag som alla andra och sammanfattar 2010. ;-)

JANUARI

De två första dagarna på året deltog jag och Bellan i en tvådagars hoppkurs, och jag kände att vi fick en bra puff framåt i hoppningen! :-)
Jag fick en stor dödslängtan och red ut i klänning utan strumpor/skor i -10, tappade känseln i fötterna och de blev blålila.


Bellan gick omkull i hagen och fick en hematom, en typ av blåmärke som sakta men säkert vandrar ur kroppen.
Jag köpte min underbara lilla systemis!!

FEBRUARI

Jag fick äntligen bukt på B's fasoner på gången, att hugga efter mig och bete sig allmänt dominerande.
Februari överlag var en månad där vi gick från klarhet till klarhet, hon blev finare och finare för varje ridpass! Nya knappar hittades på fröken. :-)

MARS

Bästa dagen, tiden på hela året. Jag flyttade ut Bellan till drömstallet, platsen i Harv. Hos underbara Emma!
Jag började få ta del av hennes underbart goa hästar, vi fotade massor och hade superkul.


Jag upptäckte att min lilla Bellabus hade en passion och talang för hoppning ändå! ;)
Jag började rida ute på Näsets ridcenter.

APRIL

Jag lyckades få in 3 vänsterfattningar utan bakåttänkande i början utav månaden. STORT framsteg!
Efter det så gick vi in en förjävlig svacka, så jag tog en paus från ridningen och tränade lite mer från backen för att få lusten och glädjen tillbaka.

MAJ

Satungen själv började sluta komma till mig i hagen, i brist på ledarskap från min sida.
Jag började hoppa och rida Emmas hästar, Carino, Donna och Shamell (Shamell var Barbros). Vilket gav massor!


Ridningen började släppa och gå bra igen, vi gjore bra framsteg med hjälp utav Emma.
Lina Holmbom kom och hoppade B åt mig, och efter den lektionen har B aldrig varit sig lik, på ett otroligt positivt sätt. Hon vart helt amazing i hoppningen! Efter den dagen var det B som hjälpte mig över hindren och hjälpte mig att hitta självkänsla och självförtroende.

JUNI

Jag fick totalt nog av problemen med vänstergaloppen och bestämde mig för att prova allt som stod i min väg. Här med gramanen till hjälp utav inramning. Funkade första ridpasset efter mycket om och men, men sedan hade B överlistat oss.
Bellan gjorde mig till världens lyckligaste genom att låta mig komma och goa med henne i hagen, lääänge. Bästa jag varit med om med henne!


Jag fick nys om den omtalade Tekna-sadeln, åkte och provade en och fattade verkligen vad folk pratade om. Här snackar vi dressyr!
Jag klev över många personliga spärrar, hoppade 75cm utan större rädsla. B hjälpte mig över alla hinder!

JULI

Jag och Bellan deltog i vår första clerround för året. Hon skötte sig suveränt!!
Jag köpte äntligen min drömsadel, Tekna, och kunde börja rida dressyr FOR REAL.


Bells började tappa hull och muskler, jag blev hemmablind men upptäckte det ändå i tid. Proppade upp henne med protein igen och vips var musklerna tbx! ;)
Klev över en stor personlig spärr igen, och hoppade hela 95cm. Stort framsteg!

AUGUSTI

Vi tog vårt första dopp för 2010! ;-) Mysigt.
Vi kom ännu ett steg mot vänsterfattningarna, denna gång började hon ta dem vid hoppning. Ju mer vi hoppar, ju bättre går det. Hon hinner inte tänka bakåt, eller tänka på vad hon gör, så hon 'bara gör' när hon tar dem.
Vi fick lite bakslag denna månad pga mitt humör, gav upp lite lätt, men vi kom igen. (Jag började blogga denna månad btw)

SEPTEMBER

Debuterade 70cm på clerround. B skötte sig som vanligt suveränt! Hon var enormt samarbetsvillig och trevlig överlag, veckorna innan oxå.
Debuterade våran första dressyr, LC:1. Blev dock uteslutna då min underbara sötnos hoppade ur från banan, puss på henne.

OKTOBER


Jag och bästa Sandra tog upp kontakten igen. Mycket glad för det!
Jag och Emma fann äntligen en metod som fungerade för vänsterfattningarna, nämligen longering under ridning. Det är det enda som fungerar och det enda sättet vi kan traggla med utan att behöva avsluta pga bakåttänkande.


Jag började hoppträna för Marianne Bäckström, kanske det bästa valet jag gjorde 2010! (Förutom flytten)
Jag och B fick en hel del bakslag denna månad, pga mig. Jag hade en mycket jobbig period här vilket gick ut över ridningen, vilket gjorde att Emma tog henne lite mer än vanligt, och jag fokuserade lite mer på hoppningen som gick bra.

NOVEMBER

Bellan klipptes av mig, första ggn jag klipper häst och första ggn hon blir klippt. Rakade även av manen ett par veckor senare så hon fick stubb! :-)


Vi misstänkte att B hade en skada, hon fick stå 3 veckor från ridning, samt gå med BoT.
Jag började få hjälpa Emma lite med unghästen Lordi som är under inridning.

DECEMBER

Åkte in till kliniken och Bellie vart mer än friskförklarad. Inga fel alls, snarare MER än bra var hon i sina ben.
Bells är riktigt förjävlig nu vid lastning rent ut sagt, pga brist i ledarskapet. Ska verkligen ta tag i den biten nu!


Jag satte igång en livs levande tickande bomb. Hon var spänd som attan, hade massvis av hyss för sig, som stegringar, backa ner i diken, hoppa, skutta, pipa, ligga på som ett ånglok, lägga all vikt i min hand m.m. Äntligen har hon börjat bli normal igen. ;)

Ja det var väl min sammanfattning hästmässigt år 2010! Är väldigt nöjd.. Jag tar dagen som den kommer och inte år efter år.

Det jag ska klara detta år är att bli bättre att kontrollera mitt humör, ännu bättre alltså, tävla lokalt i både hoppning och dressyr (bara vi sätter vänsterfattningarna snart så). Och få en bättre relation med henne, det får vara nog med fasoner nu, att hon lastas och kommer i hagen på sina villkor etc.


Trött som ett as

Mår ju som man förtjänar idag kan man säga. Jag och Ottan var ute igår, hade så gryyyymt roligt! Haha... Det som är mest störande när jag dricker är att jag lägger ifrån mig grejer och sen har jag ingen aning om var jag lagt dem? Haha, tappade bl.a bort en cider, min fiiiiina döskallering.... och är allmänt förvirrad bara. Lyckades hitta ringen, men cidern återfanns aldrig! Hahaha.

Jag och Ottan
somnade hos mig nångång runt 3-tiden inatt. Vaknade upp med huvuvärk, men inge mer än så. :-) Så jag överlevde dagen.

Var och fotade
Carro och Bettan förut idag, hon är så himla söt Bettan! Och Carro är så duktig med henne.

Efter det for jag till Ekki, sen köpte han pizza och jag kinamat, SVINGOTT! Höll på dö. Munorgasm.

Och nu sitter jag här, grymt rastlös.. ville på affärn förut men karln han vägra, och gå själv det gör jag inte. ;) Bellsan har fått vila idag, det förtjänade hon (och jag, hehe).


Dag 9 - Mitt bästa häst minne

Jag och Bellabus har så otroligt många underbara, 'bästa' minnen. Varenda litet framsteg är enormt för oss. Men ska jag välja ut ett så är det i somras när jag fick gosa ner mig med henne i hagen.RSS 2.0