ENORM bildbomb!!

Herregud vilka snygga bilder Ottis fick till idag! I'm fucking IN LOVE. Någon mer än jag som la märke till hur jävla stor Bellsan såg ut idag??? Jag har aldrig tyckt hon sett spec. stor ut, men några av dessa bilder ser hon enorm ut med sina 152cm.


När ska btw blogg.se fixa ett uppladdningssystem som man kan välja flera bilder ist för bara en i taget????

Fina fina fina tjejen!!!

Idag svävar jag på MOLN! Idag har jag och B ridit vårat första dressyrpass i paddocken, på 3 månader. Hur kul som helst!! B var så jävulusiskt fin. Herregud, tänk om jag alltid lyckades få henne så fin? Galet. Hon var mjuk som smör, böjde och ställde för minsta hjälp. Red omkring i lite volter och volt tillbaka och mest kände på henne och njöt. Har ju inga speciella krav nu såhär i igångsättningen.

Sen bad jag Ottis filma, och DIREKT då så spänner jag upp mig som en solfjäder. Blir helt stel för att jag får prestationsångest. Så där försvann den fina hästen (tack vare mig, ännu en gång). Men det kommer finfina bilder och där syns det verkligen hur otroligt fin hon var!

Innan vilan kämpade vi som dårar för att få framåtbjudning i dressyr i paddock, för våran som vi hade då var så otroligt liten. Kanske hälften av den vi har nu, om inte mindre. Så Bellis fick sån himla dålig bjudning och var jättesur varje pass. Idag fanns inte en tendens till bakåttänkande, hon klev på så jäkla fint alltså! Längde ut steget hur bra som helst, och det syns på bilderna.

Älskade tjej!!!
Har även lagt märke till de 3 senaste dagarna att hur hon är på stallgången, så är hon i ridningen. Så jag ska hålla lite koll ifall det har ett samband mer elr mindre. Igår och idag har hon varit supergo och lugn, och knappt surat något. Men i förrgår t.ex surade hon som en DÅRE, hon var verkligen sjukt grinig. Och då gick de sämst att rida. Så.. vem vet! ;)

Kommer bildbomb senare ikväll, om ni vill alltsål? ;)

At work

Sitter på jobbet just nu. Ska väl ta och kila iväg snart igen och göra klart innan jag slutar. :-) Efter jobbet blire stallet, har bokat paddan med Ottis. :-) Idag kommer det ridbilder!! Ska bli superkul tycker jag.


Snööööööö <3


Ridning + ihopsläpp

Skrittade B en halvtimme längs vägarna idag. I mörkret. Hon var asafin! Supertrevlig liten tjej. Visst var hon på tårna ibland och tyckte vi kunde öka farten/trava ngn gång men hon valde att inte ta en kamp med mig idag. ;) Utan samarbeta väldigt bra. :-) De gillas!

Sen släppte jag ut henne bland de andra hästarna, och de gillade hon såklart. Hon sprang knappt något, travade på sin höjd en långsida. Men lilla lilla ponnyn Bamse verkar vara på henne, han jagar na och så sparkas dom mot varandra (han triggar henne). Så jag får hoppas han skärper till sig, men de borde han göra. :-)

Ridning

Idag har jag ridit. Bellsan fick gå på travbanan, igen, passar som sagt på nu och sen så vill jag ha henne ordentligt travad inför hagsläppet imorgon oxå. Så hon är någorlunda igång och vand vid rörelse.

Provade novabettet idag
, men det gick inte så värst bra att rida idag. Om det beror på bettet eller humöret för dagen vet inte jag, men jag får testa fler ggr och se.

Red mest halter och skritt- och travövergångar. Hon blir så himla segdragen i munnen i avsaktningar, som alltid varit vårt största problem. Superjobbigt! Och hur mkt jag än övar får jag inte till det. Gick något bättre om jag hade henne ställd i avsaktningen, men hon kom såklart på hur man ålar sig ur det oxå. Samma sak om man t.ex galopperar, inte gör hon en fin avsaktning till trav då elr, hon fortsätter galoppera fast saktare för det är ju roligare än att sakta av. Och i traven travar hon på fast jag bett om avsaktning oså blire segdragning i bettet, för de är ju roligare att trava än att skritta. Suck. Ibland känner man sig bra värdelös. Jag får såna höga krav när jag rider min egen häst....

Men antar att det bara är att träna och träna. Nån gång släpper de väl, de går ju framåt sakta men säkert med allting.

Uppfostring av häst

Så som jag vill att hästen ska bete sig mot mig, så ska även jag bete mig mot min häst. Det vill säga, vill jag har en häst som respekterar mig och lyssnar på mig för att den vill, ska även jag behandla hästen med respekt och ömhet. Ingenting löses med våld, varken i hantering eller i ridning.

Vad tjänar man egentligen
på att vara arg emot hästen? Tänk såhär: Vill jag ha en häst som lyssnar på mig och respekterar mig för att den vill, eller vill jag ha en häst som lyssnar och "respekterar" mig för att den är rädd, för annars får den stryk, för då blir "matte" arg?

Jag har aldrig förstått denhär grejen att medvetet hantera hästar med våld, avsiktligt, som något sorts sätt att ta kontrollen över dom. Jag ser hästen som min vän, jag försöker att lyssna på henne när något är fel och jag försöker hantera och respektera henne på bästa sätt. Är hästen orolig, nonchalant etc. så gäller det att vara lugn och konsekvent, att göra hästen trygg med situationen och trygg med mig som människa. Då blir även hästen lugn.

Jag har haft enormt kort
stubin förut och fått utbrott på hästar jag haft, men till vilken nytta? Med världens ångest redan när utbrottet börjar. Men av detta har jag lärt mig. Mina hästar har lärt mig. Idag har jag rätt långt tålamod och jag försöker hela tiden vara medveten om hur jag gör saker och ting, och hur jag ska ta kontroll över mig själv ifall jag blir irriterad. Medvetenhet är viktigt. Så länge man är medveten kan man göra något åt det. Och att bli arg hjälper ALDRIG, inget blir bättre.

Samma sak vid ridning
. Om hästen inte lyssnar så finns det alltid lösningar, men inte med våld inkluderat. Varför ens ta till våld? Det är samma sak här, vill jag ha en häst som lyssnar på mina hjälper för att den får smällar av spöet elr sporrarna inbankade i magen, eller vill jag ha en häst som lyssnar för att jag motiverat den tillräckligt och för att den vill lyssna?

Så behandla era hästar med RESPEKT och tänk på allt dom gör för er, utan att kräva något tillbaka.


Bygg upp din häst innan du hoppar upp den!

En sak som för mig är väldig viktig är att den häst jag rider/hoppar har en bra grundmuskulatur innan man börjar hoppa höjder med den. Alla hästar kan ju som känt hoppa, till och med en älg kan hoppa. Så det säger sig självt att det spelar ingen roll vilken ras hästen är, alla kan hoppa. Det spelar ingen roll hur högt, det som spelar roll är hur hästen hoppar.

Det viktiga är inte höjden. Det viktiga är att hästen har en bra grundmuskulatur, att den är balanserad och att den hoppar genom sin kropp på ett sätt som inte är slitsamt. Har hästen en dålig grundmuskulatur och är väldigt omusklad t.ex så sliter det enormt att hoppa högre hinder. Därför tycker jag det är enormt viktigt att lägga en god grund för hästen innan man börjar hoppa upp den.

Tips på hur man bygger upp hästen är att klättra, rida hästen i en lång och låg form (tills den lagt på sig över ryggen och hela överlinjen), ut och skritta i skog och mark, träna övergångar/tempoväxlingar etc etc. Och såklart hoppa studs. Det är en otroligt nyttig, men krävande övning. Så man bör absolut inte hålla på för länge då hästen får ta i bra med rumpa och rygg upprepade ggr.

Så, för att få en hållbar häst
som håller LÄNGE och inte slits ut i förtid så bör man som sagt bygga upp en bra grund för hästen. Då kommer den att fixa det mesta utan att slita ut sig. :-)

Svar

Jättefin kropp tycker jag! Hehe :) Men kan du inte lägga upp en bild på henne hur hon såg ut precis när du köpt henne? På hennes kropp, och hur ni såg ut i ridningen då? Kanske en video också! Och på hur hon ser ut nu! Skulle vilja se skillnaden!

Ha det bra!

Tack så mkt! Kan inte annat än hålla med. :-) Jo absolut kan jag göra det.
Andra  galoppförsöket:


Nu:(Första traven efter 10 veckors vila) en härlig förändring även på mig ser jag HAHA

Lös häst

Släppte lös Belliebus i paddocken idag, tänkte se vad hon hade att bjuda på. Det var inte sådär jättemycket action faktist, bara när jag bad om det lite lätt. Då fick hon nå ryck och bockade och sparkade lite bakut.. Men sen vare mest att lukta på bajs som gällde.

Provade lite inkallning vilket gick sådär, hon kom 3-4 ggr och dom ggna är jag nöjd över. Sen gick hon med mig som en svans i skritten. Provade springa men då blev det ointressant enligt B. Så vi får träna vidare!


Min lilla tjockis!! Världens vackraste prinsessa. <3

Hmm..

Vet inte riktigt vad jag och Bells ska hitta på idag.. men det lutar åt en skrittur. (Ja jag kan gå) haha.. Får väl hoppas jag kan ha stigbyglarna oxå.. Så jag slipper rida utan.

Men är sugen på att släppa
na i paddan oxå och leka lite, men samtidigt kan jag nog inte springa och vrida/vända mig så bra. Long reins är ju oxå ett alternativ, kanske går bättre nu än i somras? Eller tömkörning. Hm.... Svårt val.

Vad ska ni hitta på idag?


Här är bilder från när jag testade long reins augusti 2010:

La ner det ganska fort då jag inte hade/har någon koll när, var och hur jag ska ge vilken hjälp.. Men testa kan man alltid!

Tyck till!

Nästa gång jag blir fotad ska jag inviga jackan jag köpte idag. Men jag vet inte vilket schabrak som blir bäst till den.. Är ju lite svårmatchat men.. :-) Alltid bra med flera åsikter! Så rösta gärna!

1. Grön/lila


2. Grön/grön


3. Grön/blå


4. Grön/svart


5. Grön/vit


Uppskattar verkligen er åsikt!

Shopping

Hunnit med lite shopping oxå. Köpte en skitläcker jacka som jag ska ha till ridningen. :-) Me like! Och igår köpte jag ett par helskodda svarta byxor med en diamantkrona på rumpan, skitsnygga!!!


Ottis red

Imorse runt 10 begav jag mig ut till stallet. Två kryckor, buss och 15 min (med normala ben) gångväg. HAHA. Pinsamt  de var att kliva på bussen med kryckor.. de har ju sin lilla teknik att komma upp för en kant sådär.

Jaja gick iaf bra, och så
småningom kunde jag belasta foten iaf så använde benet i varje steg. :-) Skönt. Nu har jag varit igång i 5 timmar så nu går jag faktist helt utan kryckor, dock på framdelen av foten så jag haltar ju. Men skönt ändå att jag kan gå redan, är snart uppe i sadeln med andra ord! ;)

Ottis red Bellsan idag. Gick skitbra för dom. :-) Såg jättefint ut! Dom red på travbanan och jag satt o kika på. Bellis är hur fräsch och fin som helst, hon hade änglavakt fina muppan. Så tack Ottis för att du hjälper mig nu! <3

Tjenis penis

Klev upp kvart över 6 imorse. Vill inte sova nå längre. :-) Har gått rätt bra med att sova men jag har vaknat flertalet ggr för jag kan nämligen inte ligga som jag vill. Måste ligga på rygg eller försiktigt åt sidan till höger. För allt annat gör bara ont.

Tog kryckorna och for upp på toa oxå och jag provade belasta benet vilket gick bättre än igår. Något steg, sen gjorde de ont igen. Men jag hoppas jag kan gå snart.

Vill ut till stallet ja... men frågan är om jag ens tar mig upp på bussen? Haha. Trappor får jag iaf åla mig ner och upp på rumpan. Vill ut och kolla till min fis, mysa osådär.. och kolla på sadeln, det var ju den nya som fick ta smällen. ;) Idag ska iaf Otto rida na, och jag ska vara med och kika på. Hon ska rida henne lite nu tills jag kan hoppa upp igen. TACK! Har så underbara människor omkring mig som ställer upp jämt. <3

ST!

Haha. En på min facebook skrev att hon läst om olyckan på ST..

Mycket riktigt:

http://st.nu/medelpad/alno/1.4040560-raddningstjanst-larmades-till-hast-i-diket

Ridolycka = akuten

Idag råkade jag och Bellsan med om något som inte får hända. Vi hamnade i ett dike och jag satt fast under henne, så småningom kom jag lös men hon var fast i diket i närmare 20 min innan hon kom lös.

Det var lite kortfattat. Ska dra hela historien här nedan:
Tänkte ta mig ett pass på travbanan idag igen eftersom jag vill passa på att rida där det går nu när de mesta kommer frysa på. Ottis var oxå med på Elisa (tack å lov). Bellie var precis som igår verkligen en pärla att rida. Till vänster om våran travbana finns en annan gård, med 20 hästar i en hage. Dom kommer i full kareta mot mig och B och B blir såklart superglad och taggad. Kvastar med svansen och hoppar omkring, stegrar och blir allmänt frustrerad.

Sen kom vi förbi dom, och allt var frid och fröjd. Vi red ett varv till, och när vi är påväg förbi hagen där Bellie står så får ena hästen ett ryck och galopperar lite, varpå Bellie blir superglad och taggad igen och råkar vända rumpan bakåt. Nästa sekund får jag hela Bellie på mitt ben, fastklämt. Så vi ligger där i diket, som är väldigt tight och litet, finns inge rörelseutrymme över huvudtaget. Jag blir LIVRÄDD och tror att jag ska dö medans Bellie ligger och sprattlar i panik för att komma upp, med mitt ben klämt under henne. Mitt prio ett är att få lös mig själv, så jag försöker åla mig bakåt och försöker dra benet med mig. Tar inte så värst lång tid innan jag lyckas, efter att ha blivit nockad av Bs huvud på cupen.

Sen bara skriker jag på Othilia att hon ska komma, och hon såg inte ens var vi var. Tillslut så kom hon och Elisa och Ottis försökte lugna Bellie och jag låg och ringde Erik och storgrina. Tänkte mig alla möjliga scenarion om att nu måste jag avliva na, nu har hon brytit alla ben... Eller att skadan gått upp och blivit förstörd. Iallafall så ringer jag vidare till E-M som står i samma stall, och hon åker upp på direkten.

Hon ringer 112 och skickar efter brandkår åt Bellie och ambulans åt mig. Bellie har nu legat i 15-20 min och ligger och stönar i utandningen och med huvudet i mitt knä till och från. En stund senare får hon ännu ett ryck och försökte kravla sig upp, varpå hon får loss sitt framben som låg under henne och nerkilat i ler/vattnet, och hon tar sig upp. Helskinad. Jag ringer 112 och ber dom skicka tbx brandkåren och även ambulansen då jag blev erbjuden sjuts in till akuten.

Hon kollas igenom och allt är frid och fröjd med min fina häst. Förstå vilken otrolig lättnad? Inte en skråma på hästen. Och skadan verkar inte ha gått upp heller.

Jag får sjuts in till akuten och benet blev röntgat, inga skelettskador. TACK OCH LOV. Så jag har stukat mitt knä mest troligt, att något led- eller korsband töjts ut. Så jag kan inte gå på benet. Blir nu kryckor tills jag vill stödja på benet själv, får masa mig upp på röven uppför trappan här hemma. Haha.

Ja det var min onsdag de. Hoppas eran varit lite trevligare!

Dressyrgjord säljes

Tänkte se om det fanns intresse för min dressyrgjord från Otto Schumacher? Toppskick. Nypriset på denna är 1700:- Världens goaste gjord. Hur mjuk som helst.

Den är brun och 55cm lång. Ge bud elr kontakta mig vid intresse. :-)


ALLVARLIGT?

Åh kolla vad jag nyss hittade!! En BRUN likadan sadel som jag köpt. Hur stora är oddsen liksom?! Fanns endast TVÅ Lucky Dressage ute när jag skulle köpa, och nu dyker det upp en BRUN. Jag som ÄLSKAR brunt. Tur att den inte kostar mindre än den jag köpte, för då hade jag AVLIDIT på plats.


Å andra sidan kanske inte just denna brunfärg är snygg i dressyren? Jag är nog mer för mörkbrunt där.

Finaste tjejen!

Hihi åh. Idag har jag svävat på moln. Bellie is back! Jag bestämde mig för att rida på travbanan idag, runt hagarna. För jag förstod nästan att hon skulle vara lugnare då. Tog även det raka bettet som hon går bäst på. Och hon gick verkligen bäst idag! Halterna och skänkelvikningarna satt hur klockrent som helst i skritten. Inte ens innan vilan lyckades vi få till så fina halter och skänkelvikningar som vi gör nu. Bibehållen form i halterna och allt, det har verkligen varit ett problem för oss.

Oså till traven då. Tog 8 långsidor i trav och det gick oxå hur bra som helst! Ingen stress eller vredesutbrott (haha), utan hon rullade på i ett ganska friskt tempo. Låg på lite väl ibland men vad kan jag kräva liksom? Hon hängde ingenting i mig idag så jag är mer än nöjd.

(Igår och i förrgår när hon var hemsk att rida så testade jag även ett nytt bett. 3delat med gummit på sidorna, fasta ringar. Men hon verkar vara lika stum på detta som på 3delat fullcheek och vanligt 3delat eggbett. Men jag ska ge det ett par chanser till under bättre förutsättningar för att se vad hon tycker om det. Annars är vi båda mycket nöjda med det raka eggbettet. Är så glad att det ska bli tillåtet att dressyrtävla med, för jag har senaste året känt att det är det bett som B går allra bäst på. Sen tänkte jag se vad hon gillar novabettet i hoppningen, när vi kommit så långt. :-)

Fina fina tjejen.

Överladdad häst?

Till att börja med, tack för alla gulliga lyck-önskningar och andra gulliga kommentarer! Hihi. Ni är så goa.

Bellisbus var svinjobbig idag. Haha. Nu börjas de.. Redan i stallet var hon på tårna och skulle inte lyssna elr bry sig om vad jag bad henne om. Sedan väl uppe på ryggen var hon väldigt spänd och på tårna. Hon jobbade hyffsat, men njae.. inte alls som tidigare dagar. Nu har hon satt igång med nåt riktigt jobbigt här. Haha. Har inte saknat våra jobbiga perioder, MEN nu är det iofs tillåtet att vara på tårna såhär.

Iallafall så fick jag precis
som igår 500kg i häst i min hand. Inte kul. Inte för mina armar, inte för hennes mun. Det finns verkligen inget jag kan göra när hon blir sådär blockerad i huvudet. Spänd, tittar och hänger. Gör halvhalter, halter, skänkelvikningar m.m inget hjälper. Släpper tygeln - ja då går hon i ilande fart som snart blir till trav. Kokonöt.

Tog några trav när hon kändes hyffsad i munnen, men huuualigen. Ger man Bellie ringfingret tar hon hela handen. Inte skulle hon trava heller, inte på mina villkor iallafall. Om hon inte fick bestämma tempo så skulle hon tjura till rejält och slå med huvve och tokbacka i ilfart bakåt 10tals meter. Hoppa och for, slängde sig. Och var allmänt frustrerad. Hon kändes som en tickande bomb alltså.

Och inge bättre blev det heller
. Men det har hon aldrig blivit när vi haft sånahär dagar, utan man får bara ta det som det är. Nu tror jag ju iofs endast att hon gör såhär för att hon stått så länge och är glad att vi börjat trava.

På morgnarna i hagen har hon
börjat sprätta runt  som en tok oxå. Så jag tror en hel del energi börjar vakna till liv i mina fina tjej. Som i hela två månader var lugnet själv, oavsett vad vi hittade på.

Men jag vet ju att jag har en galen fuxtjej. Bara att kämpa på I guess. :-) Blir säkert bättre när vi kommit igång lite och när hon får gå i vanlig hage igen.

WOHO WOHO WOHO!!!

MIN HÄST SKA SÄTTAS IGÅNG NU!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jag är typ världens lyckligaste just nu. Har precis lagt på luren efter att ha pratat med vet. och hon tycker ABSOLUT jag ska sätta igång Bellie nu. Hon tyckte det lät bra med att hästen ska vara igång efter lika lång tid som den vilat, och att man trappar upp arbetet och belastar senan mer och mer så att den vänjer sig vid ny påfrestning.

Hon tyckte även jag kunde
ha henne i normalstor hage igen, men då nämnde jag att hon är ju faktist väldigt väldigt livlig i hagen. Och då rådde hon mig att trava igång henne under ett par veckor och efter det får hon gå i större hage, gärna med mat i. Och vi har ju fri tillgång så. På henne lät det inte som en stor risk för skadan att gå upp igen.

Och vi kan hoppa och vara i full träning om 2-2,5 månad utan att skadan ska gå upp. Hon sa att det är inte en elithäst på tokhög nivå vi pratar om, utan mer hobbynivå och det ska inte vara några problem. Hon tyckte inte alls vi behövde komma in på kliniken, utan om hästen mår bra och visar det så ÄR det bra.

Fyfan vad kul!! ÄNTLIGEN!

Tips!!

Läs DETTA kanonbra inlägg. :-)

Leder alltid hästarna med långt grimskaft, och vill alltid ha hästen med mig. Man vinner aldrig en dragkamp med en häst som väljer att dra iväg. Så därför vill jag se till att ha hästen med mig och låta den ha sitt spelrum med hjälp av långt grimskaft. Gör alltid halvhalter och halter för att stämma av att jag har hästen med mig. Har jag inte det så backar jag hästen några steg, och fortsätter så tills den är med mig. Brukar inte ta många ggr innan den förstått vad jag förväntar mig av den. Tror aldrig jag skulle lyckas kontrollera en häst genom att hålla i grimskaftet längst upp vid grimman, utan att den får något som helst spelrum.

Travat på B!

Red bort lilla fisgumman till paddan idag, där fyra andra från stallet var. Hon var rätt spänd idag hela tiden, men blev ännu mer spänd när hon såg dom andra vid paddocken. Men ridningen gick bra till och från. Bestämde mig för att testa lite trav och hon kändes kanonfin först, sen blev hon bara tyngre och tyngre. Haha. Även i skritten innan traven så hade jag 500kg häst i handen. Suck. Antar att hon tyckte det var väldigt kul att få vara bland dom andra i paddocken. :-)

Ska ringa vet. imorgon och höra hur jag går vidare. Troligtvis är hon frisk nu, men att muskeln blivit förlängd med tanke på vävnaden som bildats mellan dom två ändarna, vilket gör att det visar sig som det gör. I övrigt är benet fast och fint och hon har ju varit hältfri i flera veckor. Så troligtvis kommer jag kunna börja på mitt sätta igång-schema nu lite smått. Men som sagt, rådgör med vet. imorgon. Kan vi inte ta det över telefon åker jag in nästnästa vecka.

Och jag bara älskar min sadel!
Gudars. Provade nedsittning och allt och jag sitter som en smäck. Måste bara få bort skadan jag fick från Teknan, haha. Att he fram skänklarna (pga dom åkte bak så mkt i Tekna). Så nu måste jag vänja mig av med det. :-)
Aerobic!


Haha. Detta är vad jag roat mig med på lördagskvällen..  Bland annat. 35 min totalt blev det, kan säga att svetten LACKAR nu. Här ska brännas fett! Ska göra mina mag- och stretchövningar nu sen blire raka vägen in till duschen.


Kieffer

Testade en Kieffer oxå här om dagen. Det skulle vara strl Vid på den, 17". Den låg i värsta bakvikten på B så den provred jag inte ens. Plus att jag provred Prestigen först och jag tror det blir svårt att hitta en så skön sadel i vilket fall! ;)

Såhär såg det ut:Trång kanal oxå, nejtack. Vill helst ha 5 fingrars bred kanal.

Hur tränas min häst?

Hittade denna på Buke. :-) Och nu utgår jag från när min häst är igång.

1: Min häst, kryssa i vad som stämmer:
( ) Valack
(x) Sto
( ) Hingst
( ) 3 år
( ) 4-6 år
(x) 6 år el äldre

2: Går i hage:
( ) Själv i hagen
( ) Lösdrift, dygnet runt
(x) Heldygnsbete på sommaren
(x) Ute dagtid stor hage med gräs
( ) Ute dagtid i rasthage med grus
( ) Inte ute alls

3: Rids ut:
( ) Aldrig
( ) Skrittas endast ut 1-2 dagar/vecka
( ) Rids ut i alla gångarter 1-2 dgr/v
(x) Rids ut i alla gångarter 3 el. fler dgr/v
(x) Konditionstränas/cantras efter schema

4: Rider på bana/ridhus:
( ) Alltid
( ) En dag i veckan
(x) 2-3 dgr/v
( ) 4-5 dgr/v
( ) dressyrar enbart i skogen/på äng

5: Rider för tränare:
( ) Aldrig
( ) En gång/månad
( ) Två ggr/mån
(x) En ggn/vecka
( ) Två ggr eller fler/v

6: Tränare rider hästen:
(x) Aldrig
( ) En gång/månad
( ) Två ggr/mån
( ) En ggn/vecka
( ) Två ggr eller fler/v
( ) Lämnar bort hästen på tillridn/utbildn i perioder

7: Tävlar:
(x) 1-3 starter/år
( ) 4-10 starter/år
( ) 20-30 starter/år
( ) fler ån 30 starter/år

( ) endast dressyr
(x) även hoppning
( ) även fälttävlan
( ) annan gren

(x) L:C-L:B
( ) L:B-L:A
( ) L:A-MSV:C
( ) MSV:C - MSV:B
( ) MSV:B - MSV:A
( ) MSV:A - uppåt

8: Vilar:
( ) Aldrig längre sammanhängande vila
( ) en vecka här och var
(x) några veckors sammanhängande vila sommar och/eller vinter
( ) hela betesperioden

Kopiera gärna och fyll i! Intressant att se hur andra gör.

TIPS!

Ett tips till er som lätt blir nervösa inför något, kanske hoppning? Eller något annat skrämmande moment ni ska utföra, är att tänka positivt. Jag vet att det kan låta fjantigt att "prata med sig själv", men det funkar verkligen.

När jag är nervös och ska göra något typ tävla, eller hoppa ett hinder på högre höjd än jag normalt är bekväm med, så tänker jag positivt. Intalar mig själv att det kommer att gå bra, att vi kan och att vi fixar det tillsammans. Det kan låta "Dehär kommer gå bra, dehär fixa vi Bellan".

En annan viktig sak är andningen
. Man måste andas, vara medveten. Det funkar inte att ha andningen långt uppe i halsen. Andas med magen, djupa andetag. Sedan bör man bestämma sig. Vad är det jag ska göra? Jag ska hoppa. Jag ska över. Nu har jag valt att rida an mot detta hinder och då ska jag göra mitt bästa för att ta över både mig och hästen över. Det hjälper inte att tänka negativt eller fegrida, så nu gör jag det bästa av situationen.

Man påverkas otroligt mycket av tankesättet.

Tänker man negativt
så rider man därefter oxå. Intalar man sig själv att man är värdelös och inte fixar det, då fixar man det inte heller. Hela kroppsspråket och ridningen drabbas av negativt tänkande. Man rider inte längre för att lyckas, och därför misslyckas man oxå. Om jag hela tiden sitter och tror att varken jag eller B klarar av att hoppa (t.ex), så kommer denhär negativ-ridningen, och steget efter det blir ju att min häst oxå drabbas. Snart kommer hon undra varför jag ber henne om en sak och gör en annan. Jag rider mot ett hinder och hela min kropp säger nej. Tillslut kommer B oxå säga nej, för hon vet inte vad som förväntas av henne.

Väljer jag att tänka positivt
så blir jag även positiv och jag rider framförallt på ett bättre sätt. Måla upp bilder av dig och hästen när ni lyckas. Som sagt det kan kännas töntigt att sitta och tänka/säga positiva saker till en själv, fast man inte tror på det egentligen. Men tillslut, när man tänkt tillräckligt mycket positivt så börjar man tro på det oxå. Och det är DÅ spärren/spärrarna kan börja släppa. Man får en enorm självförtroendeboost, iallafall får jag det. Så nästa gång jag ska göra samma sak blir det betydligt enklare - för jag hade ju rätt! Vi KAN!

Det gäller bara att ta tag i saken. Tvinga dig själv att tänka positivt, tillslut tror du på det och då fixar du det!


Fläskberget

Haha vet ni?! Min häst har fått FETT-lager på sig nu. Skitgulligt!!! Hon som aldrig haft tendens att få det.. Har alltid känt hennes revben (normalt sätt) enkelt innanför ett lager med hull. Men NU banne mig äre lösfläsk så det står härliga till. Man får anstränga sig för att känna dom nu. Vad roligt, min lilla tjockis. Mer att älska.
Tidig morgon

Idag blev det en riktigt tidig morgon för mig. Passade på att åka tidigt när jag ändå fick sjuts. Så kl 7 var jag i stallet och pysslade på.. :-) Hihi. Sen drog jag och B ut på en tur, supermysigt. Provade sadeln med padd idag, och det blev nog bättre i dagsläget då den är minimalt för vid. Så en omvärmning är ev. på sin plats när jag vet ifall B gillar sadeln i alla gångarter osv. Iallafall, den är verkligen som en dröm att rida i. Så fort jag kommer upp så bara smälter jag, sadel och häst ihop. Och det är där jag ska sitta känns det som.

Bellie var en dröm idag
bitvis. Jag har inga speciella krav, men hon arbetar jättetrevligt ändå. Och skänkelvikningarna var kalasfina idag!! Inge sladdande bakdel här inte. Superkul. Och jag hittar nya knep och ridsätt att prova mig fram med vilket funkar kanon. Man måste våga testa lite nytt och lära sig nya knep. Halterna idag sitter bättre än någonsin oxå. Dom blir annars ganska segdragna och lite av en dragkamp, plus att vårat största problem är att hon ska vara i bibehållen eftergift. Men flertalet ggr så gör hon kanonbra halter med bibehållen eftergift. Hur kul som helst!! Min fina snutta. Denna vila var nog superbra för oss båda. Peppar peppar.


Kan även avslöja att sadeln är en 16", varför jag frågat så mkt om hur ni tycker det ser ut. De flesta tycker det ser kanon ut, men ett antal tkr den ser något liten ut. MEN jag kommer gå på den fantastiska känslan jag får i sadeln, och inte hur det ser ut för ögat. Skulle jag ha en större tum (vilket för den delen inte ens finns) så skulle troligtvis mina ben hamna helt fel som dom gjort i övriga dressyrsadlar.

Den låg iallafall an helt jämnt framtill längs bossan när jag red idag. Så jag tror det blir super!

Happy girl

liksom!!! Nu har jag fått min IW såld, och jag ska köpa min nya dressyrsadel på måndag. Kan de bli bättre? Hihi. Ska testa rida med padd imorgon och se hur det känns, och se om den hamnar i balans elr ej. Sedan ska jag höra om jag kan få behålla den hemma tills måndag och endast komma in och betala, då det känns onödigt att lämna in den imorgon (som sagt) och sen hämta på måndag igen. När dom ändå har stängt på söndag.

KUL KUL KUL!!!
Äntligen en sadel som passar oss BÅDA. (Iallafall i skritt, HAHAHA) Bara att hoppas att fröken Bus accepterar den i trav och galopp oxå, och rör sig som hon ska. Puppan min. Blir till att leta något snyggt dressyrträns i svart nu oxå. Men frågan är om jag ska vänta med tanke på att jag byter sadlar gaaanska ofta. HIhi.

SÅLD!


Dressyr på Fisen

Idag fick jag låna ElisaFisa och rida dressyr i sadeln som jag lånat hem på prov. Just för att få känna hur jag sitter som ryttare i gångarterna trav och galopp oxå. Det gick superbra och den är verkligen helt fantastiskt skön! Den är underbar i trav och galopp oxå, placerar mig verkligen helt rätt. Plus att jag sitter som en smäck i sadeln, till och med när Elisa sparkar bakut och far omkring, sitter som gjutet. This is it. Denna SKA jag ha. Punkt.

Sen red Otto en stund oxå
, jag värmde mest upp Elisa för att få känna hur det kändes i sadeln.

(Dock har jag blivit skadad från Teknan, haha. Jag skjuter fram skänklarna för att i Tekna så for dom för långt bak, så nu gör jag så i alla sadlar. Suck. Bara att träna bort)


Klippning

Idag klippte jag fröken Elisa. :-) Hon är så duktig och lättsam! Trots att jag har en stenålders maskin som låter fan.

Såhär blev resultatet:


Nu har jag min morot!

Nu ska jag dra ner på sötsakerna - igen. Vet inte hur många ggr jag skrivit det här nu? Jag har ju varit svinpepp när jag skrivit det, och jag har lyckats hålla mig i flera dagar. Men så kommer dagen när jag FÅR äta godis och sen äre kört igen.

Men nu ni, så har jag en riktig morot till att verkligen skärpa mig. Nämligen att jag och E ska ge varandra 100:- för varje gång vi äter godis förutom på fredagar/lördagar. Så alla andra dagar är godis/bakelser m.m förbjudet. Förutom vid speciella tillfällen. Så det kmr ju bli super! Är verkligen inte sugen på att betala 100:- varje gång jag äter godis liksom... Så detta kmr jag lyckas med. :D Har sagt till oktober ut till o börja med. ;)

Fler bilder

Fler bilder på hur jag placeras i denna sadel. Ska avslöja varför jag frågar senare, imorgon kanske. När jag fått in lite fler svar.

Jag kan bara säga som så
att genom den lilla stund jag red fick jag en väldigt fin kontakt med Bellie i denhär sadeln, väldigt close contact. Mina knän placerades på rätt ställe (brukar annars ha för korta överskänklar för att nå ner till rätt ställe i dressyrsadlar), och sätet kändes mycket bra. Imorgon ska den provridas i alla gångarter, fast på en annan häst. Så jag får känna på den i trav och galopp oxå.


Fler åsikter tack!! :-D

Klickerträning

Såhär söt var Bellie idag när jag bad henne le. ;) Hihi. Normalt gör hon mycket högre med läppen, ni vet som när dom flemar. Men på denna bild blev det lite halvdant, men sött!


Vill DU börja klickerträna din häst? Gå in HÄR och läs noga hur man går tillväga. Superbra beskrivning och man kan i princip inte göra fel om man läst alltihopa. Lycka till!

Vad tycks?


Spontant sådär, vad ser ni? Hur sitter min kropp i sadeln? (Läs gärna föregående inlägg)

Prestige Lucky Dressage

Lånade hem en Prestige idag. Efter att ha fått lite tips om att den kan passa mig kroppsmässigt. Har fått uppfattning om att Prestige-sadlarna överlag är svängda, men denna var då rakt inte svängd. Jag blev väldigt förvånad när jag la den på prinsessan min. Satt nästan som en smäck! Möjligtvis är den en bomvidd för smal, max. Men ev. inte. Jag satt som en gud i den oxå. Skänklarna hamnar rätt, rumpan känns bra, sitsen är precis så smal som jag behöver för att kunna inverka på hästen.

Dock måste jag ju få min såld innan. Suck. Det kan ju ta ett tag! Men är ni intresserade så hör av er.


Åsikter?

SÖKES/KÖPES

Har ni någon av följande sadlar till salu eller som jag kan få prova så hör av er! Samtliga ska vara 16.5" eller 17"

Wellington (fit 5)
Albion (w eller xw)
Prestige (någon rakare modell, 37-38)
Olympic Jessica (vid eller xvid/33-34)
Globus Crincle eller Clic (36)
Kentaur Andromeda (4, xvid)
Pfiff Amaretto (4, xvid)

Färg spelar ingen roll
(haha är ledsen... vill verkligen ha brunt men det får bli den färg jag hittar på någon sadel som passar)

Besviken

Provred nya sadeln idag på Bellisbus. Blev massa besviken. Jag hade förväntat mig samma komfort jag kände 2009 då jag ägde en likadan.. Men icke då. Den passade inte alls min kropp. Väldigt synd! Ska prova den några ggr till dock. Men annars blire att leta efter en ny, och jag tror jag kommer satsa på någon i läder då. Och SKÖN som fan ska den vara. Den ska ge mig samma känsla jag får varje gång jag hoppar upp i min hoppsadel.

Red med Bellis till paddocken. Skrittade runt där 2min typ och gjorde lite sidvärts, halter m.m vilket jag även gjorde påvägen dit. Bellis var jättefin!! Älskade puppan.

Och nu går hon runt och små-ler ibland när hon tkr hon ska få godis. Nu när jag lärt henne att le, HAHA. Hon ser asrolig ut. Jag var värsta sur på henne först för hon var jättegrinig på mig när jag borstade/tog på henne osv.. men så ger hon mig dendär blicken och så flemar (smajlar) hon.. Kan man vara sur då? Nej höll på garva ihjäl mig.. xD

Så finns det intresse för en Wintec Isabell Werth i absolut nyskick, brun 16.5" så hör av er.

Jag är med och tävlar...


Klicka på bilden eller HÄR för att komma till tävlingen!

Regn regn regn

Idag fick Bellisbus stå. Tog in och pysslade och masserade lite. Hon var väääldigt spänd framtill vid bröstmusklerna, men fick det att släppa bra. Det är bara där hon brukar vara spänd om de är ngt. Var även där som Lisa (ET) hade något att anmärka på sist, annars var hon kalasfin.

Har även varit och köpt nytt
"foder" åt henne. Enligt uträkningar (Tack fantastiskt snälla Q!) så ska hon klara sig på grovfodret, alltså höet, + tillskott av selen och fosfor. Så har köpt fosforbalans och seloE idag. Gick på en härlig summa.. Men det räcker ju länge så det blir billigt i längden. Köpte även betfor som hon får svälja ner det med.

Hur awesome vore det
inte om hon klarade sig på hösilage och lite mineraler?? TOPPEN! Får hålla stenhård koll nu när hon börjas ridas mer, hur hon tar sig.

Hon är btw inte 100% frisk
. Kollade idag, töjde ut benet. Men nå fasen äre nära.. Det är nog minst 90% läkt skulle jag säga! ;) Gick inte alls att töja bak det långt. Men liiite. Så jag tror det är en tidsfråga bara. :-)

Facebook - bra till allt! ;)

Är med i Facebooks grupp typ "hästprylar köpes", och hittade ett supersnyggt schabrak jag ville ha. Tjejen råkade bo 2 min bilväg från mig så hon var nyss upp hit med dehär fina schabraket för några ynka kronor. :-D


Frisk häst?

Ja, det kan vara så att Bellisbus äntligen är frisk. Idag var benet bättre än det någonsin varit. Svullnaden var minimal i hasen och andra benet som oxå varit svullet var inte alls som det var när jag åkte. Själva strukturen på skadan känns inte lika illa som den gjort innan heller. Det har varit väldigt knöligt under huden, men nu är det inte alls lika mkt.

Sen så äre så att hon har inte visat att benet är "le-löst" nu på flera dagar. Annars när jag kratsar ur hoven och ställer ner benet så "halkar" det ut till dedär läget som inte är normalt. Men som sagt det gör inte det nu utan hon använder det benet likadant som de friska. Så det verkar som att det blivit fast igen, alltså att det läkt. Jag har inte vågat dra i det något för att se vad man kan göra, jag låter det helst vara nu när det verkar blivit bra.

Så jag tänkte avvakta
några dgr med att ringa vet. för hur vi går vidare nu. Om det räcker med att jag själv bedömer det läkt, samt håller koll, eller om hon vill godkänna först.

Iaf så skrittade vi en sväng idag jag och B. Hon är så mjuk och fin! Superrolig att rida. Rider lite sidvärts och lite början till öppnor samt halter just nu. Nu ska vi bli experter på sånt. ;)

Fortsatte med klickerträningen
idag oxå, vi fortsatte på att hon skulle smila. ;) Hihi hon är så söt! Satte det ganska bra idag.


Jag är med och tävlar..


Klicka HÄR eller på bilden för att komma till tävlingen!

Nummer 21

21. Någon jag vill träffa

Min häst! :D Seriöst, är ingen speciell person jag skulle vilja träffa elr.. elr jo, kanske Britney! ;) Det hade vart coolt. Men ingen i hästvärlden. Förutom min lilla fishäst!

Goodmorning sunshine

Har precis klivit upp. Hade precis halvvaknat när jag fick ett samtal från stallet.. Mina mardrömmar jag haft har blivit sann. Nej då, inte riktigt. Men halvt. Bellie hade slitit sig imorse.. Dock bara sprungit ner till höbalen och där låtit sig fångats TACK OCH LOV. Hon är ju en väldigt smart tjej och hon har haft många perioder när jag inte fått ta henne i hagen, så att hon lät sig fångats fast hon just blivit "fri" är helt otroligt. Benet hade inte sett nå annorlunda ut efteråt, och jag tror inte det är någon fara med tanke på alla utbrott hon har haft med mig. Dom är nog flera ggr värre än det hon lyckades med imorse.

Har ju sagt att jag ska fixa kedjegrimskaft men det blev aldrig prio ett innan jag for till sthlm för jag tänkte att det nog var lungt vid in- och utsläpp. Tji fick jag. Kedjegrimskaft inhandlas så fort som möjligt idag, vi råkar nämligen ska åka till en hästbutik vi hittade igår ute på stada. ;) Så får jag se till att dom som har in- och utsläpp ikv och imorgon lånar ett kedjegrimskaft och använder på henne.

Jag är bara glad att
hon börjar med detta NU och inte för 2 månader sedan. Då hade nog skadan varit bra mycket känsligare. Men jag ska inte ropa hej innan jag är över bäcken.. Jag som är van att se skadan varje dag och känna hur den känns, ser ut m.m måste nog se den först innan jag vet om det är lungt. Men till 90% är det nog lungt tror jag. :-)Nu ska jag nog ta mig
något att äta och se om inte Anna tänkte vakna till liv snart. Då blire att dra in och shoppa lite mera, vi hittade asmkt igår som vi shoppade :-D Iallafall, sen blire lunch/middag nånstans för att slutligen göra det vi kom hit för, nämligen att se självaste BRITNEY SPEARS. Me like!

El stockholmoHihihi

Tror jag bloggar lite ändå. Nu har jag precis klivit upp, första natten i sthlm. Sovit bra, och LÄNGE? Hallå kl är liksom 9.. :o

Resan gick bra igår
, men den HADE kunnat sluta illa. Haha. Vi köpte ju sånthär res-kort ni vet, för tunnelbanor och bussar, 3dagars. Och han vi köpte av frågade vi vilken tunnebana vi skulle åka för att komma dit vi skulle, och han lurade oss LÅNGT JÄVLA BORT. Som tur var så såg jag 3 min innan vi skulle åka att våran "destination" (heter de så?) låg på en HELT annan linje. Så vi fick fråga oss fram för att hitta till den oxå. :-) Men tillslut kom vi fram.. Och först hittade vi till fel lägenhet, HAHA skulle precis sätta nyckeln i hålet när Anna såg att det stod något annat på brevlådan. Jag dör.

Men vi hittade till våran tillslut. Hallelulja. Är supermysigt här iaf! :-) Igårkväll runt halv 11 gick vi och köpte frukost m.m.. ICA har liksom öppet till 23 här?? Hur bra? :D

Nu ska jag käka frukost så ska vi ta en tur på staden och leta lite krogar inför ikväll. ;) Hihi. NÅGON SOM HAR TIPS PÅ DE?

Bloggtävling avslutad!

Då Josefine är bortrest har jag (Malin, www.kyro.blogg.se) fått i uppgift att publicera vinnaren i bloggtävlingen.

Bloggtävlingen avslutades idag och den nya ägaren till ett 3-delat pannband med strass i Jet är http://juliastorm.blogg.se/


Hennes motivation var:

Jag vill vinna detta underbart fina pannband för jag tycker att min fina ,fina ,fina ponny är värd att få bära det, hon ställer upp för mig till 100 % för mig, alltid, jag älskar verkligen henne och hon är verkligen värd det bästa! <3


Med en sådan fin motivation om sin häst tycker jag verkligen att Julia och hennes ponny är VÄRDA detta pannband! Stort Grattis!
Nya täcket

Bellis blev superfin i sitt nya täcke! :-D


Sadel + schabrakprovning

Sadeln provade jag ju för 2 mån sen, men var nyfiken ändå så provade den igen. :-) Tillsammans med nya schabraket. Supersnyggt blev de tkr jag!Som sagt tidigare, helt klart värd att provridas. Att tänka på är att Isabellen har väldigt högt både fram- och bakvalv, samt är luftstoppad vilket gör att sadeln inte kommer ner riktigt på hästen förrän man sitter i den.

Fintjejen!

Skrittade ut på Bellisbus idag igen, och det gick jättebra. Hon fick inge utbrott idag heller :-) Började försöka tjuvtrava några ggr men annars väldigt lugn och trevlig. Jobbade henne lite en stund oxå, vilket jag brukar göra på hemväg när hon blir extra pigg och framåt. Och det är helt sjukt, hon har liksom stått 2 mån och är inte ett dugg stel. Inte över huvudtaget, ingen skillnad alls förutom att hon nästan känns finare om något? Hihi kul iaf.

Sen fortsatte jag på klickerträningen. Denna gång blev det att hon skulle flema på komando. Lagom till sista godisbiten satt de! ;-) Så ska fortsätta träna på det och befästa. De är superkul!


Dagens bloggtips

En tjej som hittade in på min blogg och lämnade en kommentar efter sig, hennes blogg gjorde verkligen intryck på mig. Hon har en jättefin D-ponny som hon har kvar fast hon fyllt 19 och tävlat vad jag förstått aktivt förut. Iallafall, en kanonbra blogg verkar det vara! Ska definitivt prova följa den. :-)

HÄR är bloggen.

Nummer 20

20. Något jag vill göra

Hm.. vilken svår fråga. Klurig.. Vadå vill göra? Haha. Jadu, jag vill rida och träna MIN häst igen. Vill komma igång NU! Längtar så in i bomben till att härligt svettigt dressyrpass. Vill jobba på våra brister och bli bättre.. nu!

Undviker ni skrämmande ting?

Ja, som frågan lyder. När ni ser något "läskigt" när ni rider/promenerar med hästen, undviker ni det då? Dvs tar en annan väg. Rider in och väntar ut det läskiga nånstans? Nu pratar jag om te.x stora fordon som bussar, traktorer, grävmaskiner osv. som antingen står på sidorna av vägarna eller som kommer åkande fram- eller bakifrån. Eller t.ex en älg? Eller något annat djur, rådjur.. Skällande hundar? Presseningar som fladdrar i blåsten? Om någon borrar?? Slipar? Svetsar?

Ja, kort och gott.. undviker ni "faror"? Typ "Oj shit hon kommer bli jätterädd, nu vänder jag." Eller "Omg en buss, den kan vi inte möta *kilar in på en annan väg och väntar ut bussen*.

Jag undviker i princip ingenting. Jag rider förbi allt, låtsas som att det regnar. Jag tycker det är superbra att hästarna får vänja sig vid sånthär, för dom blir så trygga och självsäkra individer då. Och jag gillar att kunna ta mig fram överallt, och rida den väg jag tänkt rida osv. Och Bellsan ska inte behöva gå omkring och bli rädd hela tiden heller..

Ridning på en "lugn" häst

Red Bellfisen idag igen. Tredje dagen nu och hon fick inge utbrott, hallelulja! Hon försökte tjuvtrava och vart extra laddad ibland men inge oförutsägbara moves. :-) Dutti flicka!

Sedan fortsatte jag på
klickerträningen, men B var mest uttråkad den råttan. Hon fattade iallafall snabbt att hon skulle lyfta upp sakerna. Så hon bet tag i saken (vante i detta fallet) och sen slängde hon den så den hamna nåra dm bort från na. Haha. Supersöt! Iallafall, la ner efter ett tag när vi tragglat lite. Så nästa gång så ska jag nog prova något annat, och ta upp apport lite senare.

Svar på tal

Kan inte låta bli att göra svar på tal när ni låter så himla gulliga! :-P

Lovisa: Hej hej! Vilken tycker du är den bästa "hästaffären" i Sundsvall? Då tänkte jag inte på hästutrustning utan i klädväg, stövlar osv! Typ en butik som bara vill dyka ner i och frossa bland alla saker?! Nyfiken! Super blogg, fortsätt så. Hälsa Bellie!

Hej Lovisa!
Den butik som har störst utbud här i Sundsvall är nog Equeens. De har massvis av fina prylar, mycket märkessaker. Så där skulle jag inte tacka nej att välja och vraka hur som helst! ;) Sen har vi Grafströms, älskar den butiken. Det är sån himla härlig stämning där, personalen är grym. Så himla gulliga! Dom har inte lika stort utbud som Equeens, men de märken de är återförsäljare av tar dom hem ifall man vill ha något spec.

Tack så mkt! De ska jag göra, hihi.

Shopping

Idag kom ett schabrak jag fyndat på tradera. Hela 20:- gav jag för det schabraket från Exklusiv Horse Wear. Snacka om fynd! ;) Tycker det ser superfint ut. Mjukt och underbar kvalité!

Sedan kom mitt efterlängtade
täcke till fröken B. Beställde det från England så det tog något längre tid än vad det gör i Sverige. Men nu är det äntligen här!


Tror de kmr bli underbart snyggt på fröken B!

YES YES YES!!!

Läste på dressyrmupparnas blogg att de fått bekräftelse av ridsportförbundet nu att RAKA BETT BLIR TILLÅTNA PÅ DRESSYRTÄVLING FRÅN OCH MED NÄSTA ÅR!!

Verkligen ÄNTLIGEN! Fantastiskt bra. Bellis går bäst på rakt, undra om till och med novabett kommer bli tillåtet? Ska testa det på henne och det finns ju en stor chans att hon går bra på det. :-D

Ridbilder

Lite bilder från dagen:


Chapsen.. JAG VET!! Mina stövlar är uppe i ett ärende om jag ska få nya elr inte nämligen, så hittade gamla chaps i källaren som jag nu använder. Mina första chaps tror jag.. från ÖB? Haha. Så får stå ut med att vara lite småful just nu.

Ridning + klickerträning

Har ridit på min fina pingla idag igen. Hihi mys!! Tack för alla fina kommentarer från igår (och alla andra dgr)! Ni är så fina mina läsare.

Iallafall så fick jag med mig Ottis ut som fotograf. Red bort till en äng och tillbaka. Bellis skötte sig väl, sedan efter en stund på ängen så fick hon början till ett frispel. Idag var vi nämligen utrustade med både nosgrimma och martingal, och det verkar få henne att inte kunna leva fan så mkt som hon gjorde igår. Däremot gick hon och försökte småtrava och kändes allmänt explosiv typ hela vägen hem. Haha hon söker även efter saker att få bli "rädd" för så att hon kan dampa. Hon blir annars aldrig rätt för något typ, haha. Men nu så.. ;)

Efter ridningen så klickertränade jag Bellis lite. Fortsatte från de två grundövningarna igår, så började på nr 3 idag. Vilket är början på apport. Gick bra idag oxå! :-) Avslutade när hon kommit så långt att hon börjat naffsa på sakerna jag la fram. Så imorgon ska jag försöka få henne att börja lyfta sakerna oxå. Kul! Det är så roligt, jag riktigt ser hur hon tänker till och funderar. Hon gillar't!


Dagens FAIL-bild!! Haha.

Ridning på MIN häst!

Idag har jag ridit min fina häst. Hihi. Hon skötte sig toppenbra, elr ja.. första biten ska vi väl säga. Lugn och fin, vila på steget och kändes allmänt mjuk och fin. Sedan mötte vi Emelie och Shakiro och red med dom en bit. Och så får B världens jävla frispel.. jag som tyckte att skritt uppsuttet skulle bli perfekt sätt att röra på henne för kontrollen jag får. Men njae, kontroll kan man väl inte säga att jag hade. Haha. Hon får som en hoppetossa, hoppa ner i diken och galopperade på stället. Fick tillslut hoppa av henne för skaderisken. Hoppade upp en stund senare och sedan av, och upp igen. ;) Så hoppade av 2 ggr.

Jag som trodde hon skulle
bli lätt att "sätta igång"...

Provade klickerträning idag
oxå, det var SKITKUL!! Bellie fattade direkt, de blev precis som det stod i texten jag läst om detta. Hon fattade direkt, vilken smart häst jag har. Hihi. Började med steg 1 och 2, vilket är att först introducera för hästen att klick betyder godis. Steg 2 är att få hästen att fokusera på annat än godiset, för efter första övningen kmr hästen tigga och leta godis. Då klickar man när hästen fokuserar bort från godiset/mig. Bellies förstod direkt! Haha hon var supersöt när hon vände bort huvet för att få godis varje gång.

Imorgon blir det steg 3. :-)


Svar på tal

Hej! Jättefin och intressant blogg :-)
Har några funderingar i all välmening, är bara nyfiken och menar inte att "racka ner" på dig.
Jag undrar hur det kom sig att du köpte en fd travhäst? Handlade om "kärlek vid första ögonkastet" eller ekonomiska skäl? (Travisar är ju ofta billigare än halvblod etc) Sen är ju förutsättningarna lite annorlunda för travhästar, de är ju avlade för att springa fort i trav med vagn efter sig till skillnad från halvblod som är renodlade ridhästar. Har det inte varit tufft och svårt att utbilda sin första häst istället för att köpa ett redan utbildat halvblod? Kram/Linda

Hej Linda!
Vilka hästar jag kikade på styrdes av priset, ja. Jag var 17 år och hade ingen möjlighet att fixa fram 30.000 och uppåt för en häst. Så jag fick liksom titta på de hästar i den prisklass jag visste att det inte var någon omöjlighet att skrapa fram pengar (typ upp till 15.000). Och då blir det ju oftast travarna man får rikta in sig på. Var även och provred ett oldenburgarsto jag skulle ha fått för 15000:- om jag köpte henne direkt, men jag ville ha en häst på foder för ev. senare köp.

Däremot så var det kärlek vid första ögonkastet vad gäller just Bellie. Var och provred en häst innan henne men vi klickade inte över huvudtaget. Bellie såg jag i hagen och direkt sa jag "Jag tar henne! Jag behöver inte ens provrida" (även om jag provred).

På den tiden brydde inte jag mig om exteriör, gångarter m.m. Kollade aldrig på något sånt utan jag tog hem den häst jag ville ha ungefär. Jag har ju aldrig haft tävlingsambitioner så, utan jag tycker bara om att utvecklas tillsammans med hästen och ha roligt, så för mig hade/har gångarter ganska liten betydelse.

Dock så visade det sig ju att min fina B råkade ha en 3taktig galopp redan när hon kom till mig som travtränad. Och personligen tycker jag att hon har en mycket trevlig trav oxå. Har fått väldigt mycket beröm över hennes gångarter. Så nästa gång jag kommer leta häst (travare) kommer jag vara ute efter en som har gångarter i nivå med de Bellie har, så det kommer nog bli väldigt, väldigt svårt. Jag är helt frälst i travarna så som det känns nu så är det en sådan det blir även efter B.

Och jo, det var grymt svårt/jobbigt/tufft att utbilda min första egna häst. Utan hjälp hade det aldrig någonsin gått. Det har varit otroligt kämpigt, går nog inte att förklara hur kämpigt vi haft det jag och B. Men det är definitivt värt allt!

Hoppas du är nöjd med svaret! Kram :-)


Nummer 19

19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det


Här har ni min allra bästa vän! För hon finns alltid för mig, min fina tjej.

Sedan älskar jag alla mina vänner precis lika mycket och för den de är. <3

Nummer 18

18. En bild jag aldrig publicerat förut


Vatten på vintern

Har era hästar vatten på vintern? Jag tycker det är vansinne att inte ha det faktist, det borde vara självklarhet att ha vatten året runt. Det har hänt att jag stått i stall där man inte förespråkat vatten på vintern, och då har jag fått gått och burit själv varje gång jag varit där. Men det tar ju slut på direkten när det är många hästar.

När jag stod hos Emma fick dom vatten varje dag flera ggr om dagen ute, oavsett tempratur. Dock hade vi ingen värme-balja så det frös ganska fort ändå.

Nu denna vinter kommer Bellisbus
att ha ofruset vatten hela vintern lång. Det känns otroligt bra i mammahjärtat! Min bebis får inte stå utan vatten. Jag kan verkligen inte slappna av om min häst inte har fri tillgång på både mat och vatten.

Dehär med snöätning tycker inte jag håller. Tänk att fylla en vattenhink med snö, hur mycket vatten är det då när snön smält? Typ någon dl? Dessutom äter inte hästarna i närheten av så mycket snö i vilket fall. Vattenbrist behöver man inte märka på hästen för det är inte alltid dom visar det, men ändå har det. Ne, fri tillgång på vatten, dygnet runt, året runt ska det vara! :-)


Jag får rida!

Wihooooo! Ringde nyss till vet. och rådgjorde vad jag skulle göra med tanke på frispelet hon fick i helgen, jag menar det kan (lär) ju komma fler vilket INTE är bra för läkningen. Så jag ska helt enkelt byta ut promenad för hand mot skritt uppsuttet 30min om dagen. WIHO :D:D:D:D:D Ska bli så jävulskt underbart att sitta på min fina igen.

<3

Nummer 17

17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg,ledsen och glad

Asså jag lyssnar på de mesta, oavsett humör. :-)

Kavaj

Har äntligen fått tag på en sådan kavaj jag länge jagat nu, då den är slutsåld överallt... (Ja, ni vet jag som inte skulle tävla nå mer pga prishöjningen) Den e supersnygg! Var lite tveksam dock om de såg bra ut på, men råkade se en tjej idag på tävlingarna som hade exakt en sån och det var dödligt snyggt! :-) Så hoppas de ser lika bra ut på moi.

Blir inge stall idag. Trött som en röv.. Ska åka till Erol och mysa i sängen hela dagen lång, för han e oxå hängig den lille gossen.

Åh gud, till helgen åker jag till sthlm.. Kommer kännas förjävligt att vara utan min prinsessa. Hua hua hua.


Här är kavajen. Tkr de är sketasnyggt med dragkedja istför knappar!! ;)

Rodeo-häst!!

DET hade jag idag. Jag säger bara OH MY GOD. Idag fick fröken bus utlopp för 2 månaders lång vila....

Vi skulle ut på vår dagliga
promenad, och Othilia följer med med Elisa som hennes lillasyster sitter på. Vi gick in på en skogsstig vi tänkte utforska, men fick vända ganska snabbt. Bakom mig får Bellie helt plötsligt ett cp-ryck och hoppar för en sekund. Hon taggar ner och vi går vidare genom skogen till paddocken. Väl framme ställer jag henne i vanlig ordning i rasthagen där, men hon var inte lugn för fem öre. Så jag satt där utanför med henne.

När vi ska gå tillbaka så går vi som vanligt ner på ängen där, och jag känner att hon försöker ta ett travsteg, och det är BUS i blicken vilket det varit hela turen. Hon taggar ner när jag ber henne och vi hinner gå några meter innan hon får VÄRLDENS UTBROTT. Hon börjar tokgaloppera, hoppa omkring, flänga och ha sig.. Mitt enda fokus är "TAPPA HENNE FÖRFAN INTE" så jag pratar lungt och proar åt henne och försöker att hela tiden ha hennes huvud böjt in mot mig. Inga problem. Men så fort hon lugnat ner sig tar det bara ett par sekunder innan hon flyger runt igen som en galning alltså. Kunde inte annat än skratta åt henne, lillhjärtat mammas.

Rätt vad det är så börjar hon stegra HÖGT och samtidigt hoppa framåt och runt mig, helt galen alltså. Sen taggar hon ner, och Othilia kommer med ett grimskaft som hon tack och lov hade med sig extra. Så vi sätter den över nosen som säkerhet resten av vägen hem.. Hon frustade och hade sig och var såååå nöjd. Mammas tokstolla!

Tycker riktigt synd om henne nu... lilla älsklingen är redo att sättas igång nu tycker hon.

Meep meep

I'm a jeep. GUDARS... Kan inte sova. Har legat vaken sen 4.. det är INTE likt mig. Jag är en sån som faller a sleep så fort jag slänger igen ögonlocken. Jag kan somna vart som helst, när som helst. I en bil, ute, på golvet, på sängen, i stolen, ja ni fattar vart jag vill komma. VAD är då felet nu? Legat vaken i en timme och haft alla möjliga olika värkar. Haha, tyck nu inte synd om mig. Men jag har mensvärk, jag har ont i magsäcken och så upptäckte jag till min förskräckelse att jag har HALSONT. Min kära vän Othilia har nyss haft halsfluss, låter de lovande för mig??? Neee.

Så nu har jag tagit lite
värktabletter och vatten, sitter här och gnager på ett tuggummi och känner att halsontet inte är så hemskt ändå så jag hoppas det stannar upp här. Hungrig är jag oxå! Huvudvärk får vi inte glömma.

Jag som SKA titta på tävlingar imorgon/snart om några timmar. Så är det bara.. därför blir jag så pissless om jag blir riktigt sjuk nu. Annars kan det vara mysigt att vara sjuk med feber och hela faderullan, bara ligga i sängen och sova och se på tv. Bli uppassad. :') Men jag föredrar en dag på hopptävling faktist.

Men gud klockan är redan halv 6..... jag vaknar ju normalt om någon timme ju. Orvar.


Bjuder på en av mina nyaste bilder, pusssss!

Klickerträning

Det tänker jag prova på med Bellsan. Att jag inte tänkt på det tidigare? Där står hon och har tråkigt i sin lilla minihage med en promenad och lite pyssel varje dag, när jag istället kan träna hjärnan på henne. Har ju hört talas om klicker-träning förr, men som vanligt så har jag för lite självförtroende och tålamod för att orka med "trickträning". Men jag har läst på lite till nu och hittat kanon-info och hur man går tillväga osv så jag tänker fakitst testa det. Blir till att åka och köpa en klicker imorgon ifall jag hinner. :-) KUL!! Och det lär nog fröken Bus oxå tycka.

Någon som testat klickerträning/håller på med det?

SÄLJES

Tvådelat eggbett säljes. Märkt 10.5cm, dock egenmätt till 11cm. Mycket fint skick! 100:-


Finpuppan

Hade lite bilder i kameran från igår på Bellisbus när jag testade nya vintertäcket på henne. Tog ju som sagt förut strl 140, då det var det som fanns kvar. Och det satt perfekt ändå! :-) Men nå större ska hon inte ha iallafall.


Heeeello?? Attention please.. !! Ta på mig.. *Skrapar lite försynt med hoven* (Bella i ett nötskal)Skydd och tömmar

Idag kom dessa två saker. Ett par senskydd från Eskadron, Flexisoft. Och ett par tömkörningstömmar i läder från Globus, wiho!! Det känns superbra att jag har "rätt" tömmar när jag ska börja tömköra Bellisbus lite. Så underlättar det kanske lite. :-)Sen igår elr förrgår
kom ett par supergriptyglar från Hubertus, supermjuka och fina! Kunde dock önska att gummit var liite plattare liksom. Men de funkar nog. Var rätt färg till mitt hoppträns, så perfekt!


<- (annonsbilden)

Bloggtips!

Tog mig en titt på TeamSLs blogg nyss. Har ju varit in där fåtalet ggr men aldrig mer än en snabbtitt. Efter att ha bläddrat tillbaka x antal sidor kan jag starkt rekomendera att läsa denna blogg. Det är en otroligt trevlig stämning över hela bloggen, med två självsäkra och fantastiskt fina tjejer!

Så för er som inte redan läser denna blogg, HÄR kan ni besöka den.

Hejjhejhej

Hemskt mkt hej. Är hemma idag igen, snuvig och huvudvärk som bara den. Saknar min bellfis! Så tänkte åka ut och pussa på henne alldeles strax. Gode gud, förstår ni hur skönt det är att jag kan säga så? Att jag ska åka ut och pussa på min bellfis SNART, när jag vill med andra ord. Hihihihihi. Jag kan ta mig till stallet när jag vill. Jag är lyckligt lottad. Nog om de.

Ikväll blire nog bara att ta det lungt och försöka vänta ut min lilla förkylning, och just ja??? HALLÅ? Det är IDOL!!! Happy girl liksom. :-) Idol + godis = fantastisk kväll. Nu när min pojkvän överger mig för hans vänner ikväll. Hihi. Så det är alltså jag och godiset ikväll.

Idag hoppas jag att det trillar ner en massa paket åt jag i brevlådan. Kom ett igår, och jag väntar på 3 till. Tänkte jag skulle nog vänta tills jag fått fler innan jag fotar och lägger upp. Jag har bl.a beställt JORDENS SNYGGASTE TÄCKE NÅGONSIN. Jag blev totally in love när jag såg det. Jag fick så lov att leta upp ett i rätt strl och beställa, fatta vad snyggt det är. ALDRIG sett nå snyggare till en fux. Jag kmr typ dreggla ner det när jag får det.

Nummer 16

16. En bild som gör dig lycklig


Film på Quantas

Här kommer en liten kort film från när jag red Quantas sist. Studshoppning stod på schemat. Ottis filmade småsnuttar lite fort bara för att jag skulle få med något iallafall.


Prio ett med Quantas är att han ska bjuda framåt, varför jag rider i övertempo. Först när han bjuder sådär bra själv så kommer det vara dags att rida i ett lägre tempo.

Eftergift

Tänkte förklara lite hur jag tänker med eftergift i hoppningen. Har ju flertalet ggr fått klagomål på min eftergift när jag hoppar Bellsan. Och nu trillade en kommentar (dock av ngn som inte vågar stå för den åsikten) in om att jag gav Elisa för lite oxå.

Men grejen är att jag rider så, medvetet
. Jag har fått lära mig att man inte behöver slänga fram hela handen, och att tygeln inte behöver glappa. Och det är även så jag känner och tycker själv. Jag ger hästen den eftergift som behövs, och hästen blir inte hindrad till att sträcka ut över hindret. Jag har inget tryck i tygeln över huvudtaget över själva hindret, utan följer helt med hästens huvudrörelse. T.ex om vi kommer in helt galet och hästen kräver mycket eftergift så följer jag automatiskt med ändå. Jag sitter inte och håller hästen över hindret, utan som sagt jag följer med hästens rörelse - helt beroende på hur vi kommer in. Jag rider på känslan. Och den är en mjuk och fjäderlätt eftergift.

Skulle hästen behöva mer
så skulle den ta mer, och skulle inte jag vara  följsam och eftergiven själv så skulle det bli ett ryck i hästens mun vilket det inte blir.

Så nu vet ni hur jag gör när jag hoppar och varför! :-)Två helt normala Bellie-språng som får precis den eftergift som det språnget kräver.


Här kom vi in väldigt konstigt, B tog ett extra språng och jag trodde hon skulle hoppa ett språng tidigare. Rycker jag henne i munnen? Nej jag följer med ännu mer för att hon kräver det i detta språng.

Tråk-lista

Vad heter hästen? Guns Ballerina
Tycker du att den ska heta något annat? Nejnej
Vad kallar du hästen?
Bellie, Bellsan, Bellabus, Bellfisen, söt/mys/fin/go-puppan m.m.
Vad kallar andra hästen?
Bellie
Hur gammal är den?
11 år
Vilket år/månad/dag föddes den?
00-04-18
Vilken färg har den? Fux
Har den några tecken? Bläs, snopp och strumpor + en vit kotrand
Hur hög i mankhöjden? 152cm
Är det ett sto/valack/hingst? Sto
Vad är det för ras? Svensk varmblodig travare

Har du tävlat den i hoppning? Ja
Vilka klasser/hur högt? 80 och 90cm
Är den tävlad i dressyr?
Ja
Vilka klasser?
LC:1, LB:1
Är den tävlad fälttävlan? Nej
Vilka klasser? -
Är den tävlad i trav? Nej
Är den tävlad i galopp? Nej
Är den tävlad i något annat? Nej
Har den tävlat in några pengar? Nej
Hur mycket? -

Har hästen championatspoäng? Nej
Hur högt har du hoppat med den? 105 cm
Är hästen bra på dressyr? Hon är riktigt trevlig i dressyren när man hittar rätt knappar
Hur är den i skritten?
Lagom energisk och trevlig. På uteritterna är den dock lite för rask ibland
Hur är den i traven? När hon kommer till rätt arbete är den väldigt trevlig tycker jag
Hur är den i galoppen? Rund och fin, suuuperhärlig bara!
Kan den skänkelvikningar? Ja
Kan den öppna/sluta? Ja
Kan den galoppombyten? Ja, så länge ryttaren ger rätt hjälper (som med allt annat)

Är hästen pigg? Det är hon
Är hästen trög? Inte på en fläck
Är hästen stark? Klart hon är, vilken häst är inte? ;) Dock nyttjar hon inte det då hon är lärd annat
Är hästen het? Nej
Bockar den? Nejpa
Har du bockat med den?
Ja hon har kört ett par rodeo-serier under våran tid tillsammans
Stegrar den? Nejdå, men det har hänt några ggr
Har du stegrat med den? Som sagt det har hänt några ggr
Sparkar den bakut?
Det gör hon inte, men hon har gjort i samband med galoppfattning
Har du sparkat bakut med den? Yes
Skenar den ofta med dig/andra? Verkligen inte, det är i princip bara jag som rider henne.
Har du skenat på den? Ja. Haha, i början när jag lärde in galoppskänkel.
Är den tittig? Nej inte direkt, kan titta lite på hinder ibland men det beror på mig
Har du badat tillsammans med den? Japp
Har ni hoppat tillsammans? Förmodligen
Har ni galopperat på en äng tillsammans? Det har vi

Hoppar hästen bra?
Njae, det jobbas på
Gillar den att hoppa?
Hon älskar det!
Har den bra hoppteknik? Har redan svarat på det.
Hur högt brukar du hoppa med den? Alltifrån markbom till 90cm. Sällan 1m
Hur ofta hoppar du den? 1 gång i veckan
Hur är den när den rids ut? Superfin! Beror lite på vad man ska göra, men många ggr är hon trevligare ute än på bana
Tycker den att det är kul? Hon gillar allt vi gör
Blir den piggare eller trögare än på banan när ni rider ut? Det är egentligen ingen skillnad förutom att hon lätt börjar tänka bakåt på banan, vilket i sin tur gör att bjudningen blir sämre. Men inte i den bemärkelsen att hon blir trögare

Står hästen i box? Ja
Går hästen på lösdrift? Inte längre
Hur mycket och vad äter hästen? Fri tillgång på grovfoder året runt. Just nu ingen kraft alls
Går den i hagen varje dag? Jamen gud ja
I en stor eller liten hage? Ganska liten, hahahaha. Ne nu var jag elak.
Hur länge går den ute per dag? 12 timmar eller mer
Gillar den att vara ute i hagen? Såklart
Har den vindskydd i hagen? Nej

Hur ofta rids hästen? Just nu inget, annars alltifrån 5 till 7 dagar i veckan
Är det en svår eller lätt riden häst? Svår skulle jag säga, men hittar man knapparna blir hon ju enkel. Även om det blir riktigt klurigt ibland. Så jag säger svår ändå. Jag tycker hon är svår iallafall.
Vem äger hästen? JAG hihihihihi. :')
Är hästen snäll i stallet? Absolut! Jättegosig. Kan bli en surfis ibland dock
Kan hästen stå lös i stallet? Jadå, hon gjorde det mycket förut. Nu står hon dock uppbunden då vi har så stor stallgång
Måste hästen vara uppbunden? Nej.
Är hästen lättlastad? Periodvis, nu har de dock hållt i sig ett tag att det går fort och lätt.
Är den snäll att klippa? Jajjemen
Vad har den för sadel/sadlar?
En hopp och en dressyr
Vad har den för benskyd/benlindor just nu
? Massa olika
Vad har den för bett just nu? Köpt lite nya jag ska testa, men eggbett med rak, 2delad och 3delad mundel har hon
V
ad har den för täcken just nu? Regntäcke.

Tror du att hästen gillar dig? Absolut!
Har du märkt något som tyder på att den gillar dig? Näe
Gillar du hästen?
Men ja, självklart
Nämn en sak som är - med hästen
: Hennes bakåttänkande som kommer fram ibland, de är nog de enda minus med denna häst
Nämn en sak som är + med hästen: ALLT! förutom punkten ovan
Har ni många minnen tillsammans?
Ja, vi har lärt oss allt vi kan tillsammans och har upplevt massa kul!
Nämn det bästa: Dagen jag köpte henne. Annars de ggr vänstergaloppen började släppa, pure happiness!
Har du någon gång sagt "jag älskar dig" till hästen: Många ggr

 


Film

Film från när jag hoppade Fisen igår. :-) Gick superbra, hon är kalasfin som alltid!


Stallet

Var till stallet nyss och fixade åt lille B. Sålde ett schabrak + två bett, så nu har jag fått iväg lite saker. :-)

Mätte iallafall alla mina bett i 10,5cm. Och GUD vilken skillnad det var från bett till bett. Dom var alltifrån 10.3cm till hela 11cm. Så då är det inte konstigt att betten stuckit ut på sidorna för lilla B, för dom betten var 10.7cm och 11cm. Dom nya som jag köpt, ett nova och ett 3delat i gummi, dom var närmare 10cm. Tack o lov! :-)

Så ska försöka hitta ett rakt och ett 2delat i 10-10.5cm. Så ska mäta runt och kolla vad jag hittar. Knepigt att det kan skilja så pass från bett till bett.

Usch vad jag mår dååååligt
just nu. Tänkte krypa ner under täcket och kurera mig där för resten av dagen.. Tills vi har stallmöte, om jag orkar med de. :-/

Sjuk

Usch och fy. Idag är jag värre.. Har varit hängig i veckor nu, och nu idag så är jag snorig och täppt. Huvudvärk.. Jaja, bara att kämpa på. :-)

Har värsta bettnojan nu oxå
. Haha. Vet inte var jag ska börja.. Bellis bett sticker ju ut en bit, både de tvådelade och raka. Det raka äre ju ingen fara med, men skönt att de tvådelade åker omkring liksom (not), och ev. trycker henne i gommen (la även märke till att hon gapade ngt på de 2delade och inte på de raka). Så då är min fundering om jag ska skita i 2delat helt, eller om ett i mindre storlek skulle göra sig bättre i hennes mun. Eller så kör jag på vanligt 3delat i mindre strl, men då har jag ju köpt ett i gummi oxå.. Så då står jag med två 3delade bett IFALL hon inte skulle gilla något av dom. Vilket dilemma... ;) Jag tror jag börjar med att sälja det tvådelade iallafall, och ev. de raka oxå. Sedan får jag ta ställning till om jag inhandlar ett 2delat elr 3delat mindre strl.

1 år sen

Idag var det exakt 1 år sedan jag och Bellis tog vår första träning för Marianne Bäckström. Ångrar det inte en sekund, gud vad denna människa har hjälpt mig. Bland de bästa beslut jag tagit!


Såhär såg det ut på våran första hoppträning för Marianne. Jag var helt GALET nervös

För långa bett

På tok för många hästar rids omkring med för långa bett. Jag ser ofta bett som sticker ut minst 1cm på sidan när hästen rids t.ex. Du ska kunna ta lätt i tygeln utan att bettet sticker ut något. Så mycket som sticker ut, så mycket för långt är bettet. Tänk vad som händer inne i hästmunnen när du har ett för långt bett, antingen 2- eller 3delat. Det far ju omkring där på laner och tunga och skapar otroligt obehag = gapande häst som vill komma undan.

Hittade en superbra artikel som är mkt bra formulerad.Ett utdrag ur denna artikel:
"De allra flesta hästar fungerar väl på ett ledat bett. Att föredra är ett 3-delat. Det ligger mer naturligt över tungan och ner över lanerna. Ett sådant bett ger ett fördelat tryck över tungan och lanerna.

Att tänka på är att välja ett lagom långt och tjockt bett. Är det för långt kommer hästen få knipskador på insidan av mungiporna och en häst som frenetiskt biter i bettet. Är det för tjockt kommer hästen att gapa då bettet inte får plats. Använd hellre ett smalare än ett tjockare bett. Visserligen är det skarpare men det får plats.

Se till om möjligt att bettet har fasta D-ringar. Det gör att hästen inte kan få knipskador på utsidan av mungipan.
Är bettet för långt får hästen knipskader inne i munnen. Hästen skyddar sig då med att suga in bettet och bita tag i det. Med tiden blir det ett nedslipat mellanrum och då alltså ännu lättare att bita tag i bettet. MÅNGA hästar går med för långa bett!

Många ryttare har för korta sidostycken och pressar på detta vis in bettet mellan tänderna. Självklart biter hästen då tag i bettet. Har du betslat på detta vis får du dina "2 veck i mungipan", fast av fel anledning. Börja med att sänka/justera sidostyckena, så att bettet ligger i viloläget! Därefter tar du med ett finger i bettringen och sträcker bettet i munnen så att det ligger rätt/rakt över tungan. Se till så att bettringen ligger intill på motsatt sida utan att pressas in i munnen. Om du då får ut ett överskott på andra sidan är bettet så här mycket för långt.Själv är jag inne på att köpa ännu kortare åt lilla B, då hennes 2delade åker ut en liten bit ibland. Inte alltid, men ibland. Och det känns inte riktigt bra i mammahjärtat. :-)

Förbannad

Ni har väl hört att dom höjt licens-avgifterna inför 2012?? Vi som köper licens för lokala tävlingar (200kr) måste numera köpa licens som gäller för regionala oxå, och betala 750 spänn!! PLUS 200:- för hästlicens??! Helt jävla vansinnit. Vi som bara tävlar ett par ggr om året för skojs skull då?? Vi ska alltså betala 950:- för ett par-tre tävlingar? Aldrig. Som jag känner nu så kommer jag hålla mig till endast träningstävlingar och klubbisar. Jag tänker inte punga ut i närheten av 1000:- för att få åka på några få lokala.

Från 200kr till 950kr... :-/

Jävligt dålig stil...
Detta kmr sluta med att färre har möjlighet att få tävla. Endast rikemansmänniskor ska få möjlighet att tävla. Bra drag där ridsportsförbundet.

NAMNINSAMLING - skriv på nu!

Fotografering

Idag igen! ;) Drog med mig Ottis och Elisa ut och så fotade vi varandra lite. :-) innan det så fick Bellis nya skor, hon vart lycklig! Fina små tassar. Sen drog vi ut till ängarna. :-)

Hihi och vet ni? Jag har ridit på min häst!!! Första ggn på 2 månader hon rids. Hihihi. Elr ridit och ridit, jag satt upp på henne och skrittade några meter. Finpuppa! Kändes helt underbart.


Bloppisen ;)


Glöm inte bort bloppisen!! DETTA fina schabrak ovan finns kvar, då den som skulle ha det ångrat sig. :-) Så passa på nu alla som var sugna på detta! ;)

Nummer 15

15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?

Det är en sån befrielse att åka till stallet. Pyssla på, mocka, bara filosofera och göra allt i sin egen tid och takt.. Jag kommer till en väldig ro när jag är i stallet och pysslar. Bellisen är mitt hjärta så självklart får hon mig att må bra, jag blir alldeles full av lycka när jag tar hennes go-mule och snusar på den. Bästa jag vet!

I ridningen är det bästa jag vet att bli ett med hästen, när allt bara klickar och funkar. Det är en obeskrivlig känsla. Och att hjälpa människor med ridning/hantering, det är något speciellt med det. Att se ett ekipage utvecklas. Och att få rida outbildade hästar är hur kul som helst. :-)

Mardrömmar

Vet ni hur ofta jag drömmer mardrömmar om Bellie just nu? Jag tror det är min störst underliggande oro just nu. Inatt drömde jag att hon stod i en sjukhage, och så hoppar hon över staketet av frustration, och jag ser henne springa och galoppera som den dåre.. Jag bara lägger mig ner och grinar ihjäl mig. Sen hittar jag henne, och då har hennes VÄNSTRA ben oxå fått en likadan skada. Så det var bara att räkna med 3 månader till.

Gud vad jag hatar såna drömmar. :o De blir en sån lättnad när man vaknar och inser att det inte är verklighet..


Min finaste skatt


Dehär är mitt hjärta. Hon kommer att stanna hos mig tills hon dör.

Bellie och Quantas

Finfina bilder på finfina hästar!


Busfis

Bellisen har blivit en riktig busfis. Hon som alltid brukar vara hur lydig som helst ungefär, haha. Skulle fota lite nya bilder på henne idag, och som ni sett så brukar jag kunna ställa henne var som helst. Till och med på en äng full av mat, själv, och backa x antal meter för att kunna fota henne. Brukar aldrig vara några problem. Men idag vettni, haha.. hon var världens odåga. Skulle INTE posera, bara äta och fara omkring. Kanske är lite överskottsenergi som börjar komma? Hon har ju trots allt stått i sjukhage i snart 7 veckor. Duktiga prinsessan mammas. :-) Så det är väl inte mkt att böla över.. Hon gör ju alltid annars som jag vill, så jag får tåla att hon gör som hon vill vissa ggr.

Iallfall, red Bamse idag. Och tog med Bellis som handhäst, hahahahhaha vet ni? Hon och Bamse är PRECIS som hon och Berra var i gamla stallet. Dvs som katt och råtta.. dom ska gnabbas och sura "bara för att". Det är helt harmlöst, men liksom. Dom måste stryka bak öronen och naffsa åt varandra båda två. Hahaha. Så jävla söta är dom! Ska bli otroligt spännande att se hur det blir när B kmr ut från sin sjukhage.

Iallafall så var Bamse inte den dröm han brukar vara att rida, idag. Hualigen, lillemannen ville inte alls vara med på noterna. Så jag la av efter 20-25 min och gick tillbaka till stallet. Är ingen mening att traggla när inget funkar, då tar man nya tag till nästa gång. Även hästar har dåliga dagar. :-)

Redhead


Blir sååååå sugen på rött hår igen...

Nummer 14

14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)

I stallet så är det det vanliga arbetet såsom mockning, höpåsefyllning och byta vatten i hinken. Sopa efter sig osv. Ryktar gärna Bellisbus och nu förtiden hör promenader till vardagen för oss. :-)

Annars så är det skola, jobb, praktik och pojkvän som ska hinnas med. (Och givetvis datorn ;))

Så ju att denna lista skulle vara ett bra tidsfördriv för att få Bellis läkningstid att gå, har redan gått 2 veckor!! ;) Hihi.

Hoppning på Q

Idag hade jag en liten hopplektion för L och Quantas. Hon började jogga fram honom, och sedan satte jag upp och red igenom honom lite. Han är fortf. väldigt svår i vänster varv, men det kändes bättre än sist. I höger är han som rena drömmen. Supermjuk och fin! Blir bara mer och mer balanserad. Sedan hoppade jag några ggr över en liten studs, och en liten linje som jag ställt upp av sockerbitar.

Efter det fick L hoppa upp
och testa lite. Det gick verkligen jättebra! Dom är så otroligt fina tillsammans dessa två.  Dom kmr bli ett superteam när alla knappar är hittade. ;) Jag är iallafall jättenöjd över dagens pass. :-)

Svar

Hej!

Jag behöver lite hjälp inom ridningen. Jag har inte ridit på ridskola på några år och har tappat rätt mycket i utbildningen. MEN eftersom du inte ridit särskilt JÄTTELÄNGE men ändå kan så GRYMT mycket så kanske du skulle kunna hjälpa mig. Hur får man hästen att böja på halsen? Ni som läser detta får tycka att jag är sjukt blåst men jag kan inte mycket inom dressyr osv... Har mest ridit islandshästar men ska gå över till vanlig häst och skulle vilja veta hur man får hästen att böja på halsen....

Hej!

I ditt fall är det bästa du kan göra ta hjälp av en riktigt duktig instruktör. Fokusera inte på att hästen ska böja på halsen, för det är inte det man är ute efter. Man är ute efter att hästen ska jobba rätt, och alla hästar jobbar på olika sätt utifrån bl.a deras exteriör och deras utbildningsnivå. Men att få hästen att böja på halsen ger absolut ingenting, det man vill är få hästen att jobba energiskt med hela kroppen med energi från bakkärran. Det är ingenting man kan lära sig över en natt. Man kan veta i teorin, men i praktiken är det så himla mycket svårare. Det finns inget snabbt svar på hur man får en häst att jobba i form, utan det kommer när du är där.

Försök rid många olika hästar, så att du inte snöar in dig på en och hur den ska ridas för att gå bra. Och som sagt, de bästa du kan göra är att ta hjälp av en riktigt duktig person som ser er från marken och kan hjälpa er framåt på bästa sätt.

Nummer 13

13. Min högsta dröm

Min högsta dröm är att jag och Bellsan ska få ett bra liv tillsammans ända tills hon vandrar vidare av ålder.

Nervsammanbrott

Haha ne inte alls så illa faktist. Fröken B gick dock på mina nerver heeeela dagen idag. Nästan. Promenaden började bra, men efter 5 min får hon syn på några hästar som travar omkring på en äng, och sen är det KÖRT för oss.... Hon låg på exakt hela tiden, vet inte hur många halvhalter, halter och backningar jag fick göra på henne. Sjukt frustrerande, men jag försökte andas och slappna av, haha. Blir mkt enklare att hantera skrället då.

Jaja, får tänka på att detta är första ggn på 7 veckor hon ens uppför sig sådär drygt.. Så får väl vara tacksam över att det inte är varje dag. ;) Benet var btw bättre än någonsin idag, för det var inte alls så svullet som de brukar. :-D Var ute hela 1 timme och 15 minuter idag, och vi brukar bara vara ute 30-45 min. Men blev så med tanke på alla stopp vi fick göra, och sen hade jag planerat denna vända som är lite längre än vanligt i vilket fall.

Nummer 12

12. Min favoritgren

Skulle faktist inte vilja välja bort varken dressyr eller hoppning. Så jag säger båda. MEN, viktigast är ändå dressyren, som jag utövar i princip varje gång jag rider om det inte står skrittur på schemat.


RSS 2.0