Lädergrimma

Nu har min prinsessa fått sin första lädergrimma av mig. Hahaha. Har tänkt i 3 år nu att jag ska köpa en lädergrimma, och nu har jag äntligen tagit steget! ;) Var in på Hööks en sväng nyss. Skulle egentligen köpa en  rosa reflexgrimma att ha på våra promenader, men fanns inte rätt strl. Så väntar lite med den.


"Myter" inom debatten som skarpa bett

* Det är handen som avgör hur skarpt bettet är - Jag håller inte alls med här. Eller ja, självklart bestämmer ju ryttaren själv hur mycket denne väljer att hålla i bettet. MEN, detta används ofta som en ursäkt till varför det är OK att rida på skarpt bett. Även "Hellre rida med mjuka hjälper på ett skarpt bett, än slita och dra i ett 3delat" läser jag väldigt ofta. Då undrar jag, varför ska man slita och dra i ett mildare bett över huvudtaget? Det är väl där problemet sitter, behöver man slita och dra så har man inte skolat sin häst rätt. Det krävs mycket kunskap och känsla att kunna utbilda en häst på rätt sätt, och har man inte den kunskapen så tar man hjälp. Att ta hjälp kommer man väldigt långt med, men inte om det är hjälp i form av ett skarpare bett. Det döljer bara grundproblemet.

Sen ska man ha i åtanke att det finns en anledning
till att de flesta hästar helt plötsligt "skärper till sig" på skarpare bett. Nämligen att det känns mycket värre i hästens mun än ryttarens hand. Tycker det säger sig självt att om hästen helt plötsligt blir reglerbar på ett skarpt bett, men inte är det annars, så är det någonting som gör ont/är obehagligt.

* Vissa hästar behöver skarpt bett - Nej, inga hästar behöver skarpt bett. Alla hästar är starka, de handlar om ett halvt till ett ton stort djur. Vill dom så kan dom använda styrkan dom besitter. Har de inte blivit skolade/utbildade korrekt så kommer dom att använda den styrkan. Att sätta in ett skarpt bett är enligt mig inte rätt väg att gå. Som skrivet tidigare tycker jag man bör fundera över sin ridning om man inte kan rida sin häst på ett mildare bett. Ridning ÄR svårt, låt det ta tid. Och ta hjälp av en duktig tränare, det kommer man långt på.

* Om man använder pessoabett på rätt sätt är det ok - Ett pessoabett KAN man inte använda på rätt sätt. (liksom alla typer av hissbett) Ett pessoabett fungerar rätt och slätt med samma horribla verkan oavsett hur mycket eller lite du tar i tygeln. Man kommer aldrig ifrån den funktionen som pessoabettet har. Det handlar inte om att pessoa är skarpt, det handlar om funktionen det har. De dubbla signalerna, och avsaknaden av eftergift såvida du inte släpper ut HELA tygeln. Hästen kan aldrig hitta ett bra stöd och arbeta korrekt på ett pessoa, pga de otydliga signalerna. Resultatet av det brukar vara att hästen helt enkelt ger upp, släpper bettet och böjer på nacken. Alltså knäpper av. Vissa nöjer sig tyvärr med det. Vill inte ens föreställa mig alla spänningar hästen får utav detta bett. Jag skulle inte ens testa det om jag fick pengar för det.

EDIT: Och innan någon börjar nämna eliten nu då. Eliten är eliten, på så pass hög nivå FÅR det inte ske några missar, så där har jag full förståelse om man använder ett hävstångsbett för att kunna ge rätt hjälp i rätt sekund. Som sagt när det gäller så svår hoppning på dessa höjder så får bara inte misstag ske för att hjälpen gick igenom för sent.

Att lära hästar stegra

Hittade DETTA fantastiska inlägg av en tjej vars blogg jag börjat läsa. Kan bara hålla med till punkt och pricka, för det är verkligen vansinne att lära hästen att stegra på komando. Det kan bli livsfarligt, och jag har många ggr tänkt på vad som skulle hända om hästen hamnar i någon annans ägo, och denna nya ägare av misstag råkar göra komandot för stegring? Livsfarligt!

Ett citat ur ett inlägg denna tjej hade hittat på ett forum:

"En parentes – har du någonsin sett en häst som slagit över? Och brytit nacken? Jag har, och det vill jag aldrig uppleva igen. Ryttaren tyckte det var störtcoolt när hästen reste sig under ryttare. Det blev hästens död, så coolt var det. När han låg där, hästen.. Sprattlade. Vi trodde han skulle resa sig, sen gick avföringen."

Det säger allt.

Nummer 11

11. En låt som påminner om en häst du älskarNovabett

Idag kom mitt bett som jag köpt till Bellisbus av en läsare. Tack så mkt för detta kanonbra köp! Ett novabett på 10,5cm. Hon har ett kvar i 11,5cm (i princip oanvänt) ifall det är någon som söker.Bellabus "hältfri"

Idag provade jag trava Bellisen igen, vilket jag gör en gång i veckan. Hon var helt "hältfri"!! Nu har hon ju inte haft en hälta, utan reflexen som säger att hasen ska dras ihop fungerar inte riktigt vilket gjort att benet varit rakt och gjort att det hamnat efter en sisådär 30-40cm från där hon egentligen ska sätta i. Men idag såg hon helt ren ut och klev på med hasen precis lika bra som andra benet. Hur bra som helst!

Även skritten såg väldigt bra ut
, tyckte mig se en förbättring där oxå. Att hon vinklade benet mer inunder sig.

Pratade med vet. och hon tyckte det lät bra. Hon sa ju att det kan ju ta 2 veckor till, de kan ta 4 veckor till, man vet inte. För vissa hästar tar de som sagt hela 3 mån, och Bellie kan ju vara just en av dom. Och då är det 6 veckor till. Så allt kan hända. De enda jag väntar på nu är att benet ska bli mer stabilt när jag håller på med det, och vi kom överrens om att jag ska höra av mig då. Om 2-4 veckor (då de förhoppningsvis hänt mer).

Skav på haserna

Bellie har alltid fått skav på haserna av att stå på spån. Hur mycket jag än lägger in, för hon har inte lite att ligga på vill jag lova. Men kanske behövs ÄNNU mer ändå? Har ni detta problem? Det börjar bli lite väl med skav på B, ena hasen är det till och med sår nu. Så funderar på has-skydd, eller att slänga in några balar torv. Har haft torv förut och då tror jag skavet blev bättre. Så om jag hade torv i botten borde det kanske funka.

Har läst om att sätta in gummimatta
, det verkar som att skaven försvinner på en del då. Så det kan ju vara värt att kolla upp.

Bädd är inte aktuellt.

Nummer 10

10. 10 saker du inte visste om mig (Svårt, alla vet ju redan allt om mig här haha)

* Jag köpte Bellie efter att ha ridit i endast 2 år

* Jag har brutit handleden och ena stjärtbenet efter avramlingar

* Jag har regelbundet gått till naprapat i 2 års tid pga stjärtbens-frakturen

* Mitt ena öra är mindre invändigt så jag kan inte ha hörsnäckor i båda för då faller ena ur, ASJOBBIGT

* Jag har bara haft ett seriöst förhållande och är där fortfarande, 6 år senare

* Jag har jättelätt för att öppna mig inför andra, har inga problem att prata om mina djuuupaste problem

* Jag har haft hjärnskakning 4 ggr och haft 3 frakturer samt 1 spricka

* Jag köpte Bellie för egna pengar och har alltid betalat det jag kunnat själv för henne

* Bellie är den roligaste häst jag någonsin ridit! (Men oxå den svåraste)

* Jag ääälskar rå köttfärs och råa bullar (inte tsm), alltså med smör, socker och kanel (innan man gräddat dom)

Framsteg igen!

Idag visade Bellis ÄNNU ett framsteg. Nämligen att hasen inte var riktigt lika tjock som den varit i flera veckor nu. Positivt om du frågar mig! Den har varit himla tjock, och endast gått ner vid rörelse. Men ändå har den inte blivit lika fin som andra hasen. Men idag så hade den gått ner lite utan att hon rört på sig.

Bellis fick följa med till Ark när jag tränade Matte där. Så hon fick sin dagliga prommis idag oxå! ;)

Och fet-tabben jag gjorde imorse....... var helt bombsäker på att jag hade utsläpp. Ställde klockan på halv 6, snoozade i 1,5 timme innan jag tillslut tog mig upp och sprang till bussen direkt. Var i stallet kl 7, och fodrade alla hästar, tog ut hö åt de som ska ha hö i hagen, tog ut tjejerna och kallblodet.. Oså kmr E och går, med en häst, och säger "Vad snällt att du tog ut några hästar åt oss :-D" Och känslan när jag fattar att det inte är jag som har utsläpp.. hahahha. Jag dog. Har inte utsläppt förrän 1,5 vecka.. Oså kämpar jag mig upp idag?? WHY??

Matte

Här kommer lite bilder på mig och Matte från dagen. :-)


Ridit en ny polle

Idag så har jag ridit en "ny" häst i stallet. Har inte ridit honom förut. Matte heter han och är en varmblodstravare på 12 år. Ägaren, Emelie ville se när någon annan red honom för att få lite tips och råd. Matte är hur go som helst, verkligen en genomsnäll häst.

Ridpasset är jag väldigt nöjd
över. Han tillhör en av dom som har lite jobbigt med traven ibland, och även skritten, då han gärna hamnar helt i otakt. Idag var han ganska seg oxå så prio 1 låg på att få fram honom ordentligt tills han bjöd av sig själv. Sedan började jag mjuka upp honom med lösgörande övningar. Och tillslut förstod han verkligen vad jag ville. I början var han helt obalanserad och sökte inget stöd alls, men efter en stunds ridning kom det mer och mer. Han vart balanserad och sökte sig framåt nedåt, wiho.

Det är verkligen helt sjukt kul att jag fixar detta nu. Jag måste ha utvecklats ganska bra under min tid med Bellisbus och alla välutbildade hästar jag fått rida hos Emma. Trodde inte att det fanns en chans i världen att jag fixade att rida till outbildade hästar. Det är verkligen SJUKT KUL! Vill bara ha mer. :-)

Bilder kmr
.

Bellisen spårar!

Wiho. Idag när jag promenerade Bellisen på sin dagliga promenad så såg jag att hon spårar nu! :-D Wiho. Tidigare så gick hon med de skadade benet med hoven strax utanför kroppen ungefär, men nu så spårar hon igen. Superkul! Och bitvis kan jag höra att hon sätter hovarna jämnt i marken.

Det som är kvar är ju att jag
tyvärr fortf. kan sträcka bak benet onaturligt mkt, och att hon fortf. är lite "ledlös" i det. Men med tanke på framstegen som visat sig på bara några dagar i taget så får jag väl tro att hon är frisk snart. Fina puppan min. Hon var verkligen på G idag när vi var ute och gick.. haha oså mitt i allt, mitt i lugnet, så går vi, oså tar hon ett djuuupt andetag och när hon ska andas ut så frustar hon SKIIITHÖGT... jag höll på bajsa på mig. Fan vad rädd jag blev. Haha. Så hon gick omkring på tårna ikväll, sötpuppa. ;)

Quantas

Här kommer en liten ynka ridbild när jag rider Quantas. Många som frågat efter de. Visst är han fin? Wow! Trodde inte det såg sådär snyggt ut när jag red honom. Han är ju lite spetig i kroppen men han är under uppfodring, så trodde det skulle se lite "spinkigare" ut. Men han ser ju riktigt maffig ut. :-D Me like!


Snyggpojken. :-D Är så tacksam över att få rida denna skrutt!

Älskade hjärtat

Älskade hjärtat mammas! Ingen saknar att rida min egna häst mer än jag. Jag dööööör. Vill utvecklas, få motgångar, nå framgångar, träna, skritta ut, ta mysiga galopper, dressyra, hoppa. NU!


Jag älskar min häst!

EgoboostJust gotta love the jacket! ;) (OBS!! Ignorera min vita hjärna)

Nummer 9

9. Någon du skulle vilja byta liv med för en dag och varför

Kanske Jan Brink? Eller någon annan tävlingsryttare på hög nivå med bra känsla för hästar och ridning. Hade vart kul att få känna hur det är när man rider sådär bra, få känna hur riktigt duktig man kan bli med rätt träning. Få känna hur det känns att rida hästar på det sättet helt enkelt.

Shopping

Shopping är måste på löningsdagen! ;) Hihi.

* Kingsland Funktionsjacka
* Jacson ridstrumpor 2-pack (välbehövligt)
* 3delat bett med gummi


Kommer ett egoboost-inlägg med jackan på! ;)

Höanalys

Tar ni höanalys på erat hö? Jag har aldrig gjort det, utan mest gått på känsla. Har fått lära mig vad som fungerar bra på B. Har oftast varit så himla mkt olika skördar osv, så har struntat i det. Men nu har vi bara två olika skördar så det ska nog fungera att få ett litet snittvärde på det.

Men, nu när hon blir frisk så småningom och ska sättas igång tänker jag faktist ta en höanalys på vårat hö. Det känns bäst så. Jag ger ju faktist en hel del foder annars, och lägger ut massvis av pengar på färdigfoder. Har aldrig egentligen brytt mig, för det funkar ju. Men slipper man betala massvis av pengar så är ju det bra. Och sen känns det ju absolut bättre att veta att hon faktist inte får något ev. överskott eller underskott på något som hon behöver/inte behöver.

Så nu ska jag samla ihop
lite prover från olika balar och skicka in om någon vecka när jag fått ihop tillräckligt. KUL! Är superpeppad. :-D

Nummer 8

8. Min största rädsla inom ridsporten

Att ramla av och skada mig illa. Det allra värsta skulle väl vara att bryta ryggen och därför bli förlamad. Hua... hemska tanke. Men det är ingen rädsla jag går omkring med, för man kan inte gå omkring och vara rädd. Så..

Nummer 7

7. En sak som aldrig får hända!

Att det skulle hända lilla B något som gör att hon verkligen lider. T.ex brutet ben eller annan hemsk skada. Min bebis ska må bra tills hon dör!

L och Elisa

Här kommer bilderna på L och Elisa. :-)


Matilda och Basen

Här kommer bilder på fina Matilda och Basen. :-)


En härlig dag!

Idag har varit en alldeles underbar dag. Finväder, stallet och härliga människor (som vanligt). :-D Började med att hjälpa L med Quantas. Så först hoppade jag upp och kände på honom i skritt och trav, och han var inte lika fin som sist. Idag var KLAR skillnad mellan höger och vänster varv. Så fort jag kom in i höger varv gick han som en dröm, så fort jag kom in i vänster varv försvann allt. Men han var fin ändå, han är ju ändå inte alls långt kommen i sin utbildning. Så det kan inte alltid gå toppen. Sen fick L hoppa upp då, så hade jag en liten lektion för henne. Gick bara bra och hon var nöjd.

Sedan följde jag och Ls familj
med ett gäng som skulle hoppträna från vårt stall, så jag hjälpte en tjej därifrån oxå. Och så fick jag sitta upp på lilla islänningen och hoppa honom lite, försöka få honom på G liksom. Han är lite seg. Ska klippa honom till helgen då han har svinmkt päls redan och blir fort trött. Första hästen för i år som jag klipper! ;)

Efter det så kom det ett
annat gäng till paddocken, varav flera jag kände. Så fotade lite och sådär, bilder kmr sen.

Efter det så hämtade jag och L Elisa, för jag skulle hålla lektion för henne så hon fick känna på en häst som är utbildad. Gick verkligen skitbra och L var hur nöjd som helst! Hon var jätteduktig. :-)

När jag kom hem så
kom E direkt och vi började med lite transportarbete, målade på väggarna litegrann och de sista på ramen. Så de går framåt sakta men säkert haha. Nu är jag äntligen i sängen för kvällen, skönt. Så nu blire att slappa tills jag ska sova. ;-)

Var med och tävla hos mig!

Nu drar jag igång en ny tävling. Läs reglerna MYCKET NOGA, är det något som missas gäller inte din "lott".

Tävlingen avslutas 14 oktober. Lycka till!
EDIT: Snälla, titta verkligen så att ni har följt dessa tre enkla regler noga. Det är redan hälften av er deltagare vars lott inte kommer att gälla. Himla trist att behöva räkna bort flera st bara för att ni slarvläser reglerna. :-/ Så snälla, läs reglerna noggrannt om ni vill vara med och tävla om detta fina pannband.

Tack på förhand!


;-)

Stallfest igår då som sagt. Vi var strax över 30 pers. Askul vare!! Hade supertrevligt. :-D Hihiiiii. Till och med E var med, fantastiskt. Dock satt han som en zombie mest hela tiden för han var astrött. Men de gick väl de å! ;)

Vill till stallet NUUUUU. Klev upp strax innan 7, och insåg fort att det var söndag och att jag måste vänta till strax innan 9 med att åka för de går inga bussar tidigare än så. SUCK. Vill verkligen ut nu. Ska hjälpa L med Quantas idag. Bilder kommer allesammans! Om L ger mig tillåtelse såklart. ;)


Myshästen. <3

Stallet

Nyss kommit hem från stallet. Jag och Otto åkte ut en sväng runt 12. :-) Pysslade om Bellisbus, och jag tog tag i hennes svans idag. Rengjorde den med shampoo, och även fossingarna. Sen dränkte jag svansen i pälsglans innan jag slutligen redde ut den försiktigt. Jag borstar typ ALDRIG hennes svans, känns som hon ska tappa så mkt hår då. Haha. Annat äre med mitt hår som jag sliter och drar i för kung och fosterland, börjar bli skallig nu.

Ikväll blire att åka dit igen, för då äre lite stallfest nämligen! ;) Med god mat, efterrätter och härliga människor. :-D SKOJ!

Nummer 6

6. Alla hästar i stallet

Med respekt för ägarna så kommer jag inte visa alla hästar i stallet, utan endast de som jag visat förr. Som går i Bellisbus hage. :-)


Bamse


Quantas och Elisa

Bellisbus

Nyss kommit hem från stallet. Pysslade om Bellisen och gick ut och gick en sväng. Gick bara fint de! Hon är så mysig lilla pupphästen. Idag drog jag ut benet och såg hur långt de gick att dra de, och de gick (tyvärr) ganska långt... Men men, hon visade ju klara tecken på att läkningen går framåt i traven. Så.. jag får hålla hoppet uppe! Ska prova igen nästa fredag, och då ska jag även ringa vet. igen och prata lite om det. :-)

Har även mockat ur Bellis bajshage och tagit bort allt lerigt hö. Hon har ju en höbinge, med HÖGA kanter, men hon drar lös kanterna HELA tiden. För dom är löstagbara. Så allt hö bara är utspritt överallt. Men nu mina gossar.. har jag löst problemet. Kom på den briljanta idén att ta balsnören och snöra fast kanterna i botten (som består av två pallar). Så NU JÄVLAR kommer höet ligga i LÅDAN :-D Och inte nertryckt i leran. :-) Wiho! På så vis får jag större koll på hur mkt hon käkar oxå. HIhihihihhihihi. Jag e bra clever ibland asså. ;)

Ikväll blire mys med E till IDOL
och jag har laddat upp med sjukt mkt godis!! Lösvikt, tofeffe och werterskolor :D:D:D:D:D:D HUR GOTT? Gotta looooove it. Ska ta med mig chips oxå ;)

KÖPES

Någon som har lädertömmar att sälja? 16m, alt. 12 el. 14m.

Skriv längd, bredd och pris isf!


Mardrömmar....

Fyfan vilken mardröm jag just hade! .... Jag drömde att en viss person skulle leda Bellie på en promenad, och jag har IRL tidigare varit nervös över att någon ska råka tappa henne. Och nu i denna dröm så händer såklart detta.... Hon tappar Bellie, vi vet inte vart, ingenting. Så typ hela Sundsvall ställde upp att leta henne, haha. Oså hittar jag henne i Njurunda, och Lordi (hennes förra pojkvän) höll i hennes bakben? Dom kom gåendes tillsammans, men Bellie använde såklart inte sina bakben. Haha.. Jag var skiträdd! Jag grät och grät. När hon äntligen börjat läka liksom, så äre nån som tappar henne.

Vilken mardröm det hade varit om de hänt på riktigt. :o ...
Nu till nånting heeelt annat. Pysslade ju om fröken B igår, och hon var sååå social. Ville inte att jag skulle sluta. Oså masserade jag lite, första ggn på 5 veckor. Man ska inte massera hästar med senskador men i detta fall är det nog lungt, jag kände bara lite lätt i framdelen/bog/hals, och rygg. Och hon lossade mycket fort där det satt fast lite. Men iallafall, hon blev världens monster!! Hon har fått så mkt beröm av människorna i stallet, över hur snäll och go hon är. Men igår visade hon minsann sitt rätta jag. Hon HÖGG efter dom! Den lilla bitchen. Så som hon gjorde emot mig för kanske 2 år sen? Innan jag tog tag i saken och markerade att hon inte fick göra så emot mig.

Så när vi satt och fikade så bad jag A, lilltjejen pyssla med Bellie (hon tkr de är superkul), för B ville ha mer uppmärksamhet. Så står Bellie utanför fikarummet, och vi tittar ut på na då och då. Oså går ena tjejen förbi, och Bellie hugger med väääärldens käft mot tjejen.. Asså ni skulle sett henne, värsta MONSTRET! :o Hahaha.

Hon är verkligen one of a kind. Speciell brud dedära. ;)

Nummer 5

5. Favoritbilder jag tagit

SVÅR PUNKT! :p Har liksom inga egentliga favvobilder, jag bara fotar ju :P


Wohoo!!

Bellis e verkligen på bättringsväg!!!! :-D Som jag skrev förra veckan så provar jag trava henne en gång i veckan, för det avslöjar väldigt mycket om hur skadan är. För 2 veckor sen så var det kanske 30cm lång bit innan hon skulle sätta i bakbenet rätt, alltså ni vet i samma spår som frambenet. Så det släpade efter 30cm. Idag 2 veckor senare så vare knappt något kvar!! Hon ser alltså nästan helt frisk ut när hon travar. Handlar om kanske 10cm nu. :-D HAPPY GIRL ALLTSÅ!

Favoritbloggar

Var en läsare som ville veta mina favorit-travar-bloggar, (och även övriga bloggar, men de kmr en annan gång) :-)

Så här kommer de som jag gillar bäst
, och som jag tycker är duktiga och gör ett trevligt jobb med sina hästar:

http://nataljas.blogg.se - har en jättetrevlig travare vid namn Hillbilly, riktigt härligt att titta på dom!

http://peasantelisas.blogg.se
- en underbar vän till mig som har lilla Elisa, som även jag rider ibland. Megatrevlig och jag tycker verkligen de borde komma ut på dressyrbanorna (och hopp), för elisa är bara såå fin att rida!

http://semlur.blogg.se - Hon har en supersnygg ridtravare vid namn Rune, han är riktigt välriden och extremt trevlig att se på. Kan väldigt mkt inom dressyren och hoppar mkt trevligt!

http://zkold.devote.se - Hon har en riktig gobit till travare. En fuxherre som tydligen har lite egna åsikter. Men han har riktigt trevlig trav (to die for) och ser riktigt härlig ut att rida. :-D

http://broddnyckel.blogg.se - Supersöt liten herre vid namn Lelle. Rund och go, härlig modell på honom. De dressyrar och hoppar smått och han ser bara allmänt trevlig ut!

Det är dessa bloggar jag gillar mest.
Hela grejen med deras blogg och den personlighet de visar. De verkar trevliga, veta vad dom gör och de är ödmjuk och fina med sina hästar, de använder mycket sunt förnuft. De har en sund inställning helt enkelt. Det är min uppfattning. :-) Superhärliga bloggar hela högen!

Jag blir tokig

Jag blir verkligen helt galen av att gång på gång läsa i olika bloggar, gästböcker och allt vad det kan tänkas vara att "TRAVARE oxå kan". Snälla? Alla hästar kan, med rätt förutsättningar. MEN, alla kan inte gå till höga klasser, däribland MÅNGA travare. Vet ni varför? För de har inte RÄTT förutsättningar.

Det spelar ingen roll hur många ggr ni drar upp dessa 2-3 travare som faktist kommit LÅNGT och tävlat på HÖG nivå, för det är alltså TRE STYCKEN (!!!!) vi pratar om här. Vet ni hur många travare som används inom ridning? Det är en hel del. Att skriva att travare minsann kan gå långt, och hänvisa till TRE ekipage funkar inte riktigt.. Förstår ni inte det själva? Alla hästar kan med rätt förutsättningar, och JUST DESSA TRE hade/har rätt förutsättningar. Och det har INGENTING med rasen att göra. Och det säger INGENTING om hur övriga individer av samma ras skulle klara sig.

Hittils har jag bara sett FÅTALET travare som faktist har en bra exteriör, som har en bra trav och en 3taktig galopp samt rätt vinklar till att klara av svårare rörelser och samlingar på rätt sätt. Dessa kan jag räkna på EN hand. Och då har jag stött på MASSVIS av travare, verkligen massvis. Ridit 20-30st, läser dagligen bloggar om ridtravare, ett stort antal. EN enda av dessa har de förutsättningar som krävs, till tävling på HÖG nivå.

Sluta upp med detta stora
behov av att hävda er och eran häst, att er häst minsann kan fast det är en travare och bla bla bla. Det är NI som skapar fördomarna!! Inte "halvblodsfolket". Utan ridtravarägarna själva, och ENDAST dom! Vadan detta behov av bekräftelse? Är ni missnöjda med erat val av häst?? Varför köpte ni en travare då? Om ni gång på gång måste hävda er och säga att travare oxå kan? Det är väl en självklarhet att en häst som har förutsättningar kan.. Eller?

Varje gång jag läser
"travare kan minsann oxå", "travare kan oxå gå i form", "travare kan oxå hoppa", så undrar jag.. VEM HAR SAGT ATT DOM INTE KAN??? En älg kan hoppa. Alla hästar kan gå i en form. Alla hästar kan bli trevliga individer på hobbynivå. MEN ALLA HÄSTAR KAN INTE KOMMA LÅNGT! Och en stor del som INTE kan det är TRAVARE. Det kallas att vara realistisk, inte fördomsfull. Kom ner på jorden.

Förstår att det kanske bli svårt att läsa denna text, haha. Den är skriven PRECIS som jag pratar just nu, är så hemskt irriterad.

Finaste Quantas!

Åh idag har jag ridit Quantas. Bellis följde med som handhäst och dom två funkade superbra. Haha Bellis hade svårt att hänga med Q's stooora steg bara haha. Det var fjärde ggn jag red honom, och jag säger bara SHIT vad han har utvecklats! Idag var han verkligen imponerande. Han var jättestadig i skritten och bitvis i traven, och att byta varv och ställa om osv var inga problem. Förut har han varit ganska vinglig i både skritt och trav, och lätt kört upp huvudet och tappat de mesta. Och att ställa om, göra halt osv har han inte orkat med bibehållen eftergift. Men idag!!! :') Fina hästen. Han kändes otroligt mkt starkare i kroppen, och idag så knäppte han inte alls av och släppte bettet. Han sög tag i arbetet och verkligen VILLE. Fast vilja har han alltid haft mkt av, dom ggr jag ridit.

Sen hoppade vi lite studs
, 4 st. Och han var först lite seg, hade inte riktigt dedär GOET. Så jag tog en liten pisk och la till 2 ggr sen jädrar fick jag fram honom hur bra som helst.

Han är verkligen helt fantastisk. Och vad underbart för honom att få ha kommit till såna fina människor till ägare som han gjort!

Åh ge mig fler hästar att utbilda! Detta är ju SVINKUL!
Och att få höra av ägarna att det verkligen KÄNNS på hästen oxå, helt otroligt roligt.


Nummer 4

4. Det här är jag bra på

Jag är bra på en hel del. Lite av varje liksom. ;)

Gofisar

Var ut en sväng med gofisarna Bellie och Elisa. Satt på Elisa och hade Bellie i andra handen. Idag skötte dom sig inte LIKA exemplariskt som sist. Haha... Bellie var lite småsur på Elisa, och Elisa var jättefjollig och hoppade till och tyckte saker var hemska att gå förbi. Medans Bellie som VILAT i rasthage i 6 veckor går som en lugn ko, det är helt otroligt. Är himla stolt över henne, min fina tjej. Hon blev dock ganska upphetsad när det kom två hästar galopperandes jämsides med oss, då började hon kvasta med svansen och småtrava. Men det gick att få hejd på na! ;)

Fina tjejerna. :-D Sen red jag Elisa längs travbanan i lång och låg form, i trav. Red lite öppnor och skänkelvikningar, ASDUKTIG tjej. Har även hittat en ny knapp på Elisa, hon jobbar direkt när man sätter sig ner. :-D Hihi.

Nummer 3

3. Det här behöver jag träna mer på

Jag behöver träna på att vinkla om händerna, för jag lägger gärna ner dom. Sedan behöver jag träna på att fokusera mer på ridningen med sätet, för det kopplas lätt bort och jag fokuserar på annat. Jag behöver liksom få in alla delar i ett. Så att jag kan använda alla delar som jag vill samtidigt. Behöver oxå träna mer på självförtroendet, och våga mer i hoppningen.


Film från hoppningen

Film från 70cm:


Film från 80cm:

Bästa tjejerna

Finaste tjejerna idag!Gick superbra att rida såhär, med Bellisen i ena handen. Dom skötte sig verkligen kanon! Även med bilar och allt. Elisa är dock lite fjantig ibland hahha, och Bellie helt stencool. Hon som stått i 5 veckor liksom... och annars springer och gör av med massvis av energi. Hon är stencool. :p

Träningstävlat

Idag har jag träningstävlat finaste Elisa! :-D Hur kul som helst!! Vilken kick alltså. Vi hoppade 70 och 80cm, och det gick galant. Hon stannade en gång på framhoppningen och då fick jag bara se till att vara steget före henne hädanefter.

70cm:
Rundan kändes SKITBRA
. Jag har aldrig hoppat bana på henne förut, och så många ggr jag hoppat henne över huvudtaget kan man räkna på en hand. Iallafall, de kändes kanon. Vi hade ett mkt bra flyt, jag kände att jag fick stötta henne över rätt många hinder för annars hade de kunnat blivit stopp. Så jag är sjukt nöjd! Och stolt över mig själv som faktist VÅGAR trots min (tidigare) hopprädsla.

80cm:
Jag hade hunnit bli nervös
, mina ben och armar tappade känsel kändes det som precis innan jag skulle in. Jag tappade ALL ridning, men Elisa var så duktig och räddade alla situationer vi hamnade i. Vi kom helt fel in på typ varenda hinder. För långt, för kort, för fort, i trav osv. Blev bara helt fel, så rundan var inte rytmisk för fem öre. MEN HÄSTEN HOPPADE ALLT! Rev ett hinder så 4 fel. Är jättestolt över både mig och Elisa. Riktigt kul. :-)

Slog två flugor i en smäll och plockade med mig Bellisbus som handhäst, och de båda skötte sig exemplariskt. Fina tjejerna!

Nummer 2

2. När & varför jag började rida

Började rida augusti 2006, för att en kompis undrade om jag ville bli medryttare till basjkirhästar på en gård hon red på. Hade alltid VELAT rida, men det låg på is i flera år, eftersom jag inte fick det som liten. Så det var en självklarhet när hon frågade mig. :-)


Jag och Belka (JOFA-hjälm, gummistövlar och barbackagjord (Y) Just gotta love it!!)

morning bitches

Hello! :-D Uppe med tuppen ja! ;) Superhärligt att kliva upp 5-6 hela helgen lång. Inför en HÄRLIG skol- och praktikvecka framför mig. Nu blire jobb, Erol kör mig, ska bara se till att få upp honom oxå. Vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga, får inte vara för mesig för då får jag inte upp honom, men jag får inte vara för hård heller för då blir han nog mest arg. Haha. En himla balans dedär som man inte får rubba. ;)

Jag längtar en massa till Bellisbus!!!
Vill pussa på henne. :-D Mitt hjärtas fröjd. :-D Sen blire ridning av Elisa efter jobbet, hihihihihihihihi. Vad vi ska hitta på får ni veta senare.Nummer 1

1. En bild på favorithästen


Tufft val ;)

Trendlistan

Hakar oxå på denna trendlista! ;) För att när denna är slut så är förhoppningsvis lilla B frisk som en nötkärna!! Vill jag tro. :-)

1. En bild på favorithästen
2. När & varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Favoritbilder jag tagit
6. Alla hästar i stallet
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?
10. 10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg,ledsen och glad
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det
20. Något jag vill göra
21. Någon jag vill träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridning

Myspuppa

Har gosat med min lilla myspuppa (Bellie) idag. :-) HIhi! Vi var ute och gick en sväng, har börjat gå liiite längre svängar nu. Sen stod hon och betade typ en kvart, hon bara kasta i sig gräset. Mumma tyckte B. Klart hon ska få göra sånt hon tkr e kul/gott/rogivande bara det inte är att springa, just nu. ;) Anything else.

Idag provade jag faktist dra bak benet, och som ni såg på filmen när skadan var ny så gick benet RAKT bakåt. Vet ni? De gjorde inte de idag!! :-D Det tog emot, istället för att bli helt rakt. Så det ÄR mot bättringsväg. Jag räknar med att få sätta igång henne i november, och att vi är igång i januari nån gång. Om de går enligt planerna. :-)

Red Elisa sen, och hon tyckte vi
skulle leka struts och ryttare. Hon var strutsen, och jag ryttaren. Jaja, det löste sig när jag red helt kravlöst, då kom det av sig självt. Sen red jag en stund på ängen och försökte få henne att jobba i lod, för hon kryper gärna bakom. Men jag lyckades väl inte riktigt. Men jag försökte iaf! ;) Har en fittsvacka nu så jag känner mig som världens sämsta ryttare, som sagt. Haha. Men det går väl över, jag VET ju att jag inte är sämst. :-)

Groov 125

Är det någon här i Sundsvallsområdet som fodrar sin häst med Groov 125, och skulle vilja köpa 1 och en halv säck till billigare pris än i butik av mig? Jag ska ju som sagt byta foder, och har en hel säck och en öppnad över. Just let me know! ;)

JOBB

Hihi! Jobbade igårkväll, och jag kom dit som en deprimerad zombie, och kom därifrån som en skinande sol! ;) De ni. Tänka sig att jobbet kan göra så mycket. Blev på asbra humör. Så imorse när jag vaknade var det inte LIIIKA svårt att kliva upp som det varit senaste veckorna. Så upp kom jag! Jobbar till 12 idag.

Sen bär det av till STALLET! Åh jag får värsta pirr-känslorna i magen när jag tänker på att jag ska få träffa Bellisbus. :-D Ska även rida ut en sväng på Elisa, vad exakt vi hittar på vet jag inte riktigt än. Men det blir väl en sväng i skogarna där. Skönt! Älskar att få ta en tur ut i skogarna själv och bara fokusera på mig och hästen.. Balsam för själen. :-)

Senare idag/ikväll blire transportfix (nej den är inte klar än haha). Ska måla klart slutfärgen på väggarna, och så småningom slå upp dom oxå. Blir ju galen på att vi aldrig blir klar. Men det är väl inte så konstigt med tanke på att vi aldrig gör nåt med den. Lär väl stå till nästa sommar om jag känner mig själv rätt :P MEN det får den inte!! Jag måste kunna ta mig nånstans med Bellisbus utan att behöva hyra,  de är ju fruktansvärt. :o

1 år sen

För ett år sedan idag så såg det ut såhär för mig och B:

Tycker att det är enorm skillnad motför "nu". :-)

Prommis

Har varit ute och fixat lite i stallet idag. Tog även en promenad med fröken Bus. Hon skötte sig utmärkt, hon är så mysig att promenera med. Hihi. Jag brukar alltid lyssna på hur hon sätter i hovarna, så man hör ev. rörelsestörningar. Och sen skadan så blir det en fördröjning i ena bakbenet såklart, då hon inte böjer det till 100% innan hon sätter ner hoven i backen, vilket gör att det blir en fördröjning som sagt. Men idag kunde jag höra bitvis att den fördröjningen försvann, och både igår och idag har själva benet varit nästintill normaltjockt. Det är bara hasen och uppåt där det fortf. är svullet.

Men det känns ändå
som ett tecken på att det går framåt. Jag hoppas verkligen att det gör det.

:-)

Här är Bellas hagkompisar. :-) Och så ser man Bellas stjärt i hörnet av en bild oxå! ;-)


Othilias Elisa


Bamse


Quantas och Elisa (samt bellies stjärt)


Quantas och Elisa


Quantas. Här är alltså "Q" som jag rider ibland. Verkligen en superfin kille!

Elisafisa

Ridit lilla Fisen idag. ;) Då hon hade en lös sko tog jag ett dressyrpass nere på banan vid stallet, ifall den skulle åka av elr något. Men den satt likadant innan som efter träningen. Hon var iaf jättefin, men försökte slå sig fri ibland när jag inte riktigt red som jag skulle. Haha kände mig som en värdelös ryttare idag. Allt känns värdelöst just nu. :o Buhu. Synd om mig ju. ;)

Sedan byggde vi hage i stallet (alltså inte I stallet), så nu har vi 4 hagar istället för 3. Och uppdelningen verkar vara väldigt bra!! Hihi. Bella har fått en ny fästman, och så har hon fått tillbaka käraste Elisa. :-) Oså har hon fått en liten ponnykompis oxå, som mest strosar omkring för sig själv. De kmr iaf bli super när B får flytta ut till dom! :-) Hugger dock i mammahjärtat när jag ser att hon verkligen vill ut till dom andra. :'( Bebis.. <3

Foder

Har tittat på lite alternativ till Bellies foder, dvs Groov 125. Sen brukar hon äta soja till det. Detta håller hon sig kalasfin på! Men, ibland är det svårt att trycka i henne allt, 2-3 kg om dagen. Så jag är ute efter ngt hon kan tycka är godare, men som har ungefärligt innehåll med Grooven.

Har hittat:

* Hippo Grow Alfa
* Mustang 140 (Mustang protein)
* Krafft Grön Müsli


Dessa innehåller mer protein än Groov 125 till och med, vilket betyder att jag nog skulle kunna skippa sojan helt.

Nu till frågan, är det någon av er som har detta foder till er häst?
Vilka priser ligger dessa på? Har bara hittat gamla priser från 2009 och det hinner ju ändras många ggr.

Skynda fynda ;)


1 2 3 4 5


6 7 8 9 10


11 12 13 14


15 16 17 18

5. Pessoaschabrak, strl Full. 200:-

8. Schabrak från BR, strl Full. 150:-

13. Vitt dressyrschabrak strl Full, använt 4-5 ggr. 100:-

14. Blått sammetsschabrak strl Full, använt 1-2ggr. 100:-

15. Beiga ridbyxor 158 (stora, som 36), använt fåtal ggr. 100:-

17. Bates magplatta 120cm. Nypris 3500:-. BUD!

18. Ulltäcke strl 135, dock litet så jag säger 125. En reva som är lagad snyggt. 80:-

Frakt tillkommer på allt. Jag vill mest få iväg skiten så kom med bud om priset inte är bra!! :-)

Stallet

Imorse hade jag utsläpp i stallet, supermysigt. :-) Gillar sånt! Sen mockade jag och gjorde allt klart.. Tog in Bellan och pysslade, sen gick vi på promenad. Hon brunstar nu så hon är lite speciell att hålla på med just nu haha.. Men hon var så mysig så. :-) Testade trava med henne idag när vi var ute o gick, och det kan hända att det var en liiiten förbättring nu än för en vecka sedan när jag travade henne en bit. Kollar det en gång i veckan, om det har hänt ngt i traven.

Just nu känns de ganska så hopplöst. Men tålamod tålamod tålamod..

Blev ingen träning igår med Elisa heller, orkade verkligen inte. Samma idag, skulle rida men jag orkar inte.. Är alldeles trött o slut, och hängig. SUCK.

HISSAR

Jag vill hissa ryttare och hästägare som verkligen tar sig tid och tålamod att utbilda sina gröna hästar på rätt sätt. Jag blir så himla glad när jag ser någon lyckas, och som rider sin unga/outbildade häst på ett bra sätt. Jag blir så glad när jag ser ett ekipage som har så lite utrustning som möjligt, och då menar jag utan skarpa bett och massa hjälptyglar. Måste kännas helt fantastiskt för dessa ekipage, dom är ju hur duktiga som helst!! Som verkligen tagit sig tid att lära sig själv att rida hästen korrekt. Tycker ni inte?

Hiss till er!
Vill även tipsa om att besöka Natalja och Hillbilly. Det är en tjej som lyckats väldigt bra, men som varit inne i snåret bland hjälptyglar och diverse onödig utrustning men som faktist INSETT att det sitter i ryttaren och att det var hon som behövde klura ut hur hon skulle rida sin häst. Dom är nu kanonfina tillsammans och Hillbilly ser riktigt trevlig ut. Eloge till dig som lyckats, och som vågade lära av misstagen!!


Natalja och ridtravaren Hillbilly Moss

Ridit lille Q

Blev tillfrågad imorse om jag ville rida Q. Självklart ville jag det! Han har stått i 2veckor så vi tog en skrittur till paddocken och red lösgörande. Han skrittade nån timma igår oxå. Han var jättefin! Jag måste jobba mkt med att använda mitt säte hela tiden, så att det inte blir passivt. Han knäppte av en del oxå så fick verkligen försöka få honom att ta stöd och få arbetet att gå genom hela kroppen. Men som sagt, överlag var han väldigt fin och trevlig. De är så magiskt när man kommer på sig själv att göra ngt galet, och så när man gör det rätt blir det en helt annan häst. Jag tror alltid omedvetet att jag måste ge superstora hjälper för att ngt ska hända, så jag får tänka supermkt på det. Att bara toucha lite lätt och inte överdriva.

Mockade åt 4 hästar oxå, sopade, fixade hö, vatten m.m. Så nu är jag trötter. Och allmänt hängig, som vanligt. Jag gillar ju hösten på sitt vis, men jag blir så jävla deppig och negativ speciellt på hösten. Och jag får otrolig huvudvärk på hösten, och en jobbig trötthet över mig. :-/ Menmen... bara att blicka framåt.

Ikväll ska jag rida lektion
på Elisa, orkar egentligen inte men jag VILL verkligen. Så så blir det. Vi ska även dela av en hage och flytta lite hästar m.m.

Ridning x2

Idag har jag hunnit med att rida två hästar. Elisa och Bamse. Först ut var Bamse. Honom red jag barbacka i skogen, tränade övergångar osv. Han kan bli riktigt stark den lille ponnyn! Haha jävlar vad han ville dra med mig på en äng. Så vi övade mkt att han skulle gå i arbetsgalopp och jobba, istället för att göra det han tyckte. Sen gick vi in i paddocken ca 10 min och tränade mer övergångar, sidvärts osv. Och han var riktigt fin!! Bara jag slutar överdriva alla hjälper, och om jag slutar fokusera endast på min hand, så går han kanon. Jag blir lätt att jag glömmer att rida med sätet, men så fort jag kommer på det och gör det så blir det en helt annan häst. Gäller förövrigt alla hästar jag rider. Så fort jag kommer på mina brister går allt såå mkt bättre.

Sedan red jag Elisa
. Barbacka på henne oxå. Red ut i skogen och tränade på skänkelvikningar, övergångar, öppnor/slutor och lite sådant. Hon var oxå jättefin, lite tittig som vanligt bara men inte alls farligt. :-) Imorgon ska jag rida lektion på Elisa, hihihihi.

Efter det så gick jag en promenad med Bellie, tillsammans med M som skulle med M till sitt nya hem. Sen gick vi hem själva. Hon var alldeles på tårna idag lilla Bellsan, haha. Herregud. Sötfisen min. :-)

Gravid?

Fick två frågor om jag var gravid. Jamen självklart är jag gravid! Ser väl vem som helst på denna bild som är tagen för ynka en månad sedan att jag är långt gången. Hur kan ni ha missat detta? Är ju för tusan i 9onde månaden nu. Skäms på er..


11/09/11


5 år och 10 månader med världens bästa pojkvän! Kan fortfarande inte sluta le med världens största leende när han kommer emot mig, oavsett hur sur eller arg jag är för stunden.. :')

Ridning

Idag har jag ridit Ottans lilla häst Elisa. Red runt travbanan, barbacka och MED VÄST!!! Har ni hört. Jag har väst! Tänkte jag skulle testa det nu igen med tanke på att Ottis ramlade av i förrgår och kan typ inte ens gå för hon fick sån otrolig smäll i ryggen. Så det vart ett litet uppvaknande för mig, de kan ju faktist gå ännu värre.

Det var faktist riktigt skönt
och behagligt att ha väst idag. Om det var för att jag hade den ytterst utanpå jackan eller om det var för att jag red barbacka vet jag inte. Vet bara att jag alltid hatat väst förut men att den var SKÖN idag. Så förhoppningsvis kan jag fortsätta använda den utan att jag känner mig begränsad i ridningen.

Elisa var iaf tokfin
. Hon var på riktigt bra humör, och hon är så härlig att rida. Kan sitta ner i alla gångarter på henne. Så övade övergångar, tempoväxlingar i trav och så lite galoppfattningar. Rullade mest på i galoppen och försökte få henne mer på bakdelen för hon blev aspigg och ville bralla i galoppen, hahahha. Hon försökte bocka så jag fick sitta  tungt och hålla upp huvudet på henne. I vänster varv gick de mkt bättre, kändes verkligen hur mkt lättare hon hade för vänster varv. Så vi jobbade lite mer med högerfattningar.

Sen har jag bara varit
där och pysslat på en massa. Jag och B röjde lite av en gammal hage förut oxå, hon fick följa med mig när jag tog bort delar av tråden. Lillfisen mammas.


Othilia och Elisa

Jobbig period

Bellisen är inne i en mkt jobbig period nu. ;) Nämligen brunsten. Haha hon var så jäkla söt imorse när hon togs ut.. E hjälpte mig att ta ut, oså när dom gick ut  så började hon att mullra ni vet sådär gulligt som dom gör, huuur mkt som helst. Och när hon kmr ut i hagen så måste hon passera en annan häst, så dom börjar tjusa med varandra och då visar hon direkt att hon är på G. Haha.. Så hingsten bredvid blev helt galen, sen kom häst nr 2 som står i hagen vid Bellie, och då var det plötsligt 3 herrar som var intresserad av henne.

Sötpuppan min. :-)

Bästa försäkringsbolaget?

Snälla ge mig det bästa försäkringsbolaget NU. Kom med alla bästa tips ni har FÖRUTOM Agria.. Nu får det fan vara nog, jag kommer mest troligt byta bolag så fort B är frisk från sin skada...... Jävla kukföretag.

Och med bästa bolaget menar jag PRISVÄRT, och PROBLEMFRITT.

EDIT:
Hur rätt tycker ni att det är att dom satt reservation för HÄLTA HÖGER BAK på Bellie för att jag råkade nämna att hon hade en skada som vi skulle in på klinik nästa dag för??? Då tog dom automatiskt att det var en hälta och skrev en fittig jävla reservation. Ringde och bad om att få de ändrat och då skulle dom ta bort de, men när jag fick nya papper igen så hade den inte alls försvunnit utan endast ändrats till just HÖGER bak istället för samtliga ben.

Finns ingen jävla anledning att sätta reservation med omprövning med böjprov + longering för att HON HAR EN AVSLITEN SENA. Jävla fittagria. GUD vad jag kan bli förbannad när sånthär sker. Till veckan ringer jag igen, och jag SKA ha min vilja igenom annars kan dom flyga och fara så långt pepparn växer och så byter jag bolag till något som vill HJÄLPA sina kunder. Dom kan väl förfan vara glada över att jag var ärlig och sa att hon hade en skada som skulle kollas upp (jag skulle försäkra upp henne), istället för att hitta på egna jävla teorier om vad problemet är och dra slutsatsen att det var en HÄLTA???

Är det rätt att göra så tycker ni? Kommer definitivt gå vidare med detta. Inte för att jag har något emot att göra böjprov då jag gärna gör det 1 gång om året i vilket fall, MEN det är principen att dom gör såhär som jag blir förbannad på. Dessutom kommer det ju att ta tid, man kan ju fan inte böja igenom ett ben med en skada som stör själva reflexen som säger åt benet att BÖJA SIG. As.

Svar på frågorna

Natalja: Första tävlingen för dig och B? I hopp och dressyr :)
(Nu räknar jag även med träningstävlingar ;)

En månad efter att jag köpt henne körde vi första hopp-träningstävlingen. Nån gång i september 2008 då, och det var markbom. Dressyr debuterade vi inte förrän 2010, 5 september, en liten LC:1a.


Klickbara bilder

Anonym:
Kommer du fortsätta träna för emma? Blir hon inte lite ledsen när du skriver hur mycket bättre du verkar tycka om det nya stallet? Verkar som att du tycker det är bättre och finare osv på alla vis. och att du "vill flytta NUUU" osv.


Yes, det kommer jag att göra när vi är igång igen. Nej, varför skulle hon det? Hon vet precis varför jag flyttade och har full förståelse över det. Det är bättre och finare på det sättet att det är mer ett STALL, hos Emma hade ju jag Bellie på lösdrift. Jag gillar denhär känslan när man gör fint åt hästen i boxen, gör fint i sadelkammare/skåp m.m, pysslar på och bara är där. När hästen står på lösdrift finns inte så mycket att pyssla och göra fint med. Att jag ville flytta NU är väl inte så konstigt? När jag väl bestämt mig för något vill jag att det ska ske så fort som möjligt. I detta fall delvis för att jag fick gångavstånd till nya stallet. Vem vill inte ha det jämfört med att åka 4 mil buss??

Beatrice: Har några frågot i alla fall, vad är det högsta du hoppat med Bellie?

Vad är det läskigaste du varit med om med Bellie/bästa? (:

105cm är det högsta vi hoppat. Hm.. läskigaste.. Jadu..? Det händer inte oss så läskiga saker, haha. Kanske när jag kom dit och benet for rakt ut/bakåt när man tog i det, dvs skadan hon har nu. Det var läskigt. Men du kanske menar läskigt på något annat vis? Vi har inte varit med om något speciellt vad jag kan minnas. :o Tyvärr.

Det bästa med Bellie, ja ALLT! Varje litet framsteg, varje liten stund jag tillbringar med henne. Min fina tjej. :-)

Anonym: Hej hej, jättehärlig blogg! =)

1) Vilken är din favorit ''vardags outfit''?
2) Hur mycket köpte du B för?
3) Vilken är din favorit ras(förutom travare)?
4) Hur var dom som hade B innan?

Tacktack!

1. Jag har ingen speciell favorit. Tycker aldrig jag lyckas särskilt bra med outfits. Så alla mina ligger väl på samma nivå kan man säga. ;)
2. 7000:-
3. Har ingen förutom travare. ;)
4. Hur menar du? Trevliga, snälla.

Nelly
: Vad började du med när du skulle utbilda B? :)

Att ta hjälp utav tränare. Och vi började med grunderna, som vi tragglar med än idag. Dvs halter, övergångar, fokus på att hon ska slappna av och komma till ro.

Sara.S: jag undra lite över om B och snubblig i skogen när du rider/red där? Min häst(ridtravare) är väldigt snubblig där nämligen?
- Och har du några tips på vad ja kan göra/träna på när han är så? :)

Nej hon är inte alls snubblig. Jag rider ofta rakt ut i skog och mark så hon får se var hon sätter fötterna, plus att det är superbra träning. Är hästen snubblig så kan det vara en bra idé att kolla igenom den på klinik, så att man vet att det inte är någon ledinflammation el. liknande.

Julia: Om du fick drömma, hur många hästar skulle du vilja ha?
Vilka är dina favorit-raser?
Gillar du andra djur?
Favorit-färg på schabrak?
Vad är det värsta du sett på tävling?
Morgonmänniska eller nattmänniska?
Om du fick shoppa loss på 3 saker, vad skulle det bli? I hästväg
Vad har du för andra intressen?

1.
Varmblodstravare.
Ja.
Olika, typ grönt, lila, blått, brunt. Allt ;)
Mun-ridning, dvs man styr hästen endast med hjälp av dens mun. Och gärna att man sågar riktigt ordentligt och lägg gärna till sporrar och spö på hästen, helst när den gör allt du ber om.
Morgonmänniska.
Jadu, nytt träns, nya stövlar och en ny hjälm kanske. :-)
Inga. ;) Haha. Ne då min pojkvän, om det kan kallas intresse. Vänner och shopping.


Rebecca:
* Favoritmärken på ridsportutrustning?
* Något särskilt du "drömmer" om att kunna köpa till dig och B?
* Skulle du vilja ha eget stall eller trivs du som inhyrd?
* Vilken nivå skulle du säga att B ligger på utbildningsmässigt i de olika grenarna? (tex LC/LB/LA osv)
* Vilken bloggares häst skulle du vilja ha i din ägo och varför?
* Om du fick möjlighet att köpa en till häst och välja "obegränsat", vad skulle du vilja ha då?
* Vilka är dina favoriter bland dina saker i utrustningsväg?


Nej, faktist inte. Bara det är kvalité så.
Nepp, har allt vi behöver haha. Alltid kul med nytt dock..
Vill inte ha eget stall. :-)
Jadu jag är sämst på såntdär, vi övar liksom med grunderna fortfarande. Men vi har ju tävlat LB dressyr och "LD" hopp så jag säger väl LB/LD.
Vill inte ha någon annan än Bellie i min ägo.
En ny outbildad varmblodstravare.
Min hoppsadel och mitt fina dressyrträns.

Malin
: Vilka häst tävlings grenar tävlar du i?
Vilka klasser tävlar du i?
Vad gör du när du inte är i stallet?
Vad är ditt bästa ponny minne?

Dressyr och hoppning.
Har tävlat 90cm hoppning och lätt B dressyr.
Är med pojkvännen oftast.
Ponnyminne? Jadu jag har nog inga ponnyminnen. :P Asså, jag började rida som 15åring så har inte haft ngn så kallad ponnytid om det var det du syftade på. Visst har jag ridit ponny, men jag har ridit ponny såväl som storhäst sen jag började rida.

Sista dagen..

..innan svaren på frågestunden kmr. Har trillat in en och annan fråga trots att jag tidigare haft en hel del frågestunder och vi är väldigt inaktiva jag och B just nu. Men det är roligt att ni hänger med här på bloggen ändå.

Har ni någon fundering/fråga så klicka HÄR.


Bates Flexiblocks

Idag kom mina knästöd till min nya dressyrsadel. Vet ju inte helt 100 om jag ska behålla den, men fick jag på ett par näst intill oanvända på tradera för en 50lapp. Nypriset är närmare 500:-. De är Bates, så dom är lite rödbruna och inte riktigt mörkbruna som Wintecs är. Men vad gör det liksom, stropparna är oxå rödbruna så det går nog. ;)

Minns nämligen att sist jag ägde en IW så var stöden för stora, så fick använda mindre. Så passade på nu att slå till på mellan-storleken, de blir nog perfekt.


Såhär ser dom ut fast i läder(Bates). Hade fotat egen bild hemma men hann aldrig ladda upp den.


Såhär stora är dom som sitter på nu. EGENTLIGEN är dom alldeles lagom för min smak, men inte i denna sadel. Det blir too much. Den är så grymt mjuk och skön och har naturligt bra stöd så det blir alldels för mkt med dessa klumpiga stöd. OM det fortfarande är som jag tyckte tidigare jag ägde en sådan. ;)

Hoppning

För Ottan och Elisa! ;) Följde med dom till Ark och tog med mig Bellan som fick stå i en liten rasthage där och kika på, hon var så nöjd så.

Gick jättebra för Ottan och Elisa. Med en hel drös av övertalning så fixade dom allt galant.. Dom är ju så duktiga men Ottan tror inte riktigt på det! ;)


Benskydd-set

Idag kom Bellas nya benskydd-set (ja, jag är shopoholic och kan inte hålla i mina pengar och jag till och med shoppar när hästen inte är ridbar)........ Iallafall, SKITSNYGGA! Jag är asnöjd. Dom ser ut som nya, förutom såna vanliga repor som blir vare sig man använt dom 1 gg eller 10 ggr. Tror jag kammade hem dom för ca 60:-? På tradera. Tradera is the shit. ;) Iallafall, NU är det banne mig slut på slöserishopping. Thats it!


Helbruna, hur hot????? I LOVE IT


Ren lycka

Åh, förstår ni att jag ska se min älskade Brittan om en månad? Ren lycka. :')Bildbomb

Bildbomb på min favoritflicka! ;)Mys med Bellisbus

Har precis kommit hem från stallet. Var hemma från praktiken idag för jag mår inte alls bra, hängig, snorig som attan, trött och har huvudvärk. Men stallet kmr man aldrig ifrån, oavsett hur sjuk man är. :-)

Pysslade om henne och så gick vi en promenad, fotograferade henne en del och sen fick hon beta på en äng innan vi vandra vidare. Hon var lugn och go idag, ingen hets och stress. Skönt. :-) Benet var väldigt tjockt idag, över has och upp en bit. Men gick ner en hel del vid promenaden.


LESS

Är så sjukt less nu. Har varit otroligt peppad på både skola och praktik nu, och allt har passat mig i minsta lilla detalj.. Jag är ju annars ganska svår om de är ngt som inte passar, tyvärr. Ger lätt upp, skolkar, är påväg att hoppa av osv. Men nu har allt varit bra och jag har trivts super med upplägget... Men så idag får jag veta att jag inte får läsa en viss kurs, och det betyder att jag måste ha gympa B trots allt. Och jag gick kanske 3 ggr? Förra året... Jag vägrar. Jag har skitsvårt för gympa i en såndär stor grupp och allt, och jag är ALDRIG med på bollsporter. :S Så.. givande? Jag kommer bara få IG i vilket fall. Så jag fattar inte vrf jag inte får läsa den kurs jag vill, som jag är motiverad till att läsa och som GER MIG något. Och som kompletterar mina betygspoäng. Suck. Är så fittigt less nu. Vart så arg så jag gick hem.. har ringt skolverket oxå men det gav ju fan ingenting.
Har iaf ringt Bellas vet.
nu oxå ang. lymfangiten. Men jag skulle fortsätta skritta henne för hand som jag gör, och linda på nätterna. Och återbesöket blir om ca 3 veckor, vi sa att jag kunde vänta lite längre. Frågade även hur det gick för ponnyn med samma skada som B, och han var helt återställd efter hans 4 veckors vila. Sån tur lär väl inte jag ha eftersom det gått 3 veckor redan och B är då rakt inte återställd. Visst hon böjer benet när man lyfter det osv, och det är ju en bra förbättring. Men det går ändå lätt att dra rakt bakåt ändå. Så vi får väl se........

Allt känns jävligt hopplöst just nu. Vill bara grina.

Ny frågestundsbild ;)

Knåpade ihop en ny bild till frågestunden nu.. Första ggn jag inte blev nöjd med något i PS dock. Jaja, bättre än en vinterbild. ;)


Pigg tjej

Bellabus e riktigt pigg nu. Bara i förrgår så var jag så stolt över henne över att hon var så himla duktig när vi var ute och gick, hon lyssnade verkligen på minsta lilla vink och höll sig precis inom sitt område. Men dagen efter så slog helvetet lös i henne, haha.. Hon blev mer vild än tam igår. Trampa omkring på gången, vägrade stå stilla, hoppa omkring på promenaden och flög iväg som om något jagade henne bakifrån osv osv. Haha.. Sötpuppan. Hon var lugnare idag men ändå lite nervig, kunde inte stå stilla på gången (iofs såg hon de andra hästarna som skulle ut på ridtur), och var lite spänd och tittig på promenaden.

Pysslade om henne och lindade sedan bakbenen. De svullna benet är så gott som bra, men de blir perfekt när hon rör sig + efter lindning. Alltså när blodet cirkulerar som bäst. När hon står i sin lilla hage händer det inte så mkt så då blir det att det vätskar upp sig.

MORNING

Åh vad jag älskar att kliva upp 5 på morgonen.. gör inte ni det? Speciellt när det är KOLSVART ute och det pissregnar ute. Just loooove it.

Ska iväg på praktiken nu om 10. Ska faktist bli kul! Jag längtar lite dit. Jag har gruvat mig över vad de är för praktikplats jag skulle hamna på, för de värsta som finns är en praktik man gruvar sig för att åka till, och när man väl är där vill man inget annat än att klockan ska gå fort. Men så är de inte här, så hiiiiimla skönt!

Efter stallet blir det såklart en tripp till min fina B. Ska bli suuupermysigt!! Hoppas hon får på sig regntäcket nu på morgonen med tanke på vädret.. annars blire synd om lilla fisen min.

FRÅGESTUND

Jag drar igång en frågestund och checkar intresset för det! ;) Svarar på frågorna senast på lördagkväll.


Hehe inte fått tummen ur STJÄRTEN och gjort en ny sådanhär ännu..


Boxskylten på plats

Nu är finfinaste boxskylten på plats oxå. Me like. :-)


Wintec Isabell Werth

La på och provade sadeln igår, här kommer bilderna:
Helt klart värd att provridas! ;) (Om några månader haha)
Vad tycks?

Ridning

Red en sväng på Q imorse. På rundbanan och på plan. Red lösgörande i skritt och trav, låååång och låg form. Han var superfin i skritten! Blir bara stadigare och stadigare. Men i traven ville han bara springa iväg, elr ja bitvis var han superfin. Men han ville springa iväg mycket, och på volter och igångsättningar tappade han takt. Men det är nog bara en styrkefråga. :-)

Senare idag/kväll kommer bilder på när jag la på Bellie nya dressyrsadeln igår, hihi.

Aktiv tjej ;)

Imorse runt kvart över 7 cyklade jag ut till stallet för att släppa ut hästarna. Provade som sagt cykla ut, för första ggn.. och det gick bra, men det är en först en lång bro, och sen äre uppförs hela vägen. Så enda nerförs är när man ska ner från bron. Jag hoppade av och gick EN gång, men bara en gång! Måttligt stolt haha. Tog 15-20 min att cykla dit. Jobbigt som fan men jag kämpade på! De lär ju bli bättre ju mer jag cyklar. Känns som man kommer nån vart när man cyklar, när man går så tare lite längre tid.

Var där över 3 timmar och pysslade på och gjorde fint. Målade på lite där det behövdes så det blev ännu snyggare! Vi har ett sjukt snyggt stall.

Bellas ben var bättre idag efter en natts omläggning. Det är mest knäet som är tjockt nu. Om jag hinner senare ska jag gå en promenad med henne, och inatt får hon stå lindad med vanligt bandage så får jag se om det hjälper bättre/sämre.

Satte upp nya boxskylten idag oxå, haha... smidig man är liksom. Hade ingen skruvdragare så först hittade jag ett par asbra spikar och en hammare som jag försökte mig på. Gick inge vidare och hamrade på skylten ett antal ggr innan jag beslutade att ge upp innan jag gjorde bort mig. Så gick vidare och hittade en mejsel, och nåra fina skruvar. Haha. Så jag fick upp den med hjälp av det, men skruvarna är ute en bit fortf, så behöver en stark man eller en skruvdragare för att få in dom sista biten.

Cyklade hem sen och det tog endast 10-11min. SKÖNT! Det var ju nerförs nästan hela vägen hem, bara uppförs när jag skulle över bron, och sen rullade jag nerförs och så var jag hemma. ;) GILLA.


Mys med pinglan

Kom nyss hem från stallet typ. Varit och haft de gosigt med Bellabus. Pysslade om henne och myste. Lymfa-benet såg nååågot bättre ut än igår. Vi gick en promenad på 30 min och redan efter 15 så hade svullnaden gått ner över hälften, skönt! La spritomslag nu tills ikväll så får väl se hur hon ser ut imorgon när jag släpper ut henne.

Börjar misstänka att det var lymfangit redan från första början, redan dagen efter skadan. Isf får jag hoppas den inte blivit kronisk, men det kan vara fallet. >.<

Wake me up when september ends

Hehe! ;) Någon mer än jag som märker STOR skillnad på att kliva upp på morgonen nu, och i somras...? Jag har sjukt svårt att komma upp nu, bara för att det är så mörkt ute. Inte för att det är kolsvart än, men det är ingen solljus som lyser in innanför persiennerna..  Och förkyld är man, och huvudvärk har man. Vill dra täcket över mig helst hela vintern, tills glada våren kommer igen. :-D Nog för att jag älskar både höst och vinter, men inte morgnarna.

Jaja, nu blire att borsta gaddarna och kila iväg till jobbet.


MÅSTE leta OCH hitta denna jacka oxå... vettefan var den sprungit iväg. :'( Gosejackan...

Fullt ös medvetslös

Idag har de verkligen varit full rulle. Andra dagen på min praktik vare oxå, där börjar jag 7 på morgonen vilket gör att jag går upp typ 5-6. Jobbigt! Men nu börjar jag känna mig som en UNDERSKÖTERSKA, haha. Har liksom sett mig själv som någon som är nöjd med att jobba inom hemtjänsten endast, att jag inte behöver nå mer liksom. Men nu öppnas nya dörrar. Jag har tagit blodprover, blodsocker och blodtryck idag. Och LYCKATS! Haha. Kanske en liten grej för vissa, men jag har inte haft möjlighet att träna på detta på mina föregående praktikplatser, och när jag väl provat har det varit så luddigt om vad som är rätt osv. Men nu så! Asroooligt att ta prover. :-D

Iallafall, drog till stallet
direkt när jag slutat halv 4, och nu halv 10 kom jag hem. Red först ut på Elisa, Ottas häst. Klättrade två vändor uppför, och en vända nerför. Skrittade mestadels, men travade en kort sträcka oxå. Hon var fin bitvis, men hemskt fjollig! Haha. Jag dog. Hon höll på DÖ för ALLT. Allt var så himla skrämmande enligt Elisa idag.

Sedan pysslade jag på
i stallet, och tillslut gick jag en promenad med OTURSHÄSTEN som nu har LYMFANGIT. Pricken över i:et liksom. Samma ben som det skadade oxå, wiho kan ju knappast vara bra för läkningsprocessen.. Men nu är hon satt på behandling och förhoppningsvis är hon bra på ett par dgr. Om det nu inte blivit kroniskt, för jag har trott att det var en sån svullnad som blev efter skadan, men icke... Så hon har haft sådär nu ett tag, kanske 5dgr? Så jag får hoppas det inte gått för långt.

Gick en promenad oxå
, har börjat göra det nu. Var sjuuukt mysigt i mörkret!  Bella fick låna ett par rosa reflexer oxå, gissa var jag ska imorgon? PÅ HÖÖKS OCH KÖPA ROSA REFLEXER. Me like.

Imorgon blire jobb 7-12, sedan ska jag hjälpa en tjej i stallet med hennes häst. Får se om det är något jag kan ta mig an eller om högre makter behöver komma in i bilden, haha.

Back-to-work in 90 days

Kollade in detta schema som jag hittade. Verkar ganska intressant. Men jag har lite funderingar..


DAY 1-5: Tack walk (under saddle) on a flat surface (straight line, uncollected) for 15 minutes once daily

DAY 6-10:
Tack walk on a flat surface (straight line, collected) for 15 minutes once daily

DAY 11-12: Tack walk (any surface, collected) for 15 minutes once daily

DAY 13-15: Long-line trot (no rider) for 10 minutes in each direction once daily

DAY 16-25: Light trotting (under saddle) on a flat surface (uncollected, straight line) for 15 minutes once daily

DAY 26-30: Light trotting on a flat surface (collected, straight line) for 20 minutes once daily

DAY 31-40: Light trotting on a flat surface (collected, any direction) for 20 minutes once daily

DAY 41-60: Trot on a flat surface (collected, any direction) for 30 minutes once or twice daily

DAY 61-64: Canter lightly on a flat surface (uncollected, straight line) for 15 minutes once daily

DAY 65-67: Canter lightly on a flat surface (collected, straight line) for 15 minutes once daily

DAY 68-70: Trot on any surface (collected, any direction) for 30 minutes once daily

DAY 71-74: Canter lightly on a flat surface (collected, any direction) for 15 minutes once daily

DAY 75-78: Canter on a flat surface (collected, any direction) for 30 minutes once daily

DAY 79-81: Canter on any surface (collected, any direction) for 20 minutes once daily

DAY 82-86: Light jumping (≤ 2' 6") for 15 minutes once daily

DAY 87-90: Light jumping (≤ 2' 6") for 30 minutes once daily

DAY 91: Resume normal work regimen.


Mina funderingar är:

* Vad betyder TACK walk? Alltså, walk är väl skritt. Men tack?

* Visst måste dom väl mena att man skrittar av och fram hästen dom dagar det typ står trav 15 min en gång om dagen?

* Och dehär uncollected och collected.. Är collected när man rider hästen i form/samlar?

* Och slutligen, tänkte dom att man skulle hoppa 8 sista dagarna?? Lågt, men ändå. Kommer inte hända. ;)

OMG

Googlade runt lite på Bellas skada nu igen. Har tidigare endast hittat dåliga sidor, med ganska så lite info. Men nu hittade jag flertalet sidor som det står samma sak på. Det tar 2-3 månader för benet att bilda ärrvävnad, som vet. sa. MEN - det tar upp till ett år innan den fått tillbaka sin maximala styrka.

Så det kan nog bli en LÅNG LÅNG LÅNG igångsättning för oss. :-)

Läste dock att behandlingsplanen för sen- och ligamentskador i allmänhet bör innehålla dessa två mål:

* Att återuppta arbete/träning så fort som möjligt

* Minska risken för återfall när man väl kommit igång med träningen


Sedan stod det att rehabiliteringen ofta består av en tids boxvila, promenad för hand och därefter en väl genomtänkt plan för ökad arbetsintensitet.

Det stod även att så lång tid som det tar för en häst att läka en sånhär typ av skada, lika lång tid tar det att stärka den igen. Så en häst det tar 2 månader för, är igång i ridningen igen efter 2 månader.

Hittade "Back-to-work"-scheman
på 30, 60 och 90 dagar beroende på hur lång läktiden är som sagt. Tar det över 3 månader går det oftast att ta 90 dagars-schemat iallafall. GENERELLT. Ska kika igenom dom, kan vara intressant. Ska även ha detta i bagaget när jag kommer på återbesöket. :-)

Som jag hört förut så läste
jag även att det inte är att rekomendera att släppa ut hästen i hage igen förrän den är helt igång i ridningen, med tanke på vad hästen (speciellt fröken B) kan hitta på för roligt i hagen. Då är det stor risk att man sabbar det igen. Så, olyckligt för Bellabus kommer det nog dröja flera flera månader innan hon får gå med sina vänner igen och springa hur mycket hon vill.

RSS 2.0