FILM (omhoppningsbana)

Jag bjuder verkligen på denna, för dom första 3.49 minutrarna är i princip endast psykologi-snack när jag ballar ur och inte tror på mig själv. Sedan kommer den sista, och bästa rundan på hela passet, som jag är riktigt nöjd över! :-) Så ni som vill se själva hoppningen kan spola fram strax innan 4 min. :-)


Mysväder!

Vi har liksom igår ett helt fantastiskt vårväder här i norrland. Helt underbart!! Hästarna håller minst sagt med. :-)


Lite bilder

Bilderna är fotade av Carro. Tack så jättemkt!


Hoppträning

Idag kl 8 kom L och hämtade upp mig och Bellsan. Vidare for vi till Färsta för hoppträning för min och Bellas gamla tränare Marianne Bäckström. Har verkligen saknat hennes träningar. :-) Idag var det omhoppningsbana som stod på schemat, och jag kände hur jag började noja och fega ur innan jag ens börjat.

Men B var jättefin på
framridningen, inge stressad elr så, utan bjöd på jättefint och det gick att galoppera utan några konster. Samma på framhoppningen, den gick jättebra.

När vi väl skulle hoppa bana fick jag väl lite blackout för jag hade inte alls B med mig, och min fokus och vilja låg någon helt annanstans än var de skulle vara. Så efter att jag "gett upp" och sagt att jag inte ville hoppa nå mer för "jag kan inte", så fick jag en spark i ändan av M och där vände min inställning tack o lov.

Andra rundan (av fyra) gick mkt bättre än första, jag KUNDE JU! Tredje och fjärde rundan då började de verkligen sitta, och jag hade verkligen Bellisen med mig i svängarna osv. Hon blir dock dragig framtill ibland och drar ner huvve, men fick bra tips på det oxå så det löste sig oftast.

Jag är jättenöjd!! För VI kan! JAG KAN, BELLIE KAN. Jag måste bara VILJA, och VÅGA tro och lita på att både B och jag kan. För det gör vi. Vi kan. :-D

SÄLJES

Superfina lackade vinterstövlar med snörning framtill. Strl 39 men upplevs som en 38 då dom är för små för mig som alltid har 39 annars. Aldrig använda, lappar kvar. 270:- inkl. frakt.


Pannband strl Full, rödbrunt läder. Äkta swarowskistenar, dock har 10 st fallit av. 300:- inkl. frakt.

Vila + roadtrip ;)

Bellis vilade idag. Vi har haft ett alldeles fantastiskt väder! Vilken värme. :-D Bellis fick av sig täcket på f.m och hon levde tydligen livet efter de, haha rulla och hade galopprace osv. Hon fick vila idag, bara njuta av vädret. :-) Gick ut och sprayade hovarna dock för hon har röta i 3 av 4 hovar.. Haha kom just på mig själv att ha sprayat alla fyra, men det gör nog inget. Två av dom gick bra, men sen sprang hon ifrån mig så jag fick ta på grimman. Det var en konst att få ta tag i de sista bakbenet oxå, hon skulle flytta flytta flytta så fort jag närmade mig bakdelen. Men tillslut så ;)

När jag var påväg
gåendes från stallgården äre kära M som kommer åkandes, och vi for och käka på Donken innan vi beslöt oss för att ta en tripp till Hudik. Hihi. Hittade lite smått och gott, lite skolsaker som jag BEHÖVER, och nån leksak till min överaktiva katt. Sen for vi på en hästsportbutik, farligt farligt.. Köpte ett dressyrspö till lastningen och ett bett jag tänkt köpa länge. Det var dessutom 15% på allt så jag såg det som ett ypperligt tillfälle att satsa på de. ;) Skitkul i vilket fall, med en liten roadtrip. Har precis kommit hem, ska käka nu och slänga mig i duschen. Ska upp TIDIGT imorgon för att ta ut hästarna.

Just ja, hämtade även
hem vinterstövlarna. Jag kunde inte alls ha dom.. Dom var alldeles för små, inte alls 39 som jag alltid har på alla skor typ. Så är någon intresserad så är dom till salu, om inte tiden gått ut för att lämna tillbaka dom. Superfina, lackade vinterstövlar med snörning fram och rejält vattentät fot som ändå är smidig nog att ridas med och får plats i en stigbygel. Strl 39 men är som en 38 som sagt.


Dressyrspö och bett 9,5cm (10cm)

Uteritt

Idag var Bellsan och jag ute på en tur, i alla gångarter. Det händer ju väldigt sällan, men idag galopperade vi fyra ggr och det gick asbra. Jag är så stolt över henne som gör framsteg nästan varje pass nu. :-) Även jag kan få mig en klapp på axeln. ;)

Red först lite halter i skritt, och sen övergångar/tempoväxlingar i traven. Sen blev det skrittpaus och två kravlösa vänstergalopper i skogen, ASHÄRLIGT. Och Bellsan tyckte det var så kul! Hon jobbade på jättebra och fick hålla sitt egna tempo. Andra galoppen blev hon lite taggad efteråt bara men de släppte rätt fort.

Skrittade tills vi kom ut
på vägen igen och där red jag två högergalopper, med krav. Hon var kanonfin! Hon blir lite tung ibland men hon får bli det, hon verkar "behöva" det just nu. Jag försöker därför rida henne väldigt lång och låg med bra tempo och takt, för det är ju inte sådär jättehöga krav. Efteråt så skrittade jag ett tag innan jag travjobbade igen, mest fokus på skänkelvikningar. Hon var verkligen jättefin idag, hon flyttar sig galant nu även för vänsterskänkeln.

Kul! :-D

Det jag vill plocka fram som var positivt från denna ridtur är:

* Hon var väldigt lyhörd bitvis
* Hon flyttade sig i skänkelvikning tokbra i båda "varven" i både skritt och trav
* Hon var lugn i galopperna
* Hon var lugn efter galopperna, inge stress, och hon låg inte på nå värst mkt

FILM (pay and jump)

Här kommer filmen. Vi hoppar alltså 60cm, och hon blev megastark och jag andades inte fast jag försökte, haha. De är även vår första omhoppning. :-) Och i början hoppar vi fram 2 ggr på långsidan, det var den enda framhoppning som erbjöds idag.


Pay and Jump

Idag har Bellsan varit på äventyr med Nimfa. :-D Jag och Fanny åkte och tävlade på Njurundas pay and jump idag, asroligt! Jag var inte ens nervös, förrän vi kom dit.. Haha. Då kom allting, skakade som ett asplöv. Men de gick över rätt fort. :-) Gick asbra för oss alla fyra! :D

Allt har gått svinbra idag
. Lastningen dit gick som på räls, hon klev i princip bara in i transporten när jag bad henne. Lastningen hem då skulle hon tjura lite så använde Tobbe-metoden och de tog knappt en minut så stod hon inne.

Vi hoppade 60 cm + omhoppning
, vilket gick skitbra. Nollnollade. Hon blev sjukt jäkla stark dock, så fick lov att sakta av till trav ett tag där. :-) Men jag kunde inte vara mer stolt över mitt fina lilla hjärta! Det var våran första omhoppning, hihi.

Så dagen blev riktigt lyckad. Och megafint väder oxå!!

Utsläpp + ridning

Hade utsläpp imorse, och jag kom på att jag inte hade nå pengar på busskortet, så tog mina ben och vandrade ut istället. Skönt! Tog dock lite av en evighet för de snöade massa. Men fram kom jag. ;)

När jag fixat allt i stallet tog jag in Bellisbus, och jag var sjukligt opepp för en ridtur. Men de vände fort för hon var så himla fin!! Joggade lite längs vägarna, och red övergångar. Och hon var fantastiskt fin. Jättekul verkligen. Till och med på hemvägen kunde hon slappna av och länga på steget och det var inte mycket av dedär tuggandet hon visade idag, hallelulja. Är kanske påväg ur denhär uteritts-svackan. ;)

Efter att jag ridit tvättade
jag och shampoonerade svansen på henne. Hon har nyss brunstat så hennes svans var äcklig och full i snusk, helt omöjlig att reda ut oxå. ;) Så de var på sin plats!

Sen red jag Quantas. Först på travbanan och sen på planen. Jobbade vidare med tempoväxlingar och övergångar med honom, och bitvis så orkade han söka sig neråt lite men inte är det korta stunder. Jag kan dock inte kräva mer heller, blir lätt att jag kräver för mkt. Får nöja mig med dom korta bitarna han faktist gör rätt helt enkelt, för dom bitarna lär bli längre och längre. :-)

Vila + lastning + ridning

Idag vilade Bellis. :-) En välförtjänt vilodag. Körde lite lastträning istället (tack snälla ni som ställde upp!) och det har typ aldrig gått såhär bra. Woho!! Blev så himla glad.

Jag testade Tobbes knep med spöet, för Bella är PRECIS som Stella i ponnyakuten. Hon är inte rädd, inte stressad, men hon testar som fan genom att backa och stegra högt på rampen och ibland stegra + vända sig bortåt samtidigt. Så det gjorde hon till en början. Men det tog verkligen inte många minuter innan duttandet med pisken gav resultat. Efter det så lastade jag henne enkelt in och ut, gjorde halter, backade, gick in igen osv. 4-5 ggr. Utan problem! När hon försökte fundera på att börja backa så la jag till pisken igen och då kom hon genast av sig.

(Har testat Tobbes knep förr vilket verkligen inte funkade. Men jag tror inte jag var mentalt där då. Det är jag nu)

Glad tjej :D



Red Othilias Fis
på travbanan. Körde lite övergångar och tempoväxlingar i skritt och trav, sen galopperade jag lite i båda varven. Rejsade lite i vänster på en långsida vilket var askul! Haha. I högern var hon sur och sparkade bakut, hahaha. Ston. You gotta love them!

SÄLJES!

Någon som är intresserad av detta extremt snygga täcke? Strl 140cm. Bellis har 135cm men 140cm funkar precis lika bra. :-) Använt några ggr, nyskick.

200g och 600 Denier, färgen är Navy (marinblå) och röd. Det ser dock svart ut på bild men så är inte fallet.

550:- + frakt eller avhämtning.
(Säljes för att hon inte kan ha HW-täcken, det ger henne skav då det är för trångt i bogen för henne)



Hoppning

Har precis kommit hem från hoppträningen ikväll. Hoppade för Gunilla idag. Jag var riktigt peppad, och jag trodde verkligen B skulle vara som hon varit senaste ggna jag hopptränat/galoppintervalltränat. Men gudars så stressad hon var, lille stackarn. Det var bara att bita ihop och andas, ha mycket tålamod. Och jag klarade det!

Hon var så himla stressad, spänd, kort, röck tyglarna ur händerna på mig konstant. Gick inte att göra något vettigt typ. Men vi hoppade sockerbitshinder till att börja med, och först gick de uruselt, men sen gick de rätt ok. Sen fortsatte vi på en bruten linje till ett annat hinder, och tillslut så la vi till ett tredje.

Jag kom in i trav nästan alla gånger. På slutet så fick vi till en skitfin och lugn linje på dessa 3 hinder, med rätt galopper och hon var som sagt väldigt lugn och fin. Så där gav vi oss. :-)

Jag tror Bellis fick lite flashback från när vi hopptränade i grupp sist, plus att jag hade spö i min hand vilket gör henne på G och hon tänker bara galopp då. Men vi gjorde ett bra avslut så nästa gång tror jag hon kommer ha lugnat ner sig. :-)

Det positiva idag var:

* Jag bet ihop, höll lugnet och andades, tappade inte tålamodet
* Jag gav inte upp
* Jag bröt inte ihop
* Jag fortsatte kämpa och försöka
* Vi fick till några fina och lugna galopper och hopp på slutet


Som sagt, hur jävligt ett pass än må kännas så finns det alltid positivt att plocka ur det!

Ridning x2

Bellisbus och jag tog en skrittur på strax över en timme idag. Barbacka och bettlöst, vilket jag fick ångra. Haha. Som sagt hon är sjukt spänd just nu, har en riktigt dryg period. Tokspänd och kan inte slappna av utan måste kika på ALLT och hon blir livrädd för skitmånga saker, vilket inte är likt henne. Har till och med fått hoppa av och leda henne idag för att jag inte litar på henne. Jag menar hennes hjärta slår i 110, hon står som fastfryst och går inte ett steg framåt och driver jag så känner jag hur hon börjar åla sig och ska sticka åt andra hållet. Haha.. så, jag hade inte haft så mkt att säga till om ifall hon fått som hon ville. Så hoppade av och hoppade upp där de gick. ;)

På slutet började hon slappna av och jobba på trevligt. Superkul! :-D Hade ju "sidepullet" och de är så roligt att hon jobbar lika bra på det.



Red Quantas efter B. På honom red jag dressyr på travbanan, och fortsatte jobba där jag avslutade sist. Vi körde tempoväxlingar i skritt,  och övergångar mellan skritt och trav. Det var fokus på att verkligen sätta igång bakkärran igen och han hade verkligen svalt det vi höll på med sist, för nu är han verkligen på gång. På slutet började han till och med söka sig neråt i traven, och där avslutade jag. Finns ingen anledning att fortsätta traggla när det gick så himla bra idag. Så jag är jättenöjd över pojken! :-) Det blir ju bara roligare och roligare när man känner att det händer grejer.

Täcket :-)

Jag som var så rädd att hon skulle drunkna i täcket i bogen.. Om något är det litet! Det ser rätt bra ut, men det skulle kunna bli skav då det satt liiite snävt framtill. Så får hålla koll. :-) Men fint vare!


Galoppintervaller

Red galoppintervaller på fröken Bus idag i solskenet och blåsten. Red lite övergångar som uppvärmning, och bitvis gick de bra. I vänster varv surade hon till i svängarna för att hon trodde jag skulle be om galopp. Så där stod hon emot lite.

När det väl var dags för galopp i vänster varv så gick de inte så värst bra. Hon tog den men bröt av rätt fort, och jag kan inte fatta ny på rakt spår, då blir det höger. Så det fick bli höger, hon fick gå två varv i förvänd galopp helt enkelt. Hon blev sjukligt upprörd när jag skulle sakta av och byta till rätt galopp så det fick alltså vara höger. Var så sjukt nära på att slänga mig av hästen och skritta av och gå in i stallet, för så jäkla dåligt gick det. Hon var tung, gick inte fram, osv.

Efter ett tags skritt så tog jag
vänster varv igen och fattade ny galopp. Och skam den som ger sig. Hon höll sjukligt fin vänstergalopp i 3 hela varv utan att sakta av eller något. Hon galopperade i väldigt trevligt tempo och takt, och i en väldigt låg form. Kom dock på mig själv att vara jäkligt hård i handen, så sista halva varvet slappnade jag av i händerna och armarna istället och det gick ju hur bra som helst. Inte försvann hon iväg eller.

Så när det var dags för 3 varv
i höger igen så hade jag det mesta av fokusen på att slappna av i armar/hand, och de gick skitbra. :-D Hon var jättefin! Hon försöker ju öka ibland när de blir jobbigt, men hon kommer fort tillbaka.

Så vi avslutade med en jäkligt bra känsla. :-)

Nya täcket

Igår kom det nya täcket, och idag tog jag upp och kikade på det. :-) Ser kanon ut! Jag hoppas det inte blir stort i bogen. Men det återstår att se. Ska fara ut nu, så det kmr nog bilder senare på hur det satt på B. :-)


Utsläpp

Är påväg till hästarna nu. :-) Skulle haft utsläpp på torsdag men de blev ett byte igår. Hade världens grymmaste huvudvärk igår, så somnade riktigt tidigt och har sovit hela natten. Superskönt! Och är nästan helt huvudvärksfri idag.

Ska dit och rida Bellisbus
senare på e.m, efter att jag varit hem och hämtat täcket hennes som kom igår. Vi får se vad vi hittar på för skoj idag, har 3 alternativ. ;) Alla inkluderar galopp för hon är så jäkla rolig att galoppera på just nu när allt funkar så bra med galoppen. Måste passa på nu så att det blir befäst! :-D

Uteritt/dressyr

Bellas och min tänkta uteritt i alla gångarter blev istället ett halvt dressyrpass. Jag trodde ju att hon och jag skulle ha laddat om efter helgen, men hon är lika dryg nu som innan. Haha. Sötpuppa! Hon är tokspänd, ska kika på allt och är allmänt ofokuserad. Hon skulle inte alls jobba idag.. Så fort jag ber om t.ex att hon ska ställa sig lite så visst, hon ställer sig och lyssnar på mig, men hon slappnar inte av i munnen hur mjuk jag än blir. Hon ligger på lite diskret i min hand för att slippa bära sig, och det ständiga tuggandet hon håller på med gör mig så frustrerad. Just pga att jag inte kan rida ur det.

Så jag bara väntade ut henne
, red lite halvhalter och halter samt ryggningar. Men inte blev hon nå mer lösgjord av det elr.

Gick sedan in i paddan och tränade på lite nedsittning i trav vilket gick svinbra. Hon kändes avslappnad men tung framtill och hon fortsatte med de ständiga tuggandet (hela ridturen). Hon vill inte slappna av i munnen. Och hon ville gå i extremt låg form. Jag vet inte om hon inte "vill" eller om hon inte orkar jobba så rätt just nu. Men jag och B har haft sjukt jobbiga perioder förr, som varit 100 ggr värre än denna så jag är inte orolig. Bara att vänta ut henne.

Galoppen går som på räls,
och det slog inte fel idag. Fy galet så fin hon var!! Hon jobbar svinbra och i jättetrevlig takt och tempo. Så himla roligt alltså. Och idag var avsaktningarna 100 ggr bättre än de brukar, och inge upprörd över det blev hon heller. Och vet ni? Hon tog två jävligt fina vänsterfattning från HALT och nästan på rakt spår. Älskade älskade B.

Hon är mer tillfreds i munnen i galoppen, och hela kroppen och hon bär sig mkt bra i galoppen just nu. Så .. jag är tacksam för det iallafall så inte allt är skit! ;)

Kan dock inte låta bli
att känna mig dålig när jag inte kan få henne att slappna av och bli tillfreds i munnen, och bära sig. Men det kommer väl snart igen. Dålig period som sagt. ;)

Det jag vill lyfta fram idag är:

* Otroligt trevlig galopp med bra takt och tempo
* Några otroligt trevliga fattningar, även från halt - har aldrig fått ta v.fattning ur halt förr
* Jag kunde sitta ner riktigt bra i traven idag
* Hon lyssnade jättejättebra på övergångar från skritt och trav elr trav till halt idag


Så det är ju absolut inte fy skam.
Jag är jätteglad och nöjd över min fina häst!

Vila för B

Blir vila idag igen för B. Som sagt så skulle hon få vila både lör och sön denna helg, för att jag skulle kika på tävlingar och jag är oftast sjukt trött efter de, hihi. Så planerade in ridningen utefter det. :-) Tänkte jag skulle sätta mig och knåpa ihop kommande veckans schema för fröken Bus. :-)

Inspirerad

Har suttit och kikat på tävlingar med M hela dagen idag igen. Hur kul som helst, och vilken otrolig inspiration man får. Jag blir så himla peppad, jag vill oxå tävla! Det ser så lekande lätt ut på 80-90cm och så när det kommer till kritan för en själv blir man dörädd redan vid 65..? Jättejobbigt. Verkligen inte kul att vara rädd. Men jag SKA fixa det igen, jag SKA. Jag har satt upp mål för vad jag ska ha klarat av innan detta år är slut, så jag har massvis av tid på mig att träna för att uppfylla dessa mål.

Vill även passa på att gratulera EMMA PÄÄRNI som gjorde en extremt jäkla fin runda i 90cm och jag tror dom hade bäst tid och allting. Så jävulskt bra gjort! Emma har inte tävlat på flera år och Pebbles (hästen) och hon har aldrig hoppat bana tillsammans. Sjukt bra gjort!

En av mina absoluta förebilder inom hoppningen är Caroline Silverbern som även hon gjorde två sjukt fina rundor med sin fis. Helt fantastiskt ekipage och hon är en fantastisk hästmänniska.

Även Emelie Löfström gör ett himla
bra jobb med Shakiro. Man sitter alltid med hjärtat i halsgropen när dom två rider, haha det är så himla spännande!

Blir alltid gråtfärdig när ekipage jag känner hoppar, hahaha. Helt sjukt. Ögonen tåras och jag vill typ grina av glädje. :'D BRA JOBBAT ALLIHOPA!

Medryttare?


Har ni medryttare på era hästar? Varför/varför inte? Skulle ni vilja?


Jag skulle inte tackat nej till hjälp 1-2 ggr i veckan, men samtidigt är jag så extremt kräsen att det typ finns 5 personer på sin höjd som kan sköta min häst. Jag är en riktig hönsmamma. Som sagt så hade det varit behövligt med medryttare egentligen, men det skulle nog vara omöjligt att hitta någon.. Diskuterade med M lite smått om detta och hon känner samma sak. ;) Fast alla är vi nog hönsmammor egentligen. För min del handlar det mer om att jag inte kan lita på folk, och B är så pass speciell så man måste verkligen ha fötterna på jorden för att rida henne.

Tävling

Idag har jag och bästa M kollat på ponnytävlingar hela dagen. Imorgon är det storhäst, SJUKT KUL!!


Var ut till Bellisbus förut och busade lite i hagen, sen myyyyste vi en massa. Och sen körde jag lite "löslongering" i hagen. Och då bara i form av att driva henne runt mig, och be henne stanna med mitt kroppspråk samt kalla in henne därifrån. Gick awesome!

FILM



Film från dagens hoppning. Läs gärna föregående inlägg om hur jag upplevde passet.





Hoppning



Idag har jag hoppat tösen lite. :-) Malin följde med som film-man och moraliskt stöd, vilket behövdes i massor.


Idag så var Bellie så jädra fin på framridningen, och i galopperna drog hon absolut ingenting alls. Blev sjukt glad! När vi började hoppa var hon lika fin, tog minsta lilla förhållning och var allmänt lyhörd. Gick jättebra. Tills vi kom till oxern, och där fick vi stopp. Jag satt HELT passivt. Nu när hon lyssnar och inte drar iväg så blir det att jag bara åker. Bokstavligt talat åker. Så där satte min hopprädsla in.


För min egen del känns passet misslyckat för att jag lät rädslan ta över. Det är verkligen som om jag fått börja om på noll igen sen vilan. Innan hoppade vi 80/90 banor och det hade precis börjat kännas OK i min mage, och rädslan var ganska långt inne i mig. Nu har den tittat fram igen, och det är bara att börja om på noll.


Bellie däremot skötte sig otroligt bra. Herregud, att gå från att rallyspringa hela ridpassen galopperar hon nu otroligt fint och lyhört och tar minsta förhållning. Jättejätteduktig tjej! Därför känns det ju som att jag "förstör" henne oxå i och med min rädsla. Hade egentligen velat att någon skulle hoppa henne, men det är att fly från min rädsla. Jag måste möta den.


Tänkte jag skulle ta och träna för G eller M snart, för nu när B är så pass ridbar så kan vi fokusera på mig nu och hur jag ska rida henne. För jag har ju ingen erfarenhet... jag är ju helt grön själv egentligen. Jag har ingen aning om hur man rider en häst korrekt på hinder, jag kan inget om avståndsbedömning, nada. Och jag har dåligt självförtroende i hoppningen vilket gör det hela mkt svårare.
Men jag vet att vi kommer att fixa det med rätt hjälp.



Uteritt

Tog en uteritt med Bellisbus idag. Alla gångarter, hallelulja. Haha hur ofta är det liksom. ;) Tränade på tempoväxlingar i skritt och trav längs vägarna, sedan red vi in i skogen där hon fick pusta, och så tog jag en galopp i vardera utan krav. Gick jättebra! Efter vi kommit ur skogen igen så tog vi nästan samma väg hem längs vägarna och fortsatte med tempoväxlingarna.

Kan dock säga som så att B var inte rolig idag. Och hon har inte varit så särskilt rolig i traven hela denna vecka heller. Hon vill inte bära sig själv utan lägger sig i min hand och tycker att jag kan bära henne istället. Hon tar inte förhållningar så bra, utan då börjar hon öppna mun/stänga mun/öppna mun/stänga mun, så det blir ett jobbigt ljud. Haha. Menmen... antar att hon bara har en sån period helt enkelt. Jag har ju varit med om betydligt värre perioder med denna dam så denna period e väldigt skonsam om man säger så. Det får dock mig att känna mig som en skitryttare som inte kan rida min egen häst på bakdelen.

Den enda gångart som faktist
funkar jäkligt bra just nu är galoppen, för den funkar bättre än någonsin på ALLA plan.

Sånahär ggr när man känner
sig lite dålig är det viktigt att plocka fram de positiva. För det finns alltid en positiv sida av allt.

* Trots att hon ligger på i handen så kliver hon ändå på med hela kroppen och tar ut steget (förr så blev hon jäkligt kort i överlinjen, trippade på, var spänd och tog inte alls ut kliven)
* Hon är väldigt fin i galopperna just nu
* Hon lyssnade bra bitvis på mina "förhållningar" med mitt säte i tempoväxlingarna


Så trots att hon gärna lägger
sig i min hand och inte är riktigt tillfreds så finns det alltså positiva delar att plocka ut. Jag har 100 ggr hellre en häst som hänger sig i handen men att den fortf. tar ut steget och travar "avslappnat", än en häst som är spänd, bakåttänkande, knäpper av och blir kort och trippig.

Jag är säker på att det är
en period hon har bara som är påväg över. :-) Hon ska gå imorgon oxå, sen ska hon vila hela helgen, och då tar vi nya tag på måndag!

Quantas

Här kommer en liten utvärdering om passet med Quantas oxå. :-) Den söte lille gossen.

Idag låg fokus på att verkligen
rida igång hans bakkärra. Jag är ju så van Bellie som är väldigt lösgjord hela hon, och hon följer ju mina hjälper och min kropp och vips är formen på plats. Då blir det lätt att jag vill att alla jag rider ska göra så. Men det är ju inte riktigt så enkelt.

Iallafall, jag sket i "formen".
Och fokuserade på det mest självklara egentligen, att han skulle lyssna på mina hjälper. Så jag red massa halter, massvis av övergångar osv tills han började lyssna för mitt säte istället för min hand. Ju mer jag red så, ju mer började han slappna av. Även om det bara är korta bitar.

I traven fick vi inte många steg då han satt ihop, men då och då så fick vi det och där får jag nöja mig. I skritten på slutet var han jättestadig och fin, jättemjuk. Gick att ställa och böja åt båda hållen utan att vara ovilligare i något, och jag flyttade även ut bakdelen i svängar och volter vilket gick super. Han var allmänt lugn och tillfreds. Så där gav vi oss.

Jag tycker han är en väldigt
svår häst för det är ungefär som att han är i två delar, han är skitsvår att "rida ihop". Jag gillar inte det uttrycket men har inget annat i ordförrådet. ;) Han är skitsvår att få att sitta ihop iallafall. Tycker jag. Men när han väl kommer till det läge jag vill ha honom är han ju jättetrevlig! Och han har ju jobbat bra betydligt längre stunder då jag ridit honom förr, men han är verkligen helt olika från pass till pass som jag upplever det. Men det är lite som att han kanske inte förstår mina hjälper, jag svänger ju och formar hästen med höfterna och på så vis visar vart jag vill, osv. Men han går som i sin egna värld och följer inte riktigt med, varav det blir lätt att bli hård i handen. Så det var en sak jag tänkte extremt mkt på idag, att försöka vara mjuk hela tiden.

Han kommer bli en väldigt trevlig häst med tiden iaf, det är jag säker på!


Dressyr x2

Har ridit två dressyrpass idag. Ett på bästa Bellsan och ett på Quantas. :-) Kommer ett separat inlägg om Q sen.

Med Bellie tänkte jag testa en
ny uppvärmningsmetod, för oss alltså. Dvs jogga igång i alla gångarter innan jag börjar kräva något. Det funkade inte alls, haha. Hon var fin i traven såklart, men efter galoppen vart hon så sjukligt taggad. Men, galoppen i sig var så fruktansvärt fin!! Hon bjöd på riktigt trevlig arbetsgalopp FRÄMST i vänster varv. Helt fantastiskt. Jag satt ner i varenda språng!! :-D

Efter galoppen var hon som sagt sjukligt speedad, varje liten sväng, varje litet tygeltag... ja allt betydde galopp enligt B! Så jag jobbade ett tag med att få henne lugn i traven, flytta ut bakdelen på lite volter osv. och hon kändes helt ok, men hon var inte helt tillfreds i munnen. Hon var liksom stressad i huvudet och avslappnad i kroppen, typ.

Skrittjobbade därefter
tills jag fått henne lugn, och sen körde vi helt enkelt galoppfattningar istället då inte traven funkade idag. Och jävlar anamma vad fin häst jag har. Det går liksom inte att få ut i ord. Jag gjorde miljontals fattningar i vänster varv, och en sak som hon aldrig gått med på förut är att slappna av emellan, och låta sig ställas och formas. Men det gjorde hon idag! Mellan varenda fattning var hon mjuk och fin i munnen, och hon till och med frustade några ggr. Helt sjukt kul. Så jag gjorde nya fattningar hela tiden, så fort hon kändes lugn och tillfreds vilket var typ hela tiden. Och galoppen.. ja.. samma här så satt jag i varenda steg. Varenda steg. Fyfan vad kul! Äntligen.

Avslutade med två
högerfattningar och GUD vad fin hon var. Så jävulskt jävla fin. Haha. Som sagt det går inte att beskriva. Bärig, 3taktig, lydig, ja.. Allt! Vi är VERKLIGEN på G nu. :-D

Det positiva idag:
* Hon var väldigt lugn och tillfreds i galopperna
* Jag kunde sitta ner i varenda steg utan att hon föll isär, snarare tvärtom
* Hon var lugn emellan fattningarna och lät sig ställas inåt till och med


Vad jag kunnat göra bättre idag:
* Kräva mindre i avsaktningarna från galopp, det blev att jag krävde lite för mkt. Hon måste få falla isär och trava iväg innan hon saktat av till skritt, även om hon inte lyssnar i det läget. Men en sak i taget, alla delar ska inte på plats nu.


Jogging

Red ut på en joggingtur längs vägarna i kvarteret en runda ikväll. Supermysigt ute! Vi har haft runt nollan hela dagen, så nice. Skrittade och lät henne rulla på i trav nästan hela sträckan bortsett från fram- och avskrittningen. Hon kändes helt ok, huvudsaken var att hon travade på taktmässigt. Krävde nog lite för mycket slog det mig, att hon kan ju banne mig ha träningsvärk? Körde ju galoppintervaller igår. Och idag så var hon väldigt tjaffsig i munnen, alltså inte hård eller avknäppt men hon gör så ibland att hon liksom öppnar munnen och stänger typ fort, asså inte fort. Men ändå. Hon är inte tillfreds i munnen helt enkelt, hur mjuk jag än var i handen.

Så jag lät henne springa på i ett ännu bättre tempo och så längde jag ut tyglarna 10 cm och då blev hon lugnare i munnen så förmodligen behövde hon sträcka ut lite och bara ta det lungt. Vilket var tanken idag, men hon var så på i början så fick korta  tyglarna då. Men vi löste ju de! :-D

På hemvägen så blev hon livrädd
för ett bygg-grejs i skogen, hahahaha. Hon brukar aldrig göra såhär, men nu VÄGRADE hon gå förbi. Och hon slängde sig bakåt och skulle galoppera iväg en gång oxå, och fram gick hon inte. Fick stå och vänta ut na och ta några steg i taget, backa nåra steg (hon gjorde det), sen några steg fram osv. tills hon kommit så pass nära att hon spänt och sneglande kunde ta sig förbi de läskiga byggverket och de aslånga kablarna som låg längs hela vägen bort. Hahahaha. Hästar. <3

Täckesköp

Häromdagen när det var -2 ute och jag tog in Bellis så var hon givetvis alldeles för varm under hennes 300g täcke, så fick en snilleblixt att jag verkligen måste inhandla ett 200g täcke NU. Har kikat på en del modeller ett tag, men inte haft råd. Men nu TAR jag mig råd, för hon behöver verkligen ett mindre varmt. Kan ju inte tvinga stackarn att antingen vara för varm, eller för kall (under hennes 100g). Så ett 200g blir perfekt, sen är vi nog rätt nöjda på täckesfronten. Ev. skulle jag behöva ett till ofodrat regntäcke som reserv till hennes nuvarande, men vi får se när det blir.

Kommer lägga ut bild på det när det kommer. Kan avslöja att det är ett Horseware, Amigo. Så vi får se om det passar damen, det ska ju tydligen passa lite grövre hästar och Bells är ju inte så grov. Men just detta såg väldigt bra ut i bogen så jag hoppas på det bästa. Annars får jag väl sälja det vidare då och köpa ett Bucas i samma modell som hon har, dock är det i 150g och det känns onödigt när hon har ett 100g för det är typ ingen skillnad. Får klura lite. ;)

Har även beställt ett par stövlar till mig själv, varma stövlar. Jag rider ju runt i mina Tretorn eller i sommarjodphurs med chaps ja ner till -15. Inte alltid så skönt för tårna. :

Galoppintervaller

Idag har jag och Bellsan rullat på i galopp igen. Det är så roligt och gud vad vi (hon) behöver det! :-D Red som vanligt två varv i galopp och ett halvt varv i skritt. Upprepade 2 ggr i vardera varv innan hon fick en paus på 10 minuter i skritt på lång tygel.

Efter det så körde vi 1 gång i varje varv till. :-) Gud vad hon kämpade idag! Vissa ggr försökte hon dock sticka iväg och bli stark, särskilt i svängarna påväg ut mot raksträckorna, så då fick jag verkligen förtydliga att det inte var ok. Hon blev svinfin, mestadels var hon hur fin som helst!! Så himla roligt. Hon rullar på i supertrevlig arbetsgalopp i rund, trevlig form. Jag varierade mellan att stå upp och att sitta ner, och nedsittningen går bara bättre och bättre.

Hon fick inge utbrott eller hets
idag heller, första ggn hon inte fått minsta lilla ryck på travbanan. Himla kul!

Första ggn jag fått Bellie svettig såhär bra, haha. Och då är hon ändå inte blöt, utan fuktig och pälsen blir lite krullig på halsen delvis, men bara där. Inget under sadeln elr något. Hon är så svår att rida svettig, men inte för att de spelar roll. :-P Är bara lite kul att hon blir svettig vid just galoppintervallerna för hon jobbar så himla bra! Vi behöver dehär att bara ligga och rulla på i galopp så hon kan få känna sig tillfreds med de, känna att det är skönt att rulla på i en arbetsgalopp i lång och låg form och bara vara. Utan att stressa/öka/springa iväg osv. Precis som i traven, för den har ju inte varit den trevligaste alltid.

Skrittade av henne för hand ute längs vägarna, och sen blev det skön stretching för damen.

Bettlöst

Idag tog jag och Bellsan en skrittur barbacka på 1 timme och 45 minuter. Sjukt härligt väder! Vi körde en variant av bettlöst idag, som vi testat förr, men då gick det inte alls för då hade vi inte kommit långt alls utbildningsmässigt. Men jag har blivit lite sugen på att testa sidepull på henne på senare tid, alt. ett micklem-träns (lutar åt det) då man kan ha det bettlöst.

Gick iaf skitbra! Bellie var jättelugn och fin idag, hon hetsade inte alls på så mycket som sist. Hon kan ju få för sig att hon har jättebråttom och skritta på sjukt fort samtidigt som hon ignorerar mina hjälper. Men idag var hon riktigt lyhörd och fin!

Nog för att jag vet
att jag rider henne i en ärlig form, men idag fick jag verkligen ett slags kvitto på det. För hon jobbade på korrekt jättetrevligt idag ändå, med bara en engelsk nosgrimma som "styrmedel". Så det var riktigt, riktigt kul!

Så nästa träns blir ett sidepull eller micklem-träns. :-) Ett perfekt alternativ till betten. Jag gillar ju inte hackamore pga hävstångseffekten, så då blir en enklare variant med enkla signaler skitbra för Bellsan. :-D


M & L

Malin och Löken. Så fina! :-D


Pictures

Mammas bästa lilla fis!


Hm...?

Jag vet att jag inte ska göra svar på tal, eller ens bry mig om människor som är fega och inte står för vad de tycker. Jag tycker egentligen väldigt synd om dessa människor för de måste ha extremt låg självkänsla. Men, jag kan inte låta bli att känna mig provocerad.



Så här kommer ett svar på tal som jag inte gjort på väldigt länge. Som sagt, jag känner mig extremt provocerad och detta är enda anledningen. Så here we go:

Linda då (eller var det Ella?)
: Ja, jag skrev att jag hade piskat min häst (sågat??) hösten förra året, och jag var väldigt stolt som inte hade gjort det på 7 månader eftersom det ger mig sådan extrem ångest. Jag jobbar järnet för att bli stadigare i mitt humör och det går verkligen framåt, vilket jag som sagt är väldigt stolt över för det är aldrig någonsin OK att utöva våld mot någon levande varelse, någonsin. Så på grund av detta, så menar du att jag är bannlyst från att tycka att bestraffning (i alla former) inte är OK att utöva på sin häst? Samt att beskylla hästen för situationer som uppstår? Jag får inte riktigt ihop det. Du får hemskt gärna förklara, men gärna att du står för det du säger också.

Ella (hur ska du ha det? Vet du verkligen vad du heter?): Du får hemskt gärna hänvisa till något inlägg där jag skriver att jag blir arg på Bellie och att hon är dum. Det borde ju inte vara alltför svårt att hitta eftersom jag tydligen skriver det hela tiden. Ska jag bestämma mig för vilken människa jag ska vara? Jag som sitter öppet med namn och efternamn, där alla vet vem jag är, på en blogg och uttrycker mina känslor och åsikter. Men du då? Du som sitter och kommenterar under anonymt nick, till och med två olika nick... Men det är jag som ska bestämma mig för vem jag vill vara?

Jag är väldigt säker på vem jag är och jag har väldigt starka åsikter som jag verkligen står för. Jag har gjort många misstag i mitt liv men det inte utan ånger och det inte utan att jobba på att bli en bättre människa.

Till alla som kommenterar: Tänk efter innan ni kommenterar. Är det verkligen värt att såra en person för egen vinning? Och ska ni kommentera, stå för det ni säger och tycker dvs är ni anonyma så säger det mer om er än vad det gör om mig. Trist för er! Jag sitter på en blogg och skriver, hänger ut mig själv och erkänner mina misstag för 3-400 personer. Ni sitter bakom en dataskärm och kommenterar sårande kommentarer anonymt. Starkt gjort av er, det måste ni jobbat länge för. :-)

Att skylla på sin häst

Har tagit upp detta ämne förut, men det pågår alldeles för mkt sådant för att jag ska kunna släppa det. Jag tycker rent av det är fruktansvärt att beskylla en häst för något. Och då pratar jag om hantering och ridning. I mina ögon är en häst aldrig dum, aldrig. Det är rätt ofta man hör att "idag var han dum och gjorde si och så". Eller så skriker man och är arg på sin häst...? Och beskyller den för både det ena och det andra.

Hästar lever i nuet. Hästar kan inte tänka att "idag ska jag var extra jävlig" eller "nä men nu jävlar ska jag ta och vägra göra som min ryttare säger". Det hästen gör, är ett sätt för den att tala om något. Det kan vara alltifrån att den gör saker av glädje, av smärta, av irritation, av frustration, av överskottsenergi osv osv. Hästen försöker tala till oss. Men vad hjälper det om man som ryttare stänger av och istället beskyller hästen för att vara jävlig och dum? Varför i hela fridens namn skulle ett sånt underbart, och av naturen välvilligt djur, vilja vara dum och jävlas? Som sagt de kan inte ens tänka i de banorna.

Innan man beskyller sin häst så bör man utesluta smärta, och man bör även anse sig själv som en otroligt skicklig och ödmjuk ryttare som kan lösa de flesta problem i vanliga fall (vilket inte ens är en tredjedel av Sveriges ryttare). Det jag menar är, när man beskyller sin häst likt ovanstående, är det likadant som att säga att världens mest skickliga ryttare inte skulle kunna rida hästen korrekt. Man anser helt enkelt att man är så pass duktig att det är hästens fel.

I mina ögon är det alltid
ryttaren det sitter i. Jag kan gå tillbaka till mig och min häst Bellie. Jag vet inte hur många timmar jag lagt ner av att kämpa med denna häst, hon är inte lätt för fem öre. Och jag är inte heller lätt för fem öre. Jag har haft otroliga problem med humör, irritation, ångest, allt sådant. Detta leder till stress och hästen känner av det direkt, självklart.

Jag lägger inte all skuld på
mig, att det tar tid för oss att ta oss ur dåliga mönster eller beteenden, MEN det är mitt problem att lösa. Det är upp till mig att hitta ett sätt att få Bellie att acceptera situationer som uppstår och få henne att vilja vara med mig och att tycka det är roligt att göra rätt. Skulle jag få henne att tycka det var roligt om jag skrek, blev förbannad och la all skuld på henne? Aldrig. Jag vill ha en häst som gör som jag vill för att den själv vill, och inte för att den annars blir bestraffad på ett eller annat sätt.

Som sagt, skulle jag beskylla
Bellie för det hon håller på med, så är det likamed att säga att en extremt skicklig ryttare inte skulle kunna rida henne korrekt och på ett bra sätt. Det jag menar är, allt sitter i ryttaren.

Jag skulle aldrig hitta alla lösningar och nya knappar jag hittar på Bellie hela tiden om det inte vore för att vi tog hjälp av skickliga tränare. Och då får jag verkligen aha-upplevelser, när så lite från min sida, kan göra så mycket för min häst. Det får mig bara att vilja träna ännu mer och bli en ännu skickligare ryttare för att kunna rida min häst på ett ännu bättre sätt och få bort oss ur de situationer som uppstår.

En liten inflikning:
Detta ovan är förutsatt att hästen inte har fysiska problem eller smärta. Har en häst ont i lederna så börjar den förmodligen bete sig illa, plötsligt, så lyssna då på den istället för att bestraffa. Och en häst med låsningar eller spänningar kan inte prestera så bra som du vill, den kanske inte har fysisk möjlighet att ta en viss galopp, eller göra si eller så i ett visst varv. Det är upp till dig som ägare/ryttare att fastställa att hästen har alla fysiska möjligheter för att över huvudtaget kunna utföra det du som ryttare ber hästen om.

Slutsats: LYSSNA PÅ DIN HÄST!


En väldigt taggad och överenergisk häst när jag bad om lite trav efter 2 månader av vila. Skulle jag välja att bestraffa henne här? Skylla på henne? Kalla henne det ena och det andra? Avsky henne? Skrika på henne?
Vad skulle det hjälpa?



En nöjd, harmonisk häst när jag bad om trav, efter månader av tålamod, lugn och hjälp utav tränare för att hitta rätt knappar igen och lära mig att läsa av henne och förebygga utbrott som bilden ovan denna visar. Hade jag löst det hela med bestraffning i någon form hade vi inte ens varit i närheten av där vi nu är idag, några månader senare.

FILM från hoppningen

Här kommer filmen från idag. :-D


Vad tycker ni?

Hoppning

Har haft en riktigt trevlig dag i solen med bästa M idag! Först fotade/filmade hon när jag hoppade B, och sen for vi vidare till hennes Lök. Supermysigt! Och han hade blivit så himla mycket trevligare att rida än sist jag red honom. Han hade betydligt mer ärlig bjudning i bagaget. ;)

Till Bellsan då
. HON ÄR BÄST! Omg. Vi är verkligen på G nu. Sen förra ggns hoppning har jag hittat lite nya knappar, och även intervallträningen jag red i onsdags gjorde susen. För hon springer inte alls iväg i galoppen nu, och jag kan äntligen ställa henne inåt. Annars ställer hon gärna utåt och rusar iväg. Så fort jag får henne formad så lyssnar hon galant. Otroligt kul!

Kommer film om en stund, och de kmr verkligen synas skillnad motför förra filmen jag la upp. Jag ska dock tänka på att inte bromsa henne för mkt nästa gång jag hoppar. För nu när hon börjar lyssna så bra så orkar hon inte alltid hålla ihop kroppen, och då antingen springer hon eller knäpper av i halsen och tappar motorn bak. Men de ska jobbas på! Jag är ju medveten om det så. :-) M lägger alltid så kloka kommentarer till mig vilket är skitbra, för man ser inte alltid allt alla ggr.

Vila

Idag fick Bellisbus vila. Hade andra planer först men det blev omplanerat. ;-) En vila passar sig bra då hon gått dressyr, uteritt, intervaller, uteritt måndag-torsdag. :-) Busade med hästarna ute i hagen och JÄDRAR i min lilla låda vad fart det blev på dom!! Allihopa, hahaha. Fan vad dom studsade, bockade och gjorde massa knepiga skutt, och Bellsan gör det hon är bäst på - springa FORT. Hahaha. Det är så härligt att se dom så glada!

Vi får se vad helgen bjuder på!

Uteritt i solskenet

Tog en liten uteritt längs vägarna idag, i solskenet. Superhärligt väder! Bellie var så sjukt fin i början, riktigt trevlig och sådär underbart ridbar som man vill ha dom jämt! Sen tog lyckan slut och hon började kolla på allt istället, haha. Superdryg blev hon då, och värre blev hon när hon insåg att vi inte skulle vända där vi brukar. Hualigen, spänd häst med noll motor i bakkärran alls. Tung och jävlig, huuuuua. Haha. Hatar sånahär ridturer, så de är bara för mig att sitta lungt och gilla läget, typ. :-) Är glad att hon var så fin i början iaf!

Intervallträning

Idag körde jag och Bellsan första intervallträningen sedan skadan/vilan. Det har inte varit läge för det. Skulle egentligen ha hopptränat idag men M som skulle med mig och filma och vara moraliskt stöd (haha) fick förhinder, så det blev ett perfekt tillfälle att köra lite intervaller idag.

Kan bara säga att det gick jättebra! Bellie skötte sig över förväntan. Jag skrittade fram ungefär 4 varv, red lite halter osv. Sedan joggade jag igång henne 3-4 varv innan vi påbörjade galopparbetet. Började i vänster galopp. Hon låg gärna på och blev jäkligt stark bitvis, men hon lyssnade bra bitvis. Hon orkade nästan hålla 2 varv som var målet. Sedan skrittade jag ett halvt varv och upprepade galoppintervallen. Hon tyckte det var väldigt jobbigt och då smiter hon gärna iväg och ökar tempot och liksom pullar med huvvet. Men som sagt bitvis kom hon tillbaka bra!

Över till höger varv och samma sak där. Här skötte hon sig betydligt bättre, speciellt första intervallen. Hon försökte inte smita iväg särskilt mkt, nästan inget alls. Utan hon höll det tempo jag bad om, och jobbade på i en lång och låg form samtidigt som hon var väldigt energisk i hela kroppen. Superfin med andra ord! Upprepade igen men då försökte hon smita iväg och öka då och då när det blev jobbigt.

Efter det fick hon en paus på 7-10 min
, skritt på lång tygel. Därefter tog jag en sista vänstergalopp, och då orkade hon bara hålla ett varv. Men helt OK för mig eftersom hon var så himla fin! Hon drog ingenting nästan, utan höll ett trevligt arbetstempo. Sällsynt i vänster varv. ;) Så jag skrittade av henne för hand efter det. Suuuperduktig tjej!

Hon har nästan slutat helt med sina utbrott vilket verkligen glädjer mig. Hon fick små frustrationsryck idag, när hon slängde sig framåt i samband med galoppfattning, elr HON tyckte det skulle vara galoppfattning. Så hon blev ganska frustrerad när jag bad henne gå fram utan att be om galopp. Men som sagt, det var bara någon enstaka gång och inte alls jämförbart med förut.

Uteritt

Red ut med Bellis idag. Blev chockad som fan när jag kom tillbaka för vi hade visst varit ute i nästan 2 timmar. Haha, jag trodde vi kanske varit ute en timme. :-P

Iallafall så for vi runt lite
i skogarna, travade och tränade nedsittning. Red lite övergångar. Hade en mycket spänd och tittig häst idag för vi red där vi typ aldrig ridit förr. Så det fanns en hel del att spana in enligt B. I traven var hon dock för de mesta väldigt fin och avspänd tack o lov. Bitvis blir hon dock STENHÅRD i käften den lille muppen. Hon går omkring i sin egna lilla värld och trippar på fort samtidigt som att hon spänt tittar på något, och då har hon inte alls tid för att lyssna. Haha. Men det är helt ok att ha såna dagar oxå. :-) Bitvis var hon ju faktist fin så jag är nöjd!

Tog faktist en galopp oxå, haha
. Gud hon blir stark som en oxe. Det var uppför en backe tack o lov. Skulle jag råka sluta rida och typ ge henne fritt fram så skulle jag aldrig få stopp som läget är nu, galning. Får ta och ge hela tiden, mest ta. För hon drar verkligen, haha. :-P Men hon gillar't! Galopperar nästan aldrig ute så de var välbehövligt.

Basen till salu!

Mombasa(Basen) som står i vårat stall är nu till salu. Klicka på annonsbilden nedan eller HÄR för att komma vidare till annonsen.






Klickbara bilder


BILDBOMB 2

Här kommer resten av bilderna från gårdagen. :-)


BILDBOMB 1

Bilderna är fotade av Caroline. :-)


Smakprov

Bjuder på ett smakprov från dagen. Caroline har fotat!


Viktigt att jobba på det mentala

Som jag skrivit om flera ggr så är det så enormt viktigt att jobba med den mentala biten hos sig själv som ryttare. Jag själv är väldigt lättstressad, irriterad och spänd. Blir jag detta så överför jag det till min häst direkt, varför vi har dessa problem vi har. Så fort jag slappnar av och andas så blir ju hon oxå lugn. Hon känner en trygghet hos mig.

Klart som fan hon blir spänd, bakåttänkande och sur om jag utstrålar spändhet och irritation eller nervositet. Jag är ofta nervös när jag rider B. Nervös och stressad, vilket i sin tur leder till irritation och att jag inte andas. Nervös vet jag inte ens varför jag är? Kanske för att varje dag kan något nytt vänta, hon är ju aldrig likadan från dag till dag. Så jag antar att det är en omvedveten nervositet över att det ska gå dåligt, att hon ska vara sur, spänd, att hon ska få utbrott m.m.

Idag på ridpasset fick jag mig en kick i baken. Redan från början hade jag tänkt jobba mycket med mig själv, och se så bra det gick med Bellie sen. Jag fokuserade på att andas, att slappna av i kroppen och framförallt i händerna så att jag inte fastnar i hennes mun. Och att vara lugn själv hjälper Bellie jättemycket, för då blir hon oxå lugn och går inte i taket över en galoppfattning t.ex.

Jag är bra på att stressa upp
mig själv. Vi kan trava runt jättefint och harmoniskt, men så tänker jag att "nu kör vi lite galopp" och helt plötsligt innan jag ens givit galopphjälpen så blir B skitsur och spänd och tänker bakåt. Hur lätt det kan vara att "förstöra" något genom att föra över sina egna känslor på hästen. Så fort jag e lugn och andas i galoppen så går det ju såååå bra.

Gud, varför kan man inte agera
efter sånahär självklara saker för? Man gör så stora saker av allt! :-P Ska verkligen tänka ÄNNU mer på vad jag ger för signaler till min häst i fortsättningen. För hur som helst så är det alltid jag som ryttare som formar hästen, och oavsett vad för tok hon hittar på är det min uppgift att lösa det och aldrig hennes fel. Är det en sån enkel sak som att jag behöver jobba på mina hjärnspöken är det klart att jag kommer fixa det!

Dressyr på världens finaste!

Idag på skolan fick jag lov att gå hem pga migränliknande huvudvärk som jag haft sen igårmorse, den var HEMSK. Men jag kan ju inte överge min häst, så när jag väl kommit ut i friska luften och stallet så kände jag mig redan bättre. Så det blev ett dressyrpass, och C kom och fotade. Så bildbomber kommer ikväll eller imorgon.

Till ridningen nu då. B var så himla fin!! I början i skritten var hon lite sur och gick inte riktigt fram utan tänkte lite bakåt. Men sen travade jag igång henne och vilken pärla! Övade tempoväxlingar och lite serpentinbågar, och någon avsaktning till halt här och där. Gud så fin hon var!! Så avslappnad och tillfreds, och så himla lyhörd.

Tog några vänsterfattningar oxå, inga problem. Inte ett enda skutt eller hopp, inge frustration!! Hon var så fin. Gick visserligen över arbetstempo, såklart, men hon lyssnade riktigt fint ändå.

Högergaloppen var AMAZING. Som jag tidigare skrivit är det högern som tenderat att vara lite fyrtaktig, men inte idag. Jisses, detdär med att jag fick hennes bäcken i balans igen har gjort underverk för galopperna (vilket iofs inte är konstigt alls). I högern blev det två fattningar och jag rullade bara på i galoppen, SJUKT duktig tjej var hon iaf! Jobbade skitbra i en jättetrevlig galopp. Försökte även ställa mer inåt idag och det gick asbra, för annars går hon gärna lite utåtställd i högern. Hon tyckte det blev superjobbigt så vi bröt av kort därefter.

Skrittade sen av henne direkt
. Så sjukligt duktig tjej!!! Älskar henne galet mkt min fina häst.

Vart tog det vägen?

Köpte ju dehär finfina blåa schabraket på Hööks för typ en månad sen. Och då hade dom bara fått in de som fanns i butik då, och det fanns bara ett enda kvar och det tog jag. Dom sa att de skulle komma till vår/sommar-katalogen och att om jag ville kunde jag ju vänta tills den kommit för att se om de finns dressyrmodell (det fanns bara det jag köpte kvar, i allround). Men jag chansade och tog det direkt.

Jag har inte sett det varken i butik eller i katalog efter att jag köpt mitt. Knepigt va?? Någon som vet någon som har ett? Det kanske blev en miss och skulle komma ut längre fram?


Vila

Jag är inte så pigg idag, så Bellisbus får vila. Men var riktigt sugen på en tur i solskenet.. Menmen, de kmr fler tåg. ;) Denna vecka har hon gått ett hoppass, ett dressyrpass, två skritturer i skogen och en joggingtur i kvarteret. Ångest. Gud vad jag lätt för ångest, så fort nånting blir ändrat eller så i hennes schema. Jag får ångest om de blir för mkt skritturer, om det blir för lite skritturer och för mkt ridning i alla gångarter, jag får ångest om jag rider "för mkt" på banan, och om hon vilar för mkt. JOBBIGT. Men försöker lägga upp det på ett bra sätt ändå, så gott de går.

Sluta reklambomba!

Gudars vad mycket reklamister som varit inne på min blogg idag. "Hej vad fin blogg du har, ska vi följa varandra via bloglovin?" "Hej vad fin blogg du har. Ställ gärna frågor i min frågestund nu". Bla bla bla bla bla.

Varför skulle jag vilja ställa en fråga till en människa som driver en blogg jag aldrig nånsin besökt? Och följde jag bloggen skulle jag förmodligen fråga om jag undrade över något. Och när tusan ska folk inse att bloglovin är till för att man ska kunna följa sina favoritbloggar ? - dvs precis det jag använder bloglovin till. Varför skulle jag vilja lägga till en helt okänd blogg på min bloglovin, så att jag tvingas följa/läsa dennes varenda inlägg? Är det så viktigt hur många bloglovin-stalkers man har, att man skriver runt och tigger efter dom?

Jag kan säga såhär.
Jag skulle aldrig bemöda mig med att ens gå in på en blogg genom en kommentar som lyder som ovanstående. Aldrig. Tigger man läsare hamnar man långt ner på min besöka-lista. Jag tittar gärna in på andras bloggar men aldrig de som tigger runt efter läsare och fjäskar med kommentarer för att man ska kolla in deras blogg, tyvärr så får det motsatt effekt från min sida. ;-) Skriver man bra samt har en läsvärd och intressant blogg/elr annat, DÅ får man läsare. Inte när man fjäskar runt och är desperat.

Pinsamt var ordet. Och sluta reklamera i min blogg.


(Nej, jag är inte bitter)

Skrittpass

Har precis kommit hem från stallet. Blev där i ganska exakt 5 timmar. :-) Fortf. -20 på mätaren här hemma.

Tog en liten sväng i skritt barbacka på Bellisbus. Var ute 1 timme och 40 minuter. Suuupermysigt! Solen lyser och det var snö överallt. Haha Bellie blev alldeles tokvit. Jag satt med två byxor, en tröja, en jacka och så overallen på det. Oså halsduk, mössa och vantar såklart. De gick bra, men hon är så sjukligt pigg. Haha. Det är ingen häst man sitter upp på och tar det lungt på lösa tyglar elr.. Bitvis slappnade hon dock av och lyssnade på mina hjälper iallafall. Men bitvis så tar hon över helt och pinnar på som ett ånglok och ska titta på allt möjligt skoj. Men det är ok på kravlösa skritturer. Dock äre ju trevligt när hon slappnar av och släpper till oxå, så man kan ställa och böja lite. :-)

Och jag är så otroligt tacksam över vattentunnan vi köpte in i höstas. Den är guld värd! Gud vad ont i magen jag hade haft om inte jag hade haft den. Det är runt -20 här och ändå kan hästarna dricka obehindrat. Det blir en tunn liten iskaka i mitten som flyter omkring i vattnet, som man bara behöver ta upp och slänga iväg så är det frostfritt igen. Det hinner liksom aldrig bli så kallt att det fryser fast, så det är alltid isfritt vatten. I LOVE IT. Bellie too! ;)

SKOJSIGT

Ska ta mina ben och gå till bussen nu. I -21. Yey. :-) Plocka ut 9 hästar i -21.... Allas önskedröm en lördagmorgon liksom. :-D

Jag är med och tävlar...

Klicka HÄR eller på bilden nedan för att tävla!


Ridning i kylan

Efter myyycket om och men, haha, så red jag tillslut ut en sväng i kylan. Jag hade sån otrolig beslutsångest. Först skulle jag rida på en skrittur på 1-2 timmar. Sen i stallet hade jag tappat bort mössan och då ställde jag in ridningen helt, för jag rider inte i närmare -20 utan mössa. Men så hittade jag mössan, men kunde fortf. inte bestämma mig. Haha. :-P

Tillslut så fick jag en kick
i baken av E-M och tog mig en tur i kvarteret. Skrittade och travade, jobbade halter och ryggningar i skritten, och i traven så jobbade jag tempoväxlingar. Haha B var verkligen pigg och spänd idag! Vilken otroligt hög nacke hon sprang omkring med idag, dock fortf. hyffsat lyhörd. Men det var lite småkul, för det såg säkert roligt ut. På tok hög form och värsta uppåtlyften med benen, haha. Men jag är glad så länge hon lyssnar vilket hon gjorde bra. Men hon kom bort sig ibland oxå, så fick jobba en del med att hitta hennes fokus. :-)

Sötpuppa!

Morning

Ska kila iväg till bussen om någon minut nu. Ska upp till skolan, såklart. Har bara varit hemma från skolan EN ENDA dag sen skolstarten. Helt otroligt! Med tanke på att jag var hemma 2-3 ggr i veckan förut av diverse anledningar. Det går ju faktist att sitta i skolan ändå. ;-)

Bellis vilade igår
, jag var så sjukligt trött och frusen så jag orkade verkligen inte. Så E-M och L mockade och fixade åt henne. Hjälp är alltid guld värd. :-)

Idag ska hon få gå ett litet pass i skogen. Får se vart det bär av.

Schabraken har anlänt!

Idag kom mina schabrak jag beställt. Dom levererades ända hem till mig, bra service. ;)


Vilket gillade ni bäst!? :D

Till salu

Mjuk och smidig dressyrgjord säljes. 65cm, svart. Mycket bra skick, inge sliten. Nypris 799:- Mitt pris 400:-


Sänder en tanke

Sänder en tanke till Camilla som mycket hastigt förlorat sin fina Chacaranda idag. Tusen kramar! <3


FILM (hoppning)

Här kommer en film från dagen oxå. Det blev väldigt mycket proande idag, hahaha.


Jag är med och tävlar...

Klicka HÄR eller på bilden nedan för att komma till tävlingen!


Bilder

Kommer lite bilder från framridningen idag. :-)


Hoppning

Idag har jag hoppat fröken B. Hoppade lite baninspirerat. Gick faktist jättebra!! Jag behöver bara andas så blir det prima.

Det gick FORT.
Satan vad kul hon hade! Fick lägga in volter här och där för att hon skulle tagga ner, och då var hon så rolig för då drog hon åt hindret som var bredvid fast jag inte ens svängde dit. Så det är ju galet kul att hon är så hoppglad! Att hon till och med styr på hinder själv, haha. Och hon tog studs flera ggr på en 6,5m linje oxå. Galning. Haha.

Jag blev lite upprörd några ggr eftersom jag inte andades och när hon sprang då så fick jag lite panic ibland, haha. Men jag är jättenöjd med henne! Och superlugn och fin var hon på uppvärmningen oxå.

Dagens bra:

* Lugn och fin på uppvärmningen
* Lugn när vi hoppade fram i trav (hon landade t.o.m i lugn trav el. galopp och bröt av)
* Inga utbrott eller frispel
* Lugn när vi travade av på slutet, nosen i backen

RSS 2.0